Zprávy

Sociální demokracie si na sjezdu zvolila nové vedení

V Ostravě v sobotu skončil dvoudenní 37. sjezd ČSSD. Sociální demokraté si na něm zvolili své vedení. Staronovým předsedou strany zůstává Bohuslav Sobotka. Při své volbě neměl protikandidáta. Prvním místopředsedou ČSSD zůstal jihomoravský hejtman a předseda Asociace hejtmanů Michal Hašek. Místopředsednická místa obhájili také Zdeněk Škromach, Lubomír Zaorálek a Martin Starec. Nově se místopředsedou ČSSD stal plzeňský hejtman Milan Chovanec. Místo vyhrazené pro ženu připadlo v opakované volbě senátorce Aleně Gajdůškové. Své místo ve vedení strany naopak neobhájil senátor a prezidentský kandidát sociálních demokratů Jiří Dientsbier.

Delegáti sjezdu také schválili změny stranických stanov, které omezí hromadné nábory nových členů. Stanovy také dávají vedení ČSSD právo schvalovat lídry volebních kandidátek a vyškrtávat z nich kandidáty. Delegáti nejdříve změny odmítli. Jedním z důvodů bylo, že o více než dvou desítkách změněných bodů měli hlasovat najednou. V opakovaném hlasování vedení strany předložilo verzi stanov, z níž vypustilo některé sporné body. Delegáti pak novou verzi úprav schválili.

V platnosti zůstává takzvané bohumínské usnesení z roku 1995. Dokument sociálním demokratům zakazuje spolupráci s komunisty na vládní úrovni. Podle Sobotky není důvod pro jeho zrušení. Přesto o něm delegáti hlasovali. Jasná většina byla ale pro zachování platnosti usnesení. Předseda KSČM Vojtěch Filip míní, že pro jeho stranu je to výzva, aby se stala vedoucí silou na levici. "Jestli to tak chtějí, tak pro mě to znamená jediné, že to budou levicová slova a pravicová spojení. Sociální demokracie bude něco říkat, ale při řešení těch praktických kroků se neobrátí nalevo, ale napravo," řekl ČTK Filip. "Pokud to ČSSD myslí vážně a je bohumínským usnesením vázána, musí ihned vypovědět krajské koalice, kde s komunisty vládne," řekla ČTK předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Sjezd ČSSD schválil návrh programových priorit strany s názvem "2014: Nový začátek pro naši zemi". Materiál, předložený místopředsedou Lubomírem Zaorálkem, má osm kapitol. Zdůrazňuje, že pokud ČSSD v roce 2014 dokáže vyhrát volby do Poslanecké sněmovny, bude mít šanci prosazovat sociálně spravedlivou politiku, založenou na svobodě a solidaritě v rozsahu, jaký od roku 1989 neměla. Programové priority se zabývají růstem zaměstnanosti, konkurenceschopností a solidaritou. Počítá nejen se zavedením progresivního zdanění fyzických osob, ale také s postupným zvyšováním minimální mzdy na 12.000 korun do roku 2018. Zdůrazňuje též, že nastartování hospodářského růstu se musí opírat o podporu českého exportu do EU i mimo unii.

Sociální demokraté se po sjezdu strany chtějí zaměřit na obměnu své stínové vlády. Její novou podobu představí během několika týdnů. Novinářům to v Ostravě řekl staronový předseda strany Bohuslav Sobotka. Fungování stínové vlády by podle něj mělo být účinnější a zároveň by její členové měli být známější veřejnosti. Podle Sobotkovy představy by členy stínové vlády měli být lidé, kteří jsou schopni zorganizovat debatu nad volebním programem strany, ale zároveň být důstojnými partnery ministrům ve vládě Petra Nečase (ODS). "Byť ta vláda už dnes je spíše vláda na odchodu, ale i přesto je důležité, aby tady existovala na půdě opozice protiváha ve formě aktivní stínové vlády," vysvětlil předseda ČSSD.

Projev na sjezdu přednesl jeho čestný host - slovenský premiér a předseda tamní sociální demokracie SD-Smer Robert Fico. Sobotkovi doporučil, aby v případě úspěchu v parlamentních volbách sestavil jednobarevnou vládu. Přestože se tohoto kroku na Slovensku obával, ukázalo se, že samostatné vládnutí má spíše výhody. Evropa a svět podle něj v současné krizi potřebují standardní sociálnědemokratické hodnoty. Ve vystoupení, které delegáti ČSSD několikrát přerušili potleskem, zdůraznil, že pro úspěch v politice je nutná stranická jednota a ve vládě ochota přijímat nepopulární opatření i za cenu dočasného poklesu popularity.

