Zprávy

Zeman podpořil vrchního státního zástupce Ištvana

Prezident Miloš Zeman vyjádřil plnou podporu práci olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana, kterého přijal na Pražském hradě. Informovala o tom mluvčí hlavy státu Hana Burianová. Ištvan spolu s kolegou z olomouckého vrchního státního zastupitelství Rostislavem Bajgerem stojí za ostře sledovanou kauzou spojenou se třemi bývalými poslanci ODS a blízkou spolupracovnicí a partnerkou expremiéra Petra Nečase (ODS) Janou Nagyovou. Nečasova vláda kvůli kauze padla. Tři exposlance ODS viní orgány činné v trestním řízení z korupčního jednání, když podle policie odešli ze Sněmovny výměnou za pozice ve vedení státních firem. Poté co Nejvyšší soud (NS) rozhodl, že na poslance se v této věci vztahuje imunita, byli lidé spojeni s případem propuštěni z vazby. Ištvan předpokládá, že Nejvyšší státní zastupitelství nyní stíhání zruší.

Kalousek: Zeman přiznal souvislosti zásahu v kauze Nagyové

Přijetím olomouckého vrchního státního zástupce Iva Ištvana podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska prezident Miloš Zeman otevřeně přiznal přímou souvislost policejního zásahu před šesti týdny, který vedl k pádu Nečasovo vlády, s politickými změnami, o které Zeman usiluje. "Domnívám se, že je to v přímém rozporu s nestranným výkonem působnosti státního zastupitelství," uvedl Kalousek. Politolog Jan Outlý nemá krok prezidenta za standardní a není důvod, proč by měl prezident vyjadřovat podporu justičnímu orgánu, stojícímu mimo zákonodárnou moc. "Nejsem si vědom toho, že by se kdy hlava státu scházela se státním zástupcem," poznamenal. Zeman podle politologa setkáním nejspíš sleduje svůj vlastní mediální obraz.

Zeman podepsal petici k prokazování majetku

Prezident Miloš Zeman podepsal petici žádající přijetí zákona o prokazování původu příjmů a majetku. Podpis připojil jako 50.000 občan České republiky. Petici organizuje strana Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ), jejímž je Zeman čestným předsedou. Petice žádá bezodkladné přijetí zákona o prokázání původu příjmů a majetku "včetně možnosti zabavení nelegálně získaného majetku". Přijetí podobného zákona bylo často opakovaným tématem jeho volební kampaně před lednovou přímou volbou hlavy státu. Poté prezident potřebu prosazení zákona několikrát zmínil v projevech. Prezident poukázal na to, že nyní v ČR probíhá rozsáhlé vyšetřování, které by podle něj mělo odhalit případné vazby mezi politickou sférou a ekonomickou kriminalitou.

Němcová: Zemanův požadavek ověřených podpisů je nátlak na Sněmovnu

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová odmítá požadavek prezidenta Miloše Zemana na 101 notářsky ověřených podpisů na podporu možného obnovení koalice ODS, TOP 09 a LIDEM. Podle Němcové se jedná o nátlak na Sněmovnu. Šéf ODS Martin Kuba označil požadavek za úsměvný, předseda klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík v notářském ověření nevidí problém. Šanci sestavit vládu chce i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, prezidentův požadavek považuje za zbytečný. Kuba předpokládá, že Rusnokova vláda důvěru ve Sněmovně nezíská a že Zeman pak dá šanci bývalé koalici ODS, TOP 09 a LIDEM. "Věřím, že se pan prezident bude v druhém pokusu zaměřovat více na to, kdo má podporu většiny v Poslanecké sněmovně, o kterou se vláda musí opírat," dodal. Sociální demokraté považují Zemanův požadavek za zbytečný a volají po tom, aby druhý pokus dostali právě oni.

