Zprávy

0:00
/
0:00

Průzkum: Mezi prezidentskými kandidáty by poprvé vedl Zeman

V prvním kole prezidentské volby by podle průzkumu podle agentury ppm factum nyní vyhrál Miloš Zeman, podpořilo by ho 25,6 procenta občanů. Těsně za ním by skončil 25 procenty hlasů Jan Fischer, který průzkumy zatím vedl. Zemanova podpora ale dlouhodobě stoupá, naopak Fischerova klesla, uvedla agentura. Na třetím místě by podle ní skončil se ziskem 10,6 procenta hlasů Jiří Dienstbier následovaný Vladimírem Franzem s 9,8 procenta hlasů, Karlem Schwarzenbergem (9,2 procenta) a Přemyslem Sobotkou (6,8 procenta). Nejméně hlasů by dostaly kandidátky Táňa Fischerová, Zuzana Roithová a Jana Bobošíková. Shodně by je volila přibližně čtyři procenta Čechů. Volby prezidenta by podle něj zúčastnilo 65,4 procenta voličů.

Soud vrátil do hry o Hrad Bobošíkovou, Dlouhý a Okamura neuspěli

Nejvyšší správní soud (NSS) nařídil ministerstvu vnitra, aby pro přímou volbu hlavy státu zaregistrovalo předsedkyni Suverenity Janu Bobošíkovou. Naopak ekonom Vladimír Dlouhý a senátor Tomio Okamura u soudu neuspěli. Soud zamítl také stížnosti kandidátů, kteří vůbec neshromáždili potřebných 50.000 podpisů. Výhrady nezaregistrovaných kandidátů vůči zákonné úpravě přímé volby sdílela jen část soudců. Většina volebního senátu dospěla k závěru, že zákon není protiústavní. Okamura, Bobošíková a Dlouhý měli podpisů původně dost, ale ministerstvo vnitra je po odpočtu neplatných hlasů vyřadilo z volby. Všichni tři pak u NSS zpochybnili zejména výpočet podílu neplatných podpisů. Ministerstvo totiž sčítalo chybovost v obou kontrolních vzorcích, ačkoliv ji podle některých odborníků mělo zprůměrovat. Podle NSS vnitro skutečně postupovalo nesprávně. "Zákonné řešení je takové, že se to má zprůměrovat, a teprve ten průměr se má promítnout do všech těch podpisů z hlediska posuzování jejich chybovosti," uvedl předseda senátu Vojtěch Šimíček. Pouze Bobošíková má po změně výpočtu více než 50.000 platných podpisů. Soudci jí konkrétně uznali 50.810 signatářů. "Ministerstvo vnitra je povinné provést registraci," uvedl Šimíček. Vnitro už potvrdilo, že Bobošíkovou zaregistruje.

Vnitro odmítá, že by způsob výpočtu neplatných podpisů byl chybný

Ministerstvo vnitra stále odmítá, že by jeho způsob výpočtu neplatných podpisů v boji o Hrad byl zásadně chybný. Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který mu dnes nařídil zaregistrovat předsedkyni Suverenity Janu Bobošíkovou, však respektuje. ČTK to řekl ředitel odboru odpovědného za registraci prezidentských kandidátů Václav Henych. Soud přitom to, že úřad sčítal chybovost v obou kontrolních vzorcích, místo aby ji zprůměroval, označil za nesprávný postup. "Nejvyšší správní soud se přiklonil k jinému výkladu, já jeho právo nebudu nikdy zpochybňovat. Ano, takto to rozhodl, tak to tak uděláme. Ale určitě bych se bránil tomu, že to byla zásadní chyba," uvedl Henych. Podle něho se soud pouze přiklonil k jinému typu výpočtu, než zvolilo vnitro. Trvá však na tom, že oba způsoby výpočtu neplatných hlasů bylo možné použít.

