Zprávy

0:00
/
0:00

Ministrem spravedlnosti se stal Pavel Blažek z ODS

Ministerstvo spravedlnosti má nového šéfa. Náhle odvolaného ministra Jiřího Pospíšila (ODS) nahradil další místopředseda ODS a předseda brněnské organizace strany Pavel Blažek. Na návrh premiéra Petra Nečase (ODS) ho do funkce jmenoval prezident Václav Klaus. Ten při jmenování nového šéfa nabádal, aby zabránil jakékoliv politizaci svého resortu. Justice by podle něj neměla podléhat vnějším tlakům. Jedním z Blažkových úkolů bude jmenovat nového pražského vrchního žalobce. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman do této funkce navrhl ústeckou státní zástupkyni Lenku Bradáčovou, její jmenování podporoval i Blažkův předchůdce Jiří Pospíšil. Právě to ale mělo být jedním z důvodů jeho odvolání. Nový ministr v této souvislosti zdůraznil, že jeho úřad je nadřízený státnímu zastupitelství. To by podle něj nemělo bez kontroly ministerstva rozhodovat o výběru vedoucích pracovníků. Premiérovi Blažek slíbil, že se pokusí nalézt úspory ve svém resortu. Přiznal ale, že situace ve vězenství je složitá a peníze na něj bude potřeba zajistit.

Kvůli čerpání dotací EU v regionu Severozápad obviněni čtyři lidé

Policie obvinila kvůli čerpání evropských dotací v regionu Severozápad čtyři lidi, řekla ČTK náměstkyně krajského státního zástupce Lenka Bradáčová. Přímo ze sídla dotačního úřadu v Ústí nad Labem policisté ráno odvedli dva úředníky, podle informací ČTK šlo o jednu vedoucí odboru a vedoucího oddělení. Kromě nich byli zadrženi další dva lidé, jedním z nich je podle České televize bývalý ředitel úřadu Petr Kušnierz. Úředníky už policie obvinila ze zneužití pravomoci a z poškozování finančních zájmů EU. Zásah je podobný tomu z loňského března, kdy policie zadržela Kušnierze a dalších šest lidí. Policisté naposledy udělali razii v sídle dotačního úřadu 1. června. Kanceláře tehdy zapečetili a po čtyřiadvacetihodinové prohlídce si z nich odnesli dokumentaci ke čtyřem projektům a také zálohy ze serverů. V úterý se vrátili a odvedli dva úředníky. Podle mluvčího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavla Hantáka jde o totožný případ.

Vláda bude znovu jednat o evropských fondech

Vláda se ve středu vrátí k jednání o materiálu ministerstva pro místní rozvoj, podle kterého může ČR přijít v evropských fondech asi o 22 miliard korun. Stalo by se tak v případě, že Evropská komise do konce letošního roku Česku neobnoví proplácení dotací. Jde hlavně o peníze operačních programů Životní prostředí a Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Dokument z MMR označuje za rizikové šest programů z 18, které spravují tuzemské úřady. Vláda v březnu na doporučení EK kvůli nesrovnalostem v tuzemském dotačním systému pozastavila odesílání žádostí do Bruselu o zpětné proplacení dotací. Čas na nápravu dostal kabinet do konce června. Koncem minulého týdne MMR uvedlo, že ČR dokončila nápravu systému čerpání peněz z fondů EU a návrh změn odeslala do Bruselu. Eurokomisař pro regionální politiku Johannes Hahn nedávno řekl, že termín možného obnovení proplácení evropských dotací je zatím nejasný. V období 2007 až 2013 může Česko získat z Bruselu podle aktuálního kurzu uváděného MMR 778,5 miliardy korun. Celkem úřady proplatily příjemcům dotací od roku 2007 do začátku května 333,8 miliardy korun.

Systém CASA nesplnil vojskové zkoušky

Systém pasivní ochrany proti raketám na letounech CASA C-295M české armády nesplnil vojskové zkoušky. Uvedlo to ministerstvo obrany. Systém, známý jako DAS, nevyhověl v sedmi z celkem 17 prověřovaných oblastí. Ministerstvo nyní intenzivně jedná s výrobcem i dodavatelem, jak by bylo možné závady odstranit. Stejný systém už vojskovými zkouškami neprošel zhruba před rokem. Od té doby se pracovalo na odstranění tehdy zjištěných závad. Obrana uvádí, že kvůli nesprávnému fungování DAS nemůže letadla CASA vyslat do zahraniční mise v Afghánistánu. Česká republika získala ze Španělska čtyři nová dopravní letadla CASA a jeden stroj vyměnila za čtyři bitevníky L-159 z produkce Aera Vodochody. Nákup dopravních letadel CASA byl podle odborníků i médií podezřelý. Policie kvůli nevýhodné smlouvě nyní žádá Poslaneckou sněmovnu, aby vydala ke stíhání tehdejší ministryni obrany Vlastu Parkanovou.

