Zprávy

0:00
/
0:00

Kalousek: Česko chce zvláštní deklaraci k bankovní unii

Česká republika podmiňuje svůj souhlas se vznikem jednotného bankovního dohledu v EU tím, že unie schválí specifickou deklaraci, která stanoví práva národního regulátora. Za Prahu tuto myšlenku na úterním jednáním ministrů financí v Bruselu vznesl ministr financí Miroslav Kalousek. Připomněl, že více než 90 procent českého bankovního sektoru je v rukou dceřiných společností bank sídlících v eurozóně. ČR má prý podporu například Maďarska či Bulharska. Z některých jiných zemí ale na český požadavek zazněly kritické hlasy, například z Rakouska. Kalousek připustil, že jde o kontroverzní požadavek. Vláda ho ale i tak považuje za klíčový pro případný souhlas se vznikem jednotného dohledu. Supervize by se měla týkat zemí eurozóny, avšak přistoupit by k němu mohly dobrovolně i další země. Dohled by měla mít na starosti Evropská centrální banka (ECB), která je současně tvůrcem měnové politiky zemí eura.

Český a maďarský prezident podpořili rozšíření jaderné energetiky

Česká republika a Maďarsko mají společný zájem na rozšiřování svých jaderných elektráren; budou o své jaderné energetice v rámci Evropské unie rozhodovat suverénně a obhajovat ji. Po jednání v Budapešti to novinářům řekli český prezident Václav Klaus a jeho maďarský protějšek János Áder. Ten připomněl, že se Česko stejně jako Maďarsko rozhodlo pro rozšíření jaderných elektráren. Maďarsko, které příští týden vypíše tendr na rozšíření své jediné jaderné elektrárny Paks na jihu země, by se prý rádo podělilo s ČR o zkušenosti s již vyhlášeným tendrem na dostavbu Temelína. Áder zdůraznil, že každá vláda chce svou energetickou závislost na zahraničí snižovat a jaderná energetika je klíčovým domácím zdrojem Maďarska. Klaus v Maďarsku zopakoval, že ho znepokojuje, jakým způsobem některé rakouské politické strany proti rozšíření Temelína protestují.

Klaus: Benešovy dekrety stále platí

Takzvané Benešovy dekrety jsou platné zákony nynější České republiky. Nic už se ale podle nich v současnosti nerozhoduje a neměly by se s nimi hrát politické hry. Při státní návštěvě Maďarska to řekl prezident Václav Klaus. Jeho protějšek János Áder zdůraznil, že s Klausem jednal o aktuálních otázkách a budoucnosti česko -maďarských vztahů, nikoliv o minulosti. Benešovy dekrety po válce zbavily československé Maďary a Němce na základě kolektivní viny občanství a majetku. Maďarsko je dlouhodobě považuje za sporné. Státní tajemník maďarského ministerstva zahraničí Zsolt Németh při listopadové návštěvě Prahy uvedl, že Maďarsko a Česká republika jsou připraveny diskutovat o nevyřešených problémech z minulosti a chtějí zahájit upřímný dialog o společné historii. Vytvořena by podle něj měla být společná komise historiků. Kvůli dekretům podle agentury bylo přes 100.000 etických Maďarů deportováno nebo posláno do pracovních táborů a nedočkali se odškodnění.

Senát ve středu odmítne vládní daňový balíček

Zvýšení daně z přidané hodnoty, od kterého si vláda slibuje pomoc při stabilizaci veřejných financí, bude ústředním bodem středeční schůze Senátu. Opoziční ČSSD díky své většině v horní komoře tento balíček zamítne. Prosadila to už v senátních výborech. Veto bude ale moci přehlasovat vládní koalice svou aktuální většinou ve Sněmovně. Balíček počítá se zvýšením sazeb DPH o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. Pokud by se to koalici nepodařilo prosadit do konce prosince, od příštího roku by platila jednotná sazba ve výši 17,5 procenta. Přinesla by zřejmě razantnější zvýšení cen základních potravin a léků, které nyní patří do snížené sazby. Vláda chce v rámci balíčku zavést také dodatečnou sedmiprocentní solidární daně z příjmu pro lidi pobírající nad 100.000 korun měsíčně a zrušit některé daňové výhody. Slibuje si od toho 20 miliard korun pro státní rozpočet. Opozice ale pokládá vládní očekávání za nadhodnocená. Senát bude mít na programu také opětovné návrhy na zrušení karty sociálních systémů a na zavedení majetkových přiznání, které tentokrát předložila ČSSD v horní komoře parlamentu. Ve Sněmovně zatím neměla dost hlasů na jejich prosazení.

