Zprávy

0:00
/
0:00

Policejní prezident Petr Lessy byl odvolán z funkce

Policejní prezident Petr Lessy skončil v čele policie a byl zbaven služebního poměru. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ho obvinila z pomluvy v kauze náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka. Podle mluvčí inspekce Radky Sandorové je Lessy stíhán také za zneužití pravomoci úřední osoby. "Dnešního dne mi bylo sděleno obvinění," potvrdil Petr Lessy. Hned vzápětí mu podle jeho slov ministr vnitra Jan Kubice sdělil, že ho propouští ze služebního poměru. Lessy se hodlá proti obvinění bránit právní cestou. "S celou věcí bytostně nesouhlasím," uvedl. Petr Lessy mluvil o šéfovi zlínské krajské policejní správy Bedřichu Koutném a jeho náměstkovi Vaňkovi v souvislosti s kauzou takzvaného Toflova gangu. Uvedl prý, že jeden z obviněných údajných členů brněnského policejního gangu Rudolf Setvák zametal v minulosti jako pracovník inspekce oznámení na tehdejšího náměstka ředitele brněnské policie Jaroslava Vaňka. Policejního prezidenta Petra Lessyho nahradil ve funkci jeho náměstek Martin Červíček, sdělil ministr vnitra Jan Kubice.

Odvolání Petra Lessyho kritizuje prezident Klaus

Prezident Václav Klaus je velmi znepokojen náhlým odvoláním policejního prezidenta Petra Lessyho. Tento krok ministra vnitra Jana Kubiceho, "učiněný jistě s vědomím premiéra" Petra Nečase, podle něj destabilizuje situaci nejen v policii, ale i na celé politické scéně. "To vše ve chvíli, kdy se v předvolební atmosféře mají v parlamentu projednávat významné zákony," uvedl Klaus. V prohlášení dodal, že o rozhodnutí nebyl předem informován. Ve svém vyjádření Klaus naznačuje, že Kubiceho krok by učiněný s vědomím předsedy vlády. Zda byl o Lessyho konci Nečas informován, ale není jisté.

Nečas: Z vývoje kolem Lessyho nemůže být nikdo šťastný

Z vývoje okolo někdejšího policejního prezidenta Petra Lessyho nemůže být nikdo šťastný, míní premiér Petr Nečas (ODS). Předseda vlády to řekl novinářům s tím, že orgány činné v trestním řízení musí postupovat vůči všem stejně. Nečas v minulosti hovořil o Lessyho politickém aktivismu, o tom, že si "hoví" ve funkci, ze které prakticky nemůže být odvolán. "Já jsem ho kritizoval za konkrétní výroky, za konkrétní kroky. Orgány činné v trestním řízení postupují nezávisle na tom, co premiér říká nebo neříká," zdůraznil předseda vlády. S Lessym je ve sporu také ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), i on na někdejšího policejního prezidenta poslal inspekci. Neshodli se totiž na obsahu vzájemného telefonátu, ve kterém podle Lessyho Kalousek nevhodně tlačil na policii kvůli vyšetřování někdejší ministryně obrany Vlasty Parkanové (TOP 09). Kalousek uvádí, že s policejním prezidentem hovořil o jiném tématu.

Opozice ostře kritizuje konec Petra Lessyho

Obvinění policejního prezidenta Petra Lessyho bylo podle opozičních ČSSD, KSČM i VV účelovým krokem a hrubým zásahem vládních politiků do policejní práce. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka označil Lessyho konec na prezidiu za "pokračování v destrukci policie". "Ve skutečnosti se jedná o puč ODS a TOP 09 proti nezávislé práci policie," řekl Sobotka. Opozice kritizuje i jmenování dosavadního Lessyho náměstka Martina Červíčka novým policejním prezidentem. Opoziční VV se obávají, že se do policie nyní vrátí lidé spojení s bývalým ministrem vnitra Ivanem Langerem (ODS). "Cílem celé akce je rychle dosadit do funkce policejního prezidenta Langrovi blízkého Martina Červíčka," uvedla strana v tiskovém prohlášení. Policie se podle VV může dostat pod vliv "starých kádrů". Místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová míní, že vláda hledala jakýkoliv důvod, jak se zbavit nezávislého policejního prezidenta. Vicepremiérka Karolína Peake ČTK sdělila, že obvinění Petra Lessyho bere na vědomí. Je podle ní třeba situaci ve vedení policie stabilizovat a nastavit normální vztahy mezi vnitrem a policejním prezidiem.

