Zprávy

0:00
/
0:00

Zeman by chtěl víc ruských investic, i v souvislosti s Temelínem

Prezident Miloš Zeman by rád viděl vyšší míru ruských investic v České republice, také v souvislosti s chystanou dostavbou Jaderné elektrárny v Temelíně. Rusky to řekl v projevu na recepci pořádané ruským velvyslanectvím v Praze k 68. výročí konce druhé světové války. Přál by si, aby byl objem ruských investic v zemi za několik let mezi dvěma až čtyřmi procenty celkového zahraničního kapitálu v ČR a aby vzrostly také české investice v Rusku. Prezident připomněl, že zatím je podíl ruských peněz jen 0,8 procenta celkových cizích investic v ČR. Nejvýznamnějšími investory jsou Nizozemsko, Německo a Rakousko. Zeman také ocenil rostoucí obchodní výměnu mezi Českem a Ruskem. Ocenil také kvalitu ruských podnikatelů, kteří v ČR podnikají.

Prima Family: Tým na prošetření solárního byznysu zahájil činnost

Speciální tým na prošetření solárního byznysu, jehož vznik inicioval prezident Miloš Zeman, už údajně začal pracovat. Televizi Prima Family to řekl prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala, který je jedním z členů týmu. Komisi mají tvořit zástupci justice, tajných služeb i kontrolních a regulačních orgánů. Prezident vytvoření této komise navrhl ve svém úterním projevu před Sněmovnou, v němž označil solární byznys za největší tunel v českých ekonomických dějinách. Televize upozornila, že takzvaná prezidentská komise je v Česku novinkou. Podle Radima Bureše z Transparency International nebude nový tým politizovaný a manipulovaný. Solární sdružení se proti označování majitelů malých fotovoltaických instalací za tuneláře ohradila a za jádro problému označila velké elektrárny na polích, z nichž část vlastní polostátní energetická společnost ČEZ.

Zahraniční solární investoři zahájili arbitráž proti Česku

Sdružení provozovatelů solárních elektráren International PhotoVoltaic Investors Club (IPVIC) oficiálně oznámilo zahájení arbitráže proti Česku. Investoři požadují odškodné za finanční újmu, kterou jim údajně způsobilo zavedení 26procentního odvodu z výnosů solárních elektráren. Výši škod, které Česko údajně solárním investorům způsobilo, ani výši částky, o níž investoři chtějí vést arbitráž, IPVIC nezveřejnil. Jeho zástupci tvrdí, že Česko lákalo zahraniční kapitál k investicím do solárních elektráren motivačními pobídkami, mimo jiné daňovými úlevami. Později ale zavedlo "diskriminační opatření" a především tříletý solární odvod. Opatření, které vláda prosadila kvůli velkému nárůstu fotovoltaických elektráren, má platit do konce letošního roku. Na fotovoltaické elektrárny jde v letošním roce 66 procent podpory pro obnovitelné zdroje. Celková výše této podpory letos činí 44,4 miliardy korun, z toho 11,7 miliardy se vyplácí ze státního rozpočtu a vláda zvažuje zvýšení této částky o další dvě miliardy. Zbytek platí spotřebitelé v cenách elektřiny, na podporu obnovitelných zdrojů jde 583 korun z každé spotřebované megawatthodiny.

Sedm držitelů klíčů otevře komoru s korunovačními klenoty

Sedm držitelů klíčů dnes odpoledne odemkne komoru s českými korunovačnímu klenoty ve svatovítské katedrále. Klenoty se vystavují jen za zvláštních okolností, od pátku je budou moci vidět lidé ve Vladislavském sále při příležitosti nástupu Miloše Zemana do funkce českého prezidenta. Klíče k části Svatovítského pokladu, symbolu české státnosti, drží představitelé státu, města a církve - prezident, premiér, předsedové obou komor parlamentu, pražský primátor, pražský arcibiskup a děkan svatovítské kapituly. Výstava bude otevřena zdarma denně od 09:00 do 18:00. Při minulé výstavě v roce 2008 se na klenoty přišlo podívat přes 30.000 lidí, ve frontách stáli několik hodin.

