Zprávy

0:00
/
0:00

Strana Karoliny Peake se bude jmenovat LIDEM

Politické uskupení Karolíny Peake a poslanců, kteří spolu s ní opustili Věci veřejné, se bude jmenovat LIDEM. Platforma to uvedla v oficiální tiskové zprávě. V pondělí začne sbírat podpisy pod petici, nutné k registraci nové strany. Uskupení má také registrovanou internetovou doménu www.lidem.cz. Název podle Peake vychází ze slov 'liberální demokraté'. Navrhl ho jeden z přispěvatelů na sociální síti Facebook. Přípravný výbor strany vybíral z téměř stovky různých návrhů. "Chceme se profilovat jako strana liberálního pravostředového zaměření a hodláme se zasadit o obnovu důvěry veřejnosti v systém parlamentní demokracie a politiky," uvedla Peake v prohlášení. Úmysl vytvořit novou politickou stranu oznámila již krátce po vystoupení z VV. Přípravný výbor nového subjektu tvoří vedle ní ještě poslanci Lenka Andrýsová, Jiří Rusnok a Martin Vacek a také Pavel Kotrba.

Jan Švejnar se definitivně nerozhodl, zda má kandidovat na prezidenta

Ekonom Jan Švejnar zatím není rozhodnut, zda bude kandidovat v přímé volbě hlavy státu. ČTK řekl, že ačkoliv se kloní k účasti ve volbách, definitivně svou kandidaturu oznámí až po přijetí prováděcího zákona k volbě. Pokud by kandidoval, tak jako nestranický kandidát, nevyloučil ale přijetí podpory od ČSSD i dalších politických stran. "Plánuji kandidovat, ale zatím je na to příliš brzy," odpověděl Jan Švejnar na otázku ČTK, zda už je rozhodnut, že do voleb půjde. Svou případnou kandidaturu chce oznámit až "ve chvíli, kdy budou známa pravidla a podmínky samotné volby prezidenta v prováděcím zákoně". Už nyní ale vyjíždí do krajů a měst diskutovat s občany, aby cítil míru jejich podpory k podobnému kroku. Prováděcí zákon k volbě podle něj musí vyjasnit pravidla volby, například způsob sběru podpisů.

Dryml už má podpisy pro prezidentskou nominaci Zemana

Senátor ČSSD Vladimír Dryml už získal mezi kolegy v horní komoře parlamentu potřebných deset podpisů pro prezidentskou nominaci někdejšího šéfa strany Miloše Zemana. Pod kandidaturu se podle něj podepsali senátoři napříč politických spektrem. Jména podepsaných Dryml zatím nechtěl zveřejnit, aby své stranické kolegy nevystavil tlaku od vedení ČSSD. To doporučilo straníkům vybrat do června prezidentského kandidáta mezi místopředsedou ČSSD Jiřím Dienstbierem a ekonomem Janem Švejnarem, který svedl boj o Hrad už před čtyřmi lety s Václavem Klausem. V průzkumech podpory možných prezidentských kandidátů nyní patří Zemanovi třetí příčka. Vede někdejší premiér úřednické vlády Jan Fischer před Švejnarem.

Bývalý senátor drží hladovku za Julii Tymošenkovou

Bývalý senátor Vlastimil Sehnal (ODS) zahájil v neděli hladovku za bývalou ukrajinskou premiérku Julii Tymošenkovou. Chce tak dosáhnout toho, aby se o jejím věznění a ukrajinské justici v ČR víc mluvilo a místní politici v záležitosti intervenovali. Na Ukrajinu by měl podle něj jet prezident Václav Klaus a tématem schůzky s prezidentem Viktorem Janukovyčem by měla být jen Julie Tymošenková, řekl Sehnal ČTK. Bývalá vůdkyně ukrajinské opozice sama drží hladovku, a to 12 dní. Exsenátor se tak k ní připojil. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová navíc vyzvala členky dolní komory parlamentu, aby se připojily svým podpisem k jejímu dopisu adresovanému předsedovi ukrajinského parlamentu. Miroslava Němcová v něm Volodymyra Lytvynova žádá, aby se zasadil o dodržování lidských práv a humánního zacházení s expremiérkou Ukrajiny Julií Tymošenkovou.

