Zprávy

Patnáctý všesokolský slet skončil, začaly přípravy na šestnáctý

Patnáctý všesokolský slet skončil, zdar šestnáctému sletu v roce 2018, rozloučila se s cvičenci i diváky na stadionu v Edenu po dvoudenních hromadných cvičení starostka České obce sokolské Hana Moučková. V 11 skladbách vystoupilo 10.500 cvičenců z ČR i ciziny. Oslavili tak 150. výročí sokolské organizace, kterou v roce 1862 založili Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner. Diváci zažili sokolský filmový festival 2012. Společná cvičení za zvuku filmových melodií zahájili stejně jako ve čtvrtek skladbou Jen pro ten dnešní den senioři a seniorky. Někteří překročili devadesátku, v prvním dni hromadných skladeb je neodradil ani hustý déšť. Po seniorech zaplnili plochu předškoláci se skladbou Člověče, nezlob se. Muži si zopakovali skladbu Chlapáci, s níž měli úspěch už ve čtvrtek. Diváky také nadchlo taneční vystoupení Radostná země, kdy cvičenci měli lidové kroje. Velký potlesk sklidilo i cvičení žen v České suitě. Na závěr sletu byly slavnostně sňaty za zvuku husitského chorálu vlajky ČR a České obce sokolské, které po oba sletové dny vlály nad plochou. Cvičenci se rozloučili se slovy, že za šest let znovu přijedou.

Kalousek se obrací na inspekci kvůli telefonátu v kauze CASA

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) podává podnět Generální inspekci bezpečnostních sborů kvůli tvrzení, že údajně telefonicky vyhrožoval vyšetřovateli případu nákupu letounů CASA. Dnes to oznámil v tiskovém prohlášení. Podle serveru Respekt.cz prý Kalousek vyšetřovateli řekl, že "u policie skončil". Kalousek uvádí, že jde o pomluvu a nepravdivé tvrzení. Již dříve sice potvrdil, že s vyšetřovatelem hovořil, jakýkoliv nátlak na policistu ale odmítl. "V minulém týdnu jsem byl osočen a skandalizován nepravdivým tvrzením, že jsem měl telefonicky vyhrožovat vyšetřovateli případu CASA. Po zvážení všech okolností jsem dospěl k názoru, že nestačí tuto pomluvu pouze verbálně odmítnout," uvedl Kalousek. Proto podává podnět inspekci, aby zjistila, jak toto tvrzení vzniklo a jakým způsobem proniklo na veřejnost. Ministr je přesvědčen, že únik informace o údajném nátlaku do médií měl jediný cíl, a to odvést pozornost od připomínek odborného stanoviska ministerstva financí zpracovaného pro sněmovní mandátový a imunitní výbor kvůli žádosti o vydání místopředsedkyně sněmovny za TOP 09 Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání. Tyto připomínky podle Kalouska vyvracejí údajně nesmyslnou konstrukci obvinění v případu CASA.

Husitská církev vyhlásila Husovské trienium

Církev československá husitská (CČSH) na páteční bohoslužbě k výročí upálení Jana Husa v pražské Betlémské kapli vyhlásila na léta 2012 až 2015 Husovské trienium. Bude to období přípravy na jubilejní rok 2015, kdy uplyne 600 let od Husovy smrti. Trieniem chce církev zvýraznit význam Husa v rámci Česka i v mezinárodním kontextu. Na mši to řekl patriarcha CČSH Tomáš Butta. Na trieniu budou spolupracovat i další církve a organizace. V pátek také podepsaly memorandum CČSH a město Kostnice, kde byl Hus upálen. "Jsme rádi, že došlo k podepsání memoranda o porozumění s městem Kostnicí. Mottem, které nás bude provázet, bude Husův výrok z jeho listu: Prosím, abyste se milovali, dobrých násilím tlačiti nedali a pravdy každému přáli," uvedl Butta. Memorandum bylo zveřejněno také v jihoněmecké Kostnici při pietním aktu u Husova kamene pořádaném primátorem Kostnice Horstem Frankem. Vzpomínkové akce se konají i na dalších místech Česka, například v Husinci, odkud Hus pocházel, se koná tradiční ekumenická bohoslužba.

