Zprávy

0:00
/
0:00

ČSSD zvažuje podporu Rusnoka i sestavení vlastní vlády

Podpora úřednické vlády Jiřího Rusnoka, nebo pokus o sestavení vlastního kabinetu jsou dvě hlavní varianty, mezi nimiž se bude rozhodovat sociální demokracie, pokud se příští středu nepodaří rozpustit Poslaneckou sněmovnu. Řekl to šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc. Obě tyto možnosti přitom ještě donedávna strana odmítala. O tom, jakou cestou se ČSSD vydá, bude podle Tejce pravděpodobně rozhodovat předsednictvo strany příští pátek. Nevyloučil, že se mohou objevit i další varianty. Rozpuštění Sněmovny, které nyní nevidí jako příliš pravděpodobné, podle něj nadále zůstává prioritou. Krajští sociální demokraté se shodují na tom, že by jejich strana měla nadále usilovat o rozpuštění Poslanecké sněmovny. Pokud se to nepovede, je většina z nich pro zvážení podpory úřednické vládě Jiřího Rusnoka. Někteří ji vidí jako možnou obranu před návratem pravice. Ve vedení nejméně jednoho kraje by ale úřednický kabinet podporu nenašel, vyplývá to z ankety ČTK. Prezident Miloš Zeman, který bude také v případném druhém kole vybírat ministerského předsedu, v rozhovoru pro Právo uvedl, že v něm šanci může dostat sociální demokracie i bývalá vládní koalice ODS, TOP 09 a LIDEM.

Prodloužení nájmu gripenů předloží ministr Picek po hlasování o důvěře

Staronový ministr obrany Vlastimil Picek předloží vládě návrh dalšího pronájmu švédských nadzvukových stíhaček Gripen až po hlasování o důvěře úřednickému kabinetu. Picek to řekl na tiskové konferenci poté, co ho opětovně do úřadu uvedl premiér nové vlády Jiří Rusnok. Stávající pronájem letounů pro české piloty končí na sklonku roku 2014, piloti i vojenské strategie se stíhačkami v letectvu počítají také po tomto datu.

Ministr Kohout: ČR má příležitost znít v zahraničí jedním hlasem

Česká republika má nyní unikátní příležitost mluvit v zahraniční politice jedním hlasem, řekl novinářům při přebírání svého úřadu nový ministr zahraničí Jan Kohout. Nejdůležitější je proto podle něj najít soulad tří pro diplomacii klíčových hráčů, tedy prezidenta, premiéra a ministra zahraničí. Za své priority označil Kohout podporu hospodářství, proexportní strategii a také nastartování výměny velvyslanců, která byla několik měsíců zablokována právě v důsledku sporů jeho předchůdce Karla Schwarzenberga (TOP 09) s prezidentem Milošem Zemanem. Prezident proti vůli odcházejícího ministra prosazoval mimo jiné do funkce velvyslankyně na Slovensku manželku svého předchůdce Livii Klausovou a do Moskvy europoslance Vladimíra Remka (KSČM).

Ministr Cienciala považuje za prioritu především energetiku

Nový ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala za svou hlavní prioritu považuje energetiku. Průmysl by se měl stát opět jedním z hlavních zájmu České republiky. V čele strategického resortu neplánuje personální změny. Zmínil také možné zavedení omezení či kontroly dovážené oceli. Cienciala nedávno serveru Aktuálně.cz řekl, že je třeba opustit nesmyslně spasitelskou a mesiášskou roli Evropy, která se sice podílí na světovém znečištění ovzduší pouhými 12 procenty, ale nesmyslnými restrikcemi ničí vlastní výrobce. Ciencialův předchůdce ve funkci Martin Kuba (ODS) upozornil, že před úřednickou vládou stojí úkol zastavení finanční podpory obnovitelných zdrojů energie. Stát na ně letos vyplatí 11,7 miliardy z rozpočtu. Zástupci průmyslu si stěžují, že kvůli podpoře obnovitelných zdrojů příliš roste cena elektřiny, což ohrožuje konkurenceschopnost tuzemských podniků.

