Newton IT: Média se v lednu nejčastěji zmiňovala o Havlovi

Odcházející prezident Václav Havel byl v lednu politickou osobností, o níž se média zajímala nejvíce. Zvýšenou pozornost věnovala i čestnému předsedovi ODS Václavu Klausovi a bývalému šéfovi ČSSD Miloši Zemanovi, kteří kandidovali na hlavu státu. Vyplývá to z průzkumu společnosti Newton Information Technology (Newton IT).

Média bilancovala Havlovo třináctileté působení v prezidentské funkci, hodnotila i jeho udělování milostí a amnestií. Z aktuálních témat je zaujala zejména problematika volby jeho nástupce a věnovala se i Havlovým zahraničním návštěvám.

O Klausovi a Zemanovi se média zmiňovala téměř výhradně v souvislosti s jejich kandidaturou na prezidentské křeslo. Spekulovala o Klausových šancích na vítězství a rozebírala strategii předvolební kampaně. Čestný předseda ODS byl nejvíce medializovaným politikem v televizním zpravodajství, publicistice a na internetových serverech.

Média se často zmiňovala i o premiérovi a předsedovi ČSSD Vladimíru Špidlovi. Všímala si zejména jeho role při výběru prezidentského kandidáta. Další příčky v žebříčku sledovanosti zaujali předseda Senátu Petr Pithart a bývalý ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš, kteří stejně jako Klaus a Zeman v prezidentském klání neuspěli.

Společnost Newton IT analyzovala celoplošné a regionální deníky, zpravodajské a publicistické pořady televizí a rádií. Vyhodnocovala i zpravodajství ČTK, internetových zpravodajských serverů, cizojazyčných titulů vycházejících v České republice a celoplošných slovenských deníků.