Nový šéf úřadu vlády Augustin zatím personální změny nechystá

Nový šéf úřadu vlády Radek Augustin, který dnes nastoupil do funkce, zatím personální změny na úřadu nechystá. Řekl to mluvčí vlády Jan Hrubeš. Podle něj musí Augustin nejprve vyřídil běžnou agendu, která kvůli zdravotnímu volnu minulého vedoucího Lubomíra Poula více než měsíc stála. Augustin je místopředsedou Strany práv občanů - zemanovci, což mnozí politici kritizují. Zatím není jasné, jak nový vedoucí rozhodne o budoucnosti bývalé vrchní ředitelky kabinetu Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové. Nagyová, která byla obviněna mimo jiné kvůli sjednávání politických trafik, je stále zaměstnancem úřadu. Má neplacené volno a nepobírá plat. Odvolat ji ale může jen vedoucí úřadu. Augustina ve středu jmenovala úřednická vláda Jiřího Rusnoka, zároveň odvolala dosavadního vedoucího Poula. Poul měl zdravotní volno poté, co byl zadržen policí v souvislosti s kauzami kolem Nagyové. Z ničeho ale obviněn nebyl.

Výbor OSN vyzval k uzavření vepřína v Letech u Písku

Výbor OSN pro lidská práva vyzval Českou republiku, aby uzavřela vepřín, který se v 70. letech postavil na místě bývalého sběrného tábora pro Romy. Informovala o tom agentura AFP. ČR by měla mnohem více usilovat o respektování dějin a romské kultury prostřednictvím symbolických činů, jakým by bylo uzavření vepřína, na jehož místě byl za druhé světové války sběrný tábor Lety, uvedl podle AFP výbor se sídlem v Ženevě. Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková řekla, že odstranění vepřína podporuje, rozhodnutí o jeho osudu je ale na nové vládě. Bývalý kabinet řešení odkládal s odůvodněním, že na to nejsou peníze. Česká strana by se k doporučením měla vyjádřit do roka. Výzvu přivítaly romské iniciativy. Uvedl to předseda Výboru pro odškodnění romského holocaustu Čeněk Růžička. Vepřín podle něj dlouhodobě zneucťuje památku pietního místa a při vzpomínkových akcích nepříjemně zapáchá.

Vláda schválila omezení podpory pro obnovitelné zdroje

Vláda schválila návrh zákona, který omezuje podporu pro nové obnovitelné zdroje energie a stanovuje strop pro příspěvek, kterým je financují spotřebitelé v ceně elektřiny. Vláda návrh schválila na mimořádné schůzi. Zákon ještě musí projednat Parlament, ministerstvo průmyslu navrhuje, aby ho poslanci schválili už v prvním čtení. Na zákonodárce totiž tlačí čas. Pokud by zákon nevstoupil v platnost před koncem října, musel by Energetický regulační úřad stanovit cenu elektřiny pro příští rok podle dosavadních pravidel. To by zřejmě vedlo k dalšímu zvýšení příspěvku na obnovitelné zdroje, který platí spotřebitelé. Proti navržené normě protestují ekologické organizace. Již existujících obnovitelných zdrojů, které elektřinu do sítě dodávají, se zastavení podpory nedotkne.

Vláda projedná novelu zákona o veřejných zakázkách ještě v létě

Technickou novelu zákona o veřejných zakázkách projedná vláda ještě v létě. V září by se jí mohli zabývat i poslanci. řekl ministr pro místní rozvoj František Lukl. Takzvaná technická novela zachovává u veřejných zakázek malého rozsahu na stavební práce limit tři miliony korun, stávající podoba zákona ho přitom od prvního ledna příštího roku snižuje na jeden milion korun. Novela mění také povinnost zrušit zadávací řízení, pokud přijde jen jedna nabídka. To podle Lukla, který na ministerský post přišel jako starosta Kyjova, paralyzuje hlavně malé obce, do jejichž výběrových řízení se často hlásí pouze jediný zájemce. MMR by chtělo, aby novela prošla celým legislativním procesem do konce roku tak, aby mohla začít platit hned od 1. ledna 2014. Zatím poslední novela zákona o veřejných zakázkách platná od dubna 2012 snížila zákonné limity pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu z dosavadních dvou milionů korun bez DPH na polovinu. Pro stavební práce novela limit snížila z šesti milionů bez DPH na tři miliony.