Toman chce pomoci zemědělcům zasaženým záplavami

Ministr zemědělství úřednické vlády Miroslav Toman chce v čele úřadu dořešit situaci zemědělců zasažených nedávnými povodněmi. Rád by též dokončil společnou zemědělskou politiku a zavedl přísnější kontrolu potravin. Jako další ze svých priorit označil snížení počtu vedoucích zaměstnanců v resortu. Tomana do úřadu jako jednoho z posledních ministrů uvedl předseda úřednické vlády Jiří Rusnok.

Ministryně Benešová chce diskutovat o zákonu o státním zastupitelství

Marie spravedlnosti Marie Benešová za svou prioritu označila dotažení norem spojených s novým občanským zákoníkem tak, aby nová kodifikace občanského práva mohla začít platit od příštího roku. Naopak chce ještě diskutovat o novém zákonu o státním zastupitelství. Na ministerstvo Benešová přivede jen málo nových lidí. Premiér Jiří Rusnok zdůraznil, že situace v resortu spravedlnosti je stabilizovaná. Také on občanský zákoník a s ním spojené normy označil za důležité. Ministerstvo má připravenou novou koncepci vězeňství, se kterou se Benešová prý ráda seznámí. Podotkla, že lednová amnestie prezidenta Václava Klause českému vězeňství pomohla, neboť věznice "odbřemenila".

Ministr Koníček chce v čele MPSV dohlédnout na zrušení sKaret

František Koníček chce v čele ministerstva práce dohlédnout na ukončení kontroverzního projektu sKaret. Rád by také prosadil zvýšení minimální mzdy o 500 korun, což připravila jeho předchůdkyně Ludmila Müllerová (TOP 09). K dalším úkolům řadí zefektivnění čerpání finančních prostředků z Evropské unie, dokončení rozpracované legislativy a stabilizaci úřadu. Koníček to řekl na tiskové konferenci po svém uvedení do úřadu. Předseda vlády Jiří Rusnok podotkl, že Koníček do vedení resortu přichází jako krizový manažer. Zkritizoval přitom předminulé vedení úřadu za to, že přišlo s "technologickou revolucí", kvůli které řada důležitých systémů nefunguje, jak má. Problémem úřadu je zejména počítačový systém, který pro vyplácení dávek používají úřady práce. Podle ministerstva aplikace dosud plně nefungují.

Nový ministr školství vysokoškolskou reformu asi nepředloží

Nový ministr školství Dalibor Štys označil své působení v resortu za udržovací. Upozornil, že návrh vysokoškolské reformy nepředloží, pokud pro ni nebude dostatečná podpora. Chce navázat na práci svého předchůdce Petra Fialy, důležitý je podle něj stabilní úřad a čerpání prostředků z Evropské unie. Personální změny nechystá. Uvedl to po uvedení do úřadu. Připustil také, že s částí školské problematiky se bude muset ještě podrobněji seznámit. Štys je vystudovaný fyzikální chemik, od 90. let působil na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. Od loňska vedl na ministerstvu školství odbor pro vědu a výzkum.

Ministr Holcát chce navýšit státní odvody

Především finanční situaci ve zdravotnictví chce řešit nový šéf resortu Martin Holcát. Za stěžejní považuje přípravu úhradové vyhlášky na příští rok, odkup pohledávek zdravotních pojišťoven a navýšení zdravotního pojištění, které platí stát za děti, důchodce a nezaměstnané. Nadstandardy nejsou prioritou. Holcát chce také plynule pokračovat v práci na zákonech, které připravil jeho předchůdce Leoš Heger (TOP 09). Nový ministr se již dříve nechal slyšet, že žádné personální zemětřesení na úřadu nechystá. Náměstkům a mluvčí nabídl, aby zůstali.

