Zprávy

Šéf prezidentovy ochranky Sklenka končí ve funkci

Šéf útvaru pro ochranu prezidenta Jiří Sklenka sám odstoupil z funkce. Cítí osobní odpovědnost za své podřízené, kteří selhali při pátečním incidentu v Chrastavě na Liberecku, kde šestadvacetiletý muž několikrát vystřelil z plastové pistole na prezidenta Václava Klause. K rozhodnutí prý Sklenka dospěl již v pátek sám poté, co viděl televizní záznamy incidentu. O svém rozhodnutí neprodleně informoval prezidenta Klause. Policejní prezident Martin Červíček zdůraznil, že okolnosti incidentu vnímá jako profesní selhání Klausovy ochranky. Musí podle něj být přijata opatření, aby se věc nemohla opakovat. Také mluvčí prezidenta Radim Ochvat uvedl, že některé záležitosti v ochraně hlavy státu se jednoznačně a rychle musí změnit. Sklenka nechtěl spekulovat o tom, kdo jej v ředitelském křesle nahradí. Ve funkci šéfa prezidentovy ochranky byl Sklenka deset let, před tím dva roky pracoval jako náměstek téhož útvaru za prezidenta Václava Havla. Před nástupem na Pražský hrad vedl kriminálku v pražské Bartolomějské ulici.

Policejní náměstek: Ochrana prezidenta se po útoku na Klause změní

Taktika při ochraně prezidenta se po pátečním útoku na prezidenta Václava Klause musí změnit. V televizi Prima to řekl náměstek policejního prezidenta Tomáš Kužel. Policejní tým, který incident prověřoval, podle něj vidí selhání ochranky mimo jiné v tom, že bezprostředně nezajistila útočníka. V čem konkrétně by měla policie v budoucnu postupovat jinak, Kužel ale neuvedl. Jde podle něj o "know-how" ochranky. Selhání vidí odborný tým i v reakci prezidentových strážců. "Ochranka měla bezprostředně zajistit útočníka. Možné diskuse o tom, že se jedná o hračku, o pistoli, která střílí umělohmotné náboje, je sice jeden fakt, ale držel ji dospělý člověk, a byl v takové bezprostřední blízkosti pana prezidenta, že kdyby do něj něj někdo strčil nebo sám od sebe zvedl hlaveň, tak mohl prezidentu republiky způsobit vážné zranění. Například, kdyby ta kulička vletěla do oka," řekl.

Střelec na Klause byl obviněn z výtržnosti

Z výtržnictví byl libereckými kriminalisty obviněn šestadvacetiletý muž, který v pátek při otevírání nového mostu v Chrastavě několikrát vypálil z plastové airsoftové pistole na prezidenta Václava Klause. Hrozí mu dva roky vězení. Policie jej po incidentu zadržela, po výslechu byl ale propuštěn a vyšetřován je na svobodě. Už v pátek před svým zatčením novinářům vysvětlil, že na Klause střílel, neboť politici jsou "slepí a hluší k nářkům lidu" a tohle prý byla jediná možnost, jak dát najevo nespokojenost.

Zpráva o střelbě na Klause obletěla svět

Útok na českého prezidenta dostal severočeskou Chrastavu do médií po celém světě, i když redakce se omezují na stručné agenturní zprávy a střelbu nijak nekomentují. Samotná informace o útoku na Václava Klause ovšem zaujala novináře nejen z evropských médií, ale i na Novém Zélandu, v Jihoafrické republice nebo na Kubě. Na amerických serverech se například často objevuje výraz "bezpečnostní děs". Nejhorší bodyguardi ze všech, nadepsal svou zprávu server HVnews. Novozélandský rozhlas dokonce za incidentem hledal bezmála spiknutí. "Klaus utrpěl jen drobné poranění, ale leckdo se ptá, proč bodyguardi vypadali, že nemohou nebo nechtějí reagovat," uvedlo rádio. Kubánská agentura Prensa Latina označuje chrastavskou střelbu za vážné pochybení prezidentových strážců. Dodává, že kdyby nešlo o plastovou hračku, Česko mohlo být bez hlavy státu. Kritický pohled na věc má rozhlasová stanice BBC. "Ochranka byla vystavena silné kritice za to, že dovolila útočníkovi dostat se do Klausovy těsné blízkosti. Je rovněž nejasné, proč bodyguardi nereagovali, když se prezident ocitl před hlavní pistole," píše zpravodaj BBC z Prahy.

