Zprávy

Policie obvinila z korupce soudce, žalobce a advokáta

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) obvinil šest lidí z korupce v souvislosti s rozhodovací činností soudu. Je mezi nimi soudce, státní zástupce, advokát a advokátní koncipient. Uvedla to šéfka Vrchního státního zastupitelství v Praze Lenka Bradáčová. Obviněným soudcem je Ondřej Havlín z Obvodního soudu pro Prahu 2. Z mediálně sledovaných kauz Havlín rozhodoval například v případu bývalého náměstka pražského primátora Karla Březiny či sochaře Pavla Opočenského. Policisté z ÚOOZ na případu pracovali už od loňského podzimu. "Šest osob následně obvinili z trestných činů nepřímého úplatkářství, přijetí úplatku, podvodu, vydírání a zneužití pravomoci úřední osoby," řekla Bradáčová. Pět obviněných už bylo propuštěno na svobodu. Jeden zůstává zadržen, soud bude v jeho případě rozhodovat o vzetí do vazby. Případ dozoruje vrchní státní zastupitelství z toho důvodu, že kauza souvisí s rozhodovací činností soudu a státního zastupitelství. Situací už se zabývá i ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Soudce Havlína může dočasně zprostit výkonu funkce. Zproštění by trvalo až do pravomocného skončení trestního stíhání, přičemž po tuto dobu by soudce pobíral polovinu svého platu.

Výbuch a požár v domě ve Frenštátě mají šestou oběť

Výsledky analýzy DNA neidentifikovaných ostatků nalezených v domě ve Frenštátě pod Radhoštěm potvrdily šestou oběť. Při nedělním výbuchu a požáru tak zahynuli tři děti, dvě ženy a muž, sdělila ČTK mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková. Doposud bylo oficiálně obětí pět. "Závěry znalců znamenají ve svém důsledku identifikaci páté a šesté oběti výbuchu ve Frenštátu pod Radhoštěm. Nalezené lidské ostatky, jež byly vyzdvihnuty ze sutin domu, jsou ostatky obou pohřešovaných žen," uvedla mluvčí. Policisté nyní čekají i na výsledky expertiz související s příčinou výbuchu a následného požáru. Šéf moravskoslezských hasičů ale už ve čtvrtek řekl, že v domě explodoval nahromaděný plyn. Unikal z hlavního rozvodu ve sklepě. Policie se nyní prioritně zabývá verzí, že jej záměrně pustil a pak i zapálil problémový nájemník přízemního bytu Antonín Blažek. Sedmapadesátiletý muž byl častým stěžovatelem a naopak i na něj si lidé z okolí často stěžovali. O byt, který vlastnil s manželkou, přišel v exekuci. V neděli měl poslední termín k vystěhování. Dům pravděpodobně vyhodil do povětří v noci na neděli okolo 04:00.

Ve Frenštátu začala demolice zbytku domu zničeného výbuchem

Pracovníci specializované demoliční firmy začali v sobotu za hustého sněžení rozebírat zbytky domu, který minulou neděli ve Frenštátu pod Radhoštěm zcela zničil výbuch a následný požár. V následujících dnech budou demolovat ještě stojící pravou část objektu, řekl výrobní ředitel společnosti Mrózek Martin Mazur. Nejproblematičtější bude rozebrání stěn a stropů, které navazují na sousední dům číslo 40. Tragédie v Česku zvedla obrovskou vlnu solidarity a na kontě veřejné sbírky je už přes deset milionů korun. Objevilo se však zároveň také falešné konto, po podvodníkovi už pátrá policie.

Zástupci ČEZ jednali s bulharskými starosty

Protesty Bulharů, nespokojených s vysokými životními náklady a účty za elektřinu, slábnou. V centru Plovdivu, druhého největšího bulhaského města, se v sobotu sešlo už jen několik desítek protestujících. Ve Varně přišla demonstrovat jen hrstka nejbojovnějších. Řady demonstrantů prý řídnou kvůli nejednotě a sporům. Vedení bulharské odbočky společnosti ČEZ, která se v minulých dnech stala jedním z terčů pouličních protestů, se setkalo se zástupci bulharských regionálních zastupitelstev. Podle agentury Focus starostové vyslechli názor české distribuční společnosti na způsoby cenotvorby a seznámili se s úsilím ČEZ vysvětlit občanům strukturu poplatků za odběr energie. "ČEZ považuje vysoce kvalitní dodávku elektřiny za svou prioritu, ale bulharský regulátor přesto zahájil proces odebrání licence," řekl na setkání šéf bulharského zastoupení ČEZ Petr Dokládal. Uvedl, že ČEZ je připraven jednat s občany, spotřebitelskými organizacemi, místními úřady i státními institucemi.

