Zprávy

0:00
/
0:00

V EP se opět otevírají "Benešovy dekrety"

V Evropském parlamentu se opět otevírají takzvané Benešovy dekrety. V reakci na maďarskou petici namířenou proti usnesení slovenské Národní rady z roku 2007 o neměnnosti dekretů se petiční výbor Evropského parlamentu obrátil na Bratislavu. Chce po ní, aby její zástupci přijeli vysvětlit okolnosti deklarace týkající se prezidentských dekretů, které po druhé světové válce v Československu mimo jiné omezily občanská a majetková práva německé a maďarské menšiny. Za peticí, která citlivé a kontroverzní téma dekretů na půdu evropského zákonodárného sboru opět dostala, stojí maďarský profesor práva Imre Juhász. Nechal europoslancům odvysílat i krátký film o dopadech odsunů na maďarské obyvatelstvo. "Benešovy dekrety byly diskriminační," zdůraznil. Připomněl, že lidem byl zkonfiskován jejich majetek. Zmiňované usnesení o dekretech Slovensko přijalo už jako členská země EU, čímž podle něj porušilo unijní právo. Europoslanec Jan Zahradil ale prohlásil, že by nebylo správné politickým rozhodnutím přepisovat historii. Podle české lidovecké europoslankyně Zuzany Roithové není pravda, že by EP otevíral kauzu dekretů. Petiční výbor se jen snaží získat informace, aby na petici mohl věcně odpovědět.

EK je znepokojena vývozem alkoholu z ČR

Evropská komise je znepokojena, že zákaz prodeje tvrdého alkoholu, k němuž české úřady přistoupily v reakci na smrtící otravy metanolem, se netýká vývozu. Od Prahy v tomto směru Brusel očekává změny a narovnání situace. Všechna opatření přijímaná v ČR bude komise bedlivě analyzovat, sdělil mluvčí EK Frédéric Vincent. Komise podle něj oceňuje vyšetřování, které doposud bylo učiněno, a je si vědoma problémů, které s tím jsou spjaté. Komise také zdůraznila význam neustálé výměny informací mezi Bruselem a Prahou.

Vláda doporučila Hegerovi zakázat vývoz alkoholu z Česka

Vláda doporučila ministrovi zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09) zablokovat s okamžitou platností vývoz alkoholu z Česka. Heger zákaz exportu vyhlásí zřejmě ještě ve čtvrtek. Zákaz vývozu žádala po ČR kvůli otravám alkoholu Evropská unie. Podle Hegera jde o zákaz z důvodů zdravotních, nikoliv obchodních. "V takovém případě má příslušné zmocnění ministr zdravotnictví," sdělil Heger. Podle něj ale existují i některá rizika. Jedním z nich je možnost, že by firmy, jichž by se případný zákaz vývozu alkoholu dotkl, mohly vést následně proti ČR arbitráže. "Pokud by ten zákaz vyhlásil Brusel, bylo by to v tomto směru jednodušší," podotkl ministr.

Kalousek podepsal vyhlášku o nových kolcích na alkohol

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v noci podepsal vyhlášku, na jejímž základě státní tiskárna cenin začne s výrobou nových kolků. Vyhláška má být účinná od příští středy. Ve stejný den by mělo podle rozhodnutí vlády ministerstvo zdravotnictví zmírnit mimořádné opatření o plošném zákazu prodeje tvrdého alkoholu. Ten trvá v Česku od pátečního večera. Vyhlášen byl kvůli sérii otrav závadným alkoholem, která dosud má přes dvacet obětí a desítky hospitalizovaných. Vláda dala týden odpovědným ministrům na to, aby připravili konkrétní podobu uvolnění nynější podoby prohibice. Nejprve má být uvolněn prodej nově vyrobeného alkoholu s ověřeným původem. Nezávadnost má prokázat nově zaváděný "rodný list" či rodokmen, na jehož základě budou moci lahve dostávat nový kolek. Ministři zdravotnictví, zemědělství, financí a průmyslu a obchodu mají ale také do příští středy navrhnout, jak uvolnit prodej prokazatelně nezávadné části z přibližně 21 milionů litrů lihovin, které jsou nyní ve skladech. Dosavadní plán počítá se zpětným zjištěním šarže lihu, laboratorním prověřením jeho nezávadnosti a následným vydáním "rodokmenu". Ty by pak údajně bylo možné prodávat i se stávajícími kolky, právě tyto otázky je ale zřejmě ještě potřeba dořešit.

