Mezi jmény kandidátů na prezidenta jsou opět vědci a pedagogové

Po dvojí neúspěšné volbě nové hlavy státu se politici snaží dohodnout na kandidátovi, který by měl šanci získat podporu napříč politickým spektrem. Představitelé vládní koalice proto s nabídkou na kandidaturu oslovili trojici vědců - předsedkyni Akademie věd České republiky (AV ČR) Helenu Illnerovou, onkologa Pavla Klenera a rektora Univerzity Karlovy (UK) Ivana Wilhelma.

Jména vědců či příslušníků akademické obce se při spekulacích o Havlově nástupci objevila i dříve. Už v roce 1998 německý týdeník Der Spiegel uváděl jméno tehdejšího ministra školství a filozofa Jana Sokola či bývalého rektora UK Radima Palouše. Mezi často zmiňované kandidáty patřil i bývalý šéf Akademie věd ČR Rudolf Zahradník, ten ale případnou kandidaturu v říjnu odmítl. Také jméno Ivana Wilhelma padlo z řad sociálních demokratů už loni v létě.

Stručné profily uvažovaných kandidátů:

Helena Illnerová (65) - Od března 2001 předsedkyně Akademie věd ČR, v čele této instituce nahradila Rudolfa Zahradníka. Loni v září zmínila v rozhovoru pro týdeník Respekt její jméno v souvislosti s prezidentskou kandidaturou ministryně školství Petra Buzková. Illnerovou, která byla podle časopisu Týden členkou ODA, označil minulý týden za přijatelnou kandidátku na prezidentský úřad i místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Illnerová se v posledních dvou letech soustředila na práci v čele akademie, nedávno se u příležitosti 50. výročí jejího založení výrazně zapojila i do veřejných diskusí o smyslu a budoucnosti AV ČR.

Bioložka Illnerová musela po svém zvolení do čela akademie omezit svou vědeckou práci, při které se už od 60. let zabývala časovým systémem savců - zkoumala takzvané biologické hodiny živých organismů. Illnerová vystudovala chemii na Přírodovědecké fakultě UK, kde později získala titul doktorky přírodních věd. Profesní život spojila s Fyziologickým ústavem Akademie věd ČR. Ke konci 80. let byla zvolena do Komory volených zástupců ČSAV. Roku 1993 se stala místopředsedkyní akademie. Illnerová je vdaná, má syna a dceru.

Pavel Klener (65) - Uznávaný onkolog, odborník na protinádorovou chemoterapii. Před loňskými senátními volbami uvažoval o kandidatuře za KDU-ČSL v Praze 5, nakonec ale nekandidoval. V politice se angažoval už počátkem 90. let, od prosince 1989 do června 1990 byl ministrem zdravotnictví, v červnu 1990 se stal na dva roky členem České národní rady za Občanské fórum. Není členem žádné politické strany, podle časopisu Týden byl v minulosti čtyři roky členem Občanské demokratické aliance.

Od roku 1990 je Klener přednostou 1. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice, jedenáctým rokem zastává i funkci prorektora Univerzity Karlovy pro vědu a výzkum. Pavel Klener se narodil v Bratislavě, v roce 1961 promoval na Fakultě všeobecného lékařství UK. V letech 1965 až 1966 studoval hematologii v Paříži, od poloviny 70. let se systematicky věnuje protinádorové chemoterapii. Přednášel i ve Spojených státech a Velké Británii. Od loňského roku je ředitelem Ústavu hematologie a krevní transfuze. Klener je ženatý, má dceru a syna.

Ivan Wilhelm (60) - Rektorem Univerzity Karlovy je druhé funkční období. S odvoláním na nejmenovaného poslance uvedly jeho jméno v souvislosti s prezidentskou volbou už loni v červenci Hospodářské noviny. Místopředsedkyně ČSSD Marie Součková o něm tehdy řekla, že "by to nebyl špatný kandidát". Wihelm ale nakonec v září odmítl kandidaturu v sociálnědemokratickém referendu. Wilhelm není členem žádné politické strany, v letech 1965 až 1969 byl členem KSČ. Také jeho označil místopředseda KSČM Dolejš za přijatelného.

Ivan Wilhelm se (stejně jako Klener) narodil na Slovensku, v Trnavě. Po ukončení střední školy studoval v Praze jadernou fyziku na ČVUT. Vědeckou kariéru zahájil ihned po absolutoriu v roce 1961, kdy začal působit na své alma mater, později přešel na Matematicko-fyzikální fakultu UK. Na přelomu 60. a 70. let dlouhodobě pobýval v sovětském výzkumném středisku v Dubně. Po roce 1989 začal Wilhelm působit v akademických funkcích, v letech 1994 až 1999 byl prorektorem UK, od února 2000 je rektorem. Je také předsedou České konference rektorů. Wilhelm je ženatý, má dceru.