Zprávy

Věznice k sobotnímu poledni propustily 5807 amnestovaných

Věznice k sobotnímu poledni propustily 5807 amnestovaných,uvedla vězeňská služba. Nejvíc jich odešlo ze Stráže pod Ralskem. Propouštění pokračují. Prezident Václav Klaus vyhlásil dílčí amnestii při příležitosti 20. výročí vzniku České republiky. Vstoupila v platnost 2. ledna a promíjí některé nepodmíněné i podmíněné trestné činy a zastavuje některá trestní stíhání. Celkově se podle odhadů ministerstva spravedlnosti nějak dotkne asi 32.000 lidí. Bezpečnostní situace v Česku se po amnestii nezhoršila. Policie v souvislosti s propouštěním posílila hlídky v ulicích, častěji kontroluje třeba nádraží, herny a restaurační zařízení.

Desítky tisíc lidí podepsaly internetovou petici proti amnestii

Přes 60.000 lidí virtuálně podepsalo internetovou petici proti amnestii vyhlášené prezidentem Václavem Klausem. Dalších více než 200.000 o petici, jejímž cílem je "dát zřetelně najevo nevoli vůči tomuto rozhodnutí hlavy státu", projevilo na sociální síti Facebook. Amnestie má ale na Facebooku také své zastánce. Podpisem petice dostupné na http://jednej.cz/petition.php?id=123 internetu mohou dát občané Klausovi, kandidátům na příštího prezidenta či médiím najevo, že s amnestií nesouhlasí. Autoři petice ale poznamenávají, že s Klausovým rozhodnutím nyní už fakticky příliš nenadělají.

Median: S rozsahem amnestie nesouhlasí přes 80 procent lidí

S rozsahem prezidentské amnestie nesouhlasí 82,2 procenta Čechů. Odmítavý postoj panuje napříč celou ČR. Neliší se ani s ohledem na věk nebo dosažené vzdělání. Téměř 90 procent dotázaných si myslí, že by měl prezident amnestie detailně zdůvodňovat. Ukázal to z bleskový průzkum, který pro Českou televizi provedla společnost Median. Největší nesouhlas Čechů vyvolalo udělení amnestie lidem, kteří jsou více než osm let stíháni za závažné hospodářské trestné činy, jako jsou podvody velkého rozsahu, daňové úniky nebo korupční kauzy. Názor, že by se na ně amnestie měla vztahovat, zastává šest procent respondentů. U lidí se základním vzděláním je to téměř deset procent. Proti je 92 procent respondentů. Celkem 83 procent dotázaných si myslí, že amnestie ovlivní kriminalitu v ČR. Nárůstu zločinů se nejvíce bojí lidé nad 60 let. Nejméně naopak mladí od 18 do 29 let. Tři čtvrtiny lidí by místo amnestie upřednostnily častější ukládání mírnějších alternativních testů, například veřejné práce.

Experti: Zeman byl v duelu s Fischerem přesvědčivější

Televizní duel prezidentských kandidátů Jana Fischera a Miloše Zemana, který v pátek večer odvysílala televize Prima, vyzněl spíše pro Zemana. Takový názor převažoval mezi politology a dalšími analytiky, které ČTK oslovila. Fischer podle expertů působil emotivněji, Zeman ale debatu zvládal s větším klidem a jeho argumentace byla přesvědčivější. Podle některých analytiků televize nevhodně zasáhla do prezidentské volby tím, že debatu zorganizovala jen pro dva z devíti prezidentských kandidátů.

Schwarzenberg: Česko trvá na dostavbě Temelína

Ministr zahraničí a prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg rakouskému magazínu Profil potvrdil, že Česká republika trvá na dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Není podle něj důvod se bát podobné katastrofy, jaká v roce 2011 po ničivé vlně cunami postihla japonskou elektrárnu Fukušima. K nedávné návštěvě americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové, která v Praze lobovala za americko-japonskou společnost Westinghouse, řekl, že považuje za samozřejmé, že se každý šéf diplomacie zasazuje za firmy své země. Vedle Westinghousu se o zakázku na stavbu třetího a čtvrtého bloku Temelína za 200 až 300 miliard korun uchází také česko-ruské Konsorcium MIR.1200 a francouzská Areva, která sice byla ze soutěže vyřazena, ale odvolala se proti tomu.

