Zprávy

0:00
/
0:00

Nad Hradem zavlála vlajka EU, vztyčili ji Zeman a Barroso

Český prezident Miloš Zeman a předseda Evropské komise José Manuel Barroso ve středu sledovali, jak na nádvoří Pražského hradu vystoupala modrožlutá vlajka Evropské unie, Doplnila tak prezidentskou zástavu a vlajku ČR. Při slavnosti zazněly hymny České republiky a Evropské unie. Unijní vlajka tak nad Pražským hradem zavlála devět let po vstupu České republiky do EU. Proti vyvěšení evropské vlajky protestovalo na Hradčanském náměstí několik uskupení. Desítky demonstrantů pískaly a skandovaly "hanba". Zemanův předchůdce Václav Klaus se unijní zástavě na Hradě bránil. Nový prezident je oproti němu příznivcem evropské integrace. Zeman Barrosa pozval do Prahy krátce po svém zvolení hlavou státu. Už v úterý večer prezident s Barrosem společně povečeřeli. Ředitel hradního zahraničního odboru Hynek Kmoníček k tomu řekl, že večeře měla pracovní charakter a diskuse se točila kolem otázek kyperské krize, víceletého rozpočtu unie či transevropských dopravních koridorů.

Nečas: Vlajka EU na Hradě neznamená změnu zahraniční politiky

Vyvěšení vlajky Evropské unie na Pražském Hradě neznamená změnu české zahraniční politiky. Po jednání s předsedou Evropské komise José Barrosem to řekl premiér Petr Nečas (ODS). Podle něj se význam symbolického aktu zveličuje. "To, zda vlaje ta nebo ona vlajka, neznamená nějakou změnu české politiky," odpověděl na dotaz ČTK Nečas. Podle něj je rozdíl, jestli se na Hrad pohlíží jako na úřední budovu, na níž vlajka EU běžně vlaje, nebo na "symbol tisícileté české státnosti, kde by tedy měla vlát pouze národní vlajka." "Jinudy ta dělící linka nevede a je z toho trošku zbytečně dělaná větší záležitost, než se patří," dodal premiér. Předseda vlády a jeho strana zastávají spíše zdrženlivý postoj k evropské integraci.

Zeman podepsal dodatek umožňující vznik eurovalu

Prezident Miloš Zeman podepsal dodatek Lisabonské smlouvy, který umožňuje vznik záchranného fondu na pomoc ohroženým ekonomikám eurozóny. Aktu přihlížel předseda Evropské komise José Barroso. Česká republika dokončila ratifikaci dokumentu jako poslední země v EU. Na činnost fondu, který už od loňského podzimu funguje, to ale nemá vliv. Podle Zemana má ratifikace v ČR hlavně symbolickou hodnotu. Je také přesvědčen, že až Česko společnou evropskou měnu euro přijme, budou už problémy podobné nynější řecké či kyperské krizi minulostí. Zeman podotkl, že podle textu eurovalu je podpora členským zemím EU vázána na jednomyslný souhlas ministrů financí. Podle Barrosa je Zemanův podpis jasným příkladem toho, že v Evropě je potřeba stabilita a spolupráce, které jsou podmínkami pro další růst.

Zeman se kloní k tvrdšímu jádru EU na rozdíl od vlády

Prezident Miloš Zeman se přiklání k tomu, aby ČR patřila k takzvanému tvrdému jádru evropské integrace. Odlišuje se tak od premiéra Petra Nečase a jeho ODS. Prezident to uvedl poté, co podepsal nový záchranný fond eurozóny. "Já jsem vždy zastával názor, že EU potřebuje společnou zahraniční a obrannou politiku a samozřejmě také společnou fiskální politiku včetně postupné harmonizace daňové soustavy. Nevím, jestli to nazývat mainstreamem nebo tvrdým jádrem. Podle mého názoru jsou to synonyma. Já jsem vysoce ocenil nedávný projev pana předsedy Barossa, kde se vyslovil pro budoucnost EU jako evropské federace," řekl prezident na tiskové konferenci. Nečasova vláda zastává k Evropské unii zdrženlivější postoj.