Žalobce: Zdroj otráveného alkoholu byl asi jen jeden

Dva obvinění muži v kauze otrav alkoholem byli podle dosavadních informací policie jediným zdrojem jedovaté směsi. V České televizi to řekl státní zástupce Roman Kafka, který vyšetřování dozoruje. "Momentálně nemáme poznatky o žádném dalším zdroji té metanolové nákazy než opavském z přelomu srpna a září tohoto roku," řekl Kafka. Policie podle něj každý den zjišťuje nové poznatky o tom, jak se otrávená směs šířila v České republice. Státní zástupce nicméně zdůraznil, že policie dva obviněné muže nepovažuje za špičky lihové mafie v České republice. "Je to spíše nezdařený projev, nezdařený akt části obchodníků s pančovaným lihem na území ČR," řekl. Jedna z verzí vyšetřování podle něj počítá s tím, že hlavní obvinění měli další společníky. Policisté v souvislosti s metanolovou kauzou obvinili v minulých dnech dva lidi z Moravskoslezského kraje z obecného ohrožení. Úmyslně podle nich namíchali otrávenou směs a přes distributora alkoholu ze Zlína ji uvedli do oběhu. Obviněným hrozí 12 až 20 let vězení, případně i výjimečný trest. Na českém trhu může být podle policie až 15.000 litrů nebezpečného alkoholu.

Stát bude obchodníkům kompenzovat likvidaci legálního alkoholu

Obchodníkům, kteří budou muset zlikvidovat svůj legálně pořízený alkohol, protože včas neseženou potvrzení o jeho nezávadném původu, bude stát kompenzovat zaplacenou spotřební daň kreditem na budoucí daň z příjmu. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) to oznámil v televizní debatě České televize. Vláda již dříve rozhodla, že se bude moci prodávat nový alkohol s prokázaným původem a novými kolky. Uvolněn byl také prodej alkoholu prokazatelně vyrobeného před počátkem letošního roku. K alkoholu, který je nyní ve skladech, si musí obchodníci od čtvrtka do 60 dní získat potřebné "rodné listy". Kalousek ale odhaduje, že jeden až čtyři miliony litrů alkoholu na skladech bude nakonec zlikvidováno.

Rusko zákazalo dovoz i distribuci alkoholu z ČR

Ruské úřady po zákazu dovozu českého tvrdého alkoholu rozhodly i o zákazu prodeje českých lihovin vyrobených od 1. ledna do 26. září letošního roku. Ohlásila to ruská média. Opatření má podle hlavního ruského hygienika Gennadije Oniščenka zabránit otravám ruských občanům padělaným alkoholem s příměsí metanolu. Rusko 21. září zakázalo dovoz tvrdého alkoholu z Česka, když český ministr zdravotnictví Leoš Heger zakázal český vývoz nápojů s obsahem alkoholu přes 20 procent. Tento krok následoval poté, co se v Česku, v Polsku a na Slovensku vyskytly smrtelné případy otravy metanolem. Do Ruska se dováží především becherovka, fernet a absint. Podle dostupných údajů se v Rusku výrazně prosazuje české pivo, ale objem dovážených lihovin z Česka je zanedbatelný, za osm měsíců představovaly jen 0,3 procenta ruského trhu, přičemž lví díl připadal na becherovku.

