Zprávy

0:00
/
0:00

Mrtvých ve Westu bude podle velvyslance ČR nejméně 35

Český velvyslanec v USA Petr Gandalovič předpokládá, že mrtvých v texaském Westu bude "nejméně 35". "(...) naděje, že by byl někdo nalezen živý, je velice malá. Počet obětí zatím nebyl ještě definitivně stanoven, ale neoficiálně je tady už zcela jasné, že je to minimálně 35 lidí," řekl Gandalovič telefonicky ČTK. Americké úřady zatím potvrdily nález 12 těl a 200 zraněných, V texaském městečku West ve středu vybuchl provoz na výrobu hnojiva. Mnohé lidi exploze připravila o domov. Ve městě žije mnoho lidí s českými kořeny. Honorární konzul Raymond Snockhous Českému rozhlasu řekl, že město je ze 75 procent české. "Jsme potomci Moravanů," uvedl konzul. Český velvyslanec Petr Gandalovič odjel ve čtvrtek do Westu, aby zjistil, jak může Česká republika krajanům po tragédii pomoci.

Neziskové organizace organizují sbírky na pomoc Westu

Nezisková organizace American Friends of the Czech Republic (AFoCR) a české a slovenské Rotary kluby zahájily sbírky na pomoc krajanům postiženým výbuchem. Pomoc začali organizovat členové Rotary klubů sdružených v distriktu 2240, který zahrnuje Českou republiku a Slovensko. Sbírka byla vyhlášena ve čtvrtek, zájemci mohou přispět na účet 258878590/0300 (IBAN: CZ51 0300 0000 0002 5887 8590, BIC: CEKOCZPP). Pomoc bude dopravena na místo a rozdělena prostřednictvím místních Rotary klubů. Pomoc nabídla i organizace American Friends of the Czech Republic (AFoCR). Začala organizovat sbírku přes svůj web. Dárci mohou posílat peníze například šekem.

Papež nevylučuje návštěvu ČR, Zeman chystá další zvací dopis

Papež František nevylučuje letošní návštěvu národní pouti na Velehradě. Česká republika a církev proto stupňují diplomatickou aktivitu, aby hlava světové katolické církve 5. července opravdu přijela. Na oslavy 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje církev i stát zvaly nejprve jeho předchůdce Benedikta XVI., který odstoupil. Pozvání poté potvrdily i pro Františka. Podle papežova sekretariátu prý nemá František na 5. července zatím žádný program. Od roku 1990 zavítal papež do České republiky čtyřikrát. Naposledy to bylo 26. do 28. září 2009. Benedikt XVI si pro svoji návštěvu Česka vybral výročí svatého Václava a současně 20. výročí sametové revoluce. Během třídenního pobytu papež mimo jiné sloužil mše v Brně-Tuřanech pro 120.000 věřících a ve Staré Boleslavi u příležitosti Národní svatováclavské pouti, kam přišlo 50.000 poutníků.

Zeman podruhé přijal šéfa odborů

Prezident Miloš Zeman přijal na Hradě předáka Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslava Zavadila. Na neformální schůzce spolu mluvili o účasti hlavy státu na jednání tripartity či o opatřeních k oživení ekonomiky. Uvedla to mluvčí ČMKOS Jana Kašparová. Zavadil byl za Zemanem na Hradě už podruhé. Prezident si odboráře pozval už koncem března. Po jednání pak nabídl, že by se zúčastnil zasedání tripartity. Chtěl by tak prý pomoci vzájemnému dialogu mezi vládou, odboráři a zaměstnavateli. Příští tripartitní schůze se uskuteční 25. dubna, zaměří se právě na opatření na podporu ekonomického růstu a na minimální mzdu. Na ni podle mluvčí ale Zeman ještě nezamíří, přijít by měl předběžně až na další zasedání. To by se mělo podle plánu konat 27. června. U prezidenta v pátek byl i šéf Hospodářské komory Petr Kužel. Diskutovali o podpoře průmyslu a podnikání.

