Zprávy

0:00
/
0:00

Merkelová respektuje české "ne" fiskálnímu paktu

Německá kancléřka Angela Merkelová neplánuje, že by v úterý během návštěvy Prahy hovořila s premiérem Petrem Nečasem o odmítnutí české vlády připojit se k fiskálnímu paktu Evropské unie. Uvedl to mluvčí Merkelové Steffen Seibert. "Češi si jistě svůj postoj dobře rozmysleli. Tento postoj jsme vzali v potaz a respektujeme ho," konstatoval mluvčí. Podle něj bude Merkelová v Česku jednat o energetické politice a "velkých evropských výzvách". Česko se spolu s Británií jako jediné členské země EU odmítly připojit k takzvanému fiskálnímu paktu, kterým se unijní vlády zavázaly dodržovat vyrovnané či přebytkové státní rozpočty. Nečas svůj postoj k dokumentu zdůvodnil mimo jiné nejasnostmi ohledně jeho ratifikace v Česku. Vysloužil si tím kritiku nejen ze zahraničí, ale i ve vlastní koalici, v níž připojení ke smlouvě podporuje TOP 09 ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.

Vláda schválila zákon o obecném referendu

Vláda schválila vlastní návrh zákona o obecném referendu. Referendum by mohlo být vyhlášeno, pokud o to požádá peticí 250.000 občanů. Vyhlásit jej bude moci také vláda. K vypsání referenda bude podle návrhu vlády potřeba rovněž souhlasu obou komor českého parlamentu. Návrh nyní míří do sněmovny, k jeho schválení v parlamentu je nutná ústavní většina. Koalice tedy potřebuje hlasy opozice, která ale předlohu kritizuje. "Návrh není zákonem o obecném referendu, ale zákonem o vládním referendu. Považuju to spíše za snahu zmařit konání referend," řekl předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc. Pokud by parlament konání referenda musel schválit, mohlo by se podle něho stát, že koaliční většina by je zamítla. Sociálním demokratům se nelíbí také nutný podíl voličské účasti pro to, aby byly výsledky referenda uznány za platné a závazné. Podle informací ČTK vláda podíl zvýšila z 35 na 50 procent. Podle Tejce se tak může referendum velmi lehce zmařit. ČSSD podle šéfa poslaneckého klubu vládní předlohu v úvodním projednávání ve sněmovně podpoří. V takzvaném druhém čtení ale bude podávat pozměňovací návrhy.

Kabinet schválil změny, které mají zjednodušit a zlevnit vyvlastňování

Vláda schválila změny, které mají zjednodušit a zlevnit vyvlastňování například při výstavbě dopravní infrastruktury. Navrhovaná úprava mění způsob stanovení výše náhrady za vyvlastnění. Dosud měl vyvlastňovaný jistotu, že získá náhradu nejméně 420 korun za čtvereční metr. Nově by výše měla být stanovena podle skutečného stavu pozemku v době jeho ocenění pro vyvlastnění. Před vyvlastněním bude investor moci navrhnout vlastníkovi pozemku cenu až o 100 procent vyšší proti jeho aktuální hodnotě. Návrh novely také odděluje vyvlastnění a stanovení náhrady, což má zamezit průtahům při dopravní výstavbě. Pokud se jedna ze stran odvolá proti výši náhrady určené soudem, na samotné vyvlastnění a na zahájení stavby to již nebude mít vliv. Návrh nyní putuje do Poslanecké sněmovny.

Vláda schválila zpřísnění podmínek pro insolvenční správce

Uchazeči o práci insolvenčního správce by podle názoru vlády měli skládat těžší zkoušku, mít odbornou praxi a přísněji vymezenou bezúhonnost než dosud. Kabinet schválil novelu zákona o insolvenčních správcích a insolvenčního zákona, která pravidla pro správce zpřísňuje. Ekonomicky významné dlužníky mají mít na starosti pouze správci, kteří budou prověřeni Národním bezpečnostním úřadem (NBÚ).

