Zprávy

Prezident Zeman a další politici oslavili výročí konce války

Prezident Miloš Zeman, premiér Petr Nečas a další političtí a vojenští představitelé oslavili 68. výročí konce druhé světové války. Na Vítkov se přišli podívat na tradiční vojenskou přehlídku a kladení věnců k Národnímu památníku také váleční veteráni a další lidé. Prezident po skončení pietního aktu novinářům řekl, že považuje za historickou lež tvrzení, že Češi jen čekali na osvobození a aktivně se bojů příliš neúčastnili. "Československo stálo na straně vítězů a já odmítám ty, kdo to zpochybňují, vzpomeňte na Svobodovu armádu na východě, na bojovníky u Tobruku a další a další," uvedl. Akce na Vítkově se účastnili také předsedové obou parlamentních komor Miroslava Němcová a Milan Štěch, pražský primátor Bohuslav Svoboda, ministr obrany Vlastimil Picek, náčelník generálního štábu Petr Pavel a kardinál Dominik Duka. Na Vítkov přišlo také pět desítek veteránů. Český stát plánuje rozšířit péči o ty, kdo ve válce bojovali.

Prezident Zeman jmenoval pět nových generálů

Prezident Miloš Zeman povýšil na Pražském hradě při příležitosti Dne vítězství do generálských hodností pět důstojníků. Jsou mezi nimi šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda a velitel armádních Společných sil Ján Gurník. Dosavadní brigádní generál a velitel Společných sil v Olomouci Gurník se stal generálmajorem. Z titulu své funkce má na starosti rozvoj a výstavbu pozemních i vzdušných sil a řeší také problematiku spolupráce vojáků s obyvatelstvem v regionech. Do hodnosti generálmajora prezident povýšil také dosud brigádního generála Kovandu, velitele Vojenského zpravodajství, tedy armádní tajné služby. Brigádním generálem se stal dosavadní plukovník, velitel armádních pozemních sil Ladislav Jung. Třetím z plukovníků jmenovaným do funkce brigádního generála je nynější náčelník Vojenské policie Milan Schulc.

Švýcarský prokurátor oceňuje změnu přístupu ČR ke kauze MUS

Lepší spolupráci českých úřadů od začátku loňského roku ocenil švýcarský generální prokurátor Michael Lauber v souvislosti s procesem kolem Mostecké uhelné společnosti (MUS), který začne v pondělí ve švýcarském městě Bellinzona. V rozhovoru, který přinesl švýcarský list Le Temps, Lauber naznačil, že případ patří k nejsložitějším, jaké švýcarská prokuratura kdy řešila. "Po politických změnách v České republice začátkem roku 2012 cítíme skutečnou vůli v celé věci pokročit, na rozdíl od přístupu Prahy během vyšetřování," řekl Lauber. List Le Temps uvedl, že naopak "do konce roku 2011 Česká republika dělala vše pro to, aby švýcarským vyšetřovatelům ztížila práci". Švýcarská prokuratura obžalovala bývalé manažery MUS Antonína Koláčka, Oldřicha Klimeckého, dnes již zesnulého Luboše Měkotu, Petra Krause a Marka Čmejlu a Belgičana Jacquesa de Grooteho. V ČR byla šestice českých exmanažerů obžalována loni v červnu.

Schwarzenberg kritizoval Izrael za výstavbu osad i za nálety

Karel Schwarzenberg nikdy nepodpoří izraelské nálety na zbrojní konvoje v Sýrii ani potenciální letecké útoky na íránská jaderná zařízení. Český ministr zahraničí to řekl v pondělí při návštěvě Izraele v rozhovoru pro izraelský zpravodajský portál Times of Israel. Portál označil Schwarzenbergovu kritiku za "neobvykle tvrdou", ale zároveň citoval mluvčího izraelského ministerstva zahraničí, podle něhož jsou Češi natolik dobrými přáteli, že Izrael jejich kritiku považuje za užitečnou. Schwarzenberg zdůraznil, že svět stále stojí za řešením izraelsko-palestinského konfliktu v podobě vzniku dvou států, tedy Palestiny vedle Izraele, a že Palestinci na dohodu nikdy nepřistoupí bez toho, že získají také část Jeruzaléma. Podle Schwarzenberga přátelství ČR k Izraeli trvá, avšak to neznamená, že Praha bude s Izraelem souhlasit ve všem.

Sídla Parlamentu i Černínský palác byly zpřístupněny veřejnosti

Sídla obou komor Parlamentu byla tuto středu tradičně otevřena veřejnosti. Lidé mohli na Den vítězství zavítat na místa, která jinak znají jen prostřednictvím televizních záběrů. V malostranských palácích Poslanecké sněmovny a Senátu si mohli prohlédnout reprezentační sály a další prostory, v nichž se projednávají a schvalují zákony. Sídla Parlamentu pořádají den otevřených dveří pravidelně dvakrát ročně. Další bude 28. října. Kromě parlamentu byl pro veřejnost otevřen i Černínský palác, sídlo ministerstva zahraničí. Den otevřených dveří zakončila akce na počest vstupu Chorvatska do Evropské unie, která pod názvem „Dobro došli!" proběhla v zahradě Černínského paláce.

Singer: Účast v bankovní unii není teď pro ČR výhodná

I když Česká národní banka podporuje vznik bankovní unie v eurozóně, samotná účast ČR v unii by nebyla v tuto chvíli výhodná. Na Žofínském fóru to uvedl guvernér Miroslav Singer. Česko by se podle něj nyní přistoupením k bankovní unii vzdalo národního dohledu nad finančním sektorem, nemohlo by hlasovat v klíčovém orgánu Evropské centrální banky, který má rozhodující práva, a nemělo by ani nárok na případnou pomoc. Podobný názor má i vláda, uvedl náměstek ministra financí Radek Urban. V tuto chvíli je podle něj rovnováha vznikající unie vychýlena silně v neprospěch ČR. Premiér Petr Nečas již dříve prohlásil, že Česko nebude mít důvod vstupovat do rodící se bankovní unie až do doby, než samo přijme auro. Zatím ale není o termínu přijetí eura v ČR rozhodnuto. Singer se nedomnívá, že by Česko přijalo euro do roku 2017. Technicky to sice podle něj možné je, ale volební cyklus v ČR tomu nenasvědčuje.