Premiéři ČR a Finska podpořili prohloubení jednotného trhu EU

Pro prohloubení jednotného trhu jak uvnitř Evropské unie, tak i za jejími hranicemi se po společném jednání v Helsinkách vyslovili premiéři ČR a Finska Petr Nečas a Jyrki Katainen. Nečas zdůraznil také český zájem o rozvoj vzájemného obchodu a investice v České republice. "Obě naše země jsou průmyslové a proexportní," připomněl na tiskové konferenci finský premiér Katainen. Oba premiéři podle předsedy finské vlády také hovořili o spolupráci v obranné oblasti, ve sdílení kapacit či obranném průmyslu. České společnosti mohou nabídnout Finsku mnoho svých výrobků, připomněl Nečas. Ve Skandinávii jako perspektivní vidí energetický sektor, české firmy se například podílejí na přestavbách finských elektráren včetně jaderných. Druhou oblastí je výstavba dopravní infrastruktury, české firmy se například účastní na výstavbě metra ve finské metropoli. ČR má možnost do země dodávat tramvaje nebo trolejbusy. "Rádi bychom přivítali finské zboží i peníze v Česku," poznamenal premiér České republiky a připomněl finské zkušenosti s inovacemi i skvělou úroveň finského školství.

TOP 09 a STAN mají vůli pokračovat ve spolupráci

Vládní TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí (STAN) mají vůli pokračovat v další spolupráci. O návrhu nové smlouvy a jejím uzavření se bude rozhodovat koncem příštího měsíce, řekli předseda STAN Petr Gazdík a místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. Podle serveru iDnes.cz předběžný návrh ujednání podpořil celostátní výbor STAN a debatovalo o ní tento týden předsednictvo TOP 09. Dosavadní smlouva z roku 2009 skončila loni. Spojenectví mezi TOP 09 a STAN ale pokračuje i nyní bez formálního ujednání. Podle Gazdíka se spolupráce osvědčila. V předběžné smlouvě ještě chybí programové priority STAN, podle Langšádlové tedy ještě není ve fázi, kdy by ji vedení TOP 09 schvalovalo. Gazdík uvedl, že priorit bude asi 12, diskutuje se o nich nyní na krajských sněmech. Následně by je měl obsahovat společný program pro sněmovní volby.

Müllerová dala vládě nový návrh na úpravu sKaret

Ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09) už vládě odeslala svůj další návrh na úpravu kritizovaného systému sociálních karet. Novely, které její úřad připravil, zrušení projektu neobsahují. Uvedla to mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová. Müllerová už jednou změnu sKaret navrhovala, kabinet to odmítl. Premiér doporučil systém ukončit. Zrušení podporuje jeho ODS i strana LIDEM, TOP 09 je proti. Ministryně nyní odevzdala podobný návrh, jaký už jednou přinesla. Obsahuje ale některé změny. Podle mluvčí zohledňuje připomínky legislativní rady vlády a přináší i podrobné vysvětlení změn. Ministerský předseda řekl, že Müllerová nemůže být odmítnutím překvapena, když nerespektovala jeho doporučení na zrušení systému. Vláda jí pak ale nezadala, jak by měl nový návrh vypadat. Ministryně už avizovala, že zrušení nenavrhne.

Poslankyně ODS: sKarty už mohly vyjít na stamiliony

Projekt sociálních karet mohl podle poslankyně ODS Lenky Kohoutové stát vyjít už na stovky milionů korun. Jen za rozesílání dopisů s výzvou k převzetí sKarty mohly úřady práce utratit kolem 560 milionů. Dalších sto milionů by stály čtečky karet, které úředníci zatím nemají. Kohoutová to uvedla v rozhovoru pro server Aktuálně.cz. Projekt považuje za mrtvý, měl by prý co nejdřív skončit. Odstartoval loni pod vedením tehdejšího ministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Podle něj se mělo díky sKartám ušetřit kolem čtvrt miliardy ročně, a to hlavně za rozesílání dávek poštou. Systém sociálních karet, přes které k lidem příspěvky putují, má podle smlouvy do roku 2024 provozovat Česká spořitelna. Stát jí za to neplatí.