Evropští intelektuálové sepsali manifest varující před krachem EU

Na 90 evropských intelektuálů sepsalo manifest varující před ztroskotáním Evropské unie. Pod textem, který otiskly některé významné evropské listy, jsou podepsáni spisovatelé Hertha Müllerová a Imre Kertész, režisér Wim Wenders, německý exprezident Richard von Weizsäcker a exkancléř Helmut Schmidt i někdejší představitelé EU Jacques Delors a Javier Solana. Z českých osobností se podepsal místopředseda Senátu Petr Pithart, ze slovenských politik Rudolf Chmel a spisovatelé Michal Hvorecký a Martin Šimečka. "Manifest k položení nových základů Evropy zezdola", otištěný například v německém týdeníku Die Zeit a v italském deníku La Repubblica, varuje před koncem Evropské unie. Maximou dnešní evropské politiky je podle něj utvářet štěstí evropského občana "v nouzi i proti jeho vůli".

Do ČR přiletí izraelský premiér Netanjahu

Do Prahy v půlce května přiletí izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Mělo by s ním dorazit i několik ministrů. Chystá se tak zřejmě společné zasedání s českými protějšky. Netanjahu byl naposledy v Česku loni v dubnu. S předsedou vlády Petrem Nečasem jednali například o zesílení spolupráce obou zemí v oblasti výzkumu a vývoje, ale také o ekonomice či kooperaci armád a obranného průmyslu. V EU je Česko na straně nejbližších spojenců Izraele a čeští politici připouštějí, že v rámci sedmadvacítky se postoje Prahy někdy odlišují. V mezinárodní kampani za lepší vnímání Izraele se angažoval například zesnulý prezident Václav Havel.

Sněmovna schválila dohodu o přesunu sídla Galilea do Prahy

Sněmovna hladce schválila dohodu, která má umožnit přesun sídla evropské agentury pro vesmírný systém Galileo (GSA) z Bruselu do Prahy. Bude to znamenat umístění první celoevropské instituce na území ČR. Česká diplomacie o to usilovala několik let. K dokončení schvalovacího procesu je nutný ještě souhlas Senátu a podpis prezidenta. "Agentura by se měla přestěhovat a otevřít v průběhu prázdninových měsíců, přesný termín zatím není stanoven. Nicméně předpokladem je, že to bude 1. srpna," řekl poslancům ministr dopravy Pavel Dobeš. Agentura má sídlit v budově bývalé České konsolidační agentury v Holešovicích. Globální navigační satelitní systém Galileo měl původně začít fungovat před pěti lety; nyní se s jeho spuštěním počítá v roce 2014, kdy by mělo být na oběžné dráze 18 družic tohoto vesmírného programu. Signál z družic by měl sloužit k navigaci v silniční dopravě a pomáhat při pátracích a záchranných akcích. Využíván bude i k zajištění bezpečnostních úkolů států.

Za lékaře si lidé mohou připlatit od června

Za ošetření u vybraného lékaře si mohou lidé připlatit od června. Ministerstvo zdravotnictví dokončilo ceník, v něm stanovilo ceny od 5000 do 15.000 korun. Informaci potvrdil mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Podle něj zřejmě největší zájem bude o připlácení na porodníky. Už teď je v porodnicích připlácení časté, ceníkem dostane jasná pravidla. Legislativní náměstek Martin Plíšek řekl, že ceník vymezí platby za služby, které nejsou hrazené ze zdravotního pojištění, což je například i výběr lékaře. Možnosti výběru lékaře budou pro pacienty omezeny kapacitami pracoviště, nesmí být překročeno únosné zatížení lékařů. Část vybraných peněz dostane lékař, který výkon provede, část se má rozdělit mezi další lékaře a zdravotnické zařízení. To by mělo peníze investovat do zkvalitnění služeb a vybavení. Některé nemocnice už ale sdělily, že výběr lékaře za příplatek nabízet nebudou.

