Zprávy

Šéf protikorupční policie: Žádost o vydání Parkanové je v pořádku

Žádost policie o vydání místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanové (TOP 09) byla v pořádku a nestála jen na posudku firmy American Appraisal. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl ředitel protikorupční policie Tomáš Martinec. Kritika členů vlády podle něj může policisty znejistit, tlaku ale nyní nepodléhají. Podle Martince nyní na případu kolem letounů CASA pracují dva vyšetřovatelé. Tým se však podle něj rozšíří o několik dalších policistů, konkrétní počet neuvedl. Policejní žádost o vydání Parkanové kvůli údajně předraženému nákupu letounů CASA ostře kritizoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle obou žádost obsahuje lži a je nesmyslná. Kalousek kvůli případu telefonoval v minulých dnech vyšetřovateli případu Mazánkovi a policejnímu prezidentovi Petru Lessymu. Ministr se ale s šéfem policie pře o obsah hovorů. Telefonáty se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů. V pátek inspekci svůj kontakt s Kalouskem vysvětloval Mazánek.

Lessy vyzval policisty k odolnosti vůči politickým tlakům

Policejní prezident Petr Lessy vydal prohlášení, v němž své kolegy vyzývá k odolnosti vůči vlivům "veřejně známých, mocných a vlivných" lidí. Policie podle něj musí zůstat apolitická. Lessy prohlášení zveřejnil na webu Policie ČR. Policejní prezident se ve čtvrtek dostal do sporu s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09), když řekl, že mu Kalousek volal kvůli vyšetřování kauzy týkající se nákupu letounů CASA. Ministr to popřel. Lessy upozorňuje na to, že zatímco většina vyšetřovaných trestných činů se týká veřejnosti neznámých lidí, v poslední době se daří odhalovat také trestné činy lidí veřejně známých a vlivných. A z reakcí politiků je vidět, že se to policii daří. Policejnímu prezidentovi v sobotu vyjádřila podporu Unie bezpečnostních složek. Její členové sepsali petici, v níž se staví za Lessyho. Podepsalo ji už několik set lidí.

Vláda asi doporučí přejmenování květnového povstání

Vláda patrně doporučí zákonodárcům, aby zvážili senátní návrh na přejmenování Květnového povstání českého lidu z r. 1945 na České národní povstání. Cílem normy je přiznat povstání odpovídající význam a vyjádřit povstalcům úctu. Ministři ji posoudí na pravidelném zasedání příští týden. Návrh stanoviska kabinetu poukazuje na to, že název Květnové povstání českého lidu je zažité a údajně blíž vyjadřuje vztah k tehdejší době. Nové pojmenování by mohlo evokovat spojitost se Slovenským národním povstáním, které vypuklo v jiné době a za jiných okolností. Senátní předloha předpokládá, že potvrzení ministerstva obrany o účasti v květnovém povstání by mohli dodatečně získat i ti, kteří o něj zažádali pozdě, ale ostatní podmínky splnili. Účastníci povstání by podle návrhu měli dostat pamětní odznak od ministerstva obrany.

Vláda: ubyly tisíce úředníků, ušetřily se miliardy

Za dva roky vládnutí současné vlády opustily svá místa na ministerstvech tisíce zaměstnanců. Vládě se tak podařilo ušetřit miliardy korun na jejich mzdách. Sama vláda to uvedla v publikaci, v níž bilancuje své dvouleté působení. Podle dřívějších údajů ze státního závěrečného účtu opustilo loni státní služby víc než 12.000 lidí, a stát tak zaměstnával celkem 416.788 lidí včetně učitelů nebo hasičů. Na jejich mzdách se mu podařilo ušetřit asi pět miliard korun. Ministerstvo financí opustilo od počátku roku 2010 na 1727 lidí. Roční úspora představuje 956,2 milionu korun. Ministerstvo obrany loni propustilo 700 lidí, letos dalších 69 a v samé armádě zůstalo prázdných 350 tabulkových míst. Loni ušetřilo 970 milionů korun. Ministerstvo vnitra propustilo 1731 občanských zaměstnanců a snížilo počet příslušníků bezpečnostních sborů o 5141 míst. Ministerstvo zahraničních věcí zrušilo v posledních dvou letech 333 míst a ušetřilo tím 95 milionů korun. Zavřelo také šest zastupitelských úřadů. Ministerstvo práce na jedné straně sice propustilo téměř 2000 lidí, zhruba týž počet přišel na ministerstvo a do Úřadu práce ČR kvůli novému systému vyplácení sociálních dávek. Podle MPSV ale nyní tuto činnost zajišťuje o 1689 zaměstnanců méně, než tomu bylo dříve.

