Zprávy

0:00
/
0:00

Picek: Čeští vojáci by mohli likvidovat syrské chemické zbraně

Syrské chemické zbraně by mohli podle ministra obrany v demisi Vlastimila Picka likvidovat čeští vojáci. Ministr to uvedl pro server Aktuálně.cz. Liberecká protichemická jednotka podle Picka patří v této oblasti ke špičce. Oficiálně ale Česká republika o likvidaci zbraní zatím požádána nebyla.. "Nikdo nás navíc zatím nepožádal, abychom byli při řešení syrského konfliktu jakkoliv nápomocni. Získání případné kontroly nad chemickými zbraněmi Sýrie není kromě toho dosud zastřešeno žádnou mezinárodní organizací, natož OSN, unií či Severoatlantickou aliancí," uvedl ministr v demisi.

Senát schválil omezení podpory elektřiny z obnovitelných zdrojů

Senát schválil vládní novelu, která omezuje podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie. Návrh zákona ukončuje podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů uvedených do provozu od 1. ledna příštího roku. Příjemci dotací také budou muset odkrývat své vlastníky. Snižuje i příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů, který spotřebitelé platí v ceně elektřiny. Pro zákon hlasovalo 56 přítomných senátorů napříč stranami. Účelem novely je omezit dopady podpory obnovitelných zdrojů na spotřebitele i na státní rozpočet. V letošním roce jde na tuto podporu kolem 45 miliard korun, z toho téměř 12 miliard jde ze státního rozpočtu a zbytek platí lidé a firmy v cenách elektřiny.Především podniky si stěžují na vysoké náklady na elektřinu s tím, že to poškozuje jejich konkurenceschopnost.

Obchodníci s lihovinami budou muset mít koncesi

Prodejci kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin budou muset mít koncesi. Novelu živnostenského zákona, který oprávnění zavádí, schválil Senát. Předlohu, jež reaguje na loňskou metanolovou aféru a má pomoci potírat nelegální alkohol, musí ještě podepsat prezident. Novela zařazuje prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin do režimu koncesované živnosti, jako je tomu u jejich výroby. "Cílem úpravy je získat přehled o prodejcích lihu a lihovin a zefektivnit tak kontrolu nad prodejem této rizikové komodity," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala, podle kterého se zprůhlední trh s lihovinami. Koncesi dostane každý obchodník, který o ni požádá. Norma míří také proti nekalým praktikám v podnikání. Už ve čtvrtek schválil Senát nový zákon o povinném značení lihu. Například se sníží objem nejvyššího povoleného balení alkoholu, výrobci lihovin a distributoři budou muset skládat kauce. Norma má zvýšit ochranu spotřebitelů a snížit také daňové úniky. Metanolová aféra vypukla v Česku loni v září, stát dokonce zavedl částečnou prohibici. Na otravu metylalkoholem zemřely čtyři desítky lidí, poškozených je přes 130.

Senát neschválil podmínky pro veřejně prospěšné společnosti

Vláda neprosadila v Senátu zavedení zákonných podmínek, při jejichž splnění se mohly organizace stát veřejně prospěšnými společnostmi. Senátorům mimo jiné vadilo, že zákon nepočítá s určitou delší lhůtou pro soudy, které budou splnění podmínek přezkoumávat. Obávali se, že soudy by byly žádostmi hned zkraje příštího roku zahlceny vzhledem k tomu, že jen neziskových organizací je v Česku až 100.000, jak uvedla senátorka Eliška Wagnerová (za SZ). I když má norma vazbu na nový občanský zákoník, jeho spuštění od příštího roku nebude podle senátora ČSSD Jiřího Dienstbiera nijak ohroženo. Wagnerová nicméně apelovala na ministryni spravedlnosti Marii Benešovou, aby ve vládě prosadila odložení účinnosti zákoníku i doprovodných norem. Neschválení zákona přinese podle Asociace veřejně prospěšných organizací ČR menší průhlednost neziskového sektoru.

