Новости

0:00
/
0:00

Nečas varoval Švédy kvůli gripenům

Česká republika bude do konce listopadu exkluzivně vyjednávat se Švédskem o pokračování pronájmu stíhaček Jas-39 Gripen. Ministerstvo obrany ale současně začne ke stejnému termínu připravovat podklady pro případné otevřené výběrové řízení. Postoj švédské strany při jednání o gripenech je totiž podle premiéra Petra Nečase (ODS) "překvapivě nevstřícný". Nečas byl v hodnocení přístupu Švédů k jednání velmi tvrdý, připomněl například mezinárodní vyšetřování a "stíny korupce" nad původními jednáními o gripenech. Podle informací deníku Právo nechtějí Švédové slevit ze dvou miliard korun ročně za pronájem strojů. Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) na tuto nabídku odmítl kývnout. Pronájem 14 švédských stíhaček Gripen za 19,6 miliardy korun v roce 2004 schválila vláda Vladimíra Špidly. Česko letadla zaplatí do deseti let formou každoročních splátek. Letouny Jas-39 Gripen používá vedle Švédska, Maďarska a České republiky Jihoafrická republika a Thajsko.

Hejtmani ČSSD: Financování ČSSD je zákonné

Financování ČSSD je uskutečňováno v souladu s pravidly a zákony České republiky, napsali v prohlášení hejtmani sociální demokracie. "Se vší vážností a zcela jednoznačně prohlašujeme, že pokud se kdy vedla na setkáních hejtmanů s vedením ČSSD debata o financování předvolební kampaně, tak vždy šlo o debatu o financování, které probíhá v souladu se všemi pravidly a zákony ČR," napsali v prohlášení hejtmani. Pod textem jsou podepsáni jihomoravský hejtman Hašek, šéf Pardubického kraje Radko Martínek, plzeňský Milan Chovanec a hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. Reagovali tak na dopis moravskoslezského hejtmana a senátora Jaroslava Palase, o kterém informoval deník Právo. Podle něj Palas v dopise uvedl, že šéf strany Bohuslav Sobotka po hejtmanech ČSSD chtěl, aby pomáhali naplnit stranickou kasu. Právo uvedlo, že předseda ČSSD tak možná nese část odpovědnosti za kauzu bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD), který byl před časem zatčen kvůli údajnému braní úplatků. Sobotka na tiskové konferenci ale uvedl, že Palas napsal dopis zřejmě proto, že nebyl spokojen se svým výsledkem v primárních volbách pro nadcházející krajské volby.

Registr vozidel v Česku ráno opět nefungoval

Nový registr vozidel v celé zemi ráno opět nefungoval. Systém zkolaboval kolem 8:20 a poté byl asi dvě hodiny nefunkční. Podle vedoucího dopravně správních agend pražského magistrátu Josefa Mihalíka vypadlo spojení na schengenskou databázi evidenčních čísel a databázi hledaných vozidel. Registr se potýká s problémy již třetí týden. Pokud nebude fungovat do pátku, ministr dopravy Pavel Dobeš rezignuje. Za dnešní výpadky, podobně jako v případě nefunkčnosti systému v pondělí a v úterý, podle mluvčího resortu dopravy Martina Nováka ministerstvo nemůže. Podle něj mělo policejní prezidium, které má databázi hledaných vozidel na starosti, již v úterý posílit infrastrukturu. "Naši technici momentálně zjišťují příčiny výpadku. Zatím nemohu potvrdit ani vyvrátit, že by problémy byly na naší straně," řekla ČTK mluvčí policejního prezidia Zuzana Součková. Problémy ráno přetrvávaly i v jiných městech, například v Brně, Olomouci, Liberci, Mladé Boleslavi či Karlových Varech. Většinou nešlo přihlásit nové auto, přepsat vozidlo na nového majitele, ani zaregistrovat dovezený vůz.

Kabinet je pro nová pravidla jmenování do vedení státních firem

Kabinet podle informací ČTK schválil návrh nových pravidel pro obsazování funkcí ve vedení státních podniků. Změnit by se mělo také odměňování jejich členů. Ministři financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a vnitra Jan Kubice dostali za úkol vypracovat paragrafové znění zákona. Cílem návrhu, který vyplývá z vládní protikorupční strategie, je omezení klientelismu a nepotismu při obsazování funkcí ve vedení podniků, jejich dozorčích radách či představenstvech, uvádějí k plánu autoři návrhu. Zástupci státu, ale i územních samospráv mají podle návrhu být do orgánů státních, polostátních či městských podniků vybíráni na základě své odbornosti. Pravidla by měla také vymezovat, jaké kvalifikační či osobnostní nároky budou na uchazeče o funkci kladeny. Veškeré změny v kritériích by pak musely být zveřejněny. Nová pravidla se mají vztahovat na všechny podniky a obchodní společnosti, v nichž má stát či územní samosprávný celek podíl včetně jejich dceřiných společností.

