Zprávy

0:00
/
0:00

Za vězeňské fotky Ratha dostal příslušník Vězeňské služby 5000 korun

Vězeňské fotografie vazebně stíhaného poslance Davida Ratha a dalších sedmi lidí poskytl médiím údajně praporčík Vězeňské služby z věznice Oráčov. Od deníku Blesk za to měl dostat 5000 korun. Informovala o tom mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Radka Sandorová. Další pracovník Vězeňské služby prý neoprávněně získal z informačního systému osobní údaje lidí z Rathovy kauzy. Inspekce zadržela oba muže o víkendu v rámci utajované akce nazvané Sklepmistr. K možným pachatelům se vyšetřovatelé dostali ve spolupráci s firmou, která zabezpečuje informační systém Vězeňské služby. Právě z něj praporčík z Oráčova stáhnul fotografie obviněného Ratha a dalších sedmi lidí a ty potom předal Blesku. Oba muži jsou podezřelí z neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a přečinu zneužití pravomoci úřední osoby. Pracovníci Vězeňské služby jsou stíháni na svobodě, vyšetřovatel Generální inspekce bezpečnostních sborů je ze zadržení propustil v neděli. Fotografie Ratha z věznice v Litoměřicích zveřejnil v sobotu 2. června deník Blesk. V úterý pak přidal i snímky dalších sedmi lidí, kteří jsou v kauze obviněni. David Rath je obviněn z přijetí úplatku. Soud ho poslal do vazební věznice z obavy, že by mohl ovlivňovat svědky, pokračovat v trestné činnosti či utéct. Policisté poslance zadrželi s krabicí, v níž bylo sedm milionů korun. Kriminalisté tvrdí, že to byl úplatek za zmanipulovanou zakázku na opravu buštěhradského zámku. Rath obvinění odmítá. Hrozí mu až dvanáctileté vězení.

Schwarzenberg se ohradil proti německé kritice Temelína

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se v příspěvku pro pondělní vydání německého listu Süddeutsche Zeitung ohradil proti německé a zejména bavorské kritice dostavby jaderné elektrárny Temelín. Nezná prý jiný případ, kdy by na sousedy byl vyvíjen takový nátlak, aby ustoupili od svých záměrů. Zdůraznil přitom svrchované právo České republiky rozhodnout o své energetické koncepci. Připomněl, že Česko respektuje německé rozhodnutí nahradit využívání jaderné energie obnovitelnými zdroji. "A to i navzdory skutečnosti, že životně důležité dodávky energie ze severu na jih Německa proudí přes Česko, a extrémně přetěžují českou přenosovou síť," dodal Schwarzenberg. Svůj příspěvek zveřejnil den před konáním veřejné debaty Němců s českými odborníky o Temelínu, která se uskuteční v bavorském Pasově. Ministr doufá, že tato diskuze, kterou Němcům stejně jako Rakušanům nabídla česká vláda, se setká s větším pochopením. Výstavbu dalších dvou bloků temelínské elektrárny v Německu nejhlasitěji kritizují Bavoři; odmítavé stanovisko k elektrárně vedle tamních ekologických aktivistů zaujalo i mnichovské ministerstvo životního prostředí.

Asociace Romů ČR chce vládního zmocněnce pro Romy

Vedení Celostátní asociace Romů ČR požádalo premiéra Petra Nečase (ODS) o zřízení funkce vládního zmocněnce pro romskou menšinu. Měl by dohlížet na zlepšení podmínek života Romů i jejich soužití s ostatními. Po schůzce s premiérem to řekli předseda asociace Vladimír Galbavý a místopředseda Stanislav Daniel. Předseda vlády podle nich slíbil, že se bude návrhem zabývat. Agenda nyní spadá pod zmocněnkyni vlády pro lidská práva. Celostátní asociace Romů ČR vznikla loni na podzim. Chce hájit zájmy menšiny, propojit romské organizace a být partnerem pro vládu a úřady. K členům patří i známé romské osobnosti. V Česku by mohlo podle odhadů být asi čtvrt milionu Romů. Zhruba třetina z nich žije v takzvaných ghettech. Před šesti lety odborníci napočítali takových míst kolem 300. Podle vedení agentury pro sociální začleňování poznatky z terénu ukazují, že teď by takových lokalit mohlo být už o stovku víc.

