Zprávy

Klaus: Výsledek voleb v Řecku řešení krize v eurozóně neovlivní

Výsledek řeckých voleb neovlivní řešení současné krize v eurozóně, řekl Českému rozhlasu prezident Václav Klaus. I když podle něj zvítězí "takzvaně proevropští Řekové", Řecku nesplatitelný dluh zůstane i nadále a jen se současná situace bude prodlužovat, míní Klaus. "Naopak Řecko by potřebovalo jasné řešení a já vždycky říkám, že Řekové nezpůsobili tuto krizi, Řekové jsou obětí eurozóny," uvedla hlava českého státu. Představa, že východiskem je vítězství proevropských stran, je podle něj naprostý omyl. Co by jasným řešením mělo být, zda například návrat k drachmě, Klaus ale neuvedl. Český prezident je známý euroskeptik a současnou EU dlouhodobě kritizuje. Řekové jdou v krátké době k druhým předčasným parlamentním volbám poté, co ty předchozí, které se konaly 6. května, neumožnily sestavení vlády s většinovou podporou poslanců.

Jankovský: Počet operačních programů se sníží na šest

Počet operačních programů na čerpání dotací z Evropské unie se zřejmě sníží ze současných 24 na šest. Vzniknout by měly tři celostátní programy, jeden regionální, jeden pražský a jeden technicko-pomocný, uvedl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Cílem je podle něj zjednodušit celý systém tak, aby se neopakovaly problémy, kterým Česko nyní čelí ohledně čerpání peněz z EU. Celostátní program pro vzdělání a zaměstnanost by měl podle Janovského spadat pod ministerstvo práce a sociálních věcí. Další celostátní program podpory podnikání a inovací by mělo mít v gesci ministerstvo průmyslu. Program ohledně infrastruktury by měl spadat pod ministerstvo dopravy. Česko má nyní velké potíže s čerpáním dotací z EU. Země na doporučení Evropské komise pozastavila až do poloviny roku odesílání žádostí do Bruselu o zpětné proplacení dotací. Evropská komise Česku vytkla hlavně problémy s kontrolou a auditem. Opatření k odstranění nedostatků chce vláda učinit do července, následně je prověří EK.

Vedení ČSSD bude moci více zasahovat do krajských kandidátek

V případě podezření z korupce a jiných vážných důvodů bude moci vedení ČSSD vyškrtnout kandidáty pro krajské volby. Na svém nedělním jednání o tom rozhodl ústřední výkonný výbor strany. Na krajských konferencích, které rozhodují o vedení regionu a sestavování kandidátek, by také mělo být více delegátů než dosud. Uvedl to předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc. Sociální demokraté změnou stranických pravidel reagují na korupční aféru jejich bývalého hejtmana Davida Ratha. Podle Sobotky se ČSSD musí od politiků podezřelých z korupce jasně distancovat, aby stranu před volbami nepoškozovali. Širší vedení ČSSD také schválilo závazný klíč pro výběr delegátů na krajské konference. Delegát by nově měl zastupovat maximálně 20 straníků. Pravidlo už bude platit i pro volební konferenci středočeské ČSSD, která má po nátlaku vedení strany rozhodnout o změně vedení krajské ČSSD a kandidátce pro podzimní volby. Konference středočeské ČSSD byla původně svolána podle klíče 1:35. Nyní by se tedy měl posílit vliv členské základny na rozhodování v krajské organizaci.

Zeman: Rampulův nástupce musí počítat se zrušením svého úřadu

Šéf žalobců Pavel Zeman bude při výběru nového pražského vrchního státního zástupce zohledňovat i to, že vrchní státní zastupitelství mají v budoucnosti zaniknout. Řekl to v pořadu Otázky Václava Moravce. Kdo by měl nahradit Vlastimila Rampulu, který místo na základě rozsudku Nejvyššího správního soudu (NSS) opustil tento týden, zatím neřekl. Ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS) chce kandidáta navrhnout na přelomu června a července. Se zrušením vrchních státních zastupitelství počítá novela zákona, kterou připravilo ministerstvo spravedlnosti. Nyní má návrh vláda, koaliční politici se však na něm zatím neshodli. Největší spory panují právě o zrušení vrchních státních zastupitelství, dále o délku funkčního období nejvyššího státního zástupce, o stanovení působnosti nového protikorupčního útvaru či o to, kdo by měl jmenovat jeho šéfa. Rampula odešel z funkce v pátek. Nyní úřad dočasně vede první náměstek Libor Grygárek. Bývalý pražský vrchní státní zástupce však České televizi bez dalších podrobností napsal, že zvažuje další právní kroky proti rozhodnutí Nejvyššího správního soudu.

