Zprávy

Bouřky řádily na Boleslavsku

Bouřka se ve středních Čechách přehnala Rakovnickem a Mělnickem, na Mladoboleslavsku způsobila lokální záplavy. Hasiči tam během hodiny vyjížděli ke dvěma desítkám případů. Složitá situace byla v Rožmitále pod Třemšínem. Spadla tu střecha a stropy stodoly, do které si chodily hrát děti. Psi ale pod troskami nikoho nenašli. Silné bouřky a vydatný déšť mají podle Českého hydrometeorologického ústavu zasáhnout celou republiku. Zvláště menší toky se mohou rozvodnit, na většině území Čech je nebezpečí povodní podle meteorologů extrémní.

Prudký déšť způsobil bleskové záplavy na Chomutovsku a Lounsku

Prudký déšť způsobil bleskové záplavy na Chomutovsku, Lounsku a na několika místech Děčínska. Voda tu zaplavila sklepy, zahrady či garáže. Informoval o tom mluvčí severočeských hasičů Lukáš Marvan. V Lubenci na Lounsku hrozí podle starosty Bohumila Peterky protržení hráze rybníka. Byli evakuováni lidé z Řepan. Na místě zasahovalo několik hasičských jednotek. Na Chomutovsku bylo hasičům dosud ohlášeno 13 událostí. Šest událostí bylo hlášeno také ze Šluknovského výběžku na Děčínsku, zasažena je například obec Lipová.

Policisté a hasiči na Mělnicku pronásledovali vodáky

Policisté a hasiči na Mělnicku pronásledovali dva vodáky, kteří se v sobotu večer vydali na rozvodněnou Vltavu. U Starých Ouholic se je od další plavby pokusili odradit, ale neúspěšně. Kajakáře zadrželi až v Lužci nad Vltavou hasiči ve člunu. Policie věc řeší jako přestupek, sdělil mluvčí mělnické policie Václav Tichý. Šestačtyřicetiletý muž z Prahy a třiadvacetiletá cizinka tvrdili, že o povodních nevěděli a výzvy policistů neslyšeli. Záplavy v Česku si podle dostupných informací zatím vyžádaly deset lidských životů, první člověk zemřel v souvislosti s velkou vodou již v pátek 31. května. Zatím posledními oběťmi je dvojice vodáků, kteří zemřeli, když se s nimi převrhl raft na rozvodněné Vltavě na Českokrumlovsku. Další čtyři vodáci, kteří doplatili na rozbouřené řeky, se dosud pohřešují.

Obce na Kladensku postihla nová povodeň

Prudká bouřka zvedla v noci na neděli hladinu Zákolanského potoka na Kladensku. Rozvodněný potok vytopil několik domů v obci Běloky. Evakuovat se museli také obyvatelé vesnic Malé a Velké Číčovice a Okoř, kteří bydlí v blízkosti potoka. Podle místostarosty Běloků Jaroslava Poláčka šlo o zhruba stoletou vodu. V jižních, středních i severních Čechách trvá podle meteorologů extrémní nebezpečí dalších záplav.

Ve středních Čechách bylo kvůli povodni evakuováno 8245 lidí

Ve středních Čechách bylo dosud evakuováno 8245 lidí, nejvíce na Mělnicku. Na většině míst regionu se již lidé mohli vrátit do svých domovů. Hasiči v kraji aktuálně evidují 187 obcí postižených povodní. Likvidace následků záplav pokračuje, jenom během soboty hasiči vyjížděli ke stovce událostí, sdělila mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková. Během soboty hasiči vyjížděli hlavně na Benešovsko, Prahu-západ, Kladensko a Mělnicko. Čerpali především vodní laguny. Středočeským hasičům pomáhají i jejich kolegové z Karlovarského, Královéhradeckého, Jihomoravského, Libereckého, Pardubického kraje a Vysočiny, dále jednotka z Olomouckého kraje, záchranný útvar z Hlučína a hasiči z Polska.

Kamenice v Hřensku opadla, lidé začali uklízet a sčítat škody

Kamenice v Hřensku už opadla o více než dva a půl metru, lidé se pomalu vracejí, začal úklid a sčítání škod. Do některých míst se však stále nelze dostat, stojí tam až čtyři metry vody, řekl starosta Jan Havel. Hlavní úklidové práce by podle něj měly začít v pondělí, pokud bouřky opět Kamenici v obci nerozvodní. Pod vodou byla v Hřensku většina domů včetně obecního úřadu. Navzdory záplavám otevřeli v sobotu v Hřensku pro veřejnost tamní soutěsky, hned první den je navštívilo na 300 lidí. Obec podle Havla potřebuje každou korun, jen prvotní náklady na záplavy starosta odhadl na půldruhého milionu korun.