Krajský úřad zavalují žádosti nespokojených maturantů

Zhruba sto žádostí o přezkum výsledků státních maturit dorazilo na krajský úřad v Olomouci. Studenti mají výhrady hlavně k vyhodnocení slohových prací z češtiny. Počet žádostí krajské úředníky nepříjemně překvapil. Předají je k dalšímu posouzení Centru pro přípravu maturit (Cermat) a na jeho základě rozhodnou ve správním řízení. Úřad očekává další nárůst žádostí o přezkoumání a podněty předá Cermatu, který práce znovu ohodnotí. Letos slohové práce hodnotili lidé vyškolení Cermatem. Loni tak naopak činili učitelé ve školách. Ministr školství Petr Fiala odvolal kvůli pochybením v průběhu státních maturit a za způsob jejich prezentace ředitele Cermatu Pavla Zeleného. Řízením pověřil dosavadního výkonného ředitele Jiřího Zíku. Ministr také chystá audit nákladů na jednotnou maturitu a audit, který ukáže, jak jsou stanoveny procesy uvnitř centra, jež jednotnou zkoušku řídí.

Několik základních škol mělo v testech úspěšnost do 20 procent

Generálka testování 5. a 9. tříd odhalila několik škol, kde uspěl jen každý pátý žák. Většina dětí ale postoupila do těžší verze testů, největší problém jim dělala matematika. Uvedl to Libor Vacek z České školní inspekce, která testování přes počítač v posledních třech týdnech pořádala. První část testu ověřuje základní znalosti, pokud v ní žáci uspějí, postupují do druhé, vyšší verze. V češtině a angličtině se to podle předběžných výsledků podařilo třem čtvrtinám školáků, v matematice pak asi polovině. Testy ověřují minimální požadovanou úroveň znalostí, měl by je tedy zvládnout i čtyřkař. Objevily se ale i školy, kde byla průměrná úspěšnost v testech do 20 procent, což je podle Vacka kritický stav. Celkem se do testování zapojilo přes 161.000 žáků z 3658 základních škol a nižších gymnázií. Za varovnou označil Vacek i úspěšnost od 20 do 40 procent, v této kategorii se prý pohybuje několik procent škol. Smyslem testování je zastavit propad znalostí českých žáků, který zjistila mezinárodní srovnání. Tříletý projekt vyjde na 300 milionů korun, samotné testování pak stojí 92 milionů. Peníze jdou z EU.

Heger navrhl zrušit souhlas obou rodičů s léčbou dítěte

Se zvolenou léčbou dítěte už patrně nebudou muset souhlasit oba rodiče. Vyplývá to z novely, kterou předložila sněmovně skupina poslanců v čele s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09). Předkladatelé přiznávají, že požadavek na souhlas obou rodičů přinesl problémy. Opatření zavedla od dubna vládní zdravotnická reforma. Podobnou novelu jako poslanci předložila i skupina senátorů. Už ji projednává horní komora. Poslanecká předloha uvádí, že pro léčbu postačí souhlas dítěte. Lékař ale bude muset rozhodnout, že je takový postup přiměřený s ohledem na rozumovou vyspělost pacienta. Pokud tomu tak nebude, bude nutný souhlas rodiče, který k němu ale bude moci zmocnit například prarodiče nebo chůvu. Předloha také zpřesňuje vymezení zdravotních služeb, které mohou lékaři poskytovat bez souhlasu.

Výbor ROP Severozápad sesadil z místa předsedy Šulce (ODS)

Z čela Výboru regionální rady Severozápad jeho členové odvolali bývalého hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce (ODS). Pro odvolání hlasovalo 15 ze 16 členů, vyjma jeho samotného. Výbor zatím povede jeho karlovarský zástupce Tomáš Hybner (NS-LEV 21). Na dalším postupu se chtějí politici obou krajů domluvit 20. června. Karlovarští politici Šulce kritizovali už delší dobu pro jeho údajnou nečinnost při řešení problémů. Teď se proti němu postavila i ústecká ČSSD. Šulc byl ve výboru jediný zástupce ústecké ODS, předsednictví mu ale zřejmě zaručila koalice s ČSSD po volbách v roce 2008. Teď podle zástupců nese politickou zodpovědnost za problémy dotačního úřadu i za to, že do něj přivedl předchozího ředitele Petra Kušnierze. Ten se nyní zodpovídá z možného přijímání úplatků před soudem. Soud četl několik materiálů, z nichž plyne, že Kušnierzův příchod do čela úřadu byl dopředu domluvený a svůj podíl na něm měl právě Šulc. Ten u soudu veškerá obvinění odmítl.