Bouřky komplikovaly dopravu, stovky lidí jsou dosud bez proudu

Prudké bouře provázené přívalovými dešti, silným větrem a kroupami, které večer a v noci na pátek zasáhly většinu území Čech, způsobily problémy v dopravě, dodávkách elektřiny a ohrožovaly lidské životy. "Hasiči při všech svých zásazích evakuovali před hrozícím nebezpečím 39 osob a zachránili 30 lidských životů," uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Ivana Svitáková.Silný vítr vyvracel stromy, lámal větve a ničil střechy, některé obce vyplavily přívalové deště. Energetici v některých oblastech vyhlásili kalamitní stav. Kalamitu vyhlásili také lesníci na Královéhradecku. Nejhůře bouřky postihly Královéhradecký, Liberecký a Jihočeský kraj. Na Královéhradecku a na Semilsku jsou po bouřích stovky domácností bez elektřiny. Přestože technici začali s opravami už v noci a řadu poruch odstranili, neskončí zřejmě dříve než v sobotu, řekla ČTK mluvčí ČEZ Šárka Beránková. Spadlé stromy a záplavy způsobily přerušení dopravy na železnici. Kvůli podemletým kolejím stále nejezdí vlaky mezi Raspenavou a Bílým Potokem. Doprava byla přerušena i jinde, železničářům už se však podařilo některé tratě zprovoznit. Další bouřky hlásí meteorologové i na dnešní odpoledne a večer. Zatím postihly zejména Klatovsko, kde hasiči vyjížděli mimo jiné k dvěma požárům od blesků, a jižní Čechy.

ČR může dál dávat povolenky zdarma

Bulharsko, Rumunsko a Česká republika mohou od příštího roku nadále poskytovat svým elektrárenským společnostem emisní povolenky zdarma. Rozhodla o tom Evropská komise, která ale souhlas podmiňuje tím, že podniky budou ekvivalent hodnoty povolenek investovat do modernizace. V rámci pravidel, jimiž se řídí unijní systém obchodování s povolenkami (ETS), bylo deseti členským zemím umožněno žádat výjimku z povinnosti povolenky po roce 2013 nakupovat. Země argumentovaly tím, že jsou jejich ekonomiky silně závislé na fosilních palivech. EU již udělila podobnou výjimku také výrobcům elektřiny na Kypru, v Estonsku a Litvě. V nejbližší době chce komise rozhodnout také o požadavku Maďarska a Polska. Unijní systém obchodování s povolenkami ETS (Emissions Trading Scheme) je největším trhem emisních povolenek na světě. Jeho smyslem je regulovat objem emisí škodlivých plynů, které do ovzduší vypouští více než 12.000 elektráren a velkých průmyslových firem z celé EU. Povolenky mají omezovat rovněž emise v letecké dopravě.

Vývoz zbraní z ČR loni klesl o 15 procent

Vývoz zbraní a vojenského materiálu z Česka do celého světa loni klesl na 183,4 milionu eur (asi 4,7 miliardy korun). V roce 2010 vystoupal na rekordní hodnotu 217 milionů eur, tedy podle současného kurzu asi 5,53 miliardy korun. Uvádí to výroční zpráva o kontrole vývozu vojenského materiálu, ručních zbraní pro civilní použití a zboží a technologií dvojího užití v České republice za loňský rok, kterou se bude ve středu zabývat vláda. Klesl i dovoz zbraní. Zatímco v roce 2010 se do Česka dovezl vojenský materiál a zbraně podle aktuálního kurzu za 9,6 miliardy korun, loni už se dovoz snížil na asi 6,1 miliardy korun. ČR se loni vyvezlo například 26.408 pistolí. Kromě USA zamířily například do Mexika, Thajska a Nikaraguy. Do Bulharska a USA se vyvezlo 83 těžkých kulometů, na Ukrajinu 48 věžových kompletů k samohybným houfnicím Gvozdik ráže 122 milimetrů. Pancéřovky a granátomety RPG se vyvezly například do Afghánistánu, do stejné země se vyvezly i lehké kulomety.