Daniel Herman vstupuje do KDU-ČSL

Odvolaný šéf Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Daniel Herman vstupuje do aktivní politiky, stává se členem KDU-ČSL, zjistila ČTK. Členství ve straně potvrdila mluvčí KDU-ČSL Alexandra Alvarová. Herman zřejmě bude kandidovat i ve volbách. Odvolání Hermana z čela ÚSTR vyvolalo bouři a odhalilo spor hlavně mezi ODS a ČSSD o směřování ústavu.

Sněmovna podpořila sporný vládní zákon o šumavském parku

Sněmovna přes kritiku části opozice podpořila další projednávání sporného vládního návrhu zákona o Národním parku Šumava. Koalici s tím pomohli zástupci KSČM, podle nichž by podoba zákona měla být upravena ve sněmovních výborech. Poslanci rozhodli o tom, že normu před dalším schvalováním posoudí výbory pro životní prostředí, zemědělský a pro veřejnou správu. Návrh má rozšířit rozlohu nejpřísněji chráněné první zóny parku ze 13 na 26,5 procenta, přičemž v bezzásahovém režimu má být 22 procent plochy parku. Konkurenční návrh Plzeňského kraje má rozsah první zóny zvýšit na 16 procent plochy parku, zatímco vědci požadovali až 30 procent. Podle ekologů je však norma v rozporu se zásadami ochrany přírody, krajiny a biodiverzity. Zredukuje prý oblasti ponechané přírodě. Ekologové a vědci chtějí zvětšit první, nejvyšší zónu ochrany Národního parku Šumava na 52 procent území, plná polovina parku by přitom byla bezzásahová. Pozměňovací návrh představili zástupci Hnutí Duha a přírodovědci Univerzity Karlovy jako alternativu ke kritizovanému návrhu ministerstva životního prostředí. Naopak proti úmyslu rozšířit první zóny s bezzásahovými oblastmi až na třetinu plochy parku vznikla petice, za kterou se postavil i Senát.

Chalupa chce zakázat skládky a podpořit spalování odpadu

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) chce zakázat skládky a podpořit energetické spalování odpadu. Poměr mezi recyklací a energetickým využíváním odpadu by měl být v horizontu deseti až 20 let vyrovnaný, zároveň by se mělo přestat se skládkováním. Chalupa to řekl na konferenci k problematice energetické a surovinové politiky. V současnosti míří na skládky 55 procent z 32 tun ročně vytvořeného odpadu v Česku. Podle Chalupy je Česko v Evropě výjimečné svým vysokým podílem skládkování na celkovém nakládání s odpadem. Recykluje se 30 procent odpadu a 11 procent se energeticky zpracovává ve spalovnách. Ty předloni vyrobily teplo a elektřinu v objemu, který by pokryl spotřebu téměř 50.000 domácností. Náměstek ministra průmyslu a obchodu Pavel Šolc na konferenci řekl, že energetické využívání nemůže nahradit jádro nebo uhlí v českém energetickém mixu. Uplatnit se ale může v lokálních zdrojích tepla či elektřiny, odpad prý může nahradit zhruba dvě až tři miliony tun uhlí.

Heger požádá vládu o navýšení plateb za státní pojištěnce

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) požádá vládu, aby přidala příští rok na veřejné zdravotní pojištění dětí, důchodců či nezaměstnaných buď 50 korun měsíčně, jak to chce Sněmovna, nebo 77 korun měsíčně. V prvním případě by měsíční platba státu za pojištěnce byla 773 korun, v druhém 800 korun. Nařízení, kterým má stoupnout vyměřovací základ pro výpočet, je na webu vlády. Požadavek na růst pojistného vychází podle Hegera z toho, že letos by propad veřejného zdravotního pojištění mohl dosáhnout minus osmi miliard korun. Všeobecná zdravotní pojišťovna už teď nemá dost peněz na běžném účtu a je schopná pokrýt jen 96 procent skutečnosti roku 2012. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) už dříve ČTK řekl, že to nepodpoří. O navýšení plateb pojistného na další rok může vláda rozhodnout vždy do 30. června. Naposledy pojistné stouplo v roce 2008.

