Zprávy

0:00
/
0:00

Prezident Zeman přijal šéfa Evropské rady van Rompuye

Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy se setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Oba politici jednali mimo jiné o daních z finančních transakcí, evropské integraci, společných ozbrojených silách a společné měně, uvedla Zemanova tisková mluvčí Hana Burianová. Prezident Van Rompuye upozornil, že nad Pražským hradem nyní vlaje vlajka symbolizující Evropskou unii. Zeman evropskou zástavu vyvěsil zhruba před měsícem, když Prahu navštívil předseda Evropské komise José Barroso. Nový český prezident je zastáncem hlubšího modelu evropské integrace. Liší se tím od svého předchůdce Václava Klause, který se k unii stavěl spíše skepticky. Při Barrosově návštěvě v Praze Zeman podepsal takzvaný euroval, který Klaus naopak ratifikovat odmítal.

Předseda Van Rompuy: ČR zatím neplní podmínky k přijetí eura

Česká republika nyní nesplňuje všechny podmínky k přijetí eura, připomněl v Praze stálý předseda Evropské rady Herman Van Rompuy po jednání s českým premiérem Petrem Nečasem (ODS). Debata o vstupu ČR do eurozóny, který bude podle něj výsostně českým rozhodnutím, tak prý není "problémem dnešního dne". Nečas na tiskové konferenci s Van Rompuyem zopakoval svůj postoj, že flexibilní kurz koruny je nyní pro českou ekonomiku výhodou a o přijetí eura by se mělo rozhodovat v referendu. Van Rompuy na tiskové konferenci připomněl, že dříve či později přijmout euro se ČR zavázala při vstupu do unie. Český prezident Miloš Zeman nedávno prohlásil, že Česko by mohlo společnou evropskou měnu přijmout za pět let. Nečas na to podotkl, že za ekonomickou politiku země je odpovědná vláda a ne prezident.

Nečas: řešení potíží eurozóny je zájmem ČR

Spolupráce při řešení problémů eurozóny je podle českého premiéra Petra Nečase (ODS) českým národním zájmem. Premiér to poznamenal po jednání se stálým předsedou Evropské rady Hermanen Van Rompuyem. "Je naším vitálním národním zájmem úzce spolupracovat při řešení problémů v eurozóně. Stabilita a prosperita eurozóny je naším zájmem," zdůraznil Nečas. Van Rompuy na tiskové konferenci po jednání s Nečasem zdůraznil, že přes úspěšné a společné úsilí o fiskální konsolidaci trvá hospodářská krize a zejména vysoká nezaměstnanost mládeže budí obavy.

Praha kritizuje Švýcarsko kvůli kvótám na povolení pobytu

Česká diplomacie kritizovala rozhodnutí švýcarské vlády prodloužit o další rok kontroverzní kvóty na povolení k dlouhodobému pobytu pro občany z osmi zemí EU včetně České republiky. Ministerstvo zahraničí uvedlo, že švýcarské rozhodnutí je diskriminační. Švýcarsko o prodloužení kvót rozhodlo ve středu. Současně uvedlo, že od 1. května zavede obdobné limity nejméně na rok i pro občany ze všech ostatních zemí EU. Česká republika chce věc řešit na evropské úrovni. EU vyjádřila nad švýcarským krokem zklamání, mimo jiné proto, že nadále dělá rozdíly mezi jednotlivými členskými státy. Švýcarsko sice není členem unie, tvoří ale součást schengenského prostoru a má se státy EU dohody o volném pohybu osob. Podle švýcarské vlády nyní v zemi žije více než 1,2 milionu lidí z EU.