Nečas ocenil spolupráci s EK při efektivním čerpání fondů

Premiér Petr Nečas (ODS) po setkání s předsedou Evropské komise José Barrosem ocenil spolupráci s komisí i jednotlivými komisaři při snaze dosáhnout transparentního a efektivního čerpání evropských fondů. Barroso zdůraznil, že peníze z evropských fondů jsou důležité pro "dobro českých občanů, regionů i českých firem". Uvedl, že se na nutnosti zlepšit české čerpání s premiérem Nečasem shodli. Ocenil také české vyjednávání o novém víceletém finančním rámci. Česko, které v tomto období mohlo z EU získat až 26,7 miliardy eur, pro roky 2014 až 2020 dosáhne na zhruba 20,5 miliardy eur (přes 517 miliard korun). Nebude tak už v přepočtu na hlavu největším příjemcem evropských peněz, přesto čeští vyjednavači označují dosažené za úspěch, snižuje se totiž celý evropský rozpočet. O jeho konečné podobě se nyní tvrdě vyjednává v evropském parlamentu.

Schwarzenberg podpořil podpis eurovalu

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg označil podpis prezidenta republiky Miloše Zemana pod dodatkem Lisabonské smlouvy, který umožnil vznik záchranného fondu na pomoc ohroženým ekonomikám eurozóny, za bohulibý krok. Je to podle něj signál, že česká strana pomalu akceptuje, že je členem EU. Doufá, že Zemanův podpis eurovalu trochu vylepší obraz České republiky. Zemanův krok přivítali i někteří další oslovení politici, pouze poslanec ODS Boris Šťastný označil euroval za zločinný dokument. Podpis dodatku smlouvy přivítal předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. "Já myslím, že to určitě zlepší naši vyjednávací pozici v rámci Evropské unie. Jenom je škoda, že se to nestalo například předtím, než se jednalo o finančních prostředcích, které Česká republika bude mít k dispozici po roce 2014 ze společného evropského rozpočtu," podotkl. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) označil podpis eurovalu za správný krok.

Centrála Galilea by mohla řídit další vesmírný projekt Copernicus

Evropský satelitní navigační systém Galileo, jehož centrála sídlí v Praze, by se do budoucna mohl rozšířit o další evropský vesmírný projekt Copernicus (GMES). Ten sdružuje pozorovací satelity, snímající jednotlivé oblasti Země, které pomáhají předvídat vznik živelných katastrof a podílejí se na meteorologických předpovědích. O možnosti rozšíření české centrály Galilea jednal předseda Evropské komise José Manuel Barroso se zástupci ministerstva dopravy. Po přesunu centrály Galilea přijíždí do Prahy velké množství zahraničních partnerů například z americké NASA, nebo z čínské vesmírné agentury. Řada jednání, která se dříve odehrávala v Bruselu, se tak přesunula do Česka, doplnil šéf kosmických aktivit na ministerstvu dopravy. Systém Galileo, jehož centrála sídlí v pražských Holešovicích od loňského září, má být ekvivalentem amerického systému GPS. Proti GPS má být evropský systém daleko přesnější. Vedle dopravy by Galileo měl nabídnout služby pro zdravotnictví, zemědělství, rybolov, civilní obranu a další obory.

ČR chce z EU 47 miliard, návrhy za 37 mld. jsou ale rizikové

Česko se bude letos ucházet o 47 miliard korun z fondů EU na velké národní projekty nad 50 milionů eur. Z toho ale projekty za celkem 37,4 miliardy hodnotí ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) jako rizikové. Bez problémů jsou záměry pouze za 9,5 miliardy korun, píše list E15. V roce 2015 skončí dvouletá lhůta, během níž je možné peníze z EU za nynější sedmileté období dobírat. České úřady chtějí nově předložit 25 záměrů. Mezi novými návrhy jsou například výstavba průjezdu Plzní a rekonstrukce železniční stanice v Olomouci. ČR dostala z EU od roku 2007 na podporu klíčových investic do infrastruktury téměř 82 miliard korun, letos se uchází o dalších zmíněných 47 miliard. Pokud Evropská komise nové žádosti o dotace uzná, stoupne počet velkých odsouhlasených projektů ze 30 na 55.

