Zprávy

ÚS škrtl ze zákona přechodnou lhůtu pro videoloterijní terminály

Ústavní soud vyškrtl z novely loterijního zákona ustanovení, které umožňovalo provozovat výherní terminály povolené ministerstvem financí až do konce roku 2014. Vyhověl tak návrhu města Klatovy, podle kterého norma bránila obcím v účinné regulaci hazardu. Vedení Klatov nález přivítalo, stejně jako bojovníci proti hazardu. Obce podle nich nyní mají volné ruce při regulaci přístrojů všeho typu. "Dnešek je začátek konce tvrdého hazardu v ČR," řekl Svatopluk Bartík ze sdružení Brnění. Ministerstvo zřejmě bude muset neprodleně rušit ta povolení, která se ocitnou v rozporu s obecními vyhláškami. Nález se dotkne desítek tisíc zařízení. Konkrétní číslo záleží na dalším postupu samospráv a ministerstva. Ministerstvo financí rozhodnutí respektuje, ale klade si otázku, zda se v jeho důsledku nezvyšuje riziko arbitráží s investory. Podle ředitele Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů (SPELOS) Petra Vrzáně ÚS rozhodl o tom, že se stát v podstatě vzdává regulace legálního herního průmyslu a předává tento segment trhu mafiím. Nález označil za špatný signál pro celou podnikatelskou veřejnost.

Vláda chce zastropovat výdaje na budovách

Stát by mohl ušetřit až 870 milionů ročně za správu a nájem budov, pokud by úřadům a institucím stanovil strop na výdajei. Limit by stanovil třeba podle ceny kancelářských ploch či nákladů na informační technologie a telefony na zaměstnance. Novinářům záměr představil premiér Petr Nečas (ODS). Podle premiéra nelze již plošně propouštět, aby státní správa zůstala efektivní. Řekl, že jeho vláda seškrtala zhruba 10.500 míst. V roce 2009 jich bylo 160.700, loni pak 150.200. Stanovení stropu podle klíčových výkonových ukazatelů (KPI) doporučila Národní ekonomická rada vlády (NERV). Státní instituce by sledovaly cenu kancelářských ploch, výměru a náklady na informační technologie či telefony na zaměstnance i spotřebu energií na metr čtvereční. Do konce léta by podle předsedy vlády měla jednotlivá ministerstva údaje o nákladech na budovy a o plochách pro zaměstnance zveřejnit na webu. Míní, že by se první úspory mohly promítnout už do rozpočtu na příští rok. Roční výdaje státu na správu nemovitostí činí miliardy. V roce 2006 provoz a údržba stály kolem 4,34 miliardy a nájemné 684,5 milionu. Příjem z pronájmu dosáhl asi 193,5 miliardy.

Obama udělil vyznamenání in memoriam vojákovi s českými kořeny

Americký prezident Barack Obama udělil in memoriam nejvyšší americké vojenské vyznamenání, Medaili cti, vojákovi z Korejské války s českými kořeny Emilu Kapaunovi. Kapaun v Koreji působil jako kaplan. Doprovázel vojáky do prvních linií, kde sloužil improvizované mše mezi zákopy. V roce 1951 ve věku 35 let zemřel v severokorejském zajateckém táboře. Vyznamenání má převzít jeho synovec Ray Kapaun a další členové rodiny. Medaile za statečnost je udělovaná od roku 1861 výhradně příslušníkům amerických ozbrojených sil.

Soud vydal mezinárodní zatykač na exposlance Wolfa

Soud vydal na uprchlého bývalého poslance Petra Wolfa mezinárodní zatykač, platný pro celý svět. Uvedla to mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Böhmová. Dosud byl v platnosti jen evropský zatýkací rozkaz. Existuje tedy podezření, že se bývalý politik odsouzený za dotační podvod skrývá v zemi, která není v unii. Původní příkaz k zadržení a dopravení Wolfa do věznice vydal ostravský krajský soud 24. ledna, protože odsouzený si nepřebíral poštu. Výzvu k nástupu do vězení se mu nepodařilo doručit ani prostřednictvím policie. Soud uznal Wolfa vinným z toho, že podvedl ministerstvo životního prostředí, od něhož dostal dotace na základě nepřesných, zkreslených a lživých informací. Na dva projekty spolu s manželkou v letech 2005 až 2007 čerpal 11 milionů korun. Část peněz použil na hrazení vlastních nákladů. Projekty navíc byly zkopírovány z internetu.

