Zprávy

ČT: Bradáčová žaluje svou podřízenou kvůli údajným průtahům

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová podala k Nejvyššímu správnímu soudu kárnou žalobu na svou podřízenou, žalobkyni Petru Pavlánovou. Uvedla to Česká televize (ČT). Vrchní žalobkyně viní Pavlánovou z nečinnosti a závažných průtahů. Soud by měl rozhodnout během následujících šesti měsíců. "Pochybení, které kladu dotyčnému státnímu zástupci za vinu, je naprostá nečinnost. To znamená ignorace veškerých dozorových povinností," řekla televizi Bradáčová. Jaké kauzy údajně Pavlánová protahovala, ale vrchní státní zástupkyně nechtěla sdělit. "Jedná se o věci, které jsou živé. Nemohu o nich informovat," uvedla pouze. Podle ČT se Pavlánová zabývala například případy spojovanými s Radovanem Krejčířem a v minulosti také kauzou bývalé šéfky České konsolidační agentury Radky Kafkové. Pavlánová televizi řekla jen, že o žalobě ví, a dál věc nechtěla komentovat.

Agentura S&P potvrdila Česku rating, výhled je stabilní

Ratingová agentura Standard & Poor's podle zprávy agentury Reuters potvrdila České republice stávající rating. Výhled Česka je podle ní stabilní. "Podle našeho pohledu finanční, měnové a hospodářské instituce zůstávají silné a stabilní," uvedla S&P v komentáři k zprávě o českém ratingu. Tato skutečnost podle agentury umožňuje české ekonomice, kterou S&P označuje za prosperující, rychle překonat nepříznivé turbulence. Dlouhodobý a krátkodobý úvěrový rating v cizích měnách agentura potvrdila na úrovni AA-/A-1+ a v českých korunách na úrovni AA/A-1. Stabilní výhled S&P zdůvodnila rovnováhou rizik a vládní úvěrové schopnosti.

MPO sloučilo zahraniční pobočky CzechInvestu a CzechTrade

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) na začátku srpna sloučilo do jednotné sítě obchodních misí zahraniční pobočky státních agentur CzechInvest a CzechTrade. Síť nyní čítá 38 kanceláří a do konce roku 2013 by jich v 56 zemích světa mělo fungovat 70. Sdělil to ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Agentura CzechInvest do Česka láká investory a má na starost dotace z evropských fondů. CzechTrade podporuje tuzemské exportéry. Sloučení zahraničních kanceláří CzechInvestu a CzechTrade je součástí nové exportní strategie ČR na roky 2012 až 2020. Nová exportní strategie definuje 12 prioritních zemí pro český export, jako jsou Brazílie, Čína, Indie, Irák, Ukrajina či Spojené státy.

Vojenští lékaři v Kábulu zachránili těžce popálené po výbuchu

Čeští vojenští lékaři působící v nemocnici v afghánském Kábulu se zapojili do ošetřování a léčby zraněných po výbuchu zásobníku plynu na nedaleké základně. Celá akce, zahrnující náročné operace, trvala tři dny a Češi pomohli při záchraně části z více než 150 popálených lidí. ČTK o tom informovala mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. K nešťastné události došlo v červenci, armáda ale údaje o případu zveřejnila až nyní. "Došlo k výbuchu zásobníku plynu následkem elektrického zkratu. Nehoda se stala poblíž Camp Dogan v Kábulu," uvedla Jana Růžičková. Češi jsou součástí francouzské polní nemocnice, která je zařazena do sítě zdravotnických zařízení připravených pro hromadný příjem raněných. Polní chirurgický tým působí na základně KAIA, která leží v těsné blízkosti kábulského mezinárodního letiště. Operují české a zahraniční vojáky i zraněné Afghánce.