Nové významné dny mají připomínat Palachovu oběť a Komenského

Významnými českými dny zřejmě nově budou 16. leden jako Den památky Jana Palacha a 28. březen jako Den narození Jana Amose Komenského. Sněmovna oba návrhy hladce schválila. Odmítla naopak návrh poslance ČSSD Ladislava Šincla, podle něhož by lidé měli mít volno v pátek či v pondělí, pokud státní svátek připadne na sobotu nebo neděli. Návrh na rozšíření seznamu významných dnů nyní dostane k projednání Senát. Proti představování Palacha jako bojovníka proti totalitě se v prvních dvou kolech projednávání novely postavil někdejší předseda komunistů Miroslav Grebeníček, v rámci závěrečného schvalování už ale nevystoupil. Šincl svůj návrh zdůvodňoval tím, že je to "pokus o naplnění Evropské sociální charty, ke kterému se ČR zavázala v roce 1999". Změna by z národohospodářského hlediska vytvořila stabilní prostředí, neboť počet pracovních dní a fond pracovní doby by byl v každém roce stejný.

Kandidátkou na viceprezidenta NKÚ zvolili poslanci Horníkovou

Sněmovna zvolila kandidátkou na viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu poslankyni ODS Zdeňku Horníkovou. Ve funkci nahradí dosavadního viceprezidenta úřadu Miloslava Kalu, který se stal jeho prezidentem. Do funkce ji ještě musí jmenovat prezident republiky Miloš Zeman. Její protikandidát Radim Bureš z Transparency International, kterého navrhla TOP 09, nezískal dostatek hlasů. Horníkové podle informací ČTK dalo hlas 97 poslanců, Bureš získal 39 hlasů. Šedesátiletá Horníková působí ve Sněmovně jako místopředsedkyně kontrolního výboru, je také členkou výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a je i předsedkyní podvýboru pro cestovní ruch.

Zástupcem ombudsmana poslanci zvolili kolegu Křečka z ČSSD

Zástupcem ombudsmana byl zvolen dosavadní poslanec ČSSD Stanislav Křeček. Jeho vítězství se ve sněmovních kuloárech očekávalo. Křeček v tajných volbách získal 83 ze 164 možných hlasů. Porazil experta na správní právo Filipa Dienstbiera, i když právě jeho zvolení si přál veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský. Dienstbier dostal jen 37 hlasů. Advokát Křeček byl členem dolní komory od roku 1998. Do funkce zástupce ombudsmana byl nominován jak Senátem, jehož členem se chtěl dvakrát neúspěšně stát, tak Václavem Klausem ještě jako prezidentem. Ve Sněmovně by jeho poslaneckou lavici měla obsadit bývalá členka dolní komory Gabriela Kalábková (ČSSD).

ČSSD neprosadila ve Sněmovně vyšetřovací komisi k fotovoltaice

Opoziční ČSSD ve Sněmovně neprosadila návrh, aby poslanci jednali o zřízení vyšetřovací komise k fotovoltaice. Komise se měla podle představ ČSSD zabývat postupem vlády a Energetického regulačního úřadu (ERÚ) ohledně fotovoltaiky. Podle předsedy sociální demokracie Bohuslava Sobotky nastala v minulosti vážná pochybení, která mají záporný vliv na ceny energií i na státní rozpočet. Premiér Nečas podotkl, že zákon k podpoře obnovitelných zdrojů energie byl prosazen za vlády sociálních demokratů, kteří by nyní měli své tehdejší kroky vysvětlit. Návrh ČSSD podpořili komunisté.

