ODS chce po vládních stranách termín třetí volby prezidenta

Způsob, jakým hledají strany vládní koalice možného nástupce prezidenta Václava Havla, oslabuje podle opoziční ODS důstojnost kandidátů na nejvyšší ústavní funkci i samotný prezidentský úřad. Předseda občanských demokratů Mirek Topolánek novinářům řekl, že jeho strana je znepokojena jednáním sociálních demokratů, lidovců a unionistů v této věci. Lídr největší opoziční strany by už také rád od vládních stran slyšel, kdy by se měla uskutečnit třetí volba.

"Jsme poněkud nervózní, že není určen termín třetí volby, protože ten termín se podle Ústavy blíží," uvedl Topolánek po jednání Výkonné rady ODS. Předseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) přitom svolal schůzku na toto téma na čtvrtek a do vypršení lhůty zbývá zhruba měsíc. Zatímco vládní koalice po dvou neúspěšných volbách dosud v hledání společného kandidáta tápe, Topolánek znovu zdůraznil, že ODS neuvažuje o jiném kandidátovi než o svém čestném předsedovi Václavu Klausovi.

"ODS nadále nabízí Václava Klause jako ruku podanou napříč politickým spektrem, jako osobnost, která má širokou podporu veřejnosti i doposud největší podporu parlamentu, jako kandidáta, který již prokázal politické i státnické postoje," citoval Topolánek z usnesení rady. Nechtěl se přitom vyjadřovat k osobnostem, o nichž mluví vládní koalice.

"K mediálním spekulacím se nevyjadřuji, počkám si, kdo bude deseti senátory či poslanci do třetí volby nominován. Já ta jména neznám," řekl ke trojici akademiků, jejichž šance na zvolení se v úterý chystá zkušební tajnou volbou prověřit ČSSD. Jde o předsedkyni Akademie věd Helenu Illnerovou, rektora Karlovy univerzity Ivana Wilhelma a prorektory téže školy Pavla Klenera.

Ačkoli ODS chce o Klausovi jako prezidentském kandidátovi vyjednávat, myslí si Topolánek, že by bylo zbytečné organizovat kulatý stůl všech parlamentních stran, kde by se hledal společný kandidát. "Nevím, jestli je to účelné, když si strana určí svého kandidáta, potom za ním stojí," konstatoval.

Česká republika je od pondělí bez prezidenta, nástupce Havla, kterému v neděli vypršel mandát, se zákonodárci pokusili najít v první volbě 15. ledna a v druhé 24. ledna. V obou volbách získal nejvíce hlasů Klaus, ke zvolení mu to ale nestačilo. Bývalý předseda občanských demokratů je považován také za favorita případné přímé volby prezidenta. Pokud vládní koalice nenalezne z nejbližší době silnou osobnost a cestu, jak ji prosadit v parlamentní volbě, je pravděpodobné, že se tak nestane ani před všelidovým hlasováním. To by se mohlo uskutečnit podle politologů zřejmě až na podzim.