Průzkum: Zkažené nebo prošlé potraviny koupila třetina zákazníků

Zkažené nebo prošlé potraviny v posledním roce koupila zhruba třetina zákazníků, kteří potravinářské produkty vkládají do svých nákupních košíků. Zhruba pětina lidí měla tuto špatnou zkušenost opakovaně. Vyplývá to z průzkumu společnosti Médea Research. Zákazníci si nejčastěji stěžovali na mléčné výrobky. Zmínila je přibližně polovina lidí, kteří si domu přinesli zkažené nebo prošlé potraviny. Rizikové jsou podle účastníků průzkumu také masné výrobky, ovoce a zelenina. Z průzkumu zároveň vyplynulo, že většina dospělých obyvatel při nákupu potravin kontroluje datum spotřeby. Státní zemědělská a potravinářská inspekce od začátku letošního roku provádí intenzivní kontroly prodejen potravin a prakticky nemine týden, kdy by inspektoři na pultech obchodů nezjistili prošlé či špatně označené potraviny. Největší tuzemské obchodní řetězce v květnu kvůli nelichotivým výsledkům kontrol sepsaly deklaraci, ve které se zavázaly zlepšit kontrolu prodávaných potravin.

Inface v květnu byla nižší než prognóza

Květnová inflace byla v porovnání s prognózou České národní banky o 0,2 procentního bodu nižší. Odchylku způsobil zejména nižší než očekávaný růst cen potravin. Uvedl to ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub. Meziroční míra inflace v ČR v květnu zpomalila růst na 3,2 procenta. Zveřejněná data potvrzují prognózu ČNB ohledně protiinflačního působení domácí ekonomiky. "Zdrojem nedávného zvýšení inflace byl souběh několika jednorázových vlivů, zejména úpravy DPH, růstu ceny potravin i regulovaných cen a postupného prosakování předešlého oslabení měnového kurzu do cen," upozornil Holub. Podle prognózy ČNB se bude celková inflace v důsledku zvýšení DPH pohybovat ve zbytku letošního roku poblíž současných zvýšených hodnot.

Lidé si koupili spořicí dluhopisy za 15,3 mld. Kč

Lidé si v rámci jarní emise objednali a zaplatili spořicí státní dluhopisy za 15,3 miliardy korun. Celkové objednávky ke konci května činily 15,9 miliardy korun. Ministerstvo financí plánovalo prodat v rámci emise dluhopisy za deset až 20 miliard korun. Podle svého mluvčího Ondřeje Jakoba ministerstvo považuje emisi za úspěšnou a na podzim plánuje další. Letos si chce ministerstvo financí podle materiálu nazvaného "Strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2012" půjčit přes 243 miliard Kč. V sumě je zahrnuta i jarní a podzimní emise spořicích dluhopisů. Ministerstvo lidem nabídlo pětiletý kuponový a reinvestiční spořicí dluhopis, 1,5letý diskontovaný dluhopis a sedmiletý protiinflační dluhopis. Největší zájem měli podle předběžných statistik investoři o 1,5letý diskontovaný dluhopis. Podrobnější statistiky ministerstvo financí zveřejní v týdnu od 18. června. Cenné papíry vydá ministerstvo 12. června. Nákup dluhopisů, jejich správa, výplata i reinvestice úrokového výnosu jsou zdarma. Loni na podzim si investoři objednali spořicí dluhopisy za více než 20 miliard Kč.

Elektrárna Opatovice vyzvala Czech Coal k obnovení dodávek uhlí

Elektrárna Opatovice vyzvala společnost Czech Coal k okamžitému obnovení dodávek uhlí podle smlouvy, sdělil mluvčí elektrárny Petr Zadák. Elektrárna tvrdí, že má zásoby na tři měsíce provozu. Na oficiální výzvu zaslanou v pátek doposud elektrárna podle Zadáka neobdržela žádnou odpověď. Mezi společností Elektrárny Opatovice (EOP) a těžařskou společností Czech Coal se minulý týden rozhořel obchodní spor. Czech Coal smlouvu na dodávky uhlí do elektrárny Opatovice vypověděla ve čtvrtek. Rozhodnutí zdůvodnila tím, že majitel elektrárny, Energetický a průmyslový holding (EPH), firmě Czech Coal dluží 500 milionů korun. Opatovice i EPH naopak tvrdí, že všechny dodávky uhlí řádně a včas hradí a tvrzení o dlužné půl miliardě je podle mluvčího elektrárny nepravdivé. Eleketrárna Opatovice svolává na středu 13. června mimořádné jednání dozorčí rady.