Klub KDU-ČSL a nezávislých do vedení Senátu navrhl Horskou

Senátorský Klub pro obnovu demokracie - KDU-ČSL a nezávislí dnes do vedení horní komory nominoval Miluši Horskou (za hnutí Nestraníci). ČTK to řekl předseda frakce Petr Šilar. Senátorka za Pardubicko má obsadit místopředsednické křeslo, do kterého nebyl na minulé schůzi Senátu zvolen lidovec Jiří Čunek. Vedení horní komory se má doplnit ve středu na její nadcházející schůzi. Klub podle Šilara vybíral Horskou v tajných volbách, dostala přednost před dalšími dvěma adepty. O nominaci Horské se spekulovalo už při minulé schůzi Senátu poté, co někdejší předseda KDU-ČSL a vicepremiér Čunek nezískal v tajných volbách místopředsedy horní komory dost hlasů. Chybělo mu osm ze 77 odevzdaných hlasů. Kvůli Čunkově kandidatuře Šilarův klub opustila bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová (za SZ), která s Čunkem prohrála nominační souboj o místo ve vedení horní komory. Svůj odchod zdůvodnila Čunkovými názory na romskou problematiku. Čunek má nyní nahradit Horskou v senátním výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, lidská práva a petice.

Sněmovna vydala ke stíhání poslance ODS Pekárka

Sněmovna vydala poslance ODS Romana Pekárka k trestnímu stíhání. Pekárek byl nepravomocně odsouzen k šesti letům vězení za korupci. Nyní se bude moci uskutečnit odvolací soud. Jednání o Pekárkově vydání bylo poměrně krátké. Vystoupili jen předseda mandátového a imunitního výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD) a zpravodaj Josef Cogan (TOP 09/STAN) a v diskusi předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek. Pro vydání hlasovalo 158 ze 161 přítomných poslanců. Pekárek vinu popírá a říká, že soud rozhodl chybně. V dolní komoře nedávno nahradil jednoho z rebelujících poslanců ODS; pomohl koalici prosadit ve Sněmovně daňový balíček, církevní restituce nebo zavedení reformního druhého důchodového pilíře od příštího roku. Ačkoli ho špičky ODS opakovaně vyzývaly ke složení poslaneckého mandátu, neučinil to. Opustil ale poslanecký klub.

Rathův právník: Policie zatajila část odposlechů

Pracovní přepisy odposlechů obviněného poslance a bývalého hejtmana Davida Ratha obsahují podle jeho advokáta Romana Jelínka pasáž, která podporuje Rathovo tvrzení o tom, že nevěděl, že si z bytu svých spoluobviněných odnáší úplatek. Tuto část však policie podle právníka nezařadila mezi podklady pro soudce při rozhodování o vazbě, ani pro poslance při hlasování o politikově vydání. Jelínek kvůli tomu podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Policie obvinila v květnu Ratha z přijetí sedmimilionového úplatku, podle Mladé fronty Dnes se vyšetřování chýlí ke konci. Detektivové již shromáždili všechny důkazy, obvinění by se měli v příštím týdnu začít seznamovat se spisem, napsal deník.

Policie navrhla obžalovat bývalého hlavního hygienika Víta

Policie navrhla obžalovat bývalého hlavního hygienika ČR a někdejšího náměstka ministra zdravotnictví Michaela Víta. Policisté jej viní ze zmanipulování zakázky na poradenství. Muž způsobil škodu několik milionů, řekla dnes ČTK mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. Vít obvinění odmítá. Hrozí mu až desetileté vězení. "Podali jsme návrh na podání obžaloby pro trestné činy zneužití pravomoci veřejného činitele, zneužití pravomoci úřední osoby a porušování povinnosti při správě cizího majetku," uvedla mluvčí. Vít údajně zakázku bez výběrového řízení zadal manželovi své podřízené z ministerstva zdravotnictví, bývalému poslanci Otakaru Vychodilovi. Toho si najal jako externího poradce. Spolupráce trvala od roku 2003 a poradce si za konzultace, často jen po telefonu, prý vydělal do roku 2009 několik milionů korun. Trestní oznámení na Víta podala loni na jaře organizace Transparency International. Víta, který byl v čele hygieniků od roku 2000, policie obvinila v březnu.