Podporu exportu bude mít v zahraničí opět na starosti resort průmyslu

Podpora exportních firem v zahraničí se opět dostane do rukou ministerstva průmyslu. Umožní to dohoda, kterou podepsali ministr zahraničních věcí Jan Kohout a ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala. Ujednání určuje zásady spolupráce při budování, provozování a řízení sítě zahraničních zastoupení. Spor ohledně řízení ekonomických zájmů ČR v cizině se mezi oběma resorty táhl roky. MPO má v současnosti v zahraničí, prostřednictvím agentur CzechTrade a CzechInvest, 48 zástupců ve 44 kancelářích ve 40 zemích. Oba resorty také chtějí odstranit duplicity, které vedou k neefektivnímu zacházení se státními prostředky v této oblasti. Obnovit místa obchodních radů na českých ambasádách, která v roce 2011 zrušilo ministerstvo zahraničí, chtěl bývalý ministr Martin Kuba (ODS). MPO se ale pod jeho vedením dohodu s MZV nepovedlo uzavřít.

MF zhoršilo odhad vývoje ekonomiky, letos čeká pokles o 1,5 pct

Ministerstvo financí zhoršilo odhad vývoje ekonomiky v letošním i příštím roce. Letos by měl hrubý domácí produkt (HDP) klesnout o 1,5 procenta a příští rok stoupnout o 0,8 procenta. Uvedlo to ministerstvo v nové makroekonomické prognóze. Ještě v dubnu úřad pro letošní rok odhadoval stagnaci a v roce 2014 růst o 1,2 procenta. Odhady ministerstva počítají s pozvolným oživováním ekonomické aktivity ve druhé polovině letošního roku. Hlavním důvodem propadu bude letos podle MF pokles tvorby hrubého fixního kapitálu, tedy investic. V roce 2015 počítá MF s růstem HDP o 2,2 procenta a v roce 2016 se zvýšením výkonu ekonomiky o 2,6 procenta. Ministerstvo rovněž uvedlo, že deficit veřejných financí by měl v letošním roce klesnou na 2,8 procenta HDP.

MMR: Hypoteční trh v pololetí stoupl o pětinu

Banky v Česku v prvním pololetí poskytly občanům 44.154 hypotečních úvěrů za celkem 71,8 miliardy korun. Objem nově poskytnutých úvěrů tak meziročně stoupl o téměř 20 procent. Celkově letos hypoteční banky poskytly občanům, firmám i obcím a městům 44.856 hypoték za 84,5 miliardy korun. Vyplývá to ze statistik ministerstva pro místní rozvoj. Růst hypotečního trhu zrychlil ve druhém čtvrtletí. Průměrná úroková sazba hypoték letos dále klesla a v červnu se propadla na 2,95 procenta. Dostala se tak na nejnižší hodnotu za dobu sledování Hypoindexu. Teď už lze spíš očekávat stagnaci. Loni banky poskytly občanům 73.595 hypotečních úvěrů za celkem 121,6 miliardy korun, což byl meziroční růst objemu nově poskytnutých úvěrů o 2,1 procenta.

V letošním rozpočtu MZe chybí 2,5 mld.Kč, bude jednat o navýšení

V letošním rozpočtu ministerstva zemědělství (MZe) chybí dvě miliardy korun na dotace a podpůrné programy zemědělcům a půl miliardy na financování letos nově vzniklého Státního pozemkového úřadu. Na tiskové konferenci to uvedl ministr Miroslav Toman, který o navýšení rozpočtu chce jednat s ministerstvem financí. K pokrytí chybějících financí by úřad chtěl využít volné peníze státního podniku Lesy České republiky či Státního pozemkového úřadu. Celková suma dotací z Evropské unie i státního rozpočtu pro letošní rok činí 45,27 miliardy korun, uvedlo ministerstvo. V rozpočtu podle úřadu chybí 800 milionů Kč na spolufinancování Programu rozvoje venkova, 630 milionů korun na národní dotace do zemědělství, 80 milionů na národní doplňkové platby a 500 milionů na podpůrné programy Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF).

