Zprávy

0:00
/
0:00

Štěch vybídl k ještě užší spolupráci ČR a Slovenska v EU

Česko a Slovensko by podle předsedy českého Senátu Milana Štěcha (ČSSD) měly minimálně uvažovat o ještě užší vzájemné spolupráci v zájmu své pozice v EU. Podle předsedy slovenské Národní rady Pavola Pašky oba státy svou historií i současnými vztahy nabízejí Evropě vizi, jak má vypadat Evropa budoucnosti. Uvedli to v Praze na konferenci Češi a Slováci - 20 let spolupráce samostatných států a jejich působení v EU a NATO. "Dnes ten čechoslovakismus nebo slovakočechismus je přímo pro Evropu žádoucí, a to nejen kvůli příkladu nenásilného rozdělení bývalé federace," uvedl Paško. Připomenul, že vzájemné soužití je dáváno za příklad pro všechny ostatní členské státy EU, jak dospět k prosperitě a jak uspořádat evropskou budoucnost.

ODS a TOP 09 chtějí s LIDEM pokračovat

Zástupci ODS a TOP 09 dali straně LIDEM najevo, že s ní chtějí pokračovat ve vládní koaliční spolupráci. Definitivní tečku za roztržkou kolem obsazení ministerstva obrany ale úterní jednání koaličních lídrů nepřineslo. Novinářům to řekli místopředsedové vládních stran Martin Kuba (ODS), Miroslav Kalousek (TOP 09) a Dagmar Navrátilová (LIDEM). Možnost, že by se chystala další vládní rošáda, při níž by LIDEM dostali zpět ministerstvo dopravy a ODS obranu, tedy resorty, které si před Vánoci strany vyměnily, je podle Navrátilové i Kuby prakticky vyloučená. Lídři ODS a TOP 09 dali najevo, že se chtějí i s LIDEM do konce ledna dohodnout na nové koaliční smlouvě, která určí priority pro zbytek vládního období.

Schwarzenberg chce zajistit kompenzace pro poškozené amnestií

Pokud bude prokázáno, že amnestie omezila práva poškozených v některém trestním stíhání, měla by vláda navrhnout, jak tyto případy kompenzovat. Myslí si to ministr zahraničí a lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg. Jeho názor tlumočil ministr financí Miroslav Kalousek /TOP 09/. Lídrovi strany a jejímu prezidentskému kandidátovi podobná problematika podle něj "velmi leží na srdci". Doplnil, že pro něj jako pro ministra financí jde o "bolestivou zprávu", které je však jen těžko možné se bránit. Amnestií, kterou vyhlásil na Nový rok prezident Václav Klaus a která je široce kritizována, se bude ve středu zabývat také česká vláda. Opoziční ČSSD nesouhlasí s tím, aby náklady kompenzace nesl stát. "Odmítáme, aby na kompenzace byly použity peníze daňových poplatníků," řekl předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka. Náhradu poškozeným by podle něj měli platit ti, kteří páchali trestnou činnost.

Věznice zatím na amnestii propustily 6227 vězňů

České věznice opustilo do úterního rána na základě prezidentské amnestie již 6227 vězňů. Uvedla to vězeňská služba. Podle její mluvčí Gabriely Pohlové je propouštění ve valné většině u konce. Počet odsouzených, kteří v posledních dnech odcházejí z nápravných zařízení, také již klesl na několik desítek denně. K 1. lednu, kdy byla amnestie vyhlášena, bylo v 36 českých věznicích celkem 22.638 vězňů. Po amnestii tedy vyšla na svobodu více než čtvrtina z nich. Prezident v rámci amnestie prominul také podmíněné tresty kratší než dva roky a veškeré tresty obecně prospěšných prací a domácího vězení, amnestie se tedy dotkne tisíců dalších odsouzených. Zastavena by měla být také trestní stíhání, která trvají přes osm let.