Senát schválil všechny čtyři Zemanovy adepty na ústavní soudce

Senát podle očekávání zvolil všechny čtyři kandidáty na ústavní soudce, které mu navrhl prezident Miloš Zeman. Ústavní soud tak doplní soudkyně Nejvyššího správního soudu Milada Tomková a profesoři právnických fakult Vladimír Sládeček, Jan Filip a Jaroslav Fenyk. Ze 72 možných hlasů získal v tajných volbách nejvíc Sládeček, kterému dalo důvěru 61 senátorů. Naopak nejméně hlasů obdržel Fenyk, a to pouze 52. Fenykovi bylo vytýkáno jeho působení předlistopadového vojenského prokurátora. Svě kandidáty přišel do Senátu podpořit Zeman. Uvedl, že Ústavní soud je kvůli personálnímu oslabení na pokraji kolapsu a je nutné ho stabilizovat. Další čtyři kandidáty na ústavní soudce chce prezident předložit v červnu za ty, jejichž mandát v létě skončí.

Ředitelka ÚSTR odvolala šéfku bezpečnostního archivu

Ředitelka Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Pavla Foglová odvolala šéfku Archivu bezpečnostních složek (ABS) Zlatuši Kukánovou. Chystanou personální změnu předtím projednala rada ústavu, radní jí většinou vyjadřovali podporu. Odvolání Kukánové je další personální změnou, kterou Foglová učinila po svém nástupu, kdy nahradila Daniela Hermana.

Do stínové vlády ČSSD nastoupí Urban a Sklenák, Mládek zůstává

Stínovým ministrem financí ČSSD zůstává v její stínové vládě Jan Mládek, stínovým ministrem průmyslu bude někdejší ministr průmyslu Milan Urban, stínovým ministrem práce poslanec Roman Sklenák. Místo dosavadního stínového ministra kultury Vítězslava Jandáka bude tuto pozici zastávat divadelní režisér Ivan Krejčí. Změny představil na tiskové konferenci předseda strany Bohuslav Sobotka. Sobotka řekl, že vládu obměnil na základě debat, které vedl se členy strany ještě před březnovým sjezdem.

Julínek podal stížnost proti svému obvinění

Exministr zdravotnictví Tomáš Julínek podal stížnost proti svému obvinění v kauze provozování letecké záchranné služby. Uvedla to dozorující státní zástupkyně Darja Dunajová z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Protikorupční policie stíhá Julínka ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku, a to kvůli přenesení provozu letecké záchranky na soukromé subjekty. Záchrannou službu provozují od roku 2009 firmy DSA a Alfa Helicopter, které společně vyhrály Julínkův tendr. Podle policie by státní subjekty byly schopny poskytovat služby výrazně levněji, a státu tak vznikla škoda 792 milionů korun.

Ústavní soud zrušil vyhlášku stanovující paušály pro advokáty

Ústavní soud (ÚS) zrušil takzvanou přísudkovou vyhlášku, která určuje paušální odměny advokáta vítězné strany v úspěšných občanskoprávních sporech. Vyhověl tak návrhu 11 senátorů za ČSSD. Podle soudu se vyhláška v praxi neosvědčila, vedla ke zneužívání práva a měnila justici v inkasní agenturu. Na její místo nastoupí do případného schválení nové úpravy advokátní tarif, který zohledňuje počet provedených úkonů. Například za formulářové žaloby o malé částky, připravované podle jediného vzoru, tak advokáti nejspíš dostanou méně peněz. Česká advokátní komora neměla k návrhu senátorů vyhraněný názor.

Tripartita se neshodla na minimální mzdě

Tripartita se neshodla na tom, jak by v příštím roce měla růst minimální mzda. Zatímco odboráři žádají přidat lidem s nejnižšími výdělky 600 korun, zaměstnavatelé navrhují zvýšení o 400 korun. Rozhodne kabinet. Ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09) se chystá kabinetu předložit oba návrhy. Minimální mzda činí 8000 korun hrubého a naposledy se zvedla v roce 2007. Odbory léta usilují o to, aby se lidem s nejnižším výdělkem přidalo. Původně předáci mluvili o zvyšování o 1000 korun, pak žádali 500. Nakonec se ujednotili na 600 korunách. Zvýšení nejnižšího příjmu podpořil před nedávnem i prezident Miloš Zeman. Ministryně už dřív řekla, že je připravena návrh na zvýšení minimální mzdy předložit, pokud budou pro i zaměstnavatelé. Ti byli dosud proti. Argumentovali tím, že se řada firem stále potýká s potížemi kvůli krizi a ubývá jim zakázek, takže na přidávání nemají peníze.

