Zprávy

0:00
/
0:00

Výstraha před povodňovým ohrožením je zrušena

Výstraha před povodňovým stupněm ohrožení už neplatí nikde v České republice. Meteorologové ji zrušili i pro Plzeňský, Ústecký, Středočeský a Jihočeský kraj, kde dosud platila. Povodňový stupeň ohrožení zůstává na třech místech, hladiny toků ale podle meteorologů klesají a srážky se nečekají. V povodněmi postižených oblastech se sčítají a odstraňují škody. Vláda na ně plánuje podle náměstka ministra financí Ladislava Minčiče uvolnit celkem 7,3 miliardy korun. Kromě toho chystá také daňové úlevy, dotace a zvýhodněné úvěry a záruky na úvěry pro zaplavené firmy. Ministerstvo pro místní rozvoj chce umožnit obcím zasaženým povodněmi čerpat veřejné peníze, které nebyly spotřebovány při řešení následků záplav z let 2009 a 2010.

Vláda vyčlenila půl miliardy na opravy místních komunikací

Vláda ve středu vyčlenila půl miliardy korun na opravy místních komunikací poškozených povodní. Žádosti o opravy bude vyřizovat ministerstvo dopravy, na jehož návrh kabinet o uvolnění peněz rozhodl. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS). Kabinet již minulý týden schválil vynaložení zhruba 3,3 miliardy korun na opravy poškozených silnic a železnic. Uvolněná půlmiliarda korun představuje podle ministerstva dopravy první prostředky na rychlou pomoc obcím, které mohou být podle dalšího vyčíslování škod navýšeny. Prostřednictvím dopravy dá vláda na obnovu komunikací celkem 3,8 miliardy korun. V částce 3,3 miliardy korun, o níž kabinet rozhodl minulý týden, je jednak 1,3 miliardová rezerva Státního fondu dopravní infrastruktury a dále dvě miliardy korun, které byly původně plánovány pro obnovu infrastruktury v rámci zvyšování konkurenceschopnosti země a nyní mají být použity právě na opravy zatopených komunikací.

Škody ze záplav jsou podle PwC aktuálně 7,5 miliardy Kč

Škody, které napáchaly povodně na začátku června, nyní podle analýzy poradenské společnosti PwC činí 7,5 miliardy korun. Z toho ztráty firem jsou přibližně 2,3 miliardy. Škody ze záplav v roce 2002 přesáhly 70 miliard korun. Premiér Petr Nečas však v pátek po jednání Ústředního krizového štábu a Ústřední povodňové komise řekl, že se škody po povodních mohou vyšplhat až na desítky miliard korun. Předseda vlády ale zdůraznil, že jakékoliv součty jsou předčasné, protože povodeň v té době stále trvala. Naopak Česká asociace pojišťoven ve čtvrtek ve svém předběžném odhadu hovořila o škodách za asi 7,5 miliardy Kč a přibližně 96.000 pojistných událostech.

Pojišťovny mají hlášeno 30.000 povodňových škod za čtyři mld. Kč

Pojišťovny v Česku nyní v souvislosti s velkou vodou evidují 30.000 nahlášených pojistných událostí za téměř čtyři miliardy Kč. Podle odhadu naroste objem škod na 8,8 miliardy korun. Uvedla to mluvčí České asociace pojišťoven Jolana Ackermannová. Likvidátoři pojišťoven již v některých krajích většinu škod prohlédli a klientům vyplatili desítky milionů korun. Česká pojišťovna měla přes 14.000 škod za více než miliardu korun. Kooperativa zaznamenala 5000 škod za téměř jednu miliardu Kč. Allianz registruje 1870 škod za více než 400 milionů korun. Povodňový účet klientů Generali vzrostl na 1900 a škoda se přehoupla přes 335 milionů Kč. UNIQA má 730 škod za předpokládaných úhrnných 175 milionů korun.