K protestu a sundávání Klausových portrétů se připojilo 500 obcí

K protestu starostů, kteří vyjadřují nesouhlas s prezidentskou amnestií sundáváním portrétů Václava Klause ve svých úřadech, se k úternímu ránu připojilo již 500 starostů. ČTK to řekl jeden z iniciátorů akce starosta Želechovic nad Dřevnicí na Zlínsku Michal Špendlík. V některých obcích se k protestu připojují také ředitelé škol. Hrad to v pondělí označil za projevy pokleslého politického boje. Protest starostů vznikl v pátek, v pondělí se k němu již připojila více než stovka zástupců obcí. Většina starostů, kteří vyjádřili souhlas s protestem, pochází ze Zlínského kraje, někteří však také z jižní Moravy či jižních Čech. Naopak pražské městské části podle dostupných informací inicitivu podpořit nehodlají. Nepřipojí se Praha 1 ani Praha 2.

ÚS se již dohodl na Okamurovi, nejpravděpodobnější je zamítnutí

Ústavní soudci se již většinově shodli na tom, jak naloží s ústavní stížností senátora Tomia Okamury. Jako nejpravděpodobnější se jeví to, že stížnost zamítnou. Okamura i veřejnost se však výsledek oficiálně dozví až ve čtvrtek. Nález se totiž podle zákona o Ústavním soudu musí vždy vyhlašovat veřejně jménem republiky. Pokud soudci připravují veřejné vyhlášení, je evidentní, že stížnost neodmítli bez věcného projednání, například pro zjevnou neopodstatněnost nebo neoprávněnost navrhovatele. V tom případě by totiž rozhodli jen usnesením, které netřeba vyhlašovat veřejně. Na druhou stranu je nepravděpodobné, že by soudci plně vyhověli Okamurovým návrhům na zrušení části Ústavy a prováděcího zákona k přímé volbě.

Advokát Hulík zažaloval Zemana kvůli financování kampaně

Právník Milan Hulík podal žalobu na Miloše Zemana a členy jeho volebního výboru. U pražského městského soudu se domáhá toho, aby prezidentský kandidát zveřejnil údaje o veškerých dárcích, kteří přispěli na jeho kampaň. Advokát řekl, že na Zemanův transparentní účet bylo převedeno zhruba 6,7 milionu korun ještě předtím, než ho ministerstvo vnitra oficiálně zaregistrovalo jako uchazeče o funkci hlavy státu. Identitu těchto přispěvovatelů však kandidát nezveřejnil. Zemanův volební tým neprůhlednost financování kampaně odmítl. Otevřenost financování prezidentské kampaně sleduje nevládní organizace Transparency International (TI). Podle aktuálních údajů má teď nejtransparentnější volební kampaň Jan Fischer, následuje Táňa Fischerová a Zuzana Roithová. Na opačném konci žebříčku je Jana Bobošíková a Miloš Zeman. Zemanovi TI vytýká například to, že nezveřejnil počet dobrovolníků zapojených v kampani a náklady na jejich práci.

Exšéf NKÚ Dohnal podal žalobu na Sněmovnu

Bývalý prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal podal dvě žaloby na Poslaneckou sněmovnu. Domáhá se vrácení pokuty 50.000 korun, kterou musel v minulosti zaplatit za to, že odmítl vydat kontrolnímu orgánu Sněmovny podklady umožňující audit hospodaření NKÚ. Soud později rozhodnutí dolní komory Parlamentu o uložení pokuty zrušil a věc jí vrátil k novému projednání.