Ministerstvo plánuje zrušit až 6000 videoloterijních terminálů

Ministerstvo financí (MF) chce zrušit až 6000 videoloterijních terminálů, které jsou v rozporu s obecně závaznými vyhláškami obcí. Reaguje tím na nález Ústavního soudu, který vyškrtl z novely loterijního zákona ustanovení umožňující provoz videoloterijních terminálů povolených ministerstvem financí až do konce roku 2014. Informoval o tom mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Ústavní soud na začátku dubna svým krokem umožnil obcím lépe regulovat hazard na svém území. Samosprávy budou moci videoloterijní terminály rušit bezprostředně po zveřejnění nálezu ve sbírce zákonů. Terminály jsou automaty napojené přes síť na centrální dispečink. Ministerstvo jim dávalo zelenou i v obcích, které bojovaly s hazardem a vymýtily běžné automaty. Povolení měla původně platit až deset let. Po sérii nálezů, jimiž Ústavní soud přiznal obcím právo regulovat všechny typy přístrojů, stanovila novela zákona pro terminály tříletou přechodnou dobu.

Jankovský: Představy obcí o čerpání dotací z EU jsou mimo realitu

Představa, že 65 procent dotací z EU v následujícím programovacím období 2014 až 2020 půjde přímo obcím, je mimo realitu. Řekl to ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (LIDEM. Reagoval tak na takzvanou Druhou zlínskou výzvu, v jejímž rámci starostové kritizovali plány na rozdělování dotací v následujících letech. Iniciátorkou výzvy je bývalá senátorka za Zlínsko Jana Jurenčáková (STAN), podporuje ji také předseda poslanců TOP 09 a Starostové Petr Gazdík. Představitelé Svazu měst a obcí (SMO) chtějí, aby ČR čerpala dotace EU na opravu kanalizací, výstavbu čistíren odpadních vod, nových základních škol, na nové domovy pro seniory a zlepšení dopravní obslužnosti. ČTK to řekl na kongresu SMO v Brně jeho místopředseda Jaromír Jech. Svaz chce návrhy zapracovat do Strategie regionálního rozvoje ČR, kterou za několik týdnů předloží vládě ministerstvo pro místní rozvoj.

Žadatelé o dotaci z EU získali 52,7 pct z částky pro Česko

Domácí příjemci dotací z evropských fondů v současném programovém období 2007 až 2013 dosud získali 419,5 miliardy korun. Jde o 52,7 procenta z celkové částky, kterou má Česko v těchto letech k dispozici. Ve své monitorovací zprávě za březen o tom informovalo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Od začátku letošního roku tak na účtech úspěšných žadatelů o dotaci přibylo 11,6 miliardy korun. Z celkové dosud vyplacené částky požádalo ministerstvo financí Evropskou komisi o zpětné proplacení 233,4 miliardy korun, tedy 29,3 procenta celkové částky. Právě tuto sumu považují úřady za skutečně vyčerpané dotace. V období 2007 až 2013 může Česko z Bruselu podle aktuálního kurzu získat 784,7 miliardy korun.

Z pražského zastupitelstva odstoupí Šťastný a Richter z ODS

Z pražského zastupitelstva odstoupí poslanec Boris Šťastný (ODS) a starosta Prahy 10 Milan Richter (ODS). Rozhodnutí oznámili zastupitelům. Svůj nečekaný krok zdůvodnili nespokojeností s fungováním a prací koalice ODS a TOP 09, která se prý dlouhodobě není schopna shodnout na zásadních otázkách. Spory jsou třeba ohledně financování dopravního podniku a dostavby tunelu Blanka. V úterý krize eskalovala na jednání rady, které nakonec kvůli neshodám primátor předčasně ukončil. Klub zastupitelů za ODS ještě týž den vyvolal smírčí řízení k diskutované reorganizaci magistrátu a k odloženému zavedení parkovacích zón. TOP 09 avizovala, že by se do pátku měl sejít klub, kde se rozhodne, jak bude strana postupovat dál.