Soud se vrátí k případu Pitrových údajných daňových podvodů

U pražského městského soudu začne v pondělí obnovené hlavní líčení v případu kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra a Miroslava Provoda, které obžaloba viní z daňových deliktů z roku 1994. Soudy mužům za podvody na daních vyměřily již v roce 2006 po pěti letech vězení, letos však s definitivní platností rozsudek zrušily. Povolily obnovu procesu, protože se objevily nové zásadní důkazy. Nové znalecké posudky byly zpracovány na základě části účetnictví, která vyšla najevo až po pravomocném rozsudku. Provod, který si část pětiletého trestu za mřížemi odpykal, chce podle dřívějšího vyjádření pro server Týden.cz v případě osvobozujícího rozsudku požadovat po státu odškodnění. Pitr již dostal od městského soudu na počátku června nepravomocný tříletý trest vězení za vyvedení akcií potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny ze společnosti Agrocredit a jeden daňový únik, kterého se obnova netýká. Téměř dva roky již ale podnikatel strávil ve vazbě.

ČNB: Podíl problematických úvěrů je nejníže od května 2010

Podíl problematických úvěrů na celkovém objemu bankovních půjček ke konci dubna mírně klesl na 5,92 procenta. To je nejnižší hodnota od května 2010. Objem takzvaných úvěrů v selhání se tak snížil na necelých 136,6 miliardy korun. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českou národní bankou. U domácností podíl úvěrů v selhání, kam patří například půjčky nesplácené 90 a více dní, ale ke konci dubna mírně stoupl na 5,07 procenta z předchozích 5,03 procenta. Je tak nejvyšší v letošním roce. U nefinančních podniků podíl problémových půjček klesl pod osmiprocentní hranici, tedy na nejnižší hodnotu od prosince 2009. V celkovém vyjádření činil objem těchto půjček u nefinančních podniků necelých 66 miliard korun a u domácností 51,4 miliardy korun.

Zemřela herečka Jaroslava Adamová

Ve věku 87 let zemřela v Praze divadelní, televizní a filmová herečka Jaroslava Adamová. ČTK o tom informovala rodina zesnulé. Adamová za více než 60 let na scéně ztvárnila třeba Annu Kareninovou, Hedu Gablerovou a Marii Stuartovnu. Nezapomenutelný je její společný herecký koncert s Janem Werichem v televizním filmu Kočár nejsvětější svátosti. V roce 2003 hrála výraznou roli ve filmu Želary. Adamová na sebe upozornila celou řadou charakterních rolí především v divadle. Ve filmu tolik příležitostí nedostala. Získala Cenu Františka Filipovského za celoživotní působení v dabingu, za celoživotní herecké mistrovství obdržela v roce 1996 cenu Thálie. Prezidentem byla v roce 2001 vyznamenána medailí Za zásluhy.

Sedmdesátiny oslaví básník a překladatel Ivan Wernisch

Jedním z nejsvéráznějších současných českých básníků Ivan Wernisch 18. června oslaví sedmdesátiny. Kromě vlastních veršů se tento autor, jehož tvorba za normalizace mohla vycházet jen v samizdatu či v zahraničí, věnuje překladům z několika jazyků. Dlouhá léta znovuobjevuje zapomenuté české básníky, jejichž dílo uspořádal již do několika antologií. Řada Wernischových textů byla také zhudebněna, mimo jiné skupinou The Plastic People of the Universe, Mikolášem Chadimou či Petrem Skoumalem. Ivan Wernisch se narodil v Praze a absolvoval Vyšší průmyslovou školu keramickou v Karlových Varech (1959). Krátce působil jako keramický výtvarník a pak vystřídal řadu zaměstnání (mj. tesař, uklízeč na petřínské hvězdárně či dělník na stavbě metra). V době normalizace připravil pro Československý rozhlas téměř šest set pořadů překladové poezie. Kromě skutečných překladů také v rámci rozsáhlé mystifikace přisuzoval své verše básníkům existujícím i fiktivním. Po revoluci se vrátil do Literárních novin, kde původně pracoval do roku 1969.