ÚOOZ údajně opsal obvinění v kauze opencard ze studentské práce

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) opsal do textu obvinění v kauze opencard část studentské práce, jejímž autorem je syn náměstka primátora Pavla Richtera (TOP 09). Student Martin Richter to oznámil novinářům. Jeho otec proto předal Generální inspekci bezpečnostních sborů trestní oznámení. Podezřelým je podle něho Oldřich Hluško z ÚOOZ, který je pod obviněním podepsán. Praha žádá, aby byl vyšetřovateli případ odebrán. Mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták se k tomu odmítl vyjádřit. Detektivové před dvěma týdny kvůli kritizovanému projektu opencard obvinili deset radních, včetně primátora Bohuslava Svobody (ODS), a další úředníky. Podezřelí jsou z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, za což jim hrozí osmileté vězení. Obvinění se týká zakázky za zhruba 74 milionů korun, kterou loni získala firma Haguess. Rada obvinění odmítá. Smluvní vztahy podle jejích členů byly špatně nastaveny už předchozím vedením Prahy. Podala proto k Nejvyššímu státnímu zastupitelství trestní oznámení na policii a státního zástupce, kteří mají kauzu na starosti.

Kvůli změnám ve vedení ÚSTR odstoupila část vědecké rady

Nová ředitelka Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Pavla Foglová předpokládá, že udělá personální změny v nejvyšším vedení této instituce. Mohlo by patrně jít o dva až tři lidi blízké odvolanému řediteli Danielu Hermanovi. Naopak neplánuje větší personální zásahy do pozic v běžném provozu ústavu. Foglovou ve středu jmenovala rada ÚSTR na místo Hermana. Rada to odůvodnila nespokojeností s jeho prací. Radu jmenuje Senát, kde má nyní převahu levicová opozice. Za změnu si vysloužila kritiku, ostře reagoval premiér Petr Nečas (ODS), který sesazení Hermana považuje za výhradně politické rozhodnutí přijaté ruku v ruce vedením ČSSD a komunisty. Podle něj se nyní hraje o přístup k archivu dokumentů komunistické Státní bezpečnosti se zjevným cílem ponechat je "uzamčené ve sklepě". ČSSD i rada nařčení odmítají. ČSSD uvedla, že odmítá zatahování ústavu do politického boje. Na protest proti odvolání Daniela Hermana odstoupilo několik členů z vědecké rady ústavu, včetně jejího předsedy Michaela Krause nebo kardinála Miloslava Vlka.

Bulharští kontroloři prý našli nedostatky v zakázkách Energo-Pro

Inspektoři bulharské státní finanční kontroly odhalili nesrovnalosti v činnosti české distribuční firmy Energo-Pro při organizování veřejných zakázek. Nedostatky se údajně týkají období let 2011-12. Vyjádření české firmy se nepodařilo získat. Energo-Pro je jedním ze tří zahraničních distributorů, kteří se v Bulharsku rozvodem elektřiny zabývají. Zatímco společnost ČEZ působí na západě země a rakouská EVN na jihu, Energo-Pro dodává elektřinu klientům na východě Bulharska. Všechny tři společnosti podrobila v minulých týdnech kontrole bulharská prokuratura. Počátkem dubna oznámila, že bylo zahájeno pět trestních stíhání, z nichž dvě se týkají aktivit ČEZ. Porušení zákona zjistila údajně bulharská prokuratura i v případě Energo-Pro. Všechny její kontrakty byly ale uzavřeny se souhlasem regulačního úřadu a žádné trestní stíhání proti Energo-Pro zahájeno nebylo. V případě rakouské EVN prokuratura pochybení neobjevila.

Insolvenční soud poslal Farmu Bolka Polívky do konkurzu

Brněnský krajský soud poslal Farmu Bolka Polívky do konkurzu. Podle insolvenčního soudu jde o jediné možné řešení. Insolvenční správce eviduje 55 pohledávek věřitelů, kterým farma dluží 56,3 milionu korun. Soud rozhodl ještě před schůzí věřitelů, která se má konat až 14. května. ČTK to sdělila mluvčí Krajského soudu Miroslava Sedláčková. Právní zástupce herce Boleslava Polívky Miroslav Bartoň řekl, že další kroky zváží až po konzultaci s klientem. Návrh na insolvenci podala loni v říjnu Kaláb-stavební firma kvůli nesplaceným fakturám. Největším věřitelem je Regionální rada regionu soudržnosti Jihovýchod, která i s penále požaduje přes 20 milionů korun. Poskytla farmě dotaci na vylepšení hotelu a stavbu wellness centrum. Farma je od první půlky března mimo provoz.