Škoda zdvojnásobila počet modelů na čínském trhu

Automobilka Škoda Auto zdvojnásobila počet modelů na čínském trhu ze tří na šest. Od roku 2007 vzrostl roční počet dodávek značky na jejím největším trhu na více než osminásobek. Škoda v Šanghaji také oficiálně zahájila dovoz modelů Škoda Super Combi a Škoda Yeti na čínský trh. Na Shanghai Auto Show, který se v těchto dnech koná, představila Škoda poprvé nový model Škoda Rapid. S designovými úpravami je vůz cíleně přizpůsoben potřebám čínských zákazníků. Dosud prodala automobilka v Číně více než 913.800 vozů a od roku 2010 je Čína největším trhem automobilky.

IKEA dostala za koninu v masových kuličkách pokutu 500.000 Kč

Státní veterinární správa (SVS) udělila nábytkářskému řetězci IKEA za neuvedené koňské maso v masových kuličkách pokutu ve výši půl milionu korun. Řekl to mluvčí SVS Josef Duben. IKEA se proti tomuto rozhodnutí odvolala, a řízení tak bude pokračovat. Veterinární správa nalezla v únoru na obalu neuvedené koňské maso v několika výrobcích různých firem, mimo jiné i v masových kuličkách určených pro IKEA. Řetězec proto omezil počet dodavatelů masa a zavedl analýzy DNA masa i konečných výrobků. Již začátkem dubna dostal od Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) obchodní řetězec Tesco pokutu 650.000 korun za to, že prodával lasagne, které obsahovaly minimálně ze 60 procent koňské maso místo avizovaného hovězího.

Projekt opencard stál 1,033 miliardy

Kritizovaný pražský projekt opencard stál od roku 2006 do roku 2012 celkem 1,033 miliardy korun. Příjmy z projektu jsou 38 milionů. Vyplývá to z materiálu, kterým se zabývají zastupitelé. Pražský magistrát za opencard zaplatil přes 738 milionů korun, dopravní podnik (DPP) skoro 249 milionů. Náklady s projektem měla třeba městská organizace Ropid a Městská knihovna. Údaje se liší od dřívějších informací z DPP. Podnik loni v srpnu uvedl, že jej projekt stál dohromady 490,7 milionu bez DPH. Detektivové před několika týdny kvůli opencard obvinili deset radních, včetně primátora Bohuslava Svobody (ODS), a další úředníky. Podezřelí jsou z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, za což jim hrozí osmileté vězení.

MMR: Banky ve čtvrtletí poskytly občanům o dvě pct. méně hypoték

Banky v prvním čtvrtletí poskytly občanům 16.759 hypotečních úvěrů za 27,9 miliardy korun, což představuje pokles o více než dvě procenta. Vyplývá to ze statistik ministerstva pro místní rozvoj, o kterých informovala Hypoteční banka. Hypotéky je v současnosti možné pořídit prakticky nejlevněji v historii. Podle údajů Fincentrum Hypoindexu akční nabídky bank srazily v březnu úrokové sazby hypoték v průměru na rekordně nízkou hodnotu 3,17 procenta. Za celý loňský rok banky v Česku poskytly občanům 73.595 hypotečních úvěrů za celkem 121,6 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o 2,1 procenta.

