Zprávy

0:00
/
0:00

Podle Zemana fungují kraje lépe než vláda

Podle prezidenta Miloše Zemana fungují krajské samosprávy lépe než současná vláda. Regiony jsou podle něj především úspěšnější v čerpání evropských dotací. Zeman to řekl na úvod setkání s hejtmany. Slíbil jim, že bude v prezidentské funkci kraje navštěvovat mnohem více než zahraničí. Mezi politiky pozvanými na dnešní pracovní oběd byl i pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS), který ale na Hrad nedorazil. Podle jihomoravského hejtmana a šéfa Asociace krajů Michala Haška (ČSSD) je Zeman politik, který může plnit roli prostředníka v komunikaci mezi regionálními představiteli a pravicovou vládou premiéra Petra Nečase (ODS). Hašek připomněl, že hejtmani před druhým kolem prezidentské přímé volby Zemana podpořili proti jeho rivalovi Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09).

Zeman: Petice na obranu svobody projevu útočí na mou svobodu slova

Petice, podle níž prezident Miloš Zeman v pátečním inauguračním projevu nepřímo zaútočil na svobodu projevu, když se vymezil vůči části médií, útočí podle Zemana na jeho svobodu slova. Řekl to v rozhovoru pro dnešní Právo. Zeman uvedl, že petici, v níž jeho slova odsoudilo devět desítek osobností, ještě nedostal a ani neví, kdo je mezi signatáři.

Britský princ Edward předal certifikáty českým studentům

Princ Edward v Černínském paláci v Praze předal certifikáty 35 českým studentům, kteří úspěšně absolvovali program nadace Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu. Slavnostní ceremoniál byl jedním z hlavních důvodů, proč nejmladší syn královny Alžběty II. do České republiky zavítal. Princ Edward přijal pozvání právě od nadace vévody z Edinburghu, jejímž je předsedou. Do Prahy přiletěl se svou manželkou Sophií, hraběnkou z Wessexu, v úterý odpoledne. Ještě týž den se na Pražském hradě setkali s prezidentem Milošem Zemanem a jeho manželkou Ivanou. Více než třicítka studentů ve věku 14 až 24 let z celé republiky se zaměřovala nejen na studium jazyků, ale i na dobrovolnictví v domovech seniorů a na dětských a kulturních akcích. Většina z nich se také věnuje sportu, někteří vynikají ve hře na nástroj nebo rádi cestují. Vzdělávací program se dělí do tří úrovní obtížnosti - bronzové, stříbrné a zlaté.

ČR po eurovolbách v roce 2014 přijde o jednoho europoslance

Česká republika po evropských volbách v roce 2014 přijde o jedno křeslo v Evropském parlamentu, nově bude mít 21 mandátů. Úpravu odsouhlasil Evropský parlament. Změna souvisí s nadcházejícím červencovým vstupem Chorvatska do Evropské unie a s lisabonskou smlouvou, která maximální počet europoslanců stanoví na 751 místo dosavadních 754 zákonodárců.O jedno křeslo přijde celkem 12 států, kromě Česka jsou to například Rakousko, Maďarsko či Portugalsko. Změna v počtu europoslaneckých křesel připravovaná pro nadcházející rok nebude poslední. Parlament chce do roku 2015 předložit nový návrh, který umožní přidělovat mandáty objektivním, spravedlivým a transparentním způsobem. Tento systém by měl zohledňovat demografický vývoj v členských státech.

Církve nebudou osvobozeny od daně při prodeji vráceného majetku

Církve nebudou osvobozeny od daně z příjmů při prodeji vráceného majetku. Senát to podle očekávání hladce schválil. Návrh daňové novely nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman. Mohl by to být první zákon, který podepíše po nástupu do funkce hlavy státu. Daně by měly církve podle projednávané předlohy platit při prvním prodeji nemovitostí i movitých věcí, které jim budou v rámci majetkového narovnání se státem vráceny. Osvobození od daně z příjmu jim zůstane jen pro nabytí majetku. Výnos ze zdanění prodávaného restituovaného majetku je odhadován na půl miliardy až dvě miliardy korun. Církvím má stát vrátit nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Novela vychází z dohody, kterou poslanec Michal Doktor (Jihočeši 2012) uzavřel s vládní koalicí výměnou za to, že pomůže církevní restituce ve Sněmovně prosadit. Církve měly být podle schváleného zákona od daně osvobozeny kvůli tomu, že i v restitučním zákoně z roku 1992 byl převod majetku a jeho prodej od daně z příjmů osvobozen.