Výstava přibližuje vznik Muzea Enza Ferrariho

Proces výstavby jednoho z posledních děl známého britsko-českého architekta Jana Kaplického od prvních skic až po finální stavební úpravy dokumentuje výstava v pražské Galerii Zdeněk Sklenář. Lidé si na ní mohou do 1. září prohlédnout fotografie a modely Muzea Enza Ferrariho, slavného automobilového konstruktéra a závodníka, které bylo v březnu slavnostně otevřeno v severoitalské Modeně. Podle galeristy Sklenáře to je první výstava na světě, která ukazuje, jak takové muzeum vzniká. Návštěvníci galerie se mohou podívat na desítky skic a fotografií, které ukazují různé fáze stavby muzea. Prohlédnout si mohou i záběry dotvořeného díla. Kaplický se začátku stavby v Modeně nedožil, zemřel tři měsíce před položením základního kamene v lednu 2009. Na realizaci pak dohlížel jeho kolega z Future Systems, italský architekt Andrea Morgante, který v roce 2009 založil vlastní ateliér Shiro Studio.

Výstava v Olomouci představuje architekturu Priorů 60. a 70. let

Patnáct nejvýznamnějších českých obchodních domů ze 60. a 70. let 20. století představuje v Olomouci výstava Kotvy Máje Priory. Týdenní bytovou výstavu pořádají členové sdružení Za krásnou Olomouc. Expozici budou po celý týden doprovázet přednášky odborníků. Věnovat se budou i rozporuplnému olomouckému Prioru. Právě olomoucký Prior, který patří k nejkontroverznějším stavbám v historickém jádru města, přitahuje v těchto dnech velkou pozornost. Obchodní dům se letos v únoru uzavřel a prochází velkou rekonstrukcí za zhruba 150 milionů korun, z objektu zůstal pouze skelet. Díky opravě z něj vznikne moderní nákupní galerie Moritz. Cenná svědectví podají pamětníci v debatě s historikem architektury Rostislavem Šváchou. Detailní program návštěvníci najdou na www.krasnaolomouc.cz.

Řidič ujížděl z Plzně policii, při nehodě zemřel

U Ejpovic zahynul v neděli dopoledne při dopravní nehodě šestatřicetiletý řidič, který ujížděl před policejní hlídkou. Ve velké rychlosti nezvládl vůz a vylétl ze silnice. V troskách automobilu na místě podlehl vážným zraněním. Mluvčí krajské policie Dagmar Jiroušková ČTK řekla, že před nehodou se s policejním vozem nestřetl. Policejní hlídka stavěla při kontrolní akci řidiče superbu v Plzni na Americké třídě. Podle ní byl v době nehody policejní vůz za ujíždějícím superbem asi 200 metrů. Policisté nepoužili k zastavení auta varovné výstřely. Nehodu nyní vyšetřuje dopravní policie.

Ve Středočeském kraji spadla dvě malá letadla, tři zranění

Ve Středočeském kraji v sobotu spadla dvě malá letadla. U Tvoršovic na Benešovsku se při pádu vážně zranil pilot. Další letadlo spadlo na letišti v Mladé Boleslavi, dva lidé byli lehce zraněni. ČTK to zjistila od policie, hasičů a záchranářů. Nehoda na Benešovsku se stala před 18:00. Pilot utrpěl otřes mozku a zlomeninu čelisti, do nemocnice v pražském Motole byl podle náměstka ředitele středočeských záchranářů Petra Macha převážen ve stabilizovaném stavu. Na letadle vznikla škoda milion korun, řekl ČTK mluvčí středočeské policie Jakub Vinčálek. Za nehodou by podle policie mohl být nezvládnutý manévr pilota. Na letišti v Mladé Boleslavi spadl podle mluvčí krajských hasičů Lenky Kostkové historický ultralight, který po pádu začal hořet. Pilot a pasažér byli lehce zraněni. Hasiči podle mluvčí oheň zlikvidovali za několik minut. Škoda je podle odhadů 50.000 korun. Na letišti si konal letecký den, který navštívilo přes 7000 lidí.