CzechTourism se snaží změnit image ČR jako levné destinace

CzechTourism spustí v květnu v zahraničí naplno kampaň, která má do Česka nalákat movitější klientelu se zájmem o poznávací turistiku. Jejím cílem je také pomoci zbořit stereotypy, které jsou s vnímáním Česka v zahraničí spojeny, a změnit image ČR jako levné destinace. Motto kampaně je "Česko je zemí neobyčejných příběhů, které stojí za to vyprávět a prožívat". Kampaň je naplánována na dva roky. "Změnit vnímání není jednoduchý ani rychlý proces. Věříme ale, že se Česko díky jeho výjimečnému kulturnímu potenciálu podaří dostat na "must-see list" budoucích návštěvníků," uvedl generální ředitel agentury CzechTourism Rostislav Vondruška.

Ve Freistadtu začala česko-rakouská Zemská výstava

Ve Freistadtu začala Zemská výstava, kterou pod názvem Dávné stopy - Nové cesty společně pořádají spolková země Horní Rakousy a Jihočeský kraj. Výstava se koná ve dvou rakouských a dvou českých městech, vedle Freistadtu také v Bad Leonfeldenu, Českém Krumlově a ve Vyšším Brodě. Potrvá do 3. listopadu. Pořadatelé si slibují, že do jižních Čech a Mühlviertelu přiláká tisíce turistů. Díky výstavě se ve všech městech opravily významné památky. Ve Vyšším Brodě to byly prostory cisterciáckého kláštera, v Českém Krumlově synagoga, ve Freistadtu areál pivovaru a v Bad Leonfeldenu měšťanský špitál. Ve Vyšším Brodě láká turisty v nové klenotnici Závišův kříž, jeden z nejvzácnější relikviářů světa.

Znovuobjevený obraz Hanse von Aachena půjde v Praze do dražby

Malba připisovaná německému malíři Hansi von Aachenovi, jednomu z nejvýznamnějších umělců rudolfínského dvora, se nedávno objevila v české soukromé sbírce. Její majitelka si podobnost svého obrazu uvědomila na výstavě děl von Aachena, která se před třemi lety konala v Praze. Dílo prošlo restaurováním a brzy by se mělo objevit na aukčním trhu, sdělila Bibiana Beňová, která zastupuje novou aukční síň Arthouse Hejtmánek. Právě ta chce obraz Diany odpočívající po lovu na své aukci 13. června v Praze nabídnout. S jakou vyvolávací cenou dílo do aukce půjde, není zřejmé, je ale pravděpodobné, že se cena bude pohybovat řádově v milionech korun.

Fotograf Kučera vystavuje na Pražském hradě

Na tři stovky černobílých fotografií nabízí retrospektivní výstava nazvaná Jak jsem potkal lidi uznávaného fotografa Jaroslava Kučery. Představuje jeho tvorbu od 70. let až po současnost. Výstava začne v Tereziánském křídle Starého královského paláce na Pražském hradě tento pátek a potrvá do 18. srpna. Ústřední část tvoří dva cykly - normalizace a 70. léta a Moldávie. Doplňují je pak komunistické svátky, pražské hospody nebo bývalé Sudety. Poprvé zde Kučera představil také soubor působivých portrétových fotografií, na nichž jsou převážně známí umělci, osobnosti i trestanci z rýnovické věznice. Kučera je držitel mnoha cen, mimo jiné i Czech Press Photo z roku 2000. Dosud měl na 50 autorských výstav po celém světě.

Na Dvořákovu Prahu zavítá pianista Kissin i dirigent Luisi

S novým uměleckým a organizačním vedením vstoupí do šestého ročníku hudební festival Dvořákova Praha. Tradičně představí repertoár Antonína Dvořáka a dalších skladatelů klasicko-romantického období. K nejlákavějším interpretům, kteří mezi od 8. do 20. zářím do metropole zavítají, patří Jevgenij Kissin, Fabio Luisi, Julian Rachlin či Adam Plachetka. V den narozenin skladatele Dvořáka 8. září se uskuteční první festivalová ouvertura v zámecké kapli v Lužanech. Festival poté začne o dva dny později v Rudolfinu s Dvořákovým Koncertem pro violoncello a orchestr a mladou violoncellistkou Alisou Weilersteinovou. Doprovodí ji rezidenční Česká filharmonie (ČF) s šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem. Českým filharmonikům budou patřit i další dva programy, a to s houslistou Julianem Rachlinem v dvojroli dirigenta a sólisty. ČF vystoupí ale i pod taktovkou Fabia Luisiho, mimo jiné šéfdirigenta Metropolitní opery, zazní Verdiho Rekviem ve Svatovítské katedrále.