Ruský UGMK chce plně ovládnout kunovickou Aircraft Industries

Uralský těžařský holding UGMK chce zvýšit svůj majetkový podíl v české letecké společnosti Aircraft Industries z 51 na 100 procent. Z Irkutska to s odvoláním na zdroje z UGMK oznámila agentura ITAR-TASS. Kontrakt o odkupu menšinového balíku akcií, který drží česká obchodní společnost PAMCO INT, má být podepsán do konce týdne. Finanční podmínky ruský zdroj neupřesnil. Aircraft Industries je největším českým výrobcem civilní letecké techniky. Navazuje na více než sedmdesátiletou tradici závodu na leteckou výrobu v Kunovicích na Uherskohradišťsku. Společnost zaměstnává bezmála 900 lidí. Jejím nosným programem je malý dopravní letoun L 410 dodávaný do mnoha zemí, především do Ruska.

MMR chystá pro obce a kraje miliardu Kč na obnovu po záplavách

Ministerstvo pro místní rozvoj plánuje obcím a krajům na obnovu majetku zničeného povodněmi poskytnout 950 milionů korun. Většinu peněz by měly získat obce. Navýšení však musí ještě schválit vláda. Program včetně podmínek pro získání dotace chce MMR vyhlásit v srpnu v rámci Strategie obnovy území. Novinářům to řekl ministr pro místní rozvoj František Lukl. Obce, které dostávají až 90 procent nákladů na obnovu majetku, by podle navrhované strategie obnovy území mohly získat 866 milionů korun. Zbytek by připadl na kraje, které by nově od MMR získaly 85 procent potřebné částky na obnovu, zatímco dosud dostávaly 50 procent. Dotace na obnovu území budou moci samosprávy využít na opravy svých školských, sociálních, sportovních, zdravotnických a kulturních zařízení. MMR je pošle též na obnovu vodohospodářských staveb.

Kraje by za ROP Severozápad mohly zaplatit pokutu jen 900 mil. Kč

Ústecký a Karlovarský kraj dostaly od nového ministra financí Jana Fischera výrazně lepší nabídku na vyřešení korekcí za už rok pozastavený Regionální operační program (ROP) Severozápad. V důsledku by znamenala, že by kraje měly dohromady zaplatit asi 900 milionů korun místo původně požadovaných 2,1 miliardy, řekl po jednání s ministrem předseda výboru regionální rady ROP Severozápad Petr Navrátil (ČSSD). Zatímco ministr Miroslav Kalousek (TOP 09) chtěl, aby kraje zaplatily celou korekci za svého, byť by jim stát na ni půjčil, podle nových jednání by se do zaplacení korekcí mohl zapojit i takzvaný buffer program, tedy přebytek mezi penězi, které byly na proplácení připravené a skutečnými náklady. Celkově měl ROP Severozápad za chyby v projektem zaplatit 2,6 miliardy korun. Z toho je necelých 2,1 miliardy plošná korekce a zbytek individuální pokuty, které mají zaplatit jednotliví žadatelé za konkrétní pochybení.

Spory o očkování neustávají, jeho odpůrci většinou slavit nemohou

U českých soudů neustávají spory o povinné očkování dětí, odpůrci vakcín však většinou slavit nemohou. Ústavní soud (ÚS) nedávno odmítl návrh na zrušení části vyhlášky o očkování proti infekčním nemocem. Návrh podali rodiče jménem svojí dcerky, kterou nevzali do školky kvůli tomu, že nebyla očkovaná proti dětským nemocem. Nejvyšší správní soud (NSS) zase v jiné kauze zrušil rozsudek Městského soudu v Praze, který byl pro odpůrce očkování příznivý. V případu dítěte, které nemělo očkování proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím, NSS loni rozhodl, že konkretizace očkovací povinnosti formou vyhlášky neodporuje ústavně právním požadavkům. NSS nedávno v jiném sporu vyhověl stížnosti ministerstva zdravotnictví v případě rodičů, kteří dostali pokutu 6000 korun za to, že své dítě nenechali očkovat. Městský soud v Praze sankci zrušil, nicméně podle NSS chyboval a musí se případem zabývat znovu.

Jihočeská policie zadržela dva muže podezřelé v Rakousku z vraždy

Jihočeští kriminalisté zadrželi před několika dny v Českých Budějovicích dva mladé Rakušany podezřelé z vraždy. Dvojice je podezřelá z vraždy čtyřiadvacetileté ženy ze Steyru. Rakouská policie ji na začátku července našla v jejím bytě udušenou s igelitovým pytlem přes hlavu, píše rakouský tisk. Jihočeští kriminalisté vypátrali skrývající se dvojici v jednom z hotelů v Českých Budějovicích. ČTK to potvrdil policejní mluvčí Milan Bajcura.