Na Příbramsku zemřel parašutista

Na letišti Dlouhá Lhota na Příbramsku zemřel asi čtyřicetiletý zkušený parašutista. Pravděpodobně nezvládl manévr a zřítil se ve velké rychlosti zhruba ze 100 metrů. Řekla to mluvčí příbramské policie Lenka Pavlová. Parašutista byl podle Pavlové velmi zkušený, protože za sebou měl kolem 3000 seskoků. V neděli absolvoval druhý seskok z výšky 1500 metrů, uvedla Pavlová. Podle mluvčí bylo všechno při seskoku v pořádku, muž ale v nízké výšce nezvládl otočku a zřítil se na zem zhruba v osmdesátikilometrové rychlosti. Na místě se jej podle Pavlové snažili oživit záchranáři, ale nepodařilo se jim to. Zemřel na mnohačetná poranění.

V Nových Sadech v sobotu spadlo rogalo, pilot byl zraněn

V Nových Sadech na Žďársku spadlo v sobotu rogalo, pilot byl středně těžce zraněn. Čtyřiašedesátiletý muž zřejmě nezvládl řízení při startu. Letecky byl přepraven do brněnské nemocnice, řekla dnes ČTK policejní mluvčí Jana Kroutilová. Podle záchranářů utrpěl hlavně zhmožděniny. Nehoda se stala po 13:00 zřejmě na travnaté ploše mezi Novými Sady a Bezděkovem. Okolnosti vyšetřuje letecká inspekce.

Sokoli opravili venkovní sportoviště v Brně

Tělocvičná jednota Sokol díky dotaci 17,4 milionu korun od Evropské unie opravila venkovní sportoviště v Kounicově ulici v Brně. Atletický ovál dostal nový povrch, přibylo víceúčelové hřiště, vzniklo zázemí s šatnami a kavárnou. První velkou akcí na zrekonstruovaném sportovišti je sobotní a dnešní sokolský slet jihomoravských žup. Krajského sletu se účastní 2000 cvičenců. "Cílem je hlavně příprava na všesokolský slet," řekl ČTK vzdělavatel Sokola Brno I Michal Doležel. Hřiště v Kounicově ulici vybudoval před 90 lety brněnský architekt Miloslav Kopřiva. Počátky sportoviště připomíná během sletových dní výstava dosud nepublikovaných fotografií ze stavby v roce 1922. Kromě venkovního sportoviště má Sokol v Kounicově ulici také víceúčelovou budovu nazývanou Stadion, která na potřebnou rekonstrukci teprve čeká.

Čeští fotbalisté postoupili na EURO do čtvrtfinále

Čeští fotbalistí postoupili do čtvrtfinále Eura z prvního místa. Porazili na evropském šampionátu ve svém posledním duelu základní skupiny A domácí Polsko 1:0 a díky výhře Řecka nad Ruskem 1:0 postoupili do čtvrtfinále z prvního místa. Zápas ve Vratislavi rozhodl v 72. minutě Petr Jiráček. Ve čtvrtfinále se svěřenci Michala Bílka utkají ve čtvrtek ve Varšavě s druhým týmem ze skupiny B. Po sobotním utkání ČR s Polskem na Euru 2012 bylo ve Vratislavi zadrženo pět agresivních Poláků. Fanoušci hostitelské země se podle policie rvali mezi sebou. Čeští fotbaloví fanoušci budou moci znovu využít na cestu na čtvrtfinále mistrovství Evropy speciálních vlaků, které jezdily i na zápasy v základní skupině. České dráhy vyšlou do Varšavy na čtvrteční duel Česka proti druhému týmu skupiny B dvě soupravy, každou pro 800 fanoušků. Jedna pojede z Prahy přes Pardubice, Olomouc a Bohumín, druhá z Brna přes Přerov a Ostravu.

