Zprávy

0:00
/
0:00

Zeman poblahopřál papeži a pozval ho na Velehrad

Prezident Miloš Zeman pozval nově zvoleného papeže Františka do ČR na červencové oslavy 1150. výročí příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Velehrad. Pozvání mu zaslal spolu s blahopřáním k jeho zvolení do čela římskokatolické církve. "Bylo by pro nás všechny velkou ctí, kdybyste se mohl slavnosti osobně zúčastnit," uvedl Zeman. Premiér Petr Nečas (ODS) přivítal zvolení argentinského kardinála Bergoglia novým papežem "s upřímnou radostí". Předseda vlády věří, že církvi budou prospěšné zkušenosti papeže, který si vybral jméno František. "Jsem přesvědčen, že se jeho neocenitelné zkušenosti osvědčí v náročném úřadě, a to ve prospěch celého společenství víry," uvedl v tiskovém prohlášení Nečas. Předseda vlády novému papeži popřál mnoho sil a odhodlání čelit výzvám. Ocenil také spolupráci mezi Českou republikou a Vatikánem.

Kardinál Duka: Volba papeže z Latinské Ameriky byla přirozená

Kardinál Dominik Duka, který se zúčastnil volby nového papeže, věřil, že se jím stane někdo z Jižní Ameriky. Jediného favorita ale neměl. Kardinál se domnívá, že František by mohl jít i cestou reforem církve. "Zaznívalo po celou dobu našich porad, že církev chce jít výrazně cestou druhého vatikánského koncilu, a skutečnost, že si současný papež jezuita zvolil jméno sv. Františka z Assisi, je symbolem toho, že chce větší prostor pro jednoduchost," uvedl kardinál. Nový papež je podle Duky v Latinské Americe velmi známou postavou. "Je to výrazná osobnost, člověk, který je velmi aktivní, působil v Argentině, která do jisté míry již dlouhou dobu držela prim v latinskoamerických zemích," popsal Duka papežovu osobnost. Podle Duky má papež zájem o mladou generaci, především s ohledem na potíže, s nimiž se potýká, na nezaměstnanost a nedostatečnou podporu vzdělání. Zvolení jezuity papežem ukazuje podle kardinála na význam řeholí v dnešní církvi.

Čeští katolíci i církevní experti vítají sociální cítění papeže

Zejména sociální cítění a zkušenosti z mimoevropských společností oceňují na nově zvoleném papeži Františku I. církevní představitelé a historikové. Přestože se o papeži pocházejícím z jiné než evropské země spekulovalo, byla volba pro mnohé překvapením, další ji vnímají jak kompromis. "Věřím, že to bude mimořádně užitečné i pro Evropu, která může být oslovena živou vírou a osobními vztahy Latinské Ameriky," uvedl k volbě olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Nový papež, který nepochází z nejbohatší části světa, bude podle něj klást větší důraz na sociální oblast. Předseda Ekumenické rady církví a kazatel Českobratrské církve evangelické Joel Ruml ČTK řekl, že v papežově osobě a jeho původu vnímá univerzalitu církve. "Oznámení jeho jména na mě působilo hezky. Chci v jeho jméně slyšet především Františka z Assisi, i když si jméno asi zvolil po Františku Xaverském," řekl. Jako významné v jeho projevu vnímal to, že římskokatolická církev chce být příkladem ostatním církvím. Pražanům zvolení nového papeže oznámily zvony z katedrály svatého Víta, kde poprvé po téměř sto letech na počest papeže zvonila celá zvonová sestava katedrálních zvonů. Znovu kompletní je od loňského roku.

Schwarzenberg: Zvolení Bergoglia papežem je dobré rozhodnutí

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) považuje zvolení argentinského kardinála Jorga Maria Bergoglia papežem za velice dobré rozhodnutí. Katolická církev má podle něho v současné době nejsilnější zakotvení právě v Latinské Americe. Řekla to ministrova mluvčí Johana Grohová. Bergoglio patřil do širšího okruhu favoritů. Kardinálové ho zvolili po dvou dnech konkláve. Zvolený papež je 266. hlavou katolické církve. Karel Schwarzenberg by se rád zúčastnil úterní inaugurační mše nového papeže v Římě.