Lobbista Šlouf na kandidátce zemanovců není, nahradil ho ministr Žák

Pražskou kandidátku Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) povede do sněmovních voleb místo lobbisty Miroslava Šloufa ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák. Na tiskové konferenci to řekli představitelé strany. Šloufa do čela kandidátky schválila pražská SPOZ, předsednictvo ho ale vyškrtlo. V čele dalších krajských kandidátek je několik ministrů vlády v demisi a kancléř prezidenta Vratislav Mynář. Jako lídr kandidátky byl překvapivě zvolen ve středu v noci na mimořádné krajské konferenci. Vedení strany se proti jeho nominaci ale postavilo. SPOZ dnes představil i další lídry krajských kandidátek. Moravskoslezskou povede ministr vnitra Martin Pecina, lídrem v Jihomoravském kraji je ministr pro místní rozvoj František Lukl a v Ústeckém kraji ministr zemědělství Miroslav Toman. Ministr práce a sociální věcí František Koníček bude dvojkou Středočeského kraje. Lídrem zlínské kandidátky je kancléř prezidenta Mynář, olomoucké šéf Úřadu vlády Radek Augustin a v jižních Čechách bývalý ministr Miloš Kužvart.V čele liberecké kandidátky je bývalý fotbalista a sportovní ředitel FC Slovan Liberec Jan Nezmar, ve středočeské lékař Miloš Adamec. Zpěvák Daniel Hůlka povede SPOZ na Hradecku a šéf strany Zdeněk Štengl v Pardubickém kraji.

S Bobošíkovou bude kandidovat i hnutí Pro sport a zdraví

Za volební blok Hlavu vzhůru, v jehož čele stojí bývalá europoslankyně Jana Bobošíková, budou kandidovat i členové hnutí Pro sport a zdraví. Bez bližších podrobností to oznámili zástupci Hlavu vzhůru. Hnutí Pro sport a zdraví založil exministr školství Josef Dobeš, po neshodách s dalšími členy vedení, na funkci předsedy rezignoval. Jména zástupců Pro sport a zdraví chce Bobošíkové hnutí představit v sobotu. Za hnutí Hlavu vzhůru kandiduje už několik bývalých poslanců ODS. Například ve Zlínském kraji bude lídrem exposlanec Tomáš Úlehla, který byl z ODS nedávno vyloučen, v Jihočeském kraji bude jedničkou exposlanec ODS Michal Doktor. Hnutí Hlavu vzhůru sdružuje podle dřívějších informací zástupce 11 stran či hnutí a podle vyjádření svých zástupců má podporu exprezidenta Václava Klause. Blok ale minulý týden opustila politická strana Volba pro Kladno, podle níž se hnutí odklonilo od původních myšlenek, že se postaví za osobu bývalého prezidenta Klause, nebo půjde do voleb s jeho podporou.

Státní dluh stoupl v pololetí na 1,68 bilionu Kč, potvrdilo MF

Státní dluh České republiky se od počátku roku ke konci června zvýšil o 10,5 miliardy korun na 1,678 bilionu Kč. Údaje z počátku července na základě metodiky MMF potvrdilo ministerstvo financí. Na každého Čecha tak připadá dluh téměř 160.000 korun. V samotném druhém čtvrtletí dluh ovšem klesl o 37,5 miliardy korun. Mezi hlavními příčinami poklesu hrubého státního dluhu ve druhém čtvrtletí byla splátka 40. emise státních dluhopisů v celkové jmenovité hodnotě 62,9 miliardy Kč. Pokles byl podle dřívějšího vyjádření MF přirozenou reakcí na zvýšení finanční hotovosti, kterou má stát k dispozici. Podle odhadů MF v prosincové strategii financování a řízení státního dluhu na letošní rok počítá MF s nárůstem dluhu na konci roku na 1,769 bilionu korun, ke konci roku 2014 na 1,859 bilionu a ke konci 2015 na 1,938 bilionu korun.