Peake z funkcí odvolala náměstka, poradce a šéfa vyzbrojování

Nová ministryně obrany Karolína Peake (LIDEM) odvolala z funkce svého prvního náměstka Vlastimila Picka. Bývalý náčelník generálního štábu vedl tým, který se Švédskem vyjednával podmínky pokračování pronájmu stíhaček Gripen. Ve funkci skončili také šéf sekce vyzbrojování Pavel Bulant a poradce František Šulc. Informoval o tom mluvčí úřadu Jan Pejšek. Peake změny provedla po jediném dnu ve funkci. Při nástupu na ministerstvo ve středu řekla, že není nakloněna velkým personálním změnám provázejícím výměny ministrů. Dnešní krok vysvětlila mimo jiné tím, že chce nad ministerstvem obrany civilní kontrolu. "Upřímně doufám, že pochopí důvody mého rozhodnutí a že se dohodneme na jiné formě spolupráce," uvedla Peake k Pickovu odvolání. Podle mluvčího obrany Jana Pejška nová ministryně považuje Pickovu funkci prvního náměstka za politickou. "Obsazení této politické funkce bývalým náčelníkem generálního štábu bezprostředně po skončení jeho aktivní služby je v příkrém rozporu s principem civilní kontroly armády tak, jak jej ministryně vnímá," uvedl Pejšek. Podle něj bude funkce obsazena na základě shody koaličních stran. Důvodem Bulantova odvolání je podle Peake nezvládnutá veřejná zakázka na dodávku nových uniforem pro armádu.

Novinky.cz: Klause překvapilo odvolání Picka

Prezidenta Václava Klause překvapilo, že nová ministryně obrany Karolína Peake (LIDEM) odvolala z funkce svého prvního náměstka Vlastimila Picka. Klaus servru Novinky.cz řekl, že podle premiéra Petra Nečase (ODS) Picek měl zajistit kontinuitu fungování resortu po odchodu ministra Alexandra Vondry (ODS). "Buď jsem byl oklamán já panem premiérem, nebo byl oklamán pan premiér paní ministryní," prohlásil podle webu prezident.

Vláda ještě tento týden pošle Sněmovně normu o platech soudců

Ještě tento týden se mimořádně sejde vláda a pošle do Poslanecké sněmovny předlohu umožňující vypočítávat od 1. ledna 2013 platy soudcům. Sněmovna by materiál měla projednat ve stavu legislativní nouze, řekli dnes večer po jednání vlády novinářům premiér Petr Nečas (ODS) a ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09). Vláda se večer situací narychlo zabývala poté, co dnes poslanci kvůli sporu o zdanění svých paušálních náhrad odmítli celou novelu zákona o platech ústavních činitelů, která platy soudců řešila. Od mezd soudců se odvíjejí i platy státních zástupců. Nyní platnou úpravu, podle níž se soudcovské platy vypočítávají, zrušil ke konci letošního roku Ústavní soud. "My jsme se shodli na řešení, které je poměrně jednoduché," poznamenala ministryně Müllerová. Vláda bude novelou jednoznačně řešit jen platy soudců a žádné jiné návrhy Sněmovně předkládat nebude. Podle Nečase vláda zasedne mimořádně ve čtvrtek nebo v pátek, norma by tak mohla být schválena Poslaneckou sněmovnou už příští týden.

Müllerová příští týden předloží návrh na řešení výplat podpor

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) předloží poslancům příští týden návrh zákona, který má vyřešit vzniklý problém s výplatou podpor v nezaměstnanosti. Řekla to ve Sněmovně, která zařadila na program dnešního jednání zprávu ministryně o tomto problému. Podpory se mají podle zákona od příštího roku vyplácet prostřednictvím sKaret, nezaměstnaní je ale ještě nedostali. Na problém upozornil ve středu server Aktuálně.cz. Napsal, že poslanci do zákona zapomněli vložit přechodné ustanovení, které by řešilo výplatu podpor do doby, než nezaměstnaní karty dostanou. Zákon o zaměstnanosti však od 1. ledna 2013 jinou možnost výplaty než prostřednictvím sKarty nepřipouští. Ministerstvo podle serveru dosud plánovalo, že karty nezaměstnaným vydá postupně až v poslední vlně během prvního čtvrtletí příštího roku. Müllerová dnes potvrdila, že kvůli chybě v zákoně o zaměstnanosti neexistuje přechodné ustanovení, které by upravovalo výplatu podpor do doby předání sKarty. Poslancům řekla, že do doby, než začne platit připravovaná úprava zákona, která má stav napravit, budou úřady práce i nadále vyplácet podpory v nezaměstnanosti dosavadním způsobem.