Vlastimil Picek se zřejmě stane novým ministrem obrany

Novým ministrem obrany bude nynější první náměstek na ministerstvu Vlastimil Picek. Dosud obranu dočasně vedl premiér Petr Nečas (ODS), který se na Pickově jméně už údajně shodl s ministrem zahraničí a lídrem koaliční TOP 09 Karlem Schwarzenbergem. Ministerstvo je bez vedení od konce prosince, kdy byla po pouhých osmi dnech ve funkci odvolána vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Ztratila premiérovu důvěru poté, co krátce po svém nástupu uskutečnila několik personálních změn, mimo jiné odvolala právě Picka. Premiér Nečas, který se poté ujal vedení resortu, Picka do funkce prvního náměstka vrátil. Předseda vlády nového ministra, kterým má podle jeho představ být nestranický odborník, hledal nezvykle dlouho. Zdůvodňoval to tím, že nad jeho jménem potřebuje shodu všech tří koaličních partnerů. Peake je navržením Picka do čela resortu překvapená, ostatní lídři vládní koalice s ní jeho jméno prý nekonzultovali.

Štěch chce, aby nejvyšší žalobce prověřil Nečasův podpis amnestie

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a předseda ústavně-právního výboru Senátu Miroslav Antl ve středu požádali nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, aby prozkoumal, zda se premiér Petr Nečas (ODS) podpisem novoroční prezidentské amnestie nedopustil trestného činu. Podle nich by mohl být Nečas podezřelý ze zneužití pravomoci úřední osoby, protože amnestijní rozhodnutí bývalého prezidenta Václava Klause podepsal bez toho, že by je předtím předložil vládě k projednání. Štěch a Antl v žádosti poukázali na to, že Úřad vlády neeviduje žádnou formu komunikace s Kanceláří prezidenta republiky ohledně amnestie, a také členové vlády přiznali, že amnestii neprojednali.

Zeman jmenoval Mynáře kancléřem, Hlinovský povede sekretariát

Prezident Miloš Zeman podle očekávání jmenoval svým kancléřem lídra Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ) Vratislava Mynáře. Ředitelem prezidentova sekretariátu se stal jeho tajemník Jaroslav Hlinovský a šéfkou tiskového odboru dosavadní mluvčí SPOZ a Zemanovy prezidentské kampaně Hana Burianová. Ředitelem zahraničního odboru se podle něj stane diplomat a nynější velvyslanec v Austrálii Hynek Kmoníček. Na Hradě zůstane šéf hradního protokolu Jindřich Forejt a ředitel Správy Pražského hradu Ivo Velíšek. Dočasně zde bude působit také kancléř bývalého prezidenta Václava Klause Jiří Weigl. Slíbil, že v nové funkci "zaučí" Mynáře.

Princ Edward s hraběnkou Sophií navštívili Jedličkův ústav

Princ Edward v doprovodu své manželky hraběnky Sophie navštívil pražský Jedličkův ústav. Setkali se zde s handicapovanými dětmi a u příležitosti stého výročí založení ústavu vysadili jedli. Princ Edward byl také jmenován čestným členem sportovního klubu Jedličkova ústavu. Jako patron londýnských paralympijských her se setkal se studenty, kteří se jich loni zúčastnili. Paralympionici z Jedličkova ústavu mu darovali tričko s logem klubu. Pár z britské královské rodiny se v sociální péči a charitě dlouhodobě angažuje. Hraběnka Sophie je ve Velké Británii patronkou obdobného speciálního zařízení Lord Mayor Treloar National Specialist College v Altonu. Princ Edward s manželkou navštívil také studenty školy Prague British School.