Bendl: Kontrola potravin by měla být pod jedním resortem

Celý řetězec kontroly kvality potravin od jejich výroby, distribuce až po prodej by měl mít na starosti pouze jeden resort, a nikoliv rezorty zemědělství a zdravotnictví jako dosud. Zjednodušení kontroly by vedlo k lepší kvalitě dozoru. V pořadu Partie televize Prima to řekl ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) s tím, že jeho ministerstvo v tomto duchu připravuje zákon o potravinách. Ministerstvo zdravotnictví prý však s přesunutím celé kontroly pod resort zemědělství na jednání vlády nesouhlasilo. Bendl míní, že klíčovou změnou je rodokmen alkoholu, tedy rodný list, z něhož je jasné, kde byl líh vyroben, kdo ho zpracoval, kam jej distribuoval, kde skladoval a kde se prodává. Podle Bendla však nejde pouze o kontrolu kvality lihovin, ale i dalších potravin jako třeba masa nebo zvěřiny, kde také existují rizika. Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek s kontrolou lihovin od výroby po distribuci až po koncový prodej souhlasí. Potřebná jsou podle něj i další opatření, jako je třeba udělování koncesí a licencí výrobcům, distributorům i prodejcům tvrdého alkoholu. Opatření přijatá na posledním jednání vlády však negarantuje žádné zásadní změny do budoucna při zacházení s tvrdým alkoholem, dodal.

Nehoda autobusu u Špindlerova Mlýna si vyžádala 18 zraněných

Po nehodě dodávky a autobusu u Špindlerova Mlýna se zranilo celkem 18 lidí. Silnice byla úplně neprůjezdná více než tři hodiny. Škodu policisté odhadli na jeden milion korun, informovala ČTK policejní mluvčí Iva Kormošová. "Řidič dodávky pravděpodobně dostal smyk a čelně narazil do autobusu. Se středně těžkým zraněním byl převezen do nemocnice ve Vrchlabí," uvedla Kormošová. Podle policistů se zranilo celkem 18 lidí, 17 lidí z autobusu včetně tří dětí bylo zraněno lehce. Dvě ženy zůstávají v nemocnici, jedna ve Vrchlabí a jedna v Jilemnici. Řidič autobusu nepil podle policie před jízdou alkohol, u řidiče dodávky policisté zjistili 0,28 promile alkoholu.

Policie zadržela v Žatci tři cizince kvůli propagaci fašismu

Policisté zadrželi tři cizince podezřelé z propagace fašismu. Podezřelí se sešli na uzavřeném koncertě pravicových extremistů v Lidovém domě v Žatci, kde bylo podle odhadu policie kolem stovky lidí. Na místě zasahovalo více než 80 policistů včetně speciální pořádkové jednotky z Ústí nad Labem. ČTK o tom informoval mluvčí lounské policie Tomáš Krupička. "Při kontrole účastníků koncertu byl zadržen občan cizího státu, který měl viditelně na opasku závadový symbol," doplnil Krupička. Policisté také později zadrželi dalšího muže, za hajlování. Policie dlouho koncert, jehož se zúčastnily zahraniční kapely spojované s neonacisty, jen monitorovala, ve 23:15 však do Lidového domu vstoupili těžkooděnci a začali ho prohledávat. Při zásahu nebyl podle Krupičky nikdo z účastníků ani policistů zraněn. O půlnoci pak pořadatelé koncert sami ukončili.

Konto Bariéry v sobotu vybralo přes 11 milionů korun

Zhruba 11,5 milionů korun vybralo Konto Bariéry během pořadu Možná přijde i charita, který v sobotu večer vysílala Česká televize. Ke 40 tisícům pravidelných dárců se přidalo na 60.000 jednotlivců a firem. Pořad s podtitulem Pomáhej (s) humorem se tak zatím stal nejúspěšnějším charitativním televizním přenosem tohoto roku, informovala Kristýna Jakubcová z Konta Bariéry. Peníze by tentokrát měly jít na podporu neziskových organizací, kterým letos poklesly přípěvky od státu. "Chceme vyhlásit výběrové řízení a rozdělit v něm výnos všech peněz, které poslali diváci televizního pořadu prostřednictvím DMS a telefonátů," uvedla ředitelka Konta Bariéry Božena Jirků. Konto Bariéry je od roku 1992 stěžejní projekt Nadace Charty 77. Účastní se ho desetitisíce dárců. Za devatenáct let činnosti rozdělilo Konto Bariéry více než 259 miliónů korun, podpořilo tisíce projektů, jejichž hlavním cílem je zlepšení života handicapovaných lidí a jejich plnohodnotné zapojení do společnosti.