Zloději loni v Česku ukradli 7400 kol za 119 milionů korun

Zloději loni v Česku ukradli téměř 7400 cyklistických kol v hodnotě 119 milionů korun, jen každé sedmé z nich se ale vrátilo ke svému majiteli. O rok dříve přišli cyklisté o zhruba 6500 kol, přičemž policisté objasnili jen 709 těchto krádeží. "Policistům, kteří tento typ kriminality vyšetřují, příliš nepomáhá nevšímavost kolemjdoucích a nezřídka se díky tomu stává, že ke krádežím dochází za bílého dne i na rušných ulicích," uvedl k tomu mluvčí pražské policie Jan Daněk. Podle něj by si proto měli lidé na svá jízdní kola dávat větší pozor, dobře je zabezpečit a venku by z nich neměli spouštět oči. Ve snaze rychleji najít odcizené bicykly policisté nebo strážníci v některých městech kola registrují prostřednictvím mikročipů. Jízdní kola s čipem, evidovaná v systému lze pak jednoduše, jednoznačně a rychle identifikovat. Další výhodou tohoto čipování kol může být i možnost nechat si bicykl pojistit proti krádeži. S krádežemi kol se ale nepotýkají jen rekreační cyklisté, ale i vrcholoví sportovci. Například letos se terčem zlodějů stal Světový pohár horských kol, který se v polovině května jel v okolí Nového Města na Moravě na Žďársku. Závodníkům z Nizozemska, Velké Británie a USA ukradli podle policie kola a vybavení za 1,63 milionu korun. Pořadatelé závodu přitom podle jeho mluvčího kladli na zajištění bezpečnosti v areálu velký důraz.

Praha hostí na 3000 neurologů ze zahraničí

Aktuální trendy současného neurologického výzkumu přilákaly do Prahy na kongres Evropské neurologické společnosti na 3000 odborníků nejen z Evropy, ale i z ostatních zemí. Kongres začal v neděli v pražském Kongresovém centru a potrvá do úterý 12. června. Přednášející diskutovali především o nových poznatcích týkajících se prevence a léčení Parkinsonovy nemoci. Zájem byl také o novinky při léčbě roztroušené sklerózy, Alzheimerovy choroby či poruch spánku, o nové přístupy k léčbě cévních mozkových příhod i o nové informační technologie a jejich využití v klinické praxi. Evropu s 514 miliony obyvatel postihují neuropsychiatrické choroby, které jsou na vzestupu, 81 milionů, tedy 16 procent lidí. Ztráty, které působí, dosahují téměř 800 miliard eur (zhruba 16 bilionů korun). Šedesát procent těchto nákladů se vynaloží na léčbu a péči o pacienty, zbylých čtyřicet procent jde na vrub ztráty produktivity práce.

Národní divadlo dostane novou fasádu

Až do konce roku 2015 potrvá rekonstrukce fasády a vnějšího pláště historické budovy Národního divadla v Praze. Rekonstrukce začala 1. června po důkladném restaurátorském průzkumu. Celkové náklady dosáhnou 94,6 milionu korun. Na provoz divadla minimálně v raných fázích nebude mít rekonstrukce žádný vliv. Generální oprava čeká obvodový plášť včetně všech plošných, plastických, zdobných a uměleckých prvků z kamene, omítky i štuku a také oplechované části fasády, mříže, podstavce, nástěnné malby, okna, dveře, terasy a balkony. Rekonstrukce bude probíhat ve čtyřech samostatných etapách.