Tripartita podpořila navýšení odvodů státu

Zdravotnické odbory i nemocnice podpořily na jednání zdravotnické tripartity požadavek ministra Martina Holcáta, aby vláda přidala do zdravotnictví peníze. Jde hlavně o navýšení plateb státu za děti či důchodce. Tripartita se shodla, že krizovou situaci resortu je nutno rychle řešit. Napíše premiérovi žádost, aby vláda Holcátovu žádost o navýšení odvodů o 98 na 821 korun měsíčně schválila. Další peníze by resort mohl dostat odkupem nedobytných pohledávek zdravotních pojišťoven a bezúročnou půjčkou pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu. To už by ale zřejmě měla řešit nová vláda ustavená po volbách. Podle šéfa Asociace českých a moravských nemocnic Eduarda Sohlicha chybějí nemocnicím peníze na zaplacení léků, materiálu a budou jim chybět i peníze na platy. Splatnost se prodlužuje, hrozí uzavírání některých oddělení. Řešit se proto musí i letošní rok, a to bezúročnou půjčkou pro VZP. Pokud ji dostane, může s nemocnicemi vyjednat úpravu smluv a navýšit jim úhrady za péči.

ČSSD zvažuje spojení české a slovenské přenosové soustavy

Sociální demokraté uvažují o spojení české a slovenské přenosové soustavy pod jeden regulační úřad. Krok, k němuž by mohlo dojít začátkem roku 2015, by podle stínového ministra průmyslu a obchodu za ČSSD Milana Urbana vedl k úsporám nejméně deseti miliard korun. Úspory by přineslo mimo jiné snížení počtu českých dispečinků přenosové soustavy ze dvou na jeden. ČSSD by ušetřené peníze dala do snížení cen elektrické energie pro jednotlivce i firmy. Podle Urbana k takovému kroku existuje vůle na straně českých sociálních demokratů i na Slovensku. K možnému spojení již byla vypracována studie. Elektroenergetickou přenosovou soustavu v Česku provozuje společnost ČEPS a na Slovensku SEPS. Poprvé o spojení státních firem uvažovali v roce 2005 ministři Milan Urban a jeho slovenský protějšek Pavol Rusko.

V ČR klesly ceny mobilního volání na průměr

Česko už nepatří v cenách mobilního volání mezi nejdražší země. Díky zlevněným neomezeným tarifům se ČR letos z posledních příček posunula k průměru zemí OECD. Vyplývá to z analýzy společnosti Strategy Analytics, kterou zveřejnil ČTÚ. Ve všech spotřebních koších se pozice České republiky podle ČTÚ pohybuje na průměru srovnávaných zemí či v první, tedy levnější polovině těchto zemí. Měřeno kurzem podle parity kupní síly jsou výsledky ČR o několik pozic horší. I tam se ale relativní postavení tarifů tuzemských operátorů zlepšilo.

Problémové potraviny se do ČR nedostaly, tvrdí Poláci

Do Česka se nedostaly žádné výrobky živočišného původu ze zvířat krmených nepovolenou masokostní moučkou. Informoval o tom mluvčí české Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben na základě odpovědi hlavního polského veterinárního lékaře Janusze Zwiazeka českým kolegům. Polská televize TVN uvedla, že tamní farmáři krmí skot masokostní moučkou vyrobenou z pošlých zvířat. Masokostní moučka je považována za hlavní zdroj šíření takzvané nemoci šílených krav, odborně bovinní spongiformní encefalopatie (BSE). V Polsku, stejně jako v České republice, je přitom od konce roku 2003 zákonem zakázáno používat masokostní moučku jako krmiva pro jatečná zvířata.

Z areálu bývalé Setuzy odvezli radioaktivní látky

Veškeré radioaktivní látky nalezené v lovosickém areálu bývalé Setuzy byly odvezeny, ostatní nebezpečné chemikálie jsou odborně zabezpečené. Informovala o tom Jana Hejdová z lovosické radnice. Podle radnice obyvatelům nehrozí žádné nebezpečí. Podle inspektorů životního prostředí byly v areálu nalezeny tuny vysoce rizikových laboratorních chemikálií a další stovky tun látek s rizikovými vlastnostmi, jako jsou tuky, oleje či zaolejovaná voda. V areálu se našly v malém množství také sloučeniny radioaktivních prvků. V bývalé chemické laboratoři inspektoři objevili také soli kadmia či arsenu, brom, bílý fosfor, který hoří již při styku se vzduchem, nebo rtuť.

