Zprávy

0:00
/
0:00

Zeman ve středu vyvěsí na Hradě vlajku EU a podepíše euroval

Do Prahy přicestoval předseda Evropské komise José Barroso. S prezidentem Milošem Zemanem společně ve středu na Pražském hradě vyvěsí vlajku Evropské unie. Zeman také svým podpisem potvrdí vznik záchranného fondu EU. Zemanův předchůdce Václav Klaus byl odpůrcem vyvěšení evropské zástavy nad Hradem i vzniku záchranného fondu, který je určen pro pomoc zemím eurozóny s finančními problémy. Evropský stabilizační mechanismus se týká jen zemí platících eurem. Česko je kvůli chybějícímu prezidentskému podpisu poslední zemí EU, která ratifikaci eurovalu zatím nedokončila.

Senát bude kandidáty na ústavní soudce schvalovat od 25. dubna

Senát bude kandidáty na ústavní soudce, které mu navrhl prezident Miloš Zeman, schvalovat 25. dubna. Řekl to předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Zeman na ústavní soudce navrhl soudkyni Nejvyššího správního soudu Miladu Tomkovou a profesory právnických fakult Jaroslava Fenyka, Vladimíra Sládečka a Jana Filipa. Podle Štěcha je vysoká pravděpodobnost, že horní komora nominované schválí. "Objevily se nějaké výhrady nebo připomínky, že (někteří) byli členy komunistické strany, ale podívejme se kolem sebe. Já bych byl pokrytec, kdybych to chtěl kritizovat," uvedl Štěch, který byl do listopadu 1989 členem KSČ. Prestiž nominovaných v akademických nebo soudcovských kruzích je ale tak vysoká, že svědčí o jejich kvalitě. Pro občanské demokraty v Senátu bude asi těžko přijatelný Fenyk, který byl za komunistického režimu vojenským prokurátorem. Ústavnímu soudu nyní chybí tři z jeho 15 členů. Letos se ale postupně uvolní dalších sedm míst soudců, proto mají šanci všichni čtyři kandidáti. Další čtveřici chce Zeman oznámit v červnu. Měl by do ní patřit i dosavadní předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Kalousek: ČR letos s EK ukončí řízení o nadměrném schodku

Česká republika letos podle ministra financí Miroslava Kalouska ukončí s Evropskou komisí řízení o nadměrném schodku. Ministr to uvedl v reakci na pozitivní výsledky rozpočtu. Česko se v proceduře pro nadměrný deficit, který pro něj může v extrémním případě znamenat i zastavení přílivu evropských dotací, ocitlo v roce 2009. Rozpočtový schodek tehdy přesáhl povolenou hranici takřka dvojnásobně. Evropská unie po české vládě požaduje, aby deficit snížila pod tři procenta HDP do letošního roku. MF plánuje letos snížení deficitu na 2,9 procenta HDP. Přebytek státního rozpočtu stoupl v březnu na 14 miliard korun z únorových 5,6 miliardy korun. Na dani z přidané hodnoty (DPH) stát vybral 52,4 miliardy korun, meziročně o čtvrtinu více. Obě sazby DPH od letoška stouply o jeden procentní bod na 15 a 21 procent.

TOP 09 nebude souhlasit s ukončením sKaret

Koaliční TOP 09 nebude souhlasit s ukončením projektu sKaret, které navrhuje premiér Petr Nečas. Uvedl to předseda TOP 09 a vicepremiér Karel Schwarzenberg. Skončením projektu by se podle něj jen vyhodily miliardy. O věci jednalo předsednictvo TOP 09. Podle strany jsou sKarty formou elektronizace veřejné správy, a tedy cestou, kterou by se mělo jít. Ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09) vládě před nedávnem navrhla úpravu systému. Kabinetu prý jiný návrh nedá. Premiér minulý týden ministryni doporučil projekt sKaret co nejrychleji ukončit. Podle něj je to sice myšlenka dobrá, nynější provedení prý ale projekt zdiskreditovalo. Systém odstartoval loni pod vedením tehdejšího ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09). Karty kritizuje opozice, odbory, rada postižených, ombudsman, ochránci osobních údajů i někteří koaliční politici. Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska může za premiérovým doporučením být nervozita občanských demokratů z klesajících preferencí a jejího předsedy Nečase z toho, že "je na odpis".