Klaus žádá od Nečase záruky k církevním restitucím

Prezident Václav Klaus žádá od premiéra Petra Nečase (ODS) osobní garanci toho, že chystané majetkové vyrovnání s církvemi neprolomí restituční hranici 25. února 1948. Znepokojují ho prý obavy občanů i právních odborníků z takového vývoje. Záruka premiéra bude podle prezidenta Klause zásadní pro to, aby zákon případně podepsal. Václav Klaus to uvedl v dopise, který adresoval Nečasovi a místopředsedům vlády Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09) a Karolíně Peake (LIDEM). Prezident dopis zveřejnil na webových stránkách www.klaus.cz. "Velmi mne znepokojují obavy řady občanů i právních odborníků z možného prolomení restituční hranice 25. února 1948 zákonem o církevních restitucích. Předpokládám, vážený pane předsedo, že vládní koalice, na jejímž půdorysu sestavená vláda zákon připravila a která jej v parlamentu prosazuje, si je těchto věcí dobře vědoma," uvedl Václav Klaus. Pokud by zákon prolomil restituční hranici 25. února 1948, daleko by podle Václava Klause přesáhl problematiku narovnání vztahů mezi státem a církvemi. "Stal by se precedentem s těžko předvídatelnými důsledky pro majetkové nároky třetích osob z naší země i ze zahraničí vůči našemu státu," napsal Petru Nečasovi.

Klaus podepsal novelu, která posílí příjmy menších obcí

Prezident Václav Klaus podepsal novelu zákona o rozpočtovém určení daní, která posiluje příjmy menších sídel na úkor čtyř největších měst. Menší města a obce by měly dostat navíc celkem asi 12 miliard korun, naopak čtyři největší města přijdou asi o 1,1 miliardy. Podle Sdružení místních samospráv, které menší obce zastupuje, přesun peněz směrem k menším obcím omezí prostor pro korupční jednání. Praha by měla podle novely přijít ročně o 650 milionů korun, Brno o 203 milionů, Ostrava o 158 milionů korun a Plzeň o 90 milionů korun. Menší obce a města dosud dostávají v průměru 6800 korun na jednoho obyvatele. Změnou zákona se to má zvýšit v průměru na zhruba 9000 korun. Podle Sdružení místních samospráv ČR má obcím od příštího roku přibýt více než 12 miliard korun. "Dnešní podpis prezidenta republiky je pro nás obrovským zadostiučiněním. Z neprůhledných tunelů se peníze ze státního rozpočtu posunou o něco blíž občanům," uvedl předseda sdružení Josef Bartoněk. Přesunem peněz směrem k menším obcím podle sdružení klesne "prostor pro vznik korupčního jednání".

Klaus na setkání s velvyslanci znovu kritizoval EU

Prezident Václav Klaus na setkání s českými velvyslanci znovu kritizoval poměry v Evropské unii. Současný stav EU podle něj bude mít vážné důsledky pro vývoj na mezinárodní scéně. Tradiční setkání českých diplomatů s prezidentem na Pražském hradě letos Klaus absolvoval naposledy. Prezident především bilancoval své působení v české zahraniční politice. Zvolil smířlivější tón než loni, kdy ostře kritizoval koncepci zahraniční politiky připravenou úřadem ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga (TOP 09). Ani letos si ale neodpustil kritiku EU. České velvyslance vyzval, aby se nenechali v unii umlčet těmi, kteří říkají, že se prosazováním svých zájmů Česko dostane do izolace. Česko by se podle Klause mělo připravit na to, že EU bude ještě více než dosud "kolbištěm" různých zájmů. Mezi závažnými problémy unie vyjmenoval údajnou neschopnost racionálně reagovat na krizi eura, prohlubování demokratického deficitu, pokřivení trhu v důsledku evropských dotací, příliš štědrou sociální politiku či zavedení schengenského bezhraničního prostoru.