Nečas: Daňové návrhy ČSSD zvýší nezaměstnanost

Občanští demokraté jsou znepokojeni programovými záměry sociálních demokratů. Masivní zvýšení výdajů i daní povede k útlumu podnikání, vyšší nezaměstnanosti a k odchodu vysoce kvalifikovaných pracovníků do zahraničí. Uvedl to premiér a předseda ODS Petr Nečas. Své plány na oživení ekonomiky představili sociální demokraté na svém sjezdu v Ostravě. Je mezi nimi i zvýšení některých daní. Stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek chce například pro fyzické osoby zavést daňovou progresi s horní sazbou 38 procent místo současné 15procentní rovné daně. Firmám chce zvýšit daně z 19 na 21 procent. Mládek také chce bojovat se švarcsystémem, tedy zaměstnáváním lidí na živnostenský list místo na pracovní smlouvu."Sociální demokracie nepochopila, co se děje v celé Evropě, a stále zůstává protireformní stranou. Tímto programem se přihlásila ke spolupráci s komunisty na vládní úrovni," prohlásil premiér.

Zbylých 24 českých vojáků odletělo na misi EU do Mali

Zbylých 24 z celkem 34 českých vojáků v sobotu ráno odcestovalo z pražského kbelského letiště do afrického Mali na misi EU. Byl to poslední ze tří letů, který se vydal v posledních třech dnech i s výzbrojí a další technikou do této země, sdělila mluvčí generálního štábu armády Jana Růžičková. Mise není bojová, je zaměřená na výcvik. Svoji činnost by jednotka měla zahájit v dubnu. Čeští vojáci budou v první fázi zajišťovat v hlavním městě ochranu pro velitelství výcvikové mise, spolupracovat budou s francouzskými a malijskými jednotkami. "Hlavním úkolem celé mise je pomoc při výstavbě a výcviku malijské armády," uvedla Růžičková. Mise by měla trvat předběžně 15 měsíců.

V Hroznatíně odhalili pamětní desku generálu Ludvíku Svobodovi

V Hroznatíně na Třebíčsku si v sobotu několik stovek lidí připomnělo vojáky, kteří před 70 lety bojovali za druhé světové války v bitvě u Sokolova, a také ostatní legionáře z východní i západní fronty. K výročí odhalili pamětní desku generálovi, někdejšímu komunistickému prezidentovi a rodákovi Ludvíku Svobodovi. Svoboda se narodil v rodině hroznatínského sedláka před 118 lety. Válečným křtem u Sokolova pod jeho velením prošel 1. československý samostatný polní prapor v SSSR. Na pamětní desku za 250.000 korun přispěli lidé ve sbírce, kraj Vysočina a také Společnost Ludvíka Svobody.Vzpomínky se zúčastnili zástupci generálního štábu armády, ČSSD i KSČM nebo třeba Svobodova dcera Zoe.

Polovina Čechů neumí jazyky

Polovina Čechů stále neovládá cizí jazyky. Podle evropského průzkumu Eurobarometr jsou Češi v rámci Evropské unie co do znalosti cizích řečí na 19. místě. Aspoň v jednom cizím jazyce se domluví 49 procent lidí. Zatímco 88 procent Evropanů považuje znalost cizích jazyků za velmi užitečnou, Češi jsou prý v ovládání řečí stále outsideři. Podle Eurobarometru 61 procent Evropanů považuje za nejužitečnější důvod k učení cizího jazyka práci v zahraničí. Podle 53 procent respondentů evropského průzkumu je argumentem i cizojazyčná komunikace v zaměstnání ve vlasti a s tím související cesty do ciziny. Pro 47 procent dotázaných je důvodem i zahraniční dovolená a 46 procent Evropanů vidí jako dobrou motivaci možnost studia v zahraničí.