V Praze jednal palestinský ministr zahraničí

V Praze jednal palestinský ministr zahraničí Rijád Málikí. Svou návštěvou oplatil loňskou cestu šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga na palestinská území. Česká republika a další členské země Evropské unie podle Schwarzenberga vidí konflikt mezi Palestinou a Izraelem stejně. Neshodnou se ovšem na tom, co je účelné pro nastolení míru na Blízkém východě udělat. Ministr to řekl po jednání s Málikím. ČR je v unii známá svým blízkým vztahem s Izraelem. Na území Palestiny pomáhá s rozvojem hospodářství.

Na český trh se dostalo koňské maso obsahující zakázaný lék

Na český trh se dostalo koňské výsekové maso z Polska obsahující analgetikum fenylbutazon, které se nesmí dávat zvířatům určeným k lidské stravě, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben. Vzorek masa byl podle něj odebrán v řeznictví v Moravské Ostravě. Veterinární inspektoři nyní došetřují distribuci masa. Podle Dubna polské koňské maso obsahovalo 10,5 mikrogramu léku fenylbutazonu na jeden kilogram. Unijní legislativa přitom netoleruje v potravinách žádné množství tohoto léku. Fenylbutazon je lék tišící bolesti. Dostihovým koňům se podává ústně, ve formě injekcí nebo mastí. U zvířat určených na porážku a následnou výrobu potravin je zakázáno jeho používání kvůli negativnímu vlivu na krvetvorbu, uvedl mluvčí. Zároveň řekl, že březnové kontroly odhalily nedeklarované koňské maso ve dvou dalších údajně hovězích polotovarech. Celkový počet podobných případů v ČR tak vzrostl na osm.

EU podpoří šesti miliardami modernější typy psychiatrické péče

Z šesti miliard korun, které by měla dostat ČR v letech 2014 až 2020 z EU na reformu psychiatrické péče, budou zhruba čtyři miliardy na modernizaci psychiatrických léčeben a nemocnic s psychiatrickou péčí a na budování komunitních center. Dvě až tři miliardy poslouží na vzdělávání zdravotníků a na kampaň, která by měla psychiatrii destigmatizovat. Řekl to ředitel odboru evropských fondů na ministerstvu zdravotnictví Jan Bodnár. Reformu chce podle něj uskutečňovat ministerstvo ve spolupráci s kraji a těmi, kdo péči poskytují. "Světová zdravotnická organizace doporučuje přesun těžiště z psychiatrických léčeben do komunitní a akutní péče. Ty jsou v ČR nedostatečně rozvinuty," upřesnil Bodnár. Ministerstvo chce podle něj podpořit oddělení akutní psychiatrické péče, tato péče má posílit i v nynějších psychiatrických léčebnách, které do konce roku změní název na psychiatrické nemocnice. Pokud někde zůstanou dál léčebny, měla by zde být hlavně detenční a dlouhodobá péče.

Odvolací soud Ratha z vazby zřejmě nepustil

Krajský soud v Praze v neveřejném zasedání rozhodl o stížnosti proti propuštění poslance Ratha z vazby na kauci. Rath v pražském ruzyňském vězení podle tamní mluvčí Pavly Bohatové zatím zůstává. Soud rozhodoval celkem o dvou stížnostech státního zástupce - jednak proti dvoumilionové kauci, kterou okresní soud za propuštění Ratha stanovil, a také proti samotnému propuštění. Rodina bývalého středočeského hejtmana Ratha přitom kauci již dříve složila. Policie poslance obvinila loni v květnu z přijetí sedmimilionového úplatku. Rath si údajně vzal peníze za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. V září mu policisté rozšířili stíhání kvůli dalším údajným úplatkům. Bývalý hejtman je prý dostal za to, že zasahoval do soutěže na nákup zdravotnického vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici. Podle žalobce si politik řekl dohromady o více než 22 milionů korun, převzal prý přes 16 milionů. Rath, kterému hrozí až dvanáctiletý trest vězení, obvinění odmítá.

Policie zadržela bývalého senátora za ODS Nováka

Policie zadržela bývalého senátora Alexandra Nováka (dříve ODS). Potvrdila to mluvčí policejního prezidia Zuzana Součková. Okresní soud v Chomutově v pátek rozhodl, že zdravotní stav Novákovi nebrání v nástupu do vězení, kam má jít na čtyři roky za přijetí úplatku. Podle místopředsedkyně soudu Lenky Chalupové byl vydán i příkaz k dodání do výkonu trestu, který ale s usnesením soudu přímo nesouvisel. Policie prý měla podezření, že Novák by mohl chtít uprchnout. Chomutovský soud několik měsíců řešil, zda bývalému senátorovi zdravotní stav nebrání v nástupu do vězení, vyžádal si i další zdravotní posudek. "Nebyly shledány důvody pro odklad výkonu trestu, nebyla zjištěna taková onemocnění, která by v souvislosti s výkonem trestu odnětí svobody bezprostředně ohrožovala život odsouzeného," řekla Chalupová.