Armáda bude moci používat v Česku rušičky, novelu podepsal Klaus

Armáda bude moci při cvičeních v Česku používat rušičky, bude je ale moci spouštět za stanovených podmínek. Zjednoduší se také vysílání letadel s humanitární pomoci do zahraničí. Novelu zákona o ozbrojených silách podepsal prezident Václav Klaus, informoval o tom jeho mluvčí Radim Ochvat. Využívání rušiček, pro které je nutný důkladný výcvik, má chránit vojáky hlavně v zahraničních misích. O jejich použití v Česku budou muset vojáci předem informovat Český telekomunikační úřad a integrovaný záchranný systém. Vysílat letadla s humanitární pomocí bude v pravomoci ministerstva obrany; nebude už rozhodovat vláda jako celek. Kabinet si od změny slibuje zrychlení poskytování pomoci postiženým zemím.

Hynek: Směrnice by měla usnadnit export vojenského materiálu z ČR

Čeští exportéři zbraní a vojenského materiálu by měli mít snazší přístup na zahraniční trhy mimo Evropskou unii. Na začátku července začala platit evropská směrnice rušící tranzitní licence, které při vývozu tohoto zboží do zemí mimo EU dosud požadovaly okolní státy. ČTK to řekl prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek. Čeští vývozci zbraní a vojenského materiálu si již delší dobu stěžovali, že kvůli licencím od okolních států měli problémy s dopravou objednaného zboží zahraničním obchodním partnerům v zemích mimo EU. Zdlouhavé vyřízení licence způsobovalo průtahy v dodávkách zboží a někdy prý tranzitní povolení nebylo vydáno, ačkoliv od českých úřadů firmy licenci k vývozu měly. Sjednanou zakázku poté mohla získat zahraniční konkurence.

Biskupové se sešli na Velehradě, probírají i církevní restituce

Moravské poutní místo Velehrad hostí 90. plenární zasedání České biskupské konference (ČBK). Biskupové se před církevní slavností slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, jejichž odkaz připomene čtvrteční státní svátek, scházejí pravidelně. Tématem jejich hovorů budou například také církevní restituce. Církevní restituce budou poslanci schvalovat na červencové schůzi. Vládní návrh zákona předpokládá, že církve dostanou zhruba polovinu někdejšího majetku v hodnotě 75 miliard Kč, který je v držení státu. Za ostatní majetek mají získat náhradu 59 miliard korun během 30 let. "Musím říct, že některé politické strany si dělají z tohoto případu svou politickou kampaň. Myslím, že by se měly trochu zamýšlet nad tím, zdali je takový způsob jednání únosný," uvedl arcibiskup Dominik Duka. Podle něj je vyřešení otázky narovnání vztahu státu a církví na státu.

Handikapovaní znovu chtějí pozastavil vydávání sKaret

Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP) znovu požádala soud, aby pozastavil vydávání nových sociálních karet do doby, než se vyjasní jejich používání. První návrh na předběžné opatření soud odmítl kvůli tomu, že rada nesložila požadovaných 10.000 korun na případné soudní výlohy. Soud by měl rozhodnout do sedmi dnů. Úřady práce ale už nyní začínají první sKarty vydávat. Radě vadí, že by lidé neměli dostávat peníze od státu složenkami či přímo do domu, ale na účet k sKartě. Museli by si je pak vybírat z bankomatu nebo přeposílat. Mnozí handicapovaní či senioři by se tak prý ke státní pomoci nedostali. Podle rady by se to mohlo týkat stovek tisíc lidí. Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD) navrhuje novelu, která by platební funkce sKaret vyloučila. Ministr Jaromír Drábek (TOP 09) už dřív řekl, že do konce roku se budou dávky dál rozesílat poukázkou. Od ledna by se za to ale už mělo platit. Zdarma by službu měli mít jen ti, kteří si pomoc od státu nebudou moci jinak vybrat. Úřady práce začínají nyní zkušebně stovky karet vydávat, do konce roku by jich měly rozdat milion.

