Zprávy

Prezident Klaus v Praze oslavil 67. výročí konce války

Prezident Václav Klaus v Praze s premiérem Petrem Nečasem, kardinálem Dominikem Dukou a dalšími politickými i vojenskými představiteli oslavili 67. výročí konce druhé světové války. Na Vítkov se přišlo na vojenskou přehlídku a kladení věnců k Národnímu památníku podívat několik desítek Pražanů. Slavnostní přehlídky na Vítkově se účastnilo na 100 válečných veteránů, mezi nimi také plukovník Jan Koukol, nejstarší žijící účastník bojů na Středním východě a v severní Africe. Pietní akty související s výročím ukončení války se konají na několika místech v Praze i v dalších českých městech. Například v Brně byl odhalen pomník českým a slovenským válečným letcům. V Plzni byl slavnostně odhalen pomník československých pozemních jednotek bojujících za druhé světové války na západní frontě. Vznik pomníku inicioval Military Car Club Plzeň. Pietní akty byly i v Karlových Varech či v Chomutově.

Václav Klaus jmenoval tři generály

Prezident Václav Klaus u příležitosti oslav konce druhé světové války povýšil trojici vojáků do generálských hodností. Mezi povýšenými je i současný generálmajor Petr Pavel, který je nově generálporučíkem. Média o Pavlovi spekulují jako o budoucím náčelníkovi generálního štábu. Nově sbor generálů doplní dosavadní plukovník František Mičánek, který se stal brigádním generálem, do hodnosti generálmajora prezident povýšil brigádního generála Jaroslava Kociána. Generálskou hodnost má nově také šéf vězeňské služby Jiří Tregler.

Ministr Vondra udělil vojenská vyznamenání

Ministr brany Alexandr Vondra udělil při oslavě Dne vítězství 26 Křížů obrany státu a vyznamenání Zlaté lípy. Slavnostní akt se konal v chrámu svatých Cyrila a Metoděje v Praze, kde zahynuli parašutisté, kteří zastřelili říšského protektora Reinharda Heydricha. Křížem obrany státu in memoriam ministr vyznamenal například štábního kapitána Jaroslava Cabicara, který působil ve velitelské funkci při pražském květnovém povstání. Z žijících vojáků byli oceněni velitel 43. výsadkového mechanizovaného praporu v Chrudimi podplukovník Ladislav Švejda a rotný Michal Novotný ze 102. průzkumného praporu v Prostějově. Novotný letos v únoru obdržel vysoké vojenské vyznamenání USA Bronzovou hvězdu za to, že v Afghánistánu zachránil život americkému vojákovi. Vyznamenání Zlaté lípy ministra obrany bylo uděleno účastníkům II. a III. odboje, například Heleně Vovsové a Haně Hejdánkové za odvážné občanské postoje v době nacistické okupace, historikovi a zakladateli Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd Vilému Prečanovi a signatářce a mluvčí Charty 77 Daně Němcové.

Median: V prezidentské volbě by nejlépe uspěli Fischer a Švejnar

V přímé volbě prezidenta by nyní měli největší šanci postoupit do druhého kola boje o Hrad bývalý premiér Jan Fischer a ekonom Jan Švejnar. Fischera by podpořila třetina voličů, Švejnara 17,5 procenta. Za nimi by skončil někdejší předseda vlády Miloš Zeman s 11 procenty hlasů. Na čtvrtou příčku se nyní vrátil ministr zahraničí a šéf vládní TOP 09 Karel Schwarzenberg. Hlas by mu dalo šest procent lidí. Pětiprocentní podpora připadla bývalému moravskoslezskému hejtmanovi Evženu Tošenovskému (ODS). Stejně je na tom podnikatel Tomio Okamura. Vyplývá to z průzkumu agentury Median, do něhož se v dubnu zapojilo 907 lidí nad 18 let. Nyní by k volebním urnám šlo 71 procent voličů. Hlavu státu by určitě volit nešel skoro každý sedmý Čech či Češka.