Policie navrhla obžalovat lobbistu Janouška kvůli sražení ženy

Policie navrhla obžalovat lobbistu Romana Janouška. Kriminalisté jej viní z pokusu o vraždu, podle nich srazil loni v březnu v opilosti svým vozem ženu. V případě odsouzení mu hrozí až osmnáct let vězení. Státní zástupce bude nyní spis studovat, do půlky května by chtěl rozhodnout o dalším postupu, řekla mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Policie Janouška kromě pokusu o vraždu viní také z ohrožení pod vlivem návykové látky. Původně jej žalobci stíhali za úmyslné těžké ublížení na zdraví, v lednu letošního roku však jeho čin překvalifikovali. Podle policie Janoušek při jízdě v Praze 4 nedodržel bezpečnou vzdálenost a narazil do vozu, který jel před ním. Jel prý dál a zastavil až po zhruba 50 metrech na světelné křižovatce. Řidička z poškozeného auta za ním šla a pokoušela se ho kontaktovat, Janoušek ji ale podle policie autem srazil a ujel. Policie lobbistu dostihla, při dechové zkoušce mu naměřila přes 2,2 promile alkoholu.

V kauze pohřešovaného podnikatele viní policie pět mužů z vraždy

V případu českého podnikatele, který zmizel ve Francii, stíhá policie pětici mužů. Viní je z vraždy, vydírání a zbavení osobní svobody, řekla mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Všech pět mužů skončilo po sdělení obvinění ve vazbě. Podnikatel přiletěl 6. března do Nice na schůzku, která se měla týkat prodeje luxusních vil v České republice. Na cestě z letiště byl podle tamní policie nejspíš unesen. Nespal v hotelu, který si v Nice rezervoval, a stopa jeho mobilního telefonu se vyšetřovatelům ztratila 7. března mezi Nice a Monakem. Od té doby o sobě muž nedal vědět. Francouzský deník Nice-Matin napsal, že podnikatelova bankovní karta byla použita v Itálii a někdo se pokusil o převody na jeho účtech v Německu, Švýcarsku a Rakousku. Podle deníku Právo již bylo mužovo tělo nalezeno ve francouzské části Alp poblíž hranic s Itálií.To však zatím česká ani francouzská policie nepotvrdily. Právo uvedlo, že vykonavatelem činu měl být muž ze Zlína. Právě on prý podnikatele vyzvedl na letišti v Nice, unesl a poté usmrtil.

Lidé dosud odevzdali 96 pct daňových přiznání

Lidé do úterního rána odevzdali podle aktuálních statistik finanční správy 1,25 milionu přiznání k dani z příjmu fyzických osob. Úterý je přitom poslední den pro odevzdání přiznání, pokud poplatník nevyužívá služeb daňového poradce. Finanční správa očekává, že v základní lhůtě podá přiznání k dani z příjmů kolem 1,3 milionu fyzických osob. Celkem by jich měli lidé letos odevzdat asi 1,96 milionu. Lidé mají standardně k dispozici více způsobů, jak podat daňové přiznání. Mohou formulář zaslat poštou, donést na finanční úřad nebo podat přes internet.

RWE od května zlevní plyn o deset procent

Největší tuzemský dodavatel plynu, společnost RWE, zlevňuje od května dodávky svým zákazníkům o deset procent. Majitelé rodinných domů topící plynem by díky tomu mohli letos ušetřit přes 5500 korun. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí RWE Česká republika Martin Chalupský. RWE zároveň se snížením cen plynu nabízí prémie zákazníkům, kteří uzavřou smlouvu o dodávkách na dva roky. Společnost RWE nesnižuje ceny plynu sama. Pražská plynárenská ceny snížila o 6,5 procenta už na přelomu roku. Společnost E.ON zatím o zlevnění plynu neuvažuje.