Ministři schválili návrh, který má odvrátit arbitráž s CTP

Ministři schválili návrh, který má vést k ukončení sporů mezi Českem a developerskou skupinou CTP, informoval ČTK zdroj obeznámený s výsledky jednání kabinetu. Společnost žaluje Česko v přepočtu nejméně o 2,2 miliardy korun kvůli postupu Pozemkového fondu České republiky v roce 2005 při prodeji pozemků na Tachovsku poblíž dálnice D5. Firma tvrdí, že ji stát tehdy poškodil. Navrhovaný soubor smluv má zabránit mezinárodní arbitráži, kterou by prý nejspíše ČR prohrála. V roce 2005 získal pozemky v katastrálním území Ostrov u Tachova v rámci restitucí od Pozemkového fondu ČR (PF) Karel Wimětal, od něhož je následně získala skupina CTP vlastněná nizozemskými investory Multivest B.V. a Finspel B.V. Smlouvy, na jejichž základě fond půdu na Karla Wimětala převedl, však byly o dva roky později soudem zneplatněny na základě žalob iniciovaných fondem. Developer v době, kdy byl zapsán jako vlastník, vystavil na pozemcích logistický areál. Po zneplatnění převodu přišel o vlastnictví pozemků pod svými budovami, čímž se cítí poškozen. Nizozemští investoři koncem roku 2009 Česku oznámili existenci sporu o více než dvoumiliardovou částku.

Agentura pro sociální začleňování může fungovat do roku 2015

Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách může fungovat do roku 2015. ČTK to sdělil zdroj obeznámený s jednáním vlády, která prodloužení činnosti schválila. Agentura pomáhá v problémových místech, financována je hlavně z fondů EU. Prodloužení činnosti si ale zřejmě přesto vyžádá navýšení rozpočtu úřadu vlády, pod nějž spadá. S agenturou se původně počítalo jen do konce letošního roku. Pomoc agentury od roku 2008 využilo 33 obcí z celkem asi 200, v nichž jsou ghetta. "Zájem o spolupráci dosud projevilo sto měst a obcí, z toho je zřejmé, že poptávka po spolupráci s agenturou značně převyšuje dosavadní nabídku a je žádoucí tuto nabídku nadále podpořit," uvádí se v dokumentu, který vláda projednala.

Stát navýší zásoby ropy z 90 na 100 dnů, rozhodla vláda

Stát navýší zásoby ropy a ropných produktů z 90 na 100 dnů, rozpočet to během příštích dvou let bude stát 4,4 až 4,7 miliardy korun. Vyplývá to z návrhu, kterým se mění zákon o nouzových zásobách ropy. Dnes jej schválila vláda, informoval ČTK zdroj obeznámený s jednáním kabinetu. Navýšení souvisí se změnou metodiky pro výpočet zásob. Podle nových výpočtů se zásoby sníží pod zákonem požadovaných 90 dnů a stát je bude muset adekvátně navýšit. Dříve stát zvažoval navýšení ropných zásob na 120 dnů, od toho však prozatím upustil. Nový návrh počítá s tím, že zásoby nebudou kalkulovány podle denní spotřeby, ale podle čistého dovozu ropy. To si vyžádá navýšení zásob o deset dnů, tedy o zhruba 210.000 tun benzinu a nafty. Počítá se také s úpravami ochranných pásem skladovacích zařízení a ropovodů. To si vyžádá ze státního rozpočtu navýšení plateb o 160 milionů korun za rok. Zvýšení ropných zásob na základě nové metodiky nařizuje ČR směrnice EU.