V říjnu přijede do Česka německý prezident

V říjnu do Česka přijede na státní návštěvu německý prezident Joachim Gauck. Oznámil to prezident Václav Klaus na setkání s českými velvyslanci. Německý prezident přijede za hlavou českého státu po dvou letech. Tehdy Klaus vítal Christiana Wulffa, který předčasně rezignoval kvůli aférám z dřívějšího politického působení. Gauck prezidentský úřad převzal v březnu. Česko-německé vztahy si politici obou zemí pochvalují a označují je za patrně nejlepší v historii. V červnu Gauck napsal Klausovi k 70. výročí vyhlazení Lidic a Ležáků. Uvedl, že Německo si je vědomo historické odpovědnosti za masakry v Lidicích a Ležákách a sdílí bolest nad oběťmi. Vyjádřil také obdiv nad odvahou československých výsadkářů, kteří spáchali atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Vláda schválila nařízení o dostupnosti zdravotních služeb

Nejvýše 35 minut jízdy to lidé mají mít k praktickému lékaři, zubaři, gynekologovi a do lékárny. Vláda schválila nařízení o dostupnosti zdravotních služeb, které předložil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Pojišťovny by se novým nařízením měly řídit od ledna 2013, schválený čas je o deset minut kratší než původně Hegerem navrhovaná maximální doba. Přesto jeho návrhy už kritizovaly odbory, rada postižených i svaz pacientů. Podle nich hrozí zhoršení dostupnosti zdravotní péče. V nyní schváleném nařízení se ale řada čekacích dob zkrátila, například na náhradu kyčelního nebo kolenního kloubu ze 78 na 52 týdnů, na mamografický screening z osmi na šest týdnů a na endoskopické a artroskopické vyšetření z osmi na čtyři týdny. Naopak bylo prodlouženo čekání na operaci šedého zákalu z 26 na 30 týdnů. Na seznamu přibyla biologická léčba roztroušené sklerózy, pacienti na ni nemají čekat déle než čtyři týdny.

Kabinet schválil záměr přeměnit fakultní nemocnice na univerzitní

Kabinet schválil věcný záměr zákona, kterým se fakultní nemocnice mají změnit na nemocnice univerzitní. Potvrdil to ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Univerzitní nemocnice mají být podle návrhu neziskové, mají být odstátněny a v zákonu má být pojistka proti jejich privatizaci. Do řízení nebudou moci podle věcného záměru zasahovat politici. Ředitele by totiž jmenovala správní rada složená ze zástupců školy, státu a kraje. V dozorčí radě by byli zástupci státu, školy a nově i zaměstnanců. Novinkou je možnost smluvních platů. Zákon by měl platit od roku 2014. "Proměnu fakultních nemocnic vnímáme jako jasné protikorupční opatření. Zároveň jsme rádi, že se nám povedlo charakter nemocnic vymezit na základě nového občanského zákoníku," sdělil ČTK legislativní náměstek ministerstva zdravotnictví Martin Plíšek. Za krok kupředu považuje i to, že na řízení nemocnic se budou podílet vysoké školy, přispěje to k důslednější kontrole.

Vláda schválila peníze pro Afghánistán do roku 2017

Vláda schválila, že na rozvojové projekty v Afghánistánu dá v letech 2014 až 2017 celkem 80 milionů korun a na podporu afghánských bezpečnostních sil dalších 60 milionů. Poskytnutí pomoci odsouhlasila už v polovině srpna Bezpečnostní rada státu. Plánem pomoci Praha nahradí činnost českého Provinčního rekonstrukčního týmu v Lógaru. Čeští vojáci tam nyní působí v rámci mise ISAF Severoatlantické aliance. Nový plán české pomoci Afghánistánu vychází z dohody na letošním summitu NATO v Chicagu. Snižuje se vojenská přítomnost, mandát - tedy povolené počty českých vojáků v zemi - je na dva další roky nižší.