Euro: Stavba plynovodu Moravia je kvůli plánům ERÚ v ohrožení

Stavba plynovodu Moravia, který by měl zlepšit zásobování severní Moravy a Slezska zemním plynem, je v ohrožení. Ve svém úterním vydání to píše týdeník Euro. Podle listu hrozí společnosti Net4Gas, která provozuje síť českých plynovodů, že nebude mít prostředky na investice do nového potrubí kvůli návrhu Energetického regulačního úřadu (ERÚ) na zkrácení takzvaného třetího regulačního období. Podle úřadu plynárenské firmy investují do svých sítí méně, než kolik vyberou na poplatcích za přenos a distribuci plynu. ERÚ uvedl, že uměle navýšené výnosy plynařů za roky 2010 a 2011 dosáhly v úhrnu zhruba pět miliard Kč. Stavba plynovodu Moravia z jihomoravských Tvrdonic do Libhoště nedaleko Kopřivnice by podle plánů Net4Gas měla začít v roce 2017. Firma odhaduje nutné investice na pět miliard korun.

Pravda: Nejvíce aut na obyvatele vyrobilo loni Slovensko, ČR je druhá

Slovensko se loni v přepočtu na obyvatele stalo světovou jedničkou ve výrobě osobních automobilů. Na druhém místě v tomto žebříčku skončilo Česko, napsal slovenský list Pravda. Z linek tří automobilek na Slovensku s pěti miliony obyvatel sjelo loni téměř 927.000 vozů, což proti předchozímu roku představuje růst o více než dvě pětiny. V Česku produkce osobních aut na tisíc obyvatel v minulém roce dosáhla podle Pravdy 111 vozidel. Celková výroba osobních vozů v ČR klesla o 1,7 procenta na 1,17 milionu vozů. Největší českou automobilkou je Škoda Auto, své závody mají v Česku také jihokorejská automobilka Hyundai a TPCA, což je společný podnik firem Toyota Motor Corporation a PSA Peugeot Citroën.

Umělecký šéf Opery Národního divadla končí ve funkci

Umělecký šéf Opery Národního divadla (ND) Rok Rappl vystupující pod uměleckým jménem Rocc byl k 3. dubnu odvolán z funkce. Důvodem je podle vedení divadla dlouhodobě neuspokojivý stav v operním souboru. Vedením Opery ND je do 31. července pověřena vedoucí odboru ekonomiky a administrativy technicko-provozní sekce ND Dagmar Dominová. Informoval o tom mluvčí ND Tomáš Staněk. Ve funkci šéfdirigenta zůstává Jaroslav Kyzlink, který je zodpovědný za umělecké vedení operního souboru. "Toto rozhodnutí jsem učinil po dohodě s budoucím ředitelem Národního divadla Janem Burianem, který již dříve panu Roccovi sdělil, že s ním pro další spolupráci nepočítá," uvedl Václav Pelouch, dočasně pověřený funkce ředitele ND. Rappl ČTK napsal, že odvolání převzal. Žádné vážné důvody se prý ale nedozvěděl. Designovaný ředitel Jan Burian, který ND povede od srpna, mezi důvody jeho odvolání uvedl také nepřesvědčivé umělecké výsledky.

Na obnovu vyšebrodského kláštera sdružení sehnalo 12 milionů Kč

Mezinárodní Sdružení na podporu cisterciáckého opatství Vyšší Brod vydalo od roku 2002 na obnovu vyšebrodského kláštera téměř 12 milionů korun. Největším projektem dosud bylo spolufinancování rekonstrukce zchátralé administrativní budovy opatství na návštěvnické centrum, řekl jednatel sdružení Klaus Zerbs. Právě sdružení bylo iniciátorem toho, aby se Vyšší Brod zařadil mezi čtyři města, kde v dubnu začne Hornorakouská zemská výstava. Poprvé v historii má přesah do jižních Čech. Sdružení, jež má sídlo v Horních Rakousích, se v klášteře podílelo třeba na financování přestavby Rožmberské oratoře na klenotnici pro Závišův kříž, který bude největším lákadlem výstavy. Aktuálně financuje obnovu klášterního nádvoří mezi kostelem a návštěvnickým centrem a dokončuje se také přestavba bývalé zpovědní kaple na Gotickou galerii.