Logopeda loni potřebovalo přes 138.000 lidí

Logopedickou péči potřebovalo loni přes 138.000 Češek a Čechů, počet konzultací za pět let stoupl o 15,7 procenta na více než milion. Mírný nárůst může podle statistiků souviset s větší dostupností logopedické péče. Nejčastějším problémem u dětí a dospívajících je vadná výslovnost hlásek, u dospělých ztráta schopnosti řeči. Uvádějí to statistici na svém webu. Na tisíc obyvatel připadalo loni 13,1 léčených u logopeda, rok předtím 12,3 a v roce 2009 to bylo 13,4. Na roční úvazek logopeda připadalo v průměru 2558 konzultací, nejvíc vykazovaly kraje Jihomoravský, 3118, a Plzeňský, 3108, nejméně kraje Královéhradecký, 2053, a Liberecký, 2059.

Ve Francii nalezli část Husova pláště

Ve francouzském Colmaru byla zřejmě nalezena část pláště českého kazatele a církevního reformátora Jana Husa. Vědci ji podle agentury DPA našli náhodou při přípravě výstavy ke Kostnickému koncilu. Relikvii tento pátek představilo Bádenské zemské muzeum v Karlsruhe, které připravuje expozici s názvem Velká zemská výstava ke Kostnickému koncilu (1414-1418) - světová událost středověku. Vědci pracující pro muzeum v Karlsruhe našli kus Husova oděvu v depozitáři muzea Musée d'Unterlinden v Colmaru. Dosud neznámý kus textilie podle přiloženého popisu pochází z Husova pláště. Vědci prokázali, že byl vyroben v odpovídající době. Látku pokládají za relikvii, která svědčí o raném uctívání reformátora, jenž byl kvůli svým názorům prohlášen za kacíře a v Kostnici na jihu dnešního Německa 6. července roku 1415 upálen.

Somr převzal v K. Varech cenu za přínos českému filmu

Herec Josef Somr převzal v Karlových Varech Cenu prezidenta festivalu za přínos českému filmu. Stalo se tak v Městském divadle před projekcí filmu Žert z roku 1968, ve kterém v režii Jaromila Jireše ztvárnil zahořklého intelektuála. "Je pro mě velkou radostí předat toto ocenění právě Josefu Somrovi. Znám ho od jedenašedesátého roku, kdy nastoupil do angažmá v Pardubicích a já jako student gymnázia jsem s na něho s obdivem chodil koukat," řekl prezident festivalu Jiří Bartošk.a Osmasedmdesátiletý oblíbený herec Josef Somr, rodák z moravského Slovácka, zazářil hned ve své první velké filmové roli prostopášného výpravčího Hubičky v Menzelově oscarovém snímku Ostře sledované vlaky z roku 1966. Hrál ve více než osmi desítkách snímků a vytvořil role v padesáti divadelních hrách. Letos převzal tento dvojnásobný držitel cen Thálie Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii. V letech 2005 a 2009 zvítězil v anketě Neviditelný herec o nejoblíbenějšího rozhlasového herce, v roce 2005 obdržel z rukou prezidenta medaili Za zásluhy.

Režisér Ondříček představil v K. Varech svou detektivku Ve stínu

Režisér David Ondříček představil v Karlových Varech svůj nový film, detektivku Ve stínu s Ivanem Trojanem a německým hercem Sebastianem Kochem. Premiéra byla původně ohlášená na únor, v českých kinech se ale objeví až 13. září. Odložení premiéry souvisí hlavně se snahou tvůrců dostat film na některý z významných světových festivalů poté, co nebyl vybrán pro přehlídku v Berlíně. Film Ve stínu se odehrává v 50. letech minulého století krátce před měnovou reformou. Podle Ondříčka je to klasická detektivka, nikoli snímek, kde by převažoval politický motiv. Události té doby se ale do děje prolínají. Točilo se v Praze, v Polsku i v barrandovských ateliérech.