Inflace v dubnu podle odhadů klesla

Dubnová meziroční inflace podle odhadů analytiků v dubnu klesla v průměru na 3,6 procenta z březnových 3,8 procenta. V dubnu podle ekonomů zlevnily potraviny, včetně vajec. Naopak mírně rostly ceny pohonných hmot a oblečení. Březen tak byl podle analytiků zřejmě vrcholem v letošním vývoji inflace. Údaje o dubnové inflaci zveřejní Český statistický úřad ve čtvrtek 10. května. "Inflace podle našeho názoru začíná zvolna klesat. Přesto nadále zůstává vysoko nad třemi procenty," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek, který odhaduje meziroční dubnovou inflaci na 3,7 procenta. K výraznějšímu zklidnění cen zatím podle něj nedojde, protože za inflací stojí především administrativní zásahy v podobě daňových změn. S meziroční inflací beze změn pak počítá hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář. "Očekáváme, že dubnové úrovně budou letošní maxima a do konce roku bude pozvolna zpomalovat," uvedl.

V USA zahájila činnost pobočka Knihovny Václava Havla

Ve Spojených státech zahájila činnost tamní pobočka Knihovny Václava Havla. Bude shromažďovat dokumenty o prvním českém prezidentovi, spisovateli a disidentovi. Chystá i vzdělávací a další aktivity, jež by měly prohlubovat česko-americké vztahy. Americká pobočka se poprvé představila na slavnostním večeru v newyorském Lincolnově centru, kterého se zúčastnila například zpěvačka Suzanne Vega či americká ex-ministryně zahraničí Madeleine Albrightová. Podle šéfa knihovny Martina Palouše bude mít pobočka podobu nadace. Američanům tato forma umožní instituci snáze podporovat. Havel byl v USA velmi populární a respektovanou osobou. Během svého prezidentského úřadu i poté se přátelil například právě s Albrightovou či prezidentským párem Clintonových. Havlova knihovna, která sídlí v Praze, byla před lety založena po vzoru knihoven amerických prezidentů. Financuje ji podnikatel Zdeněk Bakala. Shromažďuje různé materiály o Václavu Havlovi. Americká nadace by měla částečně podporovat i aktivity české knihovny.

Přerované symbolicky otevřeli nový Tyršův most

Průletem vojenských vrtulníků byl v Přerově symbolicky otevřen nový Tyršův most. Stavba za 120 milionů korun, která patří mezi největší investice města za poslední roky, tak po několika měsících znovu spojila nedaleko centra města oba břehy řeky Bečvy. Most navrhla akademická sochařka Alena Šrámková. Osázen je například betonovými stromy či mohutným zubrem. Slavnostní otevření si nenechalo ujít několik tisíc obyvatel. Původní Tyršův most, který na konci druhé světové války zničila německá armáda, byl postaven v roce 1903. Stavba nového mostu přinesla Přerovu i poodkrytí historie města. Archeologové v místech jižního předpolí našli základy renesančního kostela svatého Marka. Sakrální stavba je významná i tím, že byla spjata s tehdejšími osobnostmi místní Jednoty bratrské, mezi které patřil i Jan Amos Komenský. Odborníci chtějí nález dostat na seznam kulturních památek.

Praha chce zvýšit poplatek za ubytování

Praha plánuje zvýšit poplatek za ubytování, který z každého obsazeného lůžka platí hotely, penziony a další ubytovací zařízení. Poplatek v současnosti činí čtyři koruny za den, zvýšit by se měl na šest korun. Uvedl to radní Lukáš Manhart (TOP 09). Město by tak ročně vybralo přes 100 milionů korun, což je asi o 34 milionů více než dosud. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka v Praze chybí dlouhodobá koncepce rozvoje turistického ruchu. Podle něj by mělo město peníze navíc investovat zpět do turistiky. Počet přenocování turistů v hlavním městě dlouhodobě zvyšuje. Například v roce 2000 město registrovalo 7,34 milionu přenocování, v roce 2011 už to bylo 13,21 milionu přenocování.

