Zprávy

Útočník na prezidenta byl obviněn z výtržnictví

Šestadvacetiletý muž, který v pátek v Chrastavě na Liberecku z plastové pistole několikrát vystřelil na prezidenta Václava Klause, byl obviněn z výtržnictí. Uvedla o mluvčí policejního prezídia Štěpánka Zatloukalová. Muž, který strávil noc v cele předběžného zadržení, je podle ní nyní opět u výslechu. Útok byl podle názoru vyšetřovatelů přečinem a pachatel tak pravděpodobně bude dál vyšetřován na svobodě. Podle trestního zákona mu hrozí až dva roky odnětí svobody. K útoku na prezidenta došlo při otevírání mostu. Muž z davu vystřelil z pistole používané při hře airsoft. Prezident byl lehce zraněn, v podvečer vyhledal lékařské ošetření. Ochranka hlavy státu reagovala pomalu, střelec z místa odešel a před zatčením ještě stihl pohovořit s novináři. Policejní prezident Martin Červíček pokládá její postup za profesní selhání. "Bezodkladně musí být přijata opatření, aby k takovému selhání už nedošlo," vzkázal Červíček prostřednictvím své mluvčí Štěpánky Zatloukalové.

EK a země EU vítají zmírnění české prohibice

Zmírnění prohibice, které ve čtvrtek vyhlásil ministr zdravotnictví Leoš Heger, přijali zástupci Evropské komise i všech členských zemí Evropské unie na expertním jednání v Bruselu s uspokojením. ČTK to řekl mluvčí EK Frédéric Vincent. Postoj Evropské unie se očekával, neboť již ve čtvrtek Ladislav Miko, jenž je jedním z nejvýše postavených představitelů generálního ředitelství EK pro zdraví a ochranu spotřebitelů, uvedl, že Brusel k novým českým krokům nemá zásadnější připomínky. Kvůli problémům s pančovaným alkoholem zákaz dovozu tvrdého alkoholu z ČR vyhlásily Polsko a Slovensko a z nečlenů EU rovněž Rusko. "Komise bude Ruskou federaci také informovat," uvedl mluvčí bez dalších podrobností.

Slovensko zákaz dovozu lihovin z ČR zřejmě brzy nezruší

Slovensko navzdory zmírnění prohibice v Česku zákaz dovozu a prodeje českých lihovin asi jen tak neuvolní. Naznačili to podle serveru sme.sk slovenská ministryně zdravotnictví Zuzana Zvolenská a její kolega z rezortu zemědělství Ľubomír Jahnátek. Zvolenská vyjádřila názor, že by ještě "určitý čas" počkala, zda se neobjeví další oběti metylalkoholu. Jahnátek prý názor nezmění, "dokud se nezabezpečí, že všechen alkohol z České republiky je bezchybný a neohrozí životy lidí na Slovensku". Na Slovensku se potvrdila otrava metylalkoholem u čtyř lidí, kteří spolu na rodinné oslavě pili slivovici objednanou přes internet v Česku. Z nemocnice je lékaři propustili už minulý týden, trvalé následky podle lékařů zřejmě neutrpí. V Česku se prohibice zmírnila po dvou týdnech zákazu prodeje tvrdého alkoholu ve čtvrtek odpoledne.

Karlovarská policie rozbila síť distributorů pálenky s metanolem

Karlovarská policie odhalila síť distributorů pálenky s metanolem. V Karlovarském kraji a na Moravě zatkla celkem pět lidí. Podle policie byli napojeni na distributora z Moravy. Policie dostala ve středu odpoledne oznámení o otravě muže z Rovné na Sokolovsku. Následně našla kolem 20 litrů závadného alkoholu, v němž byl zjištěn metylalkohol zhruba desetinásobně převyšující povolenou mez. Už během noci ze středy na čtvrtek byli zadrženi první distributoři, u kterých bylo zajištěno množství lahví tohoto závadného alkoholu. Policisté zatkli jednašedesátiletého muže z Karlových Varů, kde při domovní prohlídce zajistili 47 litrů a padesátiletou ženu, která měla ve svém skladu přes 100 litrů alkoholu. Ve většině případů se jednalo o domácí pálenku, a to především meruňkovici, která byla distribuována v neoznačených lahvích od vína. V Karlovarském kraji leží v současné době v sokolovské nemocnici tři lidé, u nichž testy prokázaly otravu metanolem. Jejich zdravotní stav je ale dobrý a neměli by mít trvalé následky. V Česku dosud na otravu metanolem zemřelo 26 lidí.

