Zprávy

0:00
/
0:00

Stížnost Okamury bude řešit Rychetský

Stížností senátora Tomia Okamury se bude jako soudce zpravodaj zabývat předseda Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský. V minulosti přitom vyjádřil pochybnosti o vhodnosti právní úpravy přímé volby prezidenta. Stížnost Okamury dostal na starost podle abecedního "kolečka", které soud uplatňuje při rozdělování kauz jednotlivým soudcům. Rychetský v příštích dnech připraví návrhy, o kterých bude rozhodovat plénum Ústavního soudu. Jako zpravodaj nemá samostatnou rozhodovací pravomoc, o všech úkonech hlasuje celé plénum. Soudci poprvé společně zasednou v pátek 4. ledna, poté znovu v pondělí a podle potřeby i v dalších dnech. První kolo voleb je naplánováno na 11. a 12. ledna. Okamura požádal Ústavní soud o odklad prezidentských voleb, zrušení části ústavy i prováděcího zákona k přímé volbě. Konkrétně navrhuje zrušit ústavní podmínku 50.000 podpůrných podpisů pro nezávislé kandidáty a dva paragrafy v prováděcím zákoně, které upravují náležitosti kandidátních listin a podmínky jejich registrace. Dalším kritizovaným bodem prováděcího zákona je dvoudenní lhůta pro podání opravného prostředku k Nejvyššímu správnímu soudu. Okamura se dožaduje také toho, aby se mohl do voleb vrátit jako jeden z kandidátů.

Senát umožnil růst platů soudců, polepší si také zákonodárci

Senát dnes umožnil přijetí předlohy o růstu platů soudců a tím i státních zástupců. Rozhodl se, že se novelou nebude zabývat, dostane ji tak k podpisu prezident. Soudcovské platy budou od ledna činit podle normy 2,75 násobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. Platy státních zástupců se od soudcovských odvíjejí. Příjmy se ale o něco zvýší také zákonodárcům. Z paušálních náhrad zákonodárců se nebude odvádět zdravotní a sociální pojištění. Zdaněny zůstanou. Ustanovení se dostalo do vládní předlohy ve Sněmovně. Senátoři dnes přijali ve zkráceném jednání usnesení hospodářského výboru, který doporučil, aby se horní komora předlohou nezabývala. Pro bylo 57 senátorů, 11 jich bylo proti a pět se jich hlasování zdrželo. Předseda výboru Jan Hajda (ČSSD) návrh zdůvodňoval stavem legislativní nouze a tím, že vzorec pro výpočet platů soudců je odpovědností vlády. Jednání se uskutečnilo bez rozpravy. Nehlasovalo se už například ani o pozměňovacích návrzích ústavně-právního výboru, který chtěl vyšší růst soudcovských platů - měly činit trojnásobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře - a vypuštění ustanovení o zrušení odvodů z paušálních náhrad zákonodárců.

STAN a TOP 09 pokračují ve spolupráci

Spolupráce mezi TOP 09 a hnutím Starostů a nezávislých (STAN) bude pokračovat přinejmenším do poloviny příštího roku, i když strany novou formální dohodu neuzavřely. ČTK to potvrdili šéf STAN a předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík a místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. Dosavadní smlouva o spolupráci, kterou TOP 09 založená nynějšími ministry financí a zahraničí Miroslavem Kalouskem a Karlem Schwarzenbergem podepsala s regionálním hnutím starostů v roce 2009, vyprší na konci letošního roku. "Spolupráce pokračuje tak, jak byla nastavena," řekl dnes ČTK Gazdík s tím, že při jednání s TOP 09 je pro jeho hnutí dostatečnou zárukou gentlemanská dohoda. STAN má podle svého předsedy tu výhodu, že cíle, které chtělo hnutí v celostátní politice prosadit - jako rozpočtové určení daní - nyní prosazeny jsou.