Ministr Balvín chce více peněz pro kulturu na úkor dávek

Nový ministr kultury Jiří Balvín při nástupu do úřadu řekl, že chce dokončit především nový autorský zákon a pobídky pro filmaře. Chce také navýšit peníze, které každoročně do tohoto resortu míří. Podle něj by se mohla část peněz vzít z "příliš štědrých" sociálních dávek. Podle odstupující ministryně kultury Aleny Hanákové (STAN) by měl Balvín dotáhnout také novelu památkového zákona. Balvín zopakoval, že nesouhlasil se vším, co Hanáková za svého působení udělala. Už dříve kritizoval například to, že ministryně v demisi několik dní před svým odchodem z funkce jmenovala novým ředitelem Národní galerie (NG) Jiřího Fajta. Balvín označil rozhodnutí ministryně za nevhodné. Chce je po svém nástupu prověřit.

Podivínský chce jednat o návrhu zákona o Šumavě

Nový ministr životního prostředí Tomáš Podivínský chce hledat pro návrh zákona o Národním parku Šumava konsensus mezi všemi politickými stranami. Mezi svými dalšími prioritami nový ministr, který byl dosud náměstkem končícího Tomáše Chalupy (ODS), zmínil například program Nová zelená úsporám, snahu zlepšit ovzduší na severní Moravě, ale také čerpání evropských peněz a přípravu dalšího dotačního období v letech 2014 až 2020.

Soudce nepustil Ratha na hlasování o rozpuštění Sněmovny

Soudce Krajského soudu v Praze Robert Pacovský nepovolil poslanci Davidu Rathovi (dříve ČSSD) obžalovanému z korupce účast na hlasování o rozpuštění Poslanecké sněmovny a vypsání předčasných voleb. Politik je nyní ve vazbě a žádal o cestu na hlasování, které je v plánu 17. července. Soudce zaslal rozhodnutí v úterý, řekl Rathův advokát Adam Černý. David Rath proto podal další ústavní stížnost.

Lobbista Janoušek byl podat vysvětlení na policii

Lobbista Roman Janoušek byl tento čtvrtek na policii podat vysvětlení v souvislosti s nedávnými domovními prohlídkami, které u něho provedl Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). ČTK to řekl jeho advokát Vít Široký. Zdůraznil, že policie Janouška vyslechla pouze jako podezřelého, obviněn tedy nebyl. Sám Janoušek výslech odmítl komentovat. Podle dřívějších informací médií se policie zajímá o napojení Janouška na zakázky státních a polostátních podniků a následné vyvádění peněz na zahraniční konta - například o projekty Povodí Vltavy.

Výborný má volnou cestu k NSS, soudcovská rada jej podpořila

Někdejší ústavní soudce Miloslav Výborný má volnou cestu k Nejvyššímu správnímu soudu. Po středečním vystoupení na plénu získal podporu soudcovské rady. Předseda soudu Josef Baxa proto návrh na jeho jmenování zaslal ministryni spravedlnosti Marii Benešové. Spolu s Výborným má k soudu namířeno také advokát Petr Mikeš. Někdejší advokát a politik KDU-ČSL Výborný působil u Ústavního soudu v letech 2003 až 2013. Prezident Miloš Zeman jej navrhl také pro další období, nezískal však podporu Senátu. Následovala nominace k NSS.

Kvůli protestům v Budějovicích padlo třetí obvinění

V souvislosti s protiromskými protesty v Českých Budějovicích padlo třetí obvinění. Dvacetiletý muž podle kriminalistů 6. července zaútočil na policistu skleněnou lahví, je podezřelý z násilí proti úřední osobě. Podle policie zákon porušil i svolavatel prvního shromáždění z 29. června, když vyzýval účastníky k neohlášenému pochodu na sídliště Máj. Informoval o tom policejní mluvčí Jiří Matzner. Ve středu kriminalisté oznámili, že obvinili první dva z účastníků shromáždění. Jeden z nich prý házel na policisty kameny, druhý je napadl. Rada města na svém mimořádném zasedání vyzvala policii k tomu, aby na sídlišti Máj vykonávala terénní pochůzkovou službu a do činnosti zapojila i neuniformované policisty.