Knihou roku 2013 je román Jiřího Hájíčka Rybí krev

Knihou roku 2013 je román Jiřího Hájíčka Rybí krev, který vydalo nakladatelství Host. Hájíčkova kniha získala hlavní cenu v soutěži Magnesia Litera. Na Nové scéně další ceny v soutěži dostali autoři, překladatelé či nakladatelé, kteří zvítězili v některé z osmi kategorií. Hájíček se v románu Rybí krev vrací k tématu venkovské prózy a prostředí jižních Čech, tentokrát do doby přelomu 80. a 90. let, která přinesla velké společenské změny. Cenu za prózu dostala Zuzana Brabcová za román Stropy (Druhé město). Odehrává se v psychiatrické léčebně. Literu za poezii dostal Jakub Řehák za svou druhou sbírku Past na Brigitu (vydalo fra). V kategorii knih pro děti a mládež si cenu odnesl Pavel Čech za knížku Velké dobrodružství Pepíka Střechy (Petrkov). Za literaturu faktu cenu dostal životopis Zdeňka Nejedlého od Jiřího Křesťana (Paseka). Literu za nakladatelský čin dostal Ivan Wernisch za svou publikaci Živ jsem byl! (Druhé město), ocenění za překlad si odnesla Věra Koubová, která přeložila knihu Richarda Pietrasse Z lemu snu (Revolver Revue).

Český rozhlas uvede Haškův víkend

Na poslední dubnový víkend připravila stanice Český rozhlas Vltava speciální program k 130. výročí narození Jaroslava Haška. Od 26. do 28. dubna ho představí jako spisovatele, novináře, dramatika, bohéma, zakladatele recesistické politické strany, tuláka a kumpána. Nabídne povídky, hru, haškovské reflexe i dosud nepublikované vzpomínky. Vrcholem vltavských oslav bude nové zpracování Osudů dobrého vojáka Švejka, pro které stanice získala herce Oldřicha Kaisera. Specialitou vysílání budou premiéry dvou cyklů. Jako první nabídne Vltava nedělní pásmo nepublikovaných psaných vzpomínek s názvem Hrstka vzpomínek na starého kamaráda. Autorem těchto minikapitol je jeho bohémský kumpán, spisovatel a překladatel Zdeněk Matěj Kuděj. Všech pět dílů uvede stanice Vltava během neděle 28. dubna. Druhý cyklus nabídne premiéru dvacetidílné četby na pokračování z románu Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války.

Ze sportu:

Tenistka Petra Kvitová postoupila ve Stuttgartu do čtvrtfinále. Domácí Julii Görgesovou porazila 2:6, 7:6 a 6:2 a bude hrát s Číňankou Li Na.

Fotbalová Sparta musí zaplatit pokutu 70 tisíc korun za nezvládnutí pořadatelské služby v derby se Slavií. Fanoušci obou pražských klubů se v hledišti poprali a používali zakázanou pyrotechniku. Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR rovněž zakázala českobudějovickému stoperovi Romanu Lengyelovi vykonávat funkci kapitána.

Mistrovství Evropy v maratonu 11. a 12. května v Singenu bude první velkou akcí české reprezentace horských kol v nové sezoně. V Německu bude chybět největší hvězda Jaroslav Kulhavý, který se bude soustředit na start Světového poháru, který je o týden později. Svou přípravu směřuje především k maratonskému mistrovství světa v Rakousku na konci června. Jde o poslední bikerské zlato, které mu ve sbírce schází.