V Olomouci začal festival flamenka, vystoupí i Paco de Lucía

V Olomouci začal mezinárodní festival flamenka a španělské kultury Colores Flamencos. Hlavní hvězdou bude fenomenální španělský kytarista Paco de Lucía. Až do neděle bude festival doprovázet tanec, koncerty, workshopy i promítání španělských filmů. Paco de Lucía se svou skupinou se představí v pátek na Horním náměstí, kde již nyní roste tribuna pro 3000 návštěvníků. Mezinárodní festival flamenka a španělské kultury Colores flamencos patří mezi nejvýznamnější festivaly tohoto žánru ve střední a východní Evropě. Jeho počátky sahají do roku 2009, kdy se uskutečnil v Olomouci první ročník.

Liberec otevřel opravené historické lázně

Zhruba 1300 lidí si prohlédlo zrekonstruované prostory historických městských lázní v Liberci. Přestavba lázní na galerijní objekt trvala 20 měsíců a stála 360 milionů korun, město pustilo veřejnost do lázní ve čtvrtek poprvé. Městské lázně patří k nejcennějším libereckým památkám. Byly postaveny v letech 1900 až 1902 podle projektu vídeňského architekta Petra Paula Branga. Stavbaři se při rekonstrukci ve spolupráci s architekty a památkáři snažili zachovat co nejvíce původních prvků. Přestavbu lázní, na kterou město získalo evropskou dotaci, ale provázely od počátku velké problémy. Zejména opoziční Změna pro Liberec poukazovala na to, že zakázka je předražená. Městu hrozilo zkrácení dotace až o 79 milionů, po námitkách magistrátu a výsledku posledního, třetího posudku nakonec městu zkrátí dotaci "jen" o deset milionů korun.

Klášter Plasy na Plzeňsku nabídne už čtvrtou prohlídkovou trasu

Architektonicky zajímavou obří budovu, která údajně nemá v Čechách obdoby, otevře v sobotu návštěvníkům klášter v Plasích. Barokní sýpka, které vtiskl koncem 17. století podobu Jan Baptista Mathey, v sobě propojuje architektonické a technické skvosty, řekl kastelán Pavel Duchoň. Nejstarší částí sýpky, kterou návštěvníci uvidí, je patrová královská kaple z roku 1260. Spodní je zasvěcená sv. Václavu a o patro výše je kaple sv. Máří Magdalény. Byla postavená po vzoru francouzských palácových kaplí a v ČR jsou pouze dvě, druhá v klášteře Zlatá Koruna v Českém Krumlově. V Plasích se zachovaly vzácné středověké malby. Jde o čtvrtou prohlídkovou trasu v klášteře, která propojuje raně gotickou dvoupatrovou královskou kapli uprostřed, nad níž je hodinová věž s unikátním strojem a levé a pravé křídlo barokní sýpky, která byla ve své době po kostelu druhá nejdůležitější budova areálu.

První česká paterčata prospívají, všechna mají přes dvě kila

První česká paterčata prospívají, daří se jim 7,5 týdne po narození výborně a všechna už překročila váhu dva kilogramy. Maminka je stále kojí, domů by mohly jít počátkem srpna. ČTK to řekla předsedkyně Českomoravské asociace Klubů dvojčat a vícerčat a mluvčí maminky Klára Vítková Rulíková. Paterčata přišla na svět 2. června v pražské podolské porodnici, jejich váhy byly od 1050 do 1340 gramů. Za maminkou Alexandrou Kiňovou už teď chodí do porodnice pečovatelky, aby se zacvičily, protože až půjde s Denielem, Michaelem, Martinem, Alexem a Terezkou domů, budou jí tam s dětmi pomáhat. Maminka se domů těší, propuštění z porodnice závisí podle mluvčí hlavně na tom, kdy bude zařízený byt v Milovicích, který dostala rodina od města.Všech pět sourozenců bylo nejprve v inkubátorech, tři "nejtěžší" se měsíc po narození přestěhovali na společný pokoj s maminkou.