V Zelené úsporám dostali majitelé domů na zateplení 15 miliard

Na účty 64.000 žadatelů o dotace na zateplení či výměnu starých kotlů v programu Zelená úsporám už došlo 15 miliard korun. Podle ředitelky Státního fondu životního prostředí Radky Bučilové je v současnosti jisté, že v tomto programu budou proplaceny všechny řádně podané, realizované a doložené projekty soukromých rodinných domů a bytových domů. Na veřejné budovy možná zbude dalších 350 milionů korun. Připomenula, že pro veřejné budovy, hlavně školy, nemocnice, domovy pro seniory nebo kulturní střediska, vyčlenil fond na zateplení v letošním roce v Zelené úsporám 200 milionů korun. K tomu vláda v červnu schválila prodej dalších emisních povolenek z rezervy pro nové účastníky energetického trhu. Zisk z prodeje má opět směřovat do energetických úspor ve veřejných budovách, podle odhadu ministra životního prostředí Tomáše Chalupy by to mohlo být dalších 350 milionů korun.

Cyklostezky se už nebudou stavět neúčelně, slibuje ministerstvo

Cyklostezky by se v Česku v budoucnu už neměly stavět draze a neúčelně, předpokládá aktualizovaná cyklostrategie pro léta 2012 až 2015, kterou připravuje ministerstvo dopravy. Za náklady na některé nové stezky a jejich slabý přínos pro cyklisty kritizoval ministerstvo dopravy Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), podle nějž pro budování cyklistických tras chybí v Česku efektivní koncepce. Národní cyklistická strategie, která je v současnosti hlavním koncepčním dokumentem v oblasti výstavby cyklostezek, se podle NKÚ zabývá otázkou potřebnosti jednotlivých tras pouze obecně. Chybí v ní metodika pro zhodnocení přiměřenosti nákladů na jednotlivé projekty a zároveň neumožňuje hodnocení přínosu jednotlivých stezek. Podle NKÚ se na stavbu cyklostezek od roku 2007 vynaložilo 972 milionů korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Další peníze na stavbu stezek šly z evropských programů Podpora regionálního rozvoje (47,8 milionu korun) a Podpora cestovního ruchu (5,3 milionu korun).

Budějovický Budvar ukončí spolupráci s koncernem Anheuser-Busch

Budějovický Budvar ukončí k 6. červenci obchodní spolupráci s pivovarnickým koncernem Anheuser-Busch Inbev (ABI). ABI zajišťoval od ledna 2007 na základě smlouvy o výhradním obchodním zastoupení na území USA import, distribuci a marketing prémiového světlého ležáku z Budějovického Budvaru, který se v severní Americe prodává pod značkou Czechvar. Novým importérem se stane společnost United States Beverage (USB). Řekl to mluvčí Budvaru Petr Samec. Je to společnost zaměřená na vývoz a marketing superprémiových a takzvaných "craft beer" značek do USA, sídlí ve Stamfordu v Connecticutu. Smlouva uzavřená s ABI v roce 2007 byla podle Samce v souladu s tehdejší strategií ABI, který chtěl využít dynamicky rostoucí poptávku po importovaných pivech v USA. Firma Anheuser-Busch InBev je největším výrobcem piva na světě. S českobudějovickým Budvarem vede řadu soudních sporů. Oba pivovary bojují více než sto let o značku Budweiser a její různé obměny. Většina sporů je z nedávných let, kdy Budvar zvýšil export.

Svaz pacientů vyzval pacienty, ať žádají léky hrazené pojišťovnou

První viceprezidentka Svazu pacientů, senátorka ČSSD Alena Gajdůšková vyzvala pacienty, ať žádají od lékaře recept na léky hrazené zdravotní pojišťovnou. Když na jejich obtíž takový lék není, mají to sdělit ombudsmanovi svazu. Léky nehrazené z pojištění by podle Gajdůškové měli pacienti bojkotovat. K lékům, které pojišťovny nehradily, přibylo od 1. července dalších 150, jsou mezi nimi přípravky na bolest, alergie či kožní problémy. Mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs ČTK potvrdil, že za některé tyto léky není náhrada, třeba za šetrná projímadla, promazávadla pro děti s ekzémem či přípravky s obsahem vápníku pro lidi s osteoporózou. V Česku působí čtyři pacientští ombudsmani pro osm krajů. Pro Středočeský kraj a Prahu je to senátor Marcel Chládek (ČSSD), pro Plzeňský kraj hejtmanka Milada Emmerová (ČSSD), pro Zlínský, Olomoucký, Moravskoslezský a Jihomoravský kraj senátorka Alena Gajdůšková (ČSSD) a pro kraj Ústecký poslanec Josef Tancoš (ČSSD).