Zemědělci budou blokovat silnice kvůli zelené naftě a dani z vína

Zemědělci chystají sérii blokád regionálních silnic zemědělskou technikou kvůli plánovanému zrušení takzvané zelené nafty a chystanému zavedení spotřební daně z vína. ČTK to po jednání krizového štábu Agrární komory řekl její prezident Jan Veleba. První protest se uskuteční 23.května. Šéf agrárníků nevyloučil, že by část protestu mohla být i v Praze. Agrárníci chtějí nátlakovou akcí zvrátit rozhodnutí vlády.V případě neúspěchu prvního protestu se akce mají opakovat a stupňovat. "Začne řetězec akcí. Budou to výjezdy techniky po okresech v České republice. Termín první akce je stanoven na 23.května od 09:00 do 11:00," uvedl Veleba. Na silnice po celé ČR by podle něj měly vyjet zejména traktory, ale i kombajny a další stroje. Blokáda se zatím vyhne dálnicím. O konkrétních místech protestů budou rozhodovat regionální agrární komory. Zrušení zelené nafty je součástí kabinetem schváleného balíku úsporných opatření, která mají v letech 2013 a 2014 udržet schodek státního rozpočtu pod třemi procenty HDP. Nyní mají čeští farmáři nárok na vrácení 60 procent spotřební daně, kterou zaplatili při nákupu nafty spotřebované při zemědělských činnostech. Po zrušení zelené nafty by platili téměř o 11 korun za litr více, a ročně by tak přišli o 1,6 miliardy korun.

ČNB svou prognózu ekonomického vývoje nezměnila

Česká národní banka nezměnila v nové prognóze odhad vývoje ekonomiky. Nadále počítá letos se stagnací ekonomiky a příští rok s růstem o 1,9 procenta. Informoval o tom guvernér ČNB Miroslav Singer. Odhady pro příští rok ovšem nepočítají s vládou plánovanými rozpočtovými opatřeními. ČNB tak následuje ministerstvo financí, které v nové makroekonomické prognóze rovněž nezměnilo odhad pro letošní rok a počítá letos s mírným růstem ekonomiky o 0,2 procenta. Naopak pro příští rok MF zhoršilo odhad růstu na 1,3 procenta z lednových 1,6 procenta. Stagnaci tuzemské ekonomiky letos odhaduje i Evropská komise. Beze změn ponechala centrální banka i základní úrokovou míru, od které se odvíjí úroky komerčních bank. Sazba zůstává dva roky na historickém minimu 0,75 procenta. Podle většiny analytiků ponechá ČNB sazby beze změny po celý letošní rok.

Počet insolvenčních návrhů na firmy v dubnu klesl

Počet insolvenčních návrhů na firmy klesl v dubnu ve srovnání s březnem o 78 na 639. Insolvenčních návrhů na fyzické osoby bylo 2035, o 111 méně než v předchozím měsíci. ČTK o tom informovala společnost Creditreform. Podle ní je ale optimismus předčasný, přestože absolutní čísla signalizují pokles insolvenčních návrhů. Při přepočtu na počet pracovních dní v měsíci klesl totiž počet insolvencí jen u právnických osob a podnikatelů, a to o dvě procenta. Naopak počet insolvenčních návrhů u fyzických osob vzrostl o 4,3 procenta. Konkurzů bylo v dubnu prohlášeno 142. Ve srovnání s minulým měsícem je po přepočtu na počet pracovních dní jejich počet o 6,4 procenta nižší. Opět se však zvýšil podíl živnostníků na celkovém počtu firem v konkurzu, nyní jich je 39. Obratově největší firmou konkurzu byla v dubnu společnost Baltom, jež se zabývá výstavbou silnic a dálnic.