Povodně způsobily v zemědělství škodu za zhruba 3,3 mld Kč

Letošní povodně způsobily podle odhadu v zemědělství škody 3,3 miliardy korun. Nejvíce zasáhly rybářství a zelinářství. Výše škod se bude ještě měnit a přesnou částku zemědělci dokážou vyčíslit až v momentě, kdy všude opadne voda. Novinářům to řekl u rybníku Rožmberk na Jindřichohradecku ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Podle něj povodně způsobily největší škody v zemědělství hlavně v severní části Středočeského kraje. Ministerstvo zemědělství hodlá aktivovat takzvané spící programy, které mají také pomoci při likvidování následků povodní. "Jedná se třeba o případy, kde voda poničila kanalizace," uvedl Bendl.

Hejtmani postižených krajů budou žádat miliardy z fondů EU

Hejtmani krajů postižených povodněmi se v pondělí sejdou s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Budou žádat miliardy z evropských fondů a odblokování pozastavených regionálních programů. Uvedl to předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek, který se s ministerským předsedou sešel ve středu. Podle Haška by měla vláda znovu jednat s Evropskou komisí (EK) o převedení peněz z evropských fondů, které by jinak ČR nevyčerpala. Hejtmani prý také zvažují výzvu kabinetu, aby požádal EK o prodloužení čerpání dotací z EU určených na současné plánovací období. ČSSD, jejímž je Hašek místopředsedou, se obává, že jinak Česko nestihne vyčerpat až 100 miliard korun.

Praha 1 odvolala krizový stav, začala odstraňovat zábrany

Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) ukončil činnost krizového štábu městské části, který vznikl na začátku červnových povodní. Městská část tak opět funguje v normálním režimu. Začalo se také s odstraňováním protipovodňových bariér v centru metropole. Škody v Praze 1 nepřesáhnou 10 milionů korun, řekl Lomecký. "Jediné škody jsou škody předem plánované, napáchané na objektech před zábranami," uvedl Lomecký. Takové oblasti jsou v centru tři - Karlovy lázně s Novotného lávkou, Lichtenštejnský palác a Sovovy mlýny na Kampě. Lichtenštejnský palác patří ministerstvu zahraničí, které odhaduje škody na pět až sedm milionů. Sovovy mlýny, kde sídlí Muzeum Kampa, jsou v majetku magistrátu, který je pronajímá Nadaci Jana a Medy Mládkových. Nadace odhaduje škody na budově přibližně v rozsahu roku 2002, tedy asi 20 milionů korun.

Z laguny v N. Kopisech se bude čerpat voda ještě nejmíň deset dní

Voda v lagunách v Nových Kopistech na Litoměřicku díky vysokokapacitnímu odčerpávání znatelně poklesla, čerpání ale ještě potrvá nejmíň deset dní. Uvedl to mluvčí severočeských hasičů Lukáš Marvan. Vysokokapacitní čerpadlo, které půjčili slovenští hasiči, přečerpává zhruba 15.000 litrů vody za minutu. Voda se systémem hadic odvádí z lagun v okolí vesnice zpět k toku Labe. Hasičské jednotky také masivně čerpají vodu z lagun v Litoměřicích - Předměstí, Mlékojedech a dalších územích zaplavených velkou vodou. S odstraňováním povodňových škod pomáhá v kraji také armáda.

Při odstraňování škod po záplavách pomáhá 780 vojáků

Armáda nasadila další vojáky na odstraňování škod po povodních. Jejich počet se zvýšil na 780 lidí, k dispozici mají 126 technických zařízení. Informovala o tom mluvčí Generálního štábu Armáda ČR Jana Růžičková. Na 40 vojáků zamířilo do obce Křešice na Litoměřicku, kde povodeň postihla tisícovku obyvatel, dalších 20 začalo pracovat v pražských Holešovicích. Ostatní příslušníci armády pomáhají na dalších místech Prahy, středních či severních Čech. Vojáci hlavně odčerpávají vodu, vyklízejí zatopené budovy a opravují komunikace. Podle mluvčí v Praze od úterního večera provádí 50 příslušníků 13. dělostřelecké brigády z Jinců demontáž protipovodňových zábran. Dalších 40 vojáků s těžkou ženijní technikou v úterý přehradilo plavební kanál na Císařském ostrově v Praze a zahájí práce na korytě, které přes ostrov prorazila velká voda. V Lahovicích a Lahovičkách stále pomáhá 22 vojáků Hradní stráže, další čtyřicítka je nasazena v Lužci nad Vltavou a Hoříně.