Na Aviatickou pouť přiletí stíhačka Lockheed P-38 Lightning

Na letošním ročníku Aviatické pouti na pardubickém letišti se objeví létající pevnost B-17 nebo dvoutrupá stíhačka Lockheed P-38 Lightning. Oba tyto letouny využívali Spojenci během druhé světové války. Stíhačky Lockheed P-38 Lightning byly nasazovány k ochraně amerických bombardérů i k útokům na pozemní cíle nebo leteckému průzkumu. Letošní Aviatická pouť se bude konat na pardubickém letišti 1. a 2. června. Mezi hlavní témata pořadatelé zařadili například československý letecký průmysl mezi světovými válkami, plán Barbarossa na přepadení SSSR v roce 1941, 1. československý smíšený letecký pluk a Ostravskou operaci, hloubkové lety spojenců nad obsazenou Evropou nebo zlatý věk proudové éry. Podobně jako v minulých třech letech bude připraveno vzdušné divadelní představení, letecké ukázky a pozemní představení.

V Ostravě vystoupí v opeře Bohéma Američan Charles Castronovo

Speciální představení opery Bohéma Giacoma Pucciniho připravuje ostravské Národní divadlo moravskoslezské. Pouze 5. dubna se exkluzivně v hlavní roli mladého básníka Rudolfa představí tenorista Metropolitní opery v New Yorku Charles Castronovo. Jeden z nejrespektovanějších tenoristů současnosti se do Ostravy vrací po roce. Loni vystoupil už v inscenaci Gounodovy opery Romeo a Julie. Charles Castronovo se narodil v New Yorku a už od začátku své operní kariéry zpíval v nejvýznamnějších operních domech po celém světě. Společně s ním vystoupí Morenike Fadayomi, Aleš Jenis, Jana Šrejma Kačírková, Richard Šveda a další. Představení bude dirigovat Robert Jindra.

Do Prahy se v červnu vrátí kapela Van Der Graaf Generator

Kultovní britská artrocková kapela Van Der Graaf Generator se po dvou letech vrací do Prahy a 16. června vystoupí v Divadle Archa. Posluchači se mohou těšit na průřez její dosavadní hudební tvorbou, skladby ze sólové dráhy Petera Hammila a raritní skladby, které v Čechách zazní naživo vůbec poprvé. Van Der Graaf Generator před dvěma lety ve zcela zaplněném pražském Paláci Akropolis představili své nové album s názvem A Grounding in Numbers. Kapela se stejně jako před dvěma lety objeví v původní sestavě z roku 1968, tedy Peter Hammill (zpěv, kytara, klávesy), Hugh Banton (klávesy) a Guy Evans (bicí).

Sport:

Hokejový útočník Jaromír Jágr byl v NHL vyměněn z Dallasu do Bostonu. Jednačtyřicetiletý nejproduktivnější Evropan v historii NHL, který loni uzavřel se Stars roční smlouvu na 4,5 milionu dolarů, tak ve slavné soutěži pozná po Pittsburghu, Washingtonu, New Yorku Rangers, Philadelphii a Stars šesté působiště. Serveru iSport.cz potvrdil trejd Jágrův agent Petr Svoboda.

Hokejisty Kladna povede i nadále hlavní kouč Zdeněk Vojta s asistenty Petrem Tatíčkem a Jiřím Kopeckým. Klub se s nimi dohodl po skončení smluv na další spolupráci. Rytíři také využili opci na útočníky Jana Eberleho, Jana Daleckého, Jakuba Strnada a zadáka Milana Douderu a jednají o nové smlouvě s jednačtyřicetiletým kapitánem Pavlem Paterou.

Čeští fotbalisté Bořek Dočkal a Zdeněk Ondrášek si v pondělních zápasech druhého kola norské ligy připsali první branky v sezoně. Dočkal zvýraznil výhru Rosenborgu Trondheim 4:0 nad Brannem Bergen a Ondrášek pomohl Tromsö k vítězství 2:1 nad celkem Odd.

První zápasové zkoušky tvořícího se kádru pro květnové mistrovství světa ve Stockholmu čekají české hokejisty ve středu a ve čtvrtek v Jindřichově Hradci proti Lotyšsku. Před úvodním duelem bude uctěna památka Jana Marka, který zahynul v září 2011 při leteckém neštěstí u Jaroslavle. Při ceremoniálu bude stadion v jeho rodišti přejmenován na Zimní stadion Jana Marka.

Hokejová Sparta odhalí ve čtvrtek pamětní bustu tragicky zesnulého útočníka Jana Marka. Mistr světa z roku 2010 předloni zahynul po pádu letadla s týmem Jaroslavle. Slavnostní akt začne v 16 hodin u vchodu do Tipsport Areny a zúčastní se ho hráči, fanoušci a zástupci Sparty a hokejového svazu. Následovat bude zahájení turnaje staršího dorostu, který se koná jako 2. ročník Memoriálu Jana Marka.

