Zprávy

Ministr spravedlnosti přezkoumá "podivnou" kariéru soudce Havlína

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) hodlá přezkoumat "podivnou" profesní kariéru soudce Ondřeje Havlína. Soudce čelí obvinění z korupce a kromě justice působil také v diplomacii. Ministr doufá, že se soudce sám vzdá své funkce. Uvedl to v České televizi (ČT) v Otázkách Václava Moravce. Pokud tak Havlín neučiní, uskuteční se řízení o jeho dočasném zproštění funkce. Při něm by Havlín až do pravomocného skončení trestního řízení pobíral polovinu platu. Podle ČT Havlín využíval svých politických kontaktů, blízko prý měl například k Miroslavu Šloufovi. Havlína obvinil z korupce v souvislosti s jeho soudcovskou činností Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), soud ho následně poslal do vazby kvůli obavě, že by ovlivňoval svědky nebo pokračoval v trestné činnosti. Kromě něj čelí trestnímu stíhání dalších pět lidí, z toho jeden státní zástupce, jeden advokát, jeden advokátní koncipient a dvě osoby, které stojí mimo justiční prostředí.

65. výročí února 1948 připomenou pietní shromáždění i konference

Především pietní i protestní shromáždění připomenou v pondělí 65. výročí komunistického převzetí moci v bývalém Československu. Uskuteční se také konference, která se má zabývat vlivem současných komunistů necelé čtvrtstoletí po pádu jejich režimu. Tradičně proběhne shromáždění v Nerudově ulici v místě, kde před 65 lety komunisty ovládaná policie zastavila pochod studentů směřující na Hrad. Chtěli vyjádřit podporu tehdejšímu prezidentovi Edvardu Benešovi a požádat ho, aby komunistům neustupoval. Pondělním akcím bude předcházet tradiční uctění památky obětí komunismu u pomníku na pražském Újezdu. Připomíná ty, kdo byli za své smýšlení a svobodné jednání uvězněni či dokonce zabiti totalitní mocí.Oficiálně bylo pro protikomunistickou činnost odsouzeno a popraveno 241 lidí, poslední v listopadu 1960. Pražská KSČM a Svaz mladých komunistů Československa se chystají naopak v pondělí odpoledne uctít na Olšanských hřbitovech památku prvního komunistického prezidenta Klementa Gottwalda. Na Staroměstském náměstí, odkud Gottwald také promlouval, se má poté konat naopak protestní shromáždění s názvem Nedovolme návrat komunistů.

Hašek: Nečas měl v Bavorsku chtít omluvu od sudetských Němců

Premiér Petr Nečas (ODS) měl podle místopředsedy ČSSD Michala Haška při návštěvě Bavorska požadovat také omluvu od Sudetoněmeckého krajanského sdružení za podíl na předválečných událostech. Na odezvě od sudetských Němců by trval i první místopředseda ODS Martin Kuba. Řekli to v diskusním pořadu televize Prima Family Partie. Nečas v bavorském parlamentu ve čtvrtek zopakoval část česko-německé deklarace z roku 1997, že Česko lituje křivd způsobených poválečným vysídlením sudetských Němců. "Je na místě, pokud se premiér vůbec setkává a jedná se zástupci sudetoněmeckého landsmanšaftu, tak by měl chtít omluvu vůči Československé republice a občanům, kteří byli poškozeni tím, co se dělo na podzim a v létě 1938," uvedl Hašek. Podle něj by se mělo krajanské sdružení jasně přihlásit k odpovědnosti. Řekl, že nechce sudetské Němce "házet do jednoho pytle" a byli mezi nimi i odbojáři a pronásledovaní. Hašek ocenil, že z úst předsedy vlády zaznělo, že majetkové nároky nejsou na místě. Zdůraznil, že Benešovy dekrety platí.

Firemní daně v Česku jsou pod průměrem EU

Daň z příjmu právnických osob ve výši 19 procent je v České republice pod průměrem zemí EU, který činí 22 procent. Nejnižší základní sazbu daně z příjmů firem mají v Bulharsku a na Kypru, nejvyšší na Maltě a ve Francii. Vyplývá to z analýzy České spořitelny. Za posledních 13 let se průměrná sazba daně v EU snížila o zhruba osm procentních bodů. Řada zemí ovšem k dani ještě využívá různé formy přirážek nebo lokálních sazeb. Při jejich započtení pak sazba vychází na 24 procent. Sazby daně z příjmů firem se snižují v celé Evropské unii. V Česku se uskutečnilo od roku 1993, kdy sazba daně byla 45 procent, už 11 změn. Změny ale podle analýzy nebyly nijak skokové, všechny snižovaly předchozí sazbu maximálně o čtyři procentní body.