Na severu Čech je stále téměř 3000 odběratelů bez elektřiny

Odběratelů bez elektřiny na severu Čech ubývá, stav nouze ale stále platí. Bez elektřiny je téměř 3000 odběratelů. Počasí je ale příznivé a stanic, kde se už podařilo dodávky elektřiny obnovit, přibývá. Lze předpokládat, že už příští týden by mohla být většina odběratelů opět připojena, řekla severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Na Děčínsku energetici obnovili dodávky v části Hřenska, v Děčíně v Podmoklech, na Litoměřicku pak připojili část Křešic, Nučnice a v Terezíně golfový klub. Pomalu ubývá i odběratelů bez dodávek plynu. Zatímco v době kulminace vody bylo v kraji odpojeno na 1920 odběratelů, teď jich zbývá kolem 900 nejvíce na Litoměřicku a Ústecku. Uvedl to severočeský mluvčí RWE Pavel Zajíc. Plynárenská zařízení RWE jsou podle něj i po přívalových deštích a následných bleskových povodních v pořádku a dodávka plynu je stabilní.

Úřady vydaly 1280 dávek po povodni, pomáhají stovky nezaměstnaných

Úřady práce vyplatily od začátku povodní zatím zhruba 1280 mimořádných dávek, které mají pomoci lidem po živelních pohromách. Do odklízení škod po záplavách se pak zapojilo několik stovek nezaměstnaných. Informoval o tom mluvčí úřadu práce Jiří Reichl. Lidé, které postihla velká voda, mohou dostat od státu případně až 51.150 korun. Mluvčí už dříve uvedl, že statistika neukazuje, kolik přesně peněz do pomoci zaplaveným putovalo. Úřady totiž vyřizují nejen žádosti o mimořádnou pomoc kvůli povodním, ale i kvůli chudobě, na nezbytné náklady pro děti či na pořízení vybavení domácností v celé republice.

Na záplavových kontech je již více než 35 milionů korun

Dalších více než sedm milionů korun přibylo na zvláštních záplavových kontech humanitárních organizací. Celkem tak již lidé a firmy poslali přinejmenším 35,7 milionu korun, zjistila ČTK u neziskových organizací. Nejvíce, stejně jako v uplynulých dnech, narostla částka u společnosti Člověk v tísni. Od pondělí stoupla o 3,8 milionu korun na 19,3 milionu. Na povodňovém kontu Charity ČR byly téměř čtyři miliony korun. Podle mluvčího organizace Jana Oulíka charita přijímá i materiální pomoc, lide v zasažených oblastech aktuálně potřebují například repelenty. Charita do zatopených oblastí vyslala své dobrovolníky, v současnosti působí především v Kralupech nad Vltavou, okolí Neratovic a v Toužimi. O více než milion korun stoupl i počet prostředků zaslaných organizaci Adra, která tak disponuje již 6,86 milionu korun. Na konto Českého červeného kříže dosud lidé poslali zhruba 2,4 milionu korun.

Pomoc postiženým povodněmi poskytne i Nadační fond Českého rozhlasu. Lidé mohou přispívat na účet 888444666/0300. Přispívat lze i pomocí dárcovské SMS. Stačí napsat SMS ve tvaru DMS Rozhlas a tuto zprávu poslat na 87777 (pouze z českého čísla!). SMS stojí 30 korun, 27 korun poputuje přímo na povodnňový účet ČRo.