Ministerstvo chystá hlídací náramky pro domácí vězně

Elektronické monitorovací náramky pro domácí vězně by se mohly v Česku zavést od května příštího roku. Ministerstvo spravedlnosti se chystá v únoru vypsat veřejnou zakázku na pětiletou smlouvu za 275 milionů korun. Uvedli to náměstci úřadu Daniel Volák a Radomír Daňhel. Ministerstvo náramky testovalo zhruba pět měsíců a pilotní projekt zaměřený na ověření funkcí a nákladů na provoz skončil podle úřadu úspěšně. Zkušební provoz se uskutečnil v celé České republice, monitorovacím programem prošlo 47 lidí - 43 odsouzených a čtyři probační úředníci. Podmínky domácího vězení nesplnilo pět vězňů. Častější využití domácího vězení pro lidi odsouzené za méně závažné zločiny by mělo pomoci snížit přeplněnost věznic. Stát chce nasazováním náramků také ušetřit. Zatímco hlídání jednoho vězně stojí v káznici denně zhruba 1000 korun, elektronický dozor během zkušebního provozu náramků vyšel na 165 korun.

Čeští diplomaté asi Izraeli sdělí nesouhlas s plánem na osady

Čeští diplomaté pravděpodobně ve čtvrtek sdělí v Praze svým izraelským kolegům, že nesouhlasí s izraelským plánem na rozšíření židovských osad na palestinských územích. Na dotaz ČTK to řekl mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. České negativní stanovisko by podle něj mělo zaznít na pravidelném celodenním česko-izraelském politickém dialogu. Izraelský plán vyvolává znepokojení v Evropské unii, šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg věří, že Izrael v této věci ustoupí. Podle ministra se jedná o velkou překážku pro blízkovýchodní smíření. Česká republika je v rámci EU považována za výrazně "proizraelskou". Svědčí o tom i to, že ČR jako jediná ze zemí EU nedávno hlasovala v OSN proti udělení pozorovatelského nečlenského statusu Palestině.

České velvyslanectví v Jordánsku bude kontaktní ambasádou NATO

České velvyslanectví v Jordánsku bude od ledna takzvanou kontaktní ambasádou NATO. Naopak české velvyslanectví v Srbsku, které tuto roli plnilo pro NATO od roku 2009, nyní s touto agendou končí a předává ji Slovensku. Uvedlo to ministerstvo zahraničí na svém webu. Síť aliančních kontaktních ambasád buduje Severoatlantická aliance od roku 1992 na podporu spolupráce s partnerskými zeměmi. Jeden mandát kontaktní ambasády trvá dva roky, v Srbsku Češi zastupovali celé NATO dvě funkční období.

Memorandum má usnadnit spolupráci ČR a USA v jaderné energetice

Memorandum, které má usnadnit spolupráci a výměnu informací v jaderné energetice, dnes podepsali ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) a americký velvyslanec v České republice Norman Eisen. USA na základě dokumentu do Česka předají solnou chladicí látku, která má napomoci průmyslovému výzkumu. ČTK o tom dnes informovalo MPO. "Podpisem memoranda podpoříme naši spolupráci v oblasti jaderného výzkumu se Spojenými státy americkými, které patří v tomto odvětví ke světové špičce," uvedl Kuba. Celkem 75 kilogramů chladicí látky, která je nyní uložena v americké Národní laboratoři Oak Ridge, převezme Ústav jaderného výzkumu Řež a Centrum výzkumu Řež. Poslouží při výzkumu technologie vysokoteplotních reaktorů chlazených fluoridovými solemi. Američtí představitelé se nyní snaží podpořit americko-japonskou společnost Westinghouse v tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín.