Pacienti mají jen malý zájem o nadstandardy

Nadstandardy přinesly zdravotnictví podle odhadu ministerstva za první pololetí loňska 30 až 40 milionů korun. Resort ale ročně spotřebuje 300 miliard. Nepoměr čísel potvrzuje zprávy z nemocnic, že zájem pacientůo nadstandardy je malý. Od loňského roku si mohou připlatit na lepší oční čočku, lehčí sádru, některá očkování a vybraného lékaře. Pacienti by prý spíše měli zájem zaplatit za kratší čekání na operaci, to ale nejde. "Zájem buď vůbec není, nebo o jiné nadstandardy, než ministerstvo umožnilo. Lidé se ptají na zákroky, které nemocnice nedělá, nebo chtějí urychlit operaci, což není možné," řekla mluvčí Thomayerovy nemocnice Martina Štanclová. Za celý loňský rok nemocnice vybrala za nadstandardy jen několik desítek tisíc korun - odlehčené sádry byly použity jen u dětí, dospělí je nechtěli, "nepatrný" zájem byl o čočky a očkování. Z vybraných peněz dostanou lékaři mimořádnou odměnu ve výši 62 procent hrubé částky.

Vozidel s povinným ručením loni přibylo o 115.000

Počet vozů pojištěných v rámci pojištění odpovědnosti za provoz motorových vozidel, takzvaného povinného ručení, loni stoupl o 115.000 na 6,874 milionu aut. Registrovaných vozidel bylo podle statistiky Centrálního registru vozidel téměř 7,5 milionu. Největší nárůst počtu smluv loni zaznamenala AXA Pojišťovna, bylo to 103.000. ČSOB Pojišťovně přibylo 88.000 smluv a České podnikatelské pojišťovně se počet smluv zvýšil o 30.000. Naopak 67.000 pojištěných vozidel ubylo podle údajů ČKP pojišťovně Generali. Povinné ručení poskytuje 14 pojišťoven. Většina z nich sazby takzvaně segmentuje, tedy stanovuje podle věku a místa bydliště řidiče, stáří vozidla, objemu a výkonu motoru a dalších kritérií. Pojišťovny nabízejí klientům čím dál víc možností připojištění k povinnému ručení, poskytují též různé slevy.

Na pražském letišti byly kvůli sněžení zrušeny lety

Na pražském Letišti Václava Havla byly v neděli kvůli sněžení zrušeny tři lety, z Basileje, do Ženevy a Curychu. Důvodem jsou problémy na tamních letištích, ruzyňské letiště nadále funguje bez problémů, v provozu je kvůli počasí veškerá úklidová technika. ČTK to řekla mluvčí letiště Eva Krejčí. V sobotu byly zrušeny kvůli počasí tři spoje. Sněžení opět komplikuje i dopravu na silnicích, v některých krajích hrozí i náledí. Silné sněžení ráno zasáhlo sever Čech. Kvůli závějím zůstávají na východě Čech stále uzavřené čtyři úseky menších silnic v Orlických horách. Přes den má být zataženo, sněhové přeháňky budou postupně přecházet v déšť. Odpoledne by měly srážky ustávat. Teploty se přes den dostanou nad nulu.

Sport:

Závod Světového poháru ve skikrosu v Harrachově byl kvůli přívalům sněhu a dnešní špatné viditelnosti zrušen. Po ranní prohlídce trati o tom rozhodla jury.

Česká tenistka Petra Kvitová vyhrála turnaj v Dubaji. Italku Saru Erraniovou, na kterou pravděpodobně narazí i v dubnovém semifinále Fed Cupu, osmá hráčka světa porazila 6:2, 1:6, 6:1 a získala první titul od loňského srpna a desátý v kariéře.

Český tenista Tomáš Berdych v Marseille první titul v sezoně nezískal. Šestý hráč světa v nedělním finále s domácím Jo-Wilfriedem Tsongou nevyužil v tie-breaku druhého setu mečbol a prohrál 6:3, 6:7 a 4:6.

Fotbalisté Jablonce hned v prvním jarním utkání ztratili body v boji o čelo tabulky. Baumit v zápase 17. kola nezlomil čekaní na premiérovou výhru z Liberce a v severočeském derby prohrál 0:1. Hosté měli pod Ještědem několik velkých šancí, Ondřej Vaněk dokonce dvakrát trefil břevno, gólově se ale prosadil na druhé straně v 66. minutě Jiří Štajner.

Jaromír Jágr se v sobotním utkání NHL podílel jedním gólem a asistencí na výhře hokejistů Dallasu 3:1 nad San Jose. Jedenačtyřicetiletý útočník tím přerušil sérii tří zápasů, v nichž nebodoval. Na pozici nejproduktivnějšího českého hokejisty v letošním ročníku NHL se dostal Jakub Voráček, který třemi asistencemi přispěl k výhře Philadelphie 5:3 nad Winnipegem a o bod přeskočil Patrika Eliáše. Kladenský odchovanec má na kontě sedm branek a 15 přihrávek. Milan Hejduk byl jediným úspěšným střelcem Colorada, které prohrálo na ledě Los Angeles 1:4.