V Paláci Akropolis se představilo DVD Pocta Václavu Havlovi

V pražskám Paláci Akropolis bylo pokřěno DVD Pocta Václavu Havlovi. Obsahuje záznam z rozloučení s exprezidentem Václavem Havlem, které se uskutečnilo v předvečer loňského Štědrého dne v pražské Lucerně. Během večera se na podiu vystřídali The Velvet Underground Revival Band, Michal Ambrož, Vratislav Brabenec, Tony Ducháček, Vladimír Mišík a další. Akce, kterou zakončila Havlova oblíbená skupina Plastic People of the Universe, se zúčastnilo několik tisíc lidí.

V Kutné Hoře dokončují opravy Jezuitské koleje a zahrady

V Kutné Hoře spějí do finále opravy severního křídla Jezuitské koleje, v níž sídlí Galerie Středočeského kraje (GASK), i přilehlých horních zahrad. Náklady na obě stavby, které začaly ještě za éry bývalého hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD), měly původně činit 260 milionů korun. Projekt se však upravoval a konečná čísla zatím nikdo nezná. Ředitelka GASK Jana Šorfová řekla, že měla po Rathově zatčení obavu, aby se obnova zahrad vůbec dokončila. Projekt je podle ní nyní střízlivější. Středočeský kraj chce severní křídlo, kde vzniknou výstavní plochy, volný multifunkční prostor využitelný pro doplňkové výstavy, tvůrčí dílny, výukové programy a různé doprovodné akce, spolu se zahradami představit novinářům 3. října. Součástí zahrad má být i ukázková vinice. Stavbu rozlehlé kolejní budovy zahájili jezuité v roce 1667. Zrušení jezuitského řádu v roce 1773 pak znamenalo převod koleje do vojenské správy. Vojenskému účelu budovy sloužily až do roku 1997, byly v nich především sklady. Do obnovy areálu bylo v minulosti investováno kolem 300 milionů korun.

Pravnuk Mattoniho: Majetkové vztahy v Kyselce se měly zprůhlednit

Stav lázní Kyselka je podle pravnuka jejich zakladatele Rudyho Mattoniho hrozný. Na jejich záchraně a smysluplném využití by se měli dohodnout zástupci vlastníků, neziskových organizací i státu, řekl Mattoni. Důležité je podle něj zprůhlednění vlastnických vztahů. Zatímco Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví (ASORKD) tvrdí, že společnost R.I.S., dříve C.T.S Duo, která vlastní větší část zdevastovaných nemovitostí v lázních, je propojena s Karlovarskými minerálními vodami a.s.(KMV), obě firmy propojení odmítají. Karlovarské minerální vody chystají sice rekonstrukci několika budov v prostoru bývalých lázní v Kyselce, ale podle asociace je to málo a firma by měla opravit všechny památkově chráněné budovy. KMV v nejbližší době přistoupí k zajištění bývalého hotelu Praha, chystají rekonstrukci pavilonu Löschner a domu Stallburg.

Ze sportu:

Plošinář Aleš Dryml se stal mistrem Evropy. V závěrečném čtvrtém finálovém závodu v rakouském Murecku udržel první místo v celkovém pořadí, na kterém se držel od vítězství v úvodním červencovém podniku v polské Rawiczi. Dvaatřicetiletý pardubický jezdec navázal na dosud poslední český triumf v evropském šampionátu Bohumila Brhela z roku 2001. Dryml měl zatím na kontě z kontinentálního mistrovství dvě stříbra a jeden bronz.