Počet uživatelů rychlého internetu loni stoupl na 3,3 milionu

Počet uživatelů vysokorychlostního internetu v tuzemsku se loni zvýšil zhruba o sedm procent na více než 3,3 milionu připojených. Největší podíl mělo DSL, i když ztrácelo zejména na úkor připojení přes optické sítě a Wi-Fi. Vyplývá to ze statistik ČTÚ. Přípojky přes telefonní linky na bázi technologií DSL měly na konci roku na celkovém trhu celkový podíl kolem 29 procent. Následuje bezdrátové připojení Wi-Fi se zhruba 27 procenty a připojení 3G, respektive CDMA v mobilních sítích s pětinovým podílem. Kabelové připojení má zhruba 16 procent a přípojky po optických kabelech přes osm procent trhu.

Policie kvůli granátu evakuovala dům v pražské Betlémské ulici

Policie evakuovala dvacet obyvatel domu v pražské Betlémské ulici kvůli nálezu dělostřeleckého granátu v jednom z bytů. K likvidaci ho odvezl pyrotechnik. Betlémská i souběžná Konviktská ulice byly kvůli zásahu desítky minut uzavřeny pro dopravu. ČTK to sdělil policejní mluvčí Tomáš Hulan. "Jednalo se o dělostřelecký granát staršího data výroby ruské provenience," uvedl mluvčí. Granát byl podle něj zhruba půl metru dlouhý a měl 11 centimetrů v průměru. Podrobnosti k nálezu munice v bytě Hulan neměl.

Dvě sedmileté dívky přežily pád do desetimetrové studně

Dvě sedmileté dívky v obci Chlum u Hradce Králové přežily pád do studně. Čtvrt hodiny ve studené vodě šlapaly vodu a čekaly na pomoc. Byly prochladlé a v šoku, ale bez vážných zranění. ČTK to řekla krajská policejní mluvčí Iva Ježková. Dívky si hrály na dvoře provozovny, kde pracoval otec jedné z nich. Byly na studni, kterou přikrývaly dvě betonové skruže. Jedna část betonu se prolomila a děvčata spadla do hloubky deseti metrů. Třetí dívka, která tam s nimi byla, přivolala pomoc. První byl na místě dobrovolný hasič. Hodil jim dolů hadici, aby se jí dívky mohly držet, než přijede pomoc. Profesionální hasič poté slanil do studně a záchranáři děvčata vyzdvihli ven. Obě dívky jsou ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové.

Česká filharmonie hostí dirigenta Honecka a pianistu Buchbindera

Vídeňské hosty očekává Česká filharmonie na svých nadcházejících koncertech, které do pátku pořádá v Rudolfinu. Za dirigentským pultem ve Dvořákově síni stane uznávaný Manfred Honeck a sólistou Gerschwinova Klavírního koncertu F dur bude slavný pianista Rudolf Buchbinder. Koncert otevře Mozartova poslední Symfonie nazývaná Jupiter, konec bude patřit taneční básni La Valse od Maurice Ravela. Honeck se k českým filharmonikům vrátí od letošního září jako hlavní hostující dirigent, smlouvu má podepsanou až do roku 2016. Vedení filharmonie doufá, že spolu s šéfdirigentem ČF Jiřím Bělohlávkem vytvoří vyvážený tandem a posílí tak mezinárodní prestiž orchestru.

Mark Knopfler v Praze představil nové album Privateering

Britský kytarista a zpěvák Mark Knopfler v úterý v pražské O2 areně představil své osmé album Privateering, sólové skladby i písničky z období svého působení v úspěšné skupině Dire Straits. Do České republiky přijel popáté, tři roky od svého posledního vystoupení v O2 areně. Praha byla jednou z posledních zastávek na jeho turné, během kterého zrušil plánované koncerty v Rusku na protest proti přístupu ruských úřadů k ochráncům lidských práv. Knopfler do haly přilákal podle pořadatelů zhruba 6000 posluchačů, stejně jako při svém minulém vystoupení v Praze.

Olympic bude po úmrtí bubeníka Peroutky pokračovat v turné

Skupina Olympic bude po úmrtí bubeníka Milana Peroutky pokračovat v turné k 50. výročí svého vzniku, za bicí usedne "host". Přerušené turné kapela obnoví 14. června v amfiteátru ve Výravě na Královéhradecku. Skupina to uvedla na Facebooku a ČTK to potvrdila manažerka pro kontakt s médii Gabriela Šimonová. Poslední rozloučení s Peroutkou se uskuteční ve čtvrtek ve Velké obřadní síni strašnického krematoria v Praze. Olympic po Peroutkově úmrtí zrušil dva nejbližší koncerty, které se měly odehrát 7. a 8. května v pražské Malostranské besedě. Obnovené turné k 50. výročí vzniku legendární české skupiny by mělo skončit vánočním koncertem 6. prosince v pražské Lucerně. "Host" za bicími doplní v sestavě kytaristu a zpěváka Petra Jandu, baskytaristu Milana Brouma a klávesáka Jiřího Valentu.

Ve Zlíně začal festival demokracie, věnovaný Havlovi

Výstava zhruba stovky snímků fotografů České tiskové kanceláře (ČTK) zachycujících osobnost prezidenta Václava Havla otevřela letošní ročník festivalu Zlínské jaro 2013. Návštěvníkům až do konce května v prostorách zlínského zámku poskytne pohled na tohoto dramatika a politika v jedné osobě v rozmezí let 1988 až 2011. Expozici doprovází také srdce, které vzniklo ze svíček, jež po jeho úmrtí lidé zapalovali. "Václav Havel inspiroval vznik tohoto festivalu před dvěma lety. Byl naší inspirací tím, jakým příkladem se chovat a jak se společensky angažovat," řekl pořadatel festivalu Tomáš Pasterný. Podle spoluautora výstavy Petra Mlcha byly fotografie vybrány z celkového počtu 14.000 Havlových snímků, které má ČTK ve svém archivu. Havlovu osobnost se rozhodli během prvního festivalového dne pořadatelé připomenout také uvedením jeho hry Protest v podání Divadla Na tahu i následnou diskusí.