Dostavba dálnice D8 začne v pondělí

Stavba posledního úseku dálnice D8 přes České středohoří začne oficiálně v pondělí 7. května. Uvedla to mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová. Zbývajících zhruba 13 kilometrů by mělo být hotových na přelomu let 2014 a 2015 a stát bude okolo 12 miliard korun. Úsek přes České středohoří je poslední, který zbývá na dálnici z Prahy do Podkrušnohoří a do severního Německa. Část trasy se začala stavět už v roce 2007, zhruba její polovinu ale pět let blokovaly spory úředníků a ekologických aktivistů. Podařilo se je vyřešit až letos. Příští týden by se měla řešit i situace kolem již postaveného čtyřkilometrového úseku od Lovosic k obci Bílinka, který se kvůli chybné dokumentaci mostu Vchynice zatím nemohl otevřít. ŘSD už na něj má nové stavební povolení a zažádalo i o předčasné užívání.

Hřensko chce náhradu škody kvůli uzavřené silnici

Obec Hřensko chce od ministerstva dopravy náhradu škody kvůli částečně uzavřené silnici první třídy do německého Bad Schandau. Na ni se před třemi lety zřítil skalní blok a dosud nebyl odklizen. Hřensko požaduje deset milionů korun jako ušlý zisk, protože tam prý teď jezdí méně turistů. Uvedl to starosta obce Jan Havel. Podle ministerstva ale na nic takového obec nemá nárok. V případě neúspěšného jednání o náhradě ušlého zisku chce Hřensko stát žalovat. Správa Národního parku České Švýcarsko na zajištění skal dosud vydala 13 milionů a požádala o další dotaci 30 milionů. S padajícími skálami má Hřensko problémy už dlouho. V roce 2002 tam kvůli nim byl vyhlášen i stav nebezpečí. Kameny ohrožovaly například hotel Klepáč. Řada masivů je již zabezpečena.

Jiří Pospíšil podá stížnost ve prospěch řidiče Smetany

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) podá stížnost pro porušení zákona ve prospěch bývalého olomouckého řidiče MHD Romana Smetany. Informovaly o tom servery Lidovky.cz a Aktuálně.cz. Muž byl odsouzen za pokreslení předvolebních reklam na autobusech. Za přešetření jeho případu se zasazovali například Český helsinský výbor, předseda Strany zelených Ondřej Liška či spisovatelka Tereza Brdečková. Ke kauze se nejprve vyslovilo ostravské krajské zastupitelství, později se jí zabýval analytický odbor ministerstva spravedlnosti. Podle Jiřího Pospíšila je případ kontroverzní, část odborníků mu prý radila stížnost podat, část nepodávat. Případem se nyní bude zabývat Nejvyšší soud. Roman Smetana byl odsouzen za to, že k politikům na předvolebních plakátech připsal své komentáře a přimaloval jim tykadla. Soud mu uložil trest odpracovat 100 hodin obecně prospěšných prácí a domácí vězení. Protože tento trest odmítl vykonat, soudkyně Markéta Langerová mu ho změnila na 100 dnů vězení. Muž k výkonu nenastoupil, až v sobotu 21. dubna po odborářské demonstraci na Václavském náměstí v Praze se sám vydal policii.

Výbor přerušil debatu o vydání Chaloupky k trestnímu stíhání

Sněmovní mandátový a imunitní výbor přerušil jednání o vydání Otto Chaloupky (VV) k trestnímu stíhání. Poslance, kterého policie podezírá z přijetí úplatku, si zve na další zasedání. Policie chce zřejmě stíhat i Chaloupkova asistenta Vratislava Vařejku, jenž na poslance podal trestní oznámení. Uvedl to předseda výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD). Vařejku prý policie podezírá z poskytování úplatku. Musel poslanci vracet část peněz, které dostával od sněmovny za svoji práci. Policie soudí, že kvůli tomu, aby mohl jako asistent pro Chaloupku dál pracovat. Chaloupka poukazuje na to, že se jednalo o domluvu a peníze šly na předvolební kampaň. Soudí, že se mu bývalý asistent mstí za to, že ho propustil. Výbor chce Chaloupku vyslechnout příští čtvrtek. Podle Sobotky ale není jisté, zda už za týden poskytne doporučení sněmovně, zda by měla poslance k trestnímu stíhání vydat, nebo ne.