Maloobchodní tržby v lednu zpomalily meziroční pokles na půl pct

Maloobchodní tržby meziročně očištěné o vliv počtu pracovních dní klesly v lednu o půl procenta a stejný pokles zaznamenaly i bez očištění. V prosinci se přitom snížily o 4,9 procenta. Lednový výsledek byl ovlivněn nižším prodejem v motoristickém segmentu, naopak ke zmírnění poklesu přispěl růst v maloobchodě. Oznámil to Český statistický úřad. Po očištění o sezónní vlivy se tržby v maloobchodě včetně prodeje a oprav motorových vozidel v lednu reálně meziměsíčně zvýšily o 0,4 procenta.

ČNB: Běžný účet vykázal v lednu přebytek šest miliard korun

Běžný účet platební bilance, který je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím, vykázal v lednu přebytek šest miliard korun. Výsledek ovlivnilo aktivum bilance zboží a služeb a běžných transferů. Údaje zveřejnila Česká národní banka (ČNB). V prosinci minulého roku byl běžný účet ve schodku 25,12 miliardy korun. V běžných převodech je zahrnuto aktivní saldo převodů do Česka z rozpočtu Evropské unie ve výši 3,7 miliardy korun. Na kapitálovém účtu bylo čerpáno 100 milionů korun z rozpočtu EU.

Korean Air do Prahy přesunul evropské call centrum

Spolupráce korejských aerolinií a ČSA má první konkrétní přínos. Korean Air do Prahy přesunul své klientské telefonické centrum, které dosud měl v irském Dublinu. Potvrdil to generální ředitel Českého Aeroholdingu Miroslav Dvořák. Vyřizování hovorů pro evropské zákazníky Korean Air zajišťuje bývalá dceřiná společnost Českých aerolinií ČSA Services. Ta se kromě poskytování služeb call centra zabývá personalistikou a školením zaměstnanců. Vláda ve středu schválila nabídku korejských aerolinií na koupi části ČSA za 68 milionů korun. Smlouva má být uzavřena v první polovině dubna. Korejské aerolinie v roce 2011 svými 146 letouny přepravily přes 23 milionů cestujících. Denně vypraví kolem 415 letů do 124 měst ve 43 zemích světa.

E15: V Praze v září otevře hotel asijský řetězec Pentahotels

V pražském Karlíně se v září otevře čtyřhvězdičkový hotel řetězce Pentahotels, který patří do portfolia hongkongského investorského konglomerátu New World Group. Informuje o tom deník E15. Společnost koupila v Karlíně od Quinn Group budovu, kde donedávna fungoval tříhvězdičkový hotel Ibis s více než 200 pokoji. Nový investor nyní nemovitost kompletně přetváří ve stylu své značky. Celková investice včetně pořizovací ceny je 25 milionů eur (zhruba 640 milionů korun). Celkem má společnost v Evropě a Asii 22 Pentahotelů, plány do roku 2020 hovoří o 80 zařízeních.

Škodě Auto loni klesl provozní zisk o 4,1 pct na 18 miliard Kč

Automobilce Škoda Auto v loňském roce klesl provozní zisk o 4,1 procenta na 712 milionů eur (18,2 miliardy Kč). Tržby ale vzrostly o 1,7 procenta na 10,44 miliardy eur (zhruba 267 miliard Kč). Vyplývá to z prohlášení, které dnes zveřejnila německá skupina Volkswagen. Již dříve Škoda Auto oznámila, že loni prodala rekordních 939.200 aut, meziročně zvýšila prodej o 6,8 procenta. Dodávky zákazníkům se v roce 2012 zvýšily na všech trzích s výjimkou západní Evropy.

iHNed.cz: Šéf české firmy AVG Smith končí ve funkci

Šéf české antivirové firmy AVG Technologies J.R. Smith končí ve funkci. Rozhodl se rezignovat na post předsedy představenstva (CEO) a přesune se do dozorčí rady. Informoval o tom server iHNed.cz s odvoláním na české vydání časopisu Forbes. Smith přišel do AVG v roce 2007. Loni firmu dovedl na burzu na Wall Street. Na oznámení akcie reagovaly silnějším propadem.Výrobce antivirových programů AVG Technologies vznikl v roce 1991 v Brně pod značkou Grisoft. Podobně jako některé další české podniky má společnost sídlo v Nizozemsku. V současné době má firma více než 800 zaměstnanců. Kanceláře má v České republice, Velké Británii, Spojených státech, Německu, Francii, na Kypru, v Izraeli, Číně a Hongkongu.