Dobeš: Nový ministr školství by mohl být znám do týdne

Nový ministr školství by mohl být znám podle odcházejícího šéfa resortu Josefa Dobeše (VV) do týdne. Na něm bude, aby rozhodl o přijímání studentů na plzeňská práva, řekl Dobeš při udílení Medailí ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy učitelům. Dobeš se neobává, že by mohl odklad rozhodnutí ohrozit případné přijímací zkoušky. Akreditační komise neprodloužila škole kvůli nízké kvalitě studia akreditaci, škola tak měla skončit letos v červenci. Dobeš ale navzdory tomu akreditaci prodloužil do roku 2016. Už kvůli tomu sklidil kritiku nejen od členů komise, ale i od dalších akademiků. Dosud se spekulovalo o tom, že by mohl v této věci rozhodnout náměstek MŠMT pro vysoké školy Ivan Wilhelm nebo první náměstek Ladislav Němec. Dosavadní ministr Dobeš ve funkci končí ke konci měsíce. Do příchodu nového ministra má řídit úřad náměstek Němec.

Šéf pražské policie zatím kvůli Janouškově kauze nerezignuje

Šéf pražské policie Martin Vondrášek zatím funkci nesloží. K odchodu ho v úterý nepřímo vyzval policejní prezident, a to kvůli pochybení v postupu policie po nehodě lobbisty Romana Janouška. Vondrášek chce ale nejdříve vědět, jaká byla odpovědnost jednotlivých policistů a velitelů a zda to bylo dílčí nebo systémové pochybení. Vyčkat chce i závěrů Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Pak se teprve rozhodne, řekl. O tom také informoval Lessyho. Pokud by selhání policistů bylo systémového charakteru, na svou funkci rezignuje. Stejně tak by učinil v případě, že by GIBS zjistil ovlivnění pražských policistů. Lessy v úterý uvedl, že má podezření na systémové selhání policejních funkcionářů.

Odbory organizují šéfovi pražské policie Vondráškovi podporu

Nezávislý odborový svaz policie (NOSP) organizuje petici za setrvání šéfa pražské policie Martina Vondráška ve funkci. Podporu Vondráškovi vyjádřila kromě NOSP, který je největší policejní odborovou organizací, i Unie bezpečnostních sborů (UBS) ministerstva vnitra. "My, policisté a občanští zaměstnanci Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy stojíme za svým ředitelem plk. Mgr. Martinem Vondráškem, neboť se jedná o schopného a čestného policistu, člověka a odborníka na svém místě. Domníváme se, že pražská policie je pod jeho vedením odolná vůči politickým a lobbistickým vlivům. Vyzýváme ho, aby odolal tlakům na jeho odstoupení, neboť pro odchod z funkce není důvod," je napsáno v petici, která je zveřejněná na webu NOSP. Předseda Unie bezpečnostní sborů Zdeněk Buřič ČTK napsal, že UBS také organizuje podporu šéfovi pražské policie prostřednictvím podpisových archů. Zatím získala přes 600 podpisů.

Speciální pořádková jednotka v Ústeckém kraji vznikne

Speciální pořádková jednotka na severu Čech přeci jen vznikne. Po jednání s hejtmankou Ústeckého kraje Janou Vaňhovou (ČSSD) to řekl policejní prezident Petr Lessy. Policie našla peníze na její zřízení. Prvních 50 policistů nastoupí do jednotky, která bude působit nyní hlavně na Šluknovsku, k 1. dubnu. O zřízení jednotky začala policie uvažovat loni, kdy vypukly sociální nepokoje ve Šluknovském výběžku. Minulý týden se však objevily informace, že její budování bude zastaveno kvůli rozhodnutí vlády o zmrazení části letošního rozpočtu ministerstva vnitra. Jednání s policejním prezidentem vyvolala hejtmanka. "Byli jsme znepokojeni informací o možném pozastavení vzniku jednotky. Šluknovsko a další sociálně vyloučené lokality jsou vyhrocené, slušní lidé mají stále strach o svou bezpečnost. Naší prioritou je zajistit bezpečnost pro naše občany, škrty ji nemohou ohrozit," řekla Vaňhová. Na vznik jednotky policejní prezidium vyčlenilo původně téměř 60 milionů korun. Po škrtech v rozpočtu z této částky zůstane polovina.