Muž z Vrchlabí podle policie prodal 1300 dávek pervitinu

Policie vazebně stíhá muže z Vrchlabí, který dlouhodobě prodával pervitin drogově závislým na Trutnovsku. Hrozí mu až deset let vězení. Policisté zjistili, že prodal 1300 dávek v hodnotě 600.000 korun. Informovala o tom krajská policejní mluvčí Iva Ježková. Muž, který je rovněž závislý, drogu podle ní nevyráběl, pouze ji kupoval a distribuoval dál. Při prodeji se choval velmi opatrně. Jeho odběratelé jej znali pouze pod přezdívkou, domů si je zpravidla nepouštěl. Policisté jej do zatčení vyšetřovali několik měsíců. Policie zadržela i mužovu přítelkyni, rovněž uživatelku pervitinu. V jejich bytě našla bílý krystalický prášek, velké množství použitých injekčních stříkaček i stříkaček s čirým roztokem. Pod polštářem našli 33.000 korun, peníze nejspíš pocházely z prodeje drog. Zajistili také výpočetní techniku, která kriminalistům usnadnila vyšetřování.

Plzeňský archiv má na webu údaje o předcích i staré mapy

Podrobné údaje o vlastních předcích z let 1898 až 1921 mohou najít od března zájemci na nových webových stránkách Archivu města Plzně, jehož součástí je digitální archiv. V seznamech jsou i lidé, kteří v Plzni neměli domovské právo a pobývali zde jen krátkodobě, řekl vedoucí archivu Adam Skála. Archiv zpřístupnil i historické mapy a chystá kroniky plzeňských čtvrtí. Na samostatných webových stránkách, jež jsou podle Skály v archivnictví už běžným standardem, prezentuje archiv historii a přehled archivářů, nabídku vydaných publikací a sborníků, vlastní akce a v databázi Badatelna zpřístupňuje základní informace o deponovaných archivních fondech. Obsah webu bude postupně rozšiřován o digitalizované archiválie.

Fernando Trueba přivezl na Febiofest snímek Umělec a modelka

Příběhem muže, jemuž končí život, a ženy, které život teprve začíná, je podle španělského režiséra a scenáristy Fernanda Trueby jeho nejnovější snímek Umělec a modelka. Vedle Jeana Rocheforta a Aidy Folchové se v něm objevila i Claudia Cardinalová, která na Febiofestu kdysi získala cenu Kristián. Černobílé intimní drama se odehrává na pozadí druhé světové války ve Francii. Trueba za ně na MFF v San Sebastiánu získal Stříbrnou mušli za režii. Trueba dobře zná starší českou kinematografii. Oceňuje díla Miloše Formana, Jaroslava Papouška, Vojtěcha Jasného, Věry Chytilové či Jiřího Menzela. Do snímku Dívka tvých snů z roku 1998, který tu natáčel, obsadil i Miroslava Táborského a Karla Dobrého. První z nich byl ve Španělsku za herecký výkon oceněn Goyou, což je obdoba Českých lvů.

Česká premiéra Královy řeči sklidila v Brně potlesk ve stoje

Potleskem ve stoje v pátek diváci odměnili herce po české premiéře hry Králova řeč. Text britsko-amerického dramatika Davida Seidlera nastudoval s činohrou Národního divadla Brno hostující režisér Martin Stropnický. Královu řeč proslavil oscarový film s Colinem Firthem v roli vévody Bertieho, pozdějšího krále Jiřího VI. Ten před nástupem na trůn v roce 1936 bojoval s těžkou vadou řeči. V Brně náročnou roli dostal Martin Sláma. Právě on po představení sklidil nejbouřlivější potlesk. Svérázného logopeda Lionela Loguea ztvárnil hostující Ladislav Frej. Příběh je plný historických postav, mezi nimiž jsou například politik Winston Churchill a ministerský předseda Stanley Baldwin. V Česku se hra Králova řeč dosud nehrála, momentálně ji studuje ještě pražské Divadlo pod Palmovkou. Jednu ze zkoušek tam tento týden navštívil britský princ Edward s manželkou Sophií.