Protivládní sdružení chtějí hlasování o nedůvěře kabinetu

Několik protivládních sdružení včetně Holešovské výzvy žádá, aby parlamentní strany vyvolaly mimořádnou schůzi Sněmovny k vyslovení nedůvěry vládě. Sdružení volají také po zavedení obecného referenda a přímé volby poslanců. Novinářům to po čtvrtečním jednání zástupců organizací u poslance Věcí veřejných Víta Bárty řekl zástupce Holešovské výzvy Jaroslav Popelka. Schůzky se zúčastnil také senátor Tomio Okamura, který ve čtvrtek podal ústavní stížnost ohledně prezidentské volby. Okamura, který se z tiskové konference sdružení omluvil pro jiné jednání, by měl v Senátu podnítit uspořádání veřejného slyšení na téma referenda a přímé volby do Sněmovny. Bárta bude žádat Věci veřejné, aby aktivity, jejichž cílem je konec koaliční vlády Petra Nečase (ODS), podpořily. Jejich účelem je prý vytvořit také tlak na opoziční ČSSD, aby hlasování o nedůvěře ve Sněmovně vyvolala. ČSSD už před Vánoci uvedla, že by tento krok učinila až potom, co by před Sněmovnu nepředstoupil v souvislosti se současnou vládní krizí se žádostí o důvěru Nečas.

V ČR v lednu odstartuje reforma penzí

V Česku startuje od ledna vládní reforma penzí. Lidé budou moci přesměrovat tři procentní body ze sociálních odvodů do vlastního spoření u fondů. Přidat k tomu budou muset částku ve výši dvou procentních bodů ze svého.Podle vlády se nejspíš do reformy zapojí méně lidí, než se původně čekalo. Premiér míní, že za to může "obrovská negativní kampaň". Proti reformě protestovali v ulicích odboráři i aktivisté. Podle nich po vyvedení části odvodů budou chybět peníze na nynější penze. Opoziční ČSSD několikrát zopakovala, že její příští vláda reformu zruší. Podle stínového ministra financí Jana Mládka by si lidé pak peníze z fondů nejspíš převedli do penzijního připojištění a znovu by platili plné odvody do státního systému. Sociální demokraté se případných soudů s finančními institucemi neobávají, prý je varovali včas.

Soud zrušil výjimku pro zásah do biotopů na trase R55

Městský soud v Praze zrušil výjimku pro zásah do biotopů šesti zvláště chráněných druhů živočichů v plánované trase rychlostní silnice R55 mezi Babicemi a Starým Městem na Uherskohradišťsku. Vyhověl tak žalobě ekologické organizace Děti Země, která o výsledku soudního sporu informovala v tiskové zprávě. Hlavním důvodem pro zrušení rozhodnutí ministerstva životního prostředí bylo nekvalitní biologické hodnocení a chybějící migrační studie. "Na rozsudek jsme čekali dva a půl roku a jsme spokojeni, neboť téměř všechny naše námitky nám byly uznány, zvláště ta, že nelze o výjimce ze zákona rozhodovat bez kvalitního biologického hodnocení a bez migrační studie, která nebyla mezi podklady," uvedl Miroslav Patrik z Dětí Země.

ČTÚ od začátku roku sníží poplatek pro mobilní sítě na 41 haléřů

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) sníží od ledna mezioperátorský poplatek pro volání do mobilních sítí z 55 na maximálně 41 haléřů za minutu. V polovině roku pak poplatek klesne na 27 haléřů. Minulý týden o tom rozhodla rada ČTÚ. Snížení poplatku by se mohlo projevit v koncových cenách hovorného. Vyplývá to z informací na internetových stránkách regulátora. Operátoři ale v poslední době na snižování terminačních poplatků reagovali v cenících jen minimálně. Úřad začal takzvané terminační poplatky snižovat v pravidelných půlročních intervalech v roce 2009.