Ze sportu:

Hokejovou reprezentaci čeká ve čtvrtek čtvrtý zápas v základní skupině mistrovství světa ve Stockholmu, a pokud chce postoupit do čtvrtfinále, potřebuje nad Dánskem vyhrát. Svěřenci trenéra Aloise Hadamczika zatím dvě ze tří odehraných utkání nezvládli a další případný nezdar si nemohou dovolit. K výhře nad papírově slabším soupeřem, který Česko ještě nikdy v historii neporazil, by měl pomoct i Ondřej Pavelec, jenž by měl po zranění poprvé na turnaji nastoupit v brance národního týmu.

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik by na mistrovství světa ve Stockholmu stál o příjezd montrealského útočníka Tomáše Plekance. Pokud Canadiens, kteří v play off prohrávají s Ottawou 1:3 na zápasy, z bojů o Stanley Cup vypadnou, je připraven elitního centra kontaktovat. Plekance by do národního týmu zařadil klidně třeba až na čtvrtfinále šampionátu.

Novým asistentem trenéra hokejistů extraligového Chomutova Jiřího Čelanského by se měl stát Jiří Veber. Na pozici asistenta zůstal po uplynulé sezoně Zdeněk Skořepa a Veber nahradí Jaroslava Becka, který se vrátil k juniorskému týmu.

Házenkáři Jičína vyhráli v sedmém kole nadstavby v Lovosicích 29:21 a po zaváhání druhých Hranic mohou už v neděli slavit premiérový titul mistra extraligy. Pro Východočechy by to byla zároveň první medaile v klubové historii.

Brankář Tomáš Vokoun by si mohl v dresu Pittsburghu brzy vyzkoušet atmosféru bojů o Stanleyův pohár. Zkušený gólman, který v zámořské NHL stabilně působí už 14 sezon, by tak zasáhl do play off poprvé od roku 2007, kdy ještě hájil barvy Nashvillu.

Tomáš Berdych otočil zápas s polským tenistou Jerzym Janowiczem, vyhrál 6:7, 6:3, 6:2 a postoupil do 3. kola v Madridu, kde obhajuje finále.

Tenista Radek Štěpánek skončil na turnaji v Madridu ve druhém kole. Druhému hráči světa a obhájci titulu Rogeru Federerovi ze Švýcarska sice dokázal odvrátit pět mečbolů, nakonec ale prohrál za hodinu a 22 minut dvakrát 3:6.

Basketbalisté Nymburka vyhráli první semifinále s Pardubicemi suverénně 106:72 a i posedmé za sebou překonali stobodovou hranici. Druhý bod v sérii z potřebných tří mohou mistři NBL z posledních devíti let získat v pátek na palubovce soupeře.

Hokejový obránce Vlastimil Kroupa se pokusí po dvou letech vrátit k aktivní kariéře v dresu Litvínova. Osmatřicetiletý bronzový medailista z mistrovství světa 1997 ve Finsku před dvěma roky skončil kvůli potížím s kyčlemi a nyní se podle oficiálních internetových stránek Vervy snaží připravit na sezonu.

Český volejbal má další ligové mistry v Evropě. Po reprezentačním nahrávači Lukáši Ticháčkovi z polského Rzeszówa obhájili titul také David Konečný s Kamilem Baránkem v dresu francouzského klubu Tours, s nímž dokonce získali triple, a také libero Martin Kryštof s Berlínem v bundeslize.

Dopravu v centru Prahy v neděli omezí mezinárodní maratonský běh, kterého se každý rok účastní tisíce sportovců. Uzavírky pro osobní dopravu budou po celé trase závodu. Kvůli tradiční sportovní akci se změní i jízdní řády některých tramvají a autobusů. S komplikacemi musí Pražané i turisté počítat v době od 08:00 do 16:00. Dopravní podnik doporučuje využívat při cestách v centru metro.

Počasí ve středu:

Prezident Zeman a další politici oslavili výročí konce války

Švýcarský prokurátor oceňuje změnu přístupu ČR ke kauze MUS

Počet uživatelů rychlého internetu loni stoupl na 3,3 milionu

Dvě sedmileté dívky přežily pád do desetimetrové studně

Olympic bude po úmrtí bubeníka Peroutky pokračovat v turné

Prezident Zeman a další politici oslavili výročí konce války

Prezident Miloš Zeman, premiér Petr Nečas a další političtí a vojenští představitelé oslavili 68. výročí konce druhé světové války. Na Vítkov se přišli podívat na tradiční vojenskou přehlídku a kladení věnců k Národnímu památníku také váleční veteráni a další lidé. Prezident po skončení pietního aktu novinářům řekl, že považuje za historickou lež tvrzení, že Češi jen čekali na osvobození a aktivně se bojů příliš neúčastnili. "Československo stálo na straně vítězů a já odmítám ty, kdo to zpochybňují, vzpomeňte na Svobodovu armádu na východě, na bojovníky u Tobruku a další a další," uvedl. Akce na Vítkově se účastnili také předsedové obou parlamentních komor Miroslava Němcová a Milan Štěch, pražský primátor Bohuslav Svoboda, ministr obrany Vlastimil Picek, náčelník generálního štábu Petr Pavel a kardinál Dominik Duka. Na Vítkov přišlo také pět desítek veteránů. Český stát plánuje rozšířit péči o ty, kdo ve válce bojovali.

Prezident Zeman jmenoval pět nových generálů

Prezident Miloš Zeman povýšil na Pražském hradě při příležitosti Dne vítězství do generálských hodností pět důstojníků. Jsou mezi nimi šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda a velitel armádních Společných sil Ján Gurník. Dosavadní brigádní generál a velitel Společných sil v Olomouci Gurník se stal generálmajorem. Z titulu své funkce má na starosti rozvoj a výstavbu pozemních i vzdušných sil a řeší také problematiku spolupráce vojáků s obyvatelstvem v regionech. Do hodnosti generálmajora prezident povýšil také dosud brigádního generála Kovandu, velitele Vojenského zpravodajství, tedy armádní tajné služby. Brigádním generálem se stal dosavadní plukovník, velitel armádních pozemních sil Ladislav Jung. Třetím z plukovníků jmenovaným do funkce brigádního generála je nynější náčelník Vojenské policie Milan Schulc.