V cenách Žebřík se skupinou roku stali Kryštof, albem Akrobat

V hudební anketě Žebřík 2012 se skupinou roku stala kapela Kryštof. Ostravská skupina tak proměnila jedinou ze čtyř nominací, včetně umístění Richarda Krajča mezi nejlepšími zpěváky. Těmi se stali Tomáš Klus a Anna K. Albem roku je Akrobat skupiny UDG, skladbou Run Run Run od zpěvačky Celeste Buckinghamové. V dalších kategoriích si bronzové sošky z dílny výtvarníka Václava Česáka odnesli Kofe-in za videoklip Jediná, A Banquet jako objev roku, organizátoři festivalu České hrady obhájili loňské vítězství za akci roku a za film roku účastníci ankety označili dokument 9 a půl se skupinou Imodium. Speciální cenu pořádajícího magazínu iReport si odvezli Chinaski. O výsledcích rozhodly sms v hlasování fanoušků.

Ve Volyni je k vidění Mathioliho herbář

Slavný Mathioliho herbář, malované okno ze synagogy nebo třeba spolkový prapor uvidí návštěvníci výstavy Post renovatum ve volyňské tvrzi. Městské muzeum na ní prezentuje několik desítek sbírkových předmětů, které se podařilo restaurovat a konzervovat v letech 2010 až 2012. Expozice je třetí svého druhu. I díky nim instituce získává dobré renomé a lidé muzeu ročně darují několik stovek nových exemplářů. Vystaveny jsou obrazy, plastiky, lidový nábytek, keramika i staré tisky, plakáty a dokumenty. Výstava dokládá různé restaurátorské postupy a přístupy. Příkladem je třeba dřevěná madona z počátku 17. století. Výstava Post renovatum potrvá ve volyňské tvrzi do 11. srpna.

Nová trasa v zoo nabízí netradiční pohled na Prahu

Netradiční panorama se otevře návštěvníkům pražské zoologické zahrady, kteří se vydají na nově otevřenou vyhlídkovou trasou Zakázanka. Cesta, která byla čtyři desetiletí pro veřejnost uzavřena, vede napříč skalním masivem a je doplněna expozicemi plazů a geologických zajímavostí. Revitalizovaný skalní masiv by měl do budoucna sloužit také jako přirozené prostředí pro vzácné ještěrky a některé druhy motýlů. Stezku od velké voliéry dravců po dnešní rozhlednu Obora vystříleli do skalního masivu ženisté československé armády ve 30. letech minulého století. Rekonstrukce stezky a revitalizace skalního masivu začala v září 2011 a vyšla na téměř 42 milionů korun. Zahrada ji financovala z dotace Evropské unie. Na konci března by se měl v zoo otevřít nový sloninec. Na podzim by měl být otevřen pavilon velemloků a pavilon exotických ptáků. Do budoucna plánuje zoo přestavět starý sloninec na pavilon Amazonie, jeho výstavba začne nejdříve v roce 2015.

Ze sportu

Biatlonistka Gabriela Soukalová vyhrála ve finále Světového poháru v Chanty Mansijsku stíhačku na 10 km a po triumfu ve čtvrtečním sprintu si připsala druhé vítězství za sebou a celkově třetí v kariéře. Na stupně vítězů se prosadil také Michal Šlesingr, který se po úpravě výsledků mužského stíhacího závodu na 12,5 km kvůli soupeřově chybné střelbě posunul ze sedmého na třetí místo.

Biatlonista Michal Šlesingr se po úpravě výsledků kvůli chybné střelbě Němce Andrease Birnbachera ve stíhacím závodu finále Světového poháru v Chanty Mansijsku posunul na třetí místo, o které se podělil s Francouzem Martinem Fourcadem. Český reprezentant byl původně sedmý, pro vítězství si doběhl Christoph Sumann z Rakouska.

Snowboardcrossařka Eva Samková skončila v závodu Světového poháru ve švýcarském Veysonnaz na třetím místě a stejná pozice jí patří v průběžném pořadí. Devatenáctiletá česká reprezentantka se po únorovém premiérovém triumfu v kanadském Blue Mountain prosadila na stupně vítězů v elitním seriálu potřetí v kariéře.

Snowboardistka Šárka Pančochová nepostoupila na Světovém poháru ve slopestylu ve Špindlerově Mlýně do finále. V semifinále obsadila česká jezdkyně na trati ve Svatém Petru po chybách v U-rampě čtvrté místo a skončila osmá.

V Račicích se bude v roce 2017 konat poprvé v historii mistrovství světa v rychlostní kanoistice. Na zasedání v Glasgowě o tom rozhodlo vedení Mezinárodní kanoistické federace.