V Děčíně je zprůjezdněné Pětimostí, Tyršův most stále uzavřen

V Děčíně je zprůjezdněné Pětimostí. Tyršův most zůstává uzavřen, jezdí tudy jen záchranáři. Na Labské nábřeží smějí i majitelé nemovitostí. Uvedla to mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá. Labe v Děčíně od kulminace pokleslo zhruba o tři metry. Čistit se má silnice spojující Děčín a Hřensko. Úklid po povodních zatím v Děčíně neprobíhá ve velkém měřítku, zaplavené nemovitosti totiž musí nejprve zkontrolovat statik. Statici začínají domy po povodni objíždět dnes. Pro humanitární pomoc si lidé mohou chodit do stanoviště Českého červeného kříže na Mírovém náměstí.

Most na Mělnicku opět funguje

Na most přes Vltavu na dálnici D8 u Veltrus na Mělnicku už znovu mohou i kamiony s váhou nad 12 tun. Doprava na mostě podemletém vodou byla pro všechny vozy obnovena v sobotu kolem 19:00. ČTK to řekl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Stále ale pokračují opravy, kvůli kterým je pro každý směr k dispozici jen jeden jízdní pruh. Most byl pro kamiony uzavřen od středečního rána, protože jeho pilíř při záplavách podemlela voda.

V Zahořanech postavila armáda stanové městečko pro dobrovolníky

V Zahořanech u Křešic postavili vojáci stanové městečko pro dobrovolníky, kteří budou pomáhat s odstraňováním povodňových škod. Městečko tvoří asi deset stanů, jeho součástí jsou i sprchy, toalety, polní kuchyně či jídelna. Kapacita městečka se dohaduje přibližně na 140 míst. Labe sice v obci pokleslo od kulminace zhruba o 1,4 metru, většina Křešic je ale stále pod vodou. Evakuovalo se 1020 lidí, zaplaveno je 240 nemovitostí. Obec má povodňové hráze, které by ji měly ochránit před dvacetiletou vodu. Ta současná je ale přesáhla téměř o metr a půl. Rozsah škod je tu podobný jako při povodních v r. 2002.

Dvě třetiny odpojených středočeských odběratelů už mají elektřinu

Omezená dodávka elektřiny zůstává v části necelých dvaceti středočeských obcí. V Ústeckém kraji je bez elektřiny stále na 5000 odběratelů. Východní i jižní Čechy jsou už bez přerušení dodávek. ČTK to sdělili mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž a E.ON ČR Vladimír Vácha. Mnohem horší situace panuje v Ústeckém kraji, kde bez elektřiny stále zůstává na 5000 odběratelů, odpojeno totiž je 91 distribučních míst. Energetici však upozorňují, že před opětovným zapojením elektřiny je v zaplavených budovách nutné provést revizi elektroinstalace a případně ji opravit či vyměnit. Před obnovením dodávek je také nezbytné odpojit a zkontrolovat všechny elektrospotřebiče.

Kvůli povodním ožily spory ve středočeské ČSSD

Někteří středočeští radní navrhnou, aby na likvidaci povodňových škod v kraji šlo o 50 milionů korun více. Tři členové krajské rady za ČSSD Marcel Chládek, Miloš Petera a Milan Němec se na tom v Kralupech nad Vltavou dohodli se zástupci STAN a ODS. Hejtmanovi Josefu Řihákovi (ČSSD) vadí, že radní jednali za jeho zády. Dosud navrhoval, aby kraj uvolnil na povodňové škody deset milionů korun. Podle Chládka by na odstraňování povodňových škod měl ale jít celý fond hejtmana a k tomu dalších 50 milionů. Z regionálního operačního programu by se k tomu měly přidat ještě prostředky určené pro statutární města. Podle hejtmana by se ale kraj musel kvůli takové pomoci vzhledem k napjatému rozpočtu zadlužit.

Plný provoz pražského metra byl obnoven v neděli odpoledne

Pražský dopravní podnik obnovil plný provoz metra již v neděli v 15:00. Soupravy metra zastavují ve všech stanicích, kolem vestibulů ale i nadále zůstanou protipovodňové zábrany. Cestující procházejí vstupy v těchto bariérách. Uvedl to ředitel podniku Milan Křístek. V neděli podle něj postupně zmizí náhradní autobusové linky a také vyhrazené pruhy pro tyto autobusy. Od pondělí začne na žádost Prahy 6 znovu jezdit MHD v Podbabě. Spuštěn bude plný provoz lanovky na Petřín, která dosud nezastavovala ve stanici Nebozízek. Zpřístupněn by měl být Karlův most. Tramvajová linka číslo 17 bude kvůli uzávěrám na nábřeží i nadále jezdit odklonem.

