Sokola prý nechce jen pár poslanců ČSSD, kraje nejsou moc nadšené

V sociální demokracii panují rozpaky nad možnou prezidentskou nominací vysokoškolského profesora Jana Sokola. Pro některé krajské lídry ČSSD je bývalý ministr školství málo známou osobností, jiným vadí jeho nedostatečné politické zkušenosti nebo názory na česko-německé vztahy. Řada sociálních demokratů ale dala najevo, že Sokol je kvalitní kandidát na Hrad a důstojný soupeř Václava Klause (ODS). Poslanců, kteří jej nechtějí volit, je prý výrazná menšina.

Premiér a předseda ČSSD Vladimír Špidla o Sokolově kandidatuře osobně jedná se zákonodárci nejsilnější vládní strany. V sobotu se sejde v Lidovém domě předsednictvo ČSSD, v úterý její poslanecký a senátorský klub.

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Milan Ekert ČTK řekl, že poslanců, kteří svůj hlas Sokolovi nedají, bude podle jeho odhadu "do deseti". Sněmovní frakce ČSSD má 70 členů. "Jsou to jednotlivci," prohlásil o neoblomných poslancích. On sám už pohovor se Špidlou absolvoval, ovšem už před ním byl stejně rozhodnut Sokola podpořit. "Nemám nejmenší problém," uvedl Ekert.

Zatím podle něj Špidla hovořil asi s polovinou poslanců ČSSD, mluvit prý bude se všemi. Připouští, že Klaus je silným kandidátem. "Oba dva soupeři jsou rovnocenní, ale myslím, že v tuto chvíli má poněkud větší šance pan Sokol," míní Ekert.

Způsobem výběru prezidentského kandidáta je rozladěn předseda moravskoslezské ČSSD Petr Vícha, který chybu vidí především v sociální demokracii. "Těžko může mít někdo moc připomínek přímo k osobě pana Sokola, ale jaký to je proces, když se někdo najde už ze zoufalství," řekl ČTK. ČSSD považuje za demokratickou stranu, ale nynější situace mu připomíná spíše anarchii.

Poměrně jasno mají poslanci ČSSD Michal Kraus a Oldřich Němec. Sokol je podle nich přijatelným kandidátem, a pokud ho strana do volby postaví, podpoří ho.

Hlas Sokolovi je ochoten dát i jihomoravský poslanec ČSSD Jiří Václavek. "Podstatná věc je ale také nevolit Václava Klause. Nelze zapomenout na to, co udělal s českým hospodářstvím," řekl.

Sokola je připraven volit i poslanec Zdeněk Koudelka, i když "z nouze". Sokola považuje za kandidáta, o jehož kvalitách není pochyb, na druhou stranu ve veřejnosti není příliš známý. "Budoucího prezidenta by měli znát všichni. Já ho (Sokola) podpořím z nouze," uvedl Koudelka.

Podle předsedy zlínské městské organizace ČSSD Martina Janečky není Sokol vhodným kandidátem na prezidenta. "Prezident by měl mít politický rozhled a zkušenosti. Ty profesor Sokol nemá," řekl ČTK. Jediným možným kandidátem byl podle něj bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman, který ale propadl již ve druhé volbě.

Kritický postoj k Sokolovi potvrdil i předseda ústecké krajské organizace Jaroslav Foldyna. Akademik podle něj kvůli svým dosud známým postojům k sudetským Němcům nemůže v Ústeckém kraji očekávat téměř žádnou podporu. "Je to chytrý a slušný člověk, ale pro členskou základnu v našem kraji je právě z tohoto jediného důvodu nepřijatelný," uvedl Foldyna.

Sokol označil v minulosti odsun sudetských Němců za ostudný. Podepsal se také pod výzvu k zahájení rozhovorů mezi českou vládou a politickou reprezentací sudetských Němců Smíření 95.

Také sociální demokraté v Pardubickém kraji očekávají jasnější vyjádření možného prezidentského kandidáta k česko- německým vztahům. Náměstek pražského primátora Petr Hulínský ČTK řekl, že pro něj je Sokol kvalitní kandidát, kterého si váží.