Sobotní komunální volby provázela vysoká účast voličů

Komunální volby, které se v sobotu konaly ve 14 obcích Česka, provázela vysoká volební účast. Ve většině obcí přišlo k urnám více než 70 procent voličů. Nejsilnější podporu měla místní sdružení a nezávislí kandidáti. Je ale možné, že někde volby problematickou situaci nevyřešily a budou se muset opakovat. Sobotní volby ve 14 obcích vyhlásilo ministerstvo vnitra, a to hlavně proto, že se rozpadla tamní zastupitelstva.

Unesená Michala je zpátky v Trmicích na Ústecku

Čtyřtýdenní Michala, unesená minulou středu z Trmic u Ústí nad Labem, se v sobotu krátce před půlnocí vrátila z Německa domů. Z německého města Koblenc se podle ředitele Úřadu pro mezinárodně právní ochranu dětí v Brně Zdeňka Kapitána vydala matka s dítětem a dalšími členy rodiny před polednem, cesta jim tak trvala zhruba 12 hodin. Pachatelé unesli holčičku před týdnem ve středu přímo z kočárku, v němž ji matka vezla, a odjeli s ní do Německa. Po cestě je zachytilo několik policejních kamer, na některých mělo auto českou kradenou značku, na jiných už původní německou. Právě díky tomu přišli němečtí policisté na stopu autopůjčovně, které auto patřilo. Policie našla unesené dítě v porýnském městečku Neuwied nedaleko Koblence. Německá policie v této souvislosti zadržela tři Němky a jednoho Němce. Dva lidé skončili ve vazbě. Unesené nemluvně nechtěli Němci vydat dříve, než zkouška DNA jednoznačně potvrdila jeho totožnost a to, že je opravdu příbuzné s matkou.

Dovoz polských potravin do ČR roste

Dovoz polských potravin do Česka letos navzdory četným problémům s jejich kvalitou roste a do konce května se zvýšil meziročně o deset procent na 8,4 miliardy korun. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Také obchodníci tvrdí, že medializované aféry s nekvalitními polskými potravinami nesnížily v tuzemským prodejnách poptávku po tomto zboží. Polsko je po Německu druhým největším exportérem potravin do ČR. Nejvíce za prvních pět měsíců vzrostl import polského masa a masných výrobků, meziročně o 29 procent na 2,1 miliardy korun. Výrazný nárůst vykázal také dovoz polských obilovin a obilných výrobků, jehož hodnota vzrostla o 22 procent na 1,1 miliardy korun. Dodávky polských mléčných výrobků a vajec se zvýšily o 4,6 procenta na 1,65 miliardy korun. U zeleniny a ovoce vzrostl dovoz o 7,7 procenta na 828 milionů korun. Méně bylo letos z Polska do Česka dovezeno pouze kávy, čaje, kakaa a koření.

Do Česka se vrátili klienti CK Majestic Travel

Do Česka se ráno vrátili klienti cestovní kanceláře Majestic Travel, která se minulý týden dostala do potíží. Média před týdnem referovala o problémech účastníků zájezdu do Chorvatska, jimž řidiči kvůli sporu s CK nechtěli na začátku pobytu vydat zavazadla. Zároveň se ukázalo, že kancelář neměla platné pojištění proti úpadku. Turnus před 07:00 dorazil do Letovic na Blanensku. Cestu z Chorvatska do Česka zajistil náhradní dopravce, firma Auto-Němec z Letovic. Její pracovník ČTK řekl, že autobusem cestovalo asi 30 turistů. Jejich převoz domlouval a zaplatil delegát, a nikoliv majitelka cestovní kanceláře Zuzana Pálová. Cestovní kanceláři momentálně hrozí odejmutí koncese. Rozhoduje o něm živnostenský úřad v Boskovicích. CK ale prozatím odvrátila alespoň hrozbu úpadku. Krajský soud v Brně v pátek zamítl návrh na zahájení insolvenčního řízení, které kvůli zrušenému zájezdu a nevrácené záloze podala příspěvková organizace Active - Středisko volného času ze Žďáru nad Sázavou.