ČR přijde v roce 2014 o jednoho europoslance

Evropský parlament (EP) řekl své konečné slovo k novému rozdělení poslaneckých mandátů. Česká republika po volbách v roce 2014 tak přijde o jednoho europoslance. Počty poslanců z jednotlivých zemí ovlivní červencový vstup Chorvatska do EU a rovněž lisabonská smlouva, která stanovuje maximální počet členů EP na 751. Česká republika bude mít v dalším volebním období v Evropském parlamentu 21 zástupců místo dosavadních 22. O jednoho europoslance přijde celkem 12 zemí včetně Rakouska, Bulharska či Belgie. Slovensku naopak zůstane současných 13 poslanců, evropský nováček Chorvatsko bude mít k dispozici 11 mandátů.

Zeman v ČT: Dohoda o velvyslancích se nerýsuje

Podle prezidenta Miloše Zemana se žádná dohoda s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) ohledně obsazení postů velvyslanců nerýsuje. Prezident to řekl v rozhovoru v České televizi. Dodal, že se s ministrem dosud nesešel. Obě strany se kvůli jmenování velvyslanců dlouhodobě přou. Zeman kvůli neshodám zablokoval podpisy listin, které jsou nezbytné pro jmenování velvyslanců. Hlava státu prosazuje na post velvyslance na Slovensku manželku bývalého prezidenta Livii Klausovou a do Ruska kosmonauta Vladimíra Remka. Oba kandidáty, kteří jej na začátku roku podpořili v prezidentské volbě, v úterý znovu podpořil. Naopak se vyslovil proti možnému návrhu, aby na diplomatickém postu v Rakousku působil bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer.

Ministryně kultury Hanáková končí ve své funkci

Ministryně kultury Alena Hanáková (STAN) rezignuje ke konci června na svou funkci. Oznámila to médiím. Ministryně čelila kritice z opozičních i odborných kruhů, o jejím odchodu se spekulovalo delší dobu. Novinářům Hanáková řekla, že necítí podporu ze strany TOP 09 a STAN, za které byla do vlády nominována. Uvedla, že se k odchodu rozhodla po středečním setkání s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem a šéfem hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Petrem Gazdíkem. Za své úspěchy považuje především schválení zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a zákona o podpoře kinematografie. Ministerskou funkci zastávala od prosince 2011. Hanákovou by mohl nahradit bývalý děkan Hudební a taneční fakulty AMU Jiří Hlaváč. Ten už o svém případném angažmá ve vládě s TOP 09 jednal. Kromě Hlaváče jsou za adepty na ministerskou funkci uváděni ještě bývalý šéf ČT a AMU Ivo Mathé, poslanec Stanislav Polčák a senátor Jiří Šesták.

Novým primátorem Prahy bude zřejmě Tomáš Hudeček

Novým pražským primátorem se s největší pravděpodobností stane dosavadní zastupující primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Shodlo se na tom vedení strany. Podporu mu při jednání klubu zastupitelů vyjádřili i původní kandidáti - předseda klubu Jiří Vávra a lídr volební kandidátky Zdeněk Tůma. Hudeček řekl, že pokud mu dá klub důvěru, pak "odpovědnost za chod města přijme". O primátorovi budou zastupitelé hlasovat 20.června. ČSSD už dříve avizovala, že její zastupitelé pro kandidáta TOP 09 při hlasování zvednou ruku.

Tymošenková nevylučuje exil, v úvahu připadá i Česko

Vězněná ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková připouští možnost své "evakuace" do zahraničí, mezi zvažovanýmí cílovými zeměmi je Česká republika nebo Německo. Napsal to s odvoláním na pověsti kolující v Kyjevě ukrajinský analytický server Glavred. Sama Tymošenková dosud jakékoli narážky na možný exil odmítala. O případném vycestování Tymošenkové, která si v Charkově odpykává sedm let vězení za překročení pravomocí, se podle ukrajinského serveru spekuluje už dlouho. Politička je hospitalizována v charkovské nemocnici s nemocnou páteří, léčení v Německu jí několikrát navrhovali polský exprezident Aleksander Kwaśniewski nebo bývalý předseda Evropského parlamentu Pat Cox.