MF uvolní dvě miliardy na prorůstová opatření

Ministerstvo financí je připraveno uvolnit dvě miliardy korun na prorůstová opatření, o kterých bude jednat vláda. Uvedl to mluvčí resortu Ondřej Jakob. Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka by peníze měly putovat na opravy silnic a dálnic. Další miliardu přitom ministr Miroslav Kalousek (TOP 09) přislíbil podle Hanáka na "další období". Ministerstvo ovšem uvedlo, že zatím není určeno, na jaký prorůstový program budou peníze využity. Peníze na dopravní infrastrukturu jsou jedním z 19 bodů, které mají podpořit ekonomický růst a o nichž bude koncem měsíce ještě jednat tripartita. Mezi dalšími prorůstovými body jsou například možnost stoprocentních odpisů na strojírenská zařízení či připravovaná opatření v dani právnických osob, tedy slevy pro firmy, které se zapojí do programu podpory technického vzdělávání.

Svaz měst a obcí: Kvůli korekcím v ROP trpí desítky obci

Svaz měst a obcí (SMO) v ČR tvrdí, že kvůli finančním korekcím v Regionálních operačních programech (ROP) trpí desítky českých obcí. Žádá proto ministerstvo financí o rychlé řešení této situace. Podle místopředsedy svazu Oldřicha Vlasáka korekce způsobily zdražení projektů. Podle něj v této situaci selhal daný kraj a také ministerstvo financí. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které je koordinátorem operačních programů, ale vzkázalo, že na řadě jsou nyní představitelé jednotlivých operačních programů. SMO také jednal o připravovaném přesunutí 300 milionů eur pro příští programové období ze zemědělské do kohezní politiky. "Chceme, aby ty peníze nespadly na přímé podpory, ale usilujeme o to, aby šly na problematiku venkova," řekl Vlasák. Rada SMO navrhuje 200 milionů eur převést do Integrovaného regionálního operačního programu a 100 milionů eur do Operačního programu Životní prostředí.

Soudce Berka bude dál stíhaný, amnestie pro něj platí jen částečně

Ústecký soudce Jiří Berka bude za některé případy údajně zmanipulovaných konkurzů dál stíhaný. Prezidentská amnestie pro něj platí jen částečně, rozhodl olomoucký vrchní soud. Obžalovaní zůstanou také bývalí konkurzní správci Daniel Thonata a Lubor Kindl. Zastavení trestního řízení naopak soud potvrdil u bývalého prorektora Vysoké školy Karla Engliše v Brně Vladislava Větrovce. Serveru E15 to řekla žalobkyně Daniela Smetanová z vrchního státního zastupitelství.

Lidovky.cz: Kvůli kauze Rath vznikla MMR škoda za 200 mil. Kč

Ministerstvu pro místní rozvoj vznikla kvůli kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD) škoda za zhruba 200 milionů korun. Peníze mu pro podezření z manipulace s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji odmítla proplatit Evropská unie a ministerstvo se jako poškozený připojilo k obžalobě, aby je získalo zpět. Stejně tak učinil Středočeský kraj, který ale výši škody zatím nespecifikoval. Ministerstvo financí se naopak k řízení před soudem nepřipojilo, v případu mu prý žádná škoda nevznikla. Ani Evropská unie o žádné peníze nepřišla, problém ale spočívá v tom, že ministerstvo pro místní rozvoj už v rámci takzvaného předfinancování dotací 200 milionů na zakázky poslalo.

Policie stíhá bývalého představitele ministerstva zdravotnictví

Protikorupční policie obvinila bývalého vrcholného představitele ministerstva zdravotnictví ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. ČTK to sdělil mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej, jméno obviněného nechtěl specifikovat. Kauza se týká provozování vrtulníků letecké záchranné služby, státu údajně zatím vznikla škoda ve výši zhruba 792 milionů korun. Tendr na leteckou záchranku vypsalo ministerstvo za vedení Tomáše Julínka (ODS). Obviněný je stíhán na svobodě. V případě prokázání viny mu hrozí až deset let odnětí svobody.