Církve obdržely v restituci první pozemky

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových vydal v červnu církvím první tři pozemky. Uvedl to mluvčí úřadu Robert Hurt. Jako první byl začátkem června vydán pozemek na Příbramsku řádu křižovníků s červenou hvězdou. V druhé polovině měsíce pak další dva pozemky na Mostecku získala Náboženská matice. Jde o první vrácení dříve zabaveného majetku podle zákona o církevních restitucích vůbec. Církve mají od státu dostat nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také celkem 59 miliard korun, navýšených o inflaci. Zároveň ale postupně přestane hradit platy duchovních.

S odvoláním u maturit uspělo 149 žáků

S odvoláním proti výsledku státních maturit uspělo 149 studentů, necelých pět procent z celkem 3321 odvolaných. Uvedlo to maturitní centrum Cermat. Loni si přitom žádost o přezkum podalo 8148 lidí. Za výrazně nižší počet odvolání může změna v hodnocení slohových prací. Loni je opravovali externí hodnotitelé Cermatu a na sjednocený systém hodnocení se snesla vlna kritiky. Proti výsledku slohu se loni odvolalo 5185 žáků, letos jich bylo jen 315. K podzimnímu maturitnímu termínu se chystá přes 20.000 žáků.

Prognóza: HDP letos klesne o 0,8 pct

Neočekávaně velký propad HDP o 2,4 procenta v prvním čtvrtletí zhoršil ekonomické prognózy pro celý rok 2013. Za letošní rok by tak měla česká ekonomika klesnout o 0,8 procenta. Vyplývá to z prognózy, kterou zveřejnila Česká bankovní asociace (ČBA). Po propadu v prvním čtvrtletí by mělo ve zbytku roku přijít oživení. Příští rok by měla ekonomika růst o 1,7 procenta, odhadla ČBA. "Nejistotu do dalšího ekonomického vývoje ovšem vnáší nestabilní politická situace," uvedl jeden z autorů prognózy hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Některé ekonomické ukazatele se během prvního čtvrtletí chovaly pozitivně. O něco lépe, než se předpokládalo, se vyvíjela například spotřeba domácností.

Německo udělilo firmě Moravia Steel pokutu 260 milionů korun

Německý antimonopolní úřad udělil pokutu deset milionů eur (asi 260 milionů korun) dceřiné firmě české ocelárenské společnosti Moravia Steel - Moravia Steel Deutschland. Úřad tak podle agentury DPA uzavřel případ vyšetřování dodávek kolejnic pro německého státního železničního přepravce Deutsche Bahn. Už loni kvůli údajné kartelové dohodě o cenách a zakázkách mezi výrobci a dodavateli kolejí úřad pokutoval ocelárenské koncerny ThyssenKrupp, Voestalpine a Vossloh. Spolkový kartelový úřad udělením pokuty české společnosti uzavřel vyšetřování výrobců a dodavatelů oceli, kteří údajně dohodami mezi sebou porušili pravidla hospodářské soutěže na úkor Deutsche Bahn.

ČSÚ: Sklizeň obilovin letos vyšší o 15,7 pct, úroda řepky rekordní

Letošní sklizeň základních obilovin by podle prvního odhadu Českého statistického úřadu měla být o 15,7 procenta vyšší než loni a měla by činit 6,532 milionu tun. Úroda řepky by měla vzrůst o 18,4 procenta na rekordních 1,313 milionu tun. Osevní plocha základních obilovin se v porovnání s loňskem snížila o 1,3 procenta na 1,306 milionu hektarů. Významný pokles plochy byl zaznamenán u všech jarních obilovin.