Senát: Čeští vojáci mohou odjet do Mali

Čeští vojáci mohou odjet do afrického státu Mali, v němž budou působit v misi Evropské unie. Po Sněmovně vládní návrh schválil také Senát. Do Mali bude moci odjet až pět desítek vojáků. Náklady mise pro letošní rok se odhadují na 135 milionů korun, obdobnou částku by mělo Česko vydat také příští rok. Češi by měli v Mali nejprve hlídat základnu v hlavním městě Bamaku. V dalších šesti měsících se pak zapojí do výcviku jednotek maliské armády pro boj proti islamistům na jihozápadě země. Mandát je navržen na 15 měsíců, a to od letošního dubna. Češi dodají maliské armádě také vybavení, které již sami nepotřebují. Do Afriky by tak měly putovat zbraně, munice i elektrocentrály.

Nečas: na post ministra obrany chce nestraníka

Občanská demokratická strana si nedělá žádný nárok na obsazení funkce ministra obrany, zdůraznil premiér a předseda ODS Petr Nečas. Právě on nyní funkci dočasně zastává. Jméno kandidáta na nového ministra svým koaličním partnerům nenavrhl od prosince, ačkoliv znovu zopakoval, že je jeho zájmem nového ministra nalézt co nejdříve. Nečas resort, jehož běžný chod nyní řídí respektovaný první náměstek Vlastimil Picek, dočasně vede od chvíle, kdy před Vánoci po pouhých osmi dnech ve funkci musela z ministerstva odejít vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dal tento týden najevo, že by bylo potřeba ministra najít co nejdřív. V médiích i kuloárech se už od prosince spekuluje o Pickovi či některém z respektovaných diplomatů, nejnověji se objevilo jméno české velvyslankyně při OSN a OBSE ve Vídni Veroniky Kuchyňové Šmigolové.

Vláda schválila prodej ČSA, smlouvu s Korean Air podepíše 9.dubna

Vláda schválila prodej čtyřiačtyřicetiprocentního podílu Českých aerolinií korejskému dopravci Korean Air. Na setkání s novináři po jednání vlády to řekl premiér Petr Nečas. Smlouva by měla být podepsána 9. dubna. Korean Air za menšinový podíl v ČSA nabídly 67,5 milionu korun."Zakončili jsme tak restrukturalizační proces, který v rámci (Českého) Aeroholdingu se snažil zachránit budoucnost ČSA," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Vstup strategického partnera není jen logickým vyústěním tohoto programu, ale i požadavkem Evropské komise. Ta jím podmínila souhlas s přijetím 2,5miliardového úvěru od státní firmy Osinek, který ČSA získaly za údajně výhodnějších podmínek. Korean Airlines budou podle Kalouska garantovat budoucnost Českých aerolinií. Budou garantem i pro zaměstnanost v této společnosti a v neposlední řadě přispějí i k rozvoji pražského letiště, řekl ministr. Hodnota celých ČSA podle nedávného odhadu společnosti Ernst & Young činí 148 milionů korun, cena nabízená Korejci tak podle odborníků odpovídá hodnotě požadovaného podílu.

Vláda nepodpořila zrušení sKaret, jednat bude o jejich změnách

Vláda nepodpořila zrušení sKaret, přes které se vyplácejí sociální dávky. Kabinet nesouhlasil se senátním návrhem, podle něhož by měl systém skončit. Sdělila to vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Podle ní kabinet bude ale ještě projednávat návrh novel, které připravilo ministerstvo práce. Podle nich by sKarty měly sloužit jen jako průkazky. Projekt, který má podle smlouvy do roku 2024 provozovat Česká spořitelna, kritizuje rada postižených, opozice, odbory, ochránci dat či ombudsman. Premiér a ministryně práce se loni v prosinci s bankou dohodli na změnách. Spořitelna po oznámení změn uvedla, že pro ni účast na projektu ztrácí smysl. Podle banky návrh zásadně omezuje původní záměr. Podle smlouvy mělo přes sKarty putovat aspoň 98 procent dávek a v budoucnu i důchody.