NSZ zamítlo stížnosti všech obviněných v kauze Mostecké uhelné

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) zamítlo stížnosti šesti bývalých manažerů Mostecké uhelné společnosti (MUS) na zahájení trestního stíhání. Řekla to mluvčí zastupitelství Helena Markusová. Postup policie v této kauze byl podle NSZ v souladu se zákonem. Stíhání někdejších manažerů společnosti pro podezření z rozsáhlého podvodu při privatizaci firmy v roce 1999 tak může pokračovat. Nebude pokračovat jen v případě Luboše Měkoty, který náhle zemřel v březnu. Dozorující státní zástupce v kauze Petr Šereda obdržel od Měkotova obhájce podnět ke zrušení rozhodnutí o zajištění jeho majetku. Vrchní státní zastupitelství v Olomouci o něm rozhodne v nadcházejících týdnech. Antonín Koláček, Marek Čmejla, Jiří Diviš, Luboš Měkota, Oldřich Klimecký a Petr Kraus byli ze zneužití informace a postavení v obchodním styku obviněni loni v červnu. Policie je podezřívá, že z MUS vyvedli 150 milionů dolarů, tedy přes tři miliardy korun, které využili na nákup akcií MUS. Někdejší šéfové MUS od počátku trestní stíhání odmítají. Jejich mediální poradkyně Alexandra Rudyšarová již dříve uvedla, že jsou výsledkem společenského tlaku a jsou nezákonná. Policie bývalým majitelům firmy obstavila bankovní účty, cenné papíry a nemovitosti, které mají v ČR.

Pražská Národní třída byla uzavřena kvůli podezřelému kufříku

Policejní hlídka dopoledne nalezla na pražské Národní třídě podezřelý kufřík. Přivolaný pyrotechnik část ulice na více než hodinu uzavřel. Uzávěra se dotkla i cestujících hromadné dopravy. Řekl to mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan. Podle policejního dopravního webu byl kufřík nalezen u domu s popisným číslem 15, v blízkosti je mimo jiné sídlo České advokátní komory. Pyrotechnik později zjistil, že zavazadlo je prázdné. Národní třída byla kvůli nebezpečí výbuchu letos uzavřena podruhé. Na začátku února byl na staveništi ve Spálené ulici nalezen nevybuchlý dělostřelecký granát z 2. světové války a obě ulice pyrotechnici asi na hodinu zavřeli.

Škoda zahájí výrobu nového Superbu v červnu

Škoda Auto zahájí výrobu modernizovaného modelu Superb koncem června letošního roku, kdy se dostanou i první vozy k zákazníkům. Letošní produkce by se měla pohybovat kolem loňských 110.000 vyrobených vozů. Řekl to mluvčí Jozef Baláž. Škoda nový Superb představila před zahájením autosalonu v Šanghaji v Číně, kde se loni prodalo 40 procent všech superbů. Svým designem se zařadí vedle modelů Rapid, třetí generace Octavie a městského vozu Citigo. "S přepracovanými modely Superb zahajujeme jen několik týdnů po představení nové generace modelu ŠKODA Octavia další stupeň naší modelové ofenzívy," uvedl předseda představenstva Winfried Vahland. Druhá generace Superbu prochází tzv. faceliftem po pěti letech od uvedení na trh. První Superb Škoda uvedla v roce 2001.

Lubomír Lipský slaví devadesátiny na jevišti Divadla ABC

Herecká legenda Lubomír Lipský sslaví své velké životní jubileum přímo na jevišti Divadla ABC, kde stále hraje v úspěšné komedii Pan Kaplan má třídu rád. Městská divadla pražská, kde oblíbený herec působí už 63 let, mu k 90. narozeninám přichystala benefiční představení i retrospektivní výstavu ve foyeru této scény. Připomíná spoustu z celkem 116 rolí, které tu Lipský nastudoval. Významná je i jeho umělecká činnost v jiných divadlech, která čítá dalších osm desítek titulů. "Na divadle to bylo určitě přes dvě stě rolí, ve filmu více než stovka a v televizi - to si vůbec neodvážím spočítat," komentoval svou uměleckou kariéru Lipský.