Vláda je pro osvobození od soudních poplatků kvůli amnestii

Vláda schválila návrh novely zákona o soudních poplatcích, která reaguje na amnestii exprezidenta Václava Klause z počátku letošního roku. Podle navrhované změny nebudou muset platit soudní poplatky ti poškození, kteří vymáhají náhradu škody způsobenou amnestovaným trestním činem. Sdělila to vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Důsledkem amnestie dlouhotrvajících trestních stíhání je to, že poškození se musí domáhat náhrady škody způsobené trestným činem nikoliv v trestním, ale v civilním řízení. Soudu přitom musí na rozdíl od trestního řízení hradit poplatek. Materiál nyní dostane k projednání Sněmovna. Měla by o ní jednat ve zrychleném řízení.

Soud zastavil trestní stíhání Chvalovského kvůli amnestii

Pražský městský soud na základě amnestie zastavil trestní stíhání někdejšího šéfa českého fotbalu Františka Chvalovského a dalších čtyř lidí, kteří čelili obžalobě ze stamilionových úvěrových podvodů. ČTK to řekl právník jednoho z obviněných Michal Filip. Městský soud v Praze původně Chvalovskému v červnu 2011 udělil desetiletý trest vězení, odvolací pražský vrchní soud však tento rozsudek loni zrušil a nařídil, aby se městský soud kauzou znovu zabýval. Podle obžaloby Chvalovský koncem 90. let spolu s Ladislavem Filipem, Zdeňkem Mezerou, Miloslavem Brodackým a Petrem Franclem způsobili Komerční bance škodu 1,5 miliardy korun. Podle zrušeného verdiktu předstírali, že půjčené peníze chtějí na financování svých obchodů, platili jimi ale především své předchozí dluhy. Všichni obžalovaní vinu popírali.

Registr vozidel má problémy s tiskem dokladů

Testování registru vozidel, který by měl od čtvrtka zajišťovat nový poskytovatel, ukázalo první problémy. Nefunguje tisk dokladů a registr nekomunikuje s databází odcizených vozidel. Uvedl to vedoucí úseku vozidel na magistrátu v Jihlavě Petr Jelínek. Problémy s tiskem technických průkazů a ukládáním dat se vyskytly i v Praze. Podle vedoucího dopravně správních agend na pražském magistrátu Josefa Mihalíka je tak čtvrteční spuštění registru pro veřejnost ohroženo. Pokud by úředníci začali při současném stavu odbavovat lidi, chyby by se už nepodařilo opravit. Registr aut byl v úterý a ve středu mimo provoz právě kvůli testování systému.

Bulharská prokuratura chce stíhat ČEZ za kontrakty s dodavateli

Bulharská prokuratura chce po provedeném energetickém auditu zahájit pět trestních stíhání, z nichž dvě se týkají české distribuční společnosti ČEZ Bulgaria. Prokuratura chce prověřit rozdělování dividend ČEZ, při němž místní ministerstvo hospodářství jako zástupce státu údajně neplnilo své pravomoci. Druhé stíhání se má týkat smluvních vazeb ČEZ na vnější dodavatele. O odebrání licence prokuratura nerozhodovala, protože jí nepřísluší. Vedení bulharské odbočky ČEZ vydalo v reakci na stanovisko prokuratury prohlášení, podle něhož je veškerá činnost společnosti v souladu se zákony Bulharska a Evropské unie. ČEZ Bulgaria bude podle prohlášení spolupracovat s vyšetřovacími a justičními orgány, aby pomohlo nalézt pravdu "a prokázat, že ČEZ je stabilní a silný evropský investor fungující transparentně a na základě práva".

