Zprávy

Šéf ČSSD Sobotka odmítl Mládkovy výroky o živnostnících

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se distancoval od výroků stínového ministra financí ČSSD Jana Mládka o živnostnících. Mládek v sobotním projevu na ostravském sjezdu nejsilnější levicové strany řekl, že živnostníci nepřispívají do systému sociálního pojištění a parazitují tak na zaměstnancích. Každý, kdo podniká, si ale podle Sobotky zaslouží uznání. Mládek však podle něj poukázal na problém, kdy živnostníci platí nižší odvody na sociální pojištění. Jeho slova odsoudili premiér Petr Nečas (ODS) i Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Mládek se v neděli za svá slova omluvil. Výrok prý myslel jinak. "Parazitem v naší společnosti rozhodně nejsou OSVČ, ale vláda, která zcela selhala ve výběru daní," uvedl v tiskové zprávě Mládek. Sám Mládek je podle informací z živnostenského rejstříku také živnostníkem. Jako obor má zapsanou činnost podnikatelských, finančních, organizačních a ekonomických poradců.

Sobotka: Spolupráce ČSSD s KSČM by společné vládě škodila

Jedním z důvodů, proč ČSSD odmítá vládní spolupráci s KSČM, je zkušenost ze společných koalic v krajích. V debatě FTV Prima to řekl předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Regionální koalice podle něj řeší více totalitní minulost KSČM než současné problémy krajů. Vládu by podobná koalice poškodila, uvedl. Po volbách je však podle něj možná jednobarevná vláda ČSSD s podporou komunistů. Komunisty podle něj dohání jejich totalitní minulost. Sociální demokraté na svém sjezdu v Ostravě v sobotu jednoznačně odmítli návrh na zrušení bohumínského usnesení, které straně zapovídá vládní spolupráci s komunisty. Pro hlasovalo jen devět ze zhruba 600 delegátů sjezdu.

Svoboda nepředpokládá, že by koalice v metropoli skončila

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) nepředpokládá, že by koalice v metropoli skončila. Pokud by TOP 09 opustila koalici, která řeší korupční problémy, byl by to podle něj velmi divný signál voličům. Svoboda to řekl v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi. Koalice v Praze se dlouhodobě nedokáže shodnout na čtyřech bodech. Jde o otázky kolem dostavby a financování tunelu Blanka, o odkup podílu v Pražské plynárenské, financování dopravního podniku a objednávky právních služeb souvisejících s několikamiliardovou emisí dluhopisů. Podle Svobody je nejspornějším bodem tunel Blanka. Je ale "relativně jednoduchý" a bude fakticky vyřešen do konce dubna. Primátor chce, aby město platilo jen ty faktury, které jsou regulérní a správné. Podle šéfa zastupitelů TOP 09 Jiřího Vávry není cílem "rozbíjet koalici". "Chceme, aby byla funkční. Chceme, aby koaliční partner zřetelně řekl co, kdo u nich dělá, za co je odpovědný a kam míří. K tomu jsme se zatím nedopracovali," řekl Vávra.

MF zvažuje zavedení zvláštní daně pro pojišťovny

Ministerstvo financí uvažuje o zavedení zvláštní sektorové daně pro pojišťovny, pokud se nebude státu dařit plnit rozpočtové cíle. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl náměstek ministra financí Radek Urban. Příjem státu z daně by se podle něj pohyboval v řádu několika miliard korun. Realizace návrhu by si vyžádala velmi dlouhou přípravu a bylo by jej potřeba diskutovat s pojišťovnami. Náměstek ale nevyloučil možnost zavedení nové daně v nynějším volebním období. Výše případné daně by podle Urbana měla být taková, aby její zavedení mělo pro státní rozpočet smysl a na druhou stranu, aby zásah do hospodaření pojišťoven neohrozil jejich další existenci. Daň by se stanovovala z objemu bilance či rezerv, dodal Urban s tím, že tato úvaha je však předčasná.

Asociace: Povinné ručení letos zdraží minimálně ještě o tři pct

Povinné ručení letos meziročně zdraží minimálně o tři až čtyři procenta. O další nejméně tři procenta jeho cena vzroste v případě, že bude schválen návrh, který nařizuje pojišťovnám povinně odvádět tři procenta pojistného na financování hasičů a dalších záchranných složek. V diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce to uvedl výkonný ředitel České asociace pojišťoven Tomáš Síkora. Již od začátku letošního roku pojišťovny zdražily povinné ručení přibližně o tři procenta. Původní návrh počítal dokonce s šestiprocentním odvodem pojistného z povinného ručení do znovuobnoveného Fondu zábrany škod. Fond by Integrovanému záchrannému systému hradil náklady na nákup techniky. Spravovat by jej měla Česká kancelář pojistitelů. Podle původního návrhu měli peníze z pojišťoven dostávat pouze hasiči. Nynější návrh jim přiděluje 60 procent částky, 15 procent dostanou policisté a zdravotníci a 15 procent má jít na programy pro zvýšení bezpečnosti silničního provozu.