Švýcarský prokurátor oceňuje změnu přístupu ČR ke kauze MUS

Lepší spolupráci českých úřadů od začátku loňského roku ocenil švýcarský generální prokurátor Michael Lauber v souvislosti s procesem kolem Mostecké uhelné společnosti (MUS), který začne v pondělí ve švýcarském městě Bellinzona. V rozhovoru, který přinesl švýcarský list Le Temps, Lauber naznačil, že případ patří k nejsložitějším, jaké švýcarská prokuratura kdy řešila. "Po politických změnách v České republice začátkem roku 2012 cítíme skutečnou vůli v celé věci pokročit, na rozdíl od přístupu Prahy během vyšetřování," řekl Lauber. List Le Temps uvedl, že naopak "do konce roku 2011 Česká republika dělala vše pro to, aby švýcarským vyšetřovatelům ztížila práci". Švýcarská prokuratura obžalovala bývalé manažery MUS Antonína Koláčka, Oldřicha Klimeckého, dnes již zesnulého Luboše Měkotu, Petra Krause a Marka Čmejlu a Belgičana Jacquesa de Grooteho. V ČR byla šestice českých exmanažerů obžalována loni v červnu.

Schwarzenberg kritizoval Izrael za výstavbu osad i za nálety

Karel Schwarzenberg nikdy nepodpoří izraelské nálety na zbrojní konvoje v Sýrii ani potenciální letecké útoky na íránská jaderná zařízení. Český ministr zahraničí to řekl v pondělí při návštěvě Izraele v rozhovoru pro izraelský zpravodajský portál Times of Israel. Portál označil Schwarzenbergovu kritiku za "neobvykle tvrdou", ale zároveň citoval mluvčího izraelského ministerstva zahraničí, podle něhož jsou Češi natolik dobrými přáteli, že Izrael jejich kritiku považuje za užitečnou. Schwarzenberg zdůraznil, že svět stále stojí za řešením izraelsko-palestinského konfliktu v podobě vzniku dvou států, tedy Palestiny vedle Izraele, a že Palestinci na dohodu nikdy nepřistoupí bez toho, že získají také část Jeruzaléma. Podle Schwarzenberga přátelství ČR k Izraeli trvá, avšak to neznamená, že Praha bude s Izraelem souhlasit ve všem.

Sídla Parlamentu i Černínský palác byly zpřístupněny veřejnosti

Sídla obou komor Parlamentu byla tuto středu tradičně otevřena veřejnosti. Lidé mohli na Den vítězství zavítat na místa, která jinak znají jen prostřednictvím televizních záběrů. V malostranských palácích Poslanecké sněmovny a Senátu si mohli prohlédnout reprezentační sály a další prostory, v nichž se projednávají a schvalují zákony. Sídla Parlamentu pořádají den otevřených dveří pravidelně dvakrát ročně. Další bude 28. října. Kromě parlamentu byl pro veřejnost otevřen i Černínský palác, sídlo ministerstva zahraničí. Den otevřených dveří zakončila akce na počest vstupu Chorvatska do Evropské unie, která pod názvem „Dobro došli!" proběhla v zahradě Černínského paláce.

Singer: Účast v bankovní unii není teď pro ČR výhodná

I když Česká národní banka podporuje vznik bankovní unie v eurozóně, samotná účast ČR v unii by nebyla v tuto chvíli výhodná. Na Žofínském fóru to uvedl guvernér Miroslav Singer. Česko by se podle něj nyní přistoupením k bankovní unii vzdalo národního dohledu nad finančním sektorem, nemohlo by hlasovat v klíčovém orgánu Evropské centrální banky, který má rozhodující práva, a nemělo by ani nárok na případnou pomoc. Podobný názor má i vláda, uvedl náměstek ministra financí Radek Urban. V tuto chvíli je podle něj rovnováha vznikající unie vychýlena silně v neprospěch ČR. Premiér Petr Nečas již dříve prohlásil, že Česko nebude mít důvod vstupovat do rodící se bankovní unie až do doby, než samo přijme auro. Zatím ale není o termínu přijetí eura v ČR rozhodnuto. Singer se nedomnívá, že by Česko přijalo euro do roku 2017. Technicky to sice podle něj možné je, ale volební cyklus v ČR tomu nenasvědčuje.

Počet uživatelů rychlého internetu loni stoupl na 3,3 milionu

Počet uživatelů vysokorychlostního internetu v tuzemsku se loni zvýšil zhruba o sedm procent na více než 3,3 milionu připojených. Největší podíl mělo DSL, i když ztrácelo zejména na úkor připojení přes optické sítě a Wi-Fi. Vyplývá to ze statistik ČTÚ. Přípojky přes telefonní linky na bázi technologií DSL měly na konci roku na celkovém trhu celkový podíl kolem 29 procent. Následuje bezdrátové připojení Wi-Fi se zhruba 27 procenty a připojení 3G, respektive CDMA v mobilních sítích s pětinovým podílem. Kabelové připojení má zhruba 16 procent a přípojky po optických kabelech přes osm procent trhu.

Policie kvůli granátu evakuovala dům v pražské Betlémské ulici

Policie evakuovala dvacet obyvatel domu v pražské Betlémské ulici kvůli nálezu dělostřeleckého granátu v jednom z bytů. K likvidaci ho odvezl pyrotechnik. Betlémská i souběžná Konviktská ulice byly kvůli zásahu desítky minut uzavřeny pro dopravu. ČTK to sdělil policejní mluvčí Tomáš Hulan. "Jednalo se o dělostřelecký granát staršího data výroby ruské provenience," uvedl mluvčí. Granát byl podle něj zhruba půl metru dlouhý a měl 11 centimetrů v průměru. Podrobnosti k nálezu munice v bytě Hulan neměl.