Dovolenou navíc má stále méně zaměstnanců, loni to bylo 23 procent

Výhodu od zaměstnavatele v podobě dovolené navíc má v posledních letech stále méně zaměstnanců, letos se ale situace mírně zlepšila. Minulý rok ji dostalo 23 procent pracujících lidí, letos bude mít delší dovolenou téměř každý čtvrtý pracující Čech. Firmy v průměru poskytují pět dnů volna nad rámec zákona. Vyplývá to z platového průzkumu Platy.cz, do něhož se za poslední rok zapojilo 87.000 lidí. Ze zákona mají zaměstnanci nárok na 20 dní dovolené za kalendářní rok. Zaměstnavatel jim však může poskytnout několik dnů dovolené navíc.

Odvolací soud zmírnil tresty devíti mužům za prodej marihuany

Pražský vrchní soud zmírnil tresty všem devíti obžalovaným mužům z Liberecka, kteří prodávali marihuanu. Pěti z nich uložil nepodmíněné tresty od čtyř do sedmi let vězení, čtyřem tresty podmíněné. Rozhodnutí je pravomocné a nelze se proti němu odvolat. Krajský soud loni v prosinci mužům podle podílu na trestné činnosti vyměřil od jedné podmínky až po devět let vězení. Nejpřísněji potrestal soud recidivisty Jana Celbu a Jana Tauchmana. Uložil jim sedm a 6,5 roku vězení. Oba vinu popírali, přestože jim byla podle soudu bezpečně prokázána.

Bouře odstřihla v Čechách desítky lidí od proudu a lámala stromy

Bouřky a přívalové deště v noci a ráno zaměstnávaly hasiče a energetiky v Čechách. Nejhorší situace byla patrně v Královéhradeckém kraji, kde zůstaly desítky rodin bez proudu. Bouřka také lámala stromy a zaplavila sklepy například ve středních Čechách a v Ústeckém a Plzeňském kraji. Meteorologové varují, že přívalové deště budou pokračovat až do středečního rána, na některých místech se mohou rozvodnit řeky. Hasiči na mnoha místech Čech vyjížděli k čerpání vody ze sklepů a také ke stromům popadaným na silnice. Ve Středočeském kraji odstraňovali ze silnic zhruba tři desítky stromů, v Libereckém kraji zaznamenali 21 výjezdů. Meteorologové stále varují před silnými bouřkami s přívalovým deštěm, kroupami a nárazovým větrem. Mohou se proto rozvodnit řeky, které jsou po předchozím dešti už plné vody.

V Holašovicích chystají popatnácté Selské slavnosti

V Holašovicích na Českobudějovicku chystají patnácté Selské slavnosti. Do vesnice na seznamu UNESCO přijíždějí každoročně na tradiční staročeský jarmark tisíce lidí. V kulisách selského baroka na návsi mohou sledovat při práci řemeslníky. Součástí letošního ročníku, jenž začíná 20. července, bude soutěž O nejlepší jihočeskou buchtu a koláč a také udílení značky Regionální potravina Jihočeského kraje 2012, řekl starosta Jankova Jan Jílek. Letos si navíc na slavnostech připomenou dvacáté výročí zápisu prvních českých památek na seznam UNESCO a zároveň 40. výročí založení této světové organizace. Hosty slavností budou folklorní soubory nejen z České republiky, jarmareční zpěváci, jihočeští heligonkáři a dechovky. Pro děti jsou připraveny řemeslné dílny, projížďky na koních a také historický, ručně poháněný kolotoč. Návštěvníkům bude sloužit autobusová kyvadlová doprava.

Organizátoři karlovarského festivalu vydali přes 72.000 vstupenek

Organizátoři karlovarského festivalu k úternímu dopoledni napočítali 8039 akreditovaných účastníků. Z nich je 251 tvůrců, 587 novinářů a 674 filmových profesionálů. Zatím prodali 72.040 vstupenek na 171 projekcí. V hlasování o diváckou cenu deníku Právo jsou na prvním místě Formanova hořká komedie Hoří, má panenko a zneklidňující sugestivní drama dánského režiséra Thomase Vinterberga Hon - oba snímky shodně získaly v hodnocení známku 1,14. V Honu ztvárnil hlavní roli Mads Mikkelsen, který se objevil například v bondovce Casino Royale, ve filmech Souboj Titánů, Tři mušketýři a Královská aféra. Na třetím místě je se známkou 1,23 francouzsko-italský příběh Samuraj. Mezi krátkými animovanými snímky zařazenými do karlovarského programu se objevil nejnovější projekt Michaely Pavlátové Tramvaj, za který získala dvě ceny na prestižní přehlídce v Annecy. Sedmiminutový film je přiřazen ke snímku Alois Nebel, na plátně se objeví ještě 5. července odpoledne v Malém sále Thermalu.