Prodej spotřební elektroniky loni klesl o pětinu

Trh se spotřební elektronikou se loni v Česku propadl o 21 procent na 11,8 miliardy korun. Obrat trhu s kancelářskou technikou klesl o 16 procent. Dařilo se pouze prodejům mobilních telefonů, které stouply meziročně o čtyři procenta. Vyplývá to z aktuální zprávy GfK TEMAX.Obrat tuzemského trhu s technickým spotřebním zbožím se loni meziročně snížil o desetinu na 60,7 miliardy korun. Trh informačních technologií klesl o 16 procent, lépe se prodávaly pouze tablety. Prodej velkých domácích spotřebičů se snížil o 1,4 procenta a malých spotřebičů o 2,5 procenta.

iDnes: Miliardář Vítek ovládl maďarskou firmu Ablon

Majitel realitní skupiny CPI Radovan Vítek ovládl jednoho z největších maďarských developerů firmu Ablon. Ve společnosti získal kontrolní podíl 50,8 procenta a podal nabídku k nákupu dalších akcií. Uvedl to server iDnes.cz. Ablon staví nákupní centra, hotely, logistického parky i kancelářské budovy. Kromě Maďarska působí v Polsku, v Česku a v Rumunsku. S jeho akciemi se obchoduje na burze v Londýně, kam vstoupil před vypuknutím finanční krize. Vítek patří k nejbohatším lidem ve střední a východní Evropě, je například ve vedení developerské společnosti Orco. Vítkova CPI patří k největším realitním investorům v Česku. Vlastní zhruba 12.700 nájemních bytů, a je tak po společnosti RPG Byty druhým největším poskytovatelem nájemního bydlení v zemi. CPI dále kontroluje a spravuje stovky tisíc metrů čtverečních obchodních ploch a kanceláří, vlastní hotely a sklady.

Dopravu v Česku zkomplikovalo husté sněžení

Dopravu v Česku zkomplikovalo husté sněžení, přibylo dopravních nehod. Policie dopoledne uzavřela pro nákladní vozy hraniční přechod s Rakouskem Mikulov-Drassenhofen. Hraniční přechod Náchod - Běloves byl uzavřen pro kamionovou a nákladní dopravu nad 3,5 tuny. Příčinou je nesjízdná silnice na polské straně. Nehody už několikrát zastavily dopravu na dálnici D5. Intenzivní chumelení zeslábne až v neděli, nyní padají až tři centimetry sněhu za hodinu. Celkem mělo během dne napadnout až 15 centimetrů, v noci dalších pět až deset. Silničáři vyhlásili kvůli sněžení na Šternbersku kalamitní stav 1. stupně. Uzavřeno je tam už šest silnic. Na silnicích zemřeli dva lidé. U Klatov se dopoledne střetlo na železničním přejezdu auto s osobním vlakem. Jeden člověk při nehodě zemřel, další je zraněný. Při střetu dvou osobních aut v Karviné-Darkově zemřel v noci řidič. Další třiatřicetiletý muž skončil v nemocnici. Podle policie byl pod vlivem alkoholu.

V Praze došlo kvůli sněžení k 80 nehodám

Dopravu v Praze v sobotu zkomplikovalo husté sněžení. Nejhorší situace byla v okrajových částech města, hlavní tahy jsou sjízdné. Do 13:00 hodin se stalo kolem 80 převážně lehčích nehod. ČTK to řekla pražská policejní mluvčí Eva Kropáčová. Policie proto navýšila počet dopravních policistů, pomáhali také policisté ze speciální pořádkové jednotky. Také v pátek policisté v metropoli zaznamenali více než 80 nehod, z toho jednu smrtelnou. Pražský dopravní podnik letos poprvé využil nový sněžný tramvajový pluh, který je sestrojen na odklízení až 30centimetrové vrstvy sněhu.

Kvůli sněžení byly rušeny lety na pražském letišti

Kvůli sněžení byly zatím zrušeny čtyři lety, které měly přistát na pražském Letiště Václava Havla a to z Vídně, Basileje a dva spoje z Mnichova. Důvodem je situace na tamních letištích. Další tři spoje mířící do Prahy byly přesměrovány na jiná evropská letiště, jde o linky z Lisabonu, Toulouse a Říma. Pražské letiště funguje bez problémů, řekla mluvčí pražského letiště Eva Krejčí. Technice na pražském letišti se daří sníh z přistávací dráhy odklízet. Přes noc a ráno napadlo na pražském letišti 21 centimetrů sněhu, další sníh pak přibyl odpoledne.