Sport

Biketrialista Václav Kolář může v neděli získat poprvé titul mistra světa v kategorii elite. Ve dvoudílném seriálu vyhrál první závod o minulém víkendu ve španělské Igualadě a úspěch může završit na domácí trati v Blansku. Před rokem skončil druhý za suverénním Španělem Danielem Comasem, který má ve sbírce už šest titulů.

Česká naděje Jiří Veselý a dva přemožitelé tenisových hvězd se objeví příští týden na tenisovém challengeru v Liberci. Jedničkou turnaje Svijany Open s dotací 30 tisíc eur by měl být Argentinec Federiko Delbonis, jenž o uplynulém víkendu porazil Švýcara Rogera Federera v semifinále v Hamburku, a přihlášen je také Belgičan Steve Darcis, který letos ve Wimbledonu vyřadil Španěla Rafaela Nadala.

Na mistrovství světa rychlostních kanoistů, které se uskuteční na konci srpna v Duisburgu, pojede rekordní výprava 31 českých reprezentantů. Nechybí ani adepti na cenné kovy včetně bronzového olympijského čtyřkajaku. Nominaci dnes oznámil kanoistický svaz.

Čtvrtou letní posilou a třetím Američanem v kádru basketbalistů Nymburka je Dylan Page. Jednatřicetiletý pivot má zkušenosti z Evropské ligy v dresu Olimpije Lublaň. Naposledy působil v tureckém celku Royal Hali Gaziantep.

Pátý nejlepší letošní výkon na světě ve vrhu koulí a limit na mistrovství světa padly na Velké ceně Tábora v atletice, pátém mítinku pro druhé extraligové kolo. Koulař Ladislav Prášil předvedl velmi kvalitní výkon 21,21 metru, Lenka Masná proběhla cílem osmistovky v čase 2:00,78 minuty a může se chystat do Moskvy.

Česká akvabela Soňa Bernardová obsadila na mistrovství světa v Barceloně ve finále volného programu poslední 12. místo. Vyhrála Světlana Romašinová z Ruska a na šampionátu získala už třetí zlatou medaili.

České házenkářky sehrají v září dva přípravné zápasy s nejúspěšnějším reprezentačním týmem posledních let Norskem. Olympijské vítězky z Pekingu a Londýna a mistryně světa z roku 2011 se utkají s výběrem kouče Jana Bašného ve středu 18. září v Olomouci a dva dny nato ve Zlíně.

Tři dny po dojezdu Tour de France obsadil cyklista Roman Kreuziger druhé místo ve večerním kritériu v rakouském Welsu. Ve sprintu dvou uprchlíků za umělého osvětlení český jezdec po 56 kilometrech těsně prohrál s domácím Markusem Eibeggerem. Třetí skončil další Rakušan Bernhard Eisel, trojnásobný vítěz závodu, kterého zbrzdil defekt.

České tenistky Kristýna Plíšková a Tereza Martincová na turnaji v Baku nezvládly dobře rozehrané zápasy druhého kola a čtvrtfinále si nezahrají. Plíšková prohrála s Polkou Magdou Linetteovou 6:3, 1:6 a 2:6, zatímco Martincová podlehla Tadeje Majeričové ze Slovinska 6:7 a 3:6.

Fotbalista Petr Trapp si poprvé v kariéře vyzkouší zahraniční angažmá. Domluvil se na ročním hostování z Plzně v řeckém celku FC Veria. Informoval o tom jeho agent Ondrej Chovanec na svém webu.

Na mistrovství světa rychlostních kanoistů, které se uskuteční na konci srpna v Duisburgu, pojede rekordní výprava 31 českých reprezentantů. Nechybí ani adepti na cenné kovy včetně bronzového olympijského čtyřkajaku. Nominaci dnes oznámil kanoistický svaz. Reprezentační kouč Pavel Hottmar vybral osm kajakářek, jednu kanoistku, dvanáct kajakářů a deset kanoistů.

Počasí:

Bude skoro jasná nebo polojasná obloha, teploty 27 až 31 stupňů, na horách 24.