Zprávy

Čeští vojáci začali v Mali chránit velitelství mise EU

Čeští vojáci začali plnit své úkoly v rámci vojenské mise Evropské unie v Mali. Chrání velitelství mise v hlavním městě Bamaku. Řekl to mluvčí českého ministerstva obrany Jan Pejšek. V Mali slouží 34 českých mužů. Mise EU není bojová, ale výcviková. Má pomoci připravit a vybavit malijskou armádu, která bojuje proti islamistům. Češi by měli základnu střežit půl roku. Poté by měli přejít k výcviku příslušníků maliských ozbrojených sil, pokud o to EU požádá. V takovém případě by se český tým vyměnil a do Mali by odjeli vojenští instruktoři. Mise má mandát zatím na 15 měsíců. Maliské armádě čeští vojáci poskytnou vybavení, které už sami nepotřebují: zbraně, munici i elektrocentrály. Velitel české jednotky Marek Štěpánek už dříve řekl, že neočekává, že by čeští vojáci museli čelit útokům muslimských radikálů. Boje se totiž vedou daleko od hlavního města.

Ve zdravotnictví nabývá účinnosti řada změn, léčba konopím legální

Dneškem nabývá účinnosti novela transplantačního zákona. Umožní, aby čeští pacienti dostali orgán od cizince, který zemřel v ČR. Ode dneška je také legální užití konopí pro léčebné účely, i když to zatím bude jen konopí dovážené. Pěstování konopí pro léčebné účely začne povolovat lékový ústav českým firmám až za rok. Lidé si konopí platí. Povolení léčebného konopí vítají hlavně pacienti s rakovinou, roztroušenou sklerózou, Parkinsonovou chorobou či AIDS. Ulevuje jim od obtíží, které jejich onemocnění provázejí. Účinná je ode dneška rovněž novela o boji proti padělkům, která zavádí s platností od roku 2015 elektronické recepty. Zjednodušují se lékařské prohlídky pro některé pracovníky. Už dva týdny nemusejí lékaři žádat souhlas rodičů s léčbou dítěte.

Novela řeší vypátrání zahraničních pachatelů dopravních přestupků

Zahraniční pachatelé závažných dopravních přestupků v ČR by do budoucna neměli mít možnost uniknout bez pokuty. Snazší vymáhání postihů za porušení dopravních pravidel po občanech jiných zemí Evropské unie umožňuje novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, kterou se bude ve středu zabývat vláda. V současnosti nelze majitele vozidla v zahraničí vypátrat podle státní poznávací značky. Valná většina přestupků tak zůstává bez potrestání. Nově by ale přeshraniční výměna informací o pachatelích dopravních přestupků měla být povinná a členské země ji musí promítnout do národní legislativy. Dopravní přestupky se před soudem projednávají například v Rakousku. Existuje tak paradoxní situace, kdy český řidič může být za přestupek v Rakousku pokutován, kdežto rakouského řidiče, který spáchá přestupek v ČR, české úřady s největší pravděpodobností nedohledají.

Do úterý by mělo daňové přiznání odevzdat 1,3 milionu lidí

Finanční správa očekává, že do úterý odevzdá přiznání daně z příjmu 1,3 milionu fyzických osob. Termín pro doručení úřadům vyprší právě 2. dubna, a to pro ty, kteří nevyužívají služeb daňového poradce. Celkem by podle odhadů Finanční správy letos měli lidé odevzdat asi 1,96 milionu daňových přiznání. Zbylých zhruba 660.000 lidí by daňové přiznání mělo odevzdat do 1. července, kdy končí termín pro ty, kteří služeb daňového poradce využívají. V případě, že poplatník podá daňové přiznání po zákonné lhůtě a se zpožděním delším než pět pracovních dnů, finanční úřad ze zákona přistupuje k výpočtu pokuty. Pokud ale vypočtená pokuta nedosáhne 200 korun, úřad ji nepředepíše a neplatí se. Stejně jako každý rok Finanční správa rozšířila v souvislosti s daňovými přiznáními úřední hodiny na finančních úřadech. Všechny finanční úřady a jejich územní pracoviště jsou otevřeny od 25. března do 2. dubna v pracovních dnech od 8:00 do 18:00 hodin.