Plzeňská Doosan Škoda Power začala aktivně působit v USA

Plzeňská Škoda Power, nově Doosan Škoda Power, začala aktivně působit v USA. Na tento trh zatím jeden z pěti nejsilnějších světových výrobců turbín nedodal žádné zařízení. Už nyní ale jedná o pěti obchodních případech na dodávku turbín o výkonu od 20 megawattů do 80 megawattů a příští rok chce získat první zakázku. Uvedl to ředitel pro nové projekty plzeňských strojíren Radek Trněný. Ke vstupu na trh pomůže nový název firmy. Jihokorejský Doosan, který plzeňskou firmu koupil před třemi lety, je v USA i v Asii silnější a známější. V elektrárnách po USA je 1200 GW instalovaných turbín, 120krát více než v ČR. Hodně se tam rozvíjí byznys industriálních podnikových turbín a turbín na biomasu.

Sněm zvolil Drahoše kandidátem na předsedu Akademie věd

Akademický sněm dnes v Praze podle očekávání drtivou většinou hlasů zvolil nynějšího předsedu Akademie věd (AV ČR) Jiřího Drahoše kandidátem pro tuto funkci na další volební období. Z 238 přítomných členů sněmu s platnými hlasy odevzdalo hlasovací lístky 196 účastníků, z nichž 172 hlasovalo pro Drahoše, 14 bylo proti a deset se hlasování zdrželo, řekl ČTK Jan Martinek z tiskového odboru akademie. Nyní akademie návrh kandidáta na předsedu postoupí k projednání vládě, poté předsedu jmenuje prezident republiky. Druhé čtyřleté funkční období Drahošovi začne v březnu příštího roku. Volební výsledek podle Drahoše ukázal, že má solidní osmaosmdesátiprocentní podporu v řadách akademického sněmu ale i kritiky. Není jich však podle něj tolik, aby to jeho představu o dalším vývoji AV, kterou sdílí s akademickou radou, zviklalo. S výsledkem volby je proto spokojen. "Myslím si, že je těžší obhajovat pozici, než se o ni ucházet poprvé, přece jen názor na kandidáta může být kritičtější," řekl na tiskové konferenci novinářům.

Jihočeští studenti vyhlásili hladovku proti koalici s KSČM

Na protest proti jihočeské krajské koalici s KSČM vyhlásilo 16 studentů na pondělí protestní hladovku. ČTK to dnes oznámil zástupce studentů Šimon Heller. Studenti, kterým vadí zejména to, že školství vede komunistická radní Vítězslava Baborová, už několik týdnů požadují, aby ČSSD v kraji zvážila spolupráci s jinou stranou než s KSČM. Hejtman Jiří Zimola (ČSSD) však na současné koalici trvá. Zástupci studentů dnes vyzvali, aby se k hladovce připojili i další. "Jako protest proti tomu, že v krajské vládnoucí koalici figurují komunisté, vyhlašujeme krátkou protestní hladovku. Nesouhlasíme především s obsazením resortu školství a kultury stranou, která se nikdy nedistancovala od činů a ideologie minulého režimu. Plně podporujeme protestní iniciativu 'Komunisté nepatří ke kormidlu' a veškeré její aktivity," napsal v prohlášení student Michal Šimek. Studenti současný stav označují za podvod na voliče. Podle nich sociální demokraté porušili takzvané bohumínské usnesení z roku 1995, které zakazuje spolupráci ČSSD s jakýmikoliv extremistickými stranami, také s KSČM. Protesty budou pokračovat 18. prosince, kdy se na českobudějovickém Piaristickém náměstí koná od 17:00 shromáždění proti spolupráci ČSSD s KSČM. Uskuteční se při příležitosti prvního výročí úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla.