Emise CO2 českých firem loni klesly o 6,6 procenta

Emise českých společností, které se účastní systému obchodování s emisními povolenkami, v roce 2012 meziročně klesly o 6,6 procenta. Vyplývá to z údajů evropského registru emisního obchodování. Podle Centra pro dopravu a energetiku však snížení emisí oxidu uhličitého (CO2) způsobil spíš útlum výroby než ekologická opatření. České podniky podle Centra pro dopravu a energetiku loni získaly zdarma více povolenek, než kolik jich potřebovaly. Celkový přebytek je více než 17 milion povolenek, každá na jednu tunu emisí CO2. Podniky povolenky zdarma získávají pod podmínkou investic do ekologičtějších provozů. Za období 2008 až 2012 mají české podniky přebytek téměř 60 milionů povolenek, jejichž současná tržní hodnota je podle Centra pro dopravu a energetiku kolen 6,8 miliardy korun. Nejvíc přebytečných povolenek, 13,7 milionu, vlastní energetická Skupina ČEZ.

Poště loni klesl zisk o čtvrtinu na 306 milionů

České poště loni klesl zisk o čtvrtinu na 306 milionů korun. Vydělala ale o 50 milionů více než v roce 2010. Výnosy klesly o tři procenta na 20,2 miliardy. Uvedli to zástupci společnosti. Proti roku 2011 poklesl hospodářský výsledek o 113 milionů, ale pro zmíněný rok byl charakteristický výjimečný příjem z jednorázového projektu Sčítání lidu, domů a bytů. Pošta udržela celkové výnosy nad hranicí 20 miliard i přes pokles příjmů z distribuce listovních zásilek o 470 milionů korun. Výpadek částečně nahradily výnosy z distribuce tisku a balíkových zásilek, významně se zvýšily také příjmy z prodeje produktů aliančních partnerů.

Škoda uvede na trh omlazenou verzi modelu Superb

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto 19. dubna představí ve světové premiéře modernizovanou verzi modelu Superb. Na evropský trh bude uveden koncem června. Vůz má přepracovaný design a interiér, nižší spotřebu a nové technické prvky. Automobilka chce v předvečer autosalonu v Šanghaji představit obě karosářské varianty Superb i Superb Combi. Příď vozu dostala výraznější podobu s širší maskou chladiče a novým tvarováním předních světlometů. Motory v novém modelu by měly být podle automobilky až o 19 procent úspornější, přispívá k tomu mimo jiné technologie start-stop s rekuperací brzdné energie, která bude v zemích EU k dispozici jak pro všechny naftové motorizace modelu Superb, tak pro základní benzinovou motorizaci 1,4 TSI/92 kW. Nejúspornější provedení Superb GreenLine spotřebuje 4,2 litru nafty na 100 kilometrů.

Čeští vinaři uspěli v soutěži v USA

Znovín Znojmo získal ve Spojených státech titul šampiona za svůj Ryzlink rýnský 2009 ledové víno. Na jedné z největších charitativních soutěží na světě The Finger Lakes International Wine Competition bylo 79 vzorků ledových vín. ČTK to řekl odborník z oboru Luboš Bárta. Medaile si do Česka vezou i další čeští vinaři. Dvojité zlato získal Vladimír Tetur z Velkých Bílovic na Břeclavsku. Soutěž se konala koncem března v americkém Rochesteru, v regionu proslaveném ledovými víny. Znovínský šampion bude spolu s dalšími oceněnými víny dražen počátkem května ve velké benefiční aukci v Rochesteru, jejíž výtěžek bude určen dětem s onkologickým onemocněním. Celkem bylo ve všech kategoriích soutěže 3506 vín od 900 producentů ze 20 zemí světa.

Na severu Itálie se našlo tělo českého podnikatele s nemovitostmi

Tělo českého podnikatele s nemovitostmi našli italští a čeští policisté na severu Itálie. Podle italských médií by mohlo jít o muže, který v březnu zmizel ve Francii. Podle serveru Südtirol news objevili policisté tělo v úterý okolo 13:00 SELČ v lese v příkopu u silnice. Místo úkrytu české policii podle serveru přesně popsal krajan podnikatele, který se údajně na jeho vraždě podílel. Nalezený muž byl střelen do týla. Detaily o jeho smrti včetně doby úmrtí má prozradit pitva. Podle italských médií by se mohlo jednat o dvaasedmdesátiletého podnikatele z Česka, který 6. března přiletěl do Nice na schůzku, která se měla týkat prodeje luxusních vil v České republice. Na cestě z letiště byl podle francouzské policie nejspíš unesen. Česká policie kvůli podezření z jeho únosu a vraždy údajně stíhá pět mužů.