Olomoucká univerzita udělí cenu amerikanistovi Josefu Jařabovi

Amerikanista a první polistopadový rektor Josef Jařab obdrží letos od své alma mater Cenu Františka Palackého. Ocenění vysoká škola uděluje za vynikající výsledky na poli vědy a kultury. Letošní laureát je mezinárodně respektovaný znalec a překladatel americké literatury, studenty i badateli uznávaný profesor a vědec. Z pozice rektora přivedl na UP mnoho významných osobností včetně Allena Ginsberga. "Profesor Jařab se několikrát objevil na seznamech navrhovaných kandidátů na funkci prezidenta České republiky po Václavu Havlovi. Před listopadem se účastnil přednášek takzvaných bytových univerzit, stal se přítelem Václava Havla a řady dalších předních umělců, myslitelů a vědců. Z navázaných vztahů pak čerpaly jeho nezapomenutelné polistopadové Večerní rozmluvy," uvedl prorektor UP pro zahraniční vztahy Ladislav Daniel. Jařab byl také rektorem Středoevropské univerzity v Budapešti a ve Varšavě, získal čestné doktoráty na britské a dvou amerických univerzitách. Byl rovněž senátorem. Cena Františka Palackého je oceněním vynikajících výsledků tvůrčí činnosti na poli vědy nebo kultury, které přispívají k prestiži České republiky a UP v Olomouci. Byla zřízena u příležitosti 200. výročí narození Františka Palackého 14. června 1998. Cenu uděluje jménem UP její rektor. V minulosti se stali jejími držiteli například vynálezce fixních zubních rovnátek Milan Kamínek, historik František Šmahel či biolog Oldřich Nečas. Před dvěma lety ji in memoriam získal kardinál Tomáš Josef Špidlík.

Klub Roxy se za 20 let stal legendou pražské kulturní scény

Po pádu komunistického režimu v listopadu 1989 se v Česku otevřel svobodný prostor pro široké spektrum kulturních aktivit. Jedním z průvodních znaků té doby tak byl i překotný vznik nových hudebních klubů. Jen v Praze jich byly desítky a například Bunkr, Rock Café, Radost FX či Újezd se staly neodmyslitelnou součástí atmosféry hlavního města. Výsadní postavení na pražské klubové scéně má i klub Roxy, který se poprvé otevřel 13. června před 20 lety. A zatímco euforická atmosféra 90. let odezněla a některé kluby úplně zmizely ze scény, Roxy navzdory řadě problémů stále žije.

Prestižní divadelní ceny Tony ovládl muzikál Once s osmi cenami

Americké divadelní ceny Tony ovládl muzikál Once o vztahu irského muzikanta a české imigrantky. Adaptace stejnojmenného filmu, kde se hlavních rolí ujali Glen Hansard, Markéta Irglová a jejich hudba, proměnila osm z 11 nominací. Získala i prestižního cenu pro nejlepší muzikál. Na broadwayské poměry velmi civilní inscenace muzikálu Once, ve které je kromě vybroušených irských přízvuků slyšet i poněkud méně vybroušená čeština, bodovala hned v několika technických kategoriích. Ocenění dostala za scénu, ozvučení, orchestraci či osvětlení. Obdržela i cenu za libreto pro irského dramatika Endu Walshe či režiséra Johna Tiffanyho.

Výstavba Cimrmanova muzea má zpoždění, možná bude za rok

Muzeum fiktivního českého génia Járy Cimrmana se mělo podle původních plánů v neděli otevřít v Kořenově na Tanvaldsku. Posedmé se tam konala Spanilá jízda cyklostezkou Járy Cimrmana. Stavba ale ještě nezačala, obec totiž nemá schválený územní plán. ČTK to řekla manažerka Svazku obcí mikroregion Tanvaldsko Kateřina Preusslerová. Schválení územního plánu v Kořenově oddaluje jiná stavba. Muzeum s dřevěnou rozhlednou ponese název Maják Járy Cimrmana a vyroste poblíž rekreačního areálu U Čápa. Mělo by se stát celoroční atrakcí a na Tanvaldsko, spjaté s Cimrmanovým liptákovským pobytem, přilákat víc turistů.

Na Pražském hradě se představí 50 minipivovarů

Pražský hrad bude o nadcházejícím víkendu dějištěm dosud největší přehlídky tuzemských minipivovarů na jednom místě. Na Střelecké cestě pod Letohrádkem královny Anny se představí 50 členů loni založeného Českomoravského svazu minipivovarů. K ochutnání návštěvníkům nabídnou sto druhů piva. Podle pořadatelů ale nebude akce, která začne v pátek ve 14:00, klasickým pivním festival zaměřeným na masovou konzumaci, ale spíše rozsáhlou degustací. Vstupně činí 300 korun. Minipivovary zažívají velký rozkvět. V Česku je jich kolem 150 a další stále přibývají. Díky malým vyráběným objemům mohou více experimentovat a vařit různé pivní speciály či ochucená piva. Minipivovary založily po vzoru velkých výrobců svůj svaz loni v dubnu. Jeho členy se mohou stát výrobci, jejichž roční výstav nepřesahuje 10.000 hl.