Do SRN šly po otevření trhu práce tisíce Čechů

Okolo 10.000 Čechů si našlo práci v Německu poté, co západní soused před dvěma roky odstranil všechny zbývající bariéry pro zaměstnávání lidí z osmi nových členských států Evropské unie. Údaje poskytl Spolkový úřad práce. Celkově se počet pracovníků ze zemí unijních nováčků v Německu od 1. května 2011 zvýšil o zhruba 175.000. Toto číslo tak zůstává za původními očekáváními a dokládá varování odborníků, že Němci svůj pracovní trh, potýkající se s nedostatkem kvalifikovaných sil, otevřeli pozdě. Podle statistik Spolkového úřadu práce bylo v Německu zaměstnáno na konci loňského roku 27.156 Čechů, před úplnou liberalizací pracovního trhu jich bylo 17.743.

Kontroloři zjistili antibiotikum v kuřecím mase z Polska

Státní veterinární správa (SVS) zjistila zatím přesně nezjištěnou antimikrobiální látku v zásilce polského drůbežího masa. Nyní probíhají další analýzy, které určí, jaké konkrétní antibiotikum se v mražených kuřecích stehenních řízcích nalézá, sdělil mluvčí SVS Josef Duben. Do ČR bylo dovezeno celkem 1200 kilogramů, veterináři nařídili stažení masa z trhu. Zjištěné maso se zbytky antibiotik je nepoživatelné a musí být zlikvidováno. Jinak by podle Dubna jeho konzumace přispívala k upevňování rezistence antibiotika na některého z původců onemocnění u lidí a tím by se antibiotická léčba stávala méně účinnou.

Univerzita prodala práva na vynález určený pro tvorbu plazmatu

Masarykově univerzitě se podařilo zpeněžit vynález na vytváření plazmatu ve štěrbinové trysce. Práva k jeho užívání koupila společnost Nano Fusion, která chce výsledky výzkumu převést do praxe. Za vynález a potřebné zařízení zaplatí společnost 900.000 korun. Každoročně pak univerzita získá další poplatky za jeho užívání, řekla mluvčí školy Tereza Fojtová. Prodej licence patří k zatím největším úspěchům Centra pro transfer technologií Masarykovy univerzity.

V 1. pololetí letos zemřelo při nehodách nejméně lidí od roku 1970

Za šest měsíců roku zemřelo na českých silnicích 243 lidí, což je nejméně od roku 1970. Potřetí v řadě v uvedeném období zároveň klesl počet obětí pod 300. Proti loňskému prvnímu pololetí si nehody vyžádaly o 66 lidských životů méně. Ubylo i zraněných, samotných nehod bylo ale více, informovala policie. Poprvé se dostal počet usmrcených pod 300 před 26 lety a podruhé před třemi lety. Nejhorším měsícem byl květen s 49 oběťmi na životech. Vůbec nejtragičtějšími dny byly čtvrtky 7. února a 11. dubna a sobota 2. března, kdy si nehody vyžádaly shodně pět lidských životů.

V Třinci se vážně zranila mladá paraglidistka

Jednadvacetiletá paraglidistka utrpěla ve středu odpoledne vážná zranění, když s padákem přistála v drátech elektrického napětí pod Javorovým vrchem v Třinci-Oldřichovicích na Frýdecko-Místecku. S popáleninami prvního a druhého stupně na polovině těla musela být letecky přepravena do ostravské fakultní nemocnice. Paraglidistku museli sundávat hasiči. Žena visela za šňůry padáku na drátech ve výšce asi 4,5 metru nad zemí.

MfD: Americká recenzní sociální síť Yelp vstupuje do Česka

Americká sociální síť Yelp, která poskytuje spotřebitelské recenze, vstupuje do Česka. Informaci přinesla Mladá fronta Dnes (MfD). Česká republika je 22. zemí, kde bude americká firma působit. Bude konkurovat tuzemským srovnávacím a hodnotícím portálům, jako jsou například Grandrestaurant.cz nebo NejŘemeslníci.cz. Na síti Yelp je na 39 milionů recenzí, mezi nimi i první desítky českých. Hodnotit může kdokoliv cokoliv, co fyzicky existuje. Měsíčně si web otevře 102 milionů unikátních návštěvníků, jejich druhé návštěvy se už nepřičítají.

Francouzský trh na Kampě láká na mušle, šneky i kvalitní vína

Gurmánské speciality, kvalitní vína a hudební program nabízí Francouzský trh, který tento čtvrtek začal na pražském náměstí Na Kampě. Pátý ročník pravidelné akce se letos věnuje západní Francii. Čestným hostem je region Gaskoňsko, který se na akci představí poprvé. Návštěvníci se tak mohou těšit třeba na husí játra, která region spolu s románem Tři mušketýři proslavila. Z francouzských specialit se na festivalu představí mořské mušle, bretaňské palačinky či šneci po burgundsku připravené na másle s česnekem a petrželkou. Součástí akce je ochutnávka francouzských vín.

Cheb odhalí u hradu Štaufský sloup, už 21. v Evropě

Město Cheb bude první místem v Česku, kde stojí Štaufský sloup. Připomíná místa spjatá s vlivem ve středověku mocného rodu Štaufů. Jeden z jejich nejznámějších panovníků, císař Fridrich Barbarossa, nechal v Chebu vystavět středověkou císařskou falc, jejíž pozůstatky jsou základem chebského hradu. Právě před jeho areálem nechalo město čtyřtunový travertinový sloup umístit. Barbarossův vnuk Fridrich II. Štaufský zde v hradní kapli přesně před 800 lety podepsal takzvanou Zlatou bulu chebskou, která kodifikovala vztahy mezi mocí světskou a církevní. V té době byl v Chebu říšský sněm, takže 12. července 1213 byl Cheb centrem středověké Evropy," uvedla Pavla Sudimacová z radnice. Osmihranný sloup zhotovil sochař Markus Wolf ze Stuttgartu. Jsou na něm vyryté znaky Štaufů, Přemyslovců, Chebu a ČR. Sponzorem díla za téměř 650.000 Kč je Annemarie Marliese Meissnerová ze Stuttgartu. Dárkyně má k Chebu příbuzenskou vazbu, protože za třicetileté války tam její rod vznikl.

V Boskovicích začal festival pro židovskou čtvrť

Historické centrum Boskovic na Blanensku náleží až do neděle alternativní kultuře. Jedenadvacátý ročník festivalu pro židovskou čtvrť nabízí českou i zahraniční hudbu, divadlo, výstavy a výtvarné i řemeslné dílny. V letním kině zahrají české kapely Čankišou a Už jsme doma, polští Klezmafour, maďarský Kerekes band a Slovák Kubo Ursiny s Provisoriem. Do zámeckého skleníku umístili pořadatelé česko-německou jazzovou scénu. Divadelní soubory vystoupí na hradě a ve farské zahradě. Během festivalu bude promítnuta filmová trilogie Hořící keř, kterou režisérka Agnieszka Hollandová věnovala Janu Palachovi a událostem následujícím po jeho činu. Podrobnosti na webových stránkách www.boskovice-festival.cz.

V polenském ghettu končí opravy synagogy a rabínského domu

V polenském židovském ghettu stavbaři dokončují opravy dvou stěžejních památek - synagogy a sousedního rabínského domu. Během následujících měsíců budou v rabínském domě vznikat stálé expozice věnované historii židovského města a hilsneriádě, proslulé kauze obyvatele ghetta Leopolda Hilsnera nespravedlivě odsouzeného za údajnou rituální vraždu křesťanky Anežky Hrůzové z roku 1899. Památky budou zpřístupněny v první polovině příštího roku, řekl ČTK Arno Pařík z pražského Židovského muzea, který má na starosti stavebně historický dohled.