Státní tiskárna cenin vyrobí do středy příštího týdne zhruba deset milionů kolků k označení lahví tvrdého alkoholu s ověřeným původem, které poté budou moci jít do prodeje. ČTK to řekl náměstek ministra financí Ladislav Minčič. Tiskárna udělá vše pro to, aby takzvané kontrolní pásky dostalo na vyžádání maximum výrobců a dovozců destilátů.

Evropští výrobci lihovin kritizují chystané nové kolky na alkohol

Evropská konfederace výrobců lihovin (CEPS) vyzvala českou vládu, aby ustoupila od záměru zavádět nové kolky na tvrdý alkohol. Zároveň žádá, aby Česko zrušilo obecný zákaz prodeje nápojů s obsahem alkoholu vyšším než 20 procent. Opatření podle CEPS nepomáhají potlačit černý trh s alkoholickými nápoji a mohou být v rozporu s předpisy Evropské unie. Kainet by prý měl místo zakazování legálně vyrobeného alkoholu zveřejnit seznam značek, které považuje za záruku kvality a bezpečnosti pro zákazníky. CEPS připomněl, že zákaz prodeje tvrdého alkoholu pro Česko znamená denní ztrátu 25 milionů korun na vybrané dani.

Muž ze Semilska pil rum s podílem 50 pct metylalkoholu

Padesát procent metanolu obsahovala láhev tuzemáku, ze které pil šestatřicetiletý muž z Libštátu ze Semilska. Láhev byla opatřena pravým kolkem. Informovala o tom mluvčí policie Vlasta Suchánková. Policie se podle ní teď zaměřuje na zjištění původu závadné lihoviny. Muž se otrávil z lahve, kterou údajně zakoupila jeho manželka před měsícem v kamenném obchodě - ve vietnamské večerce v Lomnici nad Popelkou. Policisté obchod ve středu uzavřeli a ve spolupráci s celníky prohledali. Muže ve vážném stavu přivezla manželka do jilemnické nemocnice v úterý večer. V nemocnici mu naměřili 0,5 promile metylalkoholu a měl problémy s viděním. Jeho stav je ale už stabilizovaný a je zřejmě mimo ohrožení života. V Libereckém kraji je to zatím jediný případ otravy metanolem.

STEM: Víc než polovina Čechů kvůli aféře odmítá tvrdý alkohol

Víc než polovina Čechů, přesně 51 procent, kvůli aféře s metanolem odmítá tvrdý alkohol. Celkem 15 procent lidí na lihoviny nezanevřelo úplně, ale na obsah lahví, ze kterých pijí, si dávají větší pozor. Naopak zhruba třetina své zvyklosti nezměnila a tvrdý alkohol konzumuje stejně jako dřív. Vyplývá to z bleskového průzkumu agentury STEM/MARK pro Českou televizi. Průzkumu se zúčastnilo 521 Čechů. Viníky metanolové aféry jsou podle 58 procent Čechů nelegální výrobci alkoholu. Necelá třetina míní, že odpovědnost za problémy mají orgány státní správy - tedy úřady a policie. Zbylá desetina pak soudí, že za aféru mohou prodejci, oficiální výrobci nebo samotní pijáci alkoholu.

Sněmovna rozhodla o energetických štítcích na budovách

Sněmovna ve středu přehlasovala veto prezidenta Václava Klause a stvrdila zákon, který zavádí označování budov energetickými štítky. Zájemce o koupi nebo pronájem mají informovat o spotřebě energií a vést k jejich úsporám. Nová povinnost vyplývá ze směrnice EU. Zákon podpořilo 105 poslanců, zapotřebí jich bylo alespoň 101. Prezident Klaus novelu zákona o hospodaření energií vetoval, protože podle něj ukládá na základě nejasné terminologie řadu zákonem vynutitelných povinnosti. Evropská směrnice, kterou novela do české legislativy zavádí, podle Klause nutí k zateplování i soukromé subjekty. Energetické štítky mají podle zákona od příštího roku zajistit stavitelé, vlastníci budov nebo společenství vlastníků na nových budovách, při jejich přestavbách i při prodeji bytů. Podle Hnutí Duha zákon srazí domácnostem účty za teplo o desítky procent a sníží závislost Česka na fosilních palivech, tedy na uhelných dolech i na plynu z Ruska.