Režisér Nvota ve Varech představil Konfidenta

Ještě před českou premiérou plánovanou na čtvrtek představil slovenský režisér Juraj Nvota v dějišti 47. Mezinárodního filmového festivalu svůj nový snímek Konfident. Do hlavní role obsadil Jiřího Mádla. V Konfidentovi hraje Mádl mladého radioamatéra, o kterého se zajímala komunistická Státní bezpečnost. Příběh vychází z poznatků archivovaných ve svazcích Ústavu paměti národa v Bratislavě. Hlavní hrdina Adam je radioamatér v bývalé zájmové organizaci Svazarm. Aby zachránil svou lásku Evu před represemi StB a umožnil jí vysokoškolské studium, stane se profesionálním agentem. Jeho prací je odposlouchávat lidi a shromažďovat na ně kompromitující materiály. V dramatickém snímku místy odlehčeném humorem hrají kromě Mádla také Michaela Majerníková, Ondřej Vetchý, Jan Budař a Arnošt Goldflam. Na Slovensku byl už film uveden do kin a podle distributorů se setkává s velkým zájmem.

Češka nepřežila pád v rakouských Alpách

V rakouských Alpách zahynula v pondělí večer Češka při zlézání hory nedaleko Kaprunu. Další Čech, který se na vrchol hory Großes Wiesbachhorn snažil dostat s ní, se těžce zranil a je v nemocnici v Zell am See. Podle záchranářů oba dobře vybavení alpinisté během výstupu na vrchol ve výšce 3564 metrů nad mořem uklouzli na sněhovém poli a zřítili se. Těžce zraněnému muži se podařilo kolem 20:00 přivolat pomoc. Kvůli špatnému počasí se k němu však nedostal vrtulník, a tak trvalo dalších několik hodin, než na místo dorazila skupina 13 záchranářů s lékařem. Žena už ale v té době byla po smrti.

V Liberci se narodila vzácná mláďata bílých tygrů

V liberecké zoologické zahradě se narodila tři mláďata vzácných bílých tygrů. Jejich úspěšný odchov se v Liberci zatím podařil jen jednou, před deseti lety. Čtyřletá samice Surya Bára mláďata porodila tuto neděli a okamžitě se o ně začala starat. Její chování je podle mluvčího zoo Ivana Langra nadějí, že i tentokrát budou úspěšní. Chovatelé z opatrnosti uzavřeli před návštěvníky pavilon šelem. Matku s mláďaty ale budou moci příchozí sledovat na obrazovce v dolní části liberecké zoo. Bílí tygři patří mezi největší lákadla liberecké zoo. Na celém světě jich žije jen několik desítek. Šelmy pocházejí z Indie a jejich bílé zbarvení je dáno částečným albinismem. První zmínka o nich pochází z roku 1951. Liberecká zoo je jako první v Česku začala chovat v roce 1994, kdy získala chovný pár ze švédské zoo v Eskilstuně.

Ze sportu:

Badmintonista Petr Koukal bude vlajkonošem české výpravy při slavnostním zahájení olympijských her v Londýně. Šestadvacetiletý reprezentant se vrátil k vrcholovému sportu poté, co se dokázal loni vyléčit z rakoviny. Jméno vlajkonoše oznámili zástupci Českého olympijského výboru. Londýnské hry začnou 27. července.

Fotbalový reprezentant Milan Petržela přestoupil z Viktorie Plzeň do německého celku Augsburg. Ve čtrnáctém týmu minulé sezony bundesligy podepsal smlouvu na tři roky a stane se tak spoluhráčem jiného českého fotbalisty Jana Morávka. S novým týmem se zapojí do přípravy 9. července. O přestupu informoval Viktor Kolář, předseda představenstva společnosti Sport Invest International, která hráče zastupuje.

Fotbalisté Liberce, Sparty, Plzně a Mladé Boleslavi vstoupí do příštího ročníku Poháru České pošty ve třetím kole. Ostatní účastníci nejvyšší domácí soutěže včetně obhájce trofeje Olomouce se zapojí o kolo dříve. Vyplývá to z losu zveřejněného na oficiálních internetových stránkách Fotbalové asociace ČR.

Počasí v Česku -

Oblačno až zataženo s přeháňkami, místy bouřky. Teploty do 26 stupňů Celsia, na Moravě a ve Slezsku až 31 stupňů.