ROP Severozápad začne chystat žaloby proti státu

Úřad regionální rady Regionálního operačního programu Severozápad začne připravovat žaloby, které by mohly vést ke znovuobnovení dotačního programu. I když je to podle předsedy výboru regionální rady Petra Navrátila (ČSSD) krajní krok, je třeba se připravit i na tuto možnost. Ústecký a Karlovarský kraj a ministerstva se totiž zatím nedohodly na zaplacení korekcí ve výši asi 2,6 miliardy korun, které programu vyměřila za chyby v projektech Evropská komise. Žaloby by zřejmě měly směřovat proti státu nebo ministerstvům. "Je možné, že by soud mohl nařídit předběžné opatření, které by nařídilo státu korekce zaplatit," uvedl Navrátil. Ministerstvo financí chce, aby korekce zaplatily jen samy kraje. Regionální operační program Severozápad je pozastavený od loňského roku. Teď dluží žadatelům asi jednu miliardu korun. Pokud se znovu nespustí, přijde program o dalších několik miliard.

Bulharsko vyměřilo firmě Energo-Pro pokutu 22 milionů korun

Bulharský antimonopolní úřad vyměřil české energetické společnosti Energo-Pro pokutu 1,69 milionu leva (přes 22 milionů Kč) za zneužívání dominantní pozice na trhu. Oznámil to dnes úřad. S problémy se v poslední době v Bulharsku potýká rovněž energetická firma ČEZ.

Maloobchodní tržby klesly pátý měsíc po sobě

Maloobchodní tržby v Česku klesly pátý měsíc po sobě. V březnu bez sezonního očištění se meziročně snížily o 3,3 procenta po únorovém propadu o 4,7 procenta. Pokles prodeje hlásí obchody i prodejci aut. Meziměsíčně se tržby po očištění o sezonní vlivy zvýšily reálně o 1,4 procenta. Uvedl to Český statistický úřad. Očištěné o vliv počtu pracovních dní se meziročně tržby snížily o desetinu procenta. Čísla za březen dokládají, že spotřebitelská poptávka zůstává nadále velmi slabá, uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer. Negativně se podle něj projevuje rostoucí míra nezaměstnanosti a nízký růst mezd. Analytici mírné oživení spotřeby očekávají až v druhé polovině letošního roku.

Za fairtradové výrobky Češi loni utratili 113 milionů

Češi loni utratili za takzvané fairtradové výrobky 113 milionů korun. Je to o 23 procent více než předloni. Nejoblíbenějším produktem se značkou fair trade je v Česku dlouhodobě káva. Uvedla to Hana Chorváthová z organizace Fairtrade ČR. "V Česku se maloobchodní obrat s fairtradovými produkty zvyšuje rok od roku a to i navzdory krizi. Vloni meziročně vzrost o 23 procent," uvedla Chorváthová. Prodej kávy činil loni 67 procent obratu. Kromě kávy kupují Češi kakao a cukrovinky. Nárůst je v bavlně a výrobků z bavlny. Vloni také výrazně narostl prodej kosmetiky. První fairtradové výrobky se do Česka dostaly v roce 1994 díky humanitárním organizacím; tehdy šlo především o řemeslné produkty. Potraviny se na českém trhu objevily o deset let později. V roce 2005 utratili lidé za "spravedlivé produkty" tři miliony korun, v roce 2009 už 50 milionů. V roce 2008 fairtradové výrobky začaly prodávat obchodní řetězce.

U Jihlavy a Bíteše začali stavbaři chystat dálnici D1 na opravy

Na dálnici D1 začaly plánované opravy, pracuje se na prvních dvou úsecích. Mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou od 104. do 112. kilometru dělníci od rána rozmisťují dopravní značení. Auta de dneška budou jezdit v obou směrech dvěma pomocnými pruhy rychlostí sníženou na 80 kilometrů v hodině. Týkat se to bude dvou 300 metrů dlouhých úseků. Mezi Lhotkou a Velkou Bíteší budou dělníci do soboty upravovat terén a rozvážet značení pro uzavírku začínající v neděli. Motoristy tam čekají první komplikace 11. května, ale jen směrem na Prahu. V něm bude provoz sveden do jednoho pruhu.Nejvytíženější silnice v Česku se bude opravovat za plného provozu. Opravy prvních dvou úseků skončí příští léto. Stavbaři by měli denně pracovat šestnáct hodin. Obnova této dopravní tepny potrvá několik let, přijde asi na 14 miliard korun.