Bezplatné testy alkoholu skončily

Bezplatné testování vzorků tvrdého alkoholu v hygienických stanicích skončilo. Celková čísla za tři týdny testování ministerstvo zdravotnictví zatím nemá, ze zpráv některých krajů ale vyplývá, že akce pomohla zachránit mnoho lidských životů. Například v kraji Moravskoslezském, kde bylo 22 z dosavadních 39 úmrtí, byl nebezpečný každý desátý z 1200 testovaných vzorků. Řekla to mluvčí ministerstva Viktorie Plívová. V souvislosti s blížícími se oslavami konce roku hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta občanům připomněl, že by měli být obezřetní u lihovin s obsahem etanolu od 20 procent výše, které byly vyrobeny mezi 1. lednem a 27. listopadem letošního roku, jsou neoznačené a nebyly zakoupeny v běžné obchodní síti. Podle policie může být v ČR stále ještě zhruba 5000 litrů nezajištěného metylalkoholu.

V Polsku zemřelo deset lidí na otravu alkoholem z Česka

Celkem už deseět lidí zemřelo v Polsku během uplynulých dnů na otravu metanolem. Místní vyšetřovatelé přitom uvedli, že nebezpečný alkohol pocházel z Česka. Uvedl to ve čtvrtek večer na svém webu Český rozhlas - Radiožurnál (ČRo).Bujarý vánoční večírek skončil tragicky pro celkem čtyři lidi z města Stargard na severu Polska. Tamní policie potvrdila, že oběti se otrávily metanolem. Pochybný alkohol zřejmě nakoupili na místním trhu. Metylalkohol si vyžádal také dva mrtvé ve městě Hnězdno na západě Polska. Tragická zpráva přišla také z jihu země. V obci Golkowice jen několik kilometrů od hranic s Českem zemřela tříčlenná rodina. "Na místě jsme našli prázdné láhve od alkoholu. Vyšetřovatel nařídil pitvu a teprve poté se dozvíme, co bylo příčinnou úmrtí," řekla mluvčí policie. Potvrdila, že na láhvích byly české etikety, dodal ČRo.

Ind zraněný při výbuchu v ArcelorMittalu zemřel

Ve Fakultní nemocnici Ostrava zemřel v neděli šedesátiletý Ind, který byl spolu s dalšími osmi lidmi 7. listopadu zraněn při výbuchu v koksovně huti ArcelorMittal Ostrava (AMO). Od té doby ležel ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče. Uvedla to mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková. Devět mužů ve věku 47 až 60 let utrpělo při výbuchu zejména popáleniny druhého až třetího stupně na rukou, hlavě a krku. Byli mezi nimi čtyři Indové z delegace, která právě byla na technické návštěvě koksárenské baterie. Podle mluvčí smrt muže způsobil zápal plic, který zkomplikoval léčbu. Policejní mluvčí Gabriela Holčáková uvedla, že byla nařízena soudní pitva. Podle ní je možné, že se změní právní kvalifikace případu. Policie ho zatím vyšetřuje jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti.

Na odbahňovaném Jordánu praskla provizorní hráz

Na přepažené táborské nádrži Jordán, kterou město odbahňuje, praskla dnes ráno provizorní hráz. Způsobila to obleva a velký nápor vody, která nyní odtéká proraženou štolou přes Tismenický potok do Lužnice. Zatím není jasné, jak dlouho bude trvat, než se hráz podaří zacelit, řekl ČTK Pavel Stolař z odboru investic a strukturálních fondů táborské radnice. Jordán je kvůli odbahnění po odpuštění hladiny rozdělen na dvě části hrází. V jedné polovině zůstala voda. Z prázdné části, v níž je štola, začala na přelomu listopadu a prosince nákladní auta odvážet bahno. Dnešní havárie práce na čištění Jordánu přibrzdí. "Komplikace to samozřejmě je, ale myslíme si, že nepůjde o nějaké zásadní zpoždění z pohledu celkové realizace projektu," řekl Stolař. Hráz tvoří hlavně ocelové stěny zasypané kamením.