Pojišťovny chtějí do konce roku nové povodňové mapy

Česká asociace pojišťoven chce vytvořit kvůli povodním z předešlých dní nové mapy s rizikovými oblastmi. Na některých místech se dříve údajně riskovalo při výstavbě nových budov. Podle premiéra Petra Nečase je rozhodování o územním plánu zcela v rukou místních samospráv. Šéf kabinetu to řekl v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi. V pořadu zaznělo, že zájmy developerů údajně dostávají v mnoha ohledech přednost před povodňovými mapami. V těžko pojistitelné zóně je nyní 60.000 objektů.

Na pomoc pro zaplavené se vybraly miliony korun

Desítky milionů korun, ale také třeba tisíce litrů dezinfekce, stovky párů bot nebo metráky jablek se vybraly pro lidi postižené povodněmi v ČR. Humanitární pomoc zahájila hned na začátku nynějších záplav řada organizací a lidé a firmy z celého Česka ochotně posílají peníze i hmotné prostředky - pomůcky pro úklid či potraviny. Organizace také shánějí dobrovolníky, kteří pomohou s odklízením bahna a všeho dalšího, co velká voda nanosila do domů v zasažených oblastech. Na povodňových kontech humanitárních organizací se již povedlo nashromáždit dohromady více než dvě desítky milionů korun. Zhruba polovina je na kontě neziskové společnosti Člověk v tísni a peníze pro zaplavené sbírá například také ADRA, Diakonie Českobratrské církve evangelické, Charita ČR nebo Český červený kříž. Konto na pomoc postiženým povodněmi má i Český rozhlas.

Nečas: Spor Zemana a Schwarzenberga o velvyslance vyřeší dohoda

Spor prezidenta Miloše Zemana a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) týkající se jmenování velvyslanců v cizině se podle premiéra Petra Nečase (ODS) vyřeší dohodou. V minulosti se podobné nesrovnalosti také probíraly a výsledkem byl vždy kompromis, uvedl Nečas v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi. Spor se podle něj také ve světle povodní jeví jako prkotina. Zeman se kvůli šéfům misí dostal do sporu se Schwarzenbergem nedávno, když ministr odmítl Zemanovy návrhy na pozice v Rusku a na Slovensku. Prezident ale bez toho nechce podepsat zbylé kandidáty, celý proces vysílání šéfů zastupitelských úřadů je tak zablokovaný.

Lídrem KDU-ČSL pro volby do EP bude právník Pavel Svoboda

Kandidátku KDU-ČSL pro volby do Evropského parlamentu povede bývalý místopředseda lidovců Pavel Svoboda. Dvojkou bude členka celostátního výboru strany Michaela Šojdrová a třetí místo na kandidátce připadlo Tomáši Zdechovskému z místní organizace KDU-ČSL v Hradci Králové. Pořadí kandidátů pro volby do EP v Olomouci schválili účastníci celostátního sjezdu KDU-ČSL. Právník Svoboda pracuje jako vysokoškolský učitel v oboru právo Evropské unie. Volby do Evropského parlamentu se příští rok budou konat nejspíš 23. a 24. května, pravděpodobně ve stejnou dobu jako volby sněmovní. Dosud měla KDU-ČSL v europarlamentu dvě místa, které zastávali Zuzana Roithová a Jan Březina.

Češi loni utratili za krmivo pro psy a kočky 5,5 miliardy korun

Češi loni utratili za krmivo a hygienické potřeby pro domácí mazlíčky 5,5 miliardy korun. Vyplývá to z průzkumu společnosti GfK. Téměř stejnou částku domácnosti přitom podle odhadů nechaly v obchodech i za chovatelské potřeby. Krmivo pro psy a kočky loni kupovala více než polovina českých domácností, v průměru za ně rodiny utratily více než 2000 korun. Podle aktuální studie INCOMA Shopping Monitor 2013 jsou nejoblíbenějším nákupním místem pro krmivo hypermarkety. V nich za potravu pro domácí mazlíčky utrácí 46 procent domácností, které tento sortiment nakupují. S odstupem následují specializované prodejny včetně internetových (18 procent domácností), diskonty, supermarkety a menší samoobsluhy. Jednoho nebo více domácích mazlíčků, z nichž nejpopulárnější jsou psi či kočky, vlastní v České republice téměř každá druhá domácnost.

Archiv hlavního města Prahy otevřel neveřejné prostory

Lidé měli možnost nahlédnout do neveřejné části Archivu hlavního města Prahy. U příležitosti Mezinárodního dne archivů proběhl v archivu na Chodovci Den otevřených dveří. Návštěvníci se mohli seznámit i s tím, jakým způsobem se archiválie ukládají, restaurují a jak je lze studovat. Archiv hlavního města Prahy je největším městským archivem v republice. Jeho sbírky a fondy obsahují více než 430.000 archiválií. Více najdou zájemci na www.ahmp.cz.