Liberecký fotbalista Jiří Štajner se stal členem Klubu ligových kanonýrů, do kterého patří hráči se sto a více góly v nejvyšších soutěžích. Šestatřicetiletý bývalý reprezentant zaznamenal jubilejní branku v sobotním utkání 20. kola první ligy na hřišti pražské Slavie, kde začínal s profesionální kariérou. Štajner je 62. členem Klubu ligových kanonýrů. Jeho řady před ním rozšířili v listopadu 2011 David Lafata a Milan Baroš, kteří jsou jedinými dalšími aktivními členy elitní střelecké společnosti.

Devět fotbalových fanoušků zadrželi v pátek večer policisté kvůli řádění na ligovém utkání mezi Sigmou Olomouc a Baníkem Ostrava (1:0). Jejich chování se podle policie vyhrotilo během poločasu, kdy pořadatelská služba požádala policisty o pomoc. Fanoušci zdemolovali kiosek a poničili toalety, několik lidí bylo zraněno. Případem se policie i nadále zabývá, řekl dnes ČTK krajský policejní mluvčí Josef Bednařík.

V prvním kole závěrečného slalomu sezony Světového poháru zajela Šárka Záhrobská sedmnáctý čas. Česká lyžařka ve švýcarském Lenzerheide zaostala o 3,23 sekundy za vedoucí Slovinkou Tinou Mazeovou.

Lyžař Lukáš Bauer doběhl v dálkovém závodu Birkebeinerrennet v Norsku na trati 54 kilometrů klasicky na 14. místo. Na trase z Reny do Lillehammeru zaostal o téměř pět minut za svým jediným přemožitelem z lednové Jizerské padesátky Andersem Auklandem. Norský lyžař zvítězil před krajanem Eldarem Rönningem a Espenem Haraldem Bjerkem a upevnil si vedení v hodnocení seriálu Ski Classics.

Český krasobruslař Michal Březina na mistrovství světa pokazil volnou jízdu a místo útoku na medaili se ze šesté příčky po krátkém programu propadl na desátou pozici. Druhý český reprezentant Tomáš Verner skončil až jednadvacátý.

Český hokejista Jiří Hudler se v pátečním utkání NHL podílel gólem a asistencí na vítězství Calgary 6:3 nad Nashvillem. Devětadvacetiletý útočník, který více než měsíc neskóroval a v předchozích čtyřech zápasech ani nebodoval, pomohl týmu zvýšit náskok z 1:0 na 3:0 a stal se třetí hvězdou utkání. Roman Červenka se podruhé za sebou nevešel do sestavy Flames.

Fotbalisté Olomouce porazili ve 20. kole první ligy Ostravu 1:0 a na jaře jsou nadále stoprocentně úspěšní. O čtvrté letošní výhře rozhodl ve 21. minutě Martin Doležal po kiksu Starého. Hosté dohrávali poslední půlhodinu bez vyloučeného Vomáčky a po pěti zápasech nebodovali. Sigma se v tabulce vyhoupla na druhé místo.

Ve 20. kole první fotbalové ligy remizovaly České Budějovice s Brnem 1:1. K vítězství měli blíže hosté, kteří byli hlavně ve druhém poločase mnohem nebezpečnější a jejich kapitán Petr Švancara neproměnil penaltu.

Hokejisty pražské Slavie dělí po přesvědčivé výhře na ledě Kladna 5:1 jediné vítězství od postupu od semifinále play off extraligy. Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky vedou 3:1 na zápasy. Vítěz základní části Zlín prohrál na půdě Vítkovic 4:5 v prodloužení a stav série je 2:2. Ve skupině o udržení si zajistil definitivně záchranu úřadující vicemistr Kometa Brno, i když podlehl na ledě posledního Chomutova 4:5 po samostatných nájezdech. Brňanům pomohla výhra Liberce 5:0 nad Karlovými Vary, které už se před Kometu nemohou dostat.

Počasí:

Bude většinou polojasno, někde i zataženo nízkou oblačností. Od západu se má postupně zatahovat a později večer se ojediněle přidá i déšť se sněhem nebo mrznoucí srážky. Teploty do +3 stupňů, v Čechách místy až 5 nad nulou.

Až do konce března nepřesáhne průměrná teplota v ČR šest stupňů Celsia, výraznější oteplení zřejmě nastane až druhý týden v dubnu, uvedl ČHMÚ.