Vláda letos nedá dalších 100 milionů na filmové pobídky

Vláda nemá v rozpočtu peníze na navýšení takzvaných filmových pobídek o 100 milionů korun. Uvedl to premiér Petr Nečas (ODS) poté, co jeho kabinet projedal vyhodnocení programu podpory filmového průmyslu za loňský rok. Ten obsahoval i návrh ministryně kultury Aleny Hanákové (TOP 09), aby byly pro letošek pobídky navýšeny o 100 milionů. Letošních 300 milionů korun totiž filmové štáby rozebraly už začátkem roku. Podle zprávy se přitom veřejným rozpočtům formou výnosů a úspor vrací 118 procent vyplacené podpory. Větší objem prostředků by do Česka přilákal také více zahraničních produkcí. Přínosem by byla propagace ČR v zahraničí, podpora zaměstnanosti, turistického ruchu i rozvoj exportu takzvaných high-end služeb. Zahraniční projekty přivádějí do ČR hvězdy, jako byl hollywoodský herec Tom Cruise, v roce 2011 Mads Mikkelsen z Dánska či letos Gérard Depardieu a oscarová dánská režisérka Susanne Bierová.

Zákon o přímé volbě by mohl porušovat ochranu osobních údajů

Už schválený zákon o přímé volbě prezidenta obsahuje paragraf, který by mohl být v rozporu s ochranou osobních údajů. Vyplývá to ze stanoviska Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Zákon počítá s tím, že ministerstvo vnitra zveřejní na internetu údaje o všech dárcích prezidentských kandidátů včetně jejich jmen, dat narození a adres trvalého pobytu. Takový postup je ale podle ÚOOÚ problematický. Ministerstvo vnitra naopak míní, že zákon ochranu osobních údajů neporušuje. Ustanovení o financování prezidentské kampaně a její veřejné kontrole se do zákona dostala až při projednávání ve sněmovně. K původnímu vládnímu návrhu ÚOOÚ připomínky neměl, sněmovní verzi už ale k posouzení nedostal.

Resorty dopravy a financí se shodly na dotaci 2,6 mld. Kč krajům

Spory o financování regionální železniční dopravy na rok 2013 letos zřejmě nebudou. Ministerstva financí a dopravy se totiž dohodla na vyplacení plné částky 2,6 miliardy korun jako podpory krajům pro objednávky vlaků. Uvedl to mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Zatím jde o předběžnou dohodu mezi ministry, kterou musí ještě posvětit vláda. Vloni resort financí odmítal celou částku vyplatit. "Peripetie z loňského roku by se již neměly opakovat, nebudeme muset shánět peníze navíc, protože je dostaneme v plné výši," uvedl Martin Novák. Pravidelné roční dotace krajům vyplývají z memoranda, které zástupci krajů podepsali s vládou Jana Fischera v roce 2009. Po dobu deseti let měly mít kraje zaručeno 2,6 miliardy korun. Podle ministra financí Miroslava Kalouska ale není tato dohoda právně závazná.

Veleba: Potravinová soběstačnost ohrožuje bezpečnost země

Potravinová soběstačnost České republiky se stále zhoršuje, což je velmi nebezpečné. Negativní dopad bude mít také letošní neúroda v mnoha velkých zemích světa, která zvýší ceny, sdělil prezident Agrární komory Jan Veleba. "Myslíme si, že Česká republika dospěla v potravinové soběstačnosti do situace, která potenciálně ohrožuje stabilitu a bezpečnost země," uvedl Veleba. Podle něj nemají zemědělci způsob, jak tomuto nebezpečí čelit. Ceny zemědělských komodit začaly letos znovu růst. Podle Veleby to způsobila neúroda způsobená suchem v některých částech světa. V USA byly hluboce podprůměrné výnosy kukuřice a sóji, což se promítne hlavně do živočišné výroby. Špatná úroda byla i ve státech jižní a zčásti střední a východní Evropy. Velmi špatná je podle Jana Veleby také situace v chovu prasat a drůbeže.