Policie nařídila výslech Rittiga v kauze Nagyové na příští týden

Kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) pozvali na příští týden k výslechu podnikatele Iva Rittiga. Výpověď se má týkat případu někdejší šéfky kabinetu experiméra Petra Nečase Jany Nagyové. Podle informací ČTK má Rittig přijít ve středu na služebnu v pražském Perštýně, kde se i dříve odehrála většina výslechů v kauze. Muž žije trvale v Monaku, nyní je podle informací médií v Česku. Policie jej zatím bez obvinění podezírá s dalšími lidmi z korupce při veřejných zakázkách a praní špinavých peněz. Rittigovo jméno spojují kriminalisté s rozsáhlým zásahem, který v polovině června vyústil v obvinění osmi lidí ve dvou kauzách kolem Nagyové - údajné politické korupce a neoprávněného sledování. K Nagyové se kriminalisté podle policejních dokumentů dostali při prošetřování podezření na údajnou organizovanou zločinnou skupinu složenou z podnikatelů a lobbistů.

Policie začala zkoumat, zda se někdo pokusil zabít šéfku ERÚ

Pražská policie začala zkoumat okolnosti údajného pokusu o vraždu šéfky Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové. Neznámí pachatelé podle televize Nova poškodili výtah pro auta v pražském domě, kde Vitásková bydlí. Policie už půl roku šéfku ERÚ hlídá kvůli častým výhrůžkám. Vitáskovou se někdo údajně pokusil vytlačit s jejím autem z dálnice. Útokem se na začátku dubna na utajeném jednání zabývala bezpečnostní rada státu. ERÚ se pod vedením Vitáskové pustil do rozsáhlých kontrol především v oblasti solární energetiky. Vitásková se domnívá, že část solárních elektráren získala v roce 2010 licenci neoprávněně. Podle ní je možné, že majitelé těchto elektráren neoprávněně čerpají podporu ve výši několika miliard korun ročně. Kvůli solárnímu podvodu ale i Vitásková čelí obvinění z napomáhání trestnému činu zneužití pravomocí úřední osoby. Vitásková, která je ve vedení úřadu od července 2011, obvinění odmítá.

Policie zadržela devět lidí kvůli stamilionovému krácení daní

Protikorupční policie v souvislosti se zásahem v pražských Košířích zadržela kvůli krácení daní devět lidí. Obviněn nikdo nebyl. Prověřovaná škoda je přes 700 milionů korun, řekl mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej. Policie zasahovala v budově v Košířích, kde sídlí mimo jiné tiskárna Europrint, redakce deníku E15 a týdeníku Euro z vydavatelství Mladá fronta. Případ ale podle detektivů nesouvisí s novinářskou činností. Více informací prý útvar zveřejní v pondělí. Detektivové si podle Ibeheje přišli do budovy mezinárodní společnosti v Košířích pro některé listiny. Mladá fronta potvrdila, že zásah se jejích titulů netýká, neomezí ani jejich vydávání.

Soud zamítl vazbu pro tři z 12 fotbalistů obviněných z korupce

Strakonický soud neschválil návrh státního zástupce na vzetí do vazby tří fotbalistů kvůli možnému ovlivňování zápasů. Řízení dále pokračuje se stíhanými na svobodě, řekl strakonický státní zástupce Miloslav Kelyman. Podle něj soud rozhodl o tom, že nejsou důvody pro vzetí obviněných do vazby. Kvůli možnému ovlivňování zápasů bylo obviněno 12 současných nebo bývalých fotbalistů. Jejich počet může ještě vzrůst. V současné době hrozí jednomu z obviněných až šestiletý trest, ostatním pak vězení v délce dvou roků. O konkrétních jménech, kterých se dnešní jednání týkalo, nechtěl mluvit. Neuvedl ani, u kterého z fotbalistů celá téměř roční policejní akce začala. K prvnímu nabídnutí úplatku podle něj došlo v okrese Strakonice a celý případ se rozběhl 6. listopadu 2012. To bylo pár dní před utkáním ČFL Převýšov - Strakonice (1:3). Strakonický státní zástupce potvrdil, že v kauze existuje návaznost na Slovensko i na sázkaře z asijských zemí. Je přesvědčený, že policie zajistila dostatek důkazů, které budou stačit k návrhu na podání obžaloby.