Soud ve Švýcarsku kvůli kauze MUS vyslechl Antonína Koláčka

Antonín Koláček, který je ve Švýcarsku spolu s dalšími osobami obžalován z podvodů a praní špinavých peněz kolem Mostecké uhelné společnosti (MUS), před soudem v Bellinzoně řekl, že obžaloba neobsahuje "zdrojový trestný čin" a že je přesvědčen, že neporušil zákony. "Jsem plně přesvědčen o tom, že jsme MUS zachránili, že jsme vynaložili své schopnosti, aby mohla dále fungovat," prohlásil v souvislosti s ovládnutím společnosti ve druhé polovině 90. let, na kterém se podílel s dalšími pěti obžalovanými. Doly přitom ovládli skrytě za pomoci společnosti Investenergy a nastrčené Appian Group, která na oko zastupovala fiktivní americké investory. "Ale uznávám, že jsme si tuto situaci zapříčinili i my sami, když jsme některé věci tajili. V současnosti je mi to líto," prohlásil. "Ale v té době, když se převádělo socialistické vlastnictví do soukromých rukou, tak kolem toho bylo spousty zmatků. Sami jsme reagovali na zcela neznámé situace."

EP je pro krácení dotací, farmáři z ČR mohou přijít o 900 milionů

Europoslanci podpořili krácení letošních přímých plateb unijním zemědělcům, což by nejvíce postihlo ty české. Podle návrhu má totiž Česká republika přijít o 4,5 procenta z celkových dotací, tedy zhruba o 900 milionů korun. Kvůli způsobu škrtů by Češi tratili procentuálně nejvíce v Evropské unii, a jejich ztráty by tak byly mnohem citelnější, než třeba v Rakousku či v Polsku. Na formě krácení dotací se ještě neshodly členské státy, forma se tedy ještě může změnit. Návrh Evropské komise, která chce díky plošnému snížení dotací ušetřit v letošním zemědělském rozpočtu, schválil parlament ve Štrasburku valnou většinou 506 hlasů. Opatření má ale také řadu kritiků, mezi něž patří také čeští europoslanci. Podle nich je návrh nespravedlivý, protože počítá s tím, že krácením dotací budou postiženy země s větším podílem zemědělských podniků, které pobírají roční dotace vyšší než 5000 eur (asi 130.000 korun).Velkých farmářů je v ČR hodně. Podobná situace by nastala i na Slovensku, které by dostalo o 4,3 procenta méně.

Zaměstnavatelé plánují pozvolna zvyšovat počet zaměstnanců

Zaměstnavatelé budou ve třetím čtvrtletí pozvolna zvyšovat počet zaměstnanců. Propouštět chtějí tři procenta firem, naopak nabírat jich hodlá pět procent, vyplývá ze studie Manpower Index trhu práce. Průzkum se uskutečnil mezi zhruba 750 českými firmami. Celkem 91 procent firem nyní nepředpokládá žádné změny. "Jarní a letní období obvykle znamená oživení ve stavebnictví a zemědělství. Letos jsou tyto dva sektory zdrženlivější v nabírání nových zaměstnanců než v předchozích letech. Přes zdrženlivost v náborových plánech firmy těžko hledají řemeslníky, obchodní zástupce, IT specialisty nebo techniky," uvedla na tiskové konferenci generální ředitelka ManpowerGroup Jaroslava Rezlerová. Nejsilnější náborové aktivity hlásí odvětví výroby a rozvodu elektřiny, plynu a vody. Zvýšení počtu pracovních sil očekávají zaměstnavatelé i v odvětví ubytování a stravování a státní správa, zdravotnictví, vzdělávání a kultura.

Výdaje do internetové reklamy letos stouply o třetinu na 2,5 mld.