Loňské hospodaření ODS skončilo se ztrátou přes 43 milionů korun

Hospodaření ODS za rok 2012 skončilo ztrátou ve výši přes 43 milionů korun. Podle strany ale část volebních výdajů pokryjí dary, které budou započítány až letos. Uvedl to mluvčí strany Jiří Sochor. Celkové výdaje ODS činily loni zhruba 290 milionů korun a příjmy asi 247 milionů. Do výdajů ODS se nejvíce zapsaly právě volby. Loni lidé volili krajské zastupitele a senátory, a navíc se konala kampaň před přímou volbou prezidenta. ODS vydala na volby 129,6 milionu korun, z toho 39,5 milionu na krajské, 26,8 na senátní a 13,7 na prezidentské. Druhou nejvyšší položkou bylo zhruba 99,2 milionu na provozní výdaje. Naopak největší příjmy měla loni ODS ze státních příspěvků, a to 119,7 milionu korun. Sponzoři straně loni poslali přibližně 95,4 milionu korun. Dalších 16,4 milionu získala ODS z pronájmů a dalších činností a přes 14 milionů z členských příspěvků.

ČEZ zvažuje částečnou přestavbu Orlíku na přečerpávací elektrárnu

Energetická společnost ČEZ zvažuje, že vodní elektrárnu Orlík částečně přebuduje na přečerpávací elektrárnu. Výměna dvou ze čtyř současných turbín za reverzní turbíny by umožnila v době přebytku elektrického výkonu čerpat vodu z vyrovnávací nádrže Kamýk nad orlickou hráz, a tím tuto elektřinu uložit ve formě zásoby vody pro pozdější využití. ČEZ nedávno požádal o posudek dopadu přebudování orlické elektrárny na životní prostředí (EIA). Podle předloženého záměru by měl instalovaný výkon elektrárny i po výměně dvou turbín zůstat na současné úrovni 364 megawattů. Polovina výkonu by ale mohla fungovat i v reverzním režimu. V Česku jsou v současnosti tři přečerpávací vodní elektrárny. Pro výstavbu nových je vybráno šest možných lokalit, stavba by ale v každé z nich znamenala závažný zásah do krajiny. Přestavba Orlíka naopak podle materiálů pro EIA žádný zásah představovat nebude.

Silnice v Moravskoslezském kraji jsou sjízdné, sněžení ustalo

Silnice v Moravskoslezském kraji jsou po nedělním silném sněžení sjízdné. Silničáři pracují na jejich dočištění. Přesto nabádají řidiče, aby jezdili opatrně. Intenzivní sněžení v regionu už ustalo a dnes by podle předpovědi měly přijít maximálně sněhové přeháňky. Další sněžení však silničáři čekají ve středu. Sníh v neděli dopravu v Moravskoslezském kraji značně zkomplikoval, a to jak na silnicích, tak i na železnici. Policisté řešili více než 60 dopravních nehod. Hasici vyjeli k více než stovce událostí, asistovali u dopravních nehod, odstraňovali popadané větve a stromy nebo sníh ze střech. Nejvíce sněhu, a to přes 40 centimetrů, napadlo na Lysé hoře v Beskydech. Horská služba opakovaně varovala před hřebenovými túrami. Na horách totiž hrozí masivní sesuvy sněhové pokrývky, které už nastaly v některých lokalitách. Kvůli popadaným stromům je uzavřena silnice mezi Karlovicemi a Lhotou u Zlína. Ve Zlínském kraji opět sněžilo, silnice jsou s opatrností sjízdné.