Policie obvinila matku z vraždy osmiletého syna

Kriminalisté od úterní noci vyšetřují úmrtí osmiletého chlapce v Jesenici u Prahy. Podle soudního lékaře byl uškrcen. Z činu je podezřelá jeho matka, která byla obviněna z vraždy. Hrozí jí až 20 let vězení nebo výjimečný trest. Uvedl to mluvčí středočeské policie Pavel Truxa.

Na chřipku letos zemřelo 124 lidí

Na chřipku letos zemřelo 124 lidí, což je zhruba trojnásobně víc než při srovnatelné epidemii nemoci před dvěma roky, kdy jí podlehlo 43 pacientů. Více bylo i závažných průběhů, mezi které se počítají i případy, jenž skončily smrtí. Letos jich hygienici zaznamenali 532 proti 163 případům v letech 2010 až 2011. Počet nemocných v obou epidemiích byl srovnatelný, onemocnělo kolem milionu lidí. Loni, kdy epidemie nebyla, se úmrtí počítala na jednotky případů, řekl hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta. K léčbě vážných komplikací uvolnilo ministerstvo zdravotnictví 1440 balení léku Relenza a 9000 balení Tamiflu. K léčbě se dosud využila téměř polovina, 4007 balení, doplnil náměstek Ferdinand Polák. Valenta uvedl, že ČR zapracovala do národního akčního plánu doporučení EU, aby bylo očkováno 75 procent seniorů. Kampaň na podporu očkování se v ČR zaměří také na zdravotníky a sociální pracovníky.

O titul excelentní turistická destinace se utká pět finalistů

Mezi pět finalistů letošního ročníku soutěže o excelentní turistickou destinaci EDEN se probojovalo Lipensko, České Švýcarsko, Krkonoše, Orlické hory a Podorlicko a Těšínské Slezsko. ČTK to sdělil mluvčí agentury CzechTourism Pavel Klicpera. Ústředním tématem šestého ročníku soutěže je cestování bez bariér. Vítěz bude vyhlášen 23. května. Porota hodnotila v destinacích především kvalitu dostupných služeb, partnerství mezi tamějšími subjekty, udržitelnost rozvoje cestovního ruchu ve smyslu široké nabídky pro všechny a budoucnosti destinace po omezení přílivu peněz z Evropské unie.

Mezinárodní porotu Finále Plzeň povede Richard McCallum

Předsedou mezinárodní poroty celovečerních hraných a animovaných filmů festivalu Finále, jejíž členové zhodnotí jedenáct ze 24 domácích snímků natočených od loňského dubna, bude Richard McCallum, producent série Star Wars: Epizody I-III. V Praze to oznámili organizátoři této přehlídky, která se v Plzni uskuteční od 21. do 27. dubna. Během sedmi dnů nabídne 26. ročník festivalu projekce 170 snímků, uvedl ředitel přehlídky Ivan Jáchim. Své pocty budou na festivalu mít režisérka, scenáristka a výtvarnice Ester Krumbachová, která by se letos dožila 90 let, spisovatel Pavel Kohout, který oslaví pětaosmdesátiny, a výtvarník a režisér Břetislav Pojar, jemuž by letos bylo také 90 let. Uskuteční se také sekce určená filmovým profesionálům s cílem vytvořit společnou platformu mezi českým a zahraničním filmovým průmyslem.