Průzkum: Ekonomiky jsou nejzranitelnější za poslední tři roky

Globální ekonomika je nejzranitelnější za poslední tři roky, její oživění totiž v prvních měsících roku opět zpomalilo. Vyplývá to průzkumu Asociace profesních účetních (ACCA) mezi 2700 finančními profesionály. Ti se navíc obávají, že výrazně zadluženým státům by se nemuselo podařit nastartovat růst ani za cenu mimořádných veřejných výdajů. "Finanční profesionálové, kteří se zúčastnili tohoto průzkumu, byli až do poloviny roku 2010 srozuměni s vyhlídkou na státní úsporná opatření. Pak se oživení nepodařilo udržet a všechno se změnilo. Jen relativně málo respondentů se domnívá, že se jejich vlády proškrtají k prosperitě," uvedla ředitelka ACCA pro Česko, Slovensko a Maďarsko Kateřina Benešová. Náznaky oživení globální ekonomiky z počátku letošního je nutné podle průzkumu přičíst především nemístnému optimismu. V případě střední a východní Evropy se podle průzkumu již na konci roku výrazně snížila důvěra finančních manažerů. Tento stav přitom přetrvává. Pouze 12 procent respondentů zvýšilo pro region střední a východní Evropy důvěru v tamní ekonomický vývoj.

SP: Trh práce se brzy neoživí, zakázky letos mírně klesnou

Trh práce se v tomto ani v příštím roce neoživí, zakázky letos mírně klesnou. Investice se zvýší, ale jsou stále na nízké úrovni. Vyplývá to z červnového průzkumu Svazu průmyslu a dopravy mezi téměř dvěma stovkami členských firem. Výsledky podniků a ekonomiky nedávají podle nich prostor pro výraznější nárůst mezd. Podniky očekávají v letošním a příštím roce růst mezd pod dvěma procenty. Pro letošek jej odhadují na 1,67 procenta, pro příští rok na 1,41 procenta, což je mírně nad odhadem z prvního čtvrtletí. "Firmy vývoj příštích měsíců nevidí příliš optimisticky. Šetření ukázalo mírné zhoršení očekávání vývoje zaměstnanosti či zakázek. Nezlepšilo se ani podnikatelské prostředí," uvedl svaz. Očekávaný letošní pokles zaměstnanosti o 1,1 procenta je nejnižší předpokládaná hodnota pro rok 2012 za poslední rok a půl.

Miloš Zeman mezi prezidentskými kandidáty posílil, předstihl Jana Švejnara

Do druhého kola prezidentské volby by nyní postoupil někdejší úřednický premiér Jan Fischer se ziskem 22,2 procenta hlasů a expremiér Miloš Zeman se ziskem 18,2 procenta. V oblibě u voličů předstihl ekonoma Jana Švejnara a snížil Fischerův náskok. Vyplynulo to z červencového průzkumu agentury Factum Invenio. Jan Švejnar, který dosud definitivně nepotvrdil svou kandidaturu, by podle Factum Invenio skončil třetí se ziskem 12,2 procenta hlasů. V posledních měsících jeho podpora spíše slábne. Stejnou pozici v průzkumech si zachoval kandidát ČSSD Jiří Dienstbier, který by dostal 8,2 procenta hlasů. Následuje ho trojice kandidátů s výsledky mezi šesti a sedmi procenty. Podnikatel Tomio Okamura má podporu 6,9 procenta voličů, předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga by volilo 6,6 procenta lidí a šéfku Suverenity Janu Bobošíkovou 6,4 procenta. Kandidát ODS a místopředseda Senátu Přemysl Sobotka by získal 4,3 procenta hlasů. Nad tříprocentní hranici by se dostala ještě europoslankyně podporovaná KDU-ČSL Zuzana Roithová se 3,7 procenta a bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma se 3,2 procenty. Ten se ale kandidovat nechystá.

Akademické týdny nabídnou přednášky, koncerty i projekce filmů

Tradiční Akademické týdny, které se od pátku uskuteční na Pavlátově louce nedaleko Nového Města nad Metují, nabídnou zájemcům sérii přednášek, koncerty i filmové projekce. Program akce je připraven až do 3. srpna. ČTK to řekl předseda pořádajícího občanského sdružení Václav Klamta. Program zahájí mše s královéhradeckým biskupem Janem Vokálem, uskuteční se také vernisáž fotografií Jindřich Štreita nazvané Brána naděje. O den později se uskuteční přednáška Lukáše Lhoťana o Islámu a islamismu, Martin C. Putna bude hovořit o literární historii a večer vystoupí Dagmar Voňková. Přednášky se v případě příznivého počasí uskuteční pod širým nebem, vystoupení řečníků v minulých letech sledovaly až stovky návštěvníků. Akademické týdny vznikly v roce 1932, u jejich zrodu stál český filozof a teolog Metoděj Habáň. V období nacismu se konaly v podzemí, jejich pokračování pak podle pořadatelů znemožnil komunismus. Více informací o akci i programu je možné najít na www.akademicketydny.info.