Ze sportu:

Tenistky Petra Kvitová, Lucie Šafářová, Petra Cetkovská a jako čtvrtá Klára Zakopalová si zajistily na základě žebříčku WTA účast ve dvouhře na olympijských hrách v Londýně. Kritéria mezinárodní federace ITF pro čtyřhru splnila Květa Peschkeová, ale složení párů není jasné. Český tenisový svaz musí ITF oznámit nominaci do 21. června. Mezi muži v ní budou Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem. Start Lukáše Rosola není jistý, o tom rozhone žebříček ATP, který vyjde po dohrávce finále Roland Garros.

V boj o přežití a uchování šancí na postup do čtvrtfinále se pro české fotbalisty změní jejich úterní druhý zápas na mistrovství Evropy s Řeckem. Češi jsou po páteční prohře 1:4 s Ruskem zatlačeni do kouta a pokud ve Vratislavi nebudou bodovat ani s řeckými soky, v posledním utkání skupiny proti domácímu Polsku už budou hrát jenom o čest. Úterní prohra by totiž znamenala konec českých nadějí.

Fotbalisté Českých Budějovic zahájili přípravu na nadcházející sezonu a trenérovi Františku Ciprovi se hlásil jediný nový hráč, devatenáctiletý slovenský záložník Jakub Hronec. Bývalý středopolař anglického Birminghamu je na jihu Čech na testech. Do Dynama se vrátili také někteří hráči z hostování, z Jihlavy Jan Halama a z polské Gdyně Petr Benát. Hlavní hvězda obránce Tomáš Řepka na jihu Čech zůstane, již v květnu se s vedením dohodl na prodloužení spolupráce na další sezonu.

Eliška Klučinová vyhrála na mítinku v Kladně sedmiboj v českém rekordu 6283 bodů. Čtyřiadvacetiletá atletka vylepšila národní maximum o 15 bodů a kvalifikovala se na olympijské hry. Juniorská vicemistryně Evropy z roku 2007 se o dosavadní rekord dělila se Zuzanou Lajbnerovou, jejíž výkon 6268 bodů z roku 1988 předloni právě v Kladně vyrovnala. Klučinová sedmiboj v průběhu prvního dne zahájila osobním rekordem na překážkách 14,11 sekundy, ve výšce výkonem 183 cm jen o dva centimetry zaostala za svým maximem z letošního Götzisu. V kouli předvedla kvalitní výkon 14,17 metru a osobní rekord si vylepšila i na dvoustovce.

Skifař Michal Plocek se stal juniorským mistrem Evropy. Na slovinském jezeře Bled zvítězil s náskokem téměř tři a půl sekundy před domácím Jernejem Markovcem. Bronzovou medaili získala dvojka bez kormidelníka Michal Humpolec, Michal Nový, kteří nestačili jen na rumunskou a maďarskou posádku. Těsně pod stupni vítězů na čtvrtém místě skončily čtyřka bez kormidelníka Jirásková, Weissová, Heranová, Malá, párová čtyřka Žabová, Vařeková, Zapletalová, Šírerová a osmiveslice juniorů Bejblík, Starnovský, Šágr, Pilc, Valsa, Havlíček, Hellebrand, Šimánek a kormidelník Kučera.

Od 16. do 17. 6. 2012 proběhne v Brně sokolský slet jihomoravských žup. Na něm bude k vidění celkem 13 skladeb, které budou prezentovány v červenci na všesokolském sletu v Praze. Brněnský slet proběhne na nově zrekonstruovaném hřišti Stadionu Sokola Brno I na Kounicově ulici, které bylo díky finančnímu příspěvku ze zdrojů ROD Jihovýchod a Jihomoravského kraje v letošním roce zrekonstruováno. Přesně před 90 lety bylo toto hřiště vybudováno podle projektu meziválečného brněnského architekta Miloslava Kopřivy. V sobotu 16. 6. od 15:00 dojde k slavnostnímu otevření zrekonstruovaného hřiště, kde bude mimo jiné k vidění drobná výstava dosud nepublikovaných fotografií ze stavby hřiště v roce 1922 a historické plakáty k jeho otevření.

Pondělní počasí v Česku:

Oblačno, přechodně polojasno a postupně místy přeháňky. Teploty 17 až 21, na horách bude kolem 13 stupňů Celsia. Povane slabý proměnlivý vítr.