Vláda opět přerušila jednání o zakázce na opravu Národního muzea

Vláda opět přerušila jednání o výběrovém řízení na opravu historické budovy Národního muzea (NM). K bodu se vrátí za dva týdny. Oprava budovy na Václavském náměstí, která je od léta roku 2011 vyklizená a uzavřená, bude stát téměř tři miliardy korun včetně DPH a měla by trvat do prosince 2016. Muzeum už má všechna potřebná stavební povolení. V historickém objektu budou mimo jiné zastřešeny dvory a návštěvníci dostanou možnost dostat se až do kopule. Zadávací dokumentaci pro výběrové řízení na zhotovitele stavby připravilo NM společně s ministerstvem kultury, dokumentace koncem loňského roku prošla připomínkovacím řízením. Přípravná fáze oprav si dosud vyžádala náklady ve výši 548 milionů korun.

Vláda podpořila záměr vydat kvůli schodku dluhopisy za 99,9 mld

Vláda podpořila záměr ministerstva financí vydat kvůli krytí schodku letošního rozpočtu státní dluhopisy za 99,93 miliardy korun. ČTK to sdělil zdroj obeznámený s výsledky jednání kabinetu. Zákon o státním dluhopisovém programu na úhradu části rozpočtovaného schodku státního rozpočtu na rok 2013, který ministři schválili, umožňuje splatnost dluhopisů až 55 let. Státní rozpočet na letošní rok byl schválen se schodkem 100 miliard korun. "V roce 2013 se předpokládají emise státních dluhopisů na domácím a zahraničním trhu převážně se splatnostmi tři až 15 let," uvádí materiál ministrestva financí. Ministerstvo dále uvedlo, že dluhopisy s delší než 15letou dobou splatnosti budou vydány pouze ve výjimečných případech.

Vláda schválila novelu zákona o potravinářské inspekci

Vláda schválila novelu zákona o Státní zemědělské a potravinářské inspekci (SZPI). Právní úprava má mimo jiné umožnit rychlejší reakce státu v případě potravinových krizí, jakými byly kauza s dioxiny v mase a vejcích či nedávná metanolová aféra. Nově navrhovaná opatření mají zvýšit efektivitu kontroly a ochrany spotřebitelů. Na tiskové konferenci po jednáni kabinetu o tom informoval premiér Petr Nečas. Inspekce má mít nově možnost zakázat užívání prostor osobě, která odmítne vpustit její inspektory do provozu. Nyní může být podnikatel, který kontrolu inspektorům neumožní, opakovaně pokutován. SZPI mu však nemůže zakázat vstup do výrobny či skladu v němž může vyrábět či přechovávat nebezpečné produkty.

Vláda chce sázkovým společnostem z EU povolit působení v Česku

Vláda nařídila ministerstvu financí, aby připravilo změnu sázkového zákona, která umožní legální vstup zahraničních sázkových kanceláří z Evropské unie na český trh. Současné znění zákona o provozování sázkových her se nelíbí Evropské komisi, zákaz provozovat loterie a sázky zahraničními společnostmi považuje za diskriminační. Podle komise to odporuje evropskému právu. Ministerstvo financí s unijním výkladem nesouhlasí. Současný loterijní zákon zakazuje provozování zahraničních loterií v ČR i prodej cizozemských losů. Sázkové hry může podle zákona provozovat pouze společnost se sídlem v ČR. Nelegální je také účastnit se sázek, při nichž jsou vsazené peníze placeny do zahraničí. Za porušení tohoto zákona může finanční úřad uložit pokutu až deset milionů korun.

ČSSD loni skončila ve ztrátě 16 milionů

Nejsilnější česká strana ČSSD hospodařila v loňském roce se ztrátou 16 milionů korun. Na tiskové konferenci to oznámil stranický místopředseda pro hospodaření Martin Starec s tím, že původní plán ČSSD pro loňský volební rok počítal se schodkem 28,5 milionu. Výroční zpráva uvádí loňské výnosy strany na 253,4 milionu korun a náklady 269,4 milionu. Se zprávou o hospodaření ČSSD se tento týden seznámí také delegáti 37. stranického sjezdu. Strana podle Starce na loňské volby do třetiny Senátu a volby komunální navýšila volební fond na konečných skoro 96 milionů korun. Kampaň pro lednovou přímou volbu hlavy státu, kdy kandidátem strany byl Jiří Dienstbier, přitom šla nad rámec schváleného rozpočtu. Strana na ni svému kandidátovi poskytla darem 9,4 milionu. Strana podle Starce postupně snižuje své dlouhodobé závazky. Po posledních sněmovních volbách v roce 2010 činily 325 milionů korun.