Šumavské léto s párou nabízí výlety mezi Novým Údolím a Lipnem

Šumavské léto s párou nabízí o prázdninových víkendech výlety mezi Novým Údolím a Lipnem. Poprvé speciální souprava tažená parní lokomotivou přezdívanou Kafemlejnek vyjede na trať z Nového Údolí do Černé v Pošumaví tuto sobotu. Speciální vlak s názvem Adalbert Stifter je složený z historických, vyhlídkových i bufetových vozů, řekla ČTK mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová. Ve čtvrtek 2. srpna vyjede navíc Půlnoční expres za tajemstvím úplňkové noci. Pojede mezi Novým Údolím a Novou Pecí. V 21:40 se vydá územím Národního parku Šumava, okolo Studené Vltavy, pak po soutoku s Vltavou Teplou podél Vltavy až do stanice Nová Pec, která leží na břehu lipenského jezera. Na zpáteční cestě do Stožce a Nového Údolí, kam expres dorazí těsně před půlnocí, mohou cestující posedět v jednom z bufetových vozů. Místo v kapacitně omezeném Půlnočním expresu si zájemci mohou rezervovat.

István Szabó: Není na škodu, když se společnost dívá dopředu

Jednou z největších hvězd letošního 38. ročníku Letní filmové školy v Uherském Hradišti je maďarský oscarový režisér, scénárista i příležitostný herec István Szabó. Čtyřiasedmdesátiletý muž při sobotním slavnostním zakončení festivalu převezme výroční cenu Asociace českých filmových klubů. Po ceremoniálu uvede svůj poslední film, letošní novinku Za zavřenými dveřmi. Režisér je hlavní postavou sekce Fokus, která je letos zaměřena na historii maďarského filmu. Právě návraty do historie a hledání souvislostí bylo často předmětem zájmu Szabóvých filmů. Vyrovnávání se s minulostí je v Maďarsku podobně jako v ČR stále tématem. "Takovéto snímky vznikají pořád. Není ale na škodu, když se společnost dívá dopředu," odpověděl na dotaz ČTK István Szabó. Za svůj život zažil několik změn režimů. "Pro tyto případy je typické, že vždy přicházejí lidé, kteří se zastaví a říkají, že všechno bylo jinak," dodal István Szabó. Upozornil také na blízkost Česka a Maďarska, a to nejen v kultuře.

Výstava o Pernštejnech na Hradě je prodloužena do 2. září

Pořadatelé výstavy Pernštejnové a jejich doba, která se koná od začátku května v Salmovském paláci na Pražském hradě, expozici prodlužují o celý měsíc. Výstava je podle nich divácky úspěšná, vidělo ji už 8400 lidí, z toho přes 1400 návštěvníků přišlo za minulý týden, sdělila ČTK mluvčí Národního památkového ústavu Zdeňka Kalová. Výstava potrvá až do 2. září. Návštěvníci si mohou výstavu prohlédnout sami, nebo mohou využít komentované prohlídky s lektorkou. Bude se konat 22. srpna od 16:00, je třeba se na ni objednat na adrese [email protected]. Výstava, kterou po několikaleté rekonstrukci zahajuje provoz Salmovský palác, představuje životní styl vysoce postaveného šlechtice v době pozdního středověku. Expozice připomíná procházku po hradní či zámecké interiérové instalaci a po loňských Rožmbercích je další částí projektu Svět české šlechty.

Jeskyni na Špičáku na Jesenicku rozezní česko-irský koncert

Jeskyně Na Špičáku na Jesenicku, která je nejstarším doloženým jeskynním komplexem v Česku, čeká v sobotu jeden z nejvýznamnějších koncertů. Její prostory obsadí v rámci mezinárodního hudebního festivalu Cave beat česko-irské trio. Útrobami jeskynního komplexu bude rocková hudba znít za svitu desítek svíček. V případě velkého zájmu jsou pořadatelé připraveni uspořádat dva koncerty po sobě, řekla ČTK správkyně jeskyně Evelýna Vozábalová. "Lidé se mohou těšit na soul říznutý blues a chybět nebude ani alternativní rock a world music styly. Zaznít by mělo 12 skladeb v češtině a angličtině," uvedla. V malebném jeskynním labyrintu Na Špičáku se představí návštěvníkům česká houslistka a zpěvačka Daniela Škutová, temperamentní irský kytarista a zpěvák Rowan Kilduff a český bubeník Marek Letocha. Mezi hosty se objeví například ještě Zdeněk Vilímek, který hraje na nástroje australských domorodců didgeridoo, a Aleš Řezáč, jenž bude hrát na foukací harmoniku.