Podle soudu v USA jsou podmínky pro vydání Dahlgrena do ČR

Americký soud rozhodl, že byly splněny podmínky pro vydání Američana Kevina Dahlgrena do České republiky. Řekla to mluvčí českého ministerstva zahraničí Johana Grohová. Dahlgrenova obhajoba oznámila, že se proti verdiktu odvolá. Soud v Alexandrii ve státě Virginie podle České televize (ČT) dospěl k závěru, že existuje důvodné podezření, že Dahlgren je čtyřnásobným vrahem. Podle českých vyšetřovatelů v Brně-Ivanovicích usmrtil svou sestřenici, jejího manžela a jejich dva syny. Motiv činu není znám. Američan si následně vzal taxi z Brna do Vídně, odkud odletěl do USA. Během letu na něj české úřady vydaly zatykač. Na jeho základě agenti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Dahlgrena zadrželi po příletu na letiště ve Washingtonu. Pokud by byl vydán a v České republice odsouzen, hrozil by mu až doživotní pobyt za mřížemi. Kdyby ho americký soud vydat odmítl, unikl by zcela trestu. Dahlgren vinu popírá.

V Kralicích začaly oslavy 400. výročí Bible kralické

V Kralicích nad Oslavou začaly oslavy 400. výročí posledního předbělohorského vydání Bible kralické, jedné z nejvýznamnějších českých literárních památek. Ve škole byla otevřena výstava přibližující mimo jiné moravské nekatolické památky. V programu, který potrvá do neděle, jsou téměř čtyři desítky akcí. Kralice očekávají asi 3000 návštěvníků. Hlavní část oslav se bude odehrávat od sobotního rána. Jsou připraveny koncerty, přednášky, vystoupí i divadelní soubor z Českého Těšína s představením Labyrint světa a lusthauz srdce. Děti mohou vyzkoušet výtvarnou a tiskařskou dílnu. Oslavy zakončí v neděli dopoledne ekumenická bohoslužba. Bible kralická je první český překlad bible z původních jazyků, nikoliv latinské Vulgaty. První vydání vyšlo v šesti svazcích, v jednosvazkovém vydání vyšla Bible kralická poprvé v roce 1596. V době rekatolizace spojovala Bible kralická rozptýlené skupiny českých a moravských exulantů i domácí tajné nekatolíky.

O zápisu velkomoravských Valů do UNESCO se rozhodne v roce 2014

Rozhodnutí UNESCO, zda mezi světové památky zapíše také velkomoravské hradiště Valy na Hodonínsku se sousedním velkomoravským kostelem v Kopčanech, by mohlo padnout na přelomu června a července 2014. Klíčovým pro něj bude hlavně doporučení nevládní Mezinárodní rady pro památky a historická sídla (ICOMOS), jejíž odborníci od úterý do čtvrtka tuto lokalitu navštívili, aby ji zhodnotili. Pokud ICOMOS zápis doporučí, lze předpokládat, ze tento velkomoravský areál se stane další památkou UNESCO. Pokud by ICOMOS zápis nedoporučil, bylo by nutné, aby ČR a Slovensko návrh stáhly, zvelebily areály, odstranily nedostatky a pokusily se znovu podat žádost o zápis. Jestliže vedení UNESCO jednou zápis neschválí, příště se už stejnou památkou nezabývá. Valy byly jedním z největších center Velkomoravské říše. Podle legend mohly být dokonce jejím hlavním městem - bájným Veligradem, jenž nebyl dosud objeven. Byly v nich nalezeny základy 12 kostelů, včetně největší velkomoravské baziliky a také knížecího paláce. Patrně v nich působili také věrozvěsti. Podle nejodvážnějších teorií v nich je původní hrob svatého Metoděje, jehož ostatky pak jeho žáci přestěhovali.

Na Slovensku odhalili pamětní desku Baťovi

Město Partizánske na západním Slovensku, které se díky Baťovi v minulosti stalo centrem obuvnického průmyslu v zemi, si připomnělo svého zakladatele. U příležitosti oslav 75. výročí vzniku města zde odhalili pamětní desku podnikateli Janu Antonínu Baťovi. Slavnosti se zúčastnili i jeho příbuzní, kteří oficiálně požádali Slovensko o odškodné za majetek zabavený rodině po druhé světové válce. Jeho hodnota je odhadována na miliardu eur (bezmála 26 miliard korun). Slovenské úřady požadavek nekomentovaly. Historik Zdeněk Pokluda řekl, že Jan Antonín Baťa po válce nesplnil povinnost vyplývající ze zákona, když nepřihlásil úřadům svůj 40procentní podíl v Baťovu impériu, do kterého patřila i jeho slovenská pobočka. Pokluda odmítl spekulovat, zda tato skutečnost může ovlivnit nároky na kompenzaci. Ve městě už stojí socha zakladatele obuvnické firmy Tomáše Bati, patrně nejslavnějšího podnikatele prvorepublikového Československa, který byl nevlastním bratrem Jana Antonína Bati.