Bobošíková má 50.000 podpisů pro prezidentskou kandidátku

Šéfka Suverenity (SBB) Jana Bobošíková získala 50.000 podpisů občanů, potřebných pro účast v přímé volbě hlavy státu. ČTK to oznámil místopředseda Suverenity Václav Musílek. Zisk 50.000 podpisů pro Bobošíkovou oznámil na základě "informací ze všech sběrných míst, krajských organizací Suverenity a pojízdné prezidentské kanceláře Bobobusu". Bobošíková se o prezidentský úřad v roce 2008 neúspěšně ucházela v parlamentní volbě, tehdy ji nominovala KSČM. Svou současnou politiku staví především na kritice EU a hlasitém obhajování "národních zájmů". Potřebné podpisy jako první získal expremiér Miloš Zeman, koncem srpna dosažení této mety oznámil i tým Jana Fischera. Oba patří k favoritům boje o křeslo po Václavu Klausovi. Kandidáti velkých stran, jako Jiří Dienstbier nominovaný ČSSD či Přemysl Sobotka za ODS, podpisy sbírat nepotřebují, protože je navrhují zákonodárci.

Pouliční festival Do it yourself přilákal přes 2000 lidí

Nejméně 2000 lidí prošlo Prahou při pouličním festivalu alternativní kultury Do it yourself. V doprovodu 15 alegorických vozů dunících technem se davy mladých lidí v barevných maskách vydaly odpoledne od Libeňského mostu do Holešovic a k nábřeží, akce skončila na Štvanici. Devátý ročník karnevalu se koná pod heslem Všichni jsme cikáni! a Do it to someone else (Udělej to někomu), chce tak upozornit na předsudky a sobectví ve společnosti. Součástí karnevalu byly i koncerty romských hudebníků v Cross Clubu, vystoupili Mário Bihári a Gadjo.cz. Řada účastníků na sobě měla kostýmy, například koster, zdravotních sester nebo policistů. Na akci dohlížely stovky policistů. Podle policejní mluvčí Andrey Zoulové zatím kvůli narušování veřejného pořádku předvedli jednoho člověka,druhého zadrželi kvůli držení omamných látek. Akce vznikla jako reakce na skandál kolem festivalu CzechTek, kde v roce 2002 zasahovala proti účastníkům policie. Karneval Do It Yourself měl veřejnosti ukázat tuto subkulturu bez předsudků.

Zahraničním Čechem roku je zakladatelka hnutí Stonožka Běla Jensen

Zakladatelka hnutí Stonožka Běla Gran Jensen z Norska zvítězila v anketě Zahraniční Čech roku, kterou společně uspořádaly Český rozhlas a Česká televize. Výsledky ankety byly pátek večer slavnostně vyhlášeny v pražském Národním divadle v rámci oslav Dne české státnosti, které jsou letos věnovány právě českým krajanům ve světě. Na pomyslné druhé příčce skončil plastický chirurg působící v USA Bohdan Pomahač a na třetím pak někdejší ministryně zahraničí téže země Madeleine Albrightová. Záměrem ankety, v jejímž rámci veřejnoprávní televize a rozhlas v srpnu a září představily 20 osudů zahraničních Čechů, bylo přiblížit známé i méně známé krajany. K českému původu se ve světě hlásí okolo dvou milionů lidí. Nominovány byly také osobnosti jako režisér Miloš Forman, tenistka Martina Navrátilová, spisovatel Milan Kundera, krasobruslařka Ája Vrzáňová nebo architektka Eva Jiřičná.

"Je to úžasné. Ne kvůli mně, ale kvůli těm tisícům dětí, které se do stonožkového hnutí zapojily a tisícům těch, kterým jsme pomohli," reagovala na vítězství v anketě Běla Jensen. Hnutí Stonožka - Na vlastních nohou vzniklo už v roce 1990, kdy se jeho zakladatelka po návratu z emigrace rozhodla pomoci českým dětským nemocnicím. Potřebné prostředky sháněla v Norsku prodejem vánočních přání, které vyrobily děti z českých škol. Akce měla úspěch a do hnutí se postupně zapojily tisíce dětí a stovky učitelů. Od roku 2000 se za vybrané peníze zařizují také nemocnice, školní zařízení a pomůcky pro školy v zahraničí, především v krizových regionech, jako je Bosna, Kosovu, Irák či Afghánistán. Jensen proto těsně spolupracuje s českou armádou, jejíž jednotky v těchto místech působily či působí.

V desítkách měst se lidé mohou vydat po stopách architektury

Ve 45 českých a moravských městech se o víkendu koná Den architektury. Nabízí především komentované vycházky a prohlídky architektonických památek i současných staveb. Mladí architekti a teoretici zájemcům přiblíží architektonické, krajinné a urbanistické souvislosti daného místa. Je připraveno na sedm desítek akcí. V Praze sahá záběr přednášejících a průvodců od zapomenutých německy mluvících architektů a jejich staveb z přelomu 19. a 20. století po fenomén pražských sídlišť. Několik procházek, například v Klatovech, povedou hlavní městští architekti mladé generace. Pořadatelé Dne architektury, který při loňské premiéře navštívilo více než 3000 lidí, se snaží představit současnou architekturu stejně jako upozornit na kontroverzní realizace či záměry.