Inzerenti letos za pět měsíců investovali do zobrazované reklamy na internetu o 30 procent více než loni. Celkem 2,5 miliardy Kč v ceníkových cenách. V samotném květnu to bylo 613 milionů korun, což představuje meziroční nárůst o téměř čtvrtinu a růst proti dubnu o desetinu. Vyplývá to z prezentace projektu AdMonitoring, který pro Sdružení pro internetovou reklamu zajišťuje společnost Mediaresearch. Měsíční výdaje na internetovou reklamu kontinuálně meziročně rostou od prosince 2011. Největšími zadavateli byli v květnu Internet Mall se 42,5 milionu Kč, Alza s 18 miliony a Student Agency, která utratila 15 milionů Kč, těsně následovaná Telefónikou.

ČSÚ: Počet obyvatel Česka se ke konci března snížil o 3300

Obyvatel Česka v prvních třech měsících letošního roku ubylo. Ke konci března 2013 v republice žilo 10,512.800 lidí, tedy o 3300 méně než na konci loňského roku. Více lidí zemřelo, než se narodilo. Zahraniční migrací se počet obyvatel ČR téměř nezměnil, informoval Český statistický ústav (ČSÚ). V porovnání s loňským prvním čtvrtletím klesla porodnost, úmrtnost a ubylo i svateb a potratů, naopak o něco více se lidé rozváděli. Letos se do konce března narodilo 25.400 dětí. Proti stejnému loňskému období je to o 1000 méně, přičemž ubylo prvorozených, druhorozených dětí i dětí narozených v třetím a vyšším pořadí. Nejvíce děvčat a chlapců se ve sledovaném období narodilo matkám ve věku od 29 do 32 let a mezi prvorodičkami bylo nejvíce sedmadvacetiletých až třicetiletých žen.

Paterčata prospívají, v inkubátoru ale zůstanou

První česká paterčata velmi dobře prospívají, byla proto už přeložena na oddělení méně intenzivní péče. Uvedli to lékaři z pražské podolské porodnice, kde se paterčata 2. června narodila. Děti ale i nadále zůstanou v inkubátoru a budou krmeny hadičkou do žaludku. V pořádku je také matka, třiadvacetiletá Alexandra Kiňová. Čtyři chlapci - Deniel, Michael, Martin a Alex - vážili při narození 1214, 1318, 1340 a 1050 gramů, Tereza 1250 gramů. Čtyři z nich už dosáhli porodní váhy. Podle lékařů by mohla jít matka s dětmi domů zhruba za měsíc. Další informace o paterčatech chtějí zveřejňovat až při propuštění z nemocnice.

Předsedou vědecké rady ÚSTR je švýcarský historik Portmann

Předsedou nové vědecké rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) se stal švýcarský historik Adrian Portmann, místopředsedkyní byla zvolena francouzská historička Muriel Blaiveová. Informoval o tom mluvčí ústavu Pavel Ryjáček. "Členové vědecké rady se shodli, že v čele mají být osobnosti ze zahraničí s určitým odstupem, nezatížené - takové, které by nikdo nemohl podezírat z politické hry," sdělil Ryjáček. Neveřejného zasedání se zúčastnilo 11 z 15 členů vědecké rady. Předchozí osazenstvo vědecké rady odešlo na protest proti odvolání tehdejšího ředitele Daniela Hermana a nástupu nové ředitelky Pavly Foglové. Tyto kroky kritizovali i někteří politici včetně premiéra Petra Nečase (ODS). Zastánci odvolání Hermana argumentovali tím, že ústav pod jeho vedením nefungoval tak, jak by měl.

