Američtí krajané nepovažují volbu Václava Klause za špatnou

Přední představitelé krajanů nepovažují volbu Václava Klause českým prezidentem za špatnou, i když většinou dávali přízeň uchazečům jiným zejména Petru Pithartovi. Vydavatel krajanské čtrnáctideníku Amerických Listů Petr Bísek řekl ČTK, že volbou Václava Klause není překvapen, přestože doufal, že vyhraje kandidát vládní koalice Jan Sokol. "Pan Václav Klaus udělal všechno správně pro to, aby vyhrál. Za úsilí, které do toho (politické dráhy) v posledních třinácti letech dal, si to zaslouží," řekl Bísek.

Bývalý předseda sociální demokracie Jiří Horák, který žije nyní na Floridě, uvedl, že Klaus jako prezident nedopadne špatně. "Má zkušenosti, má vystupování," řekl ČTK Horák, kterého však překvapila Klausova slova, že i za minulého režimu odmítal laciný antikomunismus. K volbě samotné však dodal, že proti Sokolovi hlasovala část lidovců, unionistů a sociálních demokratů. "Dnes se nenechá v České republice moc politikům věřit," řekl Horák v narážce na snahu premiéra Vladimíra Špidly zavázat spolustraníky k volbě Sokola.

Phil Kasik, prezident Amerických přátel České republiky, špičkové organizace českých krajanů v USA, ČTK řekl, že je rád, že se završil demokratický proces, a vyjádřil naději v hladký přechod funkce od bývalé hlavy státu Václava Havla ke Klausovi. Podle Kasika nemá funkce prezidenta v ČR takovou váhu jako v USA, a proto v ČR daleko více závisí na spolupráci prezidentského úřadu a vlády. "Klaus byl vždy dobrým přítelem Spojených států," řekl Kasik.

Profesor Michiganské univerzity Jan Švejnar řekl, že nevěří, že by Klaus v prezidentské funkci mohl nějak ovlivnit vstup ČR do Evropské unie, protože věci jsou už příliš rozběhnuté. Uvedl, že Klaus si patrně uvědomí, že v prezidentské funkci musí vyjadřovat zájmy širšího okruhu lidí a nikoli jen své strany a svoje vlastní. "Bylo by to velmi důležité ze státního hlediska," řekl Švejnar.

Český velvyslanec při OSN Hynek Kmoníček konstatoval, že Klaus je v OSN považován za "logického a pragmatického politika."

Autor: Eva Petržílková