V devíti obcích volí nové zastupitele

Obyvatelé devíti obcí v sobotu vybírají nové místní zastupitele. Hlasuje se zejména v obcích, kde se dosavadní zastupitelstva rozpadla. Výjimku tvoří Krhová a Poličná na Vsetínsku, které se v referendu odtrhly od Valašského Meziříčí. V Čečovicích na Domažlicku, kde jsou bez zastupitelstva více než rok, se konají volby dodatečné. Původně měli místní volit už loni v červenci, jedinou kandidátku se ale tehdy nepovedlo předložit včas. Jednoduchou volbu z jediné mají ve Slušticích u Prahy nebo v Cehnicích na Strakonicku. Hlasuje se od 07:00 do 22:00 také ve Študlově a Lačnově na Vsetínsku, v Libenicích na Kolínsku a v Panenských Břežanech u Prahy, kde se rozpadlo zastupitelstvo, jehož všichni členové kandidovali za Věci veřejné.

Policie obvinila podezřelého kvůli smrti muže u Chebu

Muž, jehož našli mrtvého policisté v pátek v chatové oblasti u přehrady Skalka u Chebu, zemřel zřejmě v důsledku potyčky s dalším mužem. Policisté už podezřelého obvinili z ublížení na zdraví s následkem smrti. Také podali návrh na jeho vzetí do vazby, řekl krajský policejní mluvčí Pavel Valenta. Nyní mu hrozí až deset let vězení. Policie ale odmítla uvést, co bylo příčinou konfliktu. Policisté rovněž odmítli zveřejnit, za co byl amnestovaný muž odsouzen. Z charakteru amnestie ale vyplývá, že to nemohl být závažný čin násilného charakteru. Kriminalisté podezřelého zadrželi a ještě v pátek večer ho obvinili. Muž byl umístěn do policejní cely.

Muž, který v Ostravě přepadl banku, se sám udal

Středeční přepadení pobočky Komerční banky v Ostravě-Výškovicích má na svědomí pětatřicetiletý muž, který sám přišel na policii a přiznal se k loupeži. Muž, který dosud nebyl trestaný, údajně loupil kvůli tíživé finanční situaci. Informovala o tom ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Doplnila, že policisté by muže zřejmě v krátké době dopadli sami, protože se jim po výzvách v médiích ozvali svědci. Muž, který banku přepadl krátce po 16:30, tvrdil, že má bombu připravenou k odpálení. Při přepadení banky způsobil škodu za více než 80.000 korun. Část peněz se kriminalistům podařilo získat zpět. Muž byl obviněn z loupeže a hrozí mu až deset let za mřížemi.

V Praze hořela bývalá škola, nikdo nebyl zraněn

V Kaplické ulici v Praze 4 v noci na sobotu hořel areál bývalé školy. Na místě zasahovalo šest jednotek profesionálních hasičů a dvě jednotky dobrovolných hasičů. Uvedla to mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová. Při požáru nikdo nebyl zraněn, přestože objekt podle internetového serveru požáry.cz v poslední době obývali bezdomovci. Požár byl hasičům nahlášen v pátek kolem 22. hodiny a podařilo se jej uhasit zhruba o čtyři hodiny později. Hašení komplikovala konstrukce stavby, která je z části dřevěná a z části plechová. Požár se šířil především v prostorech mezi stěnami, a tak nebyl na první pohled patrný. Příčina požáru zatím není jasná.