Podle soudu v Londýně Kožený nebude vydán do USA

Soudní výbor Státní rady britské královny, který je poslední soudní instancí některých bývalých britské kolonií, rozhodl, že finančník českého původu Viktor Kožený nemusí být vydán z Baham do USA. Výbor zamítl americké odvolání proti verdiktu bahamských soudů, podle nichž se Kožený nedopustil zločinů umožňujících vydání. Výbor to zdůvodnil tím, že odvolání nespadá do jeho jurisdikce. Američané podezírají Koženého z uplácení při pokusu o privatizaci ropného průmyslu v Ázerbájdžánu. Finančník, který závratně zbohatl během privatizace v ČR, na Bahamách žije od roku 1995. O jeho vydání zatím marně usilují i české úřady, které ho stíhají pro údajné podvody. Bahamská policie Koženého zatkla v říjnu 2005 kvůli americké žádosti o extradici. Po devatenácti měsících ve vazbě v bahamské věznici byl finančník propuštěn na kauci 300.000 dolarů (5,8 milionu korun). Od té doby se u bahamských soudů úspěšně proti vydání do USA bránil. V roce 2007 bahamský soud rozhodl, že Kožený se nedopustil zločinů umožňujících vydání. Kožený nepopírá, že uplácel, ale tvrdí, že se na něho americké protikorupční zákony jako na cizince v době údajného spáchání trestných činů nevztahovaly.

Soud opět neschválil plán reorganizace vlastníka O2 areny

Městský soud v Praze opět neschválil plán reorganizace firmy Bestsport, jež vlastní a provozuje pražskou O2 arenu. Bestsport je od loňského května v úpadku. Plán, který předložila společnost PPF Healthcare, je ale podle soudu v rozporu s insolvenčním zákonem. Podle soudců negarantuje věřitelům, že při reorganizaci získají alespoň tolik peněz, jako by získali v případě konkurzu. Plán PPF Healthcare počítá s tím, že vysočanskou halu ovládnou věřitelé Bestsportu. Jeho podstatou je přesunutí celého podniku včetně budovy do nově vytvořené společnosti Bestsport Arena. V té se má navýšit základní jmění a akcie mají být přiděleny v první řadě zajištěnému věřiteli, tedy správci dluhopisů The Bank of New York Mellon, a také ostatním nezajištěným věřitelům, poměrně k výši pohledávek. Druhá nově vzniklá firma Bestsport Services má nést břemena původního podniku. I v ní mají získat nezajištění věřitelé podíly poměrně svým pohledávkám.

Dvě české firmy dostaly od Bruselu pokutu 60 milionů Kč

Evropská komise dala pokutu 2,5 milionu eur (zhruba 60 milionů korun) českým společnostem Energetický a průmyslový holding a EP Investment Advisors (dříve J&T Investment Advisors). Brusel to zdůvodnil tím, že firmy v roce 2009 odmítly jeho inspektorům poskytnout všechny požadované dokumenty a dostatečně s nimi nespolupracovaly. Blokovaly také firemní e-mail a přesměrovaly příchozí elektronickou poštu. Eurokomisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia podotkl, že důležité informace jsou nyní uchovávány v různých informačních systémech, elektronické poště a podobně, a mohou být rychle smazány či upraveny. Komise v listopadu 2009 prověřovala, zda EPH a ČEZ nenarušily v energetice hospodářskou soutěž na českém trhu. Obě firmy podezření odmítly.