Ve Vizovicích končí Masters

Ve Vizovicích v neděli končí jubilejní desátý ročník festivalu Masters of Rock. Uzavře ho o půlnoci skupina Sabaton. K vrcholům letošní akce patřilo vystoupení hlavní hvězdy festivalu - finské skupiny Nightwish, která v noci na neděli v zaplněném areálu předvedla divákům snovou show. Poprvé na festivalu v Česku zahráli legendární Irové Thin Lizzy. Událostí pro fanoušky metalu bylo i vystoupení německé kapely Unisonic, ve které se po 24 letech společně představili bývalí členové legendární skupiny Helloween Michael Kiske a Kai Hansen. Návštěvníci si mohli vychutnat i produkci formací Stratovarius či Korpiklaani. Přes deštivé počasí se festival podle jeho pořadatelů velmi vydařil. Na festivalu však zemřel zřejmě na zástavu srdce šestadvacetiletý muž z Frýdeckomístecka. Policisté také řešili několik krádeží.

Češi získali na největší soutěži pěveckých sborů čtyři zlaté

Na největší světové soutěži pěveckých sborů v americkém Cincinnati získaly české sbory čtyři zlaté medaile. S dvěma se vrátily Zvonky Praha, další dvě přidal jablonecký dětský sbor Iuventus, gaude! Světových sborových her se zúčastnilo v 23 kategoriích 362 sborů z 64 států, z Česka jich tam bylo pět. Koncertní sbor Zvonky Praha si pod vedením sbormistryně Jarmily Novenkové vyzpíval v USA zlato v kategoriích folklór a mladé sbory do 21 let. Iuventus, gaude! pod vedením Tomáše Pospíšila uspěl v kategorii duchovní hudba a zlato získal rovněž mezi mladými sbory. České sbory v Cincinnati získaly ještě čtyři stříbrné a jednu bronzovou medaili. O ty se postaraly Sušický Dětský Sbor, litoměřický soubor Puellae Cantantes a komorní sbor Abbellimento, které je stejně jako Zvonky součástí pražského sborového studia Zvoneček.

Prahou prošel průvod se slavnostně vyzdobeným indickým vozem

Průvod několika stovek lidí se slavnostně vyzdobeným jedenáct metrů vysokým vozem taženým dobrovolníky v neděli za zpěvu a tance prošel ulicemi v historickém centru Prahy. V rámci 5. ročníku indického festivalu Ratha-Yatra, jehož součástí byl program na Ovocném trhu, chtěli organizátoři zájemcům přiblížit pestrost indické kultury. "Indická hudba, tanec, bollywoodské filmy a indická kultura vůbec si nachází čím dál víc příznivců i tady u nás, v Evropě," uvedla Rádhika Sundarí, jedna z organizátorů Indického festivalu vozů. Indická kultura je podle ní barevná a líbivá a pro Evropany stále trochu exotická. Ratha-Yatra má své kořeny v indickém městě Purí, kde se poprvé konala již před mnoha tisíci lety, jako oslava cesty boha Krišny do chrámu. Proto je také symbolem této slavnosti bohatě zdobený vůz.

V Dobřejově finišují přípravy na odlet koní do Mongolska

V aklimatizační stanici v Dolním Dobřejově finišují přípravy na transport čtyř koní Převalského do pražských Kbel, odkud zvířata odletí v pondělí odpoledne armádním letounem CASA do Mongolska. Veterinář pražské zoologické zahrady Roman Vodička řekl, že kritériem výběru pro transport byl jednak zdravotní stav koní, jednak jejich povaha. Poletí čtyři klisny, v záloze mají organizátoři transportu ještě další dvě náhradní. Koně čeká téměř osmnáctihodinový let s dvěma mezipřistáními. Koně bude v letadle doprovázet ředitel zahrady Miroslav Bobek a kurátor kopytníků Jan Marek. Po přistání v Bulganu bude koně čekat ještě zhruba dvousetkilometrová cesta auty do národního parku Gobi B. Transportem zahrada navazuje na loňskou akci, kdy do pravlasti koní Převalského zoo poslala tři klisny a jednoho hřebce. Transport se zdařil, dvě klisny už v Mongolsku přivedly na svět hříbata. Přispějí tak k návratu posledního divokého koně do přírody.