Přímé zahraniční investice v ČR loni rostly pětkrát

Zájem investorů o Česko loni výrazně ožil. Hodnota přímých zahraničních investic do tuzemské ekonomiky stoupla meziročně pětkrát na 207 miliard korun. Jde o nejlepší výsledek za posledních osm let. Vyplývá to z údajů České národní banky. Naprostá většina investic do ČR směřovala ze zemí Evropské unie. Podle statistik ČNB nejvíc peněz směřovalo do Česka z Nizozemska (89 miliard Kč). Výše přímých zahraničních investic, bez reinvestovaného zisku českých dceřiných firem, činila 89 miliard korun. Reinvestovaný zisk stoupl podle údajů ČNB oproti roku 2011 o 80 miliard na 118 miliard korun.

Víc než pětina důchodců šla do penze předčasně

Víc než pětina důchodců v Česku odešla do penze předčasně. Je jich téměř 524.000. Kvůli dřívějšímu nástupu na odpočinek mají pak trvale krácený důchod. V průměru tak pobírají asi o 1140 korun méně než ostatní senioři, dostávají tedy zhruba 9640 korun. Informovala o tom mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Jana Buraňová. Podle ní loni nastoupilo do předčasného důchodu skoro 28.000 lidí. Osob s trvale sníženou penzí postupně přibývá. Věk odchodu do penze se v Česku od roku 1996 postupně zvyšuje. Letos u mužů činí asi 62 let a osm měsíců, u žen pak podle počtu dětí 57 let a osm měsíců až 61 let a osm měsíců. Loni v prosinci průměrná penze podle ČSSZ dosahovala 10.778 korun - muži měli v průměru 11.948 korun a ženy 9782 korun.

Raiffeisenbank loni klesl čistý zisk na 1,97 miliardy Kč

Tuzemské Raiffeisenbank, která patří ke středně velkým tuzemským bankám, loni klesl čistý zisk o 11 procent na 1,97 miliardy korun. Banka o tom informovala v tiskové zprávě. Celková aktiva banky loni klesla o 2,6 procenta na 197,6 miliardy korun. "Na český bankovní trh v loňském roce působila řada negativních jevů: nepříznivý vývoj české ekonomiky a s tím související pokles zájmu klientů o úvěrování, rekordně nízké úrokové marže a v neposlední řadě i zpřísňování kapitálových požadavků ze strany evropských regulátorů. Ve světle těchto negativních vlivů je náš loňský výsledek dobrý a podle očekávání," uvedl generální ředitel Raiffeisenbank Mario Drosc.

Agentura Fitch potvrdila rating ČEZ

Agentura Fitch Ratings potvrdila české elektrárenské firmě ČEZ hodnocení dlouhodobých i krátkodobých závazků na dosavadní úrovni. Rating dlouhodobých devizových dluhopisů zůstává na A- se stabilním výhledem a krátkodobých na F2. Podle Fitch rating odráží silnou pozici firmy na trhu. Zvýšená rizika v souvislosti s vývojem v Albánii a Bulharsku nemají podle Fitch na rating ČEZ zatím negativní vliv. Obě země mají pouze malý podíl na celkovém zisku před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA). Fitch rovněž upozornil, že zadlužení firmy je nízké ve srovnání se západoevropskými konkurenty.

Exekucí loni ubylo, soudy jich nařídily o 13 procent méně

Exekucí v Česku loni ubylo. Soudy jich nařídily 820.420, což je o 13 procent méně než v roce 2011. Letos exekutoři očekávají další úbytek. Řekl to prezident Exekutorské komory Jiří Prošek. Počet nařízených exekucí meziročně poklesl o 120.000. Podle komory nejsou exekuce nařizovány kvůli bagatelním částkám. Průměrná výše dluhů, kvůli kterému věřitel žaluje dlužníka, je zhruba 85.000 korun. Komora navíc upozornila, že počet exekucí nelze ztotožňovat s počtem dlužníků - řada z nich totiž čelí většímu počtu exekucí. Exekutoři odhadují, že na jednoho dlužníka připadá průměrně pět exekučních řízení. Další pokles exekucí očekává komora i letos.