V ČR žije podle UNICEF v chudobě 7 procent dětí

V Česku žije pod hranicí chudoby celkem 7,4 procenta dětí pod 17 let. Týká se to více než 136.000 chlapců a děvčat. Míra chudoby dětí je tak v ČR podobná jako ve Švédsku či Rakousku. Vyplývá to ze studie o 35 zemích, kterou provedlo výzkumné centrum Dětského fondu OSN (UNICEF). "Systém sociálních dávek a daňových úlev u nás dětskou chudobu snižuje o víc než polovinu. Na rozdíl od mnoha jiných zemí ale chudoba na české děti dopadá víc než na celkový průměr populace," uvedla ředitelka UNICEF ČR Pavla Gomba. Bez pomoci od státu a daňových úlev by se podle studie do chudoby propadlo 17 procent českých dětí. Odborníci UNICEF sledovali 14 ukazatelů, třeba to, zda mají děti tři jídla denně, klidné místo pro přípravu domácích úkolů, možnost pozvat si kamarády. Mezi další kritéria patří pak i to, jestli rodina zvládá nečekané výdaje a má peníze na školní výlety a akce. Pokud takovéto podmínky nejsou, mluví odborníci o deprivaci.

Do Česka se přiletěli léčit dva zranění syrští uprchlíci

Do Česka se přiletěli léčit dva syrští uprchlíci, kteří utrpěli zranění při bojích mezi opozicí a jednotkami vlády prezidenta Bašára Asada. Syřanům, kteří utekli do Jordánska, pomohou čeští lékaři v rámci humanitárního programu Medevac. S výběrem pacientů vhodných pro převoz do České republiky pomáhala vedle českých úřadů i organizace Člověk v tísni. Finální rozhodnutí o tom, kdo se bude léčit ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, potom přímo v Jordánsku zajistil český chirurg Filip Burget. Občanská válka v Sýrii si podle údajů z července za rok a čtyři měsíce bojů vyžádala podle opozičních skupin přes 17.000 životů, většinou civilistů. Program Medevac vznikl v roce 1993 na pomoc lidem z válečného konfliktu v Bosně a Hercegovině a pak také v Kosovu. Postupně se však rozšířil na další země. Spolupracují na něm ministerstva zdravotnictví, vnitra, zahraničí a obrany. Zatím se díky němu léčilo více než 150 pacientů z různých zemí světa.

Pacient, který žije bez srdce jen s pumpou, čeká na transplantaci

Sedmatřicetiletý pacient Jakub Halík, který už 148 dní žije bez srdečního svalu jen s unikátní pumpou, by měl dostat nové srdce. Zařadí se totiž na čekací listinu pro transplantace. Zákrok by měl podstoupit, jakmile se pro něj najde vhodný dárce. Sdělil to profesor Jan Pirk z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), který se svým týmem muži jeho nemocné srdce s nádorem nahradil přístrojem. Na nové srdce od dárce nemocní čekají v Česku v průměru osm měsíců. Metodu před Pirkovým týmem zkusili jen lékaři v americkém Houstonu, kde je jedno z nejlepších kardiocenter na světě. Nebyli ale úspěšní. Pacient po sedmi dnech zemřel. "Funkce těla je v podstatě stejná, jen vám nebuší srdce a nemáte tep," řekl Jakub Halík, který dříve pracoval jako hasič a záchranář. Operaci, kdy mu lékaři museli srdce vyjmout, podstoupil v dubnu. Od té doby je v nemocnici a zotavuje se. Chodí i na vycházky do okolí. U sebe nosí jen tašku s bateriemi, které jeho srdeční pumpu pohánějí.

Na strojírenský veletrh přijede do Brna 1860 firem

Na mezinárodní strojírenský veletrh a s ním spojené výstavní akce přijede letos na brněnské výstaviště asi 1860 firem. Je to o zhruba 250 vystavovatelů více než v loňském roce. Partnerskou zemí bude letos Indie. "Očekáváme prezentaci asi 130 indických firem," řekl Jiří Erlebach z Veletrhů Brno. Podle organizátorů se na brněnské výstaviště vrací firmy, které do Brna tradičně jezdily, v posledních letech ale tuto výstavní akci vynechávaly. Větší zájem firem letos souvisí také s šesti specializovanými výstavními akcemi, které strojírenský veletrh doprovázejí. Většina z nich se koná jednou za dva roky. Přesto bude letos zájem firem vyšší. Naposledy, když se akce konaly společně přijelo do Brna v roce 2010 celkem 1606 firem. Mezinárodní strojírenský veletrh začíná na brněnském výstavišti 10. září.