Tříkrálový průvod prošel po Hradčanech

Tisíce Pražanů i návštěvníků hlavního města lemovaly v sobotu odpoledne trasu průvodu Tří králů na velbloudech, který se vydal tradičně z Hradčanského náměstí v Praze k živému betlému pod Loretou. Jeho účastníci, malí i velcí koledníci, se tu poklonili malému Ježíškovi a předali mu své dary - zlato, kadidlo a myrhu. Průvodu předcházela ve Svatovítské katedrále tříkrálová bohoslužba, kterou vedl pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Ten pak průvodu požehnal z balkonu Arcibiskupského paláce. Na závěr se lidé se Třemi králi pozdravili a odevzdali jim drobné dárky, které už v neděli potěší malé pacienty pediatrického oddělení Fakultní nemocnice v Motole. Organizátory akce bylo občanské sdružení Mládež Idente, Arcidiecézní charita Praha a Arcibiskupství pražské. Podle mluvčího Jana Oulíka se loni vybrala v Tříkrálové sbírce dosud rekordní částka přes 75 milionů korun. Většina prostředků směřuje na pomoc potřebným v regionu, kde byly peníze vykoledovány. Přibližně desetina výnosu pomůže v zahraničí.

Ivan Mládek v Lucerně oslavil své sedmdesátiny

Skladatel, textař, hráč na bendžo, zpěvák, spisovatel a scenárista Ivan Mládek na koncertu ve Velkém sále pražské Lucerny oslavil 70. narozeniny. Ty sice původně připadly na 7. února loňského roku, plánované turné k tomuto výročí ale Mládek odložil. Oblíbený humorista zároveň s Banjo Bandem natáčel v Lucerně své první koncertní DVD. Jeho režii měl na starosti Radan Dolejš. Ten se v průběhu večera představil v sestavě hostující kapely Šlapeto, hrající staropražské písničky. Kvůli natáčení DVD se sešla "zlatá sestava" Banjo Bandu, k níž patří trumpetista a zpěvák Ladislav Gerendáš, bubeník Tomáš Procházka nebo tubista Jáša Dědina, kteří už s kapelou nehrají. Program večera, v němž nemohl chybět největší Mládkův hit Jožin z bažin, obohatily typické humorné Mládkovy monology.

Stoupající Bílina uzavřela silnici na Teplicku

Třiatřicet výjezdů zejména kvůli následkům počasí napočítali za páteční noc hasiči v Ústeckém kraji. Uvedl to jejich mluvčí Lukáš Marvan. Sever Čech se od večera potýká s následky vydatného deště a silného větru, kvůli němuž padaly stromy a začala se plnit koryta řek. Bílina je v části okresu Teplice na druhém povodňovém stupni a vynutila si uzavření silnice mezi Kozlíky a Velvěty. Na Chomutovsku museli kvůli zaplavení vozovky uzavřít také část silnice 25115 u obce Bílence. Stav bdělosti je v Ústeckém a Libereckém kraji podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na pěti řekách. Místy napršelo od pátečního rána přes 40 milimetrů srážek. Klidněji bylo v Libereckém kraji, kde podle operačního důstojníka hasičů v noci vyjížděli na Tanvaldsku, Novoborsku, Janově nad Nisou a v Liberci v šesti případech k zatopených sklepům nebo ucpaným propustím. První stupeň povodňové aktivity, tedy povodňová bdělost, byl ve 12:00 překročen na Chomutovce, Bílině, Mandavě, Kamenici a Jizeře. Podle údajů ČHMÚ nejvíce pršelo na Nové louce v Jizerských horách, kde naměřili od pátečního rána 47 milimetrů srážek. Na severu Čech stále místy prší, srážky už ale nejsou tak vydatné.

Na Teplé Vltavě v Lenoře platí první stupeň povodňové aktivity

Na Teplé Vltavě v Lenoře platí první stupeň povodňové aktivity, vyžadující bdělost. Hladina dosáhla v sobotu kolem 09:30 při průtoku 31,5 metru krychlových za vteřinu 130 centimetrů. Na ostatních tocích v Jihočeském kraji je normální stav. Vyplývá to z webových stránek Českého hydrometeorologického ústavu(ČHMÚ). Meteorologové předpokládají, že na Malši a Lužnici se budou maximální výšky hladin pohybovat na úrovni prvního stupně povodňové aktivity.