Rath se seznamuje s vyšetřovacím spisem

Stíhaný poslanec a bývalý středočeský hejtman David Rath (dříve ČSSD) a jeho právní zástupci se seznamují s vyšetřovacím spisem. ČTK to potvrdil státní zástupce Petr Jirát. Žalobce očekává, že bude seznamování trvat minimálně do konce ledna, vzápětí na to policie sepíše návrh na podání obžaloby a zašle ho státnímu zastupitelství. Podle Jiráta musí mít všichni stíhaní dostatek času na prostudování svého případu, jinak by bylo porušeno právo na jejich obhajobu. Spis se zároveň převáží z věznice do věznice. "O jeden originál se musí podělit 11 obviněných a 15 advokátů," prohlásil žalobce. Nelze podle něj odhadnout, jak poctivě budou chtít materiál pročíst. Například Rath se chce podle dřívějšího vyjádření svého právníka Romana Jelínka seznámit se všemi odposlechy, které policie pořídila za šest měsíců. Policie obvinila v květnu Ratha z přijetí sedmimilionového úplatku. Před Vánoci kriminalisté ukončili shromažďování důkazů. Ratha pak kvůli seznamování se spisem převezla eskorta z Litoměřic do ruzyňské vazební věznice v Praze.

Jihočeští studenti zahájili štafetovou hladovku

Štafetovou hladovku zahájili o půlnoci z pondělí na úterý jihočeští studenti a další dobrovolníci. Chtějí tím vyjádřit protest proti účasti KSČM ve vedení kraje. Každý člen bude bez jídla 24 hodin. Do štafety se chce zatím zapojit zhruba 60 účastníků, ale počet zájemců o hladovku je mnohem větší, řekl ČTK za organizátory Šimon Heller. Štafety se kromě studentů účastní i jiné osobnosti. Ve čtvrtek bude jejím členem například Zdeňka Mašínová, sestra Josefa a Ctirada Mašínů, kteří se v 50. letech minulého století prostříleli z tehdejšího socialistického Československa na západ. Každý účastník hladovky navíc připomene jednoho popraveného politického vězně.

Italská Generali ovládne Českou pojišťovnu

Největší italská pojišťovna Generali se dohodla na převzetí 49 procent akcií společnosti Generali PPF Holding (GPH), což je společný podnik s PPF českého podnikatele Petra Kellnera. Generali tak mimo jiné ovládne Českou pojišťovnu, která je součástí GPH. Za podíl PPF Italové zaplatí 2,5 miliardy eur (zhruba 63,8 miliardy Kč). Generali do konce letošního března koupí nejprve 25 procent akcií, na konci příštího roku zbytek. GPH patří k rychle rostoucím společným podnikům ve oblasti střední a východní Evropy. Převzetí podílu PPF je prvním významným kontraktem, který se domlouval už za nového šéfa Generali Maria Greca.

Budějovický Budvar loni vyvezl historické množství piva

Budějovický Budvar loni uvařil 1,34 milionu hektolitrů piva, což je o dvě procenta meziročně více. Vyvezl nejvíce piva ve své 117 let dlouhé historii. K zákazníkům v 58 státech ho putovalo 657.000 hektolitrů. Celkové tržby pivovaru loni vzrostly o pět procent na 2,1 miliardy korun. ČTK to řekl mluvčí pivovaru Petr Samec. Pivovaru se dařilo jak v zahraničí, tak i na domácím trhu. Na nárůstu prodeje se výrazně podílel světlý ležák Budweiser Budvar, jehož prodej vzrostl o pět procent. Klíčovým teritoriem pro Budvar zůstává západní Evropa. Spotřeba piva tam sice dlouhodobě klesá, ale prodej českobudějovického piva se neustále zvyšuje.

E15: Stát se chystá zrušit Státní fond dopravní infrastruktury

Ministerstvo dopravy se chystá zrušit Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI). Důvodem je chystaná přeměna Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na akciovou společnost. Informuje o tom deník E15. Letošní rozpočet SFDI je více než 60 miliard korun. Stát se chystá na ŘSD převést příjmy z mýtného a dálničních známek, které nyní putují do SFDI. Fond tak podle ministra dopravy Zbyňka Stanjury (ODS) ztratí smysl.

Nová Octavia začíná na ceně 334.900 Kč

Cena třetí generace Škody Octavia začne na 334.900 Kč, což je zhruba stejná úroveň, na které startuje nynější model. Ten je v ceníku Škody od 338.900 Kč, před koncem roku stál 335.000 Kč. Nová Octavia se vyrábí od konce prosince a od úterý na ni obchodníci v Česku začnou přijímat objednávky. K prvním tuzemským zákazníkům se dostane ještě v lednu. Nejprodávanější modely ve střední třídě, jako jsou Ford Mondeo a Hyundai i40, jsou zhruba o 200.000 dražší než Octavia.