Nejproduktivnější hráč play off extraligy Jan Kovář opouští mistrovskou Plzně a bude hrát Kontinentální hokejovou ligu za Magnitogorsk. Uvedl to server hokej.cz. Třiadvacetiletý útočník, který bude v Brně na Českých hrách bojovat o účast na mistrovství světa ve Stockholmu, se tak vydá na své první zahraniční angažmá.

Obránce Filip Kuba z Floridy s největší pravděpodobností české hokejisty na mistrovství světa ve Stockholmu neposílí. Podle serveru iSport.cz se má šestatřicetiletý mistr světa z Německa z roku 2001 po skončení sezony Panthers podrobit operaci pochroumaného kolena. Stavitelné národního týmu měli zájem i o beka Radka Gudase z Tampy Bay, ale ten musí po skončení základní části na farmu do celku Syracuse Crunch.

Čeští reprezentanti zahájí České hokejové hry v Brně duelem s Finskem a výsledek zápasu bude pro oba celky klíčový v boji o celkový triumf v Euro Hockey Tour. Svěřenci trenéra Aloise Hadamczik, kteří vítězství v sérii obhajují, ztrácejí stejně jako Finové v tabulce na vedoucí Rusko tři body.

Fotbalisté Liberce porazili v úvodním semifinále Poháru České pošty Jablonec 4:3. Atraktivní severočeské derby rozhodl ve prospěch domácího Slovanu hattrickem Jiří Štajner, který ještě připravil čtvrtou branku pro Dzona Delargeho. Za hosty se dvakrát trefil Ondřej Vaněk a jednou střídající Lukáš Třešňák. Odveta se uskuteční ve středu 8. května.

Basketbalistky USK Praha úspěšně vykročily za obhajobou titulu. V úvodním duelu finále české ligy zvítězily doma nad IMOSem Brno 87:59 a ujaly se vedení v sérii hrané na tři vítězství. Hlavní zásluhu na výhře měla americká pivotka Rebekkah Brunsonová, která zaznamenala 30 bodů, což byl její druhý nejlepší výkon v sezoně a osmý ze všech hráček v soutěži. Druhé utkání se hraje v sobotu v Brně.

Hokejoví útočníci Ondřej Veselý, Zdeněk Okál, Jiří Ondráček a obránci Radim Tesařík s Oldřichem Horákem podepsali nové smlouvy se Zlínem. Čerstvý vicemistr extraligy také uplatnil opci na služby obránců Martina Matějíčka, Patrika Urbance, útočníků Tomáše Fořta, Pavla Sedláčka i brankáře Libora Kašíka i na působení asistenta trenéra Juraje Juríka. Uvedly to oficiální internetové stránky klubu.

Oba české ženské páry zahájily úvodní turnaj Světového okruhu v plážovém volejbale ve Fu-čou porážkou, následně však vyhrály druhý zápas. Jak olympioničky Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou, tak Martina Bonnerová s Barborou Hermannovou mají na kontě v základní skupině tři body.

Český judista Pavel Petřikov obsadil na mistrovství Evropy dělené sedmé místo ve váze do 60 kilogramů. Do boje o bronzovou medaili jej v Budapešti nepustila porážka v opravách s Izraelcem Arťomem Aršanským po minutě a půl na ipon. Pro Petřikova může být náplastí, že se díky svému výsledku v předstihu kvalifikoval na srpnový světový šampionát v Riu de Janeiro.

Oba české ženské páry zahájily úvodní turnaj Světového okruhu v plážovém volejbale ve Fu-čou porážkou, následně však vyhrály druhý zápas. Jak olympioničky Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou, tak Martina Bonnerová s Barborou Hermannovou mají na kontě v základní skupině tři body.

Počasí:

V pátek čekáme jasno, později odpoledne v Čechách od západu přibývání oblačnosti a k večeru místy přeháňky nebo bouřky. Odpolední teploty 24 až 28 stupňů, na horách kolem 20ti.