Alois Nebel získal cenu Anifilmu

Film režiséra Tomáše Luňáka Alois Nebel získal prestižní cenu v soutěži celovečerních filmů pro dospělé na Mezinárodním festivalu animovaných filmů v Třeboni. Mezi dětskými celovečerními filmy bodoval u poroty francouzský film Obraz, v soutěži krátkých filmů zvítězil belgicko-francouzský film Ach, Willy. Na zlínskou Univerzitu Tomáše Bati pak putuje cena za nejlepší film v Česko-slovenské studentské soutěži. Cenu za celoživotní přínos animovanému filmu Anifilm udělil in memoriam Zdeňku Milerovi už při čtvrtečním zahájení. Anifilm 2012 divákům nabídl 283 filmů. Na festival zavítalo více než 350 filmových profesionálů. Vedle projekcí pro ně bylo připraveno deset speciálních workshopů, prezentací a seminářů. Během šesti dnů se festivalových projekcí a doprovodných programů zúčastnilo více než 19.000 diváků. Promítalo se v kině Světozor, v divadlech i na náměstí a na hladině rybníka Svět.

Vystoupení skupiny Metallica v Praze přilákalo přes 30.000 lidí

Koncertem v zaplněném pražském Edenu v pondělí večer zahájila americká kapela Metallica světové turné k loňskému 20. výročí svého legendárního "černého" alba. Proslulá metalová skupina přilákala podle pořadatelů na fotbalový stadion Slavie přes 30.000 lidí. Příznivci Metalliky se v okolí místa koncertu začali scházet již několik hodin před začátkem koncertu. Diváky, které neodradilo ani chladné počasí a zatažená obloha, rozehřála nejdříve francouzská heavymetalová formace Gojira. Po ní se na scéně objevila kalifornská skupina Machine Head. Po koncertu v Praze zamíří Metallica do srbského Bělehradu. Vrchol turné se odehraje v Mexico City, kde mezi 28. červencem a 9. srpnem absolvuje osm koncertů. Jejich záznam bude pravděpodobně použit v připravovaném filmu Metallica 3D, který má jít do kin příští rok.

Dirigent Kout zrušil koncerty až do konce sezony

Mezinárodně uznávaný dirigent Jiří Kout zrušil kvůli nemoci do konce této sezony své pracovní závazky. Nevystoupí na festivalech Pražské jaro, Smetanova Litomyšl a ani na koncertu k ukončení sezony Pražských symfoniků, jejichž je šéfdirigentem. Na závěrečném koncertu Pražského jara nahradí Kouta dirigent Zdeněk Mácal. V telefonátu ze Švýcarska Kout uvedl, že jeho zdravotní problémy se týkají vnitřního ucha. "S tím se prostě nedá dirigovat. Je mi to hrozně líto," řekl ČTK Kout. V příští sezoně by se ale rád za dirigentský pult vrátil. Kupříkladu u Pražských symfoniků by měl řídit čtyři abonentní koncerty a zúčastnit se také zájezdu do Japonska. Letos pětasedmdesátiletý Kout patří mezi nejuznávanější české dirigenty současnosti a významné exilové umělce. Za svou kariéru pracoval s nejlepšími světovými orchestry a na předních operních scénách, je nositelem řady významných ocenění. Od roku 2006 působí na šéfdirigentském postu Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK.