Nejlepším hráčem první fotbalové ligy za měsíc březen se stane jeden z trojice Milan Baroš z Ostravy, Ladislav Krejčí ze Sparty a Martin Doležal z Olomouce. Nominaci zveřejnila Ligová fotbalová asociace (LFA). Na trenéra měsíce kandidují Vítězslav Lavička, Roman Pivarník a František Straka.

Sedm hráčů z české extraligy mají v kádru hokejisté Slovenska, kteří zahájí zápasovou přípravu na mistrovství světa ve středu a ve pátek duely ve Švédsku. Úřadující vicemistři světa, které vede český trenér Vladimír Vůjtek, se představí v úvodních utkáních Euro Hockey Challenge nejdříve v Oskarshamnu a o dva dny později ve Växjö.

Po 23 hodinách na cestě dorazil Lukáš Rosol do Kazachstánu a čeští tenisté jsou v Astaně před nadcházejícím čtvrtfinále Davisova poháru kompletní. Rosol si krátce po příletu hned zatrénoval. Při neúčasti zraněného Tomáše Berdycha je 63. hráč světa Rosol týmovou dvojkou. Jedničkou výběru kapitána Jaroslava Navrátila je Radek Štěpánek (45. v žebříčku ATP) a za ním následují Jan Hájek (84.) a Ivo Minář (246.).

Hokejový obránce Michal Rozsíval rozhodl v nedělním utkání NHL gólem v penaltovém rozstřelu o výhře Chicaga nad Nashvillem 3:2 po samostatných nájezdech.

Hokejisté Zlína mohou po osmi letech slavit postup do finále extraligy. Vítěz základní části vede po čtyřech zápasech semifinálové série play off nad Třincem 3:1 a po dvou penaltových výhrách ve Slezsku se svěřenci Rostislava Vlacha vrátili k pátému duelu do domácího prostředí. Úvodní vhazování padne na Zimním stadionu Luďka Čajky v 18:15.

Čeští útočníci Marek Kvapil a Jakub Petružálek poslali Dynamo Moskva do finále play off Kontinentální hokejové ligy. Obhájci titulu v šestém semifinálovém utkání zdolali nejlepší tým základní části Petrohrad 5:1 a sérii vyhráli 4:2. Kvapil nastřílel tři góly, Petružálek u tří branek asistoval.

Čeští curleři mají na mistrovství světa v Kanadě po čtyřech zápasech vyrovnanou bilanci. Poté, co si připsali výhru nad Ruskem 7:6 po dodatečném endu, nestačili na obhájce stříbrných medailí Skoty a po prohře 3:7 se dělí s Dánskem o průběžné sedmé místo. Na šampionátu zároveň bojují o účast na olympijských hrách v Soči.

Cyklista Roman Kreuziger obsadil v úvodní etapě závodu Kolem Baskicka 17. místo. Do cíle dojel na konci vedoucí skupiny ve stejném čase jako vítězný Australan Simon Gerrans, který ve spurtu porazil Slováka Petera Velitse.

Bez vítkovického obránce Michala Barinky a útočníka Michala Vondrky ze Slovanu Bratislava se sešli v Jindřichově Hradci čeští hokejisté před úvodními zápasy Euro Hockey Challenge s Lotyšskem. Tým povede v tomto týdnu v pokračující přípravě na mistrovství světa generální manažer Slavomír Lener, protože hlavní kouč Alois Hadaczik je na inspekční cestě v zámoří a asistent Josef Paleček si při tréninku v Kravařích poranil kyčelní kloub.

Český hokejový obránce Ladislav Šmíd prodloužil s Edmontonem smlouvu, která mu na příští čtyři roky zaručuje příjem 14 milionů dolarů. Sedmadvacetiletému zadákovi by současný kontrakt vypršel na konci sezony. S klubem, v němž působí sedmým rokem, se dohodl ještě před středeční uzávěrkou přestupů v NHL.

Tenistka Andrea Hlaváčková neprolomila bídnou bilanci ve dvouhře v této sezoně ani na turnaji v Charlestonu. Na tamní zelené antuce podlehla portorické soupeřce Monice Puigové 4:6, 0:6 a už na osmém z letošních devíti turnajů WTA Tour skončila po prvním zápase.

Počasí:

Ve středu se do Česka vrátí sněžení, na Moravě a ve Slezsku napadne do 15 centimetrů, na horách až čtvrt metru. Zbytek republiky zasype až sedm centimetrů sněhu.