Dvě sedmileté dívky přežily pád do desetimetrové studně

Dvě sedmileté dívky v obci Chlum u Hradce Králové přežily pád do studně. Čtvrt hodiny ve studené vodě šlapaly vodu a čekaly na pomoc. Byly prochladlé a v šoku, ale bez vážných zranění. ČTK to řekla krajská policejní mluvčí Iva Ježková. Dívky si hrály na dvoře provozovny, kde pracoval otec jedné z nich. Byly na studni, kterou přikrývaly dvě betonové skruže. Jedna část betonu se prolomila a děvčata spadla do hloubky deseti metrů. Třetí dívka, která tam s nimi byla, přivolala pomoc. První byl na místě dobrovolný hasič. Hodil jim dolů hadici, aby se jí dívky mohly držet, než přijede pomoc. Profesionální hasič poté slanil do studně a záchranáři děvčata vyzdvihli ven. Obě dívky jsou ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové.

Česká filharmonie hostí dirigenta Honecka a pianistu Buchbindera

Vídeňské hosty očekává Česká filharmonie na svých nadcházejících koncertech, které do pátku pořádá v Rudolfinu. Za dirigentským pultem ve Dvořákově síni stane uznávaný Manfred Honeck a sólistou Gerschwinova Klavírního koncertu F dur bude slavný pianista Rudolf Buchbinder. Koncert otevře Mozartova poslední Symfonie nazývaná Jupiter, konec bude patřit taneční básni La Valse od Maurice Ravela. Honeck se k českým filharmonikům vrátí od letošního září jako hlavní hostující dirigent, smlouvu má podepsanou až do roku 2016. Vedení filharmonie doufá, že spolu s šéfdirigentem ČF Jiřím Bělohlávkem vytvoří vyvážený tandem a posílí tak mezinárodní prestiž orchestru.

Mark Knopfler v Praze představil nové album Privateering

Britský kytarista a zpěvák Mark Knopfler v úterý v pražské O2 areně představil své osmé album Privateering, sólové skladby i písničky z období svého působení v úspěšné skupině Dire Straits. Do České republiky přijel popáté, tři roky od svého posledního vystoupení v O2 areně. Praha byla jednou z posledních zastávek na jeho turné, během kterého zrušil plánované koncerty v Rusku na protest proti přístupu ruských úřadů k ochráncům lidských práv. Knopfler do haly přilákal podle pořadatelů zhruba 6000 posluchačů, stejně jako při svém minulém vystoupení v Praze.

Olympic bude po úmrtí bubeníka Peroutky pokračovat v turné

Skupina Olympic bude po úmrtí bubeníka Milana Peroutky pokračovat v turné k 50. výročí svého vzniku, za bicí usedne "host". Přerušené turné kapela obnoví 14. června v amfiteátru ve Výravě na Královéhradecku. Skupina to uvedla na Facebooku a ČTK to potvrdila manažerka pro kontakt s médii Gabriela Šimonová. Poslední rozloučení s Peroutkou se uskuteční ve čtvrtek ve Velké obřadní síni strašnického krematoria v Praze. Olympic po Peroutkově úmrtí zrušil dva nejbližší koncerty, které se měly odehrát 7. a 8. května v pražské Malostranské besedě. Obnovené turné k 50. výročí vzniku legendární české skupiny by mělo skončit vánočním koncertem 6. prosince v pražské Lucerně. "Host" za bicími doplní v sestavě kytaristu a zpěváka Petra Jandu, baskytaristu Milana Brouma a klávesáka Jiřího Valentu.

Ve Zlíně začal festival demokracie, věnovaný Havlovi

Výstava zhruba stovky snímků fotografů České tiskové kanceláře (ČTK) zachycujících osobnost prezidenta Václava Havla otevřela letošní ročník festivalu Zlínské jaro 2013. Návštěvníkům až do konce května v prostorách zlínského zámku poskytne pohled na tohoto dramatika a politika v jedné osobě v rozmezí let 1988 až 2011. Expozici doprovází také srdce, které vzniklo ze svíček, jež po jeho úmrtí lidé zapalovali. "Václav Havel inspiroval vznik tohoto festivalu před dvěma lety. Byl naší inspirací tím, jakým příkladem se chovat a jak se společensky angažovat," řekl pořadatel festivalu Tomáš Pasterný. Podle spoluautora výstavy Petra Mlcha byly fotografie vybrány z celkového počtu 14.000 Havlových snímků, které má ČTK ve svém archivu. Havlovu osobnost se rozhodli během prvního festivalového dne pořadatelé připomenout také uvedením jeho hry Protest v podání Divadla Na tahu i následnou diskusí.

Ze sportu:

Hokejovou reprezentaci čeká ve čtvrtek čtvrtý zápas v základní skupině mistrovství světa ve Stockholmu, a pokud chce postoupit do čtvrtfinále, potřebuje nad Dánskem vyhrát. Svěřenci trenéra Aloise Hadamczika zatím dvě ze tří odehraných utkání nezvládli a další případný nezdar si nemohou dovolit. K výhře nad papírově slabším soupeřem, který Česko ještě nikdy v historii neporazil, by měl pomoct i Ondřej Pavelec, jenž by měl po zranění poprvé na turnaji nastoupit v brance národního týmu.

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik by na mistrovství světa ve Stockholmu stál o příjezd montrealského útočníka Tomáše Plekance. Pokud Canadiens, kteří v play off prohrávají s Ottawou 1:3 na zápasy, z bojů o Stanley Cup vypadnou, je připraven elitního centra kontaktovat. Plekance by do národního týmu zařadil klidně třeba až na čtvrtfinále šampionátu.

Novým asistentem trenéra hokejistů extraligového Chomutova Jiřího Čelanského by se měl stát Jiří Veber. Na pozici asistenta zůstal po uplynulé sezoně Zdeněk Skořepa a Veber nahradí Jaroslava Becka, který se vrátil k juniorskému týmu.

Házenkáři Jičína vyhráli v sedmém kole nadstavby v Lovosicích 29:21 a po zaváhání druhých Hranic mohou už v neděli slavit premiérový titul mistra extraligy. Pro Východočechy by to byla zároveň první medaile v klubové historii.