V Hr. Králové pokračuje Rock for People

I přes problémy s následky čtvrteční bouřky pokračuje program závěrečného dne festivalu Rock for People na všech pódiích. Lidé, kteří si zakoupili pouze jednodenní vstupenku na neuskutečněné koncerty Faith No More či Orbital, mají v pátek vstup zdarma. V programu se již představili američtí H20, vystoupí ještě britská skupina Architect, němečtí Irie Révoltés nebo slovenská kapela Horkýže slíže. Tuzemskou scénu zastoupili na jedné z hlavních scén například Mandrage, ještě vystoupí Support Lesbiens, Vypsaná fixa, Mňága a Žďorp, Mig 21 nebo Monkey Business. Intenzivní bouřka mimo jiné způsobila, že nevystoupily největší hvězdy festivalu. "Byla poškozena zvuková technika skupin Faith No More a Orbital. Oprava by trvala několik hodin, což by zásadně kolidovalo s dalším plánem jejich turné," vysvětlil mluvčí festivalu Jiří Hlinka. Skupina přesto dostala plný honorář. Podle organizátorů bude letošní ročník festivalu Rock for People ve ztrátě také kvůli hrazení škod v areálu způsobených bouřkou. Řešit je pořadatelé budou s pojišťovnou. Rozpočet festivalu není znám, pohybuje se v desítkách milionů korun.

V rožnovském skanzenu předvedli své umění řezbáři

Tři desítky řezbářů předváděly své umění v rožnovském Valašském muzeu v přírodě. Lidé mohli obdivovat výrobu drobných dřevěných figurek, malých holubiček, nářadí, kuchyňských potřeb a doplňků. Nechyběly ani velké objekty ze dřeva či kůry. Akce nazvaná Hejův nožík se ve skanzenu konala již šestnáctým rokem, přijeli řezbáři z České republiky, Slovenska a Polska, řekla ČTK režisérka programu Lenka Kučerová. Akce nese jméno lidového řezbáře Josefa Heji (1902 až 1985), který dělal osobité figurky, působil v obcích Hovězí a Halenkov na Vsetínsku. Řezbáři na místě tvoří nejvíce z lipového dřeva, ze kterého se dobře vyřezává. Dřevěné figurky a další výrobky jsou mezi lidmi stále oblíbené. "Hlavně kolem Vánoc se hodně vyrábějí betlémy, obliba narůstá, skoro každý jej chce mít doma," dodala Kučerová.

Po trati z Tanvaldu na Harrachov jely historické vlaky

Unikátní železniční trať z Turnova na Harrachov ovládly historické vlaky. Sjely se na oslavy 110 let Zubačky a Jizerské železnice, které začaly v Kořenově a potrvají až do neděle. Slaví se i na polské straně, protože na podzim to bude 110 let, co byl zahájen provoz z Kořenova do Sklářské Poreby. Dva speciální vlaky tažené parní lokomotivou proto vyrazily i do sousedního Polska a pojedou i v sobotu a v neděli. Na ozubnicové trati z Tanvaldu do Kořenova byl provoz zahájen 1. července 1902 a o 90 let později byla železnice vyhlášena kulturní památkou. Unikátní horská trať, která byla vystavěna především pro dopravu levného pruského uhlí do průmyslového Liberecka, slouží především turistům. Na trati jsou tři úseky s ozubnicí uprostřed koleje. Ta pomáhá lokomotivám překonat příkré stoupání 58 promile. Spojnice mezi Jizerskými horami a Krkonošemi je nejstrmější železniční tratí v zemi. Mezi Kořenovem a Sklářskou Porebou zase trať v Novosvětském průsmyku překonává ve výšce 886 metrů nad mořem hřeben Krkonoš a je tak nejvýše položenou železniční tratí v Polsku.