Na Prostějovsku a Olomoucku zprovoznili zaváté silnice

Pracovníci správy silnic zprovoznili dvě silnice na severu Olomoucka a jednu na Prostějovsku, které byly od neděle kvůli sněhovým závějím uzavřeny. V Olomouckém kraji přestalo hustě sněžit a situace na silnicích se výrazně zlepšila. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic. Správa silnic v neděli dopoledne kvůli hustému sněžení a silnému větru uzavřela silnici spojující Drahany a Nivu na Prostějovsku, na které se tvořily sněhové jazyky a závěje. Odpoledne pak byly kvůli navátému sněhu uzavřeny další dvě silnice mezi obcemi Jívová a Hraničné Petrovice a Arnoltice a Veveří na Olomoucku. Silnice první třídy na Olomoucku, Prostějovsku a Přerovsku jsou většinou holé a suché. Silnice druhé a třetí třídy jsou vlhké. Na vozovkách ve vyšších polohách Prostějovska a Olomoucka leží zbytky rozbředlého sněhu, který je i v některých lesních úsecích.

Za deset let voperoval profesor Pirk v IKEM 274 umělých srdcí

Za deset let 274 umělých srdcí voperoval přednosta kardiocentra Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) profesor Jan Pirk. Prvního pacienta v ČR, který dostal mechanické srdce, operoval 3. dubna 2003. Dokud přístroj nebyl, umírala třetina lidí na čekací listině, nyní desetina. Také přežití s darovaným orgánem se díky přístroji zlepšilo. Z 274 srdečních podpor bylo 160 dlouhodobých a 114 krátkodobých. Souhlas pojišťovny získal profesor i pro ojedinělý projekt, kdy pacientovi se zhoubným nádorem v srdci se pokusil zachránit život tím, že jeho srdce z těla vyňal a krev poháněly jen dvě pumpy. Jakub Halík jako první člověk na světě žil bez vlastního srdce přes 200 dní. Dárcovského srdce se ale nedočkal, zemřel na infekci. Program mechanických podpor rozvíjí od ledna 2009 také brněnské Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie (CKTCH). První pacient na umělém srdci se dárce nedočkal.

Ve věku 87 let zemřel herec a dabér Bohumil Švarc

Po dlouhé nemoci ve věku 87 let zemřel herec Bohumil Švarc, držitel ceny Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu. Pražský rodák prošel několika českými divadly a zahrál si v desítkách filmů, jeho jméno a zejména nezaměnitelně zabarvený hlas ale byly neodmyslitelně spjaty zejména s dabingem. Počet rolí, které namluvil, však sám neznal, jen pro televizi jich prý bylo přes 250. Švarc (nar. 1926) za války začínal ve slavném Dismanově rozhlasovém dětském souboru, později neunikl totálnímu nasazení. Ještě v roce 1945 zkusil práci rozhlasového hlasatele, v květnu 1953 uváděl premiérové vysílání Československé televize. Vystudoval konzervatoř, krátce působil v Divadle J. K. Tyla v Plzni nebo pražském Realistickém divadle, aby nakonec na dlouhá léta zakotvil v souboru Městských divadel pražských.

Pražské kino Aero uvede filmy z roku 1998

Přehlídku filmů z roku 1998 s názvem Patnáctky uvede od 4. do 7. dubna u příležitosti oslav 15 let své existence pražské kino Aero. Na programu se objeví snímky Strach a hnus v Las Vegas, Lola běží o život, Idioti, Big Lebowski, Rodinná oslava a Milenci ze severního pólu. Český film zastoupí film Je třeba zabít Sekala, který celou přehlídku 4. dubna zahájí. Za organizátory o tom informovala Radka Urbancová. Další narozeninovou akcí v Aeru bude cyklus živých koncertů přímo před filmovým plátnem. V rámci takzvané Aerostage kino nabídne dva koncerty: 9. dubna zde naživo vystoupí švédská zpěvačka Anna von Hausswolffová se svým gotickým popem, 16. dubna pak Aero a jeho plátno ovládnou olomoučtí Nylon Jail a jejich 3D show, se kterou momentálně objíždějí tuzemská kina. Bližší informace se nacházejí na http://www.kinoaero.cz www.kinoaero.cz.

