Pat Cox: EU zřejmě vytvoří pro kandidáty jednu přístupovou smlouvu

Předseda Evropského parlamentu Pat Cox předpokládá, že Evropská unie vytvoří zřejmě jednu smlouvu o přistoupení pro všechny kandidátské země, které budou v první vlně rozšíření EU. Cox to řekl po jednání s prvním náměstkem ministra zahraničí Pavlem Teličkou. "Zdá se, že se uvažuje o vypracování jedné globální přístupové smlouvy," uvedl Cox, podle něhož ovšem tento postup nebyl ještě zcela potvrzen. Podle Teličky byly práce na návrhu smlouvy o přistoupení již zahájeny. Telička uvedl, že smlouva by měla mít různé národní přílohy a protokoly. "Bude to jedna smlouva o přistoupení, jak tomu bylo v minulých vlnách rozšíření," uvedl. Smlouvu by EU a všichni připravení uchazeči měli podepsat příští rok.

Ochranu národních zájmů České republiky a dalších malých států ve sjednocené Evropě proti velkým státům Evropské unie zajistí nejlépe silná Evropská komise. ČTK to po setkání senátorů s Patem Coxem řekl předseda výboru pro evropskou integraci Jiří Skalický. Uvedl to s odkazem na irské zkušenosti s členstvím v EU. Cox patří mezi zakládající členy irské strany Pokrokoví demokraté. Evropská komise je nejvyšším výkonným orgánem EU. Předseda senátního zahraničního výboru Michael Žantovský uvedl, že s Coxem hovořili také o zapojování kandidátských zemí do debat o otázkách zahraniční a obranné politiky EU. Tématem jednání byla rovněž zemědělská politika unie.

Irští politici udělají vše pro to, aby Irové na podzim v referendu hlasovali pro ratifikaci smlouvy z Nice, nezbytné pro rozšíření Evropské unie. Pat Cox to řekl v debatě se studenty Univerzity Karlovy. Podle něj musí Dublin přesvědčit hlavně irské občany, kteří se loni neúspěšného referenda nezúčastnili. Obsahem smlouvy, s níž musí všechny státy patnáctky souhlasit do prosince, jsou reforma evropských institucí a závazky pro perspektivu rozšíření EU. Cox připomněl, že referenda se zúčastnilo jen 33 procent Irů.