Zprávy

ČSSD navrhla zrušit poplatky za pobyt dětí v nemocnicích

Ve Sněmovně se bude opět debatovat o regulačních poplatcích ve zdravotnictví. Skupina opozičních sociálních demokratů navrhla zrušit stokorunovou platbu za denní pobyt v nemocnicích pro děti do 18 let věku. ČSSD navíc avizuje, že pokud uspěje v příštích sněmovních volbách, navrhne zrušení všech regulačních poplatků a zavede časově omezený příspěvek na stravu v nemocnicích. Současný stav, kdy za pobyt v nemocnicích musejí platit i děti, označují autoři předlohy za ekonomickou bariéru při přístupu dětí ke zdravotní péči. Předkladatelé poukazují i na to, že poplatky za pobyt v nemocnici se nezahrnují do ročního ochranného limitu, kterýčiní v případě dětí 2500 korun ročně. Poplatky byly zavedeny za vlády Mirka Topolánka (ODS). V nynějším volebním období doznaly některých změn. Poplatek za den v nemocnici vzrostl ze 60 na 100 korun. Místo třicetikorunového poplatku za položku na receptu se platí 30 korun za celý recept.

Zaorálek: Církev se vrací k tmářské tradici

Lubomír Zaorálek se ohradil proti přirovnání ke komunistickému prokurátorovi Josefu Urválkovi, jak o něm prohlásil kardinál Dominik Duka. "Nenávistné útoky primase české katolické církve mě mrzí," řekl v sobotu místopředseda Sněmovny a ČSSD. Útok se rozhodl Dukovi vrátit. "Jako kdyby se církev vracela k tmářské tradici," prohlásil. Přirovnání k Urválkovi, která Duka použil na adresu Zaorálka v souvislosti s politickým bojem o Ústav pro studium totalitních režimů, podle místopředsedy Sněmovny chyběla elementární lidská slušnost. Duka tak učinil kvůli kauze s odvoláním ředitele ÚSRT Daniela Hermana. Podle Duky nyní hrozí, že levice se bude snažit činnost ústavu ovlivňovat, nebo ho přímo zrušit.

Sobotka /ČSSD/: Mládkovy výroky byla chyba

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka při jednání širšího vedení strany kritizoval stínového ministra financí Jana Mládka. Jeho výroky na sjezdu, ve kterých označil živnostníky za parazity, označil za zbytečnou chybu, která poskytla zbraň soupeřům ČSSD. O setrvání Mládka v stínové vládě rozhodne do konce dubna. Mládkovým vystoupením podle něj dostali soupeři sociální demokracie něco, za co by mohli sjezd ČSSD "napadnout". Podobných chyb se podle něj strana do voleb musí vyvarovat, aby potvrdila pozici favorita příštích voleb, jak jí to přisuzují průzkumy. Mládek svá slova označil za mediální neobratnost, jeho postavení ve stínové vládě sociální demokracie je nyní nejisté. Mnohem lepší pozici než Mládek má stínový ministr spravedlnosti Jiří Dienstbier, který na sjezdu v Ostravě přišel o místo místopředsedy ČSSD. Krátce před tím neúspěšně kandidoval na prezidenta. "Chci ho mít ve vládě," řekl Sobotka. Myslí tím, jak současnou stínovou, tak skutečnou, pokud strana uspěje příští rok ve volbách.

Bradáčová: Šéf protikorupční policie se mne snaží očernit

Policejní prezident Martin Červíček se zabývá podezřením na únik informací. Obrátila se na něj pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová s tím, aby prověřil jednání protikorupčního policejního útvaru. Bradáčová podezírá jeho šéfa Tomáše Martince, že ji chce očernit. Na Červíčka se obrátila na začátku dubna. "V minulém týdnu jsme obdrželi podání od Vrchního státního zastupitelství v Praze. Pan policejní prezident zadal prověření informací odboru vnitřní kontroly prezidia. Výsledky chce mít co nejdříve," řekla mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká. Čeho konkrétně se podání týká, Bradáčová nedodala. Média spekulují o souvislosti s kauzou údajného uplácení kolem IT zakázek zadávaných ministerstvem práce a sociálních věcí.

