Premiér Špidla nabídl kandidaturu na prezidenta Janu Sokolovi

Někdejší ministr školství Jan Sokol by mohl být kandidátem sociální demokracie na prezidenta. Kandidaturu mu nabídl premiér a předseda sociálních demokratů Vladimír Špidla. Sokol nabídku zatím neodmítl, čeká na podporu dalších parlamentních stran, uvedla Česká televize. Šestašedesátiletého děkana Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy by podpořili i lidovci a unionisté, údajně by nevadil ani komunistům.

Předseda Unie svobody-DEU Petr Mareš ČTK řekl, že jeho strana považuje jméno bývalého ministra školství za perspektivní. "Objevilo se už dříve a my jsme ho považovali za perspektivní. Nevím, proč bychom měli tento postoj měnit," uvedl. Sokola Mareš mezi možnými kandidáty jmenoval před druhou volbou společně se senátorem Josefem Jařabem. Unionisté tehdy nakonec své hlasy dali senátorce Jaroslavě Moserové.

Místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal televizi řekl, že Sokol by mohl mít stoprocentní podporu lidovců. Nevěří však, že se sociální demokraté shodnou na jedné osobnosti. Tvrdí, že pro lidovce je přístup sociální demokracie v tuto chvíli "značně nejasný".

Podle komunistického místopředsedy Poslanecké sněmovny Vojtěcha Filipa by navrhovaný kandidát nevadil ani komunistům.

Třetí volba prezidenta, pro niž strany vládní koalice začínají znovu hledat vhodného kandidáta, se bude konat 28. února na společné schůzi obou parlamentních komor. Jediným kandidátem je zatím čestný předseda ODS Václav Klaus, kterého nominovali občanští demokraté. Sokol na hlavu státu už jednou kandidoval. V roce 1992 ho rovněž sociální demokraté navrhli na prezidenta ČSFR pro páté kolo voleb. V říjnu 1992 se kandidatury vzdal. Profesor Sokol, signatář Charty 77, má s ústavními funkcemi již zkušenost. V letech 1990 až 1992 byl místopředsedou Sněmovny národů Federálního shromáždění ČSFR. V roce 1998 byl ministrem školství ve vládě Josefa Tošovského. Není v žádné politické straně, v minulosti byl členem Občanského hnutí a strany Svobodní demokraté-Liberální strana národně sociální. Členství se vzdal v roce 1996, kdy neúspěšně kandidoval za KDU-ČSL do Senátu. Sokol je ženatý a má tři dospělé děti.