Heger: Ministerstvo letos podolskou porodnici na Prahu nepřevede

Podolskou porodnici ministerstvo zdravotnictví na Prahu letos nepřevede. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegra to možná udělá příští rok, až vyřeší univerzitní nemocnice. Heger to uvedl k dopisu, kterým ministerstvo informovalo Podolí, že zůstává v majetku státu. Porodnice rozhodnutí uvítala. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) ale jednání nepovažuje za uzavřené. Konečné rozhodnutí pak bude na ministrovi, předcházet mu musí analýza, řekl primátor. Praha loni rozhodla, že chce převzít od státu čtyři nemocnice. Kromě Podolí to jsou Nemocnice Na Bulovce, Thomayerova nemocnice a Psychiatrická léčebna Bohnice. Nemocnice by plnily úlohu krajských zdravotnických zařízení, zároveň by v nich ale zůstala pracoviště, která mají celorepublikový význam. Transformace by měla trvat zhruba dva roky. Opoziční ČSSD záměr už dříve kritizovala, podle ní hrozí privatizace nemocnic. Vedení města to ale odmítlo.

Nejvážněji popálení z Frenštátu jsou mimo ohrožení života

Zdravotní stav dvou nejvážněji zraněných obětí frenštátské tragédie se v posledních dnech zlepšil. Jsou už mimo ohrožení života. Jejich stav je stabilizovaný. Uvedl to mluvčí ostravské fakultní nemocnice Tomáš Oborný. Nejvážnější poranění utrpěl manželský pár. Stav muže i ženy byl po převozu do nemocnice kritický. Utrpěli popáleniny na 60 respektive 90 procentech těla. Ve fakultní nemocnici je i další pacient, který utrpěl při výbuchu a následném požáru zranění. Jeho stav ale od počátku nebyl tak vážný. Při výbuchu a následném požáru v panelovém domě ve Frenštátu pod Radhoštěm 17. února šest lidí zemřelo a 11 dalších bylo zraněno.

Od soboty budou v centru Prahy velikonoční trhy

Jarní atmosféru chtějí navodit organizátoři tradičních velikonočních trhů, které v sobotu začínají na Staroměstském a Václavském náměstí v Praze. Letošní trhy doprovodí hudební motivy, hlavní myšlenka totiž vychází ze rčení "co Čech, to muzikant", řekli novinářům zástupci pořadatelské společnosti Taiko. Kromě stánků s velikonočním zbožím a laskominami bude připraven kulturní program. Staroměstské náměstí ozdobí jako každý rok bříza, tentokrát třináctimetrová z Benátek nad Jizerou, kterou zpestří barevné pentle, květiny a vajíčka. Dekoratéři pro letošní ročník připravili překvapení v podobě tří rozkvetlých zahrad, jimž budou dominovat vysoké třešňové stromy. Procházku zahradami pak doprovodí všudypřítomné tóny hudby. Nebude chybět pódium, na kterém se odehraje doprovodný program. Návštěvníci se mohou těšit na vystoupení folklorních, dechových a lidových souborů, tanečních a divadelních skupin.

Finále v Plzni promítne všech 30 nových českých hraných filmů

Plzeňský filmový festival Finále letos uvede všech 30 českých celovečerních filmů natočených od loňského do letošního dubna. Do soutěže o Zlatého ledňáčka bude zařazeno 12 z nich, o nejlepší dokument bude soutěžit 19 snímků z 66 přihlášených, řekla koordinátorka přehlídky Eva Košařová. Festival, který letos vstoupí do 26. ročníku, se uskuteční od 21. do 27. dubna. Největší bilanční a soutěžní přehlídka českého filmu, která letos nabídne 170 projekcí, zatím nemá naplněný rozpočet. Podle organizátorů je potřeba nejméně osm milionů korun. Financování chybí dva zásadní zdroje, a to Státní fond kinematografie, který od ledna funguje podle nového zákona a až od pololetí do něj začnou proudit poplatky z televizních reklam, a dále ministerstvo kultury, které peníze přislíbilo.