V historickém centru Prahy byl zahájen Bohemia Jazz Fest

Big band sestavený ze studentů jazzové katedry Vyšší odborné školy při Konzervatoři Jaroslava Ježka pod vedením dirigenta Milana Svobody na Staroměstském náměstí v Praze zahájil 8. ročník Bohemia Jazz Festu. V dalším programu se představil Karel Růžička Quartet a byl vyhlášen vítěz soutěže o nejlepší jazzovou skladbu. Po čtvrtečním druhém festivalovém dnu v Praze se akce přesune do dalších měst a po koncertech v Plzni, Domažlicích, Táboře, Liberci, Olomouci, Brně, Zlíně skončí 20. července v Prachaticích. Celkem se na deseti koncertech představí hudebníci z 12 zemí.

Ve Vizovicích začíná Masters of Rock

V areálu likérky Rudolf Jelínek ve Vizovicích na Zlínsku začíná jedenáctý ročník jednoho z největších hudebních festivalů v České republice, metalový Masters of Rock. Potrvá až do neděle, pořadatelé očekávají příjezd kolem 20.000 návštěvníků. Festival otevřela tradičně česká kapela Fleret. Po ní vystoupí například ruská folkmetalová formace Arkona a powermetalisté z Německa Primal Fear. Poprvé na festivalu zahrají němečtí heavymetalisté Grave Digger i finští rockeři Leningrad Cowboys, Vrcholem je vystoupení heavymetalové legendy Accept, která ve Vizovicích natočí své živé DVD. Hlavní hudební událostí letošního ročníku by měl být nedělní tříhodinový koncert v podání metalové opery Tobiase Sammeta Avantasia.

Sport

Tomáši Berdychovi vyšel přechod z wimbledonské trávy na antuku a na turnaji ve švédském Bastadu postoupil do čtvrtfinále. Argentinského tenistu Martina Alunda porazil suverénně 6:3 a 6:0. V Bastadu je světová šestka nejvýše nasazeným hráčem a dvojnásobným finalistou z let 2005 a 2008.

Hokejisté pražského Lva se sešli v Praze a zahájili přípravu na druhou sezonu v Kontinentální lize. Trenéra Václava Sýkoru čeká podobný úkol jako jeho předchůdce Josefa Jandače před rokem: vytvořit z hráčů tým. Zatímco loni se kádr tvořil úplně od nuly, letos prošel obměnou zhruba z poloviny. O místo v mužstvu bude bojovat 13 nových hráčů.

Počtvrté v historii otevře domácí fotbalovou sezonu týden před startem nejvyšší soutěže Superpohár mezi mistrem a vítězem Poháru České pošty. Ligový šampion z Plzně v pátek přivítá Jablonec a bude usilovat o druhý triumf v této soutěži. Severočeši se v Superpoháru představí poprvé.

Kajakáři Tomáš Štefan, Matyáš Zieris a Adam Neubert vybojovali stříbrnou medaili v závodě hlídek na mistrovství světa juniorů ve sjezdu na divoké vodě. V nejobsazenější kategorii prohráli o 11 sekund s Němci, třetí skončili Švýcaři. Singlkanoisté Michal Šmoldas, Václav Kristek a Jan Pták skončili čtvrtí, kajakářky Martina Satková, Tereza Brožová a Eliška Čapáková závod nedokončily.

Na mistrovství Evropy juniorů a jezdců do 23 let v dráhové cyklistice získali čeští reprezentanti další tři medaile. Ke stříbru v týmovém sprintu přidali v Portugalsku bronzové medaile Lucie Záleská a družstvo stíhačů.

Hokejový obránce Marek Židlický prodloužil smlouvu s New Jersey Devils. Oznámilo to vedení klubu, v němž bude nadále působit s krajanem Eliášem.

Hokejista Jaromír Jágr je podle vyjádření svého agenta Petra Svobody nakloněný působení v Carolině. S jejím vedením je v kontaktu, živý zájem o jeho služby však prý stále mají více než tři kluby. A jak uvedl Svoboda pro server CanesCountry.com, Jágr chce své definitivní rozhodnutí velmi pečlivě uvážit.

Počasí

V pátek bude oblačno až polojasno. Nejvyšší teploty 20 až 24, na horách kolem 15 stupňů C.