Podnikatelé popírají, že upláceli extajemníka Znojma

Podnikatelé a šéfové firem obžalovaní v údajné korupční kauze bývalého tajemníka znojemské radnice Vladimíra Krejčíře důrazně popřeli, že mu dávali za přidělení lukrativních městských zakázek úplatky nebo věcné dary. Pokud mu předávali peníze, byly to prý sponzorské dary pro Znojmo. Za všechny práce odvedené na jeho chalupě v Litostrově nedaleko Brna podle nich řádně platil. Některé platby se neuskutečnily ne proto, že je měl zdarma, ale protože jej zatkla policie. Skupině sedmi podnikatelů hrozí za poskytování darů a různé úsluhy šest let vězení. Krejčíř by mohl jít až na 12 let za mříže. Soud už vyslechl čtyři podnikatele. Krejčíř před něj předstoupí ve středu ráno. ČTK řekl, že chce dokázat svoji nevinu, jeho obžaloba má podle něj politický podtext.

Armáda vyklidí letiště v Přerově

Armáda k 1. lednu 2014 opustí letiště v Přerově. Posádka se přesune do Náměště nad Oslavou. Letiště v Přerově by mohl využít pro svoji činnost státní podnik LOM. Na tiskové konferenci to uvedl končící ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). O zrušení přerovského letiště se uvažovalo delší dobu. Podle názoru velitelů má armáda leteckých základen nyní nadbytek. Přerovští radní se nedávno rozhodli znovu podpořit projekt přerovského regionálního letiště a z rozpočtu města chtějí uvolnit dva miliony korun. Vkládání peněz do nejistého projektu už dříve kritizovala opozice právě proto, že další osud letiště je s ohledem na postoj armády nejistý. Loni vedení Přerova uvolnilo na projekt regionálního letiště v Bochoři u Přerova osm milionů korun.

NERV je pro pomalejší snižování rozpočtového schodku

Národní ekonomická rada vlády (NERV) souhlasí s tím, aby na zpomalení evropské ekonomiky vláda reagovala mírnějším tempem snižování veřejných schodků. Podle návrhu premiéra Petra Nečase (ODS) by měl být schodek veřejných rozpočtů v letech 2013 až 2015 pod třemi procenty hrubého domácího produktu. Informoval o tom tajemník rady David Havlíček. Člen ekonomické rady Jan Procházka předpokládá, že zvolnění tempa snižování veřejných schodků ocení mimo jiné ratingové agentury a příliš restriktivní vládní politika by navíc mohla v době recese českou ekonomiku poškodit. Aktuální vládní strategie počítá se schodem veřejných rozpočtů v příštím roce na úrovni 2,9 procenta HDP. Deficity pro roky 2014 a 2015 ministerstvo financí odhaduje na 2,7 procenta a 2,4 procenta HDP. Za letošní rok ministerstvo očekává nárůst deficitu veřejných financí na pět procent HDP. Nárůst z loňských 3,3 procenta je způsoben hlavně účetním dopadem nedávno schválených církevních restitucí a problémy s dřívějším čerpáním fondů EU. Ještě v říjnu přitom ministerstvo počítalo letos s deficitem 3,2 procenta HDP.

Průměrná mzda ve 3. čtvrtletí reálně poklesla

Průměrná mzda v Česku ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 348 korun na 24.514 Kč, což představuje nárůst o 1,4 procenta. Od roku 2000 jde o druhý nejmenší růst. Reálně, po odečtení inflace, se ale průměrná mzda snížila o 1,8 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Příčinou je podle statistiků značné zpomalení dynamiky v podnikatelské sféře, kde nominální růst mezd o 1,3 procenta byl o celý procentní bod nižší než v předchozím čtvrtletí. V nepodnikatelské sféře byl nárůst platů shodný s druhým čtvrtletím - 2,3 procenta. "V delších časových řadách se po metodické změně uskutečněné od 1. čtvrtletí 2012 projevilo sblížení mzdové úrovně v podnikatelské i nepodnikatelské sféře, za 3. čtvrtletí 2012 již byla průměrná mzda v nepodnikatelské sféře vyšší o 232 Kč," uvedl ČSÚ. V reálných vyjádřeních potom obě sféry klesaly. V obou sférách také meziročně poklesl počet zaměstnanců, v podnikatelské sféře o 1,2 procenta, v nepodnikatelské o půl procenta.