Motocyklový jezdec Karel Abraham obsadil ve Velké ceně Aragonie v královské kategorii MotoGP deváté místo. Jakub Kornfeil v Moto3 dojel jedenáctý a podeváté za sebou v mistrovství světa bodoval, druhý český účastník v nejslabší kubatuře Miroslav Popov závod nedokončil.

Kroměřížský vytrvalec Milan Kocourek se stal potřetí za sebou mistrem republiky v silničním běhu. Tradiční závod z Běchovic do Praha na 10 kilometrů dokončil na třetím místě za Keňany Samuelem Kemboiem a Edwinem Kiruiem, kteří pokořili hranici třiceti minut. Mezi ženami zaskočila hlavní favoritky Monika Preibischová, která zvítězila v nejrychlejším čase za posledních šest let 34:53.

Pražské derby ve druhé fotbalové lize vyhrála Viktoria Žižkov, která zdolala gólem z penalty dosud neporažené Bohemians Praha 1:0 a vrátila se do čela tabulky. Z prvního místa ji mohou opět sesadit Bohemians 1905, kteří hrají odpoledne v Čáslavi.

Fotbalisté Slavie zvítězili v zápase 9. kola první ligy Spartu 1:0 a pražské derby ovládli po čtyřech letech. O vítězství rozhodl jedinou brankou v 73. minutě obránce Slavie Martin Latka. Sparta v Edenu prohrála čtvrtý soutěžní zápas za sebou.

Ivan Horník potvrdil, že už není sportovním ředitelem třetiligového Chomutova. V severočeském klubu se letos v únoru vrátil k fotbalu po odpykání trestu za korupci.

Trenér teplických fotbalistů Lukáš Přerost po porážce 2:3 v Českých Budějovicích rezignoval. Odchod oznámil hráčům a vedení klubu. ČTK to řekl ředitel teplického klubu František Hrdlička. Teplice, které pod Přerostovým vedením vyhrály pouze jeden zápas, jsou po devátém kole v lize předposlední a mají o bod více než poslední Příbram.

Fotbalistům Ostravy v 9. ligovém kole proti Mladé Boleslavi znovu nestačil dvougólový náskok a stejně jako před týdnem v Liberci jen remizovali 2:2. Hlavně v prvním poločase Baník kraloval, po gólech Majtána a Lukeše mohl soupeře dorazit Milosavljev, ale stoprocentní šanci zahodil. Hosté pak vyrovnali brankami Sivriče a Nešpora.

Česká tenistka Petra Kvitová zvládla na rozdíl od Tokia vstup do turnaje v Pekingu. Nasazená čtyřka v prvním kole porazila Slovenku Danielu Hantuchovou 6:2 a 6:3. V druhém kole, v kterém loni v Pekingu skončila, se Kvitová utká se Španělkou Carlou Suárezovou.

Tenistka Lucie Šafářová vypadla na turnaji v Pekingu stejně jako v minulých dvou letech hned v prvním kole. Šestnáctá nasazená hráčka podlehla Rumunce Monice Niculescuové hladce 2:6, 0:6.

Na mistrovství České republiky v orientačním běhu na klasické trati zvítězili Jan Procházka a Kamila Gregorová, kteří získali v královské disciplíně první domácí tituly v kariéře.

I ve druhém utkání nové ligové sezony basketbalistky USK Praha svého soupeře deklasovaly. V domácí premiéře dnes porazily Karlovy Vary 121:56 a navázaly na úvodní vítězství nad Pardubicemi, které zdolaly rozdílem 72 bodů.

Počasí v Česku:

Bude zataženo až oblačno, pršet má zejména na východě republiky. Teploty vystoupí na 14 až 18, na jihovýchodě až na 20 stupňů, na horách bude kolem 13. Foukat má jen slabý proměnlivý vítr.