V Praze začíná studentský divadelní festival Zlomvaz

Konfrontací tvorby pražské Divadelní fakulty Akademie múzických umění (DAMU) a vysokých škol stejného zaměření z Brna, Bratislavy, Banské Bystrice a Vratislavi bude festival Zlomvaz. Jeho 19. ročník, který potrvá do 12. května,zahájí v úterý večer v Divadle Disk první repríza inscenace Absint současného francouzského dramatika Pierra-Yvese Chapalaina. Pětidenní program nabídne také vystoupení kapel z Brna i Prahy, taneční maraton, pozve veřejnost do ateliérů DAMU a na pražskou párty. Od 9. do 12. května bude festivalu patřit vždy od odpoledne až do půlnoci Zlatá ulice mezi Anenským náměstím a Liliovou. Návštěvníky mají upoutat projekce na fasády, koncerty a módní přehlídka studentů Vysoké školy uměleckoprůmyslové.

Divadelní Skupova Plzeň nabídne i soubory z ciziny

Přes dvě desítky českých i zahraničních souborů bude hostit nejstarší profesionální divadelní festival v ČR Skupova Plzeň. Letošní 29. ročník se uskuteční od 17. do 21. června. Bude opět výběrovou přehlídkou českého loutkového a alternativního divadla. Informoval o tom Tomáš Froyda, ředitel Divadla Alfa v Plzni, které přehlídku pořádá. "Celkem se představí 17 českých a šest zahraničních souborů. Diváci se mohou těšit na bezmála 40 představení. Představí se soubory z Polska, Slovenska, Slovinska, Maďarska a Izraele," uvedl. Součástí festivalu bude sympozium na téma současné prostředky mediální komunikace, inspirované 100. výročím založení prvního odborného loutkářského časopisu u nás i ve světě, a scénografická výstava v Galerii města Plzně. Svou tvorbu představí studenti Katedry alternativního a loutkového divadla DAMU.

Liberecké muzeum připravuje výstavu o Ještědu

Severočeské muzeum v Liberci připravuje výstavu ke 40. výročí otevření horského hotelu a vysílače Ještěd. Expozice věnovaná liberecké dominantě se uskuteční až příští rok, už dnes ale muzeum shromažďuje dokumenty i předměty, které jsou se stavbou spojené. Počátkem letošního roku vyhlásilo akci "Přineste do muzea kus Ještědu". Díky tomu se už podařilo získat pro výstavu celou řadu zajímavých exponátů. "Dostali jsme od lidí soubor původní keramiky a skla, které pro Ještěd navrhnul známý sklář a výtvarník Karel Wünsch, máme i velké polévkové mísy, půllitry nebo talíře, ale také například dobový jídelní lístek," řekl ředitel muzea Jiří Křížek. Horský hotel Ještěd je českou stavbou století, v roce 2006 byl prohlášen národní kulturní památkou a Liberecký kraj usiluje o jeho zapsání na seznam památek UNESCO. Budovu vlastní České radiokomunikace. Do oprav Ještědu už investovaly desítky milionů korun, budova ale potřebuje kompletní rekonstrukci, jejíž náklady se odhadují na 400 milionů korun.

Pražská paroplavba zahajuje novou plavební sezónu

Pražská paroplavební společnost, která provozuje především výletní plavby na Vltavě v hlavním městě a okolí, oficiálně zahajuje 147. sezónu. Parník Vyšehrad dopoledne vyjíždí na výlet pod Slapskou přehradu. Tato pravidelná víkendová linka bude obnovena po roční přestávce způsobené opravou přehrady ve Vraném. Kromě linky ke Slapské přehradě bude letos opět v provozu také plavba do Mělníka. Firma se začátkem sezóny posílila nejvytíženější linku, která jezdí z Rašínova nábřeží do zoologické zahrady. Plné jízdné do zoo vyjde stejně jako loni na 150 korun, jízdenka na Slapy stojí o 60 korun více a za výlet do Mělníka zaplatí cestující 490 korun. Nově společnost nabízí tříhodinové večerní vyjížďky luxusní lodí Lužnice, jejichž součástí je večeře a živá hudba. Vstupenky na tento program jsou k dostání od 1690 korun.