Ombudsman: Péče o památky v Kyselce je nedostatečná

Péče o památkově chráněné objekty v lázních Kyselka na Karlovarsku je nedostatečná, uvedla po osobní návštěvě obce zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová. Podnikla kroky, které by měly vést k co nejrychlejší nápravě. Zdokumentovala havarijní a stále se zhoršující stav objektů, v nichž jsou propadlé stropy, vlhké zdivo, mnohde chybí střecha. Stavební úřad by měl podle ní neprodleně provést novou kontrolní prohlídku, zajistit odborné posouzení budov a urychleně zjednat nápravu, nařídit vlastníkům provést udržovací práce nebo nezbytné úpravy. To vedoucí stavebního úřadu přislíbila. Nezasáhnou-li však vlastníci, musí příslušná opatření provést stát a jeho příslušné orgány. V minulých dnech vznikla studentská výzva k záchraně lázní z 19. století, ke které se připojují i známé osobnosti z veřejného života, například spisovatel Jaroslav Rudiš či herec Jiří Mádl.

Karlovský gastrofestival nabídne valašskou i maďarskou kuchyni

Karlovský gastrofestival nabídne kromě tradiční valašské kuchyně tentokrát i maďarskou. Akce se koná čtvrtým rokem, loni se ve Velkých Karlovicích prezentovala kuchyně italská, festival navštívilo zhruba 7000 lidí. Gastrofestival se bude konat od pátku 5. do neděle 7. října. Na gastrofestivalu předvedou své umění maďarští kuchaři, mezi nimi i držitel prestižní michelinské hvězdy. "Miguel Rocha Vieira je šéfkuchařem restaurace Costes v Budapešti. Jak jeho jméno napovídá, není to rodilý Maďar, ale původem Portugalec. Můžeme se tak těšit na maďarskou gastronomii zajímavě okořeněnou dalšími evropskými vlivy," uvedl ředitel hotelů Resortu Valachy Tomáš Blabla s tím, že zájemci budou moci jeho um ocenit při galavečeři a obědu. Hlavním bodem Karlovského gastrofestivalu je Gastro tour s mezinárodním farmářským trhem, při které mohou gurmáni navštěvovat nejen místní hospody, ale i další gastro zastávky a ochutnávat různé speciality a krajové produkty. Letošní novinkou jsou dvě tematické veselice s ochutnávkami regionálních produktů.

Prezentaci na benátském bienále bude znovu organizovat Národní galerie

Organizaci české účasti na benátském bienále bude mít na starosti opět Národní galerie v Praze (NG). Ministerstvo kultury se před dvěma lety rozhodlo převzít správu české účasti na prestižní výtvarné přehlídce, nyní ji ale vrací zpět. NG je podle ministerstva jediným "garantem vysoké úrovně zajištění české a slovenské prezentace" umění a architektury v Benátkách. Řekla to mluvčí NG Eva Kolerusová. Tehdejší ministr kultury Jiří Besser odňal galerii správu české účasti na bienále poté, co tehdejší ředitel NG Milan Knížák odmítl doporučení výběrové komise. Ta navrhla, aby Českou republiku reprezentoval výtvarník Dominik Lang. Komisi ustavila NG, Knížák ale její doporučení nerespektoval a vybral projekt trojice Vasil Artamonov, Alexej Klyuykov a Pavel Sterec. Ti ovšem na protest proti Knížákovu postupu účast v Benátkách odmítli. Benátské bienále je jednou z nejdůležitějších světových přehlídek současného umění. Poprvé se konalo v roce 1885. V roce 1925 postavilo svůj pavilon v Benátkách také tehdejší Československo. Po druhé světové válce bylo bienále obnoveno v roce 1948 a od té doby pokračuje jeho nepřerušená tradice.