Soud odmítl insolvenční návrh na automobilku Tatra

Krajský soud v Ostravě odmítl insolvenční návrh na kopřivnickou automobilku Tatra. Návrh neobsahoval všechny rozhodné skutečnosti a pro takové vady nebylo možno v řízení pokračovat, uvedla mluvčí soudu Lucie Böhmová. Znamená to, že v tuto chvíli nic nebrání dražbě automobilky, která se má uskutečnit v pátek v Chebu. Insolvenční návrh podala ve středu kvůli dluhu 227.232 korun pražská společnost Severočeská správa nemovitostí.

Krajský soud znovu zrušil stavební povolení na část dálnice D8

Krajský soud v Ústí nad Labem znovu zrušil stavební povolení a následné rozhodnutí krajského úřadu o dostavbě dálnice D8 mezi Lovosicemi a Řehlovicemi. Lovosický stavební úřad vydal stavební povolení k tomuto šestnáctikilometrovém úseku v říjnu 2009, občanské sdružení Děti Země se proti povolení odvolalo ke krajskému úřadu. Ten rozhodl o zamítnutí tohoto odvolání. Podle povolení měla být stavba dokončená s koncem roku 2010, dostavěna ale dosud není. Na šestnáctikilometrový úsek dálnice muselo být vydáno několik stavebních povolení, na silnici jako takovou a zvlášť na mosty a tunely. Toto rozhodnutí krajského soudu se týká přímo dálnice. Zároveň ale soud zamítl žalobu na zrušení stanoviska ministerstva životního prostředí o vlivu stavby na životní prostřední.

Policistu, který měl doma výbušniny, inspekce propustila

Inspekce (GIBS) propustila bez sdělení obvinění jednatřicetiletého policistu, v jehož bytě ve Velkých Hamrech na Jablonecku objevila výbušniny. Další postup bude záviset na výsledku odborných expertíz, což může trvat týdny až měsíce. ČTK to řekla mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Radka Sandorová. Policistu sloužícího v Tanvaldu zadržela inspekce v úterý ráno. Kvůli nalezené výbušnině museli hasiči z panelového domu evakuovat 30 lidí a okolí domu uzavřít. Muž měl v bytě údajně i silně výbušný pentrit, který se používá k výrobě rozbušek a detonátorů a také k výrobě tříštivých náloží menších kalibrů. Podle videa, které zveřejnila GIBS, měl muž doma také minimálně pět granátů. Ze záznamu ale není zřejmé, zda jsou pravé nebo jde o atrapy.

ČSÚ: Počet obyvatel ČR loni stoupl o 10.700 na 10,516 mil.

Česku v loňském roce přibylo obyvatel. K 31. prosinci 2012 jich v republice žilo o 10.700 více než o rok dříve, tedy přesně 10,516.100. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ). Víc obyvatel má Česká republika hlavně kvůli zahraniční migraci. Počet narozených převýšil počet zemřelých o 400. Loni se narodilo 108.600 dětí. Proti předchozímu roku je to o 97 méně, podle statistiků se tak pokles počtu narozených zastavil. Podle jejich předběžných údajů se loni mírně zvýšil i průměrný počet narozených dětí jedné ženě z 1,43 v roce 2011 na 1,45 dítěte. Zemřelých bylo loni o 1300 více než o rok dříve, a to 108.200 lidí. Od ledna do prosince přišlo do Česka 30.300 cizinců, naopak 20.000 lidí se vystěhovalo. Zahraniční migrací tak přibylo v Česku 10.300 lidí, což je ale o 6600 méně než v roce 2011. O život v ČR stáli hlavně Ukrajinci, Slováci a Rusové.

