Divadlo Viola pomáhá učit češtinu v Bruselu

Představení pražského divadla Viola s názvem Ententyky pro české děti žijící v Bruselu, foto: autor

Českým dětem v Bruselu přijelo jejich mateřský jazyk osvěžit pražské divadlo Viola. Tamní Česká škola bez hranic a krajanský spolek Beseda pozvaly profesionální herce, aby dětem předvedli, jak česká říkadla, hádanky a písničky znějí v jejich podání. Děti hlavně ze smíšených rodin se totiž ve víkendové škole učí češtinu také pomocí zpěvu a vyprávění pohádek.

Představení pražského divadla Viola s názvem Ententyky pro české děti žijící v Bruselu,  foto: autor
Herci divadla Viola si získali děti v sále našeho Stálého zastoupení při Evropské unii během několika okamžiků. Vyprávěli Čapkovy pohádky o pejskovi a kočičce, dávali hádanky, zpívali písničky, které děti znají z lekcí v nedělní České škole bez hranic. Samotné herce překvapilo, jak jsou děti vzdálené několik set kilometrů od vlasti v češtině jako doma.

„Já si myslím, že děti byly stejné, jako jsou všude i v Praze. Česky zcela evidentně uměly docela dobře. I hádanky pomohly. Myslím, že reagovaly moc pěkně,“

říká člen hereckého tria představení Ententýky Josef Hervert. Také podle ředitelky bruselské České školy bez hranic Dagmar Strakové splnilo představení očekávání a dětem ve výuce češtiny pomůže.

„Naše děti z České školy bez hranic tyhle písničky znají a učí se je. Chtěli jsme jim ukázat, jak to je, když to zpívá profesionální divadlo. Myslím, že se to báječně povedlo a děti byly spokojené.“

Foto: autor
„Se mi líbilo, jak dělal toho doktora a toho mravenečka a taky jako ho bouchala přes zadek,“ zhodnotila představení šestiletá Ema.

Pásmo Ententýky se v Bruselu pro velký zájem rodičů i dětí hrálo celkem třikrát. Jak říká Dagmar Straková divadlo Viola si teď možná pozvou další české školy působící v jiných zemích.

„V současné době má velký zájem Česká škola bez hranic ve Švýcarsku. A určitě bude zájem i z ostatních Českých škol bez hranic. Je to výborná aktivita.“

Josef Kajetán Tyl by jistě dnes byl pyšný. Jeho myšlenka udržování pěkné češtiny pomocí divadla je stále aktuální. I když asi netušil, že herci budou pomáhat učit česky i děti v daleké cizině.

Autor: Pavel Novák
klíčové slovo:
spustit audio