Bulharský generální prokurátor žádá odebrat licenci ČEZ

Bulharský generální prokurátor Sotir Cacarov požádal o odebrání licence české energetické společnosti ČEZ, která je na západě balkánské země výhradním distributorem elektřiny. Oznámila to agentura AFP. Kontrola podle prokurátora prokázala "masivní porušování" pravidel firmou. ČEZ se v posledních týdnech stal v Bulharsku jedním z terčů hněvu obyvatel vyvolaného vysokými cenami elektřiny. Lidová nespokojenost smetla minulý měsíc pravicovou vládu, jejíž premiér Bojko Borisov již den před odstoupením sliboval odebrat distributorovi licenci. Nyní již bývalý bulharský ministr energetiky Deljan Dobrev obviňoval ČEZ, že až 80 procent svých zakázek realizoval bez výběrových řízení a bez podepsaných kontraktů. V roce 2011 podle něj ČEZ Bulgaria sjednala zakázky se společnostmi napojenými na mateřskou společnost ČEZ v hodnotě 35 milionů leva (454 milionů korun).

Na veletrhu Amper se představí 620 firem

Na veletrhu elektrotechnických, automatizačních a komunikačních technologií Amper bude letos vystavovat 620 firem. Zájem společností v posledních letech mírně roste. Loni jich na brněnském výstavišti vystavovalo 611. Amper se uskuteční po jednadvacáté, v minulosti se konal v Praze. Jeho organizátor - společnost Terinvest, veletrh přesunul do Brna před dvěma lety. Letos přehlídka nabídne expozice v pavilonech P, V a F. Firmy se představí na 14.300 metrech čtverečních čisté výstavní plochy. Do Brna přijedou například společnosti Schmachtl CZ, OBO Bettermann, Kopos Kolín, Omron Electronics, Phoenix Contact, Siemens nebo ABB.

Únosci Češek v Pákistánu stále nekontaktovali úřady

Pákistánské ministerstvo vnitra nemá dosud žádné informace o navázání kontaktu s únosci dvou českých turistek a případné žádosti o výkupné. Stejně jsou na tom i české úřady. Zpráva o únosu dvou mladých žen skupinou ozbrojenců v pákistánské provincii Balúčistán přišla ve středu, od té doby nejsou nové informace o jejich osudu. Nejmenované zdroje z pákistánského ministerstva vnitra ale zmínily možnost, že únosci by mohli navázali kontakt přímo s českými úřady. Připomínají v této souvislosti případ loňského únosu švýcarského páru, kdy se únosci spojili s rodinami zajaté dvojice a úřady ve Švýcarsku. České úřady ale dosud nikdo kontaktoval, řekla mluvčí českého ministerstva zahraničních věcí Johana Grohová. Češky, kterým je kolem 25 let, přijely do Pákistánu ze sousedního Íránu jako turistky. Cílem jejich cesty byla Indie. Z místa únosu je skupina osmi až deseti ozbrojenců odvezla terénním automobilem. Únosci sebou vzali i policistu, jenž ženy doprovázel, později ho ale z auta vysadili a ponechali si jeho zbraň. K činu se zatím nikdo nepřihlásil, a není tak ani znám jeho motiv.

Lidovky.cz: Zemřel bývalý politik Rudolf Battěk

V neděli dopoledne zemřel ve věku 88 let sociolog a bývalý politik Rudolf Battěk. Patřil mimo jiné k zakladatelům Klubu angažovaných nestraníků a v listopadu 1989 také k čelným představitelům Občanského fóra. Informuje o tom server Lidovky.cz s odvoláním na socioložku Jiřinu Šiklovou. Battěk byl za dob normalizace dvakrát vězněn pro údajné podvracení republiky. Podepsal Chartu 77 a byl členem Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných. V roce 1996 neúspěšně kandidoval jako nezávislý do Senátu ve volebním obvodu v Praze 8. V roce 1997 obdržel Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

Polský herec a režisér Stuhr dostal cenu Febiofestu Kristián

Polský herec, režisér, scenárista a pedagog Jerzy Stuhr je třetí osobností, jíž pražský Febiofest udělil cenu Kristián za přínos světové kinematografii. Tato mezinárodní přehlídka mu věnovala poctu, v níž jeden ze sálů Cinestar Cinemas uvádí čtyři jeho snímky včetně premiéry digitální verze legendární komedie Sexmise ze začátku 80. let. Před pěti lety byla vyhlášena nejlepší polskou komedií století, Stuhr se stal nejlepším komediálním hercem. Ve filmu i v televizi ztvárnil 52 rolí, v polovině 90. let debutoval jako režisér. Stuhr se předloni počtvrté zúčastnil karlovarského festivalu, když tam uvedl italskou komedii o volbě papeže Habemus papam, v níž ztvárnil mluvčího Vatikánu.