Registr aut po napojení na základní registry místy zkolaboval

Centrální registr vozidel ráno po napojení na základní registry osob a nemovitostí na řadě míst v zemi na několik hodin zkolaboval. S výpadkem se potýkali například v Pardubicích, Karviné, Kladně, Brně a Praze. Na některých pracovištích se systém podařilo obnovit, fungoval ale i poté velice pomalu. Na řadě míst proto přestali vydávat pořadové lístky. Podle ministerstva dopravy, které má registr vozidel ve své působnosti, se výpadek dal očekávat a úřad byl na možné komplikace připravený. Problém prý úřad analyzoval a odstranil jej za několik desítek minut. Správu registru vozidel převzalo ministerstvo dopravy od vnitra letos 9. července. Po zhruba hodině provozu nový systém selhal a od té doby se potýká s problémy. Software pro nový registr stál 37 milionů korun, dalších 32,4 milionu korun má ministerstvo dopravy zaplatit za provoz registru. Strana LIDEM oficiálně kvůli přetrvávajícím potížím s registrem vyzvala k odchodu svého ministra Pavla Dobeše, který také začátkem prosince ze své funkce odstoupil.

Blesk.cz: Celníci objevili na Vysočině nelegální sklad alkoholu

Patrně jeden z největších skladů nelegálního alkoholu odhalili ve středu celníci na Vysočině. Objekt bývalé firmy na Pelhřimovsku, ve kterém údajně našli několik tisíc litrů nelegálního alkoholu, od středy střeží ozbrojení celní úředníci včetně psovodů, informoval dnes server Blesk.cz. "Z rozhodnutí vrchního státního zastupitelství v Olomouci nemohu případ žádným způsobem komentovat," řekla ČTK mluvčí brněnských celníků Lada Temňáková. Žádné informace o akci nemá ani krajská policejní mluvčí na Vysočině Dana Čírtková. Podle policejního zdroje citovaného serverem celníci společně s policisty už den předtím zasahovali na jiném místě, bohužel neúspěšně. Zdroj údajně tvrdil, že další úder do řad podloudných obchodníků s alkoholem na jihu Čech a Vysočině ještě v dohledné době přijde.

Mostečtí policisté odhalili e-shop s neonacistickou tematikou

Mostečtí policisté odhalili internetový obchod s neonacistickou i nacistickou tematikou. Dvěma bratům z Mostu za jeho provozování hrozí až deset let vězení. Policisté u nich zabavili přes 2000 hudebních nosičů, triček, mikin a dalšího zboží, muži ho prodávali i do zahraničí. Novináře o tom informovalo vedení mostecké policie. Policisté na případu pracovali zhruba rok, trestní stíhání obou mužů ve věku 30 a 33 let zahájili v říjnu. Přímo v internetovém obchodě podle policistů muži z Mostu textil, hudební nosiče a další věci se závadnou tematikou nenabízeli. "Každého zájemce si prověřovali, ty nejzávadovější věci prodávali jen prověřeným jedincům," uvedl vyšetřovatel Štěpán Václavík. Navíc měli podle něj i několik prodejců, kteří zboží nakupovali ve velkém a pak ho prodávali například na neonacistických koncertech.

Václavu Havlovi je věnován česko-polský dokument Náš Vašek

V pražském kině Ponrepo bude mít v pátek večer premiéru dokument polské režisérky Krystyny Krauzeové Náš Vašek. Polská premiéra filmu, vytvořeného v produkci společnosti Media Kontakt a České televize, se uskuteční v pondělí 17. prosince ve Varšavě. Ústředními tématy filmu jsou Václav Havel a jeho vztahy s Polskem, kontakty polské a československé opozice. Polská filmařka v něm propojila archivní snímky se záběry ze současnosti. V rozhovorech s přáteli a bývalými disidenty obou zemí zaznívají mimo jiné slova Marty Kubišové, Petra Uhla, Jáchyma Topola, Agnieszky Hollandové a Andrzeje Jagodzińského, předního překladatele díla Václava Havla do polštiny. Snímek svědčí o tom, že Havla pojila s polskými kolegy četná přátelství i spřízněnost v politickém smýšlení. Krystyna Krauzeová je absolventkou katedry dokumentaristiky pražské FAMU, překladatelka a popularizátorka české dramatické tvorby v Polsku. V 80. letech se účastnila opoziční činnosti v Polsku. Od 1988 spolupracovala s Polsko-českou solidaritou.