Při srážce autobusu s kamionem u letiště bylo zraněno 21 lidí

U výjezdu z pražského letiště na silnici R7 se dopoledne srazil autobus Student Agency s osobním a nákladním autem. Nehoda si vyžádala 21 zraněných, z toho jedna žena byla zraněna vážně. Doprava v místě nehody je ve směru do Prahy zcela uzavřena a policie ji odklání směrem k letišti. Co bylo příčinou nehody, policie vyšetřuje. ČTK to řekli mluvčí pražské záchranné služby a policie Jiřina Ernestová a Tomáš Hulan. Nehoda se stala kolem 10:00 v Lipské ulici. Mluvčí Student Agency Aleš Ondrůj ČTK sdělil, že podle prvních informací z přivaděče na silnici R7 zřejmě vjelo osobní auto do jízdní dráhy před kamion jedoucí před autobusem. Osobní auto a kamion se přitom prý srazily a následně do kamionu narazil i autobus, uvedl mluvčí. Autobus cestoval na lince Chomutov - Praha. Firma na místo vyslala náhradní autobus.

Výbuch v Praze způsobil únik plynu z potrubí pod chodníkem

Nedávný výbuch v pražské Divadelní ulici způsobil unikající plyn z potrubí pod chodníkem několik metrů před poškozeným domem. Kriminalisté to zjistili tlakovou zkouškou potrubí. Na místě jsou nyní vzpěry, které dům podpírají. K místu úniku se kriminalisté tedy dostanou až ve chvíli, kdy budou vzpěry odstraněny. Informoval o tom pražský policejní mluvčí Jan Daněk. Silný výbuch nastal ve čtyřpodlažním domě v pondělí 29. dubna dopoledne. Exploze zranila čtyři desítky lidí a poškodila okolní domy. Škody se odhadují na desítky milionů korun, jejich sčítání ale ještě neskončilo. Výbuch navíc vyrazil část skleněných výplní Národního divadla a Nové scény. Nedaleká Akademie věd a dvě fakulty Univerzity Karlovy mají zničené knihovny, učebny i kanceláře. Školy musely na několik dní omezit svůj provoz.

Hasiči našli tělo jednoho z vodáků utonulých v řece Moravě

Dobrovolní hasiči našli tělo 28letého muže, jednoho z trojice vodáků, kteří se utopili 1. května v Moravě. Řeka tělo vyplavila na mělčinu poblíž soutoku s Veličkou, sdělila novinářům policejní mluvčí Kamila Haraštová. Policisté společně s hasiči pohřešují ještě dospělého muže z Petrova na Hodonínsku a jeho šestiletou dceru. Pátrání v uplynulých dnech komplikoval vysoký průtok vody, dnes jsou podmínky pro práci potápěčů příznivější. Už před několika dny policisté informovali také své kolegy na Slovensku, v Rakousku a Maďarsku, protože voda mohla odplavit těla pohřešovaných dále po toku Moravy, případně až do Dunaje. Otec s dcerou a dospělým kamarádem se na prvního máje vydali na výlet loďkou. Do cíle však nedopluli. Večer po nich začali pátrat policisté. Opuštěnou loďku našli nedaleko Strážnice.

Mexická policie podezírá českého podnikatele z vydírání

Mexická policie zadržela v úterý českého podnikatele Jiřího Skalického, kterého podezírá z vydírání. Muž to odmítá. Do problémů se prý dostal kvůli obchodnímu sporu. Mexické úřady by dnes měly rozhodnout, zda podnikatele obviní, řekl mluvčí ministerstva zahraničí Karel Šrol. "Údajně pan Skalický požadoval 50.000 pesos za to, že neublíží jeho rodině," řekl mluvčí. Mexická policie prý u Skalického našla zbraň. Konzulka českého zastupitelského úřadu se s podnikatelem setkala na místní prokuratuře. O případ se stará také Skalického advokát, který podle Šrola úřadům dodal dokumenty potvrzující podnikatelovu verzi.