Česko nepostoupilo do druhého kola závodu smíšených družstev ve skoku na lyžích na mistrovství světa ve Val di Fiemme. Kvarteto Michaela Doleželová, Jakub Janda, Vladěna Pustková a Jan Matura obsadilo na středním můstku v Predazzu poslední desáté místo.

Čeští lyžaři Dušan Kožíšek s Alešem Razýmem skončili ve sprintu dvojic na mistrovství světa na osmém místě, byť Razým do posledního úseku vyrážel na třetí pozici. Závod na 6x1,5 km vyhrála ruská dvojice Alexej Petuchov, Nikita Krjukov před druhým Švédskem a třetí Kazachstánem.

Čtveřici českých sdruženářů Tomáš Portyk, Miroslav Dvořák, Tomáš Slavík a Pavel Churavý patří po skokanské části závodu družstev na mistrovství světa ve Val di Fiemme předposlední 11. místo.

Čeští lyžaři Dušan Kožíšek s Alešem Razýmem skončili ve sprintu dvojic na mistrovství světa na osmém místě, byť Razým do posledního úseku vyrážel na třetí pozici.

Skokan na lyžích Jan Matura obsadil na mistrovství světa v závodu na středním můstku 12. místo. Může litovat horšího pokusu ve druhém kole, po němž klesl o čtyři příčky. Ve Val di Fiemme poprvé na vrcholné akci triumfoval Nor Anders Bardal před suverénem Světového poháru Gregorem Schlierenzaurem z Rakouska. Bronz získal Slovinec Peter Prevc. Bardal získal pro Norsko na MS už třetí zlato.

Po sobotním druhém místě v individuálním závodu skončila dnes akrobatická lyžařka Nikola Sudová na Světovém poháru v Inawaširu v paralelní jízdě v boulích dvanáctá. Na nadcházející mistrovství světa v norském Vosu vyrazí česká reprezentantka jako sedmá žena průběžného pořadí seriálu. Po sobotním druhém medailovém umístění v sezoně figurovala Sudová v SP na páté příčce.

Snowboardistka Ester Ledecká obsadila v paralelním slalomu Světového poháru v Moskvě sedmé místo. Sedmnáctiletá reprezentantka ve čtvrtfinále vypadla s pozdější vítězkou Caroline Calveovou z Kanady a v konečném pořadí o jednu příčku zaostala za osobním maximem z předchozího závodu v Soči.

Tenistce Evě Birnerové se nepovedlo obhájit deblový titul na turnaji v Bogotě. Spolu s Ruskou Alexandrou Panovovou, s níž tvořila nejvýše nasazený pár, podlehly ve finále turnajovým dvojkám Timee Babosové z Maďarska a Mandy Minellaové z Lucemburska 4:6 a 3:6.

Jarmila Machačová se stala poprvé v kariéře mistryní světa v dráhové cyklistice. Sedmadvacetiletá česká reprezentantka vyhrála v Minsku bodovací závod, který je její parádní disciplínou.

Fotbalisté Ostravy remizovali v 17. kole první ligy s Českými Budějovicemi 0:0. Domácím k důležité výhře nepomohl ani navrátilec Milan Baroš, který se na Bazalech představil po 11 letech a dnes odehrál závěrečných dvaadvacet minut. Na výborně připraveném terénu bylo naopak takřka celé utkání lepší Dynamo, ale několik šancí mu zmařil ostravský brankář Michal Bárta. Baník po důležitém "záchranářském" souboji drží dvanácté místo, Jihočeši jsou dál patnáctí.

Návštěvnost mnoha českých skiareálů o víkendu ovlivnilo špatné počasí. Navíc dopravu v celé zemi komplikovaly závěje a místy uzavřené silnice. Kvůli hustému sněžení a větru se méně lyžařů vydalo na sjezdovky v Krkonoších a Orlických horách. Rozpačitý víkend mají za sebou v Harrachově, kde byl kvůli nepřízni počasí zrušen závod světového poháru ve skikrosu.

Počasí:

Noc a zítřek budou převážně zatažené, mlhavé, deštivé nebo se smíšenými srážkami. Noční teploty od 4 stupňů do nuly, denní 4 až 8. V jihozápadní polovině Čech bude sněžit a rtuť teploměru bude v noci kolem -2 stupňů, přes den kolem dvou nad nulou.

Nedělní vydatné sněžení by mělo být poslední v této zimě. Srážky budou postupně přecházet v déšť a v týdnu teploty vystoupají až na deset stupňů. Začátek března by měl přinést jarní počasí. Předpověď přichází po několikadenním sněžení, kdy zejména sobotní sněhová nadílka zasypala Česko vrstvou sněhu. Například stanice Luká v Olomouckém kraji naměřila od sobotního rána do večera 16 centimetrů nového sněhu, Praha 11 a Ostrava a Brno devět centimetrů. V noci pak v Praze Ruzyni napadlo dalších sedm centimetrů sněhu, Doksany hlásí šest centimetrů.

Na všech měřicích stanicích v Moravskoslezském kraji je překročen imisní limit pro polétavý prach. Někde je to i více než trojnásobně.