Railjety začnou jezdit z Prahy do Vídně od prosince 2014

České dráhy (ČD) plánují ve spolupráci s rakouskými drahami (ÖBB) nasadit od prosince 2014 na trať mezi Prahou, Brnem a Vídní soupravy Railjet. Jezdit by měly ve dvouhodinovém intervalu. ČD převezmou sedm souprav podle smlouvy ze září 2011, další tři soupravy nasadí ÖBB, které také zajistí lokomotivy řady 1216. Vlaky budou zajíždět až do Grazu. Projekt spolupráce mezi ČD a ÖBB by měl zlepšit kvalitu cestování mezi Českem a Rakouskem a zároveň mezi Prahou a Brnem. Každá souprava bude mít restaurační vůz a oddíl pro jízdní kola. Vozy disponují informačním systémem pro cestující. Uvažuje se o tom, že by vlaky mohly mít kromě první a druhé třídy i tzv. "premium class". Railjety ČD budou nabízet stejný servis, jaký je běžný v rakouských vlacích, například dětské kino, místa pro vozíčkáře či občerstvení.

Ze sportu:

Česká tenistka Petra Kvitová zvládla na rozdíl od Tokia vstup do turnaje v Pekingu. Nasazená čtyřka v prvním kole porazila Slovenku Danielu Hantuchovou 6:2 a 6:3. V druhém kole, v kterém loni v Pekingu skončila, se Kvitová utká se Španělkou Carlou Suárezovou.

Hokejisté Lva Praha podlehli na ledě Čeljabinsku 2:5 a poprvé v Kontinentální lize museli strávit dvě porážky za sebou. Za vítěze se trefil i český útočník Jan Bulis. Ve čtvrtek prohráli svěřenci trenéra Josefa Jandače v Magnitogorsku 1:6. Sérii tří zápasů venku zakončí Lev v pondělí v Jekatěrinburgu, kde se bude snažit vylepšit celkovou bilanci sedmi výher a čtyř porážek.

Fotbalisté Jihlavy v této sezoně první ligy na svém stadionu ještě neprohráli. V předehrávce 9. kola dokázali před vyprodaným hledištěm porazit Příbram 2:1 a ze čtyř zápasů před vlastními fanoušky vytěžili osm bodů. Vítězný gól zaznamenal z penalty Stanislav Tecl, který s osmi góly vládne ligovým kanonýrům. Naopak Příbram nevyhrála už 15 ligových zápasů v řadě a klesla na dno tabulky.

Fotbalisté Olomouce v předehrávce 9. kola první ligy doma remizovali 1:1 s Brnem a nevyužili tak šanci posunout se do čela tabulky. Brno vedlo po gólu Petr Švancary, brzy sice srovnal stoper Pavel Dreksa, ovšem více už Sigma nepředvedla. A to i kvůli tomu, že druhý ze stoperů Aleš Škerle dostal v 64. minutě červenou kartu. V závěru byl vyloučen i útočník Brna Michal Škoda.

Hokejisté Komety Brno porazili v 6. kole extraligy České Budějovice 5:1 a vrátili se do čela tabulky. Jihočechům nepomohlo k úspěchu ani nasazení posily z NHL obránce Radka Martínka. V sérii výher pokračuje Kladno v sestavě s pěticí posil ze zámořské soutěže. Rytíři vyhráli na ledě Chomutova 3:1, dvěma góly se o to zasloužil Jiří Tlustý. Posily z NHL pomohly k výhře i Slavii, která uspěla v Pardubicích. O pátém triumfu Pražanů na východě Čech rozhodli hlavně Vladimír Sobotka a Roman Červenka, kteří si shodně připsali čtyři kanadské body za gól a tři asistence. Úřadující mistr po prohře 2:5 klesl na poslední místo.

Tenisový turnaj žen v Tokiu vyhrála Ruska Naděžda Petrovová a získala nejcennější titul v kariéře. Ve finále zdolala obhájkyni titulu Polku Agnieszku Radwaňskou 6:0, 1:6, 6:3. V boji o deblový triumf neuspěla česká tenistka Květa Peschkeová. S Němkou Annou-Lenou Grönefeldovou podlehly Američankám Raquel Kopsové-Jonesové a Abigail Spearsové 1:6 a 4:6.

Český Trophy tým obsadil na motocyklové Šestidenní v Německu jedenácté místo. Šestice Robert Šíp, Martin Žerava, Jakub Horák, David Čadek, Michal Kadleček a Radek Toman si v závěrečném motokrosu svou pozici nevylepšila a za vítěznou Francií zaostala o více než dvě a čtvrt hodiny. Další zlepšení naopak předvedli čeští junioři, kteří se opět o jednu příčku posunuli a skončili šestí. Na Francouze, kteří opanovali i tuto kategorii, ztratili téměř 51 minut. Nejrychlejší český klubový tým Batex CL-Dukla dojel sedmý.

Motocyklový závodník Karel Abraham zajel v trénincích na Velkou cenu Aragonie v třídě MotoGP devátý čas. Druhý český pravidelný účastník mistrovství světa Jakub Kornfeil byl v Moto3 čtrnáctý.

Počasí v Česku:

Polojasno až oblačno, místy mlhy nebo nízká oblačnost. Teploty 15 až 19 stupňů, na horách kolem 13.