Kniha starých fotografií mapuje dobu železné opony na Šumavě

Bezmála 300 dobových většinou neznámých snímků ze Šumavy nabízí nová kniha plzeňského publicisty Zdeňka Roučky Šumavou ze svobody do opony. Zahrnuje fotografie z Železnorudska z období let 1930 až 1970 od svobodné první republiky, přes události po Mnichovské dohodě až po období komunistického režimu. Příprava knihy včetně pátrání po fotografiích trvala přes tři roky. Snímky pocházejí ze soukromých a rodinných sbírek, z archivů armády, bezpečnostních složek a policie, Muzea Bavorské hraniční policie či ze Sudetoněmeckého archivu v Mnichově. Roučka už v minulosti vydal několik fotografických knih věnovaných staré Šumavě.

V Novém Města nad Metují začal festival filmové komedie

Projekcí filmu Martin a Venuše režiséra Jiřího Chlumského v Kině 70 v Novém Městě nad Metují začal festival české filmové a televizní komedie Novoměstský hrnec smíchu 2013. Do soutěžní části je přihlášena zhruba desítka snímků, podobný počet je na programu mimo soutěž. O přízeň poroty se budou ucházet například film Tomáše Vorla Cesta do lesa, Svatá čtveřice Jana Hřebejka, Polski film Marka Najbrta nebo Jedlíci aneb sto kilo lásky Tomáše Magnuska. Letošní novinkou je soutěž amatérského filmu Rozesmátá kamera. Během přehlídky se 14. června uskuteční i samostatný blok věnovaný tvorbě mladých filmařů nazvaný Studentský smích - festivalová sekce pro mladé. Festival končí 15. června, kdy budou uděleny ceny.

Karlovarský karneval prověřil déšť, průvod ale došel

Karnevalový průvod masek byl dnes hlavním bodem programu Karlovarského karnevalu. Letos poprvé dvoudenní karneval ale pronásledovala nepřízeň počasí. Kvůli záplavám museli pořadatelé zrušit karneval na vodě a i karnevalový průvod zasáhla průtrž mračen. Přesto průvod celou svou trasu prošel. Do ulic města přilákal mnoho set lidí. Karlovarský karneval, který je zřejmě největší ve střední Evropě, se stává jednou z turistických atrakcí. Ve městě se konal už pošesté. Podle hlavního organizátora Martina Müllera jsou celkové náklady asi 2,5 milionu korun. Město na něj letos přispělo 500.000 korunami.

Ze sportu:

Deblkanoisté Ondřej Karlovský a Jakub Jáně obsadili na mistrovství Evropy vodních slalomářů v Krakově třetí místo. Po sobotním zlatu kajakáře Jiřího Prskavce vybojovali pro český tým druhou medaili v individuálních kategoriích. Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem skončili osmí, kajakářka Eva Ornstová byla čtvrtá.

O nejlepší český výsledek na golfovém turnaji Challenge Tour na Kunětické Hoře se postaral stejně jako loni Ondřej Lieser, který obsadil 30. místo s výkonem osm ran pod par. Vítězem D+D Real Czech Challenge Open s dotací 160.000 eur (čtyři miliony korun) se stal Francouz François Calmels (-22).

Český hokejový útočník David Krejčí z Bostonu vládne po semifinále play off NHL produktivitě i tabulce střelců. Sedmadvacetiletý centr pomohl Bruins do finále Stanleyova poháru 21 body a devíti trefami v 16 zápasech. V kanadském bodování má Krejčí náskok čtyř bodů přes spoluhráčem z útoku Nathanem Hortonem. Mezi kanonýry vede o gól před duem Bryan Bickell a Patrick Sharp z Chicaga.

Plochodrážní jezdec Lukáš Dryml si v britské lize zlomil klíční kost. Český reprezentant se zranil při pádu hned v první jízdě souboje mezi Eastbournem, jehož barvy hájí, a Wolverhamptonem. Dryml byl převezen do nemocnice, podle informací svého klubu by se měl dnes vrátit do Česka.

Český jezdec Josef Franc vstoupil vítězně do mistrovství světa na dlouhé ploché dráze. Bronzový medailista z loňského šampionátu a letošní mistr republiky vyhrál ve finské Grand Prix o bod před domácím obhájcem titulu z posledních tří let Joonasem Kylmäkorpim a Jannickem De Jongem z Nizozemska.

Počasí:

Bude zataženo s deštěm, denní teploty 16 až 18 st. C.