Vizovický a kroměřížský zámek nabídnou v sobotu speciální program

Kroměřížský a vizovický zámek připravily pro návštěvníky speciální program na noc ze soboty na neděli u příležitosti takzvané Hradozámecké noci. Do třetího ročníku akce se v celé zemi zapojí téměř 80 českých hradů, zámků a dalších památek. Smyslem Hradozámecké noci je představit památky v netradiční době a s netradičním programem jako místa neustále živá, na která má smysl se vracet, řekla ČTK Dagmar Šnajdarová z kroměřížského pracoviště Národního památkového ústavu. Na zámku ve Vizovicích se tato noc ponese v muzikálovém duchu. Od 21:00 se u zámku bude promítat legendární snímek Limonádový Joe aneb Koňská opera. Poté se návštěvníci vydají na noční procházku potemnělým zámkem, následovat bude předpůlnoční muzicírování. Na sobotní odpoledne jsou také připraveny komentované prohlídky výstavy historických hraček, které jsou momentálně na zámku k vidění. V Kroměříži se Hradozámecká noc uskuteční společně s vinařskými slavnostmi. Na nádvoří zámku se budou prezentovat moravská a světová vína.

Památky na Vysočině se připravují na Hradozámeckou noc

Kostýmované prohlídky, interiéry romanticky osvětlené svíčkami, koncerty historické hudby nebo také noční hasičský útok v těsné blízkosti zámku nabídne návštěvníkům památek na Vysočině třetí ročník celostátní akce Hradozámecká noc. Brány památek se otevřou 1. září, aby v nočních hodinách nabídly lidem netradiční zážitky. ČTK to řekla Marie Jirková z telčského pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ). V areálu státního zámku Jaroměřice nad Rokytnou zahájí Hradozámeckou noc koncert barokní hudby. Noční prohlídky zámku doplní kostýmované scény. "Barokní skvost Vysočiny se ukáže nejen v nočním osvětlení, ale odhalí také řadu zajímavostí ze své historie," uvedla Marie Jirková. Speciálních nočních prohlídek se mohou zúčastnit návštěvníci zámku v Náměšti nad Oslavou. Program Hradozámecké noci na zámku v Telči bude spojen s noční hasičskou soutěží v sousedství zámku.

V Praze začíná festival Fresh Film Fest

V pražském kině Světozor začíná filmový festival Fresh Film Fest, jedna z nejrespektovanějších evropských přehlídek zaměřená na celosvětovou debutovou a studentskou tvorbu. Zájemcům nabídne do 2. září několik soutěžních i nesoutěžních sekcí. Projekce se uskuteční také ve Francouzském institutu, na FAMU, v Maďarském institutu a tradičně i pod širým nebem v Riegrových sadech, kam se diváci dostanou zdarma. Hlavním letošním tématem se stala Manipulace. S ním koresponduje například tvorba průkopníka docudramatu Petera Watkinse, snímky Funny Games a autorský remake Funny Games USA režiséra Petera Hanekeho a dokument WikiLeaks: Secrets & Lies. Pro diváky, kteří nechodí brzy spát, jsou připraveny kontroverzní, fantaskní či krvavější filmy. Například jeden z nejlepších akčních filmů roku 2011 The Raid: Redemption, válečný snímek Rebellion či seriál Black Mirror/Černé zrcadlo s tématem manipulace.

Nová sezona ND nabídne 16 premiér a 70 starších inscenací

Nadcházející 130. sezona Národního divadla v Praze (ND) bude podle ředitele Ondřeje Černého přelomová vzhledem k novému propojení české první scény se Státní operou, kdy se její budova i soubory stanou součástí uměleckého programu. Nabídne 16 premiér všech žánrů spolu se 70 tituly stálého repertoáru na pěti scénách. Novou osobností v týmu je šéfdirigent Jaroslav Kyzlink. Ondřej Černý upozornil, že sezona začíná ve znamení náročné rekonstrukce vnějšího pláště a fasády Historické budovy ND, která zůstane kvůli stavebním pracím částečně zakrytá. Rekonstrukce byla zahájena po důkladném restaurátorském průzkumu 1. června, potrvá do konce roku 2015.