Historické parníky Vltava a Vyšehrad se staly kulturní památkou

Historické parníky Vltava a Vyšehrad se staly kulturní památkou, rozhodlo ministerstvo kultury. Sdělil to Štěpán Rusňák, ředitel Pražské paroplavební společnosti (PPS), která parníky vlastní. Obě lodě byly na vodu spuštěny před více než 70 lety, cestující nyní vozí na trasách od Slapské přehrady po Mělník. Vyšehrad a Vltava jsou podle Rusňáka posledními funkčními českými historickými parníky. Vyšehrad letos 1. května oslavil 75. výročí spuštění na vodu, Vltava je o dva roky mladší. Oba parníky reprezentují typická plavidla stavěná pro pražskou paroplavbu v letech 1865 až 1949. Od svého spuštění na vodu vystřídaly několik názvů a prošly různými přestavbami, plně se však zachovaly jejich trupy a unikátní parní stroje.

Výstava připomene lidovou architekturu Prahy

Památky lidové architektury na území Prahy představí výstava, která se koná v rámci Roku lidové architektury. Ten letos připomíná 200. výročí narození jedné z nejznámějších osobností lidové architektury v českých zemích, Jakuba Bursy (1813 až 1884), tvůrce selského baroka. Výstava začne v Domě spokojeného stáří v Troji, kde potrvá do 29. září. Poté bude instalována v Kotěrově centru v Trmalově vile v Praze 10. Některé z památek lidové architektury jsou na místech, kde je lidé nečekají - například roubený objekt v ulici Nový Svět na Hradčanech, pár set metrů od Pražského hradu. Za specifický druh lidové architektury lze pokládat i známé domečky Zlaté uličky.

V Praze začala výstava o československém opevnění v roce 1938

Za účasti přímého aktéra mobilizace z roku 1938, stoletého Josefa Načeradského, byla před budovou generálního štábu Armády ČR zahájena výstava věnovaná předválečnému budování československého pohraničního opevnění. Expozici mapující historii výstavby a úlohu pevnostního opevnění v tehdejším Československu připravil vojenský historik Eduard Stehlík. Síť pevností začala tehdejší mladá demokratická republika budovat v reakci na sílící hrozbu sousedního nacistického Německa. Takzvaných řopíků bylo dokončeno přes 9000 - i tak se nestihlo dostavět je v plánovaném rozsahu, který byl na svou dobu ambiciózní. Vojáci byli připraveni vlast bránit, což dokázali při mobilizaci, kdy pohraniční pevnosti obsadili. Po mnichovské konferenci mocností byla k boji odhodlaná československá armáda donucena opustit je bez boje.

Český krátký film má naději na Oscara

Český krátký film "Strach" scénáristy a režiséra Martina Krejčího zvítězil v jedné z hlavních kategorií na festivalu "LA Shorts FEST. Jednadvacetiminutový snímek má díky tomu šanci získat Oscara v kategorii krátkých filmů. Autora inspirovala skutečná událost, kdy patnáctiletý chlapec tvrdil, že ho vážně zranila skupina Romů. V celé republice se kvůli tomu zvedla vlna protiromských protestů. Později vyšlo najevo, že se chlapec zranil vlastní chybou a přepadení si ze strachu vymyslel.