Na Pražském hradě vystoupí Regina Spektor, Taj Mahal a Hansard

Nová koncepce hudebních programů na Pražském hradě nabídne koncerty pod širým nebem, na kterých se během prázdninových měsíců představí zpěvačka a klavíristka Regina Spektor, bluesman Taj Mahal a písničkář Glen Hansard. Všechny koncerty se uskuteční na terase Jízdárny Pražského hradu. Informoval o tom vedoucí odboru kultury na Správě Pražského hradu Václav Beránek. Žánrové zaměření koncertů napovídá, že se s novým prezidentem Milošem Zemanem změní koncepce hudebních programů na Pražském hradě. Exprezidentem Václavem Klausem podporované jazzové akce se v nejbližší době neplánují. "Zatím s nimi nepočítáme, musí vzniknout nová dramaturgie, ale určitě jazzových koncertů bude méně," řekl Beránek.

Fanoušci Olympiku se naposledy rozloučili s bubeníkem Peroutkou

Spontánní potlesk na poslední cestu doprovodil ve zcela zaplněné Velké obřadní síni strašnického krematoria v Praze bubeníka skupiny Olympic Milana Peroutku. Hudebník nečekaně zemřel v noci na sobotu ve věku 49 let. S Peroutkou přezdívaným Ferda se přišli rozloučit kolegové z hudební branže i příznivci kapely. V obřadní síni plné květin se sešli členové Olympiku Petr Janda, Milan Broum a Jiří Valenta, Lešek Semelka, který před lety Peroutku Olympiku doporučil, Ivan Hlas, Marcela Březinová, Ota Balage, Jakub Smolík nebo Aleš Háma. Skupina Olympic po Peroutkově úmrtí zrušila dva nejbližší koncerty, které se měly odehrát 7. a 8. května v pražské Malostranské besedě. Ve středu pak oznámila, že bude pokračovat v turné k 50. výročí svého vzniku. První koncert bude 14. června ve Výravě na Královéhradecku. Za bicí usedne "host", jehož jméno zatím oficiálně oznámeno nebylo. Spekuluje se například o Radkovi Hurčíkovi ze skupiny Kabát nabo Jiřím Zelenkovi.

Letošní Janáčkův máj plánuje několik českých premiér

Osmatřicátý ročník Janáčkova máje uvede hned několik českých či ostravských premiér. Festival, který zavítá kromě Ostravy i do dalších pěti měst Moravskoslezského kraje, startuje 20. května. V Česku úplně poprvé zazní například symfonie Poema Arama Chačaturjana, kterou autor složil v roce 1947. Uslyší ji návštěvníci zahajovacího koncertu 20. května v Multifunkční aule Gong. Ostravskou premiéru pak bude mít Předehra D dur, kterou složil japonský skladatel Kosaku Yamada. Zazní 24. května. Odehraje ji Metropolitní symfonický orchestr z Tokia. V letošním programu je 25. května i společný projekt s drážďanským festivalem Dresdner Musikfestspiele. Na oratorním večeru zazní Sen Gerontiův Edwarda Elgara. Zpívat bude 130 členů chlapeckého sboru Dresder Kreuzchor, který má již 700 let dlouhou tradici. Festival připomene také jubilea Davida Poppera, Witolda Lutoslawského, Richarda Wagnera, ale i Janáčkovy konzervatoře a Gymnázia v Ostravě. Poprvé na Janáčkově máji vystoupí interpreti jako klavírista Lars Vogt, violoncellista Miklós Perényi, houslisté Augustin Dumay a Sayaka Shoji.

Po sto letech vychází rozsáhlá publikace o českých příslovích

Rozsáhlá publikace mapující česká přísloví, kterou před více než sto lety sestavil badatel Václav Flajšhans, vychází v novém vydání. Dvousvazkovou publikaci s téměř 1300 stran vydala Univerzita Palackého v Olomouci. Slovník je podle vydavatele jednou z nejúplnějších a nejcennějších sbírek českých rčení. Sbírka přísloví, průpovědí a pořekadel lidu českého v Čechách, na Moravě a v Slezsku ve dvou svazcích vyšla poprvé v letech 1911 a 1913. Obsahuje přísloví od začátku písemnictví do začátku 16. století s kontexty ze starých letopisů a dalších památek a také jejich cizojazyčné ekvivalenty.