Sněžení zkomplikovalo zahájení letní sezony na hradech a zámcích

Husté sněžení v neděli zkomplikovalo zahájení letní turistické sezony na hradech a zámcích ve Zlínském i Olomouckém kraji. Kvůli přívalům sněhu byl v neděli zavřen například hrad Buchlov na Uherskohradišťsku, který musel zrušit dnešní velikonoční program. Ve Zlínském a Olomouckém kraji v neděli napadlo až několik desítek centimetrů sněhu, všechny památky jsou dnes už otevřené. Sněžení zkomplikovalo zahájení sezony také na hradě Pernštejně, který spadá pod kroměřížskou pobočku NPÚ. Pracovníci hradu Bouzova na Olomoucku, který patří mezi nejnavštěvovanější památky v Olomouckém kraji, celou neděli odstraňovali v areálu hradu přívaly sněhu, aby jej udrželi přístupný pro návštěvníky. Hrady a zámky ve Zlínském a Olomouckém kraji podle Šnajdrové připravily na dnešek velikonoční program, jehož součástí jsou například výstavy. Interiéry mnoha památek jsou vyzdobeny jarními květinami.

Lavina ve Slovenském ráji zranila českou turistku

Českou turistku v neděli večer ve Slovenském ráji zasypala lavina. Ženu se podařilo zachránit, ale utrpěla poranění hlavy, žeber a pánve, informovala na svém webu slovenská Horská záchranná služba. Žena se spolu s dalšími sedmi Čechy nacházela v místě zvaném Veľký Sokol, kde se laviny běžně nevyskytují. Mokrý těžký sníh, který náhle spadl ze svahu nad turistickou cestou Češku téměř zcela zasypal. Kolegové ji ihned začali vyhrabávat a přivolali záchranáře, kteří ženu ošetřili a dopravili do nemocnice.

Ze sportu:

Na pomalý antukový kurt už si zvykají čeští tenisté před čtvrtfinále Davisova poháru v Kazachstánu. V Astaně budou obhájci titulu bojovat bez Tomáše Berdycha a po prvním tréninku očekávají dlouhé výměny. Kazaši se nejvíce báli právě Berdycha a proti šestému hráči světa pomalou antuku připravovali, česká jednička ale kvůli problémům s ramenem hrát nebude.

Ve Lvu Praha skončila trojice zkušených slovenských hokejistů. Útočníci Marcel Hossa, Ľuboš Bartečko ani Tomáš Surový od klubu nedostanou nabídku na prodloužení spolupráce a mohou si hledat nové angažmá. Osmifinalista Kontinentální ligy o tom informoval v tiskové zprávě.

Hokejisté Zlína vyhráli ve čtvrtém semifinálovém utkání v Třinci 2:1 po samostatných nájezdech a k postupu do finále extraligy už jim schází jen jedno vítězství. O výhře držitele Prezidentského poháru rozhodl Petr Leška. Třinci nepomohl ani osmý gól nejlepšího kanonýra play off Martina Adamského, i čtvrtý penaltový rozstřel v letošních vyřazovacích bojích tým ztratil. Série bude pokračovat pátým zápasem v úterý ve Zlíně.

Baráž o hokejovou extraligu, v které se hraje o dvě místa v nejvyšší soutěži, se po 4. kole znovu vyrovnala. Vedoucí Chomutov prohrál v Mladé Boleslavi 3:4 po samostatných nájezdech a dosud poslední Liberec zvítězil v Olomouci 3:1. V čele zůstali Piráti s dvoubodovým náskokem před Libercem, třetí Mladá Boleslav i čtvrtá Olomouc ztrácejí na druhé Bílé Tygry jen bod.

Český hokejista David Krejčí se v sobotním utkání NHL stal hlavním strůjcem vítězství Bostonu na ledě Buffala 2:0. Šestadvacetiletý útočník byl u obou gólů Bruins, když jeden sám vstřelil a na další přihrál.

Disciplinární komise hokejové extraligy zastavila na dva zápasy činnost obránci Slavie Jaroslavu Komovi a bekovi Plzně Jakubu Jeřábkovi.

Fotbalisté Hradce Králové zvítězili v utkání 21. ligového kola v Brně 3:1 a po úvodní jarní výhře opustili sestupovou patnáctou příčku. Za prvním venkovním triumfem po třinácti zápasech nasměroval Východočechy v deváté minutě Jan Šisler, po přestávce zvýšil Radek Hochmeister. Domácí Pavel Zavadil vzápětí z penalty snížil, ale poslední slovo měl v nastavení nejlepší střelec hostů Dušan Uškovič. Brno prohrálo s Hradcem počtvrté za sebou a z pěti jarních kol má jediný bod.