Psychiatrické léčebny se přemění na nemocnice

Do konce roku se většina psychiatrických léčeben v ČR změní na psychiatrické nemocnice. Ministerstvo zdravotnictví změnu schválilo, řekl náměstek Marek Ženíšek (TOP 09). Z 13 léčeben chce podle něj změnit název deset. Změnu už má schválenou například Psychiatrická léčebna Bohnice, která dostane od 1. července nový název Psychiatrická nemocnice Bohnice. Podle odborníků se tak rozšíří spektrum péče. Dosud měly léčebny hlavně dlouhodobé pacienty, nyní se posílí i péče akutní. Pojišťovny zatím akutní péči léčebnám prý neplatí, jako psychiatrickým nemocnicím by ji hradily. Podle Ženíška o změnu dlouhodobě žádali ředitelé léčeben, ministerstvo jim vyhovělo. U dosavadního názvu určitě zůstane Psychiatrické centrum Praha, zájem o nový název prý nemá ani Psychiatrická léčebna ve Šternberku.

Michelinskou hvězdu obhájily restaurace Alcron a Degustation

Pražské restaurace Alcron v hotelu Radisson a Degustation Bohême Bourgeoise obhájily loňské ocenění a získaly jednu hvězdu v letošním vydání gastronomického průvodce Michelin. Uvedla to na svých internetových stránkách společnost Michelin. Šéfkuchaři obou restaurací, Roman Paulus z Alcronu a Oldřich Sahajdák z Degustation Bohême Bourgeoise, byli už loni prvními dvěma Čechy, kteří ocenění získali. Novinkou v letošním roce je ocenění pro pražskou restauraci Aureole v kategorii Bib Gourmand - "dobré jídlo za přijatelné ceny". Ocenění opět v této kategorii obhájily restaurace SaSaZu, Le Terroir, Aromi, Divinis a Sansho. Vyškrtnuta byla pouze restaurace Monastery, která zanikla. "Získat hvězdu je jedna věc, obhájit je druhá. Byl to krok, který jsme si přáli a jsme rádi, že to tak dopadlo. Na druhou stranu si myslím, že jsme za ten rok měli i slabší místa, protože to bylo jiné než předtím. Očekávání hostů bylo jiné. Z toho důvodu je pro nás hodně věcí poučením, abychom vařili čím dál tím líp," reagoval šéfkuchař Paulus z Alcronu.Nejvyšší ocenění v minulosti v Česku získal hned třikrát italský šéfkuchař Andrea Accordi, který pracoval v restauraci Allegro hotelu Four Seasons. Poté ale odešel do Petrohradu.

Pákistánská policie pátrá po unesených českých turistkách

Pákistánská policie se snaží najít a osvobodit dvě české turistky, které ve středu unesli neznámí ozbrojenci v provincii Balúčistán nedaleko hranic s Íránem. Pachatelé Češky unesli z mikrobusu, v němž byly v doprovodu místního policisty. Pákistánské úřady incident potvrdily českému velvyslanectví v Islámábádu. Jak telefonicky sdělil zástupce českého zastupitelského úřadu, k únosu se zatím nikdo nepřihlásil, a není tak ani znám jeho motiv. Podobné incidenty jsou v oblasti ale poměrně časté a hlavním cílem pachatelů bývá výkupné. Ženy přijely do Pákistánu ze sousedního Íránu jako turistky, řekl ve středu agentuře AFP ministr vnitra provincie Balúčistán Akbar Husajn Durrání. Podle něj byly ženy z místa únosu odvezeny i s policejní eskortou v terénním automobilu, z něhož únosci později policistu vyhodili a ponechali si jeho zbraň. Ozbrojenců bylo údajně osm až deset. Podle informace listu Pakistan Times pákistánská policie na místo vyslala zásahové jednotky, aby po unesených pátraly a pokusily se je osvobodit.