Ze sportu:

Sparťanský útočník Léonard Kweuke dostal od disciplinární komise FAČR trest na dvanáct zápasů za to, že faulem přivodil zlomeninu nohy obránci Mladé Boleslavi Radku Dosoudilovi ve středečním odvetném utkání semifinále Poháru České pošty. ČTK to řekl mluvčí komise Petr Kovář. Komise vyšší trest hráči za faul ještě nikdy neudělila.

Pro českého fotbalového brankáře Jana Laštůvku z ukrajinského Dněpropetrovsku skončila sezona. Třicetiletá reprezentační dvojka utrpěla ve středečním semifinále národního poháru v Oděse zranění v břišní oblasti a musela ještě večer po utkání podstoupit operaci, kterou lékaři chtěli vyloučit možnost vnitřních poranění.

Český hokejista David Krejčí zařídil hattrickem ve středečním utkání play off NHL výhru Bostonu na ledě Toronta 4:3 v prodloužení, Bruins tak zvýšili své vedení v sérii na 3:1 a v pátek mohou v domácí hale vybojovat postup do druhého kola. Jednu asistenci si připsal Jaromír Jágr.

Tenista Tomáš Berdych porazil na antukovém turnaji v Madridu Kevina Andersona z Jihoafrické republiky 7:6, 7:5 a postoupil do čtvrtfinále.

Petra Kvitová vypadla na turnaji v Madridu ve druhém kole. Proti Slovence Daniele Hantuchové ztratila vedení a prohrála 6:2, 2:6 a 3:6.

Házenkáři Jičína vyhráli v sedmém kole nadstavby v Lovosicích 29:21 a po zaváhání druhých Hranic mohou už v neděli slavit premiérový titul mistra extraligy. Pro Východočechy by to byla zároveň první medaile v klubové historii.

Český hokejový útočník David Krejčí z Bostonu se díky hattricku ve čtvrtém utkání prvního kola play off NHL proti Torontu vrátil do čela produktivity vyřazovací části. Sedmadvacetiletý centr má ze čtyř zápasů na kontě deset bodů za pět branek a stejný počet asistencí.

Česká fotbalová reprezentace zůstala v žebříčku mezinárodní federace FIFA na 25. místě. Její nejbližší soupeři v kvalifikaci mistrovství světa Italové jsou v květnovém pořadí osmí, dál vede Španělsko.

Pavel Francouz bude i ve čtvrtém zápase na hokejovém mistrovství světa proti Dánsku dvojkou české reprezentace. Poprvé však ve Stockholmu nebude krýt záda Alexandru Salákovi, ale Ondřeji Pavelcovi. Plánovaná jednička národního týmu Pavelec doléčil zranění kotníku a v sestavě dnes nahradí Saláka, který také není zdravotně fit.

Mladoboleslavský fotbalista Radek Dosoudil, který po faulu sparťanského útočníka Léonarda Kweukeho ve středečním utkání semifinále Poháru České pošty utrpěl frakturu holenní kosti, se do hry vrátí až v příštím kalendářním roce. Třicetiletý zadák se ještě ve středu večer v pražské motolské nemocnici podrobil operaci. K Dosoudilově štěstí předchozí vyšetření odhalilo, že alespoň lýtkovou kost zlomenou nemá.

Obhájce titulu Plzeň zahájí příští sezonu hokejové extraligy zápasem v domácím prostředí proti Vítkovicím. Rozhodlo o tom dnešní losování tuzemské nejvyšší soutěže v Praze pod dohledem ředitele extraligy Josefa Řezníčka.

Počasí ve středu:

Oblačno, přechodně až polojasno, místy přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty 20 až 24°C.

Odpoledne udeří na většině území Čech silné bouřky, naprší až 30 milimetrů srážek a mohou padat i kroupy. Počasí se má uklidnit v noci na pátek.