Praha si od členství v klubu obcí UNESCO slibuje peníze z EU

Vedení hlavního města si od připojení ke svazku obcí České dědictví UNESCO slibuje lepší propagaci Prahy i snazší přístup k penězům z evropských fondů. Uvedl to radní Václav Novotný (TOP 09). "Praha obtížně získává příspěvky z evropských fondů. Sdružení obcí je získává snadno. Ty prostředky lze získat třeba na propagaci. Z našeho hlediska je to levný způsob propagace, investovaných 200.000 se dobře vrací," řekl Novotný. Přistoupení podepsal primátor Bohuslav Svoboda (ODS), radní jej schválili již na svém jednání loni v prosinci. Ve sdružení sídlícím v Litomyšli se spojila česká města, která mají na svém území některou z památek zapsaných na seznamu UNESCO. Svazek vznikl v roce 2001. Účelem a cílem je přispívat k zachování nejcennějšího kulturního a přírodního dědictví nebo jeho propagace. Rozruch loni vzbudilo Brno, které ze svazku vystoupilo. Podle většiny brněnských zastupitelů nemělo členství pro město význam.

Divadlo Husa na provázku hostuje v pražské Arše

Brněnské Divadlo Husa na provázku hostuje do 23. dubna v pražském Divadle Archa s přehlídkou čapkovských inscenací. V sobotu uvede novinku Ze života hmyzu - Oh! Jaká podívaná!, která měla premiéru před týdnem. Hru režíroval umělecký šéf Vladimír Morávek. Od 21. do 23. dubna se navíc uskuteční pražská premiéra souborného uvedení tříletého projektu Čapek (Čapkové) na provázku pod názvem Taková slavnost! Během tří dnů budou v Arše poprvé souhrnně uvedeny inscenace Ze života hmyzu - Oh! Jaká podívaná!, Trapná muka (režie Jan Mikulášek), Dášeňka aneb Psí kusy (Jiří Jelínek a Anežka Kubátová) a Hordubal (ach, stůl, židle, světlo a sloup) v režii Jana Antonína Pitínského. Součástí akce bude v neděli vpodvečer debata Kabinet Čapek, která nabídne setkání Čapkových dědiců s režiséry jednotlivých dílů projektu Čapek (Čapci) na provázku.

Pražské kino Ořechovka uvádí filmy Miloše Formana

Pražské kino Ořechovka přiblíží kompletní americkou tvorbu českého oscarového režiséra Miloše Formana. Akce potrvá do 28. dubna. Vedle známých hitů jako Amadeus nebo Přelet nad kukaččím hnízdem přehlídka nabídne divákům i režisérovu americkou prvotinu Taking Off, méně známý, ale o to kultovnější Ragtime, originální zpracování muzikálu Vlasy a historický film Valmont. Chybět nebudou ani Formanovy poslední filmy Lid versus Larry Flynt, Muž na Měsíci a Goyovy přízraky. Promítnut bude také celovečerní dokument Viděno osmi, na kterém se vedle Formana podíleli režiséři Claude Lelouch, Arthur Penn nebo John Schlesinger. Osobitým způsobem zachytili disciplíny olympiády v Mnichově v roce 1972. Forman se v tomto dokumentu věnoval desetiboji.