Hypoteční trh loni stoupl o tři pct

Objem poskytnutých hypotečních úvěrů vzrostl loni v Česku podle odhadu Hypoteční banky o tři procenta na 122 miliard Kč. Jde po roce 2007 o druhý nejúspěšnější rok v historii českého hypotečního trhu. Novinářům to řekl generální ředitel banky Jan Sadil. Hypoteční banka je jedničkou českého hypotečního trhu. Úrokové sazby byly na konci roku 2012 na rekordně nízkých hodnotách, kdy se průměrná sazba na trhu dostala pod 3,25 procenta. Společně s úvěry ze stavebního spoření tak úvěry na bydlení dosáhly v roce 2012 podle odhadu Hypoteční banky objemu asi 165 miliard korun.

Stánky na Václavském náměstí i přes zákaz stále prodávají

Některé stánky na pražském Václavském náměstí stále prodávají zboží. Jejich majitelé přitom dostali od města ke konci loňského roku výpověď. Praha chce situaci řešit, primátor kvůli tomu na úterý svolal jednání s řediteli některých magistrátní odborů. ČTK to řekla mluvčí pražského magistrátu Tereza Králová. Majitelům stánků hrozí podle mluvčí až statisícové pokuty. Město je připraveno věc řešit soudní cestou. Diskuse kolem stánků na Václavském náměstí se vede už několik měsíců. Původně měly zmizet všechny kromě jednoho. Podle poslední dohody ale zůstanou dva stánky s občerstvením, z toho jeden do poloviny roku, druhý do konce roku. Zatím nebude ukončen provoz jednoho stánku s tiskem a jednoho s květinami.

Ministr Heger chce úplný zákaz kouření v restauracích

Posílit ochranu dětí a mládeže před alkoholem a tabákem a zvýšit ochranu nekuřáků chce ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v návrhu nového zákona. Plánuje od roku 2014 úplný zákaz kouření v restauracích, kouřit by se mohlo jen v předzahrádkách. Nově chce zakázat prodej tabáku i alkoholu v automatech a pojízdných prodejnách. Novinkou je vedle zvýšení sankcí třeba i to, že v restauracích by měl být k dispozici vždy alespoň jeden nealkoholický nápoj, který bude levnější než nejlevnější alkoholický nápoj. Sankce by hrozila provozovatelům, pokud by se v jejich restauraci zdržovala opilá mládež. Novinkou v ochraně dětí a mládeže před tabákem je zákaz vstupu osob mladších 18 let do stavebně oddělených veřejných prostor, třeba zábavních podniků či letištních hal, kde bude kouření povoleno.

Karlovarský kraj má první případ úmrtí na prasečí chřipku

Karlovarský kraj má letos první případ úmrtí na takzvanou prasečí chřipku. Pacient, u něhož byl potvrzen virus H1N1, zemřel v nemocnici v Sokolově. Vážný průběh chřipkového onemocnění mají v sokolovské nemocnici i další tři pacienti. Podle údajů karlovarské Krajské hygienické stanice byl v minulém týdnu zaznamenán nárůst akutních respiračních onemocnění prakticky ve všech věkových skupinách obyvatel v kraji. Na okrese Karlovy Vary se už počet nemocných pohybuje na spodní hranici epidemie. Ta nastává, pokud je nemocných více, než 2000 na 100.000 obyvatel. Podle národní referenční laboratoře pro chřipku potvrzují laboratorní vyšetření v ČR výrazný nárůst viru prasečí chřipky A(H1N1). V Evropě jsou zjišťovány chřipkové viry typu A(H1N1), A(H2N3) a B.

