Čeští a slovenští chemici začali monitorovat situaci v Kuvajtu

Příslušníci 1. česko- slovenského praporu radiační, chemické a biologické ochrany v Kuvajtu zahájili v sobotu ráno monitorování radiační a chemické situace v kuvajtské metropoli. ČTK to sdělil tiskový mluvčí jednotky Luděk Lávička.

Příslušníci české jednotky působící v Kuvajtu se v předcházejících dvou dnech přesunuli ze základny v Dauhá ke strategickým objektům. Na základně zůstal jen nezbytný počet vojáků, kteří budou své kolegy v nových místech logisticky zabezpečovat.

Vojáci z česko-slovenského chemického praporu budou hlídkovat v ulicích kuvajtské metropole a monitorovat situaci v okolí vojenských základen a životně důležitých zařízení včetně kuvajtských ropných rafinérií, řekl novinářům velitel praporu plukovník Dušan Lupuljev.

"Má jednotka je schopna čelit veškerým scénářům útoku s použitým všech známých bojových, radiologických a biologických látek," citovala z jeho vyjádření agentura Reuters.

Česko-slovenský prapor tvoří zhruba 400 českých a 60 slovenských odborníků, kteří jsou schopni dekontaminovat až tisícovku lidí za hodinu.

"To je ovšem naše optimální kapacita. Vezmeme-li ovšem v úvahu, že by šlo o civilisty, lidi podléhající panice a možná i s náboženskými výhradami, které by jim zakazovaly společné svlékání a sprchování mužů a žen, bychom asi nebyli tak rychlí," řekl podplukovník Ivo Musil.

V novém prostoru rozmístění česko-slovenského praporu, který se nachází na kuvajtském národním výstavišti, se v sobotu uskutečnila tisková konference spojená s ukázkou technického vybavení. Na úvod informovala česká velvyslankyně v Kuvajtu Jana Hybášková více než 90 zástupců z 53 světových médií o mandátu česko- slovenského praporu. Poté velitel praporu plukovník Dušan Lupuljev přítomné seznámil s kapacitními možnostmi praporu, vybavením a systémem činnosti česko-slovenské jednotky. Následovala praktická ukázka vybavení a techniky praporu.

Česko-slovenský chemický prapor má být do bojových operací má být nasazen jen tehdy, schválí-li útok proti Iráku Rada bezpečnosti OSN. V případě, že budou použity zbraně hromadného ničení, zúčastní se záchranných a humanitárních operací.

Podle informace sobotního listu Právo zvažuje české ministerstvo obrany rozšířené české vojenské účasti v Kuvajtu. Pokud začne válka proti Iráku, hodlá do oblasti, kde již nyní má zhruba 400 chemiků, vyslat polní nemocnici, která se nedávno vrátila z Afghánistánu.

Vyslání nemocnice do oblasti Zálivu připustil na dotaz Práva ministr obrany Jaroslav Tvrdík, pouze však v případě, že by šlo o širší mezinárodní operaci humanitárního charakteru.