Kolínské TPCA loni klesl zisk o tři čtvrtiny na 371 milionů Kč

Kolínské automobilce TPCA loni klesl zisk před zdaněním o 74 procent na 371 milionů Kč. Důvodem je pokles výroby, uvedla firma. Zároveň oznámila, že se dohodla s odbory na mzdovém růstu od dubna o 1,4 procenta. Společný podnik japonské Toyoty a francouzského koncernu Peugeot Citroen loni vyrobil 270.705 aut, což je meziroční pokles o 8,5 procenta. Výrobní kapacita závodu je 340.000 aut. Výsledky ovlivnil pokles prodejů malých aut na klíčových trzích západní Evropy, v ČR naopak prodeje vzrostly. Na začátku letošního roku přišla TPCA s modernizovanou podobou všech tří modelů, tedy Toyoty Aygo, Citroenu C1 a Peugeotu 107. Ty nyní čelí sílící konkurenci, kterou představují nedávno uvedené vozy Škoda Citigo, VW up! a Seat Mii koncernu Volkswagen. Dalším automobilkám v Česku se loni dařilo lépe. Škoda Auto loni zvýšila výrobu o 15 procent na rekordních 879.200 aut. Automobilka Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku vyrobila v roce 2011 přes 251.000 osobních automobilů, což bylo zhruba o 50.000 vozů více než v předchozím roce.

Úsek D47 z Bohumína do Polska se otevře až v létě

Otevření posledního úseku dálnice D47 z Bohumína na polské hranice se zhruba o tři měsíce zdrží. Důvodem je zpoždění stavby navazující dálnice v Polsku. Oznámilo to ministerstvo dopravy. Nový termín otevření by měl být na přelomu července a srpna, původně úřad se zprovozněním komunikace počítal v dubnu. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) odklad využije ke kontrole kvality stavby. "Jde o rozhodnutí v reakci na polskou žádost", zdůvodnil odklad ministr dopravy Pavel Dobeš. V poslední době je mediáně známý zejména úsek mezi Ostravou a Bohumínem, kde Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) reklamuje u zhotovitele, kterým je společnost Eurovia CS, celkem 901 vad. Podle ŘSD firma použila při stavbě nevhodný materiál, kvůli kterému se povrch vozovky na několika místech zvlnil. To ale zhotovitel popírá. Stavba D47 mezi Bohumínem a hraničním přechodem je dlouhá přes šest kilometrů, její součástí je 21 mostů a jedna mimoúrovňová křižovatka.

Dlouhý: Hlavním problémem dostavby Temelína můžou být peníze

Světové finanční instituce nyní nejsou příliš nakloněné financovat akce typu dostavby Temelína. Hlavním problémem dostavby jaderné elektrárny tak můžou být peníze, řekl na energetickém kongresu ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Vladimír Dlouhý. Cena dvou nových bloků pro Temelín se odhaduje na zhruba 200 až 300 miliard korun. Stále podle něj chybí informace o tom, za jak dlouho se podaří nové reaktory postavit, kolik budou stát a kdo je zaplatí. Problematický je podle Dlouhého také nedávno zveřejněný požadavek generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše, který chce od státu garanci výkupní ceny elektřiny z Temelína.

České bio- a nanotechnologické firmy se představují v USA

V americkém Chicagu se představují české firmy z oboru bio- a nanotechnologií. Na akci nazvané Americko-české technologické dny předvádějí svůj výzkum a vývoj a hledají možnosti spolupráce s americkými partnery. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera, jenž českou delegaci do Spojených států vede, české firmy mají co nabídnout. Podotkl, že jejich prezentace byly velmi kvalitní a vzbudily pozornost. Zájem Američanů podle něj vzbudila například brněnská firma BVT Technologies, jež se zabývá senzory pro různé chemické, fyzikální a biologické procesy. "Američané hledají vnější dodavatele pro různé dílčí úkoly. Obory z oblasti biotechnologií, nanotechnologií, různých speciálních chemických disciplín jsou v tom medicínském výzkumu velmi široké a právě takové dílčí úkoly české firmy dokážou," uvedl Heger.