Napadení policisty při blokádě na Šumavě nebylo trestným činem

Útok manželského páru na zasahujícího policistu při loňské blokádě kůrovcových smrků na Šumavě nenaplnil podstatu trestného činu. Rozhodl o tom klatovský okresní soud. Věc postoupil obecnímu úřadu jako možný přestupek. Manžele Radovana a Janu Čápovou obžaloba vinila z útoku proti úřední osobě, za což jim hrozilo až čtyřleté vězení. Osmačtyřicetiletý Čáp a jeho o tři roky mladší manželka podle obžaloby nejprve bránili odjezdu policejního vozu, který odvážel mezi zadrženými aktivisty i jejich nezletilou dceru. Poté podle spisu slovně i fyzicky napadli zasahujícího policistu. Manželé ale popírají, že by na policistu zaútočili, oba se naopak považují za poškozené. Incident se stal 3. srpna u Modravy, kde policie zasahovala proti aktivistům, kteří odmítali odejít z místa těžby smrků napadených kůrovcem.

Židovská obec: Projevů antisemitismu v Česku nepřibývá

Projevů antisemitismu v Česku v posledních letech nepřibylo a situace je tu stabilizovaná. ČR se tak liší od jiných zemí Evropy, kde jsou nenávistné výpady proti židovské menšině početnější a také násilnější. Vyplývá to z výroční zprávy o projevech antisemitismu v ČR za loňský rok, kterou zveřejnila pražská židovská obec. Dokument připravilo její středisko bezpečnosti. "V roce 2011 v počtu incidentů ani jejich charakteru nebyl zaregistrován žádný výrazný výkyv," uvedlo středisko. Situaci v ČR hodnotí pro židovskou menšinu jako velmi příznivou. "Důvodem je zejména s Židy tradičně spíše sympatizující naladění většinové společnosti na rozdíl od jejího postoje k řadě jiných menšin," píšou autoři. Podle nich dalším z důvodů může být ale také to, že židovská komunita je v ČR ve srovnání se západními zeměmi velmi malá a její příslušníci se nedají na první pohled identifikovat.

Hostem letošního knižního veletrhu je Rumunsko

Rumunsko a jeho literatura jsou čestným hostem letošního veletrhu Svět knihy. Bude se konat od 17. do 20. května na Výstavišti v Holešovicích a jeho hlavními tématy jsou literatura černomořské oblasti a komiks. Uvedla to ředitelka veletrhu Dana Kalinová. Rumunsko jako čestný host představí 12 nejvýznamnějších autorů. Mezi nimi bude i Petru Cimpoesu, jehož kniha Simion Výtažník zvítězila roce 2007 v tuzemské soutěži Magnesia Litera. Za posledních přibližně šest let vyšlo v českém překladu 25 knih rumunských autorů včetně těch, kteří z Rumunska odešli a píšou v jiném jazyce, jako třeba nositelka Nobelovy ceny Herta Müllerová. Vedle literatury se letos na veletrhu představí také rumunské divadlo, film, komiks a lidová kultura. V době veletrhu se uskuteční také Noc literatury, jíž organizují Česká centra a jejímž smyslem je představit nejnovější české překlady. Zazní opět v podání známých českých herců, a protože letošním sponzorem akce je velký smíchovský pivovar, bude se 16. května mezi 18:00 a 23:00 číst u Anděla a v blízkém okolí.

V Třeboni začíná festival animovaných filmů Anifilm

V Třeboni začíná třetí ročník Mezinárodního festivalu animovaných filmů Anifilm. Potrvá do 8. května. Představí aktuální trendy, postupy, technologie a animační techniky. Hlavní částí programu Anifilmu jsou tři soutěže. Nesoutěžní filmový program připomene tvorbu českých i zahraničních tvůrců světového formátu. V nabídce je 287 snímků, přijede na 300 hostů. V mezinárodní soutěži celovečerních animovaných filmů se o hlavní festivalovou cenu utká v sekci pro dospělé a děti desítka snímků, které do Třeboně dorazí z celého světa. Mezinárodní soutěž krátkých animovaných filmů představí nejlepší krátké filmy za loňský rok. Ve třech devadesátiminutových blocích se utká celkem 30 filmů. Na programu je také česko-slovenská soutěž studentských animovaných filmů. Součástí festivalu jsou výstavy, koncerty, divadlo a už tradiční projekce na rybníku Svět a na náměstí. Pro fanoušky nezávislých počítačových her je připraven celodenní program zaměřený na animaci v herní tvorbě.