Na Hradě budou opět vystaveny korunovační klenoty

Na Pražském hradě budou v květnu po pěti letech opět vystavenyčeské korunovační klenoty. Výstava se koná tradičně při příležitosti zvolení nového prezidenta. Na webu Hradu to oznámila mluvčí prezidenta Miloše Zemana Hana Burianová. Klenoty budou vystaveny od 10. do 19. května ve Vladislavském sále a stejně jako v minulosti bude vstup zdarma. Při minulé výstavě v roce 2008 se na klenoty přišlo podívat přes 30.000 lidí, kteří museli vystát několik hodin ve frontě. Souborčeských korunovačních klenotů tvoří Svatováclavská koruna z doby před rokem 1346, korunovační žezlo a jablko z druhé třetiny 17. století, korunovační kříž ze 70. let 14. století, korunovační mečze 13. století a korunovační roucho z poloviny 17. století.

Nash Ensemble představuje v Praze hudební projekt Terezínské hvězdy

Britský komorní soubor Nash Ensemble v pátek večer v Koncertním sále Pražské konzervatoře představil mezinárodní hudební projekt Terezínské hvězdy. Pořad, který byl již dříve uveden v Londýně a v New Yorku, uvádí díla skladatelů vězněných v terezínském ghettu. Zazněly kompozice od Hanse Krásy, Ilse Webera a Gideona Kleina, Adolfa Strausse, Carla Sigmunda Taubeho, Zikmunda Schula, Viktora Ullmanna, KarlaŠvenka a Otto Skutečky. Součástí programu jsou i filmové projekce. Britský režisér Simon Broughton uvedl svůj dokumentární film Hudba Terezínského ghetta z roku 1993 s rozhovory s pamětníky i koncerty, natočenými přímo v Terezíně. Akce se na stejném místě s pozměněným programem uskuteční i v sobotu. Program nejdříve nabídne dokument Má šťastná hvězda, který natočila dokumentaristka Helena Třeštíková podle knihy Zdenky Fantlové. Herečka a spisovatelka, narozená v roce 1922, v knize líčí své dětství v Rokycanech i čas strávený v Terezíně, Osvětimi a Bergen-Belsenu. V hudební části Nash Ensemble provede díla Bedřicha Smetany, Pavla Haase a Erwina Schulhoffa.

Inscenace Ze života hmyzu završila cyklus Čapek na provázku

Inscenací Ze života hmyzu vyvrcholil v Divadle Husa na provázku tříletý cyklus věnovaný odkazu Karla Čapka. Hru režíroval umělecký šéf souboru Vladimír Morávek. V roli Tuláka se do Husy na provázku vrací Jan Zadražil, dlouholetý představitel Nikoly Šuhaje v Baladě pro banditu. S pohybovou stránkou inscenace ve stylu nového cirkusu pomáhal divadelníkům Rostislav Novák, principál pražské La Putyky. Hudbu složil Jiří Hájek, využil při tom prvky rapu i voicebandu. Opakovaně zazní také skladba Pan sen z repertoáru skupiny Kryštof. Scénu vytvořil Jan Štěpánek, kostýmy navrhla Sylva Zimula Hanáková. Projekt Čapek na provázku v uplynulých třech letech postupně naplňovaly inscenace Hordubal, Trapná muka a Dášeňka. Souborné uvedení všech čapkovských představení hostí v druhé polovině dubna pražské Divadlo Archa, na začátku příští sezony se zopakuje v Brně.

V Olomouci lze vidět 600 starých gramofonů a rádií z celého světa

Více než šest stovek rádií a gramofonů z americké a evropské produkce je až do konce listopadu k vidění v muzeu historických automobilů Veteran arena v Olomouci. Exponáty do Olomouce zapůjčili soukromí sběratelé. K vidění je například slavný Edisonův fonograf i první verze amerických gramofonů na kliku či pozdější elektrické přístroje. Technickou raritou je reproduktor radiopřijímače z období 2. světové války, který na příkaz německé vlády vyrábělo mnoho německých firem. Rádio tehdy v Německu sloužilo k šíření propagandy a přístroj dostal přezdívku "Goebbelsova tlama". Expozice mapuje také evropskou a československou produkci rádiových přijímačů. Muzeum Veteran arena bylo v Olomouci otevřena v květnu 2010. Nyní si v něm mohou lidé prohlédnout 160 historických aut, motocyklů, benzinových stojanů, podvozků, motorů či převodovek.