Brankář Tomáš Vokoun by si mohl v dresu Pittsburghu brzy vyzkoušet atmosféru bojů o Stanleyův pohár. Zkušený gólman, který v zámořské NHL stabilně působí už 14 sezon, by tak zasáhl do play off poprvé od roku 2007, kdy ještě hájil barvy Nashvillu.

Tomáš Berdych otočil zápas s polským tenistou Jerzym Janowiczem, vyhrál 6:7, 6:3, 6:2 a postoupil do 3. kola v Madridu, kde obhajuje finále.

Tenista Radek Štěpánek skončil na turnaji v Madridu ve druhém kole. Druhému hráči světa a obhájci titulu Rogeru Federerovi ze Švýcarska sice dokázal odvrátit pět mečbolů, nakonec ale prohrál za hodinu a 22 minut dvakrát 3:6.

Basketbalisté Nymburka vyhráli první semifinále s Pardubicemi suverénně 106:72 a i posedmé za sebou překonali stobodovou hranici. Druhý bod v sérii z potřebných tří mohou mistři NBL z posledních devíti let získat v pátek na palubovce soupeře.

Hokejový obránce Vlastimil Kroupa se pokusí po dvou letech vrátit k aktivní kariéře v dresu Litvínova. Osmatřicetiletý bronzový medailista z mistrovství světa 1997 ve Finsku před dvěma roky skončil kvůli potížím s kyčlemi a nyní se podle oficiálních internetových stránek Vervy snaží připravit na sezonu.

Český volejbal má další ligové mistry v Evropě. Po reprezentačním nahrávači Lukáši Ticháčkovi z polského Rzeszówa obhájili titul také David Konečný s Kamilem Baránkem v dresu francouzského klubu Tours, s nímž dokonce získali triple, a také libero Martin Kryštof s Berlínem v bundeslize.

Dopravu v centru Prahy v neděli omezí mezinárodní maratonský běh, kterého se každý rok účastní tisíce sportovců. Uzavírky pro osobní dopravu budou po celé trase závodu. Kvůli tradiční sportovní akci se změní i jízdní řády některých tramvají a autobusů. S komplikacemi musí Pražané i turisté počítat v době od 08:00 do 16:00. Dopravní podnik doporučuje využívat při cestách v centru metro.

Počasí ve středu:

Prezident Zeman a další politici oslavili výročí konce války

Švýcarský prokurátor oceňuje změnu přístupu ČR ke kauze MUS

Počet uživatelů rychlého internetu loni stoupl na 3,3 milionu

Dvě sedmileté dívky přežily pád do desetimetrové studně

Olympic bude po úmrtí bubeníka Peroutky pokračovat v turné

Prezident Zeman a další politici oslavili výročí konce války

Prezident Miloš Zeman, premiér Petr Nečas a další političtí a vojenští představitelé oslavili 68. výročí konce druhé světové války. Na Vítkov se přišli podívat na tradiční vojenskou přehlídku a kladení věnců k Národnímu památníku také váleční veteráni a další lidé. Prezident po skončení pietního aktu novinářům řekl, že považuje za historickou lež tvrzení, že Češi jen čekali na osvobození a aktivně se bojů příliš neúčastnili. "Československo stálo na straně vítězů a já odmítám ty, kdo to zpochybňují, vzpomeňte na Svobodovu armádu na východě, na bojovníky u Tobruku a další a další," uvedl. Akce na Vítkově se účastnili také předsedové obou parlamentních komor Miroslava Němcová a Milan Štěch, pražský primátor Bohuslav Svoboda, ministr obrany Vlastimil Picek, náčelník generálního štábu Petr Pavel a kardinál Dominik Duka. Na Vítkov přišlo také pět desítek veteránů. Český stát plánuje rozšířit péči o ty, kdo ve válce bojovali.

Prezident Zeman jmenoval pět nových generálů

Prezident Miloš Zeman povýšil na Pražském hradě při příležitosti Dne vítězství do generálských hodností pět důstojníků. Jsou mezi nimi šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda a velitel armádních Společných sil Ján Gurník. Dosavadní brigádní generál a velitel Společných sil v Olomouci Gurník se stal generálmajorem. Z titulu své funkce má na starosti rozvoj a výstavbu pozemních i vzdušných sil a řeší také problematiku spolupráce vojáků s obyvatelstvem v regionech. Do hodnosti generálmajora prezident povýšil také dosud brigádního generála Kovandu, velitele Vojenského zpravodajství, tedy armádní tajné služby. Brigádním generálem se stal dosavadní plukovník, velitel armádních pozemních sil Ladislav Jung. Třetím z plukovníků jmenovaným do funkce brigádního generála je nynější náčelník Vojenské policie Milan Schulc.

Švýcarský prokurátor oceňuje změnu přístupu ČR ke kauze MUS

Lepší spolupráci českých úřadů od začátku loňského roku ocenil švýcarský generální prokurátor Michael Lauber v souvislosti s procesem kolem Mostecké uhelné společnosti (MUS), který začne v pondělí ve švýcarském městě Bellinzona. V rozhovoru, který přinesl švýcarský list Le Temps, Lauber naznačil, že případ patří k nejsložitějším, jaké švýcarská prokuratura kdy řešila. "Po politických změnách v České republice začátkem roku 2012 cítíme skutečnou vůli v celé věci pokročit, na rozdíl od přístupu Prahy během vyšetřování," řekl Lauber. List Le Temps uvedl, že naopak "do konce roku 2011 Česká republika dělala vše pro to, aby švýcarským vyšetřovatelům ztížila práci". Švýcarská prokuratura obžalovala bývalé manažery MUS Antonína Koláčka, Oldřicha Klimeckého, dnes již zesnulého Luboše Měkotu, Petra Krause a Marka Čmejlu a Belgičana Jacquesa de Grooteho. V ČR byla šestice českých exmanažerů obžalována loni v červnu.