Klaus: Z matematiky by se mělo povinně maturovat

Z matematiky by se mělo povinně maturovat. Byla chyba, že ministři školství dříve její význam přehlíželi. Prezident Václav Klaus to řekl v pražském Karolinu na oslavě 150. výročí založení Jednoty českých matematiků a fyziků. Podle něj matematické znalosti v Česku klesají, význam této discipliny pro vzdělání je přitom klíčový. Prestiž matematiky byla způsobena poklesem všeobecných standardů ve vzdělání a tím, že se otevřela hráz pro "masivní získávání vysokoškolských diplomů v pochybných oborech bez matematiky". Mylná je podle něj víra v to, že výpočetní technika lidi zbaví povinnosti učit se matematiku. "Matematika není o počtech či výpočetních vzorcích, ale o způsobu myšlení. Její pochopení a schopnost využití v reálném životě se nedá nahradit sebelepší kalkulačkou," řekl. O zavedení povinné maturity z matematiky usiluje i Jednota českých matematiků a fyziků.

Odborníci: Školy potřebují vědět, co mají učit

Školy potřebují vědět, co mají učit. Na konferenci Inovace výuky se na tom shodli odborníci na školství. Cíle vzdělávání si ale každý představuje jinak. Zatímco firmy chtějí absolventy se znalostmi uplatnitelnými hned v praxi, experti radí u školáků zlepšovat takzvané měkké dovednosti. Když budou totiž mladí lidé umět spolupracovat, řešit krizové situace nebo budou zvyklí učit se novým věcem, nepřekvapí je změny na trhu práce. Odborníci vesměs odsoudili plošné měření znalostí, které se může zvrhnout v biflování požadovaných znalostí. Namísto toho výzkumnice Jana Straková navrhla výběrová šetření na menším vzorku žáků, která by postihla aktuální trendy ve školství.

V Bushově archivu rozhovorů s bojovníky za svobodu je i Havel

Institut bývalého amerického prezidenta George Bushe mladšího zpřístupnil archiv dokumentů a videorozhovorů s lidmi, kteří bojovali za svobodu po celém světě. Archiv nazvaný Freedom Collection (Sbírka svobody) obsahuje i rozhovor s bývalým českým prezidentem Václavem Havlem pořízený necelý rok před jeho smrtí. Institut nabídne svou sbírku rozhovorů online i ve svém sídle na univerzitě Southern Methodist v Dallasu ve státě Texas. Freedom Collection má zprostředkovat osobní příběhy lidí, kteří ve 20. století ve světě bojovali za svobodu. Bývalá americká velvyslankyně při Evropské unii Kristen Silverbergová připomněla, že Bush se setkal s více než 100 disidenty z celého světa.

Dny evropského filmu začnou v Praze 12. dubna

Přes čtyři desítky snímků z více než 25 zemí uvedou Dny evropského filmu, jejichž 19. ročník se uskuteční od 12. do 19. dubna v pražských kinech Světozor a Lucerna a od 20. dubna v Brně. Zahájí je dánsko-český snímek Královská aféra, který získal dva Stříbrné medvědy na Berlinale. Sekce Národní liga představí aktuální nebo loňské favority jednotlivých zemí ucházející se o nominaci na Oscara. Bude mezi nimi rakouský snímek Dýchat o mladíkovi a jeho cestě z vězení zpět do společnosti. Debut herce Karla Markovicse (Komisař Rex) si odnesl ceny z festivalů v Kyjevě, Curychu i ocenění Label Europa Cinemas z festivalu v Cannes. Sekce K věci je věnována Evropskému roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity. Informace naleznou zájemci na adrese www.eurofilmfest.cz.

Návštěvníci mysliveckého veletrhu uvidí v Brně zbraně i trofeje

Mnoho unikátních a historických exponátů čeká na návštěvníky mysliveckého a lesnického veletrhu Silva Regina, který začíná se zemědělskými veletrhy o víkendu v Brně. Lidé uvidí rekordně velkou sbírku uniforem, zbraně i trofejní vycpaná zvířata, informoval Jaroslav Pospíšil ze sdružení Silvajagd, které se na pořádání akce podílí. "Pokusíme se ukázat posledních 200 let historie pohybu lidí v lese - lesníků, myslivců i obyčejných lidí," řekl Pospíšil. Nepřehlédnutelnou součástí výstavy bude dřevěný Schwarzenberský dům s relikviemi rodu, mědirytinami, obrazy a unikátní trofejí v podobě obrovského jelena, která bude připevněná na domě. Kolem domu bude výstava kočárů, nebudou chybět ani historické lovecké saně ruského cara, které přivezl na bitvu u Slavkovka.