Dále ze sportu

Skifař Ondřej Synek ovládl popáté v kariéře seriál Světového poháru ve veslování. Z celkového triumfu v třídílné sérii se radoval i přesto, že závěrečný závod v Mnichově vynechal. Brit Alan Campbell jeho absenci nedokázal využít a obsadil ve finále až třetí místo. Kdyby vyhrál, Synek by o celkové vítězství přišel.

Česká oštěpařka Barbora Špotáková kvůli přípravě na olympijské hry v Londýně vynechá mistrovství Evropy v Helsinkách. Rozhodla se po poradě se svým koučem Janem Železným už minulý týden po závodu Diamantové ligy v New Yorku. Na mistrovství republiky ve Vyškově svůj úmysl oznámila. Špotáková prožívá zatím nejlepší sezonu kariéry, a přestože nevede světové tabulky, její forma je letos excelentní. "Myslím letos jen na olympiádu," potvrdila.

Pavel Maslák vyrovnal na domácím atletickém šampionátu ve Vyškově český rekord Jiřího Vojtíka v běhu na 200 metrů. Sprinter Dukly Praha, který už v této sezoně dvakrát vylepšil letité české maximum na dvojnásobné trati, dosáhl času 20,60 sekundy. Už v druhé disciplíně si tím zajistil start na olympijských hrách v Londýně.

Běžkyně Denisa Rosolová vyhrála na mistrovství České republiky v atletice ve Vyškově závod na 400 metrů překážek v nejlepším letošním českém výkonu a aktuálně třetím času na světě 54,38 sekundy. Ve své nové disciplíně se tak rázem pasovala na adeptku na cenný kov na blížícím se mistrovství Evropy.

Motocyklový jezdec Jakub Kornfeil vybojoval v Silverstonu stejně jako před dvěma týdny v Barceloně jedenácté místo a do hodnocení mistrovství světa třídy Moto3 si připsal dalších pět bodů. Kornfeil poprvé v sezoně dokázal bodovat ve dvou závodech po sobě, jeho maximem ale zůstává desáté místo z Portugalska.

Český biker Kristián Hynek se stal v domácím prostředí mistrem Evropy v maratonu na horských kolech. Úspěch českých barev podtrhl druhou příčkou Pavel Boudný. Mezi ženami byla Pavlína Šulcová čtvrtá, vyhrála obhájkyně prvenství Pia Sundstedtová z Finska.

Nejlepšími českými házenkáři za rok 2011 byli v Pardubicích vyhlášeni obhájce prvenství Filip Jícha a poprvé Iveta Luzumová. Jícha, opora bundesligového THW Kiel a druhý nejlepší házenkář světa, zvítězil v hlasování novinářů a zástupců házenkářských klubů popáté za sebou.

Čeští volejbalisté prohráli v Evropské lize v Rotterdamu s domácím Nizozemskem 1:3. Vítězný celek vede tabulku skupiny B, druzí Češi mají o čtyři body méně. Na turnaji v Rotterdamu svěřenci trenéra Stewarta Bernarda nejprve porazili Rumunsko 3:0, v sobotu ale prohráli v tie-breaku s Rakouskem. V duelu o první místo s Nizozemci si v soutěži připsali čtvrtou porážku z dosavadních devíti zápasů.

České volejbalistky porazily na turnaji Evropské ligy v Raananě po 98 minutách Řecko 3:1. Po dvou předcházejících porážkách s Nizozemskem a domácím Izraelem české hráčky posedmé v soutěži vyhrály a v tabulce skupiny jsou po třech turnajích druhé za vedoucím Nizozemskem. Závěrečný čtvrtý turnaj základní části je na programu od pátku do neděle v Řecku v Orestiadě, Final Four se hraje na počátku července v Karlových Varech.

Počasí v Česku:

Noc bude zpočátku na východě území s přeháňkami nebo bouřkami, jinak téměř jasná. Teploty budou v rozmezí od 13 do 17 stupňů. V pondělí bude slunečno, odpoledne se ale v Čechách od západu zatáhne s přeháňkami a bouřkami. Teploty od 29 až po tropických 33 stupňů, na horách bude kolem 26. Meteorologové varují, že bouřky mohou doprovázet přívalové lijáky, kroupy a silné nárazy větru.