Ekofilm nabídne v Ostravě širokou škálu snímků

Na mezinárodní filmový festival Ekofilm, který v Ostravě bude počátkem října, je přihlášeno 123 filmů, dokumentů a televizních pořadů z 28 zemí světa. Zastoupení mají i Nepál, Irán či Čína. Filmy o životním prostředí a přírodním a kulturním dědictví ohodnotí mezinárodní porota a na vítěze letos čeká skleněná plastika, která je dílem světoznámého výtvarníka Bořka Šípka, řekla ředitelka festivalu Marcela Mrózková Heříková. Podle ní je sice tradičně nejvíce obsazenou kategorie Zelená planeta, ale hodně filmů jejich tvůrci letos přihlásili i do kategorií Člověk a společnost nebo Inspirace. Součástí festivalu bude i tradiční doprovodný program, jehož vyvrcholením bude sobotní Ekopouť na Masarykově náměstí v Ostravě. V programu jsou hudební vystoupení, ale třeba i klaunské divadlo, k dispozici bude chemická laboratoř nebo půjčovna dvojkol či rikš.

Pražská malířka Světlana Fialová vyhrála britskou výtvarnou cenu

Slovenská malířka působící v Praze Světlana Fialová vyhrála britskou kreslířskou cenu Jerwood Drawing Prize. Spolu s dalšími oceněnými díly je vítězná kresba umělkyně od středy vystavena v londýnské galerii Jerwood Space, informoval server BBC. Fialová zvítězila s portrétem, v němž tuší zachytila svého přítele "v apatické póze, když vytahuje žvýkačku z pusy". Košická rodačka Světlana Fialová žije střídavě v Praze a v Londýně a v současnosti si dělá doktorát na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě.

Český rozhlas chystá nejrozsáhlejší předvolební vysílání

Český rozhlas v rámci předvolebního vysílání nabídne rozhovory se všemi kandidujícími subjekty u kulatého stolu, rozhovory jeden na jednoho i předtočené vizitky, kde budou politici odpovídat na otázky ve stanoveném limitu. Změnou projdou Speciály Martina Veselovského, které tentokrát nebudou zaměřeny regionálně, ale tematicky. Zástupci rozhlasu na setkání s novináři uvedli, že půjde o nejrozsáhlejší předvolební vysílání v historii rozhlasu. Tradiční předvolební Speciály Martina Veselovského se budou vysílat pouze z areálu na Vinohradech, a to celkem desetkrát, vždy v úterý a ve čtvrtek od 17:05. První tematický speciál půjde 24. září, poslední 24. října a pro posluchače bude dostupný také videopřenos. Předvolební vysílání rozhlas soustředí na Radiožurnál, ČRo Plus a regionální stanice, které odvysílají celkem přes 100 hodin.

Sport:

Čeští tenisté v Praze rozehráli semifinále Davisova poháru s Argentinou. V prvním utkání porazil obhájce titulu Radek Štěpánek soupeřovu jedničku Juana Mónaka ve třech setech 7:6, 6:3 a 6:2.

Sedminásobná olympijská vítězka ve sportovní gymnastice a nejúspěšnější olympionička v historii bývalého Československa Věra Čáslavská věnovala dvě zlaté medaile Slovensku. V Bratislavě předala Slovákům jeden nejcennější kov z her 1964 v Tokiu a jeden z Mexika o čtyři roky později.

Fotbalovou reprezentaci povede dočasně Josef Pešice, dosavadní asistent Michala Bílka, který po nezdarech v kvalifikaci mistrovství světa v úterý odstoupil. Pešice byl pověřen vedením týmu ve dvou zbývajících kvalifikačních zápasech na Maltě a v Bulharsku.

Celkem 55 českých hokejistů se účastní přípravných kempů klubů zámořské NHL před startem nové sezony. Největší zastoupení mají s šesti hráči v Detroitu, naopak žádný zástupce z tuzemska není v přípravě Buffala, Toronta, New Yorku Rangers, Minnesoty a Anaheimu.

Cyklista König dojel v 19. etapě Vuelty osmý a celkově si polepšil na sedmou příčku. V čele pořadí nahradil Itala Nibaliho Američan Horner.

Čtyři české lodě postoupily dnes do finále na mistrovství světě ve vodním slalomu v Troji. O medaile budou bojovat kanoisté Stanislav Ježek a Michal Jáně a kajakáři Jiří Prskavec a Vavřinec Hradilek.

Počasí:

Bude zataženo až oblačno, občas s deštěm nebo přeháňkami. Teploty vystoupí na 13 až 17 stupňů Celsia.