Děti se na chvíli stanou cestovateli v Náprstkově muzeu

Alespoň na chvíli se mohou stát cestovatelem děti, které v sobotu 1. září přijdou do Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur v Praze. Jeho pracovníci pro ně připravili netradiční exotické zakončení prázdnin. Dozvědí se například, jak se zdobili severoameričtí indiáni a jaké šperky vyrábějí dnes, jak fungují zbraně domorodců bumerang nebo foukačky. Poznají také, do jakých exotických končin se dostali čeští slavní cestovatelé, aby je probádali, a odnesou si domů netradiční vlastnoručně vyrobený suvenýr. Podle mluvčí Národního muzea Ivany Havlíkové se zájemci mohou dozvědět i to, jak žili v nehostinných podmínkách Inuité, jak lovili a z čeho vyráběli své pláštěnky a také to, co znamenají zářezy na perech severoamerických indiánů. Poznají tajuplné obřadní předměty obyvatel pralesů Jižní Ameriky.

Špindlerův Mlýn získá do nájmu konsorcium TMR a Snowhil

Skiareál Špindlerův Mlýn získá do nájmu na 20 let konsorcium společností Tatra Mountain Resorts (TMR) a Snowhill. Roční nájem bude činit 43,8 milionu Kč a firmy musí do areálu za tuto dobu investovat 800 milionů Kč. Lyžařský areál v Peci pod Sněžkou získá do nájmu společnost Mega Plus za 15 milionů korun ročně a za 20 let do něj musí investovat 350 milionů korun. Po zasedání mimořádné valné hromady ČSTV to řekl předseda svazu Miroslav Jansta. Kontrolu investic bude mít na starosti poradní orgán nazvaný Krkonoše 2020. Ten bude poradním orgánem ČSTV, Krkonošského národního parku, Svazu měst a obcí a jednotlivých areálů, kde by se v tomto složení mělo diskutovat o koncepci investic v celém regionu Krkonoš, aby si vzájemně nekonkurovaly.

Ze sportu:

Fotbalisté Příbrami jsou prvním týmem z první ligy, který vypadl z Poháru České pošty. Svěřenci Davida Vavrušky prohráli v předehrávce 2. kola na hřišti třetiligového Králova Dvora 1:2 a opustili pohárovou soutěž podobně jako v předchozích dvou ročnících hned za jejím začátku.

Vedení fotbalového klubu Příbram odvolalo trenéra Davida Vavrušku. Rozhodlo se tak po sérii 12 ligových zápasů bez vítězství a úterním vyřazení ve 2. kole Poháru České pošty s třetiligovým Královým Dvorem. Prezident klubu Jaroslav Starka by nyní k mužstvu rád přivedl bývalého příbramského kouče Karola Marka. Davidu Vavruškovi nabídl jinou pozici v klubu.

Nejlepší český tenista Tomáš Berdych na rozdíl od Wimbledonu a olympijských her zvládl na US Open nástrahy úvodního kola. Šestý nasazený ve Flushing Meadow porazil 7:5 a dvakrát 6:3 Belgičana Davida Goffina. Zatímco Tomáš Berdych pokračuje, Radek Štěpánek podlehl 4:6, 7:6, 3:6 a 4:6 jedenáctému nasazenému Nicolasi Almagrovi ze Španělska. Český duel v úvodním kole ženské dvouhry vyhrála Andrea Hlaváčková, jež porazila dvakrát 6:4 čtyřiadvacátou nasazenou Kláru Zakopalovou.

Biatlonista Jaroslav Soukup se na reprezentačním soustředění ve Slovinsku vážně zranil. Bronzový medailista z letošního světového šampionátu v Ruhpoldingu utrpěl po pádu na kole řadu zranění včetně otevřené zlomeniny předloktí a může přijít o celou zimní sezonu, jejímž vrcholem bude mistrovství světa v Novém Městě na Moravě. V nemocnici v Celje strávil Soukup dva dny, pak mu byl povolen převoz do Čech. Nyní se léčí v liberecké nemocnici. Nepotvrdilo se podezření na poranění míchy, na které po pádu ukazovala dočasná nehybnost levé nohy, přesto je rozsah jeho zranění značný.

Jeden z nejlepších světových lyžařů na trávě Jan Němec přišel kvůli zranění o šanci vyhrát už pojedenácté křišťálový glóbus za prvenství ve Světovém poháru. Při předposlední zastávce seriálu v Íránu si natrhnul stehenní sval a musí vynechat zářijové finále.

Počasí v Česku:

Bude jasno až polojasno. nejvyšší teploty 26 až 30 °C, na západě Čech kolem 24.