Platy by měly vzrůst soudcům a státním zástupcům

Příští rok by měly růst platy soudcům kromě soudců Ústavního soudu a státním zástupcům. Jiní ústavní činitelé, tedy například zákonodárci a ministři by měli mít platy ještě další dva roky zmraženy. Ústavním činitelům by se na druhou stranu přestaly zdaňovat náhrady. Předpokládá to pozměňovací návrh k vládní předloze na zvýšení platů ústavních činitelů, který dnes podpořil sněmovní rozpočtový výbor. Od přítomných zástupců justice ale sklidil kritiku. Vláda předložila Sněmovně pět variant růstu platů všech ústavních činitelů. Nejnižší možnost počítá s platem na úrovni 2,51násobku průměrné hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře, nejvyšší počítá až s trojnásobkem. Náklady by byly od 103 milionů do 1,3 miliardy korun. Kabinet návrh předložil kvůli verdiktu Ústavního soudu, jenž zrušil na podnět soudců ustanovení zákona týkající se soudcovských platů.

Ministr financí ve středu představí nabídky k privatizaci ČSA

Ministr financí Miroslav Kalousek vládě na středečním zasedání představí nabídky světových dopravců, kteří projevili zájem o privatizaci Českých aerolinií. ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Český Aeroholding, který je mateřskou společností ČSA, začátkem listopadu rozeslal výzvu padesátce největších leteckých společností, aby se do konce měsíce vyjádřily, zda se budou o českého národního dopravce ucházet. Podrobnosti k nabídce, například jak velký balík akcií bude chtít případný zájemce o ČSA koupit a za jakou cenu, nebyly obsahem první fáze hledání strategického partnera pro ČSA, dodala mluvčí aeroholdingu Michaela Lagronová. K prodeji stát nabízí až 96 procent akcií aerolinií, které aeroholding vlastní. To ale platí pouze pro evropské dopravce. Ostatní aerolinky mohou koupit pouze necelou polovinu akcií, aby bylo zaručeno, že ČSA zůstanou národním dopravcem.

ČSA budou od příštího léta létat do korejského Soulu

České aerolinie budou od června létat do korejského Soulu. Využijí k tomu nově získané dálkové letadlo Airbus A 330. Na dnešním setkání s novináři to řekl prezident společnosti Philippe Moreels. Budou tak provozovat linky do 45 měst ve 24 zemích. Ve srovnání s letošním létem se tak počet destinací sníží o tři. Kromě Soulu přibudou pravidelná spojení například do Nice, Mnichova nebo ruského Permu. Zruší se naopak lety do Pobaltí a Lvova. Dálkový airbus Českých aerolinií bude do korejské metropole létat dvakrát v týdnu. "V době, kdy nový letoun nebude létat na lince Praha - Soul, budou jej aerolinie využívat pro lety do Moskvy a do Jekatěrinburgu," doplnil viceprezident ČSA pro obchod a marketing Jiří Marek. Jeho použití na těchto destinacích ale podléhá schválení z ruské strany. Počet frekvencí na linkách provozovaných Českými aeroliniemi se proti loňskému létu zvýší o 33 letů týdně. O sedm letů týdně by se například měla zvýšit frekvence letů do Milána, o tři lety se navýší počet spojení s Kodaní, dva týdenní spoje přibudou do Barcelony nebo Milána. Z nových destinací přibude osm týdenních spojů do Nice, 18 do Mnichova a společně s Darwin Airlines přibude deset frekvencí do Curychu a čtyři do Florencie.

Podíl bytů s internetem se za pět let zdvojnásobil na 65 pct

Připojení k internetu má 65 procent domácností, což je o tři procentní body více než loni. Za pět let se podíl bytů s internetem zdvojnásobil. Uvedli to zástupci Českého statistického úřadu na tiskové konferenci. Vysokorychlostní internet mělo 63 procent domácností proti loňským 59 procentům. Osobní počítač mělo 67 procent rodin, což představuje nárůst o dva procentní body. Téměř čtvrtina domácností měla dva nebo více PC. Počet domácností připojených k internetu se za posledních pět let zvýšil o 1,4 milionu. Podle údajů z roku 2011 Češi v rámci EU stále zaostávají ve vybavení výpočetní technikou. Evropský průměr je 77 PC na 100 bytů a 67 procent připojených domácností. Ve vybavenosti počítačem bylo Česko na 18. místě v EU a v rozšířenosti internetu na 15. místě ze 27 členských zemí.