Ze sportu:

Český hokejový útočník Jaromír Jágr v telekonferenci se zámořskými novináři přiznal, že Dallas, kde překvapivě v úterý podepsal roční smlouvu na 4,55 milionu dolarů, nebyl při výběru angažmá jeho první volbou. Za hlavní cíl považuje dovést tým do play off, kde Stars v posledních čtyřech letech chyběli.

České volejbalistky se probojovaly poprvé v historii do světové soutěže Grand Prix. Účast mezi elitou si zajistily díky postupu do finále Evropské ligy v Karlových Varech po výhře 3:1 nad Nizozemskem. O prvenství v Evropské lize se Češky utkají v neděli s Bulharskem, Grand Prix se bude hrát příští rok v létě.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková pojede na cyklistickém etapovém závodu Tour de Feminin v severních Čechách nadále v modrém trikotu pro nejlepší vrchařku. V druhé etapě vyhrála další prémii, připsala si i body za třetí místo a ve vrchařské soutěži je dál druhá za Ruskou Larisou Pankovovou. Ta vede i celkové pořadí, a tak pojede ve žlutém. Stokilometrovou etapu vyhrála Kirsten Wildová z Nizozemska, Sáblíková dojela ve stejném čase osmadvacátá. Nejlepší českou cyklistkou byla na 17. místě mistryně republiky Pavlína Šulcová.

Tenistky Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká si i na třetím grandslamu v sezoně zahrají semifinále. Pár, který bude Českou republiku reprezentovat na olympijských hrách, porazil ve čtvrtfinále Wimbledonu 6:3, 6:4 turnajové dvojky Saru Erraniovou a Robertu Vinciovou z Itálie.

Basketbalisté Nymburku zahájí zářijový kvalifikační turnaj o Evropskou ligu duelem s belgickým celkem Ostende. V případě postupu je čeká v semifinále buď pořadatel turnaje italské Cantu, nebo bulharský tým Akademik Sofia. Aby se probojovali do elitní soutěže, museli by navíc ve finále porazit nejlepší celek ze čtveřice Doněck, Le Mans, Ulm a Kazaň.

Basketbalistky USK Praha se v základní skupině C Evropské ligy utkají stejně jako v minulé sezoně s Jekatěrinburgem a Galatasarayem. Dnešní los jim zároveň přisoudil za soupeře Salamanku, Polkowice, Mondeville a Novi Záhřeb. Brno ve skupině A vyzve Rivas Madrid, Spartak MO, Wislu Krakov, Bourges, Györ a Tarsus.

Největší tlak v životě si prožila Petra Kvitová při obhajobě wimbledonského titulu. Myslí si to trenér české tenistky David Kotyza, který věří, že se fulnecká rodačka po vyřazení ve čtvrtfinále zbavila určité zátěže a na nadcházející olympijské hry se může vrátit uvolněná a hrát dobře.

Jakub Kornfeil vyhrál úvodní trénink na nedělní Velkou cenu Německa na Sachsenringu. V kombinaci časů z obou dnešních jízd byl český motocyklový závodník v třídě Moto3 druhý. Zraněný Karel Abraham v MotoGP nestartuje.

Posádka Dragonteamu Nymburk obhájila na mistrovství světa dračích lodí v Hongkongu stříbrné medaile ve sprintu mužů na 200 metrů. Stejně jako na dvoukilometrové trati podlehli Středočeši pouze vítězným Číňanům. V předchozím programu šampionátu získala znojemská smíšená posádka Draci Sobioneregy zlato v závodu na dva kilometry.

Počasí v Česku:

V severozápadních Čechách se udržuje pás silných bouřek, který zasahuje zejména do okresů Karlovy Vary, Sokolov a Chomutov. Další pás bouřek postupuje přes Vysočinu k severu. V bouřkách se vyskytují silné nárazy větru a přívaly deště.

V sobotu bude převážně oblačno, na většině území přeháňky nebo déšť. Nejvyšší teploty 23 až 27 °C.