Poslední rozloučení s Jiráskovou bude 11. ledna na Vinohradech

Poslední rozloučení s herečkou Jiřinou Jiráskovou, která po dlouhé nemoci zemřela 7. ledna ve věku 81 let, se uskuteční v pátek 11. ledna v pražském Divadle na Vinohradech. Hlediště bude veřejnosti přístupno od 10:00 do 12:00. Oznámila to mluvčí vinohradské scény Zuzana Paulusová. Zádušní mši bude v pondělí 14. ledna od 14:00 hodin sloužit v Chrámu Matky Boží před Týnem v Praze pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Členkou Divadla na Vinohradech byla Jiřina Jirásková šest desítek let. Po listopadu 1989 deset let působila jako jeho ředitelka. Během své kariéry tam ztvárnila 115 postav. Naposledy se loni v říjnu objevila v menší roli v inscenaci Mocná Afrodité. Od té doby byla v domácím ošetřování. V souvislosti s úmrtím oblíbené herečky ohlašují média programové změny. Český rozhlas Dvojka na herečku zavzpomíná v neděli 13. ledna od 16:05 hodin v pořadu Hvězdný prach z roku 2009.

Švandovo divadlo uvede anglickou verzi hry Šoa v Británii

V pražském Švandově divadle vzniká pod názvem The Good ant The True anglická verze inscenace Šoa, která při premiéře před rokem spojila dva osudy a příběhy sportovce Miloše Dobrého a herečky Hany Pravdové. Spojilo je nejen to, že přežili holokaust."Hru s herci z britského souboru New End Theatre Beyond zkouší režisér a ředitel Švandova divadla Daniel Hrbek. Premiéra bude 18. ledna v Praze, první repríza o den později. Pak se tvůrci přesunou na třítýdenní turné po Velké Británii, během něhož inscenaci představí divákům v Leedsu a v Londýně," oznámila mluvčí smíchovské scény Gabriela Valcová. Příběh lidí, kteří se ocitli na stejných místech, prožili podobné tragédie, a přesto se nikdy nepoznali, sestavil z autentických výpovědí podle knihy Krátké povídky z dlouhého života režisér spolu s Tomášem Hrbkem a Lucií Kolouchovou.

Inscenací roku 2012 je Odpad město smrt

Inscenací roku 2012 se v anketě Divadelních novin stal projekt Odpad město smrt v podání Pražského komorního divadla, jehož členové loni ukončili činnost v Divadle Komedie. Těsně za touto inscenací skončil Welshův Ucpanej systém Dejvického divadla. Ve 20. ročníku ankety rozdělilo 113 teatrologů, kritiků, publicistů a dalších osobností hlasy 37 divadlům a souborům, konkrétně 59 jejich projektům.Dalšími v pořadí jsou dvě inscenace režiséra Jana Mikuláška - v brněnské Redutě uvedená adaptace Buňuleova filmu Nenápadný půvab buržoazie a adaptace románu Emily Brontëové v ostravském Divadle Petra Bezruče Na větrné hůrce.

V Holešovicích vzniká největší české centrum buddhismu

V bývalé továrně v pražských Holešovicích vzniká největší buddhistické centrum v Česku. Ve zrekonstruovaném objektu bude meditační sál pro 250 lidí, výstavní prostory a konat by se zde měly i kurzy a přednášky o buddhismu. Pro veřejnost bude centrum Gompa Praha otevřeno ke konci tohoto roku, řekl jeden z organizátorů projektu Jan Matuška. Pořízení areálu vyšlo na 28 milionů korun. V bývalé továrně v ulici Na Maninách, která sloužila jako výrobna a prodejna elektromateriálu, se budou po rekonstrukci setkávat příznivci buddhismu Diamantové cesty. Jde o směr východního učení, který se do Evropy dostal z Tibetu v 60. letech. V Česku se k němu hlásí asi 2000 lidí.

Ze sportu

Hokejový útočník Jaromír Jágr hrál za Kladno v extralize ještě v úterním 38. kole extraligy proti Litvínovu. S týmem se před utkáním, které začalo v 17:30, překvapivě objevil na rozbruslení. Navzdory ohlášenému ukončení výluky v NHL se následně také naposledy v sezoně představil českým fanouškům. Původně neměla čtyřicetiletá hvězda na přání Dallasu hrát.