V povolžské Samaře bude stát pomník československým legionářům

Po pěti letech diskusí a navzdory zuřivému odporu místních komunistů rozhodla povolžská Samara o vybudování památníku československým legionářům. Napsal to v úterý ruský server Russkaja planěta. Památník bude připomínkou legionářské anabáze, kdy pár desítek tisíc Čechoslováků ovládalo na konci první světové války v bolševickém Rusku obrovské území podél Transsibiřské magistrály od Povolží až po jihosibiřský Irkutsk. Vybudování pomníku v Samaře je stejně jako v případě jiných podobných legionářských památníků v Rusku výsledkem mezivládní česko-ruské smlouvy z roku 2010. Do roku 2018 mají být v Rusku obnoveny dvě až tři desítky legionářských pomníků, které byly původně postaveny ještě během operací legií, ale později je bolševici zničili. Předloni v říjnu byl například odhalen památník legionářům v Čeljabinsku. V Samaře bylo pohřbeno 53 "běločechů", jak v Rusku legionáře nazývají. Pomník má vzniknout právě na místě jejich předpokládaných hrobů.

Zemřel dlouholetý člen Divadla Járy Cimrmana Jan Kašpar

Ve věku 60 let zemřel v úterý herec Jan Kašpar, dlouholetý člen Divadla Járy Cimrmana. Informaci potvrdil Kašparův kolega z divadla Zdeněk Svěrák. Kašpar v Divadle Járy Cimrmana pracoval od roku 1975, nejprve jako kulisák, ale postupně se vypracoval na stálého člena souboru. Kašpara si lidé mohou pamatovat například jako náčelníka Karla Němce ze hry Dobytí severního pólu nebo praotce Čecha ze zatím poslední cimrmanovské hry České nebe.

ČFTA založí místo Českého lva vlastní filmové ceny

Prezidium České filmové a televizní akademie (ČFTA) se nedohodlo na postoupení práv k ochranné známce na Českého lva s jejím majitelem producentem Petrem Vachlerem. Výroční filmové ceny bude nadále udělovat, už ale neponesou název Český lev. Na setkání s novináři v Praze to oznámil předseda správní rady Jiří Bartoška. Bývalý ředitel ČFTA Petr Vachler, který 3. června rezignoval na svou funkci, začátkem týdne prohlásil, že zatím nepostoupí akademii obchodní známku na tyto výroční ceny. Nabídku deset milionů korun splatných postupně během deseti let považoval za ultimativní, chtěl hledat kompromis, ale to se nepodařilo. Kdyby chtěl sám ve dvacetileté tradici těchto cen pokračovat, musel by založit jinou akademii. Přitom právě reprezentativní složení současné ČFTA, která má více než dvě stovky členů všech profesí, jim dodává prestiž.

Komorní muzikál o Sidonii Nádherné zahájí letní provoz Ungeltu

Premiéra komorního muzikálu o mecenášce umění Sidonii Nádherné s názvem Touha jménem Einodis zahájí 19. června provoz Letní scény pražského Divadla Ungelt. Na přírodním jevišti pod Loretou na pražském Novém Světě bude mít celkem 27 repríz. V hlavní roli se objeví Marta Kubišová a Aneta Langerová. Inscenaci nastudoval Pavel Ondruch, choreografem byl Petr Čadek. Projekt autorů Marty Skarlandtové a Karla Štolby je inspirován nevšedním osudem poslední majitelky zámku Vrchotovy Janovice baronky Sidonie Nádherné (1885-1950). Múza řady umělců se po komunistickém puči v únoru 1948 stala třídním nepřítelem. V roce 1949 tajně překročila hranice, její zámek byl zkonfiskován a následně vyrabován. O rok později zemřela v Anglii. V květnu 1999 byly její ostatky převezeny na rodinný hřbitůvek v Janovicích.

Pavel Haas Quartet zahájí Janáčkovy Hukvaldy

Dvacátý ročník hudebního festivalu Janáčkovy Hukvaldy zahájí Pavel Haas Quartet Janáčkovým Smyčcovým kvartetem č. 1. Na koncertě zazní i skladby Antonína Dvořáka či Johannese Brahmse. Pavel Haas byl jedním z nejnadanějších žáků Leoše Janáčka. Zemřel velmi mladý v roce 1941 v osvětimském koncentračním táboře. Přehlídka začne na hradě Hukvaldy 22. června. Jubilejní ročník festivalu potrvá do 21. července a má v programu přesně dvacítku položek. Vystoupí například Filharmonie Brno vedená dirigentkou Olgou Machoňovou, která zahraje například Janáčkovu skladbu Taras Bulba. Veškeré informace o programu zájemci najdou na stránkách www.janackovy-hukvaldy.cz.