Na festival do Trutnova přijede John Mayall

Jednou z hvězd festivalu Open Air Trutnov, který se uskuteční 15. až 18. srpna v areálu Na Bojišti, bude legendární britský hudebník John Mayall. Kytarista, který v listopadu oslaví 80 let, v České republice vystoupil již několikrát, pod širým nebem se však představí poprvé. ČTK o tom informoval zakladatel festivalu Martin Věchet. Mayall se narodil v roce 1933 poblíž Manchesteru. Počátkem 60. let založil kapelu The Bluesbreakers, v níž se vystřídala řada slavných muzikantů. Její nejslavnější éra nastala v roce 1966, když byl jejím kytaristou Eric Clapton. Mayall vydal přes pět desítek alb a zahrál si s řadou dalších slavných muzikantů, například s Johnem Lee Hookerem, Billym Prestonem, Sonny Boyem Williamsonem či Garym Moorem. Roku 2005 byl vyznamenán Řádem britského impéria.

Festival Tanec Praha získá významný evropský grant

Mezinárodní festival současného tance a pohybového divadla Tanec Praha, který se v posledních letech potýkal s nedostatkem peněz, získá do rozpočtu 100 tisíc eur (2,5 milionu korun) z významného evropského programu EU Culture. Je to vůbec poprvé, kdy nějaký festival z České republiky tento grant obdržel, řekla ředitelka přehlídky Yvona Kreuzmannová. Vedení Tance Praha podle ní ještě čeká, zda ministerstvo kultury dorovná svůj snížený příspěvek, aby se splnila jedna z podmínek Evropské unie na výši spolufinancování. Na výši státní dotace závisí, jak bude vypadat program 25. ročníku. Ještě před týdnem podle Kreuzmannové hrozilo, že bude kvůli nedostatku peněz tento ročník poslední. Tanec Praha se uskuteční mezi 27. květnem až 4. červencem v Praze a dalších deseti českých městech.

Brno asi nabídne Wannieck Gallery novou smlouvu s kaucí

Brno pravděpodobně nabídne provozovatelům Wannieck Gallery novou smlouvu na dobu neurčitou. Její součástí bude kauce. Shodli se na tom zástupci vedení Brna a městské společnosti Jižní centrum. Provozovatelé galerie moderního umění nedávno dostali výpověď kvůli neplacení nájmu, v úterý začali balit obrazy. Nabídku nové smlouvy by přivítali, zatím ale neznají detaily. Wannieck Gallery, která spravuje jedinečnou kolekci soudobé české malby, sídlí v bývalé tovární hale mezi železničním a autobusovým nádražím. Výpověď dostala koncem února. Nabídku prodloužení nájmu do listopadu nepřijala. Na podporu galerie vznikla před časem petice.

Sport:

Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR na čtvrtečním zasedání neobnoví vyšetřování údajné korupce v první lize. Bezpečnostní manažer asociace Martin Synecký řekl, že od policie zatím nezískal žádné nové informace k aféře, která vypukla loni na podzim.

Na páteční utkání fotbalové ligy mezi Českými Budějovicemi a Příbramí bude vstup zdarma. Jihočeský klub tak reagoval na špatné výkony týmu, který je po 21. kole na posledním místě tabulky. Ušlý zisk ze vstupného zaplatí jako pokutu sami hráči.

Hokejisté Bostonu už se těší na čerstvou posilu Jaromíra Jágra. Příchod jednačtyřicetiletého útočníka z Dallasu vyvolal v týmu Bruins nadšení. Český útočník David Krejčí je šťastný, že si s Jágrem po reprezentační zkušenosti zahraje i v klubu.

Komise rozhodčích Českého svazu ledního hokeje potrestala pokutami za chyby v extraligových zápasech čtyři hlavní sudí Františka Kalivodu, Vladimíra Šindlera, Milana Mináře a Robina Šíra a čárové rozhodčí Jiřího Gebauera a Víta Lederera.