Návrh na jednodušší a levnější vyvlastňování je před schvalováním

Poslanci propustili do závěrečného čtení vládní novelu zákona o vyvlastnění, která má zjednodušit a zlevnit vyvlastňování pozemků například při výstavbě silnic a dálnic. Podle vlády můžou úspory vyplývající z této změny představovat miliardy korun ročně. Poslanci by měli tento návrh schvalovat ještě na své současné schůzi. Novela například mění způsob stanovení výše náhrady za vyvlastnění. Dosud měl vyvlastňovaný jistotu, že získá náhradu nejméně 420 korun za čtvereční metr. Nově by výše měla být stanovena podle skutečného stavu pozemku v době jeho ocenění pro vyvlastnění. Před vyvlastněním bude investor moci navrhnout vlastníkovi pozemku cenu až o 100 procent vyšší proti jeho aktuální hodnotě. Novela by tak měla zabránit tomu, aby stát vykupoval pozemky za nepřiměřeně vysoké ceny.

Vláda chce o financování stran jednat s opozicí

Vláda přerušila na měsíc jednání o zákonu, který má stanovit přísnější pravidla dohledu nad financováním politických stran. Hovořit chce o protikorupční předloze i s opozicí. Poněkud rozladěna je podle svých slov z odkladu vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). ČTK řekla, že je odkládán návrh, který již schválil výbor pro koordinaci boje s korupcí a ke kterému se stát zavázal v Radě Evropy. Uvedla také, že vláda se k normě přihlásila v koaliční smlouvě. Peake požádá v co nejbližší době zástupce všech poslaneckých klubů o jednání v této věci. Připomněla, že strany už nyní své účty mohou zveřejňovat na transparentních účtech. Podle návrhu má vzniknout nový úřad pro dohled nad hospodařením stran, ani uvnitř koalice ale nepanuje shoda. Někteří členové vlády si myslí, že by stačilo novou pravomocí vybavit Nejvyšší kontrolní úřad. Ten ale podle sdružení zabývajících se bojem s korupcí nemůže postihovat případné prohřešky.

Do ČR kvůli gripenům přiletí švédská ministryně

V pátek večer přiletí do Ostravy švédská ministryně obrany Karin Enströmová. Se svým českým protějškem Alexandrem Vondrou bude jednat o prodloužení pronájmu stíhaček Gripen v českém vojenském letectvu. Od začátku roku, kdy obrana doporučila vládě jednat se Švédskem o prodloužení pronájmu nadzvukových stíhaček, jde o první oficiální schůzku obou ministrů. V polovině roku označil předseda vlády Petr Nečas (ODS) švédský přístup za nevstřícný. Zároveň uvedl, že ČR sice bude do konce listopadu jednat o prodloužení pronájmu gripenů, ke stejnému termínu však připraví podklady pro případný tendr, do kterého by se mohli přihlásit i další výrobci letecké techniky. Pronájem 14 gripenů skončí v roce 2014.

Vysoké školy mohou přijít o 1,5 miliardy korun z Bruselu

Vysoké školy by mohly přijít o 1,5 miliardy korun, neboť ministerstvo školství couvá z problémového projektu KREDO hrazeného z EU. Vysoké školy už přitom začaly připravovat plány vlastního rozvoje, za něž měly od ministerstva slíbeny peníze. Projekt ale není po právní stránce dobře nastaven, a pokud bude pokračovat, hrozí další problémy. Podle Rady vysokých škol by však zrušení projektu znamenalo velké finanční ztráty. "Za prvé prostředky, které na ten projekt byly alokovány, tak by vůbec nemusely skončit ve vysokém školství, to znamená teoreticky vysoké školství jako celek může přijít o částku blížící se 1,5 miliardy korun. Za druhé by byla zmařena investice a práce těch lidí, kteří zatím na projektu byli zapojeni," upozornil po jednání se zástupci ministerstva předseda Rady vysokých škol Jakub Fischer.