Ze sportu:

Tenista Tomáš Berdych zahájil sezonu na trávě vítězstvím v 2. kole v londýnském Queen's Clubu nad Nizozemcem Thiemem de Bakkerem 6:1 a 6:4.

Česká tenistka Lucie Šafářová porazila na turnaji v Norimberku Španělku Maríi Teresu Torróvou 6:4, 6:2 a postoupila do čtvrtfinále.

Česká tenistka Klára Zakopalová vypadla na turnaji v Norimberku v prvním kole. Na německé antuce nepotvrdila roli druhé nasazené hráčky a s Polonou Hercogovou ze Slovinska prohrála 3:6, 6:4 a 1:6.

Tenista Jan Hernych nestačil na turnaji na trávě v německém Halle na Gaëla Monfilse a vypadl ve druhém kole. Francouzskému favoritovi, jenž před dvěma týdny vyřadil na úvod Roland Garros českou jedničku Tomáše Berycha, podlehl Hernych po setech 2:6 a 3:6.

Ze sedmi českých tenistů zůstal po prvním kole štvanického challengeru ve hře už jen Ivo Minář. V druhý hrací den se s dvouhrou na Prague Open rozloučili Dušan Lojda, Lukáš Maršoun, Jan Šátral a Dominik Süč.

Hokejový útočník Tomáš Rolinek nebude po nečekaném odchodu z Pardubic hrát za Spartu. Pražané sice měli o kapitána mistrů světa z roku 2010 zájem, nakonec se ale rozhodli jej neangažovat. Třiatřicetiletý hráč si tak musí i nadále hledat nové působiště.

Fotbalová Sparta Praha usiluje o dvacetiletého slovenského reprezentačního beka Lukáše Pauscheka ze Slovanu Bratislava. Podle generálního ředitele úřadující slovenského mistra Petra Kašpara už předložili Letenští konkrétní nabídku na přestup.

Pátou etapu závodu Kolem Švýcarska vyhrál v hromadném spurtu norský cyklista Alexander Kristoff. Roman Kreuziger je dál na průběžném druhém místě. Český jezdec dokončil 178,4 km dlouhý úsek z Buochsu do Leuggernu v hlavním poli na 24. příčce hned za Švýcarem Mathiasem Frankem, na kterého v celkové klasifikaci ztrácí 23 sekund. Druhé místo patří Kreuzigrovi i v soutěži vrchařů.

Šance českých fotbalistů na postup na mistrovství světa se zvýšila. Jejich největší konkurent Dánsko překvapivě prohrálo doma s Arménií 0:4 a nevyužilo šanci bodově se dotáhnout ve skupině B na český tým. Dokonce kleslo na pátou příčku a společně s Arménií ztrácí na svěřence trenéra Michala Bílka tři body. Českým reprezentantům by tak ke druhému místu a jistotě baráže měly stačit výhry nad Maltou, Arménií a Bulharskem.

Hokejový obránce Petr Čáslava bude i nadále působit v Čerepovci v Kontinentální lize. Severstal potvrdil setrvání třiatřicetiletého českého reprezentanta na svém oficiálním webu.

Nejlepšího českého profesionálního boxera současnosti Lukáše Konečného čeká v polovině července první obhajoba titulu mistra Evropy organizace WBO ve střední váze. V sobotu 13. července se v Drážďanech utká s Moezem Fhimou z Francie a bude usilovat o jubilejní padesátou výhru v profiringu.

Počasí:

Ve čtvrtek bude skoro jasno až polojasno, večer na západě Čech další přibývání oblačnosti. Nejvyšší teploty 23 až 27 stupňů.