Dvořákova Olomouc nabídne klasiku, muzikál i tenoristu Curu

Nejen klasickou hudbu, ale i muzikál či filmovou projekci nabídne 11. ročník mezinárodního festivalu Dvořákova Olomouc, který začne v krajském městě v úterý. Jeho vrcholem bude na počátku června koncert jednoho z nejlepších současných tenoristů Josého Cury. Na koncert na Horním náměstí zbývá v předprodeji posledních 300 lístků, řekl novinářům ředitel pořádající Moravské filharmonie Vladislav Kvapil. "Program festivalu je připraven podle tradičního scénáře. Jako každoročně nemůže chybět dílo Antonína Dvořáka, vedle klasiky uvedeme ale třeba i muzikál, filharmonici doprovodí filmovou grotesku a nově uvedeme i životopisný film," uvedl Vlasilav Kvapil. V úvodu festivalu rozezvučí chrám svatého Mořice oratorium Svatá Ludmila, které Antonín Dvořák věnoval Hudebně-pěveckému spolku Žerotín v Olomouci, jehož byl čestným členem. Dvořákovo dílo, a sice Moravské dvojzpěvy, nebude chybět ani na dalším koncertě, který doplní i kantáta Bohuslava Martinů Legenda z dýmu bramborové nati.

Výstava ukáže objevené unikátní fresky pod loretánským kostelem

V kryptě pro dobrodince pod loretánským kostelem Narození Páně v Praze byly objeveny dosud neznámé nástěnné malby ze 17. století. Veřejnosti je od pátku představí výstava Ars moriendi - Loretánské krypty. Expozice v patře loretánského ambitu seznámí také s pohřebními zvyklostmi v řádových kryptách kapucínů. Pod kostelem se našly unikátní barokní fresky s motivy smrti a vzkříšení - alegorie času, symboly křehkosti a pomíjivosti lidského bytí. Pocházejí z roku 1664, vytvořeny byly zvláštní technikou chiaroscura, tedy v odstínech černé a šedé barvy. "Jejich autor, snad kapucínský řádový malíř, pracoval podle vlámských a holandských grafických vzorů na objednávku tehdejší patronky Lorety Alžběty Apolonie hraběnky Kolowratové. Předlohou hlavní scény Vzkříšení Lazara se stal známý Rembrandtův lept, který později inspiroval řadu umělců napříč staletími až po van Gogha. Loretánská freska je pozoruhodná právě tím, že je velmi ranou reakcí na Rembrandtovo dílo a vznikla ještě za jeho života," uvádí na svém webu Loreta Praha.

Aviatická pouť přiveze do Pardubic vrtulníky známé z M.A.S.H.

Návštěvníci letošní Aviatické pouti v Pardubicích budou mít možnost prohlédnout si také americký vrtulník Bell 47. Stroj proslavil zejména kultovní televizní seriál M.A.S.H. Vrtulník bude možné využít i pro vyhlídkové lety, informovali ČTK organizátoři Aviatické pouti. "Lidem se tak naskytne zcela výjimečná příležitost proletět se legendárním strojem a alespoň na okamžik se vžít do pocitu pilotů M.A.S.H.," uvedlo pořádající Sdružení Aviatické pouti. Vznik amerického stroje Bell 47 spadá do těsně poválečného období. Má charakteristickou prosklenou kabinu a jednoduchý trup příhradové trubkové konstrukce. Tyto vrtulníky se nejvíce proslavily v období korejské války zejména při přepravě raněných. Letošní ročník Aviatické pouti se bude konat na pardubickém letišti 2. a 3. června.