Ve Strachotíně vznikne Památník Velké Moravy

Strachotín na Břeclavsku chce letos vybudovat památník moravských duchovních patronů a věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje. Pískovcová socha bude 2,3 metru vysoká. Kolem památníku budou rozmístěny kameny přivezené z nejvýznamnějších lokalit Velké Moravy, řekla místostarostka obce Lucie Danihelová. Projekt bude stát 200.000 korun. Peníze shromažďuje radnice již léta z darů. "Letos slavíme 1150. výročí příchodu věrozvěstů na Velkou Moravu a tento rok je pro odhalení památníku ideální," uvedla místostarostka. Obci podle ní nabídlo pomoc několik firem. K příchodu věrozvěstů se budou konat četné slavnosti po celé Moravě. Sousoší s věrozvěsty nově získá Brno nebo Znojmo. Oslavy vyvrcholí tradičně 5. července na Velehradě a v Mikulčicích na Hodonínsku. Stovky moravských měst a obcí vyvěsí na připomínku věrozvěstů v tento den moravskou vlajku. Na programu oslav jsou besedy i konference. Uveden bude nový film o věrozvěstech.

Muzeum otvírá výstavu o poválečném řediteli Pifflovi

Městské muzeum v Ústí nad Labem otevřelo výstavu Světlo zbořeného města, která se věnuje životu a dílu architekta a historika Alfreda Piffla (1907 až 1972). V prvních poválečných letech působil na Ústecku jako pověřený ředitel ústeckého muzea a archivu, které převzal od původní německé správy. Zasloužil se o záchranu stovek předmětů kulturní hodnoty, z nichž takřka 600 dodnes tvoří sbírky ústeckého muzea. Jde o předměty z majetku zkonfiskovaného po válce odsunutému německému obyvatelstvu, ale také institucím či kolaborantům. Velké množství předmětů tímto způsobem Piffl převedl také do sbírek Národního muzea, Národní galerie či Národního památkového ústavu. Díky jeho snahám nebyl na Ústecku po válce zkonfiskovaný majetek rozkraden nebo zničen. Piffl později odešel na Slovensko, kde se zasloužil o počátky záchrany Bratislavského hradu. Za života se však Piffl ocenění své práce nedočkal, naopak koncem 50. let byl komunistickým režimem z politických důvodů uvězněn. Odseděl si zhruba 2,5 roku, rehabilitován byl fakticky až po roce 1989.

Zámek v Lešné vystavuje exponáty z Japonska

Zámek v Lešné u Valašského Meziříčí na Vsetínsku zahájil letošní rok výstavou věnovanou Japonsku. K vidění tam jsou japonská keramika, samurajská výzbroj a dobové fotografie. Důležitou součástí výstavy jsou rostliny a květy kamélie japonské, řekla kastelánka zámku Alena Lysá. Exponáty z Japonska pocházejí od Ervína hraběte Dubského z Třebomyslic, který podnikl v 19. století cestu kolem světa. Do Lešné je zapůjčil moravský zámek Lysice. Hrabě byl prvním Čechem, který se s Japonskem blíže seznámil. "Na sklonku samurajské éry se Dubský setkal s těmito proslavenými bojovníky. Jako válečník a aristokrat měl k samurajům blízko a z jeho zájmu vzešla bohatá sbírka uměleckých děl, etnografického materiálu a dokumentace z Japonska," uvedla kurátorka výstavy Jitka Slezáková z Muzea regionu Valašsko. Do sbírky hraběte patří soubor porcelánu, kolekce zbraní včetně samurajských mečů, kovové nádoby, sošky a fotografická alba. Výstava na zámku potrvá do neděle 3. března.

Klicperovo divadlo připravuje premiéru Žebrácké opery

Klicperovo divadlo v Hradci Králové chystá na 2. března premiéru hry Václava Havla Žebrácká opera v režii Daniela Špinara. Dramaturgyně inscenace Ilona Smejkalová uvedla, že oproti jiným inscenacím Žebrácké opery klade hradecké divadlo větší důraz na milostné peripetie Havlových hrdinů. Hru Havel napsal v roce 1972 na objednávku Činoherního klubu, kde však nebyla uvedena. Premiéra se uskutečnila v listopadu 1975, kdy inscenaci uvedlo Divadlo na tahu. Hradecká Žebrácká opera bude jedenáctou českou inscenací původního textu. Režisér Špinar před hradeckou premiérou uvedl, že je to jeho první zkušenost s textem Václava Havla. Scénu pro hradecké představení navrhla Lucia Škandíková, kostýmy Iva Němcová, hudbu složil Jiří Hájek. Divákům se představí například Jan Sklenář, Jiří Zapletal, Martina Nováková či Natálie Holíková.