Tenista Radek Štěpánek vyhrál svůj první zápas nové sezony. Autor vítězného bodu z finále Davisova poháru porazil na turnaji v Sydney v prvním kole Španěla Guillerma Garciu-Lopeze 6:2 a 6:3. Ve druhém kole se čtyřiatřicetiletý Štěpánek střetne s Francouzem Julienenm Benneteauem. Šestý nasazený Štěpánek, který měl začít sezonu už v Brisbane, ale kvůli infekci oka z turnaje odstoupil, se spoléhal na dobrý servis. Vyhrál 78 procent výměn po svém prvním podání a z postupu se radoval za hodinu a čtrnáct minut.

Tenistka Klára Zakopalová postoupila na turnaji v Hobartu do druhého kola. Finalistka z Šen-čenu za hodinu porazila z pozice třetí nasazené hráčky Maďarku Timeu Babosovou 6:4 a 6:3. V druhém kole ji čeká Bulharka Cvetana Pironkovová, s kterou má bilanci 2:3, ale poslední dva zápasy ovládla.

Středeční dohrávka mezi Spartou a Pardubicemi uzavře 38. kolo hokejové extraligy. Pro oba celky půjde o důležité body, neboť se utkají přímí konkurenti na příčkách zajišťujících předkolo play off, kteří však ještě touží vklínit se do konce základní části mezi první šestku a zajistit si tak přímý postup do čtvrtfinále.

České volejbalové kadetky postoupily na mistrovství Evropy. V kvalifikaci v Brně obsadily druhé místo za Německem. Kadeti naopak ve skupině v moravské metropoli neuspěli. Kadetky postupně porazily bez ztráty setu Portugalsko, Maďarsko i Litvu a už se zajištěným postupem na šampionát na závěr podlehly Německu 1:3.Závěrečný turnaj se hraje na přelomu března a dubna v Srbsku a v Černé Hoře.

Dálkový běh na lyžích Jizerská padesátka se uskuteční. Pořadatelé oznámili, že tratě jsou připraveny a v rámci víkendového 46. ročníku se díky zlepšenému počasí pojedou všechny závody podle plánu. "Boj, který organizátoři svedli s nepřízní počasí, byl úspěšný. Jizerská padesátka se uskuteční podle plánu. Předpověď počasí navíc slibuje dobré podmínky," uvedl v tiskové zprávě mluvčí organizátorů Tomáš Leixner.

Dvojnásobný mistr světa v cyklokrosu z let 2010 a 2011 Zdeněk Štybar se s definitivní platností nezúčastní letošního světového šampionátu, který se koná 2. a 3. února v americkém Louisville. Důvodem je jeho program na silnici, které se začal před dvěma lety věnovat, a rovněž skutečnost, že se šampionát pojede v zámoří.

Jan Veselý pomohl nejlepším výkonem v sezoně k nečekanému vítězství Washingtonu nad dosud vedoucím týmem NBA Oklahomou City 101:99. Český basketbalista v pondělním utkání zaznamenal deset bodů a sedm doskoků. Wizards rozhodli zápas přesnou střelou Bradleyho Beala tři desetiny sekundy před koncem a sesadili Oklahomu z prvního místa tabulky.

Velmi těžký úkol čeká na úvod osmifinálové skupiny Evropského poháru basketbalisty Nymburka. Představí se na palubovce loňského čtvrtfinalisty prestižnější Evropské ligy Bilbaa. Tedy týmu, který při předchozích dvou účastech v Eurocupu došel do semifinále a má celkovou bilanci 30 výher a jen osm porážek. V této sezoně navíc v soutěži ještě nenašel přemožitele.

Počasí:

Oblačno až zataženo, v Čechách občas déšť. Nejvyšší teploty v Čechách +2 až +6 °C, na Moravě a ve Slezsku -3 až +1.