Dvě Ceny Anděl 2012 získala skupina Kryštof

Dvě Ceny Anděl 2012 má skupina Kryštof, získala ocenění pro skupinu roku a album roku. Zpěvačkou roku je Aneta Langerová, zpěvákem roku Vojtěch Dyk. Rozhodli o tom členové Akademie populární hudby, kteří o vítězích hlasovali v přímém přenosu České televize. Nejprodávanější deskou za uplynulý rok bylo album Jaromíra Nohavici Tak mě tu máš, objevem roku akademici vyhlásili skupinu Zrní. Skladbou roku se stala píseň Coco skupiny Charlie Straight. Do síně slávy byl uveden zpěvák Pavel Bobek. Před letošním 22. ročníkem hudebních cen doznala změn Akademie populární hudby, která ceny udílí. Nově vznikl Výbor Cen Anděl, který vytipoval osobnosti a znalce hudební scény. V nové akademii jich zasedlo téměř 130 a oproti minulým létům členy v ní nejsou zástupci gramofirem, ani manažeři umělců. Osloveni naopak byli novináři, televizní a rozhlasoví publicisté a dramaturgové či prodejci hudby, kteří českou scénu systematicky sledují.

Karel Gott chystá jarní turné po Česku a Slovensku

Zpěvák Karel Gott chystá na květen a červen koncertní turné, při kterém vystoupí v šesti českých a slovenských městech. Koncerty se od 10. května do 7. června uskuteční na zimních stadionech a ve sportovních halách v Popradu, Prešově, Hradci Králové, Skalici, Jihlavě a ve Znojmě. Turné navazuje na loňský úspěšný projekt šestnácti koncertů, které navštívilo více než 80.000 lidí. S Gottem vystoupí zpěvačky Monika Absolonová, Gabriela Gunčíková a Dasha. "Milým překvapením bude určitě vystoupení dívčího tanečního souboru La Clave de Osha kubánské choreografky a tanečnice Doris Martinez," uvedl Gott. Hudební doprovod obstará Boom!Band Jiřího Dvořáka. Ještě před začátkem turné vyjde na DVD záznam Gottova loňského koncertu z pražské O2 Arény.

Vítězem designových cen jsou Koldová a Yeffet

Hlavní cenu v soutěži Czech Grand Design 2012 a titul Grand designér roku získali Lucie Koldová a Dan Yeffet. Zvítězili také v kategorii Designér roku. Ocenění pro nejlepší tuzemské designéry, výrobce a obchody minulého roku se v sobotu předávala ve Stavovském divadle v Praze. Do Síně slávy českého designu vstoupil, jak organizátoři oznámili už dříve, výtvarník Zdeněk Ziegler. Vítězové v jednotlivých kategoriích dostali cenu v podobě zlaté špejle s cukrovou vatou - navrhli ji šperkaři Zdeněk Vacek a Daniel Pošta, kteří zvítězili loni. Ceny laureátům předávali například architekti Josef Pleskot nebo Eva Jiřičná, filmový režisér David Ondříček, kardiochirurg Jan Pirk nebo umělec František Skála.

Ze sportu:

Biatlonistka Gabriela Soukalová vyhrála ve finále Světového poháru v Chanty Mansijsku i závod s hromadným startem a završila vítězný hattrick. Na stupně vítězů útočil také Ondřej Moravec, ale dvě chyby v poslední položce ho odsunuly na 12. místo až za desátého Michala Šlesingra.

Olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý se Švýcarem Christophem Sauserem vyhráli prolog největšího světového etapového závodu horských kol Cape Epic v Jihoafrické republice. Na 22 kilometrů dlouhé trati porazili o 1:07 minuty španělsko-nizozemskou dvojici José Hermida, Rudi van Houts.

Český hokejový útočník Josef Marha po sobotní porážce v sedmém čtvrtfinálovém utkání švýcarské ligy s Curychem skončil v Davosu, kde hrál od roku 2001. Podle deníku Südostschweiz by měl šestatřicetiletý Marha působit v příštích dvou letech v extraligových Pardubicích. Švýcarská média přitom původně uvedla, že ukončil aktivní kariéru.