Plzeňská práva mohou přijmout nové bakaláře

Plzeňská práva mohou přijímat studenty do bakalářského programu Veřejná správa. Povolilo jim to ministerstvo školství (MŠMT). Fakulta, která chtěla i letos přijmout stovku bakalářů, nyní obesílá 122 ze 179 přihlášených, že by mohli studovat. Kvůli tomu, že už tito lidé po měsících nejistoty nemusejí mít zájem, vyhlásila druhé kolo přijímaček. ČTK to řekl děkan Jan Pauly. Zákaz přijímání do magisterského studia nadále platí. "Zaplaťpánbůh za to. Alespoň v něčem uznali (MŠMT), že jsme normální," uvedl. Podle něj bude možná problémem stovku lidí do programu nabrat. Obesíláme studenty měsíc poté, co jim řekly jiné školy, že ano, dodal. To, že fakulta zasílá vyrozumění jen 122 zájemcům zdůvodnil tím, že požadoval nějakou úroveň výsledků SCIO testů. Podle děkana Jana Paulyho je úroveň přihlášených zcala shodná s loňskými uchazeči.

Bílý kruh letos eviduje 881 vykázání z domova

Organizace na pomoc obětem Bílý kruh bezpečí (BKB) evidovala letos od ledna do konce července už 881 vykázání z domova kvůli domácímu násilí. Měsíčně tak muselo v průměru opustit na deset dní byt zhruba 126 násilníků a násilnic. Loni to bylo průměrně 119 agresivních osob. Vyplývá to ze statistik BKB. Podle nich od ledna 2007, co je vykázání v Česku možné, policie k tomuto opatření přikročila 5688krát. Zhruba 12 procent vykázání bylo letos opakovaných. Nejvíc lidí muselo opustit byt v Ústeckém kraji. Bylo jich 122. Celkem 97krát přikročila k vykázání policie v Jihomoravském kraji, 85 případů bylo v Praze. Podle odborníků za růstem počtu není ani tak to, že by byli Češi a Češky agresivnější a víc své okolí týrali, i když krize, nezaměstnanost a nepříznivá situace mohou k většímu napětí v domácnostech přispívat. Důvodem může být i to, že policisté už mají s vykázáním mnohem větší zkušenosti, dokážou nebezpečí přesněji vyhodnotit a volí tento krok častěji.

Do J. Hradce přijeli poslední žijící veteráni z bitvy o Anglii

Zástupci posledních českých letců, kteří bojovali za druhé světové války ve službách anglického královského letectva (RAF), přijeli do Jindřichova Hradce. Jsou mezi nimi třiadevadesátiletý Miroslav Štambera z Plzně nebo o pár let mladší Emil Boček z Brna a Alois Dubec z Luhačovic, řekl za organizátory Vladislav Burian z Muzea Jindřichohradecka. Ti všichni zažili atmosféru letecké bitvy o Velkou Británii za druhé světové války. Setkání se účastní také některé vdovy po slavných českých válečných pilotech z RAF, například manželka generála Aloise Šišky nebo žena generálporučíka Františka Fajtla.

Na hrad Helfštýn přijelo 400 kovářů

Na mezinárodní setkání Hefaiston přijelo kolem 400 mistrů černého řemesla. Na Hefaiston letos zamířili umělečtí kováři z 20 zemí, mezi nimi i Američané a Australané. Přivezli s sebou ukázky tvorby od kovaných bran a mříží přes skulptury až k drobným šperkům. Akce budila velký zájem návštěvníků. "Očekáváme jich kolem 10.000," řekl kastelán Jan Lauro. Kováře i jejich díla mohou lidé na Helfštýně sledovat po celý víkend. Umělečtí kováři se na Helfštýně setkávají od roku 1981. Z původní myšlenky představit lidem zapomenuté řemeslo se stala světově uznávaná akce. Letos na historii kovářského sympozia upozorňuje návštěvníky také expozice, jež je na hradě otevřena po celou turistickou sezonu.

