Proti zvolení Sokola prezidentem se postavil Slovanský výbor ČR

Poslanci a senátoři by neměli volit prezidentem filozofa Jana Sokola, a to kvůli jeho postoji k sudetským Němcům. Parlamentní kluby o to požádal Slovanský výbor České republiky. Toto občanské sdružení, které se hlásí k vlastenectví a ke spolupráci slovanských národů, se tak připojilo k výzvě vedení Českého svazu bojovníků za svobodu z minulého týdne. Výbor Sokola obviňuje z kolaborace se sudetskými Němci.

"Žádáme všechny poslance a senátory, aby tuto osobu (Sokola) nevolili do čela našeho státu. Považujeme za naprosto nepřípustné, aby kolaborant z rodiny kolaborantů byl nejvyšším představitelem českého národa," řekl ve čtvrtek předseda výboru Jan Minář.

Narážel tak na fakt, že Sokolův otec dostal za války Svatováclavskou orlici. Podle Sokola jeho otec přijal protektorátní vyznamenání jako rektor Umělecko-průmyslové školy, protože chtěl ve funkci zůstat, aby se školu snažil zachránit.

V roce 1995 Sokol podepsal výzvu Smíření 95, podle níž by česká vláda měla vést dialog s reprezentací sudetských Němců. Nyní jednání na úrovni vlády nepožaduje. Je proti revizi poválečného uspořádání, i když poválečný odsun sudetských Němců označil za hanebnost.

Minář naopak pokládá za hanbu, že Sokola vzhledem k jeho názorům na odsun nominovaly politické strany, které podpořily parlamentní prohlášení proti revizi Benešových dekretů. Sněmovna loni v dubnu usnesením označila právní a majetkové vztahy, které vyplynuly z poválečných zákonů a prezidentských dekretů, za nezpochybnitelné, nedotknutelné a neměnné.

Slovanský výbor na sebe upozornil před pěti lety uspořádáním Všeslovanského sjezdu. Bývalý předseda výboru Břetislav Chvála se tehdy na sjezdu přihlásil k odkazu Velké říjnové socialistické revoluce v Rusku a k "trvalé" myšlence socialismu. Odsoudil naopak "americký imperialismus", EU a Severoatlantickou alianci.