V Týně nad Vltavou otevřeli nejdelší naučnou stezku v Česku

V Týně nad Vltavou otevřeli nejdelší naučnou stezku v zemi, měří 66 kilometrů. Určená je pro pěší i cykloturisty. Její trasa vede po nynější turistické stezce z Týna nad Vltavou údolím řeky Lužnice přes Bechyni až ke Stádleckému mostu, kde se odklání směrem na Milevsko a končí u rozhledny na Onom Světě poblíž obce Kovářov. Na propojení tří jihočeských mikroregionů naučnou stezkou se podařilo získat peníze z evropského dotačního Programu rozvoje venkova. Celkové náklady na opravu a vybavení stezky přišly na skoro tři miliony korun.

Ze sportu:

Čeští hokejisté porazili na mistrovství světa ve Stockholmu Norsko 4:3 až po samostatných nájezdech, které rozhodl Aleš Hemský. Svěřenci Aloise Hadamczika opět nepředvedli ideální výkon a mají po třech zápasech pět bodů. Další duel v základní skupině B sehrají ve čtvrtek od 20:15 proti Lotyšsku.

Útočník Petr Koukal doplní před čtvrtečním zápasem s Lotyšskem soupisku českých hokejistů na mistrovství světa ve Švédsku a Finsku a měl by se hned zařadit do sestavy. Devětadvacetiletý mistr světa z roku 2010 je po obránci Tomáši Mojžíšovi dalším z čekajících náhradníků, který se dostane do hry. Kouč Alois Hadamczik bude mít ještě stále dvě volná místa v poli a chce útočníka Martina Erata z Nashvillu, který v pondělí vypadl ve druhém kole play off NHL s Phoenixem.

Brankář Petr Čech bude mít příležitost zachytat si na majestátním stadionu New Yorku Yankees. Fotbalisté Chelsea totiž sehrají v baseballovém chrámu pro více než 50 tisíc diváků postaveném za 1,5 miliardy dolarů 22. července přípravný zápas s Paris St. Germain.

Český cyklista Zdeněk Štybar udržel v závěrečné etapě závodu Čtyři dny v Dunkerque druhé místo v celkovém pořadí a o jednu pozici vylepšil svůj loňský výsledek. Dvojnásobný mistr světa na etapovém závodu na severu Francie stejně jako minulý rok zahájil silniční sezonu. Šestadvacetiletý Štybar se na průběžnou druhou pozici dostal díky vítězství v pondělní čtvrté etapě, v níž zaznamenal premiérový triumf na silnici v dresu elitní belgické stáje Omega Pharma-Quickstep.

Český tenista Radek Štěpánek postoupil v Madridu do druhého kola. V prvním utkání na turnaji si poradil s Australanem Bernardem Tomicem 6:2, 7:5 a jeho dalším soupeřem bude domácí šestý hráč světa David Ferrer. Na antuce ve španělské metropoli naopak ve druhém kole dohrály Andrea Hlaváčková a Klára Zakopalová. Hlaváčková prohrála se světovou jedničkou Viktorií Azarenkovou z Běloruska 3:6 a 6:7, Zakopalová nestačila na druhou hráčku žebříčku Marii Šarapovovou z Ruska 4:6 a 3:6.

Český žokej Filip Minařík vyhrál švýcarskou Velkou jarní cenu. Na závodišti v Avenches zvítězil v dostihu na 1600 metrů o 30.000 franků s koněm The Act trenéra Miroslava Weisse.

U letiště českobudějovického aeroklubu v Hosíně havarovalo malé motorové letadlo. Pilot nehodu přežil. Nikdo jiný na palubě nebyl. ČTK to řekla mluvčí hasičů Vendula Matějů. Podle provozovatele letiště se jednalo o letadlo k vlečení kluzáků.

Počasí v Česku:

Bude polojasno až oblačno, na západě zataženo s deštěm. Během dne místy přeháňky, ojediněle bouřky. Nejvyšší teploty 20 až 24 °C, na horách kolem 16 °C ti a povane mírný jižní až jihozápadní vítr.