Elton John vystoupí 18. července v Praze

Britský popový zpěvák Elton John vystoupí 18. prosince v pražské O2 areně. Do Prahy se vrátí po třech letech, s kapelou zahraje své největší hity. Elton John, vlastním jménem Reginald Kenneth Dwight, se populární hudbě věnuje více než 40 let. Kariéru začal v 60. letech, spolupracoval s mnoha slavnými muzikanty, například s Johnem Lennonem, Billie Jean Kingovou, Bryanem Adamsem nebo Erikem Claptonem. Proslavil se ale i svými dalšími aktivitami - podporou charitativních projektů, založením nadace na pomoc nemocným AIDS i bojem za legalizaci sňatků mezi osobami stejného pohlaví. Poprvé se v Praze představil v roce 1984 v tehdejším Paláci kultury.

Do Síně slávy českého designu vstoupí Zdeněk Ziegler

Do Síně slávy českého designu vstoupí v sobotu večer Zdeněk Ziegler. Akademie designu České republiky mu cenu udělí za jeho dosavadní dílo a trvalý přínos na poli grafického designu a typografie. Osmdesátiletý výtvarník cenu dostane spolu s dalšími oceněnými v rámci vyhlášení cen letošního ročníku soutěže Czech Grand Design. Plakátová tvorba Zdeňka Zieglera patří podle odborníků ke zlatému fondu českého filmového plakátu 60. a 70. let, důležitá je jeho práce v oblasti výstavnictví, firemního vizuálního stylu a známkové tvorby. Od 60. let obohatil desítkami titulů knižní typografii. Od roku 1990 působil jako vedoucí ateliéru plakátu a vizuální komunikace na VŠUP v Praze, v letech 2003 až 2006 byl rektorem VŠUP, od roku 2006 působí jako vedoucí ateliéru grafického designu Ústavu umění a designu v Plzni.

Muzeum přibližuje historii věznice v U. Hradišti

Slovácké muzeum otevřelo výstavu Život za mřížemi, která mapuje historii nechvalně proslulé věznice v Uherském Hradišti. Nápravné zařízení v centru města přijalo první delikventy krátce po svém vzniku na konci 19. století. Známé se však stalo zejména kvůli krutým metodám Státní bezpečnosti vůči politickým vězňům v 50. letech minulého století. Tehdy byla věznice v Uherském Hradišti kvůli vyšetřovatelům, jako byli třeba Alois Grebeníček či Vladimír Zavadilík, jednou z nejtvrdších v zemi vůbec. "Jsou zde dokumenty z roku 1956, v nichž se vyšetřovatelé sami doznávají k brutálním metodám. Bylo to fyzické týrání jakýmkoliv způsobem, byly to třeba nepřetržité výslechy, kdy vězně vyslýchali několik dní, a také užití elektrického proudu," řekl autor výstavy Pavel Portl.

Ostravské muzeum vystavuje Košický zlatý poklad

Košický zlatý poklad tvořený 2919 zlatými mincemi, třemi unikátními renesančními medailemi a 214 centimetrů dlouhým zlatým řetízkem si od pátku budou moci prohlédnout návštěvníci Ostravského muzea. Poklad, který byl objeven v roce 1935 při přestavbě košického finančního ředitelství, je v Evropě jedinečný. Cena jednotlivých mincí by se podle hlavního kurátora výstavy Marka Budaje na numismatickém trhu pohybovala mezi zhruba 300 a 30.000 eury (asi 7600 až 770.000 korun), hodnota celého pokladu je ale nevyčíslitelná. Poklad pochází z asi 75 tehdejších evropských zemí. Nejstaršími mincemi v nálezu jsou sedmihradské dukáty z roku 1402 a nejmladšími dukáty z roku 1679. Nejvzácnějšími exponáty výstavy jsou tři renesanční medaile a z nich vyniká jezdecká medaile Ferdinanda I. z roku 1541 o váze 69,35 gramu. Jejím autorem je renesanční medailér Krištof Fuessel a na světě jsou jen asi tři exempláře.