Stavba nové Petrovy boudy by měla stát 100 mil. Kč

Firma Snowy Chalet, která vlastní torzo Petrovy boudy na hřebenech Krkonoš, odhaduje, že stavba nového objektu by mohla stát zhruba 100 milionů korun. Společnost chce začít stavět, jakmile vyřídí veškeré potřebné náležitosti, informoval jednatel společnosti Martin Havlík. Zchátralou boudu v srpnu 2011 poškodil rozsáhlý požár. Památkáři letos v březnu zopakovali, že se s majitelem nemohou shodnout na podobě nové stavby. Památkáři už dříve nedoporučili v přípravách stavby pokračovat a požadují vybudování repliky původní boudy.

Vodáci odemkli Vltavu

Stovky vodáků přijely tuto sobotu do Vyššího Brodu a Českého Krumlova odemknout nejdelší českou řeku Vltavu. Vyjely na ni rafty, kanoe, kajaky a další plavidla směrem k Rožmberku, Nahořanům a do Zlaté Koruny. Ve Vyšším Brodě zahájil novou vodáckou sezonu starosta města Milan Zálešák, hladinu odemkl obřím dřevěným klíčem. Řece a vodákům pak požehnal převor cisterciáckého kláštera Justin Berka. Na tradiční ceremoniál přijelo asi 150 lidí.

Ze sportu:

Čeští hokejisté vyhráli i třetí přípravný zápas před mistrovstvím světa. V Řeznu porazili Německo 3:1. V duelu, který byl součástí seriálu Euro Hockey Challenge, se gólově prosadili Ivan Rachůnek, Ondřej Roman a Tomáš Mojžíš.

Útočník Milan Michálek ozdobil v pátečním utkání NHL svůj návrat po zranění jedním gólem, kterým přispěl k výhře hokejistůOttawy 2:0 na ledě New Jersey. Michálek, jenž po operaci kolena chyběl týmu více než měsíc, využil srážky obránců Marka Židlického s Henrikem Tallinderem a rychlý kontr zakončil po spolupráci s Danielem Alfredssonem trefou do odkryté branky.

Fotbalisté Zbrojovky Brno porazili pod vedením nového kouče Ludevíta Grmely v předehrávce 23. kola první fotbalové ligy Sigmu Olomouc 2:0. První vítězství v jarní sezoně zajistily Brňanům v závěrečnéčtvrthodině góly Pavla Mezlíka a Petra Švancary. Sigma už potřetí za sebou vyšla v lize bodově naprázdno, zápas dohrávala od 68. minuty bez vyloučeného Varadiho.

Česká tenistka Petra Kvitová postoupila do semifinále nového antukového turnaje v polských v Katovicích. Nejvýše nasazená hráčka porazila ve čtvrtfinále Chorvatku Petru Martičovou bez problémů 6:3 a 6:2 a dnes bude hrát s Rumunkou Alexandrou Cadantuovou. S turnajem se naopak rozloučila Karolína Plíšková, která nestačila na Italku Robertu Vinciovou. S druhou nasazenou tenistkou prohrála 1:6 a 0:6.

Hokejisté třetí Mladé Boleslavi rozdrtili v 9. kole baráže o extraligu druhý Liberec 7:0 a přiblížili se mu na rozdíl jediného bodu. Navíc díky vysoké výhře převážili bilanci ve vzájemných zápasech výrazně na svou stranu. Mladoboleslavský útočník Martin Koudelka zaznamenal tři nahrávky.

Hokejisté vedoucího Chomutova díky výhře v 9. kole baráže o extraligu výrazně posílili svoji pozici v boji o záchranu v nejvyšší soutěži. Piráti vedou o čtyři body před druhým Libercem a o pět před třetí Mladou Boleslaví, která doma Bílé Tygry rozdrtila 7:0. Definitivně ze hry je Olomouc, protože ztrácí na Liberec devět bodů a má horší bilanci ze vzájemných zápasů.

Počasí:

Bude polojasno, přechodně oblačno, přeháňky hlavně na horách. Teploty do 16 stupňů Celsia.