Šachista Karpov si opět v Lidicích zahraje proti dětem

Šachový velmistr Anatolij Karpov se 23. února zúčastní třetího ročníku Lidické simultánky, při které si 20 nadaných dětí zahraje proti profesionálům. Kromě šachistické legendy s nimi bude soupeřit ruská velmistryně Julie Kočetková. Ta reprezentuje Slovensko, ale se svým přítelem, dalším známým šachistou Sergejem Movsesjanem, žije v Praze. Uvedl to ředitel lidického památníku Milouš Červencl. Karpov poskytl turnaji pro mladé talenty trvalou záštitu, loni například proti dětem hrál společně s českým šachovým velmistrem Janem Smejkalem, předloni byla jeho spoluhráčem česká mistryně Kateřina Němcová.

Ze sportu:

Do závěrečného závodu Turné čtyř můstků v Bischofshofenu se kvalifikovali Jan Matura, Lukáš Hlava i Čestmír Kožíšek. Nemocný Koudelka neskákal.

Český běžec na lyžích Lukáš Bauer obsadil v předposlední etapě Tour de Ski ve Val di Fiemme 15. místo a v průběžném pořadí klesl na šestou příčku. Seriál vedou Švýcar Dario Cologna a Polka Justyna Kowalczyková.

Čeští házenkáři na Novoročním turnaji čtyř zemí na jižní Moravě nečekaně remizovali s Maďarskem 28:28 a po páteční prohře se Slovenskem si připsali první bod do tabulky. Národní tým oslabený o zraněné opory sahal proti čtvrtému celku z olympiády v Londýně po senzačním vítězství, vyrovnávací gól dostal osm sekund před koncem. Češi uzavřou vystoupení na turnaji v neděli proti Polsku.

Veronika Vítková skončila jako nejlepší z české sestavy biatlonistek šestnáctá ve sprintu v Oberhofu. Absentující Gabriela Soukalová klesla v hodnocení Světového poháru z druhé příčky na čtvrtou.

Bobisté Jan Vrba s Janem Stokláskou obsadili deváté místo v závodě Světového poháru v Altenbergu a poprvé v sezoně pronikli do elitní desítky. K suverénně nejlepšímu výsledku v sezoně je při absenci řady favoritů nasměrovala zejména druhá jízda, v níž zajeli šestý čas. Dosavadním českým maximem v sezoně bylo 18. místo.

Tenistka Klára Zakopalová titul v čínském Šen-čenu nezískala. Třicetiletá Češka prohrála ve finále premiérového turnaje okruhu WTA po boji s domácí hvězdou a sedmou hráčkou světa Li Na 3:6, 6:1 a 5:7.

V peruánské metropoli Limě odstartuje Rallye Dakar. Slavný závod se popáté v historii jede na jihoamerickém kontinentu a na startu bude šestice českých pilotů kamionů a motocyklisté David Pabiška a Jan Veselý. Velké ambice má tradičně Aleš Loprais, který v posledním africkém ročníku rallye obsadil v roce 2007 třetí místo. V Jižní Americe ale ještě nikdy do cíle nedojel.Pozici nejlepšího Čecha bude obhajovat Martin Kolomý, který vloni obsadil sedmé místo. Další kamiony budou řídit Tomáš Vrátný, Jaroslav Valtr, Marek Spáčil a Vlastimil Vildman. Účastníky čeká přes osm tisíc kilometrů. V první ze 14 etap se pojede na čas pouhých 13 kilometrů, zbylých 250 km tvoří spojovací úseky. Cíl je v neděli 20. ledna v Santiagu de Chile.

Hokejisté Plzně ovládli zápas 36. kola Tipsport extraligy na ledě Českých Budějovic a po výhře 4:2 si připsali sedmou výhru za sebou. Díky tomu si upevnili vedení v soutěži. Jihočeši přitom vedli po gólech Milana Michálka již 2:0, Indiáni ale i díky dvěma brankám Jana Kováře vývoj zápasu otočili ve svůj prospěch. Na druhé místo se posunul Třinec, který dokázal ve vyrovnané bitvě soupeřů v tabulce doma porazit Zlín 3:2.