Fotbaloví fanoušci, kteří řádili v pátek večer v Olomouci během ligového utkání mezi Sigmou Olomouc a Baníkem Ostrava, způsobili na Andrově stadionu škodu za 100.000 korun. ČTK to dnes řekl krajský policejní mluvčí Josef Bednařík. Po výtržnících policisté pátrají, podezřelí jsou ze dvou trestných činů. Během utkání zadrželi policisté devět fotbalových fanoušků, několik lidí bylo také zraněno.

Čeští basketbalisté do 19 let v rámci přípravy na červnové mistrovství světa v Praze prohráli s juniory CSKA Moskva 70:78. Porážkou 57:63 skončil i sobotní vzájemný zápas. Mistrovství světa hráčů do 19 let začne v Praze 27. června. Češi se ve skupině utkají s Argentinou, Íránem a Litvou.

Hokejisté Karlových Varů porazili v pátém kole skupiny o udržení v extralize Kometu Brno 5:3 a ukončili tak sérii tří porážek. Západočeši, kteří se třikrát střelecky prosadili ve druhé třetině, si tak udrželi šanci na vyhnutí se baráži. O tom, kdo doplní Chomutov v rozšířené baráži, se rozhodne v posledním čtvrtečním kole.

Fotbalisté Teplic remizovali v utkání 20. ligového kola v Jablonci bez branek, získali svůj druhý venkovní bod v sezoně a opustili poslední místo tabulky. Souboj dvou severočeských klubů příliš šancí nenabídl. Baumit sice většinu času tlačil, nejblíže ke gólu měl ale hostující Ljevakovič, který v první půli trefil tyč. Jablonec doma neporazil Teplice popáté za sebou a ztratil důležité body v boji o pohárové příčky.

Tenista Tomáš Berdych si třetí finále po sobě nezahraje. Na turnaji v Indian Wells nedokázal znovu vyzrát na Rafaela Nadala, v semifinále prohrál 4:6, 5:7 a Španělovi podlehl už podvanácté za sebou.

Český hokejista Ondřej Palát premiérovým gólem v NHL přispěl k výhře Tampy Bay 4:1 nad Carolinou. Jednadvacetiletý útočník se prosadil ve svém sedmém utkání v soutěži, když gólmanu soupeře clonil ve výhledu a puk se od jeho brusle odrazil do branky. Trefa Paláta, kterou zvyšoval na 2:0, byla v zápase rozdílová.

Plzeň - Hokejisté Litvínova jsou krok od postupu do semifinále extraligy. V páté čtvrtfinálové bitvě zvítězili svěřenci kouče Vladimíra Jeřábka v Plzni 2:1 po samostatných nájezdech a ujali se vedení v sérii 3:2. Domácí vedli po gólu Jana Kováře, za hosty vyrovnal František Lukeš, nájezdy poté rozhodl Robin Hanzl. Šesté pokračování série se odehraje v pondělí v Litvínově.

Hokejisté Mladé Boleslavi se oklepali ze dvou porážek v Třebíči a páté semifinále play off první ligy vyhráli 5:2. Ujali se tak vedení 3:2 na zápasy a v pondělí na ledě Horácké Slavie mohou slavit postup do baráže o extraligu.

Čeští boxeři Erik Agateljan a Zdeněk Chládek neproměnili svou finálovou účast ve Velké ceně Ústí nad Labem ve vítězství. Oba v rozhodujících duelech podlehli shodně soupeřům z Mongolska. Osmnáctiletý Agateljan prohrál ve váze do 56 kg se stříbrným medailistou z olympijských her v Londýně Nyambarem Tugstsogrem z Mongolska na body 7:17. Čtyřnásobný vítěz ústeckého turnaje Zdeněk Chládek nestačil ve finále hmotnosti do 64 kg na vysokého mongolského borce Zoriga Enkhozoriga, kterému podlehl na body 9:16.

Počasí:

Čekáme oblačnou noc se slabým sněžením nebo mrznoucím mrholením. Teploty klesnou k -1 až -5 °C.

Víkendová rána byla nezvykle mrazivá, v sobotu na Šumavě a v Krušných horách klesla rtuť teploměru až pod minus 26 stupňů Celsia, dnes se v některých oblastech blížila k minus dvaceti stupňům. Na řadě měřicích stanic padly teplotní rekordy, v sobotu byly na dvou místech dokonce pokořeny více než stoleté hodnoty. Na svém webu to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Přesně před rokem přitom padaly rekordy zcela opačné a teploty v Česku přesáhly letních 23 stupňů Celsia.