Ze sportu:

Šestinásobný olympijský vítěz Usain Bolt se už posedmé stane hlavní hvězdou Zlaté tretry. Na ostravském mítinku poběží 27. června štafetu na 4x100 metrů a jedním z jeho partnerů v jamajském kvartetu bude i mistr světa z Tegu 2011 na 100 metrů Yohan Blake. Na tiskové konferenci to dnes oznámili organizátoři Zlaté tretry. Další dva úseky v týmu světových rekordmanů ještě nejsou obsazené.

Fotbalový obránce Tomáš Řepka bude sportovním manažerem druholigového Mostu. Devětatřicetiletý bývalý reprezentant do loňského podzimu hrál za Dynamo České Budějovice, nyní ho čeká premiéra v roli funkcionáře. Zatím není jasné, jestli to znamená konec jeho hráčské kariéry.

Biatlonistka Gabriela Soukalová vyhrála ve finále Světového poháru v ruském Chanty Mansijsku sprint a připsala si druhé vítězství v sezoně i v kariéře. V desetistupňovém mrazu zastřílela čistě a díky výbornému běhu porazila o více než 17 sekund druhou Andreu Henkelovou z Německa. Třetí místo obsadila další Němka Miriam Gössnerová.

Vedení Chicaga Blackhakws zařadilo českého útočníka Rostislava Olesze na listinu volných hráčů. Sedmadvacetiletý hokejista byl dosud na marodce po zranění kolena a rehabilitoval u týmu Rockfordu v AHL. Je možné, že tam bude hrát, pokud si jej jiný zájemce v NHL nevybere.

Česká fotbalová reprezentace si v žebříčku FIFA pohoršila o jedno místo na 27. příčku. Pokles dokonce o tři místa zaznamenal její nejbližší soupeř Dánsku, které je pětadvacáté. Oba týmy se utkají v pátek 22. března v kvalifikaci mistrovství světa v Olomouci.

Hokejový útočník Patrik Eliáš vstřelil ve středečním utkání NHL svůj devátý gól v sezoně, na další přihrál a výrazně tak přispěl k výhře New Jersey nad Philadelphií 5:2. V dresu poražených si připsal gól a asistenci Jakub Voráček. Souboj dvou nejproduktivnějších českých útočníků v lize (Voráček má 31 bodů, Eliáš 27) tak skončil nerozhodně. Daleko spokojenější ale mohl být po zápase Eliáš, jehož tým vybojoval třetí výhru z posledních čtyř zápasů, v tabulce Východní konference si upevnil sedmou příčku a odskočil jedenáctým Flyers na rozdíl šesti bodů.

Český krasobruslař Michal Březina skončil na mistrovství světa šestý v krátkém programu. Ve světovém rekordu 98,37 bodu vyhrál domácí Kanaďan Patrick Chan, který má před volnou jízdou náskok bezmála sedmi bodů před překvapením soutěže Denisem Tenem z Kazachstánu. Třetí příčka zatím patří dalšímu domácímu krasobruslaři Kevinu Reynoldsovi. Druhý český reprezentant Tomáš Verner nevystoupil ze svého stínu a po úvodní části soutěže je sedmnáctý.

Česká tenistka Petra Kvitová si semifinále v Indian Wells nezahraje. Pátá nasazená hráčka turnaje v Kalifornii nezvládla nadějně rozjetý zápas s Marií Kirilenkovou a Rusce podlehla 6:4, 4:6 a 3:6. Kvitová prohrála po sérii osmi vítězství. Třiadvacetiletá Kvitová po vyhrané první sadě mířila v utkání za vítězstvím. Hrála rychle, dobře returnovala a držela Kirilenkovou pod tlakem. Ve druhém setu už vedla 4:2, ale pak tempo nevydržela a odpadla.

Počasí:

V pátek místy sněhové přeháňky, k večeru pak ubývání oblačnosti. Teploty -3 až +1 stupeň,