Pražská TOP 09 a Heger se shodli na převodu čtyř nemocnic

Praha by měla od státu převzít Thomayerovu nemocnici, Nemocnici na Bulovce, podolskou porodnici a psychiatrickou léčebnu v Bohnicích, shodli se na společné schůzce členové klubu zastupitelů TOP 09 a ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Uvedl to předseda zdravotnického výboru pražského zastupitelstva Martin Dlouhý (TOP 09). Z původního záměru na převod nemocnic do majetku Prahy vypadla Nemocnice Na Homolce. O návrhu bude jednat klub ODS. V průběhu dalších měsíců budou následovat jednání s pojišťovnami a ministerstvem zdravotnictví, třeba o rozsahu péče nebo o počtu lůžek a způsobu financování. Převod nemocnic z majetku ministerstva financí musí schválit Sněmovna. Samotný převod by se měl odehrát v roce 2014. Opoziční ČSSD už dříve upozornila na možnou privatizaci nemocnic. To ale primátor odmítá.

Teplárna v Trmicích po požáru nevyrábí teplo a elektřinu

Teplárna v Trmicích na Ústecku po nočním požáru nevyrábí teplo a elektřinu, obnovení provozu bude možné nejdříve za 48 hodin. ČTK to řekl mluvčí společnosti ČEZ pro severní Čechy Ota Schnepp. Podle hasičů vznikla na provozu škoda 19 milionů korun. Teplárna zajišťuje teplo pro 30.000 domácností. Vyhořela centrální rozvodna pro celou teplárnu, při požáru nebyl nikdo zraněný.

Soud: Czech Coal musí dál dodávat uhlí do opatovické elektrárny

Vrchní soud v Praze potvrdil předběžné opatření krajského soudu, podle nějž musí firma Czech Coal obnovit dodávky uhlí pro Elektrárny Opatovice. ČTK to řekl mluvčí Vrchního soudu Jan Fořt. Předběžné opatření podle něj platí do konce letošního roku, uvedl Fořt. Společnost Czech Coal vypověděla 7. června EOP smlouvu s odůvodněním, že jí firma dluží zhruba půl miliardy korun. Elektrárna ale tvrdí, že má u těžaře přeplatek a že mu zřejmě jde o zvýšení cen. Krajský soud v Ústí nad Labem 22. června předběžným opatřením rozhodl o tom, že těžařská společnost elektrárně bude dodávat uhlí do konce roku 2012, proti čemuž se Czech Coal odvolal. Společnost Czech Coal, která patří Pavlu Tykačovi, se k soudnímu výroku nechce vyjadřovat.

Příčinou nehody ruského letadla v Čáslavi je nezvládnutá pilotáž

Příčinou květnové nehody ruského vojenského pozorovacího letadla An-30 v Čáslavi bylo nezvládnutí techniky pilotáže a nedodržení nařízených parametrů při přistání, zjistila komise pro šetření leteckých nehod Inspekce ministra obrany. Závěrečnou zprávu už schválil ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Závěry české strany budou předány ruské vyšetřovací komisi. Ruský Antonov havaroval 23. května při přistání v Čáslavi po pravidelném letu v rámci programu Otevřené nebe, při kterém monitoroval české území. Při přistávacím manévru se zřejmě zlomila přední noha podvozku letadla, stroj opustil přistávací dráhu a začal hořet. Na palubě bylo 23 lidí, šest z nich bylo zraněno, bylo mezi nimi pět ruských a jeden český voják, většinou utrpěli popáleniny.

Karlovarské minerální vody budou na webu informovat o památkách v Kyselce

Společnost Karlovarské minerální vody (KMV) bude informovat o svých aktivitách týkajících se osudu některých budov v Kyselce na nové webové stránce. ČTK to oznámil mediální zástupce KMV Michal Donath. KMV podle něj svou podnikatelskou budoucnost jednoznačně spojují s obcí Kyselka. "Proto šest historických budov, které firma vlastní, opraví," dodal Donath. Jako první čeká rekonstrukce bytový dům Stallburg, kde bude sedm bytových jednotek. Další na řadě je pavilon Löschner, kde bude Mattoniho muzeum. KMV jsou vlastníkem šesti památkově chráněných objektů v obci Kyselka, poznamenal Donath. Areál samotných lázní Kyselka jim podle něho nikdy nepatřil a nepatří. Za jeho současný stav nenesou odpovědnost.