Kroměříží prošel dožínkový průvod

Dožínkový průvod s rekordním počtem krojovaných účastníků prošel Kroměříží při krajských dožínkách. Zúčastnilo se ho zhruba 800 lidí v krojích, nechyběli ani koně a vozy. Podle šéfa okresní Agrární komory Milana Hebnara je co oslavovat, přestože s výnosy obilovin letos zemědělci příliš spokojení nejsou. Součástí dvoudenního programu jsou například folklorní vystoupení a poprvé i Slavnosti chleba. Na slavnosti přijely kromě domácích také zahraniční folklorní soubory z Maďarska, Slovenska, Slovinska či Mongolska. Špatnou úrodu v kraji letos zřejmě zavinily mrazy a poté sucho. Nejvíce pěstovanou plodinou v regionu je pšenice ozimá, u níž poklesly výnosy o 45 procent. Řepky se v kraji sklidilo průměrně 2,58 tuny na hektar, což je o 25 procent méně než loni. Mírně také ubylo osetých ploch.

V Neslovicích poprvé zazněly nové zvony

V kostele Narození Panny Marie v Neslovicích na Brněnsku poprvé při mši zazněly nové zvony. Vyrobil je zvonařský mistr a akademický sochař Josef Tkadlec z Halenkova na Zlínsku. Potvrdil to místostarosta obce František Vacula. Jeden zvon je repasovaný a další dva jsou nové. Dohromady stály 650 tisíc korun. Místní na nové zvony čekali několik let. "Ty staré byly už nefunkční, proto je bylo nutné nahradit. Nezvonilo se tu už několik let," uvedl Vacula. Třetinou na nové zvony přispěla obec. Peníze mezi sebou vybírali i místní. Kostel Narození Panny Marie je jednou z mála památek Neslovic. Byl postaven koncem 18. století v barokním stylu.

Na festival Mácháč přijelo 10.000 lidí

Sedm lidí zadrželi policisté kvůli drogám na největším tuzemském festivalu taneční hudby Mácháč 2012. Na 12. ročník akce u Máchova jezera na Českolipsku dorazilo 10.000 lidí. Uvedla to mluvčí policie Ivana Baláková. Festival bude u Máchova jezera pokračovat až do nedělních brzkých ranních hodin. Dnes na něm budou hrát přední tuzemští dýdžejové. V sobotu vyvrcholí i festival na Bezdězu. Na něm vystoupí mimo jiné David Koller, Xindl X, Tomáš Klus nebo Ewa Farna či skupiny MIG 21, Monkey Business a Chinaski.

V Praze začal festival čaje Čajomír

Vyšehrad o tomto víkendu přivítá milovníky čaje a s ním spojené kultury. Nabízí ochutnávky čajů, tradiční čajové obřady, pouliční umění, tvůrčí dílny, gastronomické stánky a prezentaci čajové školy. Návštěvníkům se představí čajovny z celé České republiky i Evropy. O zábavu pro děti se po celý den postará dětský koutek. V neděli bude festival pokračovat konferencí na téma čajová cesta v Čechách. Čajomír pořádá stejnojmenné občanské sdružení, které se věnuje podpoře čajové kultury.

Ze sportu:

Tomáš Berdych potvrdil na turnaji v americkém Winston-Salemu roli nasazené dvojky a v semifinále porazil domácího Sama Querreyho 6:4, 6:3. Ve finále se utká o svůj druhý letošní titul s dalším americkým soupeřem, třetím nasazeným obhájcem titulu Johnem Isnerem. Sedmý hráč světa je letos potřetí ve finále. V květnu na antuce v Madridu podlehl v bitvě o titul Rogeru Federerovi.

Petra Kvitová postoupila do finále tenisového turnaje v New Havenu. Po semifinálovém vítězství nad Sarou Erraniovou 6:1, 6:3 se loňská wimbledonská vítězka utká o titul s Mariou Kirilenkovou z Ruska. Ve finále je i deblový pár Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká po výhře nad americkým párem Leeová-Watersová, Moultonová-Levyová 6:4, 4:6, 10:7.