V květnu a červnu se pořádají Jarní exkurze do světa vědy

V květnu a červnu se budou pro veřejnost pořádat ve vybraných ústavech Akademie věd ČR Jarní exkurze do světa vědy. Akce volně navazuje na největší tuzemský vědecký festival Týden vědy a techniky, který se letos uskuteční mezi 1. až 15. listopadem. Zpřístupněna budou vědecká pracoviště v Praze, Brně, Dolních Dunajovicích, Ondřejově a vybrané geologické oblasti v Čechách. Zájemci budou moci například pozorovat hvězdnou oblohu s astronomy, přímo na vědeckých pracovištích navštívit mikrobiologické laboratoře, s biology a klimatology debatovat o globálních změnách nebo s archeology o jejich posledních objevech. Na 21. dubna v rámci akce Den Země chystají astronomové v observatoři v Ondřejově den otevřených dveří. Návštěvníci se budou moct zdarma podívat například na největší dalekohled v České republice. Na 25. dubna vědci připravují interaktivní Den Země v Geoparku areálu Geofyzikálního ústavu Akademie věd.

V Paříži jde do dražby kvaš Františka Kupky

V rámci dražby moderního umění aukční síně Christie´s se bude v Paříži prodávat i dílo Františka Kupky. Jeho odhadní cena je stanovena na 10.000 až 15.000 eur (asi 260.000 až 390.000 korun). Kupkovo dílo je vytvořeno technikou kvaše.Obraz má název Déroulement sur bleu et vert, tedy odvíjení na modré a zelené. Kupka je v centru zájmu sběratelů dlouhodobě. Například letos v únoru Sotheby´s v rámci dražby impresionistického a moderního umění vydražila jeho kvaš Le Bois (Les) z roku 1907, který si našel kupce za 16.875 liber (zhruba 510.000 korun). František Kupka (1871-1957) byl významný český malíř a grafik, jeden ze zakladatelů moderního abstraktního malířství. Velkou část života strávil ve Francii.

Michal Prokop vystoupí na prestižním Chicago Blues Festivalu

Michal Prokop se svými spoluhráči Lubošem Andrštem a Janem Hrubým vystoupí jako první čeští hudebníci na tradičním Chicago Blues Festivalu. Budou hrát 9. června na hlavní scéně Petrillo Music Shell v Grant Parku s hudebníky z amerického tria černošského kytaristy a zpěváka Johna Primera v projektu, který dostal název Chicago Prague Blues Band. Chicago Blues Festival se koná 6. až 9. června. Festival byl založen v roce 1984 na památku Muddy Waterse přezdívaného "otec chicagského blues". Vystoupily zde hvězdy jako B. B. King, Taj Mahal, Chuck Berry, Johny Winter, Ray Charles a další. Prokop loni vydal s kapelou Framus Five po šesti letech nové album Sto roků na cestě, za jehož prodej převezme 30. dubna na speciálním koncertě s novým repertoárem v pražském Lucerna Music Baru zlatou desku.

V pražském Světozoru začínají Dny evropského filmu

Projekcí švédského filmu Call Girl režiséra Mikaela Marcimaina začnou dnes večer v pražském kině Světozor Dny evropského filmu. V metropoli jsou pro diváky připraveny více než čtyři desítky snímků z 27 zemí. Řada z nich byla oceněna na festivalech a vznikla v mezinárodních koprodukcích. Sekce Národní liga představí kandidáty evropských zemí na oscarové nominace za nejlepší cizojazyčný film. Sekce Lux Prize zahrne filmy navržené na cenu Evropského parlamentu a sekce K věci nabídne témata k Evropskému roku občanů. Novinkou je sekce zaměřená na výjimečné dokumenty. Dvacátý ročník přehlídky skončí v Praze 18. dubna a bude pokračovat v brněnském kině Art. Ozvěny se uskuteční v Jablonci nad Nisou, Uherském Hradišti, Boskovicích, Ostravě a Hradci Králové. Jubileum festivalu s rozpočtem téměř čtyři miliony korun připomene 20. dubna happening v kině Lucerna.

Česká taneční platforma uvede výběr tanečního divadla roku 2012

V pražském klubu Roxy začne festival Česká taneční platforma. Během čtyř dnů nabídne na šesti divadelních scénách výběr nejvýznamnějších představení současného tance a pohybového divadla, která v tuzemsku vznikla v loňském roce. Česká taneční platforma každoročně uděluje tři oborová ocenění: Tanečník či Tanečnice roku, Taneční inscenace roku a Cenu diváka. Pořádající Tanec Praha se letos rozhodl poprvé vytvořit ceny, které vítězové obdrží při vyhlášení. K nejzajímavějším bodům programu podle poroty patří taneční inscenace souboru Spitfire Company s názvem 13. měsíc/Requiem za Bruna Schulze nebo nové dílo Tanec magnetické balerínky britské tanečnice žijící v Praze Andrey Miltnerové. Choreografka a tanečnice Lenka Vagnerová se svým souborem uvede úspěšnou taneční inscenaci Jezdci.