Češi jezdí za nákupy do Saska

Sasko se stalo nejen před Vánocemi vyhledávaným cílem nákupních výletů Čechů. Zatímco ti jezdí nakupovat do sousední německé spolkové země kvůli ceně, kvalitě a většímu výběru zboží, tamní Němce na nákupy do Česka láká především cena. Ukázal to průzkum pro Průmyslovou a obchodní komoru (IHK) v Saské Kamenici, jehož výsledky zveřejnil regionální deník Freie Presse. Pro Čechy hraje důležitou roli také kvalita zboží prodávaného v Německu. Kvůli ní do Saska vyráží čtvrtina nakupujících. Na německé straně Krušných hor ji jako důvod k nákupu v Česku naopak uvedlo jen 11 procent respondentů. Podobně výrazný rozdíl je také v názoru na výběr zboží. Zatímco z Česka kvůli němu k sousedům vyjíždí přes 16 procent lidí, ze Saska jen okolo sedmi procent. Podle průzkumu přitom Češi v Sasku průměrně za jednu návštěvu utratí mezi 51 a 100 eury (zhruba 1300 až 2500 Kč).

Pražská Archa hostí 8. a 9. prosince slovenské divadlo

Pražské Divadlo Archa bude od 8. do 9. prosince místem přehlídky nezávislého slovenského divadla. Půjde o jakousi odnož festivalu současné slovenské a světové divadelní tvorby Nová dráma, kterou osm let organizuje Divadelní ústav v Bratislavě. "Dvoudenní přehlídka v Arše uvede divadla Stoka, SkRAT a Pôtoň, která nabídnou českým divákům průřez svou tvorbou," oznámila ČTK mluvčí této scény Pavlína Svatoňová. Podle ředitelky bratislavského Divadelního ústavu Vladislavy Fekete se nová dramatika snaží upozorňovat na hodnoty, které jsou v nás a kolem nás, jichž si v záplavě jiných podnětů často ani nevšimneme. "Výběrem inscenací, které budou v Praze 8. a 9. prosince uvedeny, chceme poukázat na křehkou a stále neurčitější hranici, která dělí divadlo a každodennost," upřesnili dramaturgové přehlídky.

Ypsilonka uvede premiéru projektu Demo demokracie

Demo demokracie je název projektu pražského Studia Ypsilon, který bude mít premiéru 10. prosince. Představení se má vymykat nynější ypsilonské dramaturgii, vyjde z tradice happeningů této scény 60. a 70. let a podle režiséra Braňa Holička má reflektovat současnou společensko-politickou situaci. Vzniklo ve spolupráci s dramaturgem Tomášem Jarkovským a herci-občany Daniel Švábem, Petrem Vrškem, Barborou Vyskočilovou, Jakubem Slachem a Petrem Hojerem. Představení Demo demokracie bude prvním počinem projektu Ypsilon na druhou, jehož je Holiček garantem. Zejména mladé publikum má podle něj snadněji identifikovat v repertoáru divadla jeho inscenace či projekty Jiřího Havelky. Podle dramaturga Studia Ypsilon Jaroslava Etlíka si tato scéna bude příští rok připomínat 50 let existence, jubilejní bude sezona 2013/2014.

Pražský advent zpestří koncerty slavných operních pěvců

Předvánoční koncertní nabídku v české metropoli zpestří tři koncerty světově uznávaných operních pěvců. Pražanům zazpívají tenoristé Juan Diego Flórez a Plácido Domingo i basista Ferruccio Furlanetto. Letošní adventní koncerty budou převážně ve znamení komorní hudby. "Ferruccio Furlanetto ozdobí 12. prosince v Rudolfinu pražskou komorní sezonu s Schubertovou Zimní cestou. Celý písňový cyklus zpívá bez přestávky. Juan Diego Flórez naopak přijede již tento čtvrtek s recitálem, který už publikum slyšelo v Paříži a Salcburku," řekla pořadatelka koncertů Alena Nachtigalová. Jeden z nejžádanějších pěvců na světě zazpívá v Rudolfinu písně a árie italských, francouzských a španělských mistrů. Dva dny před vánočními svátky zavítá do Prahy "král opery" - slavný španělský tenorista Domingo. Vánoční galakoncert se uskuteční 22. prosince ve vysočanské O2 areně. Zajímavým osvěžením adventního času se stane koncert argentinské vánoční a lidové hudby. Pořádá ho argentinské velvyslanectví a komorní pěvecký sbor Canticorum iubilo již tuto středu 5. prosince v kostele sv. Tomáše na Malé Straně. Argentinští hudebníci v doprovodu Canticorum iubilo uvedou známou Kreolskou mši předního argentinského skladatele Ariela Ramíreze a v české premiéře vánoční hru Nuestra Navidad.

Houslový virtuos Ivan Ženatý vystoupil v newyorské Carnegie Hall

Český houslový virtuos Ivan Ženatý poprvé vystoupil ve slavné newyorské koncertní síni Carnegie Hall. Završil tam své krátké turné s irským klavíristou Jamesem Vaughanem, které začalo v polovině listopadu v Praze. Program koncertu tvořily výhradně skladby českých autorů Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka a Bedřicha Smetany. Ženatý se na vystoupení v New Yorku velmi těšil. Podle něj jde o vyvrcholení celého turné. Virtuos v současnosti ve Spojených státech působí jako profesor na prestižním Clevelandském hudebním institutu.Ženatý, který se narodil v roce 1962, se po celou dobu své umělecké činnosti soustředí na souborná díla velkých autorů, jako jsou Bach, Mendelssohn, Schumann, Dvořák nebo Grieg. Pozornost vzbudil nahrávkami dvořákovského kompletu a obou houslových koncertů Josefa Bohuslava Foerstera s londýnským Symfonickým orchestrem BBC a jeho někdejším šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem.

Ze sportu:

České házenkářky úspěšně zvládly vstup do evropského šampionátu, kde startují po osmi letech. V úvodním utkání základní skupiny A porazily v Srbsku zásluhou povedené první půle Ukrajinu 25:22 a přiblížily se k postupu do další fáze, kam projdou první tři celky. Ve čtvrtek večer čeká tým kouče Jana Bašného souboj s olympijskými vítězkami Norkami.

Hokejový útočník Ladislav Kohn bude až do konce sezony působit v Českých Budějovicích. Sedmatřicetiletý hráč přišel do klubu v říjnu a dohodl se s ním na spolupráci do konce roku, nyní smlouvu prodloužil až do dubna. Vedení jihočeského celku o tom informovalo na svých oficiálních internetových stránkách.

Hokejisty Chomutova povede ve středu v Pardubicích i ve třetím utkání Pirátů po odvolání Jiřího Doležala z pozice hlavního kouče Mikuláš Antonik, kterému opět vypomůže Stanislav Mikšovic. Nelze vyloučit, že přidají společně i další dva zápasy, které zbývají do reprezentační přestávky.

Basketbalisté Nymburka získali novou posilu. Z Cibony Záhřeb přichází americký rozehrávač Demond Tweety Carter, který má nahradit krajana Adriana Abramse. Ten odjel zpět do států za nemocným otcem.

Čeští florbalisté zvítězili ve druhém utkání na mistrovství světa v Curychu nad Spojenými státy americkými 13:4 a zajistili si podle předpokladů účast ve čtvrtfinále. V úterý budou hrát od 19:30 v závěrečném utkání v základní skupině C o první místo s Lotyšskem, které je po výhře nad Japonskem 11:1 také bez ztráty bodu.

Ačkoli českému basketbalistovi Janu Veselému nevyšel vstup do druhé sezony NBA podobně jako celému jeho klubu Washingtonu Wizards, majitel klubu Ted Leonsis nehodlá nad ostravským rodákem zlomit hůl. Věří, že pětka loňského draftu stále může naplnit potenciál, kvůli kterému si ho vybral. Hlavní problém ve Veselého strádání vidí v absenci zraněného rozehrávače Johna Walla.

Basketbalistky USK Praha se pokusí v Evropské lize na palubovce Mondeville o třetí venkovní výhru v řadě, která by výrazně vylepšila jejich postavení ve skupině C. Jiný francouzský celek Bourges pro změnu zavítá do Brna, které touží po druhé výhře do tabulky skupiny A. USK má za sebou dva ze série čtyř venkovních zápasů a zatím si české mistryně vedly velmi dobře. Vyhrály jak v Záhřebu (79:71), tak před týdnem také náročný duel v Polkowicích (67:65).

Počasí v ČR

V noci na středu se bude v celé ČR tvořit náledí, varoval Český hydrometeorologický ústav. Zítra má být proměnlivá, převážně velká oblačnost, místy sněhové přeháňky. Teploty -1 až +3 stupně, na horách kolem -4. Vítr mírný západní.