Volejbalisté Příbrami vyhráli rozhodující bitvu nad ČZU Praha o postup do semifinále extraligy a mají šanci zopakovat loňský zisk bronzových medailí. V sedmém zápase série porazili pražský celek jasně 3:0 na sety. Příbram v semifinále narazí už třetí rok po sobě na České Budějovice, druhou dvojici tvoří Liberec a Ostrava. Semifinále hrané opět na čtyři vítězství začne ve čtvrtek v hale vítěze dlouhodobé části Liberce a jihočeských obhájců titulu.

Gabriela Soukalová skončila pátá mezi biatlonistkami v novinářské anketě o krále či královnu zimy. Nejvíce hlasů dostaly Norky - za biatlon Tora Bergerová a mezi zástupci klasického lyžování Marit Björgenová. Vítězka čtyř závodů Světového poháru a celkově šestá žena seriálu Soukalová dostala od evropských novinářů sdružených do organizace Forum Nordicum 73 hlasů. Do elitní desítky se dostal také její reprezentační kolega Ondřej Moravec, jenž skončil s deseti hlasy osmý.

Nebývalý medailový úspěch zaznamenali čeští judisté na Grand Prix v tureckém Samsunu. Na třetí místa ve svých kategoriích dosáhli Jaromír Ježek (do 81 kg), Alexandr Jurečka (do 90 kg) a také největší česká hvězda Lukáš Krpálek (do 100 kg). Ten se v ostrém klání představil poprvé od poloviny února, kdy si zranil prst na ruce.

První český účastník slavného závodu osmiveslic na Temži Milan Bruncvík se vítězství nedočkal. Posádka jeho Cambridge, jež obhajovala loňský triumf, podlehla ve 159. ročníku rivalům z Oxfordu.

Dostihová sezona v Česku o prvním dubnovém víkendu nezačne. Kvůli nepřízni počasí byl zrušen sobotní mítink ve Slušovicích i nedělní dostihový den v Praze-Velké Chuchli, jehož součástí měl být tradiční Gomba handicap. Na závodišti ve Slušovicích leží sněhová pokrývka a další sníh má napadnout v průběhu týdne. Dráha ve Velké Chuchli je pod povrchem promrzlá a mohla by se poškodit pro celou jarní sezonu. Na pražském závodišti se nemohl uskutečnit kvůli sněhu ani závěrečný dostihový den v loňském roce s Cenou prezidenta republiky.

Klára Spilková obsadila díky nejlepšímu závěrečnému kolu ze všech golfistek osmé místo na European Tour v Maroku a dosáhla druhého nejlepšího výsledku v kariéře. Osmnáctiletá Češka dnes obešla hřiště v Agadiru se skóre -5, což se povedlo už jen čtyřem soupeřkám. O jednu pozici tak zůstala za svým maximem, kterým před dvěma lety rovněž v Maroku vstoupila mezi elitu.

Florbalisté mistrovského Tatranu Střešovice vyhráli nad Chodovem 6:5 v prodloužení a vedou v semifinálové sérii 2:0 na zápasy. Chodov sice dokázal otočit stav z 0:4 na 5:4, ale nejlepšímu týmu základní části zajistil v čase 62:18 vítězství Tom Ondrušek. V prvním semifinálovém souboji vyhrála Mladá Boleslav na hřišti Vítkovic 7:5.

Florbalistky Herbadentu SJM Praha 11 našly poprvé po 47 výhrách v play off extraligy za sebou přemožitelky. Šestinásobné mistryně podlehly v druhém semifinálovém utkání FbŠ Bohemians 6:10 a stav série je tak vyrovnaný 1:1.

Počasí:

Oblačno až polojasno, ojediněle sněhové přeháňky. Nejvyšší teploty 2 až 6 °C, v 1000 m na horách kolem -2 °C.