Schwarzenberg kritizoval Izrael za výstavbu osad i za nálety

Karel Schwarzenberg nikdy nepodpoří izraelské nálety na zbrojní konvoje v Sýrii ani potenciální letecké útoky na íránská jaderná zařízení. Český ministr zahraničí to řekl v pondělí při návštěvě Izraele v rozhovoru pro izraelský zpravodajský portál Times of Israel. Portál označil Schwarzenbergovu kritiku za "neobvykle tvrdou", ale zároveň citoval mluvčího izraelského ministerstva zahraničí, podle něhož jsou Češi natolik dobrými přáteli, že Izrael jejich kritiku považuje za užitečnou. Schwarzenberg zdůraznil, že svět stále stojí za řešením izraelsko-palestinského konfliktu v podobě vzniku dvou států, tedy Palestiny vedle Izraele, a že Palestinci na dohodu nikdy nepřistoupí bez toho, že získají také část Jeruzaléma. Podle Schwarzenberga přátelství ČR k Izraeli trvá, avšak to neznamená, že Praha bude s Izraelem souhlasit ve všem.

Sídla Parlamentu i Černínský palác byly zpřístupněny veřejnosti

Sídla obou komor Parlamentu byla tuto středu tradičně otevřena veřejnosti. Lidé mohli na Den vítězství zavítat na místa, která jinak znají jen prostřednictvím televizních záběrů. V malostranských palácích Poslanecké sněmovny a Senátu si mohli prohlédnout reprezentační sály a další prostory, v nichž se projednávají a schvalují zákony. Sídla Parlamentu pořádají den otevřených dveří pravidelně dvakrát ročně. Další bude 28. října. Kromě parlamentu byl pro veřejnost otevřen i Černínský palác, sídlo ministerstva zahraničí. Den otevřených dveří zakončila akce na počest vstupu Chorvatska do Evropské unie, která pod názvem „Dobro došli!" proběhla v zahradě Černínského paláce.

Singer: Účast v bankovní unii není teď pro ČR výhodná

I když Česká národní banka podporuje vznik bankovní unie v eurozóně, samotná účast ČR v unii by nebyla v tuto chvíli výhodná. Na Žofínském fóru to uvedl guvernér Miroslav Singer. Česko by se podle něj nyní přistoupením k bankovní unii vzdalo národního dohledu nad finančním sektorem, nemohlo by hlasovat v klíčovém orgánu Evropské centrální banky, který má rozhodující práva, a nemělo by ani nárok na případnou pomoc. Podobný názor má i vláda, uvedl náměstek ministra financí Radek Urban. V tuto chvíli je podle něj rovnováha vznikající unie vychýlena silně v neprospěch ČR. Premiér Petr Nečas již dříve prohlásil, že Česko nebude mít důvod vstupovat do rodící se bankovní unie až do doby, než samo přijme auro. Zatím ale není o termínu přijetí eura v ČR rozhodnuto. Singer se nedomnívá, že by Česko přijalo euro do roku 2017. Technicky to sice podle něj možné je, ale volební cyklus v ČR tomu nenasvědčuje.

Počet uživatelů rychlého internetu loni stoupl na 3,3 milionu

Počet uživatelů vysokorychlostního internetu v tuzemsku se loni zvýšil zhruba o sedm procent na více než 3,3 milionu připojených. Největší podíl mělo DSL, i když ztrácelo zejména na úkor připojení přes optické sítě a Wi-Fi. Vyplývá to ze statistik ČTÚ. Přípojky přes telefonní linky na bázi technologií DSL měly na konci roku na celkovém trhu celkový podíl kolem 29 procent. Následuje bezdrátové připojení Wi-Fi se zhruba 27 procenty a připojení 3G, respektive CDMA v mobilních sítích s pětinovým podílem. Kabelové připojení má zhruba 16 procent a přípojky po optických kabelech přes osm procent trhu.

Policie kvůli granátu evakuovala dům v pražské Betlémské ulici

Policie evakuovala dvacet obyvatel domu v pražské Betlémské ulici kvůli nálezu dělostřeleckého granátu v jednom z bytů. K likvidaci ho odvezl pyrotechnik. Betlémská i souběžná Konviktská ulice byly kvůli zásahu desítky minut uzavřeny pro dopravu. ČTK to sdělil policejní mluvčí Tomáš Hulan. "Jednalo se o dělostřelecký granát staršího data výroby ruské provenience," uvedl mluvčí. Granát byl podle něj zhruba půl metru dlouhý a měl 11 centimetrů v průměru. Podrobnosti k nálezu munice v bytě Hulan neměl.

Dvě sedmileté dívky přežily pád do desetimetrové studně

Dvě sedmileté dívky v obci Chlum u Hradce Králové přežily pád do studně. Čtvrt hodiny ve studené vodě šlapaly vodu a čekaly na pomoc. Byly prochladlé a v šoku, ale bez vážných zranění. ČTK to řekla krajská policejní mluvčí Iva Ježková. Dívky si hrály na dvoře provozovny, kde pracoval otec jedné z nich. Byly na studni, kterou přikrývaly dvě betonové skruže. Jedna část betonu se prolomila a děvčata spadla do hloubky deseti metrů. Třetí dívka, která tam s nimi byla, přivolala pomoc. První byl na místě dobrovolný hasič. Hodil jim dolů hadici, aby se jí dívky mohly držet, než přijede pomoc. Profesionální hasič poté slanil do studně a záchranáři děvčata vyzdvihli ven. Obě dívky jsou ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové.

Česká filharmonie hostí dirigenta Honecka a pianistu Buchbindera

Vídeňské hosty očekává Česká filharmonie na svých nadcházejících koncertech, které do pátku pořádá v Rudolfinu. Za dirigentským pultem ve Dvořákově síni stane uznávaný Manfred Honeck a sólistou Gerschwinova Klavírního koncertu F dur bude slavný pianista Rudolf Buchbinder. Koncert otevře Mozartova poslední Symfonie nazývaná Jupiter, konec bude patřit taneční básni La Valse od Maurice Ravela. Honeck se k českým filharmonikům vrátí od letošního září jako hlavní hostující dirigent, smlouvu má podepsanou až do roku 2016. Vedení filharmonie doufá, že spolu s šéfdirigentem ČF Jiřím Bělohlávkem vytvoří vyvážený tandem a posílí tak mezinárodní prestiž orchestru.