Ze sportu:

Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR si na další zasedání pozvala šéfa Dynama České Budějovice Karla Poborského, aby se znovu vyjádřil k ligovému utkání s Příbramí. Po pátečním duelu si Poborský stěžoval, že sudí Drahoslav Drábek řídil utkání tendenčně a především prohlásil, že hráče jeho týmu se někdo snažil před důležitým soubojem o záchranu ovlivnit.

Olympijská vítězka ve veslování Miroslava Knapková obdržela Cenu Jiřího Gutha-Jarkovského za rok 2012. Nejvyšší olympijské ocenění převzala dvaatřicetiletá skifařka na půdě Centra pohybové medicíny, které vede uznávaný Pavel Kolář, jenž se v Londýně výraznou měrou podílel na jejím triumfu.

Odměny za olympijské medaile na zimních hrách v Soči budou stejné jako loni v Londýně. Za zlato bude milion a půl, za stříbrnou medaili 750.000 a za bronzovou dostane sportovec 450.000 korun. Oznámil to Český olympijský výbor.

Více než sto sportovců by mohlo podle odhadů Českého olympijského výboru (ČOV) jet na zimní olympijské hry do Soči. Jistotu startu však mají zatím pouze hokejisté, rychlobruslařky Martina Sáblíková a Karolína Erbanová a dva krasobruslaři, jejichž nominace zatím není jmenovitá. Na minulých zimních hrách ve Vancouveru bylo 92 reprezentantů.

Hokejovou reprezentaci čekají v pátek a v sobotu další dva přípravné zápasy před mistrovstvím světa, v Řezně a Selbu se utkají s týmem Německa. Oba duely budou stejně jako předchozí souboje s Lotyšskem součástí seriálu Euro Hockey Challenge (EHCh), který již třetím rokem vyplňuje evropským výběrům program před světovým šampionátem.

Jaromír Jágr přispěl ve středečním utkání NHL dvěma asistencemi k výhře Bostonu na ledě New Jersey 5:4 a byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu. Bruins se tak vyhoupli do čela tabulky Severovýchodní divize, když o bod přeskočili Montreal.

Komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR se dnes bude zabývat výkonem sudího Drahoslava Drábka v pátečním prvoligovém utkání mezi Českými Budějovicemi a Příbramí. Šéf domácího Dynama Karel Poborský si po utkání na Drábkovo řízení stěžoval a označil ho za tendenční. Později navíc uvedl, že se hráče jeho týmu někdo snažil před důležitým soubojem o záchranu ovlivnit. Kvůli tomu dnes možná začne hojně diskutované utkání řešit i disciplinární komise.

Tenistka Petra Kvitová zvládla vstup do turnaje v polských Katovicích. Nejvýše nasazená na antuce porazila v prvním kole Japonku Misaki Doiovou dvakrát 6:4 a ve čtvrtek bude hrát o postup do čtvrtfinále s Mandy Minellaovou z Lucemburska, 98. hráčkou žebříčku WTA. Se soutěží se naopak v prvním kole rozloučila Andrea Hlaváčková, která v prvním kole vzdala druhé nasazené Robertě Vinciové z Itálie za stavu 2:6 a 0:2.

Ostravský útočník Milan Baroš se stal hned po návratu do české ligy a díky rekordnímu počtu téměř pěti tisíc hlasů fanoušků nejlepším hráčem měsíce března. V anketě Ligové fotbalové asociace (LFA) byl nejlepším trenérem zvolen Vítězslav Lavička ze Sparty.

Tři expedice do Nepálu, Pákistánu a Antarktidy si naplánovali na letošní rok čeští horolezci Marek Holeček a Zdeněk Hrubý. Chtějí se podruhé pokusit o náročný prvovýstup v Nepálu, rádi by vylezli na osmitisícovku Gasherbrum I a nakonec chtějí lézt v klimaticky náročných podmínkách Antarktidy. Zanedlouho česká dvojice odjede do východního Nepálu, kde by ráda uspěla při pokusu o výstup na Talung.

Před dvěma lety prožíval český sport vinou krachu Sazky jedno z nejhorších období své historie, situace se ale obrátila a loterijní společnost se opět vrací k podpoře. Český olympijský výbor (ČOV) oznámil, že Sazka se stává jeho novým oficiálním partnerem do OH v Riu 2016 s opcí na dalších čtyřleté období. Do pokladny ČOV tak mají přitéci desítky milionů korun, podle zákulisních informací Sazka přinese do roku 2016 zhruba 35 milionů korun.

Počasí

V noci bude zataženo až oblačno, k ránu se ojediněle objeví mlhy a ochladí se na 8 až 4°C. Taky zítra bude ještě zataženo až oblačno, na většině území občas déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty zítra 11 až 15°C, na horách kolem 7.