Čeští házenkáři mají před sebou klíčový dvojzápas o účast na evropském šampionátu v roce 2014. Svěřenci trenéra Vladimíra Habra se dvakrát utkají s Německem a chtějí před soupeřem před červnovým vyvrcholením kvalifikačních bojů udržet umístění na postupových příčkách v tabulce druhé skupiny. Dvojutkání Češi rozehrají ve čtvrtek doma v Brně, odveta je na programu v neděli v Halle.

Na trio Radek Štěpánek, Lukáš Rosol a Jan Hájek nejspíše rozloží kapitán českých tenistů Jaroslav Navrátil tíhu čtvrtfinále Davisova poháru v Kazachstánu. Obhájcům titulu chybí v Astaně Tomáš Berdych, Štěpánek se vrací po operaci krční páteře a očekává se, že bude hrát čtyřhru a jednu dvouhru.

České hokejistky vstoupily úspěšně do mistrovství světa v Ottawě a při svém premiéře v elitní kategorii zdolaly Švédsko 3:2. Svěřenkyně trenéra Karla Manharta sice ve druhé třetině nejdříve ztratily dvoubrankový náskok, ale vítěznou trefu si připsala ve 38. minutě Eva Holešová.

Čeští curleři se na mistrovství světa ve Victorii postarali o velké překvapení, když v šestém kole připravili o neporazitelnost domácí Kanaďany. Tým skipa Jiřího Snítila zvítězil nad obhájci titulu 6:4. V dalším úterním utkání podlehli Dánsku 5:6. Po sedmi kolech mají na kontě tři výhry a čtyři porážky a dělí se o sedmé místo.

Nového lídra má po 5. kole baráž o hokejovou extraligu. V čele se usadil Liberec, který díky výhře v Chomutově 2:0 vede o bod před Mladou Boleslaví a právě Piráty. Poslední je po porážce na mladoboleslavském ledě Olomouc s čtyřbodovým mankem na Bílé Tygry.

Oba největší favorité vyřazovacích bojů ligy basketbalistek vstoupili do čtvrtfinálových sérií hladkými výhrami. Obhájkyně mistrovského titulu z USK Praha porazily Slovanku MB 85:54, IMOS Brno zvítězil nad VŠE Praha 83:45.

Hokejový útočník Jiří Tlustý vstřelil v úterním utkání NHL svůj první hattrick v soutěži. Po brankách rodáka ze Slaného, jenž je se 17 zásahy nejlepším českým střelcem probíhajícího ročníku, vedla Carolina 2:0 a 3:2, ale nakonec prohrála s Washingtonem 3:5.

První zápasová zkouška tvořícího se kádru pro květnové mistrovství světa ve Stockholmu čeká české hokejisty dnes od 17:30 v Jindřichově Hradci proti Lotyšsku. Před utkáním bude uctěna památka Jana Marka, který zahynul v roce 2011 při leteckém neštěstí u Jaroslavle. Při ceremoniálu bude stadion v jeho rodišti přejmenován na Zimní stadion Jana Marka.

Český hokejista Tomáš Vincour se stěhuje v NHL z Dallasu do Colorada. Avalanche získali dvaadvacetiletého útočníka výměnou za beka Camerona Gaunceho. V Dallasu tak po úterním odchodu Jaromíra Jágra do Bostonu nezůstal žádný český zástupce.

Vedení Chicaga zařadilo podruhé v sezoně českého hokejového útočníka Rostislava Olesze na listinu volných hráčů. Sedmadvacetiletý bronzový medailista z olympijských her v Turíně, který má roční příjem čtyři miliony dolarů, působí na farmě v Rockfordu.

Počasí:

Večer a v noci bude převážně zataženo, místy slabé sněžení. Ochladí se na +1 až -3 stupně, a pozor, výjimečně se bude tvořit náledí.

Také zítra čekejte převážně zataženo, na horách na severu místy slabé sněžení. V nižších polohách déšť nebo déšť se sněhem. Nejvyšší teploty 1 až 5 stupňů, na jihovýchodě až 7, na horách kolem jednoho pod nulou.