Ze sportu:

Fotbalisté Olomouce zvítězili ve finále Poháru České pošty v Plzni nad Spartou 1:0 brankou Michala Vepřeka ze 47. minuty. Pro Olomouc je to první trofej v historii, když napravila loňskou finálovou prohru s Mladou Boleslaví. Sparta při deváté účasti ve finále odešla počtvrté poražena a hrozí jí, že podruhé za sebou zakončí sezonu bez trofeje.

Soubojem s Dánskem vstoupí čeští hokejisté v pátek ve Stockholmu do mistrovství světa a vědí, že je čeká těžký zápas. A to i přesto, že s Dány mají na kontě z dosavadních tří vzájemných zápasů z nedávné doby vždy jednoznačné výhry. Seveřané proti týmu kouče Aloise Hadamczika vyrukují se čtyřmi posilami z NHL a snahou obhájce bronzu potrápit.

Hokejový útočník Tomáš Rolinek bude v kariéře pokračovat v Ufě. Kapitán mistrů světa z roku 2010 a bronzových medailistů z minulého roku podepsal v elitním týmu KHL dvouletou smlouvu.

V širší nominaci českých basketbalistek na kvalifikační turnaj o olympijské hry v Londýně je 18 hráček včetně bývalé nejlepší hráčky Evropy Hany Horákové, která se vrací do národního týmu po dvou letech. Turnaj v Turecku začne 25. června. Češky se utkají v základní skupině s Argentinou a Novým Zélandem.

Fotbalisty Slavie by měl od nového sezony vést bývalý trenér české reprezentace Petr Rada. Podle serveru iSport.cz už nynější teplický kouč podepsal s majitelem vršovického klubu Alešem Řebíčkem smlouvu a po skončení tohoto ročníku by měl na postu hlavního trenéra vystřídat Martina Poustku. Slavia informaci nepotvrdila.

Zatím jen Kristína Gavnholtová si z českých badmintonistů zajistila účast na olympijských hrách v Londýně. Šanci má ještě Petr Koukal, který je v redukovaném světovém žebříčku druhým náhradníkem a bude čekat do 31. května, dokdy musejí národní federace potvrdit nominace svých reprezentantů.

Ladislav Svozil už nebude pokračovat ve funkci kouče hokejistů slovenského klubu HK Poprad. Třiapadesátiletý trenér se po osmi měsících ve východoslovenském týmu vrací do Vítkovic, kde bude znovu působit na postu sportovního manažera.

Tenistka Barbora Záhlavová-Strýcová ve svém prvním letošním čtvrtfinále na WTA Tour neuspěla. Šestadvacetiletá Češka prohrála na antukovém turnaji v Budapešti 2:6, 6:1 a 4:6 s Novozélanďankou Marinou Erakovicovou.

Tenistka Petra Cetkovská vypadla druhý týden po sobě ve čtvrtfinále turnaje WTA. Po Fezu před branami semifinále opustila také Estoril, kde podlehla po setech 3:6, 6:3, 3:6 Estonce Kaie Kanepiové.

Třináct českých posádek se představí od pátku do neděle v prvním závodu Světového poháru ve veslování, který se uskuteční v Bělehradu. Nechybějí mezi nimi hlavní hvězdy Ondřej Synek a Miroslava Knapková, kteří by měli na skifu bojovat o vítězství.

Mezi Prahou a Istanbulem se v sobotu v Sofii bude rozhodovat o pořadatelství halového mistrovství Evropy v atletice v roce 2015. Česká metropole už v minulosti se svojí snahou zorganizovat HME neuspěla, a to i proto, že víceúčelová hala ve Vysočanech má podle zástupců Evropské atletické asociace vinou omezeného prostoru sníženou viditelnost z ochozů na celý atletický ovál. Turci v této sezoně pořádali halové mistrovství světa.

Počasí v Česku:

Bude v méně oblačnosti a přeháňky jen vyjímečně, na Moravě a ve Slezsku až zataženo - a k tomu déšť, místy bouřky, odpoledne mají i tam srážky ustávat. Noční teploty 13 až 9 stupňů, přes den 19 až 23.