Hvězdy archivních filmů zpívají a hrají na CD

Jára Pospíšil, Ferenc Futurista, Jára Kohout, Jindřich Plachta, Vojta Merten a další hvězdy předválečných filmů a kabaretů hrají a zpívají na CD, které z archivních nahrávek sestavil sběratel Gabriel Gössel. Album nazvané Pojď jen blíž, uvidíš... právě vydal Radioservis. Obsahuje 25 originálních nahrávek humorných písniček a zvukových reklam z let 1927-1943. Drtivá většina interpretů, kteří jsou na tomto kompaktním disku zastoupeni, patřila ve dvacátých a třicátých letech minulého století k častým a vítaným hostům zábavních pořadů tehdejšího Radiojournalu.

Ze sportu:

Český tenista Tomáš Berdych si na turnaji v Marseille zahraje poprvé v sezoně o titul. Šestý hráč světa v semifinále porazil Dmitrije Tursunova z Ruska 6:2, 6:1 a ve finále se utká s vítězem francouzského duelu mezi Jo-Wilfriedem Tsongou a Gillesem Simonem.

Česká tenistka Petra Kvitová si v semifinále turnaje v Dubaji poradila s někdejší světovou jedničkou Caroline Wozniackou z Dánska a po výsledku 6:3, 6:4 postoupila do svého prvního letošního finále. O titul se utká s Italkou Sarou Erraniovou, která v semifinále vyřadila krajanku Robertu Vinciovou.

Fotbalisté Ostravy remizovali v 17. kole první ligy s Českými Budějovicemi 0:0. Domácím k důležité výhře nepomohl ani navrátilec Milan Baroš, který se na Bazalech představil po 11 letech a odehrál závěrečných dvaadvacet minut. Baník po důležitém "záchranářském" souboji drží dvanácté místo, Jihočeši jsou dál patnáctí.

Olympijský vítěz v cross contry horských kol Jaroslav Kulhavý zahájil sezonu stejně jako loni prvenstvím v závodu Sunshine Cup na Kypru. V dešti na blátivé trati zvítězil stylem start-cíl před Němcem Manuelem Fumicem a Švýcarem Fabianem Gigerem. Čtvrtý skončil Jan Škarnitzl. Na konci příštího týdne absolvuje Kulhavý na Kypru tříetapový závod Afxentia.

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová obsadila v generálce na mistrovství světa druhou pozici na Světovém poháru v jízdě v boulích v Inawaširu. Třicetiletá Češka se díky druhému umístění na stupních vítězů v sezoně posunula na pátou příčku průběžného hodnocení seriálu.

V Praze se příští rok uskuteční Utkání hvězd Kontinentální hokejové ligy. Ruským médiím to dnes řekl prezident soutěže Alexandr Medveděv. Zatím není znám termín ani hala, která bude exhibiční víkend hostit. Pražský Lev, jenž absolvuje svou premiérovou sezonu v KHL, odehrál většinu domácích zápasů v historické Tipsort Areně. Utkání hvězd by se ale zřejmě uskutečnilo v modernější O2 areně, v níž Lev v tomto ročníku nastoupil ke čtyřem duelům proti atraktivním soupeřům.

Olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda zahájil novou sezonu dvanáctým místem v úvodním závodu Světového poháru v Palm Springs. V Kalifornii v pátek vyhrál Rus Alexandr Lesun.

Fotbalisté Teplic remizovali na úvod jarní části první ligy s pražskou Duklou 1:1. Ve vysloveně zimním počasí padaly góly jen z trestných kopů - hosty poslal do vedení Kalouda, za domácí vyrovnal Jarolím. Teplice tak dál zůstávají těsně nad sestupovými příčkami.

Basketbalistky USK Praha popáté za sebou vypadly v osmifinále Evropské ligy. Po úvodní porážce s Galatasarayem Istanbul o jediný bod prohrály i páteční domácí odvetu 63:78 a se soutěží se loučí. Galatasaray naopak postoupil na závěrečný turnaj do Jekatěrinburgu.

Nymburk vstoupil do nadstavbové skupiny A1 basketbalové ligy vítězstvím 79:66 nad Děčínem. Úřadující mistři si vypracovali rozhodující náskok ve třetí čtvrtině, po níž vedli o 13 bodů, a pojistili si první místo v tabulce.

Českému cyklistovi Milanu Kadlecovi těsně unikla medaile z mistrovství světa dráhařů v Minsku. Osmatřicetiletý reprezentant obsadil čtvrté místo v bodovacím závodě, v němž útočil na cenný kov do posledního spurtu.

Počasí:

Zataženo, místy sněžení, v neděli přes den teploty 1 až 5 °C, v 1000 m na horách kolem 0 °C.