Nepřipravenost je u malých Romů zaměňována s mentálním postižením

I pět let po rozsudku Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, který konstatoval, že v Česku jsou malí Romové diskriminováni v přístupu ke vzdělávání, řada romských dětí nastupuje do praktických škol určených pro lehce mentálně postižené. "Objektivní nepřipravenost je u nich zaměňována za mentální postižení," konstatovala zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková. Děje se tak podle ní i kvůli neochotě či averzi škol k těmto žákům, tlaku většinových rodičů a někdy i rodičů dětí, kteří si myslí, že praktická škola je pro jejich potomky to nejlepší. Podle srpnových závěrů České školní inspekce podíl romských žáků vzdělávaných jako mentálně postižení za poslední dva roky klesl. Zatímco dřív tvořili malí Romové vzdělávání v programu pro postižené 35 procent žáků, nyní je to 26,4 procenta.

Neurovědkyně Folbergrová získala medaili J. E. Purkyně

Čestnou oborovou medailí Jana Evangelisty Purkyně ocenil předseda Akademie věd Jiří Drahoš práci Jaroslavy Folbergrové v biomedicínských vědách. Folbergrová významnými objevy během posledních padesáti let ovlivňovala několik generací neurovědců. Svou výzkumnou činnost celoživotně spojila s Fyziologickým ústavem Akademie věd, v němž od roku 1958 působí. Práce Folbergrové o metabolismu mozku v různých fyziologických a patofyziologických podmínkách patří mezi stěžejní vědecká díla. V novém tisíciletí se badatelka zaměřila především na studium oxidativního stresu při epileptických záchvatech v nezralém mozku. I v tomto oboru se stala průkopníkem a její práce jsou opět citovány v prestižních vědeckých časopisech, což dokládá jejich vliv ve vědeckém světě.

Francie vyznamenala kardinála Duku Řádem čestné legie

Francie vyznamenala pražského arcibiskupa Dominika Duku Řádem čestné legie, vyznamenání Dukovi ve středu předal francouzský velvyslanec Pierre Lévy. Podle mluvčího pražského arcibiskupství Aleše Pištory Francie ocenila zejména zásluhy a osobní nasazení kardinála Duky v boji proti totalitnímu režimu. Řád čestné legie, který se uděluje na základě dekretu prezidenta republiky, je nejvyšším francouzským státním vyznamenáním. Duka, který hovoří francouzsky a udržuje kontakty s francouzskou církví, ve svém děkovném projevu uvedl, že jeho vztah k Francii vychází z rodinné tradice. Připomněl řadu francouzských politiků, umělců i duchovních, které obdivuje.

Zemřel uznávaný archeolog Tomáš Durdík

Náhle ve věku 61 let zemřel významný český archeolog Tomáš Durdík. Specializoval se na českou hradní architekturu, hmotnou kulturu vrcholného a pozdního středověku a ochranu památek. Jeho úmrtí potvrdil Archeologický ústav Akademie věd. V roce 2011 se stal prvním evropským archeologem, který obdržel cenu Europa Nostra. Ocenění je v odborných kruzích označováno jako Oscar ochrany evropského kulturního dědictví. Profesor Durdík podle mínění odborníků mimořádně přispěl zejména k výzkumu, zachování a ochraně hradů a opevnění, které jsou součástí národního dědictví České republiky a bývalého Československa. V 70. letech vedl výzkum na Pražském hradě. K jeho nejznámějším patří výzkumy hradů Týřov, Křivoklát, Jindřichův Hradec, Vimperk, Pořešín, Kamýk nad Vltavou, Zlenice či Orlík u Humpolce. Půvobil v Akademii věd ČR i na vysokých školách, byl členem mnoha vědeckých rad v Česku i v zahraničí.