Do potoka na Rokycansku vytekla močůvka, hrozí únik ryb

Velké množství močůvky vyteklo do potoka mezi Líšnou a Jablečnou na Rokycansku. Nebezpečná látka se dostala i do rybníka poblíž Líšné. Kvůli nebezpečí úhynu ryb odčerpávají hasiči znečištěnou vodu z potoka fekálními vozy. Dvě jednotky budou na místě určitě několik hodin, řekl řídicí důstojník krajských hasičů Miroslav Moule. Podle něj močůvka unikla z místního zemědělského podniku. Na místě jsou pracovníci odboru životního prostředí z rokycanské radnice i z vedení zemědělského družstva. Podle Mouleho močůvka vytváří "mrtvou" vodu a hrozí udušení živočichů, kteří v ní žijí.

Sport

Pro nejlepší výsledek v sezoně si dojel český motocyklový závodník Jakub Kornfeil ve Velké ceně Itálie v Mugellu, kde obsadil ve třídě Moto3 osmé místo. Kornfeil vylepšil v devátém závodu sezony třinácté místo z kvalifikace, po které startoval z páté řady. Dosavadním maximem devatenáctiletého českého jezdce v letošním seriálu bylo desáté místo.

Druhou zlatou medaili pro českou výpravu v individuálním závodu na mistrovství světa juniorů a kanoistů do 23 let ve vodním slalomu vybojovala kajakářka Kateřina Kudějová. Ve "třiadvacítkách" zvítězila o dvě sekundy před Němkou Cindy Pöschelovou a napodobila sobotní triumf Jiřího Prskavce. Kudějová, která na jaře těsně prohrála se Štěpánkou Hilgertovou slibně rozjetou kvalifikaci o účast na olympijských hrách v Londýně, získala už čtvrtý titul v kariéře. Ve sbírce má dvě prvenství v juniorské kategorii a v roce 2009 ovládla i evropský šampionát do 23 let. Před necelým měsícem se dvaadvacetiletá členka USK Praha podruhé prosadila na stupně vítězů už i ve Světovém poháru, když byla třetí v Seu d'Urgell.

Po sobotním vítězství obsadil skokan na lyžích Jan Matura ve druhém závodu Kontinentálního poháru na budoucím olympijském můstku v Soči šesté místo. Elitní desítku uzavřel Borek Sedlák.

Čeští veslaři se vracejí z mistrovství světa do 23 let v litevského města Trakai bez medaile. Do finálových bojů postoupily tři z deseti posádek. Nejlepším výsledkem bylo čtvrté místo dvojky bez kormidelnice Kateřina Kopecká, Martina Stillerová, kterým ale k medaili chybělo dvanáct sekund. Párová čtyřka ve složení Jan Andrle, Martin Basl, Adam Štěrbák, Petr Buzrla obsadila páté místo a dvojka bez kormidelníka Matouš Lorenc, Jan Hájek skončila šestá. Před rokem v Amsterodamu Češi vybojovali dvě stříbrné medaile zásluhou párové čtyřky a osmiveslice.

Basketbalisté Nymburka se v příštím ročníku VTB ligy opět utkají s ruským gigantem CSKA Moskva, který letos soutěž vyhrál. Ve skupině B narazí devítinásobný český mistr také na dalšího bývalého vítěze Evropské ligy Žalgiris Kaunas, Minsk-2006, Nižnij Novgorod, Triumf Ljubercy Moskevská oblast, Lokomotiv Kubaň Krasnodar, Jenisej Krasnojarsk a litevský celek Neptunas Klajpeda a VEF Riga.

Bývalá reprezentantka v běhu na lyžích Helena Erbenová vybojovala na mistrovství Evropy v terénním triatlonu v Haagu historický titul pro Českou republiku. V závodě žen zvítězila o více než dvě minuty před bývalou šampionkou Carinou Wasleovou z Rakouska.

České softbalistky obsadily na mistrovství Evropy hráček do 22 let v Havlíčkově Brodě druhé místo. Obhájkyně zlata podlehly ve finále 0:10 Rusku.

Fotbalisté třetiligové Chrudimi překvapivě vyhráli přípravný turnaj v Hluboké nad Vltavou za účasti čtyř celků. Ve finále, které se hrálo stejně jako ostatní zápasy na 2 x 40 minut, porazili Východočeši druholigové Táborsko až v penaltovém rozstřelu 5:4. Oba prvoligové kluby České Budějovice a Jihlava svůj první zápas prohrály a skončily až za týmy z nižších soutěží. s favorizovanými Brazilkami Larissou a Julianou.

Počasí:

Bude oblačno s přeháňkami. K večeru by měly ustávat a částečně se vyjasní. Teploty maximálně 17 až 21 stupňů..