Česká tenistka Kristýna Plíšková, která po úspěšné kvalifikaci postoupila do hlavní soutěže US Open, si v prvním kole posledního gradslamu sezony zahraje s turnajovou osmnáctkou Julií Görgesovou z Německa. Kvalifikace také určila soupeřku Barboře Záhlavové-Strýcové, jenž nastoupí proti Kirsten Flipkensové z Belgie.

Fotbalisté Jihlavy i v pátém utkání v první lize remizovali. Nováček nejvyšší soutěže smazal jednobrankové manko v utkání s Olomoucí a počtvrté za sebou si připsal výsledek 1:1. Hosté vedli po trefě Doležala, Vysočina vyrovnala deset minut před koncem, kdy dal svou třetí branku v tomto ročníku kapitán Tecl.

Český fotbalista Theodor Gebre Selassie ve své bundesligové premiéře vstřelil gól, Werder ale v zahajovacím duelu 50. ročníku soutěže prohrál na hřišti obhájce titulu Dortmundu 1:2. Reprezentační obránce vyrovnal v 75. minutě na 1:1, o šest minut později rozhodl záložník Borussie Mario Götze.

Fotbalisté Viktorie Žižkov zůstali i po čtvrtém kole druhé ligy stoprocentní a bez inkasovaného gólu. Na hřišti Ústí nad Labem zvítězili 2:0 a upevnili si vedení v tabulce. Naopak Severočeši nedokázali bodovat ani pod vedením nového trenéra Přemysla Bičovského, přestože se do sestavy vrátily opory z minulé sezony útočník Richard Veverka a středopolař Pavel Moulis.

Hokejisté Sparty ve čtvrtém utkání v European Trophy v Litoměřicích podlehli 2:7 švédskému HV 71. Převážně se ale českým týmům v soutěži dařilo. Pardubice vyhrály nad Brynäs 6:2, České Budějovice nad Hamburkem 4:3, Liberec nad Djurgaardenem 6:2 a Plzeň nad Kärpätem Oulu 3:2 v prodloužení. Chomutov prohrál s Linköpingem 3:4 po samostatných nájezdech a Kometa Brna utrpěla porážku s Luleou 2:6.

Vítězslav Gebas obsadil třetí místo v závodě singlkanoistů na Světovém poháru ve vodním slalomu v pražské Troji. Při vítězství Slovince Benjamina Savšeka měl smůlu olympionik Stanislav Ježek, jehož šance ukončilo ve finálové jízdě zlomené pádlo. V kategorii kajakářů vyhrál Francouz s českými předky Etienne Daille, stříbrný olympijský medailista Vavřinec Hradilek nezvládl přejezd jednoho z válců a neprojel branku.

Karel Abraham i Jakub Kornfeil odstartují v neděli do Velké ceny České republiky silničních motocyklů z třetí řady. Abraham obsadil v sobotní kvalifikaci královské třídy MotoGP deváté místo, což je jeho letošní maximum, Kornfeil byl sedmý a do nedělního závodu třídy Moto3 na Masarykově okruhu odstartuje ze třetí řady. Nejrychlejší čas zajel Španěl Maverick Viňales, za kterým jeden z dvojice pravidelných českých účastníků šampionátu zaostal o 0,944 sekundy. Druhý Čech na startu, Miroslav Popov, obsadil 29. místo a splnil svůj hlavní cíl kvalifikovat se do hlavního závodu. Popov startuje v Brně jako náhradník ze zraněného Brita Webba.

Počasí v Česku:

Noc bude zatažená s deštěm, ochladí se na 17 až 13 °C. V neděli bude oblačno, místy přeháňky. Nejvyšší teploty 19 až 23 °C, na horách kolem 14 °C.