Hokejisté Sparty porazili ve 36. kole extraligy Litvínov 6:3. Sparta ukončila sérii tří porážek, přestože v průběhu zápasu s tradičním soupeřem prohrávala 0:2 a poté ještě 2:3. Klíčovými pro její obrat byly tři branky v závěru druhého dějství v rozmezí 125 vteřin.

Hokejisté Komety Brno porazili ve 36. kole extraligy Vítkovice 3:2 po samostatných nájezdech a ukončili tak sérii pěti porážek, v nichž získali pouze jediný bod. Rozhodující nájezd proměnil Jakub Svoboda, který se prosadil i v zápase a ukončil tak více než dvouměsíční střelecký půst. Oba góly Vítkovic dal Rudolf Huna. Vyrovnat se mu podařilo 47 sekund před koncem základní hrací doby.

Hokejisté Chomutova porazili v 36. kole extraligy Karlovy Vary 3:1 a svého soupeře přeskočili v tabulce soutěže. Piráti tak jsou dvanáctí, Energie třináctá. Karlovy Vary jsou i nadále nejhorším týmem na kluzištích soupeřů, na kterých získaly jen jedenáct bodů.

Realizační tým extraligových hokejistů Pardubic rozšíří David Pospíšil, bude společně s Ladislavem Lubinou asistentem Mojmíra Trličíka. Dvaačtyřicetiletý kouč, který naposledy působil jako asistent v prvoligovém Hradci Králové, se k pardubickému týmu připojí v sobotu.

Hokejový útočník Jaroslav Bednář bude v závěru sezony hrát švýcarskou ligu za Bern. Šestatřicetiletý hráč se domluvil s aktuálně čtvrtým týmem tamní soutěže a jedním z aspirantů na titul na spolupráci do konce sezony s opcí na další rok. Zatím ale bude hrát za pražskou Slavii, do které se vrátil na konci listopadu, poté co předčasně ukončil angažmá v Luganu.

České hokejistky na mistrovství světa hráček do 18 let podle očekávání neuspěly v semifinále proti týmu Spojených států amerických. Podruhé na turnaji ve Finsku prohrály s obhájkyněmi stříbra 0:10 a zahrají si o bronz proti Švédsku. Český tým usiluje o druhý bronz, ten jediný dosud získal při premiérovém turnaji v roce 2008. Švédské soupeřky už byly třetí třikrát, naposledy vloni při šampionátu v České republice, kde domácí celek skončil šestý.

Česká lyžařka Šárka Záhrobská obsadila ve slalomu Světového poháru v Záhřebu stejně jako v posledním startu v minulém roce 22. místo.

Čeští biatlonisté Michal Šlesingr, Ondřej Moravec, Tomáš Krupčík a Michal Krčmář doběhli osmí ve štafetě Světového poháru v Oberhofu. Závod na 4x7,5 km vyhrála ruská štafeta před Norskem a Německem.

Tovární jezdec Škody Jan Kopecký vyhrál po dramatickém finále Jänner rallye, kterou začalo mezinárodní mistrovství České republiky. Spolufavorit závodu, zařazeného i do evropského šampionátu, ztratil v průběhu druhé etapy vedení kvůli defektu a do čela se vrátil až v poslední rychlostní zkoušce, a to o pouhou půlsekundu před Francouze Bryana Bouffiera v peugeotu.

Basketbalistky Trutnova vyměnily americké pivotky. El Greerová se totiž rozhodla zaměřit v USA na studium a nevrátila se k týmu. Aktuálně čtvrtý celek ligy proto na její místo angažoval Lauren Ervinovou, která naposledy působila ve francouzském euroligovém celku Tarbes. Třiadvacetiletá Greerová měla průměr 7,3 bodu a 9,6 doskoku na zápas. Byla druhou nejužitečnější hráčkou týmu po krajance Ambrosii Andersonové.

Počasí:

Bude zataženo až oblačno s občasným deštěm nebo sněžením, teploty do osmi stupňů