V Národním divadle se udělovala Cena Paměti národa

Cenu Paměti národa ve středu večer v rámci slavnostního večera v zaplněném pražském Národním divadle obdrželo osm osobností - bývalí političtí vězni komunistického režimu i ženy, které přežily holokaust. Eva Roubíčková, Markéta Nováková a Ilsa Maierová prošly Terezínem; Nováková a Maierová byly navíc vězněny také v Osvětimi. Bývalá politická vězeňkyně Helena Šidáková získala cenu za to, že ani přes nelidské mučení neprozradila svého manžela, s nímž a s několikaměsíčním synem chtěla utéct za svobodou. Odsoudili ji na 12 let vězení. Po šesti letech se dostala ven díky amnestii pro matky s dětmi. Cenu obdržel také válečný veterán a bývalý politický vězeň, volyňský Čech Josef Holec. Protinacistický a protikomunistický odbojář Leopold Färber byl pro své přesvědčení odsouzen na osm let komunistického žaláře. Někdejší politický vězeň František Zahrádka byl agentem chodcem, jako skaut převedl po únoru 1948 přes státní hranice jedenáct lidí. Oceněn byl také disident a bývalý politický vězeň František Stárek, který byl známou osobností českého undergroundu 70 a 80. let. Ceny již třetím rokem uděluje sdružení Post Bellum.

Na 68. Pražské jaro se téměř vyprodaly oba zahajovací koncerty

Hned první den předprodeje vstupenek na 68. ročník festivalu Pražské jaro se několik koncertů téměř vyprodalo. Tradičně největší zájem je o oba prestižní zahajovací koncerty, na něž už lístky nejsou téměř k dostání, řekl ČTK Pavel Trojan z marketingového oddělení festivalu. Internetový předprodej dopoledne krátce po spuštění kolaboval, protože se přihlásilo mnoho uživatelů najednou. V současnosti by se už podle pořadatelů problémy vyskytovat neměly. Největší přehlídka klasické hudby v Česku se příští rok bude pořádat mezi 12. květnem a 2. červnem.

Skauti přivezou v neděli Betlémské světlo brněnskému biskupovi

V obětním průvodu při ranní nedělní mši předají skauti brněnskému biskupovi Vojtěchu Cikrlemu v katedrále sv. Petra a Pavla Betlémské světlo, které povezou z Vídně letos už podvacáté. V Brně si lidé budou moct Betlémské světlo odnést tradičně například z Betlémské tramvaje, která vyjede do ulic v sobotu 22. prosince. Historický vůz bude stát během dne postupně v Nádražní ulici u České pošty, na náměstí Svobody a na Mendlově náměstí. Tradice šíření betlémského světla vznikla v Rakousku v roce 1986. Původně šlo o charitativní počin na podporu nevidomých a slabozrakých dětí. Do Betléma je každý rok pro plamínek vyslán chlapec nebo dívka, kteří vykonali něco dobrého. Potom se světlo šíří do celého světa.

Ze sportu

Biatlonista Ondřej Moravec obsadil osmou pozici ve sprintu Světového poháru v Pokljuce a postaral se o nejlepší umístění českých mužů v sezoně. Závod na 10 km vyhrál k radosti domácích fanoušků Slovinec Jakov Fak.

Mezinárodní expedice pěti profesionálních kajakářů včetně Čecha Jakuba Šedivého uspěla se svým odvážným projektem a sjela jako první extrémně obtížnou nepálskou řeku Langu Khola z vysokohorského Tinje na hranicích s Tibetem až po první silniční most přes řeku Karnali v tropické Chisapani u hranic s Indií. Jedná se o jeden z nejnáročnějších sjezdů v letošním roce na světě.

Počasí

V noci bude zataženo až oblačno, přechodně i polojasno, jen na severozápadě ojediněle se slabým sněžením. Ochladí se na -5 až -9°C, při vyjasnění naměříme kolem -14.