Hru České nebe v přímém přenosu uvidí lidé v kinech 60 měst

Hra fiktivního českého génia, vynálezce, cestovatele a vlastence Járy Cimrmana České nebe se objeví v historicky prvním přímém přenosu do kin v České republice. Stane se tak 4. října večer u příležitosti 45. narozenin divadla, které nese Cimrmanovo jméno. Do projektu se k dnešku přihlásilo šest desítek kin. Kromě inscenace budou mít diváci možnost vybrat si své nejoblíbenější přednášky pro seminář. Režie přenosu se ujal Jan Svěrák. O přestávce provede diváky zákulisím včetně herecké šatny v roli reportéra nový člen souboru Divadla Járy Cimrmana Vojta Kotek. Každému návštěvníkovi ve všech kinech bude prý o přestávce nabídnuta sklenka sektu, aby si publikum mohlo alespoň na dálku s oslavenci v Praze přiťuknout.

Mimové se sjíždějí do Poličky na Mime Fest

Ve východočeské Poličce začíná festival Mime Fest. Jeho součástí budou mimové v ulicích, představení pro veřejnost a školy, workshopy i opera s pantomimou. Přední představitelé pantomimy ze zemí visegrádské čtyřky a Německa se tu setkají, aby pomohli v Česku obnovit tradici pantomimy a vzdali hold českému hudebnímu skladateli Bohuslavu Martinů. Na festivalu bude uvedena jeho skladba Divadlo za bránou. Záštitu nad přehlídkou převzal Boris Hybner.

V Jiřském klášteře je výstava Libenského i mladých sklářů

Jiřský klášter na Pražském hradě hostí výstavu prací sklářských výtvarníků. Vystavena jsou díla klasiků českého uměleckého sklářství Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové a exponáty z mezinárodní sklářské soutěže, která nese právě Libenského jméno. Ve čtvrtém ročníku soutěže zvítězila japonská autorka Nacuho Enomotová. Porota ocenila sochařské kvality jejího rozměrného objektu Potrait of Capacity 68.000 cm3; která zobrazuje imaginární portrét blízké osoby. Druhou cenu získala Češka Zuzana Kubelková, třetí cenu má Slovák Andrej Jančovič. Libenského cena je pro začínající skláře příležitostí předvést své absolventské práce na mezinárodní úrovni. Pro jejího laureáta je připraven studijní pobyt na sklářské škole Pilchuck Glass School v USA. Letos se o cenu ucházelo 48 studentů z více než deseti evropských zemí, Japonska, Austrálie, USA, Koreje a Číny. Iniciátorem projektu je Pražská galerie českého skla.

Sport

Hokejisté Kladna prohráli v pozici domácího týmu v pražské O2 areně v předehrávce 10. kola extraligy se Slavií 2:3 a k první výhře ve třetím zápase sezony jim nepomohly ani čtyři posily z NHL včetně majitele Rytířů Jaromíra Jágra.

Hokejoví útočníci Jiří Hudler z Calgary a Jakub Voráček z Philadelphie se při výluce zámořské NHL stali oficiálně posilami Lva Praha v Kontinentální lize. Mají potvrzené transferkarty a mohou nastoupit už do večerního souboje proti Omsku. Klub to potvrdil na svých webových stránkách. Zatímco mistr světa z roku 2010 Voráček dosud v KHL nehrál, vítěz Stanleyova poháru z roku 2008 Hudler soutěží v minulosti již prošel. V sezoně 2002/03 oblékal dres Kazaně a posléze si své dlouhodobé působení v týmu Detroitu proložil rokem stráveným v Dynamu Moskva v ročníku 2009/10.

Česká tenistka Klára Zakopalová postoupila na turnaji v Soulu do čtvrtfinále. Sedmá nasazená hráčka ve druhém kole porazila Slovenku Magdalenu Rybárikovou 6:1 a 7:6. Její příští soupeřkou bude bývalá světová jednička a hlavní papírová favoritka turnaje Caroline Wozniacká z Dánska, jež vyřadila svoji francouzskou jmenovkyni Garciaovou po výsledku 6:2, 6:3.

Počasí

Bude většinou polojasno, ráno místy mlhy, nejvyšší teploty 15 až 19st. a na horách kolem 11 st.