Vrtulník donesl mostní konstrukci do soutěsek Kamenice

Vrtulník donesl mostní konstrukci do údolí říčky Kamenice u Hřenska. Za dva týdny se po ní budou moci projít první návštěvníci soutěsek. V Edmundově i Divoké soutěsce 6. dubna zahájí provoz po zimě také plavba na lodičkách. Chybějící most dosud připomínal ničivé povodně v srpnu 2010, které vybavení soutěsek úplně zničily a v obci napáchaly škody za 150 milionů korun. Mostek rozdělený na dvě poloviny nebylo možné do nepřístupného údolí, kam vede jen turistická stezka, dopravit jinak než zavěšený pod vrtulníkem na dlouhém laně. Turistický provoz v soutěskách obnovilo Hřensko vloni na Velikonoce, kdy na Kamenici poprvé od srpna vyplula pramice s návštěvníky. Letos poprvé vyplují v pátek 6. dubna.

Výstava ukazuje, jak vypadala velikonoční bohoslužba ve středověku

Jak vypadala velikonoční bohoslužba ve středověku a jakou roli v ní zastávala výtvarná díla, ukazuje výstava ve Strahovské obrazárně v Praze na Hradčanech. Jejím ústředním exponátem je nedávno zrestaurovaná gotická socha Krista z kaple sv. Jiří v Litovli. Premiéru měl výstavní projekt loni v Arcidiecézním muzeu v Olomouci, v Praze potrvá do 27. května. Výstava se jmenuje Victimae paschali laudes (Velikonoční oběti chvála), pořadatelé si do názvu vypůjčili úvodní slova velikonoční liturgické sekvence zpívané k oslavě Kristovy oběti na kříži a jeho zmrtvýchvstání. Biblický příběh pašijí výstava prezentuje s ohledem na liturgické texty a na konkrétní historickou podobu velikonočních obřadů období středověku.

Martina Navrátilová vypadla z taneční soutěže Dancing with the Stars

Tenisová legenda Martina Navrátilová v úterý vypadla z americké taneční show Dancing with the Stars. Byla první hvězdou, která byla vyřazena z populární soutěže poté, co pokazila džajv. Navrátilová byla vyřazením zklamána, ale zjevně ne překvapena. Uvedla, že by ráda zůstala v soutěži déle, ale i tak to prý byla "skvělá zkušenost". "Ale v pondělí jsem to zvorala a to mě něco stálo," poznamenala o chybách při džajvu. Šampionka vystupovala s profesionálním tanečníkem Tonym Dovolanim. O hodnocení jednotlivých párů rozhodují porotci současně s diváky. Navrátilová před zahájením soutěže uvedla, že se přihlásila i proto, aby bojovala se strachem z tance na veřejnosti.

Ze sportu

Fotbalisté Teplic vyhráli v odvetném zápase čtvrtfinále Poháru České pošty v Liberci 2:0 a jako první postoupili do semifinále. Svěřence Petra Rady poslal do vedení po rohu stoper Lukáš a v 83. minutě pojistil triumf z brejku Jindráček. První duel skončil 1:1. Slovan na Teplice v poslední době neumí, 0:2 s nimi doma prohrál i v lize a ze čtyř vzájemných soutěžních zápasů si v této sezoně připsal jedinou remízu.

Počasí:

Bude zataženo až oblačno, na většině území déšť nebo přeháňky, postupně v polohách nad 800 metrů srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší teploty 9 až 13 stupňů.

Na řadě míst v Česku padly ve středu teplotní rekordy, nejvíce naměřili meteorologové v Ivanovicích na Hané, 22,3 stupně Celsia. V Javorníku pak bylo 21,4 stupně a i další města hlásí teploty přes dvacítku.