Mark Knopfler v Praze představil nové album Privateering

Britský kytarista a zpěvák Mark Knopfler v úterý v pražské O2 areně představil své osmé album Privateering, sólové skladby i písničky z období svého působení v úspěšné skupině Dire Straits. Do České republiky přijel popáté, tři roky od svého posledního vystoupení v O2 areně. Praha byla jednou z posledních zastávek na jeho turné, během kterého zrušil plánované koncerty v Rusku na protest proti přístupu ruských úřadů k ochráncům lidských práv. Knopfler do haly přilákal podle pořadatelů zhruba 6000 posluchačů, stejně jako při svém minulém vystoupení v Praze.

Olympic bude po úmrtí bubeníka Peroutky pokračovat v turné

Skupina Olympic bude po úmrtí bubeníka Milana Peroutky pokračovat v turné k 50. výročí svého vzniku, za bicí usedne "host". Přerušené turné kapela obnoví 14. června v amfiteátru ve Výravě na Královéhradecku. Skupina to uvedla na Facebooku a ČTK to potvrdila manažerka pro kontakt s médii Gabriela Šimonová. Poslední rozloučení s Peroutkou se uskuteční ve čtvrtek ve Velké obřadní síni strašnického krematoria v Praze. Olympic po Peroutkově úmrtí zrušil dva nejbližší koncerty, které se měly odehrát 7. a 8. května v pražské Malostranské besedě. Obnovené turné k 50. výročí vzniku legendární české skupiny by mělo skončit vánočním koncertem 6. prosince v pražské Lucerně. "Host" za bicími doplní v sestavě kytaristu a zpěváka Petra Jandu, baskytaristu Milana Brouma a klávesáka Jiřího Valentu.

Ve Zlíně začal festival demokracie, věnovaný Havlovi

Výstava zhruba stovky snímků fotografů České tiskové kanceláře (ČTK) zachycujících osobnost prezidenta Václava Havla otevřela letošní ročník festivalu Zlínské jaro 2013. Návštěvníkům až do konce května v prostorách zlínského zámku poskytne pohled na tohoto dramatika a politika v jedné osobě v rozmezí let 1988 až 2011. Expozici doprovází také srdce, které vzniklo ze svíček, jež po jeho úmrtí lidé zapalovali. "Václav Havel inspiroval vznik tohoto festivalu před dvěma lety. Byl naší inspirací tím, jakým příkladem se chovat a jak se společensky angažovat," řekl pořadatel festivalu Tomáš Pasterný. Podle spoluautora výstavy Petra Mlcha byly fotografie vybrány z celkového počtu 14.000 Havlových snímků, které má ČTK ve svém archivu. Havlovu osobnost se rozhodli během prvního festivalového dne pořadatelé připomenout také uvedením jeho hry Protest v podání Divadla Na tahu i následnou diskusí.

Ze sportu:

Hokejovou reprezentaci čeká ve čtvrtek čtvrtý zápas v základní skupině mistrovství světa ve Stockholmu, a pokud chce postoupit do čtvrtfinále, potřebuje nad Dánskem vyhrát. Svěřenci trenéra Aloise Hadamczika zatím dvě ze tří odehraných utkání nezvládli a další případný nezdar si nemohou dovolit. K výhře nad papírově slabším soupeřem, který Česko ještě nikdy v historii neporazil, by měl pomoct i Ondřej Pavelec, jenž by měl po zranění poprvé na turnaji nastoupit v brance národního týmu.

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik by na mistrovství světa ve Stockholmu stál o příjezd montrealského útočníka Tomáše Plekance. Pokud Canadiens, kteří v play off prohrávají s Ottawou 1:3 na zápasy, z bojů o Stanley Cup vypadnou, je připraven elitního centra kontaktovat. Plekance by do národního týmu zařadil klidně třeba až na čtvrtfinále šampionátu.

Novým asistentem trenéra hokejistů extraligového Chomutova Jiřího Čelanského by se měl stát Jiří Veber. Na pozici asistenta zůstal po uplynulé sezoně Zdeněk Skořepa a Veber nahradí Jaroslava Becka, který se vrátil k juniorskému týmu.

Házenkáři Jičína vyhráli v sedmém kole nadstavby v Lovosicích 29:21 a po zaváhání druhých Hranic mohou už v neděli slavit premiérový titul mistra extraligy. Pro Východočechy by to byla zároveň první medaile v klubové historii.

Brankář Tomáš Vokoun by si mohl v dresu Pittsburghu brzy vyzkoušet atmosféru bojů o Stanleyův pohár. Zkušený gólman, který v zámořské NHL stabilně působí už 14 sezon, by tak zasáhl do play off poprvé od roku 2007, kdy ještě hájil barvy Nashvillu.

Tomáš Berdych otočil zápas s polským tenistou Jerzym Janowiczem, vyhrál 6:7, 6:3, 6:2 a postoupil do 3. kola v Madridu, kde obhajuje finále.

Tenista Radek Štěpánek skončil na turnaji v Madridu ve druhém kole. Druhému hráči světa a obhájci titulu Rogeru Federerovi ze Švýcarska sice dokázal odvrátit pět mečbolů, nakonec ale prohrál za hodinu a 22 minut dvakrát 3:6.

Basketbalisté Nymburka vyhráli první semifinále s Pardubicemi suverénně 106:72 a i posedmé za sebou překonali stobodovou hranici. Druhý bod v sérii z potřebných tří mohou mistři NBL z posledních devíti let získat v pátek na palubovce soupeře.

Český volejbal má další ligové mistry v Evropě. Po reprezentačním nahrávači Lukáši Ticháčkovi z polského Rzeszówa obhájili titul také David Konečný s Kamilem Baránkem v dresu francouzského klubu Tours, s nímž dokonce získali triple, a také libero Martin Kryštof s Berlínem v bundeslize.

Dopravu v centru Prahy v neděli omezí mezinárodní maratonský běh, kterého se každý rok účastní tisíce sportovců. Uzavírky pro osobní dopravu budou po celé trase závodu. Kvůli tradiční sportovní akci se změní i jízdní řády některých tramvají a autobusů. S komplikacemi musí Pražané i turisté počítat v době od 08:00 do 16:00. Dopravní podnik doporučuje využívat při cestách v centru metro.

Počasí ve středu:

Bude oblačno, přechodně až polojasno, místy přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty 20 až 24°C