V Aši chtějí obnovit zbytky bývalé papírny ze 17. století

Zbytky někdejší papírny z první poloviny 17. století chtějí obnovit v Aši na Chebsku. Město má v plánu místo, kde papírna stála, zkulturnit a vybudovat na něm malou vyhlídku. Na financování chce využít přeshraniční dotační programy, řekl starosta Dalibor Blažek (nez.).Pozůstatky historické papírny se nacházejí nedaleko Doubravy u Aše. z původní stavby zbyl asi 500 metrů dlouhý a stále funkční náhon, pozůstatky základů budovy papírny i zbytky staršího technologického vybavení papírny, například kamenných van, mlecích kamenů, nádrží a míchacích kádí na papírovinu. Podle Jaroslava Víta, který se historií papírnictví na Ašsku zabývá, bylo v regionu kdysi šest papíren. Papírny postupně zanikly v 50. letech minulého století.

Ze sportu

Fotbalová asociace ČR a Slovenský svaz se na dnešním jednání shodly na projektu společné ligy. Pokud záměr schválí kluby, vznikne pracovní skupina, která zahájí organizační práce.

Čeští trenéři si chtějí předávat zkušenosti, navzájem si pomáhat i být příkladem etického chování. Proto v lednu vznikla pod patronátem Českého olympijského výboru (ČOV) Unie profesionálních trenérů.

Disciplinární komise hokejové extraligy zamítla žádost Sparty o prominutí zbytku trestu Dominika Pacovského ze Sparty, kterému zbývá odpykat si za nesportovní chování ještě jeden ze tří zápasů. V tiskové zprávě o tom informoval Český svaz ledního hokeje.

Běžec na lyžích Aleš Razým nepostoupil do vyřazovacích bojů sprintu klasickou technikou v Drammenu. Jediný český účastník dnešního závodu Světového poháru obsadil v kvalifikaci 56. místo s odstupem zhruba tří sekund na postup.

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik pozval na první soustředění před mistrovstvím světa šestnáct hráčů, mezi kterými je i nováček Jiří Sekáč ze Lva Praha. Vedle dvacetiletého bývalého juniorského reprezentanta byli pozváni převážně zkušení hráči v čele s Tomášem Rolinkem, Jiřím Novotným nebo Petrem Koukalem. Národní tým měl původně zahájit přípravu na MS až v pondělí 25. března. Poté co pro řadu hráčů skončila klubová sezona nezvykle brzy, posunul Hadamczik začátek o týden dříve.

Čeští stolní tenisté porazili v kvalifikaci mistrovství Evropy v nižší divizi Challenge Anglii 3:0. Vyhráli skupinu A a v říjnu budou na šampionátu ve Schwechatu hrát v elitní divizi o medaile. V Hodoníně zdolaly stolní tenistky na závěr rovněž Anglii 3:1 na zápasy a ve skupině A divize Championship skončí třetí. Po předešlých prohrách s Německem a Ruskem bylo jasné, že jim přímý postup do čtvrtfinále ME z kvalifikace unikl.

Tenistka Petra Kvitová vyšla vítězně z českého souboje v osmifinále turnaje v Indian Wells. Pátá nasazená hráčka nedala šanci Kláře Zakopalové, zvítězila jasně 6:2, 6:3 a postoupila do čtvrtfinále. Wimbledonská vítězka z roku 2011 Kvitová bude hrát o semifinále buď s Polkou Agnieszkou Radwaňskou, nebo s Ruskou Marií Kirilenkovou.

Brankář Ondřej Pavelec byl nejvýraznější postavou mezi českými hokejisty v jedenácti úterních zápasech zámořské NHL. Český gólman v duelu s Torontem zlikvidoval 24 z 26 střel a dovedl Winnipeg k vítězství 5:2.

Fotbalisté Plzně se v odvetě osmifinále Evropské ligy na hřišti Fenerbahce Istanbul pokusí stát teprve třetím českým klubem, který ve dvojzápase evropských pohárů dokázal postoupit poté, co prohrál úvodní zápas na domácím stadionu. Západočeši před týdnem utrpěli ve Štruncových sadech porážku 0:1 a ve čtvrtek potřebují v Turecku zvítězit.

Počasí v ČR: