Zprávy

0:00
/
0:00

Vlády ČR s SR chtějí prohloubit spolupráci mezi oběma zeměmi

Slovensko a Česko chtějí prohloubit spolupráci ve zdravotnictví, školství i mezi armádami obou zemí. Bratislava a Praha také nadále hodlají koordinovat své postoje v zahraniční politice. Vyplývá to ze společného prohlášení, které na závěr první společné schůzky české a slovenské vlády podepsali premiéři Petr Nečas (ODS) a Robert Fico. Slovensko i Česko se v dokumentu také přihlásily k jaderné energii, kterou pokládají za významný energetický zdroj. Kabinety obou zemí například prosazují zlepšení neodkladné zdravotní péče v příhraničním území, a to prohloubením spolupráce v oblasti zdravotní záchranné služby obou států. Obě vlády také projednaly možnosti zavedení společného vzdělávacího prostoru založeného na koordinaci standardů pro jednotlivé úrovně vzdělávacího systému.

Poslanci asi opět neprojednají církevní restituce

Sněmovna patrně opět odloží schvalování církevních restitucí, které zamítl levicový Senát. Zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi a prováděcí norma k důchodové reformě je na úterním programu jednání Sněmovny. Schvalování církevních restitucích už poslanci odložili ze dvou schůzí, stejný scénář je čeká asi i nyní. "Považuju za takřka jisté, že na této schůzi nebudou. Nevyřadili jsme je spíše nedopatřením," řekl předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Poslanci by naopak měli rozhodnout o předloze, která umožní zavést reformní druhý důchodový pilíř od příštího roku. Do dolní komory se vrátila po vetu prezidenta Václava Klause. Před pokračováním schůze se v ODS povedou další jednání o sporném daňovém balíčku, s nímž spojil kabinet důvěru. Revoltující poslanci ODS trvají na dvou ze svých čtyřech návrhu; nemá se zvyšovat daň z přidané hodnoty o jeden procentní bod na 15 a 21 procent a nemá se zavádět dodatečné zdanění lidí s vyššími příjmy. Za nedostatečný označují návrh premiéra a předsedy ODS Petra Nečase, podle kterého by vzrostla jen snížená sazba DPH a vyšší zdanění bohatších lidí by bylo omezeno na jeden rok. TOP 09 a Starostové naopak zdůrazňují, že balíček musí být přijat v podobě schválené celou koalicí.

Klaus: Cílem bankovní unie je změnit uspořádání EU

Jediným cílem jednotného bankovního dohledu v EU je podle prezidenta Václava Klause omezit pravomoci centrálních bank a zároveň změnit současné uspořádání unie. Klaus to uvedl na semináři Centra pro ekonomiku a politiku. Podle viceguvernéra České národní banky Vladimíra Tomšíka uvedené návrhy mohou narušit finanční stabilitu a zdraví tuzemských bank. Návrhy EU podle něj paradoxně mohou navíc dluhovou nákazu v EU rozšířit. Klíčové je zabránit stahování likvidity a kapitálu z ČR, zachovat pravomoci národního orgánu i rozhodování o tom, zda se do nějakých fondů vytvořených EU vůbec ČR zapojí. S vytvořením bankovní unie v současné podobě nesouhlasí ani vláda a poslanci. Premiér Petr Nečas dokonce uvedl, že ČR je připravena návrh vetovat. V ČR je totiž 94 procent tuzemských bank ve vlastnictví zahraničních bank. V případě vzniku bankovní unie hrozí, že zahraniční banky by z tuzemských bank odsávaly peníze. ČR má totiž v rámci EU podle údajů ČNB jeden z nejziskovějších bankovních sektorů a banky mají více vkladů než poskytnutých úvěrů, což rovněž není v EU pravidlem.

Zuzana Roithová podala oficiálně kandidaturu na prezidentku

Lidovecká europoslankyně Zuzana Roithová na ministerstvu vnitra oficiálně podala kandidaturu na prezidentku. Podpořila ji petice s podpisy asi 81.000 lidí. Čestné funkce navrhujícího občana se ujal filozof a bývalý ministr školství Jan Sokol. Sám v roce 2003 neúspěšně usiloval o pozici hlavy státu proti Václavu Klausovi. Zuzana Roithová bude v kampani před lednovou volbou pokračovat. Průzkumy jí ovšem zatím nedávají velké šance na úspěch. Oficiální kandidaturu už podali také příznivci jednoho z favoritů volby, expremiéra Jana Fischera či poslanci a senátoři ODS, kteří nominovali místopředsedu Senátu Přemysla Sobotku. Ve středu hodlá registraci podat někdejší ministr Vladimír Dlouhý, příští pondělí se k tomu chystá umělec Vladimír Franz. O křeslo hlavy státu se ucházejí dále někdejší premiér Miloš Zeman, jehož nominovala Strana práv občanů - zemanovci, předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg či místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier.

KSČM si v Ústeckém kraji vybrala do koalice ČSSD

KSČM si vybrala do koalice v Ústeckém kraji ČSSD. Sociální demokraty upřednostnila před hnutím Severočeši.cz. Oznámil to lídr krajské kandidátky KSČM Oldřich Bubeníček. Teď budou komunisté s ČSSD vyjednávat o konkrétní podobě smlouvy, návrh jí předloží ve středu. Komunisté volby v Ústeckém kraji vyhráli a mají 20 z 55 mandátů, takže jim do koalice stačil jen jeden partner. Ve vedení KSČM se zprvu objevovaly dva názorové proudy, jeden z nich chtěl levicovou koalici s ČSSD, druhý ji zase odmítal, protože je ČSSD podle nich příliš spjatá s řadou skandálů. Ve hře pak byla i trojkoalice se Severočechy.cz. Nakonec ale převážil koalice s ČSSD. Sociální demokracie má v zastupitelstvu 13 mandátů, Severočeši devět. V zastupitelstvu sedí i zástupci ODS a hnutí PRO! kraj, ti ale koalici s komunisty odmítli.

Zdravotní pojišťovny v příštím roce zruší 6000 akutních lůžek

Zdravotní pojišťovny plánují v příštím roce snížit počet akutních lůžek o 6000. Akutní lůžková péče bude úplně zrušena ve 12 nemocnicích, řekl ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Pavel Horák. Po redukci podle něj zbude v českých zdravotnických zařízeních kolem 50.000 akutních lůžek. Podle analýzy ministerstva zdravotnictví dočerpají letos zaměstnanecké zdravotní pojišťovny zbytky rezerv a VZP už rezervy nemá. Většinu rezerv loni daly pojišťovny na pokrytí více než pětimiliardového propadu mezi příjmy a výdaji. Podle vyjádření prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven Jaromíra Gajdáčka z počátku října je systém zdravotního pojištění v deficitu od roku 2008. Již bylo uzavřeno 3000 akutních lůžek. Pojišťovny loni všem nemocnicím vypověděly smlouvy, výpovědi vyprší na konci letošního roku. Nové smlouvy mají být platné od ledna 2013. Podle Pavla Horáka nabídnou pojišťovny nemocnicím nové smlouvy, v "drtivé většině" dlouhodobé. "Takže žádný problém s dostupností zdravotní péče od 1. ledna příštího roku nevznikne a ani nehrozí, že by vznikl," prohlásil. "Je zjevné, že zdravotní péče především v oblasti akutní lůžkové péče nebude žádným způsobem ohrožena," dodal náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek.

Horníci Czech Coalu budou protestovat proti novele horního zákona

Odboráři z těžařské firmy Czech Coal chtějí ve středu demonstrovat před Úřadem vlády. Vadí jim především novela horního zákona, která má zrušit vyvlastňování pozemků kvůli těžbě. Informoval o tom předseda odborů Czech Coalu Jaromír Franta. Novela prošla minulý týden i Senátem a čeká na podpis prezidenta. Demonstrace by se měla uskutečnit ve středu 31. října od 11:00 před Úřadem vlády. Odbory k účasti vyzvaly všechny zaměstnance a jejich rodinné příslušníky. Organizátoři očekávají účast asi 2000 lidí. Celá skupina Czech Coal má podle svého webu v současnosti asi 4500 zaměstnanců.

Škoda Rapid a Citigo od listopadu vstoupí na turecký trh

Mladoboleslavská Škoda Auto začne od listopadu prodávat kompaktní limuzínu Rapid a městský vůz Citigo v Turecku. Za prvních devět měsíců roku na tamním trhu vzrostly dodávky zákazníkům meziročně o 30,4 procenta na více než 7100 aut. Výstavní premiéra obou vozů se uskuteční 1. listopadu na mezinárodním autosalonu v Istanbulu. Škoda Auto tak od listopadu bude v Turecku prodávat všechny modely, řekl ČTK Tomáš Kotera z oddělení komunikace produktu. Nejžádanějším vozem tureckých zákazníků je Octavia, které se letos do konce září prodalo více než 2300 kusů. Podíl značky Škoda v Turecku meziročně vzrostl o 0,6 na 1,9 procenta, přestože tamní trh klesl o 8,7 procenta. "Škoda v příštích letech na celém světě dále posílí. Turecko je významným růstovým trhem, a tím také důležitou součástí naší růstové strategie 2018," řekl předseda představenstva Winfried Vahland. Rapid a Citigo pozici značky podle něj dále upevní.

V Rakovníku student bodl učitelku, žena má vážné zranění

Ve škole v Rakovníku napadl čtrnáctiletý student učitelku, bodl ji do zad. Vrtulník ženu přepravil s vážným zraněním do pražské střešovické nemocnice, řekla ČTK mluvčí středočeské záchranné služby Tereza Janečková. Podle policie se událost stala o přestávce v budově gymnázia, které podezřelý mladík navštěvuje. Případ kromě kriminalistů prošetřuje i školní inspekce. Ministerstvo školství útok odsoudilo, považuje ho ve srovnání s jinými zeměmi za ojedinělý. Česká školní inspekce by se podle mluvčího ministerstva Marka Zemana měla zaměřit na pravidla vnitřní bezpečnosti školy a jejich dodržování i na celkové klima na škole. V minulosti se stala podobná událost například ve Svitavách, kde v roce 2004 sedmnáctiletý učeň středního odborného učiliště ubodal svého pedagoga. Šedesátiletého muže napadl při vyučování, učitel na následky zranění po převozu do nemocnice zemřel. Soud pak poslal mladíka na devět let do vězení.

Distributoři nelegálního alkoholu prý zkrátili daň o 200 milionů

Čtyři obvinění, kteří byli ve čtvrtek zadržení kvůli prodeji nelegálního alkoholu, způsobili podle police státu škodu na daních ve výši 200 milionů korun. Uvedl to šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta. Podle něho se policie dostala na vrchol nelegálního obchodu s lihem v České republice. Policisté minulý týden zadrželi na Ostravsku a Zlínsku celkem osm lidí ve věku od 30 do 44 let. Kromě hledaného jednatele firmy Verdana Roberta Sedlaříka se do policejní cely dostal také podnikatel Radek Březina, který se před policisty skrýval v hotelu Lázně Kostelec. Detektivové zadrželi také spolupodílníka podniku a jednoho ze zaměstnanců. Minulý týden provedli celkem 22 domovních prohlídek, většinu z nich na Zlínsku. Zhruba tři stovky policistů ale prohlížely i objekty v Ostravě, severních Čechách a na Vysočině. Asi největší úlovek se jim povedl v areálu JZD Kouty ve Valašském Meziříčí, jehož vlastníkem je jeden z obviněných. Tam nalezli 560.000 litrů nelegálního 96procentního lihu. Metylalkoholová aféra trvá od začátku minulého měsíce. Na otravu jedovatým alkoholem už zemřelo 30 lidí a další lidé budou mít trvale poškozené zdraví, zejména zrak.

Zemřelé Židy v Olomouci připomene dalších 42 kamenů v dlažbě

Dvaačtyřicet kamenů zmizelých - stolpersteine - pokládají dnes a v úterý příbuzní či členové Židovské obce Olomouc za Židy, kteří byli za druhé světové války zavražděni v koncentračních táborech. Text vyrytý do destiček na povrchu dlažebních kostek připomene, kdo v domě žil a jaký byl jeho osud. Loni bylo ve městě položeno 31 kamenů na 17 místech, řekl předseda Židovské obce Olomouc Petr Papoušek. Obec také sbírá informace o zemřelých i jejich fotografie, písemnosti a podobně. Jeden z kamenů připomíná například olomouckého obchodníka Jindřicha Stárka, jenž byl zavražděn v Malém Trostinci, který ležel na území dnešního Běloruska. Na místě bývalého rabínského domu, který již neexistuje, připomene jeden z kamenů rabína Bertholda Oppenheima a jeho ženu Martu. Rabín zahynul v Treblince. Kameny zatím připomínají jen zlomek zemřelých Židů z Olomouce. Zatímco před druhou světovou válkou čítala místní židovská obec zhruba 2500 členů, po válce jich bylo jen 200.

Přibývá Němců dožívajících v ČR a u Slováků, na péči doma nemají

Pro stále více starých Němců je péče v domovech pro seniory finančně nedostupná, a proto jich podle listu Welt am Sonntag už tisíce odešly do zahraničí, kde je pobyt ve specializovaných zařízeních vyjde mnohem levněji. Mezi nejvyhledávanější destinace německých důchodců odkázaných na pomoc druhých patří Česko a Slovensko. Podle německého statistického úřadu čerpalo v roce 2009 státní podporu na péči ve stáří okolo 392.000 Němců, v následujícím roce už jich bylo 411.000. Takový nárůst považuje sociální svaz VdK za alarmující. "Riziko, že člověk kvůli potřebě péče upadne do chudoby, roste každým rokem," upozornila prezidentka VdK Ulrike Mascherová. Podle německého nedělníku přibývá nejen na Slovensku, ale i v Česku, Maďarsku, ve Španělsku nebo v Thajsku pečovatelských zařízení, které se specializují na západoevropské klienty a které často provozují právě Němci. Hlavní rozdíl je v ceně nabízené péče. Ta je kvůli menším mzdovým nákladům výrazně nižší než v Německu.

Nickyho rodina získala cenu na televizním festivalu v Černé Hoře

Film Mateje Mináče a producenta Patrika Pašše Nickyho rodina získal hlavní cenu na 17. ročníku mezinárodního televizního festivalu Bar v Černé Hoře. Stalo se tak v konkurenci osmi desítek dokumentů z celého světa. Projekt byl vyznamenán za hluboce lidský přístup, za mistrně vykreslený portrét Nicholase Wintona a za přesvědčivou kombinaci autentických archivů s hranými rekonstrukcemi. ČTK to řekl Matej Mináč. Jeho snímek získal v posledním měsíci už čtyři pocty. Na 64. ročníku festivalu Prix Italia cenu Signis za propagaci a šíření lidských hodnot, v Londýně za osobní účasti sira Nicholase Wintona cenu za nejlepší použití archivů a na festivalu ve Phoenixu diváckou cenu za nejlepší film. Snímek vypráví o záchraně více než šesti set českých a slovenských dětí většinou židovského původu anglickým bankovním úředníkem Nicholasem Wintonem a jeho přáteli v roce 1939. Ve filmu se kombinují archivní materiály, hrané sekvence a výpovědi přímých účastníků.

Ministerstvo nepustí umělecká díla na výstavu do Polska

Ministerstvo kultury nevydá povolení k zápůjčce několika významných uměleckých děl na reprízu výstavy Europa Jagellonica v Polsku. Bojí se jejich případného zabavení kvůli arbitrážnímu sporu, který s ČR vede společnost Diag Human. Ta sice v minulých dnech uvedla, že nevznese žádný nárok na umělecká díla, jež by měla být součástí výstavy. Žádost kurátora Jiřího Fajta, která obsahovala návrh smlouvy mezi Diag Human a šesti příspěvkovými organizacemi MK, zatím nebyla na MK vyřízena. "Z celkově 60 děl, která by do Polska z ČR měla jít, jde o polovinu, a jsou to ta nejpodstatnější díla," řekl již dříve Fajt. Doplnil, že o riziku zabavení děl jednal osobně celý rok. Záruky, které Polsko dalo, ale ČR nestačí. Firma Diag Human vede s ČR spor o několikamiliardové odškodnění za překažený obchod s krevní plazmou. Od loňska se firma obrací na zahraniční soudy s návrhy na exekuci českého majetku. Česko je proto velmi opatrné při zapůjčování uměleckých děl ze státních sbírek.

Dům na Václavském náměstí se může přestavět

Ministerstvo kultury rozhodlo, že dům na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice neprohlásí za kulturní památku. Potvrdil to Jan Vondryska z ministerstva. Majitel, který dům plánuje zbourat a na jeho místě postavit nový, tak může požádat o demolici. Když byl loni záměr investora s domem zveřejněn, vyvolal velký nesouhlas některých odborníků na památkovou péči, proti projektu se i demonstrovalo. Podle rozhodnutí může majitel zbourat s nárožním domem dvorní přístavby hotelu Jalta i torzo bývalé Akciové tiskárny, z níž zbyla jen část fasády. Dřívější majitel objektu tiskárnu zboural, poté požádal o zrušení její památkové ochrany a ministerstvo kultury mu vyhovělo, neboť v té doby již nebylo co chránit. Památkově chráněný zůstal jen pozemek, a nic již tak nebrání ani zbourání zbytků fasády.

Výstava v Prostějově přiblíží českého génia Járu Cimrmana

Do Prostějova se na počátku listopadu po osmi letech vrátí výstava věnovaná fiktivnímu géniovi Járovi Cimrmanovi a divadlu, jež nese jeho jméno. Pod názvem Stopy Járy Cimrmana si ji budou moci zájemci prohlédnout od 5. listopadu ve Špalíčku Muzea Prostějovska. Mohou se těšit zejména na historické fotografie či plakáty, přesná podoba expozice je ale zatím tajemstvím i pro pořadatele, řekl dnes ČTK kurátor výstavy Václav Horák. "Výstava o Cimrmanovi je velkým lákadlem pro návštěvníky, lidé se po Cimrmanovi stále pídí a divadelní představení jsou pořád vyprodána. I před osmi lety se zdejší výstava setkala s velkým ohlasem, letos bude obměněná," uvedl Václav Horák. Část expozice bude vzpomínkou na režiséra Ladislava Smoljaka, jenž v roce 2010 zemřel. Není vyloučena ani prezentace mimodivadelních aktivit členů Divadla Járy Cimrmana. Ti se také zúčastní slavnostní vernisáže, v Prostějově totiž uvedou v divadle hru České nebe. Výstava potrvá do 13. ledna příštího roku.

V Krkonoších budou s penězi z EU vracet pestrost a život loukám

Vrátit bohatost a život loukám v Krkonoších je cílem pětiletého projektu Life Corcontica, který nyní zahájila správa Krkonošského národního parku. Práce se zaměří na nejcennější horské louky, které dlouhodobě ztrácejí svou bohatost, zarůstají a zanikají. Rozpočet projektu činí téměř 90 milionů korun a ze tří čtvrtin jej hradí Evropská komise. Uvedl to mluvčí správy KRNAP Radek Drahný. Podle správců parku řada tradičních horských luk v Krkonoších v minulých desetiletích degradovala. Aby pestrost luk zůstala zachována, musejí je jejich majitelé pravidelně kosit nebo nechávat spásat. Musejí také vyřezávat náletové dřeviny a likvidovat invazivní rostliny. "Mnozí na takovou péči ale nemají peníze ani znalosti a zkušenosti. Právě zde zasáhne tento projekt," uvedl Drahný. Ochranáři již vybrali několik desítek cenných lučních enkláv po celých Krkonoších, kterým bude věnována zvýšená péče. Vznikne i marketingová studie, která usnadní hospodářům odbyt jejich produktů, například masa, vlny či biomasy.

Ze sportu:

Tenistka Petra Kvitová klesla po Turnaji mistryň, na němž neobhájila loňské vítězství, ve světovém žebříčku z šestého místa na osmé. Tomáš Berdych je stále šestý. Petra Kvitová na závěrečném turnaji WTA Tour v Istanbulu absolvovala pouze jeden zápas, který s Polkou Agnieszkou Radwaňskou prohrála. Poté odstoupila kvůli zánětu průdušek a nenavázala na svou vítěznou cestu z minulé sezony. V žebříčku ji tak přeskočily další účastnice Turnaje mistryň Sara Erraniová z Itálie a Číňanka Li Na. Světovou jedničkou zůstala Běloruska Viktoria Azarenková.

Tenista Tomáš Berdych se v druhém kole turnaje série Masters v Paříži utká s Italem Andreasem Seppim. Český hráč měl v hale Bercy coby pátý nasazený v úvodním kole volno. S aktuálně nejlepším italským tenistou se Tomáš Berdych letos utkal už dvakrát a ještě s ním neztratil set. V Paříži startuje také Radek Štěpánek, jehož v prvním kole čeká domácí Michael Llodra.

Hokejový útočník Patrik Eliáš v nejbližší době počet českých hráčů ze zámořské NHL v extralize nerozšíří. Dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru momentálně počítá s tím, že se v Česku do zápasového rytmu zapojí až po Novém roce a jen v případě, že bude celý ročník kanadsko-americké soutěže zrušen.

Utkání osmifinále fotbalového poháru České pošty mezi druholigovým Třincem a prvoligovou Mladou Boleslaví bylo odloženo. Původně se mělo hrát v úterý, ale kvůli nezpůsobilému termínu bylo rozhodnuto, že se zápas odehraje v náhradním termínu 6. listopadu od 14:00.

Nejpozději do konce listopadu se rozhodne, zda budou Česká republika a Slovensko společně pořádat v roce 2015 hokejové mistrovství světa. Mezinárodní hokejová federace (IIHF) šampionát přidělila Česku, momentálně ale existuje varianta, že by se na jeho pořádání podílela i slovenská strana. Spolupráci obou zemí dnes podpořili i premiéři Petr Nečas a Robert Fico.

Kvůli chladnému počasí zrušené nedělní dostihy v Praze-Velké Chuchli nebudou mít náhradu. Rovinová sezona v Česku tak skončila a žokejem šampionem se stal stejně jako loni Jaromír Šafář.

Slavná česká brankářka Lenka Černá posílila házenkářky Michalovců. Šestačtyřicetiletá bývalá reprezentantka se s úřadujícími slovenskými mistryněmi domluvila do konce ročníku s opcí.

Počasí:

V noci bude přechodně polojasno, postupně od západu přibývání oblačnosti, Teploty -1 až -5 stupňů. Pozor na náledí. V úterý nás čeká oblačno až zataženo, postupně od západu místy sněžení, v nižších polohách později i déšť. Na východě i i polojasno. Teploty od dvou do šesti stupňů. Meteorologové varují před ledovkou a náledím. Hrozba potrvá v celém Česku až do úterního dopoledne.