Prodej medailí s Václavem Havlem vynesl Vizi 97 téměř 2,4 mil.Kč

Prodej medailí věnovaných památce Václava Havla, které letos na jaře vyrazila Česká mincovna v Jablonci nad Nisou, vynesl na projekty Nadace Vize 97 bezmála 2,4 milionu korun. ČTK o tom dnes informovala mluvčí mincovny Eva Moniová. Medaile jsou už vyprodané, v nabídce zůstala jen půlkilogramová platinová medaile, která se prodává za 800.000 korun. V Jablonci razili 700 zlatých půluncových medailí (15,55 gramu) a 3000 stříbrných uncových. Zlaté byly velmi rychle rozebrané, přestože se nabízely za 25.000 korun. Stříbrné se prodávaly za 2000 korun, polovina emise byla kolorovaná. Velmi rychle byly vyprodány i zlaté a stříbrné kilovky. Poslední zlatá kilogramová medaile s tváří bývalého prezidenta se vydražila v říjnu za 1,45 milionu korun.

Ze sportu

Bývalý fotbalový reprezentant Václav Drobný zemřel. Podle webu iSport.cz podlehl v nemocnici vážným zraněním, která utrpěl po nárazu do stromu při noční jízdě na bobu ve Špindlerově Mlýně. Webu informaci potvrdil Stanislav Nekolný, kouč brankářů Třeboradic, kde dvaatřicetiletý obránce Drobný působil jako hrající trenér.

Čeští juniorští hokejisté na světovém šampionátu v Ufě poprvé ukázali, že s nimi soupeři v bojích o medaile musejí počítat. Po středečním úvodním nezdaru proti Švédsku porazili jednoho z dalších favoritů turnaje Finsko 3:1 a přiblížili se základnímu cíli, kterým je postup do čtvrtfinále.

Kladenský hokejista Tomáš Plekanec odstoupil ze čtvrteční předehrávky 34. kola extraligy proti Třinci (1:4) kvůli svalovému problému, nikoli kvůli kolapsu, o němž po utkání hovořil asistent trenéra Jiří Kopecký. Třicetiletý útočník měl potíže se svalem v oblasti žeber.

Fotbalisty Slavie posílil záložník Marcel Gecov, který podepsal smlouvu na dva a půl roku. Odchovanec pražského klubu naposledy působil v belgickém Gentu.

Hokejový Litvínov dostal již podruhé v této sezoně od disciplinární komise extraligy pokutu za nevhodné chování fanoušků respektive za vhazování předmětů na ledovou plochu. Dnes dostal severočeský klub pokutu 10.000 korun na vhození lahve na led, která po odrazu zasáhla čárového rozhodčího ve středečním zápase 33. kola proti Kometě Brno.

Čtvrteční zápas druhé hokejové ligy mezi Karvinou a Havířovem narušilo násilí. Policie zadržela pět agresivních fanoušků ve věku od 18 do 49 let, dva z nich skončili na záchytce. Všem hrozí obvinění z výtržnictví. ČTK to řekl mluvčí karvinské policie Jaroslav Kus.

Český žokej Filip Minařík získal titul jezdeckého šampiona v Belgii a navázal na loňský triumf z Německa. Na belgických drahách letos zvítězil v 22 dostizích, což mu stačilo k prvenství před domácími jezdci i dalšími konkurenty, kteří v Belgii pravidelně hostují především z Německa. Titul potvrdil ve čtvrtek na pískové dráze v Monsu-Ghlinu.

Počasí v pátek

Oblačno až zataženo, místy občasný déšť, od nadmořské výšky 500 m sněžení, postupně pak polojasno a srážky začnou ustávat. Nejvyšší páteční teploty 1 až 5 °C., na horách kolem -1 °C. Meteorologové varují před tvorbou náledí na silnicích. Výstraha platí pro kraj Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký, Moravskoslezský a Vysočinu do soboty 11:00.