Části renesančního oltáře ve sbírkách NG doplňují zápůjčky

Pět středověkých deskových obrazů italské provenience ze sbírek Národní galerie v Praze doplnily na dva měsíce dva další, které s nimi byly součástí oltáře v Padově. Do Prahy je zapůjčil soukromý sběratel. Z celkem jedenáctidílného oltáře jsou další dva obrazy v Uměleckohistorickém muzeu ve Vídni a dva se považují za ztracené, řekl novinářům kurátor výstavy Petr Přibyl. Sedm obrazů se setkává po více než sto letech ve Šternberském paláci, sídle Sbírky starého umění. Vytvořili je bratři Antonio (doložen 1415/1420 - 1476/1484) a Bartolomeo (kolem 1432 - před 1500) Vivariniové, významní malíři benátského quattrocenta, pro konvent františkánů v Padově. Soubor 11 obrazů od roku 1451 byl v presbytáři padovského kostela San Francesco il Grande.

Ze sportu:

Lucie Šafářová rozehraje semifinále tenisového Fed Cupu mezi obhájkyněmi titulu a domácí Itálií. Česká dvojka nastoupí v sobotu od 13:30 na antuce v Palermu proti Saře Erraniové, po nich budou hrát Petra Kvitová s Robertou Vinciovou. Rozhodl o tom los pořadí zápasů. Kapitán českého týmu Petr Pála nakonec postavil vítěznou sestavu z loňského finále i letošního prvního kola proti Austrálii. V záloze měl v Itálii ještě čerstvou světovou dvacítku Kláru Zakopalovou. Ta ale nakonec vypadla z nominace kvůli silné alergii a dokonce se odhlásila i z turnaje ve Stuttgartu.

Čeští hokejisté prohráli v pražské Tipsport Aréně se Slovenskem 2:3, když v závěrečné desetiminutovce přípravného utkání ztratili vedení 2:1. Za domácí se dvakrát trefil Jiří Novotný, vítězství týmu českého trenéra Vladimíra Vůjtka zařídili Ján Sýkora, Tomáš Surový a Michel Miklík. Hokejovou reprezentaci čeká v sobotu odveta se Slovenskem, po čtvrteční porážce se tentokrát oba týmy utkají v Bratislavě. Duel bude mít podle všeho mnohem bouřlivější kulisu než v české metropoli, kde jej sledovalo pět tisíc diváků, protože se očekává mnohem vyšší návštěva.

Prezident České republiky Miloš Zeman a předseda ČOV Jiří Kejval podepsali v Míčovně Pražského hradu přihlášku na zimní olympijské hry do Soči v příštím roce. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnili mimo jiné i ministr obrany Vlastimil Picek a desítky českých sportovců a trenérů včetně olympijských medailistů z Londýna.

Český hokejový obránce Martin Ševc z mistrovské Skelleftey měl se 14 kladnými body nejlepší bilanci účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech v play off švédské ligy. O jeden plusový bod méně má na kontě Ševcův klubový spoluhráč Oscar Lindberg. Ševc byl se čtyřmi body za dvě branky a stejný počet asistencí z 13 utkání také třináctý v produktivitě obránců.

Bývalý kapitán české fotbalové reprezentace Pavel Nedvěd si znovu zahraje za Juventus. Držitel Zlatého míče za rok 2003 a současný ředitel turínského klubu nastoupí za výběr "Staré dámy" v červnovém charitativním zápase proti Realu Madrid. Výtěžek čtvrtého ročníku exhibičního duelu, který se uskuteční 9. června v Madridu, poputuje prostřednictvím Španělského červeného kříže na podporu dětí ve školách. Vedle Nedvěda svou účast přislíbili například Zinedine Zidane, Edgar Davids, Gianluca Pessotto, Fernando Hierro, Luís Figo nebo Emilio Butragueňo.

V roli velkých favoritek vstoupí volejbalistky Prostějova do reprízy loňského finále extraligy s Olympem Praha. Hanačky útočí na pátý mistrovský titul za sebou a v polovině února porazily Olymp ve finále domácího poháru. Loňská finálová série skončila na zápasy 3:0 pro Prostějov, tentokrát by ale Olymp rád alespoň jeden duel vyhrál.

Počasí:

Bude zataženo s občasným déštěm, postupně se ale začne vyjasňovat. Teploty přes den 9 až 13, na jihovýchodě kolem 15ti stupňů.