Výstava na zámku v Telči představí pohádkové kostýmy

Originály filmových kostýmů k pohádce režiséra Zdeňka Trošky Z pekla štěstí uvidí v sobotu návštěvníci zámku v Telči na Jihlavsku. Kromě odborného výkladu k historii i současnosti kostýmní výpravy se lidé budou moci v některých kostýmech vyfotografovat a zhlédnout noční divadelní představení inspirované populární pohádkou. ČTK to oznámila ředitelka pořádajícího barrandovského kostýmního Fundusu Věra Krátká. "Instalovaná fotogalerie okomentuje historii a současnost barrandovského Fundusu a vsadí tak celou expozici do širších souvislostí," uvedla Věra Krátká. Součástí celodenního programu určeného hlavně pro rodiny s dětmi budou také divadelní představení šermířské skupiny Taurus, inspirovaná některými scénami z populární pohádky. Uskuteční se na nádvoří zámku. "Zlatým hřebem programu bude speciální noční představení při svíčkách, které zahájíme od 23:00. To bude v magických prostorách zámku jistě nezapomenutelný zážitek," dodala Věra Krátká.

Performancí s balony začal doprovodný program k Chalupeckého ceně

Působivou performancí s černými balonky, které vypustili k nebi u Veletržního paláce v Praze, zahájilo v úterý večer umělecké duo Jiří Franta a David Böhm doprovodný program výtvarné Ceny Jindřicha Chalupeckého s názvem 5 finalistů, 5 měsíců, 5 míst. Jejich performance 231 teček, která na chvíli zastavila provoz na rušné křižovatce, se odehrála u architektonického modulu od architekta Jakuba Kopce. Ten bude putovat po pěti místech v ČR a na Slovensku, kde se postupně představí laureáti ceny. Vítěz bude vyhlášen 30. listopadu v Brně. Jiří Franta a David Böhm, kteří se do finále Ceny Jindřicha Chalupeckého dostali letos už po třetí, jsou známí svými improvizacemi. Jejich tvorba vychází z techniky klasické kresby. Autoři rádi hrají s významy, se záměnou autorství či způsobem instalace. Dnes kromě vypouštění balonků, které měly na provázcích přivázané tužky, aby po dopadu "potečkovaly svět", zkoušeli i možnosti malby. Publikum mohlo "vodit" jejich ruce a malovat tak na černou stěnu modulu.

Hodinu před půlnocí bude dnes v Praze uveden film o Batmanovi

V pražském Biu Oko se dnes hodinu před půlnocí uskuteční tuzemská premiéra filmové novinky Temný rytíř povstal. O pokračování populární série o Batmanovi se v posledních dnech hovoří zejména v souvislosti se střelbou na jeho americké premiéře minulý týden v Denveru, kde střelec skrývající svou tvář za plynovou masku zastřelil několik lidí. Očekávaný film pak jednu minutu po půlnoci z dneška na čtvrtek vstoupí i do kin v Praze, Brně, Plzni, Ostravě, Pardubicích, Liberci nebo v Ústí nad Labem. Zájem diváků o speciální projekce je v předprodeji i přes denverskou tragédii veliký. Některá kina Cinema City proto k téměř zaplněným sálům přidala na stejný čas další promítání. Do Bia Oko, kina IMAX a dalších promítacích sálů dorazí skalní fanoušci v kostýmech postav z Gotham City. Více než dvouhodinový akční film Temný rytíř povstal, který je založený na komiksové postavě Batmana, zakončuje trilogii režiséra Christophera Nolana.

Ze sportu:

Arbitrážní komise Mezinárodní kanoistické federace (ICF) zprostila kajakáře Jana Štěrbu obvinění z dopingu. Po pondělním slyšení v Lausanne zrušila komise českému reprezentantovi půlroční zákaz závodní činnosti. Jan Štěrba tak smí startovat na olympijských hrách v Londýně.

Tenista Lukáš Rosol postoupil na antuce v Kitzbühelu přes Chorvata Antonia Veiče a podruhé v kariéře si na okruhu ATP zahraje čtvrtfinále. Rodák z Brna, který na sebe strhl pozornost sportovního světa nedávným vyřazením Španěla Rafaela Nadala ve Wimbledonu, porazil Antonia Veiče 6:3, 5:7 a 6:3.

Počasí v Česku:

Polojasno až oblačno, místy déšť nebo bouřky. Teploty 24 až 28 stupňů Celsia.